0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #60 -: Септември 26, 2014, 17:21:50 pm »
rtfrtf, прекрасни мигове с мъничето и много сили в ежедневното изграждане на мечтите ви! Пиши как я карате и винаги когато имаш нужда от подкрепа!   :bighug:
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #61 -: Септември 27, 2014, 01:08:07 am »
Боже, rtfrtf!  :D И аз много се радвам!  :hug2:
Започвайте да се черпите с приятели от сега, докато детенце си дойде у дома, защото след това няма да имате време и ще умирате за сън...  :lol: 8) Всъщност, на каква възраст е човечето, момче или момиче? Как мина срещата?... :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #62 -: Октомври 15, 2014, 04:21:20 am »
rtfrtf, честито и от мен! Пожелавам ти малкия Бонбонко да расте здрав, безгрижен и много обичан и да те направи най-щастливата мама на света!  :bighug: :balk_602:
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #63 -: Октомври 23, 2014, 21:58:48 pm »
Може ли някой да ми подскаже как получавам новото удостоверение за раждане на детето?
От Окръжния съд ми казаха, че пращат уведомление до Столична община и към понеделник (май този който идва) да ходя да си го търся. И аз сега отивам в общината по местоживеене ли? И в кой отдел и какво им казвам?
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #64 -: Октомври 24, 2014, 03:58:38 am »
Отиваш в общината по местожовеене в службс ГРАО, популярнс като ЕСГРАОН.Сегашното наименование е "Гражданска регистрация и административно обслужване". Сигурно си ходила пак там зш удостоверението,че не си лишсвана от родителски права.Казваш,че искаш да получиш акта на осиновеното си дете.Нужна ти е само лична карта,но за всеки случай носи и решението."
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #65 -: Февруари 04, 2015, 16:26:04 pm »
http://m.webcafe.bg/article/1051816047

Просто исках да споделя
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #66 -: Февруари 04, 2015, 19:12:38 pm »
http://m.webcafe.bg/article/1051816047

Просто исках да споделя

Прекрасна история, дай боже всеки му.
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #67 -: Февруари 05, 2015, 11:39:35 am »
О,Лили!Право в десетката /в сърцето/ е тази история.И аз възпримам осиновяването като някакъв предначертан момент в моя живот.И като акт с много по-дълбок смисъл от това просто да сложи край на бездетието ни."Хората се свързват с любов,не с кръв."Абсолютно вярно е.Мога да го кажа със 100 проц. сигурност сега,когато двете родени от мен деца станаха на възрастта,на която батко им си дойде у дома.
И за да не е спам-моят съвет към колебаещите си дли да осиновят е да търсят и истории като споделенста от Лили.Те ще им дадат отговорите.
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #68 -: Март 27, 2015, 21:42:20 pm »
Момичета, наши близки ги разиграват вече половин година, та днес социалната отново ги притискала да пишат дете от смесен произход.
После им казала, че като им предложат дете, до два часа трябва да решат дали го искат. Казала че не им харесва критериите - Момиче, на 3 или 4 години, български произход.
Обяснете ми, как са точно нещата.
А да ние ще бъдем едно от семействата поръчители. От нас какво се иска, ще ни викат ли на разговор ? Ох, много се вълнувам и се притеснявам заедно с тях.

Върнах се назад в темата, какво трябва да напишем в препоръката?
« Последна редакция: Март 27, 2015, 21:47:54 pm от stoeka71 »
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #69 -: Март 27, 2015, 23:26:09 pm »
Stoeka, как точно ги разиграват? От това, което пишеш разбирам, че процедурата по проучване не е приключила. По закон тя е 3 месеца, може да се удължи еднократно с още 2 месеца поради обективни причини. Възможно е да го правят, но аз не съм чувала за такъв случай. Половин година за проучване ми се вижда много и най-вече е извън всякакви правила. Ако хората са си подали всичко по надлежния ред с вх. номер и въпреки това социалните работници не са си спазили сроковете аз бих търсила среща с директора на съответната служба, за да разбера причината.

Относно произхода на детето - това е много щекотлив въпрос и в болшинството случаи произходът е неясен - неизвестен. Биологичната майка може да се самоопредели както пожелае и това не гарантира каква е етническата й принадлежност, още по-малко на бащата. В България всички са българи. Неслучайно и в заявлението няма поле за произход - счита се за дискриминация. Това се уточнява в доклада. Посочвайки изрично български произход съществено се ограничава избора - на семейството ще бъдат предложени деца с деклариран/известен български произход. Вероятно това е причината социалната да настоява за разширяване на "обхвата". Ако кандидатите имат желание да ограничат ромския етнос обичайно се пише "български, смесен, неизвестен произход, без отличителни белези на ромския етнос". Това обаче е решение на кандидатите - те ще са родители на детето и те трябва да се чувстват убедени, сигурни и в хармония с избора си. Същото важи и за възрастта и пола. Нашата социална през цялата процедура ни убеждаваше, че дете под 1 г. е почти невъзможно да се осинови, което разбира се въобще не е така. Ние бяхме категорични за възрастта - първия път се случи, сега пак чакаме търпеливо.  :wink:
Обичайно колкото са по стеснени и конкретни критериите толкова повече се ограничава избора и съответно се чака повече.
Поръчителите ги викат на събеседване, но пак всяка служба си действа по собствени правила. При първата ни процедура нашите поръчители дори не ги потърсиха по телефон. За втората ги повикаха - говорили са за нас като семейство, какви са ни отношенията с детето, как го възпитаваме и в този дух. За самата препоръка ще ти пратя съобщение.
Успех на приятелите ти! :)
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #70 -: Март 28, 2015, 14:58:09 pm »
Стоека, по закон има определен доста дълъг срок,в който да уведомят зс решрнието дали ще осиновят или не конкретното дете-2 седмици или месец-ако някой е чел скоро или помни по-добре от мен,нека напише по-точно.За произхода Додич е била изчерпателна.Въпрос на подход на местната служба е дали ще се съобразят,а ско не-хората могат просто да откажат да осиновят конкретно дете,като никой не ги пита какви са мотивите им за това.
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #71 -: Март 28, 2015, 17:18:43 pm »
Поста на Хоуп ме подсети, че не ти отговорих за потвърждението за дете. Срокът е 1 месец от получаването на уведомлението. Никой по никакъв начин не може да настоява за по-кратко време. През този месец кандидатите могат да се срещат с детето, да поискат медицински прегледи. За последното не съм срещала никъде регламентация, социалната също не ми отговори, но каза, че можем да го изискаме. Ако се пише отказ наистина е по-добре това да се случи по-бързо преди изтичането на месеца, за да може детето да бъде предложено на следващите кандидати.
Съветът ми към твоите приятели и всички, които ще започват процедура предварително да се запознаят с правната уредба на осиновяването, за да не се стига до неприятна и натоварваща комуникация със социалните. Самия процес е достатъчно емоционален, че да се трупа допълнително напрежение.

Основните положения са в:
Семейния кодекс - глава Осем, от чл. 77. и Наредба № РД-07-7 от 5 октомври 2010 г. За условията и реда на водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #72 -: Март 30, 2015, 20:36:09 pm »
Стоека, щом не сте написали още препоръката вероятно твоите познати са още в процес на събитане на документиие преди подаване. След като ги подадат започва тримесечно проучване. Не съм сигурна за какво мотаене става дума ако още не са подали документи.
За натиска... кандидат-осиновителите често сме много чувствителни. Материята е деликатна, а служителките се случва да са груби.. нека познатите ти не се смущават от социалния работник и да отстояват решенията си. Успех им пожелавам!
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #73 -: Март 30, 2015, 22:16:33 pm »
Лили, документите им бяха събрани и дадени преди Коледа, но вх номер не са им дали, нито пък те са искали. Оказа се, че не са дали препоръки защито не са разбрали, че трябва към него момент. Сега им се обадиха, че комплекта не е пълен. И те не са доразбрали, но соц.работник нали е затова да им обясни. Сега благодарение на вас и съвети които получих, утре ще сверим какви документи ще трябват още, ще приложат и препоръките и ще искат вх.номер.
Благодаря момичета, златни сте. Знам , че винаги мога да разчитам на вашата помощ.

Само да уточня преди Коледа като са дали документите им казали че е това, остава да чакат дали да одобрени. Тогава е била друга служителка, тя напуснала и ги прехвърли към друг соц.работник. Та така...
« Последна редакция: Март 30, 2015, 22:19:57 pm от stoeka71 »
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #74 -: Март 30, 2015, 22:24:42 pm »
При нас беше така: отидохме при социалните и те ни дадоха списък. Отметнахме-списъка и подадохме, а те прегледаха в момента на подаването дали всичко е наред и ни дадоха входящ номер. Но може входящият номер и малко по-късно да сме го получили, губи ми се вече.
Твоите познати да отидат да говорят с някого и да се поскарат, защото документите им ще започнат да изтичат.
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #75 -: Март 31, 2015, 12:13:46 pm »
Пускам списъка с документите както е по Наредбата:

1. Заявление за получаване на разрешение за вписване в регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване до дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес. (чл. 24)

2. документ, удостоверяващ, че лицето не е лишавано от родителски права, който се издава от общината по постоянния му адрес след проверка в другите общини, в които той е имал постоянен адрес;

3. удостоверение за психично здраве и медицинско удостоверение за физическо здраве, липса на тежки хронични заболявания и други застрашаващи живота на осиновяващия, сексуално предавани инфекции с приложени резултати от проведени изследвания за туберкулоза, сифилис, хепатит В, ХИВ/СПИН; удостоверението за психическо здраве се издава от личния лекар на база удостоверението от психото, ТУБ-диспансер и изследванията за ХИВ, хепатит и Сифилис


4. свидетелство за съдимост;

5. документ, удостоверяващ, че срещу лицето не е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер;

6. документи за доходи и имотно състояние (декларация, удостоверение и др.); доходите са за 6 месеца назад

7. препоръки за лицето, което желае да осинови, както и за лицата, които живеят с него;

8. удостоверение за сключен граждански брак - ако кандидатите имат сключен такъв; удостоверение за семейно положение

9. декларация за готовност за сътрудничество с дирекция "Социално подпомагане" при наблюдението на отглеждането на детето и спазването на неговите права и законни интереси, включително и за предоставяне на информация за развитието на детето на всеки шест месеца през първите две години от осиновяването съгласно приложение № 7.

От 2 до 9 е регламентирано в чл. 25.

В допълнение искат копие от лична карта и снимки на кандидатите

Документите се подават за всеки кандидат (ако са семейство) в оригинал и копие, само заявлението, препоръките (ако изрично не искат да са отделни) и свидетелството за брак се прилагат към документите на единия.
« Последна редакция: Март 31, 2015, 12:17:40 pm от Dodich »
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #76 -: Март 31, 2015, 19:24:02 pm »
Стоека, сега ти прочетох редакцията. Направо... нали имат срещи със социалния работник, трябва да минат курс, да бъде написан доклад и те да го подпишат... И нашата служителка беше зле, ама някои направо хич ги няма! Познатмие ти да вдигнат скандал, какво е това губене на време и заблуждаване! Ехххх!
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #77 -: Март 31, 2015, 22:03:58 pm »
stoeka71, много пропуски са направени, жалко за изгубените месеци...
Ще допълня малко от нашия опит при подаване на документите.

Освен посочените документи в списъка, даден от Додич, на нас ни искаха още:
. Служебна бележка или удостоверение, че кандидат-осиновителите са осигурени за всички осигурителни случаи. /попълва се от работодател, счетоводител .../

На нас снимки не са ни искали, само копие на личните карти.
Към точка 5. от списъка, да допълня, че включва две удостоверения: от Районна прокуратура и от Окръжна, и отделно служебна бележка от Следствена служба.
Но най-добре е да поискат от социалните списък с документите, които трябва да подготвят, ще им бъде по-лесно, следвайки точките в списъка.

Освен подаването на тези документи, заедно с препоръките, кандидатите трябва да пасетят курс (той е задължителен).
Също има и посещение на социалните в дома на кандидат-осиновителите и разговор с двамата кандидати. Този разговор при нас се състоя по време на посещението у дома.
Среща с поръчителите не са искали, само приложихме препоръките.

След подаване на целия пакет документи, кандидатурата се разглежда и след около седмица трябва да получат   Разрешение/№ ... , дата .../, от тази дата започва две годишният срок, след изтичане на който (ако не са получили предложение и не са осиновили), ще трябва да подновят документите.   
« Последна редакция: Март 31, 2015, 22:28:35 pm от marsi »

Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #78 -: Май 20, 2015, 19:32:10 pm »
Здравейте момичета,имам нужда от съвет.Имам ли право да подам документите само от мое име.Омъжена съм от много години,но поради много лични причини мъжът ми не може да подаде документи с мен.Дали ще имам шанс за детенце. :PЩе съм благодарна за отговор :-)
*
Re: Практически съвети - втора тема
« Отговор #79 -: Май 20, 2015, 23:59:45 pm »
Не съм юрист и не съм срещала такъв случай при познати, но като чета Семейния кодекс не намирам изрично изискване, че когато две лица са в брак задължително осиновяват и двамата. Има разпоредба, че дете може да се осинови от двама само ако те са в брак.

Чл. 81. (1) Никой не може да бъде осиновен от две лица, освен ако те са съпрузи.
(2) Никой не може да бъде осиновен втори път, докато не е прекратено съществуващото осиновяване.
(3) Забраните по ал. 1 и 2 не се прилагат по отношение на съпруга на осиновителя.


Формулировката в последната алинея ме кара да мисля, че твоя случай е възможен.
Тогава би трябвало да подадеш документи само от свое име, но вероятно ще проучат и съпруга ти, защото той живее с теб и съответно ще живее с детето.
Колко ще чакаш за детенце никой от нас не може да ти каже.  :wink: Зависи от критериите и РДСП-тата, които посочиш, доклада на социалните.

Успех!