0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
няма дезинформация, просто липсва информация, защото на никой не му е ясна, за съжаление схемата на преминаване :?
Само на мен ли ми идва идеята един от исканите документи да е извадка от регистъра, че си с непрекъснати здравни вноски и готово. Да местят цяла структура като може с един документ да се оправи 
Ей тукмо заработиха нещата и ще ги прецакат тея хора  :(
*
Eй,не става въпрос за доказване на непрекъснати здравни права,а въпросът е в това,че по решение на Конституционния съд ,с което се отменя решението на МС за преместване на някакви пари от бюджета на НЗОК в бюджета на нам къв си фонд,всички такива фондове ,създадени след това,се смятат за незаконни и трябва да се върнат старите положения-демек,всичко през Касата / бюджета на касат,на БНБ и на НОИ са неприкосновенни и се гласуват заедно с републиканския бюджет.Всяка промяна в тях може да става само с гласуване в народното събрание,което явно е избегнато в случая и сега си сърбат попарата/. Това поне разбрах аз  и мисля,че това е в общи линии.Не е ясно бъдещето на ФАР. Това се опитва и Стеф да обясни-няма никакво инфо относно промените и бъдището.Ако някой може да извади такава "от вътре",ще е много полезен.
/www.mamaibebe.com][/url]

Фондът за асистирана репродукция, популярен повече като фонд „Ин витро", се поема от догодина от Здравната каса  и само здравноосигурени ще получават от тези средства, заяви министър Десислава Атанасова при откриването на изложбата „Медикус, Денто, Галения 2012" в Пловдивския международен панаир..„Запазва се целият алгоритъм на процеса. Двойките ще се отчитат пред касата и ще получават парите за процедурите там.
« Последна редакция: Октомври 17, 2012, 17:59:33 pm от ANDRIANA »
Да чак сега разбрах, но просто се подлъгах от първоначалното изявленив на министърката :

„Запазва се целият алгоритъм на процеса. Двойките ще се отчитат пред касата и ще получават парите за процедурите там, но не предвиждам някакви проблеми“, допълни Атанасова.

Още повече та планира още няколко милиона допълнително - но не рабирам това включва остойностяване на новите и дейности -имунизации, инвитро процедури, реанимация и анестезиология.

Може това прехвърляне да донесе и допълнителни пари за нашия фонд.
Оптимиска съм нали?
*
Така,това означава ли ,че първо ще плащаме и после ще ни "осребряват" сметките...? След около два-три месеца?? И как се стигна до това решение???
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Съжалявам,може и аз да не съм разбрал,но както се вижда от другите теми-нещата се развиват доста шеметно... :? Нови решения,нови условности в механизма..май ще трябва да се организираме?? :x
/www.mamaibebe.com][/url]
*
не, до заплащане от страна на пациента няма да се стигне, но и няма как да се запази алгоритъма, който действа до сега. не знам какво означава ще се отчитаме пред НЗОК, нямам идея какво е вложила министърката в това изречение, но и това няма как да стане, кой ще се отчита - пациента, клиниките, МЗ..., абе каша е ви казвам :?
и за съжаление парите няма да са повече, отново са планирани 15 млн., но влизайки в бюджета на касата, за съжаление, лично аз съм песимист, че може да останат за нас толкова :(
Това, което вълнува вече подалите заявления, но все още неодобрени и неполучили заповеди, е дали ще се стигне до забавяне на процеса заради това преместване. Тъкмо се бяхме зарадвали, че от Фонда се "разбързаха" и съкратиха срока на чакането за заповед. Брояхме /в нашия случай/, че ни остават 3-4 месеца до получаване на заповед и ето пак - ново 20. Предния път чакахме цяла година, май и сега няма да е по-различно.
*
Много въпросителни има. Дано са помислили за всичко , дано , макар че мен лично ме съмнява. Да разбирам ли, че парите за ин витро като са в общия "кюп" - то тогава като закъса здравната каза, което не веднъж се е случвало одобрените двойки със заповед в ръце ще им се наложи отново да чакат защото няма пари. Щом "целия алгоритъм се запазва", не мога да разбера каква е целта на занятието. Фонда все пак работеше, знаеше се какъв е бюджета, знаеше се и че е само за това. В милата ни родина ако случайно нещо тръгне си умираме да го скапваме. То е ясно че на фона на цялото ни икономическо състояние няма как, няма с какво да се спешат нещата, пари няма (някой ако си мисли, че със здравната каса ще потекат буйни реки от пари към 270-те хиляди двойки с репродуктивни проблеми, много, ама мноооого се лъже). За какво са тия гимнастики?
Цитат
Двойките ще се отчитат пред касата и ще получават парите за процедурите там
Мое мнение - това е меко казано изявление на министър, който и хабер си няма за детайлите по изказаното, да не говорим за детайлите преди промяната. Който и да е нормален човек, тръгвайки по този път и тепърва запознавайки се с въпросния "алгоритъм", ще си помисли, че първо ще върви и ще плаща наред, а после ще се нареди на касата за осребряване на ... фактурите.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
От изказването се разбира точно това,но искренно се надявам,смисъла да не е този.Защото ако първо се върви и се плаща ,а после се "ослрребрява",то нещата се отежняват двойно за всички ни. Абе,объркатна работа.Все пак не е ли редно,при такива генерални промени да се попитат и пациентските организации?? :(
/www.mamaibebe.com][/url]
*
ra40 за мен това би било абсурдно. Ако е така, то контекста е един - ограничаване, съжалявам но за мен само това може да значи. Колко хора могат да си го позволят? За първия път - кредит - ОК, ами после?
Какава е успеваемоста от раз?
Кой ги пита пациентските, нали ако има в предвид мнението им, то това въобще няма да се случи .... а това явно трябва да се случи
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
не съм попадала още на новини, но тези изказвания на министърката звучат некомпетентно, най-малкото незапознато с материята. нещата вървят към провал по мое мнение.клиниките вероятно съвсем ще се откажат да се занимават с такива пациенти и ние ще трябва да си плащаме, а после да се редим на още една опашка месеци наред за да си получим парите. и вероятно няма да се спазва реда, а който има връзки и дава подкупи ще е с предимство, първо за да го одобрят, после за да му възстановят платените суми. защо се разваля нещо работещо не знам, нечии амбици и копмплекси ли трябва да се удовлетворят ...
здравейте момичета аз съм за втори опит.От изказването на министърката значи ще си платиш после ще чакаш да си получиш обратно парите.Извинявайте обаче аз ако ги имам тези пари въобще няма да се редя на опашката да чакам почти година за одобрение,честно ви казвам това е абсурд.Ако ги имах парите нямаше да се възползвам от държавата щях да преотстъпя мястото на някой по-нуждаещ се.
*
Добре, защо всявате смут, още нищо не се знае.Нека да излезне нещо черно на бяло и тогава да хабим време и нерви, за справянето с него.Сега само гадаем, а гадаенето ни носи много отрицателни емоции.

*
magi_st, благодаря, че го каза вместо мен! :D Напълно съм съгласна с теб.
Самото забаяне и спиране на фонда е вече нарушение на човешките и репродуктивнинправа и е добре да се обмислят варианти за незабавна реакция, при ситуацията, ако трябва да си префинансираш опита, тъй като това е директно ограничаване достъпа до асистирана репродукция, което пък от своя страна е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата.
*
Момичета и момчета, няколко пъти написах, че наистина на този етап няма никаква окончателна и ясна концепция относно преместването на фонда - кога, как и защо ще се случи. Работи се по въпроса това да стане максимално благоприятно за нас-пациентите и аз се надавам наистина да е така.
Няма смисъл в момента от гадаене, защото няма кой да ни отговори точно какво ще се случи, на този етап.
Кои са хората които работят по този въпрос и има ли представители на нпотата и защо не се обявява информация върху какво точно се работи
Аз също спрях да разсъждавам и съм на същото мнение. Нека излезе решение и тогава ще му мислим. Дотогава поне да не всяваме смут :) Може и по добре да стане :)
А някой знае ли кога ще се обсъжда това предложение?