0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #80 -: Март 15, 2012, 14:08:27 pm »
тц-тц-тц, къде било разковничето :lol:
важното е че остават, а как ще се казват все едно.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #81 -: Март 15, 2012, 14:21:16 pm »
чета тук някои драстични методи за сваляне на висока Т, които може да са дори опасни.

1. никога не слагайте студени компреси на челото на детето!
2. шоково третиране със студено е забранено! нито мокър студен чаршаф, нито студен душ, нито мокра студена пижама.

първо и основно правило е да се дебне температурата и да се дава навреме лекарството. това го коментирахме съвсем наскоро тук. не чакаме да стане 39.5 и тогава да даваме. ако вдигне 38.0 - даваме Нурофен и следим. ако до 1 час не е спаднала температурата, а се вдига - даваме Хексалгин и пак следим. много е важно да знаем добре точните дозировки на лекарствата.

второ - ако ще се правят мокри компреси - не трябва да са студени, а просто в хладка, дори възтопличка вода. ако ще се опитва с вана или душ - температурата на водата трябва да е само 2-3 градуса по-ниска от телесната - тоест, около 36-37 градуса температура на водата.

трето - най-бързо се охлажда, като се постави охлаждащото средство върху местата, където минават големи кръвоносни съдове - под мишниците, в сгъвката на слабините. така правят в болниците. дават пластмасови контейнери със сух лед, добре увите в кърпа, за да няма измръзване на кожата и се слагат под мишниците и между краката. с момченцата - внимателно, разбира се.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #82 -: Март 15, 2012, 14:37:06 pm »
За математическите гимназии си знаех, че ще ги преименуват, това де факто обисмисля това което искат да приемат, ама нека да отчитат дейност.
Който не разбира мълчанието ви, няма да разбере и думите ви.
Ако съдбата е спряла да ви се усмихва, опитайте се да я разсмеете!

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #83 -: Март 15, 2012, 14:40:42 pm »
Какво правим ако в името на самолетен билет е прибавена погрешка една буквичка? За капак е поръчан от френска компания от друг френско говорящ човек, а притежателят му не говори езика. Ще се пътува след 3-4 дни. Знам, че по принцип е проблем, но грешката си личи. Случвало ли се е на някой? Има ли как да се поправи или не правим нищо и се надяваме да не забележат или там си правят корекция.

Този вирус го изкарахме доста отдавна, много е отвратителен. И аз гледах термометъра с широко отворени очи. Надявах се вече да е преминал. Сега виждам, че се вихри здраво. А доктора ме увери преди 2-3 седмици когато ме повтори, че вече сме били имали имунитет и тази вълна щяла да е по-слаба. Така като гледам...
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #84 -: Март 15, 2012, 14:52:48 pm »
Приемам, че водата за компрес трябва да е хладка - не ледено студена, но не мисля, че компрес само на челцето със студена вода, каквато е обичайно студената вода от чешмата,може да се приеме за драстичен метод, още по-малко - за опасен.Обливането със студена вода в банята по съвет на педиатъра доведе до такова треперене и тракане със зъби на детето ми, че не бих го повторила. Незная обаче каква точно опасност крие то или увиването в мокър студен чаршаф /чувала съм много пъти да го препоръчват, включително и лекари/. Би ли била така добра, jam,да разясниш какви са тези опасности, че току виж в паниката от висока температура, да не взема и аз да се залетя с мокрите чаршафи :)
*
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #85 -: Март 15, 2012, 15:23:55 pm »
Аз имам големи резерви към подобни съвети - обливане със студена вода, увиване с мокри студени чаршафи - знам, че ги дават компетентни лица, лекари, работещи в спешно отделение, но такъв температурен шок за малко дете...

Лиде, аз бих пислаа на компанията , издала билета - нищо, че е френска, не може да не могат да комуникират на английски. Знам, че грешка в изписването, е проблем!
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #86 -: Март 15, 2012, 15:36:17 pm »
За пореден път много благодаря за споделения ви опит.

Изчетох много внимателно всичко написано и ще си го запазя. Тъкмо сега се борих пак с даването на Нурофен на Алекс, че отново вдигна Т.

Имам обаче и следния въпрос. При висока Т човек го втриса и му е студено. При големи хора съм чувала, че било хубаво да се завият, изпотят, сменят дрехите. При малки деца са ми казвали обратното, че не трябва да се завива (много).
Алекс сега трепери (има 38 градуса), в чувала за спане си е по памперс и с потник и блузка с дълъг ръкав. Чувала е дебел но е без ръкави и той си крие ръчичките под коремчето. И снощи се чудих, дали да завия само раменцата и ръцете с тънко одеало?

и другият ми въпрос: дланите на Никол снощи бяха сини и ледени а лицето и като восък бледо и "прозрачно". Това нормално ли е при високите Т?  Убийте ме, не помня моите какви са били като съм вдигала Т. Оня ден дори не се сетих, че мога да пия хексалгин когато цял слетобед се чудих с какво да си сваля температурата и накрая вечерта се усетих да пия аспирин. Покрай тревогите за децата и понякога нуждата бързо да се реагира, забравям елементарни неща.

И последно: какво може да стане ако детето все пак вдигне много висока Т и надвиши 40 градуса? (бърза помощ е вариант но не винаги надежден) Получават гърч/шок? Умира ли се от такива неща?
« Последна редакция: Март 15, 2012, 15:39:10 pm от Lisko »
*
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #87 -: Март 15, 2012, 15:38:56 pm »
Добре де, аз казах, че е шоков метод и го ползвах само защото бях в паника, като единичен случай, а и бях дала нужните лекарства и температурата се качваше въпреки тях. Не съм чакала да вдигне 39.5 та тогава да се сетя да давам нещо!!! Освен това говоря за мокър чаршаф, не леден чак. Както и да е, извинете, че се намесих изобщо.


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #88 -: Март 15, 2012, 15:47:21 pm »



и другият ми въпрос: дланите на Никол снощи бяха сини и ледени а лицето и като восък бледо и "прозрачно". Това нормално ли е при високите Т?  Убийте ме, не помня моите какви са били като съм вдигала Т.

Това го забелязах и аз при последната ангина, Лиси. Температура 39, а дланите доста студени. И аз искам да знам дали е нормално и какво се прави.

Колкото до охлаждането - правила съм го, но с хладка вода, не студена, на чело, на китки, мишници, глезени, понякога и обтриване само с мокра кърпa на гърдите и гърба, но с хладка и за малко. Просто като видиш 39 и много - обикновено се паникьосва човек.

jam, полезно ми беше да прочета, че може1 час след нурофен да се даде хексалгин, защото обикновено това е голямата стратегия с пресрещането на температурите и планирането като не знаеш колко ще е и как ще падне. При нас единствено нурофен и хексалгин действа.
« Последна редакция: Март 15, 2012, 17:04:39 pm от cygnus »
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #89 -: Март 15, 2012, 15:49:30 pm »
Защо се извиняваш? Просто дискутираме и обменяме опит и знания /който има/. Ако те е засегнала моята шега за мокрите чаршафи, аз съм тази, която дължи извинение. Сори!
Добре де, аз казах, че е шоков метод и го ползвах само защото бях в паника, като единичен случай, а и бях дала нужните лекарства и температурата се качваше въпреки тях. Не съм чакала да вдигне 39.5 та тогава да се сетя да давам нещо!!! Освен това говоря за мокър чаршаф, не леден чак. Както и да е, извинете, че се намесих изобщо.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #90 -: Март 15, 2012, 15:52:02 pm »
моля да не ми се обиждате една по една лично и персонално... чак пък и "извинете, че се намесих изобщо..."

тук зрели хора и родители ли сме или пубертети, които се засягат на чест?

hope-love, допирът на студената вода или тъкан до горещата кожа е ужасно неприятен и болезнен за детето, а може да доведе и до шок. като неопитна майка, при първото вдигане на температура от бебето ми (тогава на 2 месеца), взех бързо една кърпичка, намокрих я в студена вода с оцет и я пльоснах на челото на бебето. не искам да ви описвам как изпищя и се разтресе от гърч! после ми каза педиатърът, че на деца не се слага охлаждащо средство на челото.

вижте, аз не ви казвам неща, които съм си измислила. пиша неща, които са комбинация от личен опит и информация от лекари.


Лиско, при вдигане на температурата, крайниците (длани и ходила) обикновено изстиват, стават ледени - това е признак за повишаването на температурата.
относно цвета на лицето е различно - виждала съм Мартин и силно зачервен, и блед при висока температура.

втрисането при вдигането на Т не е задължителен етап. моят син, например, досега никога не е получавал втрисане, а сме виждали 4-5 пъти цифрата 40.0 на термометъра.

ако има втрисане - то обикновено е докато се вдига Т и достигне пик - тогава се завива, то е ясно. а когато имаме само висока Т, без втрисане - свободно и леко облекло. пак педиатърът ми е казвал да разсъбличам, даже един път предложи да изведем детето на хладен въздух на балкона - през нощта.

действа се според случая.

отново питаш същото - какво да правя, ако вдигне 40 градуса... даваш хексалгин, ако понася мокри компреси от хладка вода и оцет по крайниците - слагаш. ако се наложи - обливане с душ или ваничка с температура на водата около 36-37 градуса.

не е зле да си попиташ и педиатъра за съвет, все пак ;)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #91 -: Март 15, 2012, 15:56:36 pm »
Абе момичета не бъдете толкова чувствителни, особено пък когато никой лично не ви напада :wink:
Аз също съм обливала в банята, не с ледена вода, разбира се, а топличка, която при всички положения е под 40 градуса :lol:
Лис, не е задължително да получи гърч над 40 гр. Елена веднъж ми го е правила тоя номер с 40.5, беше на година и половина да речем. Познай като видях термометъра и като ми се пльосна детето в ръцете и Десиславка подскача около мен, как се шашнах. Имаше може би около 1-2 мин. в които не можах да си събера ума и само се въртях с детето на ръце из хола :? Това се случва точно като преди 10 мин. бях дала хексалгин на вече 39 градуса, смятай за 10 мин. вдигна градус и половина.
*
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #92 -: Март 15, 2012, 16:00:03 pm »
Стефи, Мима като беше на година и половина при последно измерено 38,4 - давам Нурофена и след 15 мин направи фебрилен гърч, и викнахме бърза помощ - той отмина естествено много бързо и преди да дойдат, но все пак е задължително да ни закарат до спешното за преглед. Явно много бързо я вдигнала или термометъра не е измерил достатъчно вярно, защото и преди и след това е имала и много по-високи температури, но гърчове не е правила.
« Последна редакция: Март 15, 2012, 16:03:15 pm от cygnus »
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #93 -: Март 15, 2012, 16:01:25 pm »
Приемам, че водата за компрес трябва да е хладка - не ледено студена, но не мисля, че компрес само на челцето със студена вода, каквато е обичайно студената вода от чешмата,може да се приеме за драстичен метод, още по-малко - за опасен.Обливането със студена вода в банята по съвет на педиатъра доведе до такова треперене и тракане със зъби на детето ми, че не бих го повторила. Незная обаче каква точно опасност крие то или увиването в мокър студен чаршаф /чувала съм много пъти да го препоръчват, включително и лекари/. Би ли била така добра, jam,да разясниш какви са тези опасности, че току виж в паниката от висока температура, да не взема и аз да се залетя с мокрите чаршафи :)

Аз също не мога да твърдя, че съм супер информирана по въпроса, но от моя близка приятелка знам, че не се прави така.
Нейният син беше на година и 8-9 месеца, когато изведнъж вдигна много висока температура и тя също така много притеснена е приложила метода със студената вода. Точно както е описала jam- последвал силен писък и детето буквално подбелило очите и се отпуснало назад сякаш ще изгуби съзнание. Слава Богу всичко се разминало бързо, но няма да ви казвам в какъв шок беше приятелката ми от случката. От тогава си имам обеца на ухото.

П.С: Иначе и мен ме интересува какви може да са последствията от един такъв гърч /не дай си Боже/? АКо някой знае моля да сподели!
« Последна редакция: Март 15, 2012, 16:04:30 pm от джиджи »


*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #94 -: Март 15, 2012, 16:05:15 pm »

отново питаш същото - какво да правя, ако вдигне 40 градуса... даваш хексалгин, ако понася мокри компреси от хладка вода и оцет по крайниците - слагаш. ако се наложи - обливане с душ или ваничка с температура на водата около 36-37 градуса.

не е зле да си попиташ и педиатъра за съвет, все пак ;)

Не, не.:) Имах предвид какво може да стане с детето ако не свали тази висока температура в продължение на час примерно след като му е дадено всичко възможно и са използвани други методи. Опасно ли е за него.

Педиатърката им препоръчва обливането с хладка вода, компреси на краката след като са дадени антиперитици и не са подействали.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #95 -: Март 15, 2012, 16:07:26 pm »
Пете, температура 42 градуса е смъртоносна.
Аз съм виждала при Симеон 41.2, когато беше на вашата възраст. До този момент бях редувала Панадол и Нурофен цял ден(след 38 градуса), бях давала и Хексалгин (след 39). Слагах и хавлиени кърпи, напоени с хладка вода под мишници, между краката и на вратлето и челото. Сменях през 5 минути. Въпреки това температурата се вдигна преди да подейства Хексалгина. Като видях 41.2 обезумях от страх и го пъхнах под душа. Помня, че съм чела, че този метод не е препоръчителен, защото може да се появи вода в дробовете. Може и да греша.
При моето дете температурата се вдига много рязко. Снощи бях сама с двамата, Мони беше с 37.8. Оставих го да гледа детско и отидох да сложа брат му да спи. Да съм се забавила 15 минути най-много. Като се върнах Симеон изглеждаше като заспал, но се тресеше и говореше несвързано. Температурата беше 39.5. Досега не е реагирал така. Трудно успях да го разбудя и да му дам Хексалгин. В същото време крака, ръце и бузи - студени.
Трик за лекарства - впръсквам не към гърлото, а настрани към бузата. Веднага давам сладък сок след това. Като беше по-малък, разтварях лекарството в малко количество сок. Като видя, че почват да дават признаци, че ще повръщат, им повишавам тон и им забранявам да повръщат :lol: Знам колко абсурдно звучи, но моите се стряскат, преглъщат и се успокояват. В повечето случаи...


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #96 -: Март 15, 2012, 16:07:40 pm »
Може ли на 2-3 г. дете да се дава Калпол, а не Панадол, ако си изчисля дозата през теглото? Това с цел да не трябва да давам 8мл, а по-малко. Не съм питала педиатър, че все забравям  :oops:

Лис, при нас ледени крайници е признак, че ще вдигне бързо и висока т., от опита ми до сега е така.
« Последна редакция: Март 15, 2012, 16:10:17 pm от midge »
*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #97 -: Март 15, 2012, 16:09:37 pm »
Аз и затова написах, че като се слагат компреси се внимава да не са много студени, за да не предизвикат температурен шок.
Лисе, първото и най-важно нещо е да не се панираш, много е трудно, от опит знам, но ако ти е по-лесно така - напиши си основни неща и ги сложи - на хладилник ли, на дъска ли, някъде, където да ги видиш като се разболеят децата.
Когато са студени ръце, крака, а температурата е много висока - затопляш първо крачетата и ръцете, след това вече смъкваш температурата. Може да се получи температурен шок, но не е задължителен. Ако има такова нещо, или гърчове, гледаш внимателно езика на децата да е свободен, защото в такива ситуации може да го прехапе, да го глътне или да се затрудни дишането.
Изобщо свалянето на температурата се прави с комперси или хладка вода, която обаче да не се различава драстично от температурата в момента.
Най-важното е обаче, ако са студени, сини, да ги затоплите първо, после да се опитвате да сваляте температурата. С хексалгина се внимава много, да не се превишава дозата, тъй като натоварва сърцето и бъбреците.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #98 -: Март 15, 2012, 16:11:00 pm »
Да, аз точно заради това се интересувам за да зная какво да очкавам. Уж така се паникьосвам по-малко.
И понеже повечето време сме сами ми се струва съвсем страшно да изпадна в такава неподготвена ситуация. Та ако знам колко време имам преди да стане "много страшно" ще ми е мааалко по-спокойно.
Разбирам, че няма как да се сложат рамки и при всяко дете е индивидуално.
Re: Нова мартенска седмица 12.03 -18.03. 2012г
« Отговор #99 -: Март 15, 2012, 16:12:04 pm »
...
Трик за лекарства - впръсквам не към гърлото, а настрани към бузата. Веднага давам сладък сок след това. Като беше по-малък, разтварях лекарството в малко количество сок. Като видя, че почват да дават признаци, че ще повръщат, им повишавам тон и им забранявам да повръщат :lol: Знам колко абсурдно звучи, но моите се стряскат, преглъщат и се успокояват. В повечето случаи...

Точно така правя и аз, включително и високия тон....помага в повечето случаи :)