0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Самото забаяне и спиране на фонда е вече нарушение на човешките и репродуктивнинправа и е добре да се обмислят варианти за незабавна реакция, при ситуацията, ако трябва да си префинансираш опита, тъй като това е директно ограничаване достъпа до асистирана репродукция, което пък от своя страна е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата.
Недейте така, какво да кажат двойките, които са с ИЯР и към настоящия момент, не се финансират от ФАР, а сами! Замислялили сте се, те как се справят разчитайки единствено и само на себе си и на неправителствените организации донякъде ...
За какво задължение на Държавата говорим и за кого?! Хайде, спрете се вече, дразните /откровено/!
Няма още официално инфо по въпроса и да го нищим и да не го нищим, дано поне е за добро! На всички ни, не  само на някои от нас!!!


*
Добре, защо всявате смут, още нищо не се знае.Нека да излезне нещо черно на бяло и тогава да хабим време и нерви, за справянето с него.Сега само гадаем, а гадаенето ни носи много отрицателни емоции.
То излезе ли черно на бяло свършила работа и връщане назад няма, а решението вече е взето, щом е обявено от министър, да не говорим колко кректно и точно е съобщено  
Мили момичета, вие давате ли си сметка, че финансиране получаваме  по-малко от 2% от двойките с репродуктивни проблеми и то по официална статисика. Парите във фонда, малко , за малко хора, след дълго чакане  все пак си бяха пари единствено и само за това. В бездънната яма Здравна каса  каквото влезе потъва, всички знаем какъв батак е.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Има, представители, разбира се, как ще ви пиша иначе, свободни съчиниения ли да си правя :lol:
Аз просто искам да съм убедена, че има кой да защитава интересите ни, никого немискам да дразня, но както знаете взто ли е веднъж решение, трудно се променя, по-скоро трябва да сме активни в процеса на взимане на тези решения, които директно касаят нас. Определено смятам, че жените с ияр са дискриминирани и трябва да се мисли и в тази насока, да бъдат включени като медицински показания за финансиране. Не съм много наясно с чисто медицинските показания, но ако невъзможността да се зачене поради ияр се лекува с арт, конкретно ин витро и икси, то тогава техните права са също дискриминирани и трябва да се насочат и услия в тази насока, да бъдат включени.


Задължението на държавата да осигури достъп до асистиран методи за репродукция е в следствие на реица декларации и документи, които тя самата е подписала да спазва и осигурява, не е моя фантазия и е хубаво да си знаем правата, защото вчпротивен случай е много лесно да бъдем дискриминирани бе дори да разберем
*
Здравейте момичета, понеже и мен ме касае случващото се с ФАР и постоянно търся отговори ето на какво се натъкнах преди малко: "За фонда за асистирана репродукция са предвидени 15 млн. лева бюджет за следващата година. Това съобщи в Бургас здравният министър Десислава Атанасова, предаде репортер на Радио „Фокус”- Бургас. „Няма да се промени нищо, освен това, че вече плащането на извършените процедури ще става от Касата, а не от министерството. Запазва се функцията на обществения съвет, той ще заседава и ще одобрява двойките, които имат репродуктивни проблеми и съответно ще ги изпраща за лечение към определени клиники, които те изберат и след това Здравната каса, съгласно сключените си договори ще им плаща. Няма да има проблем относно прехвърлянето на тази дейност”, категорична бе министър Атанасова. „Мисля, че е редно само здравноосигурените жени да ползват този ресурс. Така или иначе държавата плаща за здравнонеосигурените родилки. Предвиждаме от следващата година, освен това плащане за сметка на държавата, здравнонеосигурините родилки да имат право и на един гинекологичен преглед преди да настъпи самото раждане. Но аз не смятам, че трябва останалите здравноосигурени граждани да плащат съвсем съвестно, а всъщност да се ползват от всички, които си го спестяват”, обясни тя". Мен обаче фразата на министърката "и след това Здравната каса, съгласно сключените си договори ще им плаща" ме притеснява.
« Последна редакция: Октомври 19, 2012, 14:33:52 pm от micita »
Таня Филипова
*
Ще плаща на клиниките,предполагам.Всичко ще си остане по старата схема,дай боже.Само ще се иска документ за непрекъснати здравни права,което мен ме ядосва ,донякъде. Ама това е тема за друга дискусия,така или иначе ако ще го въвеждат,ще мине през Обществения съвет,предполагам.
/www.mamaibebe.com][/url]
И все пак не е ясно непрекъснатите здравноосигурителни права за кого ще се изискват - за двамата или само за съпругата?! Също не става ясно и към кой момент да не са прекъснати правата - към момента на подаването на заявлението, към момента на получаване на заповедта или към момента на осъществяване на процедурата ... А какво става с вече подалите документи?
При всички случаи се цели намаляване на достъпа до финансиране, на което трябва да се гледа положително - няма да се чака 10 месеца за заповед, а напр. 5-6 месеца. Някак си според мен не е справедливо едни да се борят с всичко и всички в България, да си плащат съвестно всички осигуровки, а други да живеят и работят в чужбина, да създават доход там, а тук да се възползват от безплатните процедури ...

ПП.Това е лично мое мнение и не ангажирам никого с него, просто споделям.
Цялата мъдрост на човечеството се побира в две думи - търпение и надежда!
*
Но ,ако погледнем реално,всички сме равни пред проблема ни. Той не зависи от това кокй какъв е,къде живее,какви осигуровки плаща и т.н. да не говорим,че в тази криза,няма работа за всички,а това може ли да те лиши от правото на помощ.Според мен,не трябва да се тръгва в тази посока. Опасно е! Министърката  просто набляга ,че трябва да се събират осигуровките,което и е проблема на нея и постоянно го говорят.Ама то това си е проблем на всички управления.
/www.mamaibebe.com][/url]
С риск да не се съгласите с мен и да предизвикам спор,аз смятам ,че трябва да има изискване за внесени здравни осигуровки.Все пак не може да не внасяш нищо в тази държава и да искаш да вземеш.Тука не говоря за социално като не работиш,но поне здравно-не мисля че са някаква крупна сума.Все пак тези пари трябва да дойдат от някъде нали.
Има логика. Какво става, когато не си здравно осигурен и се разболееш и имам нужда от специалист или постъпване в болница? Повечето хора предопичат да си платят накуп пропуснатите здравни осигуровки, защото им излиза по евтино, отколкото да си платят като неосигурени пациенти престой в болница, операция и пр. Може би се цели да ги "принудят", да направят така и ако желаят да се ползват от фонд "ин-витро". Не мисля, че е несправедливо, след като финасирането е от бюджета на касата, където съвестните внасят своите осигуровки. 
*
да, точно така ще е, защото няма как касата да финансира на някой, който не е здравно осигурен, такова е законодателството - касата изплаща клинични пътеки за здравно осигурените, така че и за нас ще важи това изискване. да си кажа честно и аз съм съгласна да го има.
Безработните задължени ли са да плащат здравни осигуровки?
Безработните или така наречени самоосигуряващи се лица, са длъжни по закон сами да заплащат здравните си осигуровки. За 2012г размера на тези вноски за безработни е 16.80лв на месец.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
Парите за ФАР ще са не по-малко от 15 млн.,толкова колкото бяха и тази година. Те нямат нищо общо с бюджета на касата.Айде да не смесваме нещата.Контрола на НЗОК върху ФАр се налага по юридически причини,до колкото разбирам.Не се "плъзгайте" това ,че като ще контролира касата,трябва да е по нейните правила.ФАР си има правила. Момичета,това ще е отстъпление от постигнатите договорки,а тва няма да е полезен прецедент за нас. ФАР помага,не раздава полагаемо от общата кофа на нуждаещи се. Целеви фонд за подпомагане на двойки със съответни проблеми. Това се опитвам да обясня и относно общинските програми- ако ще е помощ,да е помощ,не да се налагат хиляди условности. За плащането на данъци,такси, допълнителни пенсионни и други си има специални закони и по силата на тях са разработени механизми за събирането им. Пред проблема ни ,всички сме равни и нека не си гледаме "в чиниите".Глупаво е и е некоректно.Това е моето мнение.Не трябва да отстъпваме от постигнатото.
п.п. за сведение,от 1998г нямам нито един месец пропусната вноска,както и съпругата ми,така че не ми е проблем това. :wink:
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Аааа Рачо, бъркаш, средствата за ФАР ще са част от бюджета на касата, от там ще се извършват всички разплащания, а контрола се борим да си остане във ФАР, така че е точно обратното на това което мислиш ти :wink:
*
Смисъл,че ще има общ бюджет на НЗОК ,така ли? Е,то тогава няма как да си останат нещата същите. НЗОК си има правила ,установени със закон. А какво се разбира под"контрола"-ако това е само одобрението,разбирам.но контрол по изпълнението няма как да се запази,при положение ,че ще харчи от бюджета на касата. както и да е.Аз просто изказах мнение,че не е добре да се слагат допълнителни условности за да се получат средства от ФАР. Мисля,че схемата беше сравнително добре изчистена.Ако се реши,нека се изискват и удостоверения за непрекъснати здравноосигурителни вноски,но не виждам какво ще ни помогне това. Колкото повече хора отпаднат,толкова повече ще има за "изправните" ли?? Или пък вместо 8-10 месеца,ще се чака 6 месеца ? Започваме да се делим на "добри" и " лоши",което не виждам  да е правилно за хора в нашето положение. И без това,за да кандидатстваш  ти трябват определен брой извършени опити,а опитите по ФАР са ограничени до три.Не разбирам-какво ще се спечели с тези удостоверения ? заради някои ,които се правят на тарикати,ще пострадат и хора в трудно положение,а да не забравяме,че колелото се върти и никой не знае къде ще е утре,особено в БГ....В крайна сметка каквото се реши,нека да е така.
/www.mamaibebe.com][/url]
StefiZ осигуровките само на жените ли ще се проверяват или и на мъжа? ние сме с мъжки фактор но живеем на семейни начала ?
« Последна редакция: Октомври 19, 2012, 21:13:44 pm от kameliq_stefanova1984 »
*
Рачо, няма никакви условия, не се шашкай пък сега и ти, не се цели селектиране на хората, а това че наистина като мине към касата няма как да се финансират здравнонеосигурени хора.
Иначе не знам дали и на двамата ще се искат здравни осигуровки, нито какъв ще е периода, нищо не е уточнено още.
благодаря за бързия отговор аз чакам другата седмица обаждане (номер 15297) и се притеснявам че на приятеля ми не са му внесени осигуровките дано няма проблем
За колко ли месеца назад ще гледат осигуровките :ask.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia