0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #100 -: Февруари 16, 2012, 14:29:53 pm »
Grace, и аз намерих информация, че приемът на methyldopa, активната съставка в Допегит, е съвместим с кърменето.

http://kellymom.com/health/meds/aap-approved-meds.html#Heart

Лекарството е поставено в категория L2 от Американската Педиатрична Асоциация. Това означава, че е изследвано в малък брой кърмачки и не са открити странични ефекти у кърмачето:
http://kellymom.com/health/meds/lactation_risk_cat.html
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #101 -: Февруари 16, 2012, 22:39:10 pm »
Много, много благодаря за споделените мнения и линковете. Сега остава да се надявам, че Допегитът ще помогне и няма да се наложи смяна на лекарството и съответно спиране на кърменето.
Уайти, на теб честита лентичка :wink: Шапка ти свалям, честно  :D
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #102 -: Февруари 27, 2012, 21:29:50 pm »
Здравейте,момичета включвам се в темата,защото имам голямо желания да кърмя,но страховете и въпросите ми също са много.Втора бременност ми е при първата,така и не успях да накарам дъщеря ми да засуче,раждах секцио кърмата ми слезе късно,а преди 10г,нямаше практика да дават бебето за кърмене ,докато си на антибиотик.Та така тя си свикна на шише и аз се изцеждах 5 месеца.Беше ужасно,като чета постовете на Цигу коста ми се изправя.Аз бях стигнала до цепене на гърдите(каквото и да значи това)разминах се на косъм.Ако ви кажа как сигурно ще ме помислите за луда ,но тогава бях толкова отчаяна и упашена от така нареченото цепене,че мъжът ми цяла нощ изсмукваше от гърдите ми кръв,кърма и гной и ги плюеше.Това ме спаси от ножа ,а и ми доказа колко ме обича той,защото никак не беше приятно това,което направи.После продължихме с вряли компреси и разни други илачи и нещата се подобриха,но ми остана ужасен спомен и голям страх.Поста ми стана дълъг ,затова сега нищо няма да питам първо ще почета малко.Цигу ,дано това е последния случай ,в който се стига до антибиотоци,дано кърменето за теб след време извиква мили спомени и усмивки:)
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #103 -: Февруари 27, 2012, 21:46:30 pm »
Аз отново получих запушен канал, този път на другата гърда, но за разлика от предния път, моментално взех мерки: топли компреси, масаж на гърдата, често цедене и кърмене, и пиене на много вода. За 24 часа се оправих.

Важно е да се разпознават симптомите и да се реагира бързо.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #104 -: Февруари 27, 2012, 22:01:06 pm »
теди, питай спокойно, тука му е мястото и да знаеш, и по-дълги постове сме чели  :wink:, да се надяваме, че вторият опит ще бъде много по-успешен и удоволствен
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #105 -: Февруари 28, 2012, 21:43:12 pm »
Помагайте, моля ви!
Лора вече е на 1 месец. Наддала е 900г от изписването.

В началото я хранех основно с АМ, преди да ми дойде кърмата. След това, започнах да дохранвам след всяко кърмене. Като се прибрахме в къщи, започнах да кърмя на поискване и се опитвах да намаля добавката. Последните дни или давах по 20-40 мл АМ вечер, или изобщо не давах АМ.
 
Вчера, цял ден искаше да суче, а днес не мога да я събудя, за да я накърмя,а когато реши, че е гладна, се опитва да компенсира храненията, които е проспала.

Едва успях да постигна някаква лактация, която почти да я задоволява, сега се притеснявам по този начин да не намалее и пак да трябва да преминавам на АМ.
Какво да правя -да я будя ли на 2 или 3 часа, или да я чакам да пожелае да яде?

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #106 -: Февруари 28, 2012, 21:52:04 pm »
Моят съвет: Буди и кърми на три часа и не дохранвай с АМ.
Дръж я будна по време на кърменето и я слагай и на двете гърди, дори ако е нужно да ги редуваш няколко пъти.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #107 -: Февруари 28, 2012, 22:38:52 pm »
Малко е бебчето и аз си мисля, че е добре да будиш поне през деня, айде нощта да речем някой бебета я проспиват. Вероятно ти се струва, че си наваксва пропуснатото, защото не си дояжда и заспива и скоро след това повтаря, не я оставяй да заспи докато яде и слушай да преглъща.
« Последна редакция: Февруари 28, 2012, 22:40:35 pm от м-и »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #108 -: Февруари 29, 2012, 07:53:09 am »
Бихте ли споделили опита си как кърменето е по-успешно - ако на едно кърмене предлагаме само едната гърда /като редуваме гърдите при кърменията/ или на всяко кърмене предлагаме и двете гърди?

Аля, и аз будя нашето момиче в повечето от случаите, дори и нощем гледам да я будя през максимум 4 часа.
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #109 -: Февруари 29, 2012, 08:53:19 am »
Аля,прави са момичетата,събуждай я през деня.Нощем нека да си спи.

Grace,аз май много малко време предлагах и двете гърди на едно кърмене - нямаше и месец.Просто виждах,че има още мляко и оставях малката на същата гърда.
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #110 -: Февруари 29, 2012, 10:13:00 am »
Аля, и аз мисля че може би е по-добре да будиш при интервал по-дълъг от 3.5 ч. През нощта може да пропускате, но дневните хранения ще са ви от полза.

Грейс, Следи бебето как преглъща. Ако до края на кърменето от една гърда преглъща шумно на 2-3 засуквания, най-вероятно му стига и от едната гърда. Иначе от опит мога да кажа, че при мен този начин доведе до намаляване на лактацията и проблеми след 3-ти месец. Съчетано с поява на цикъл още на втория месец, доста нагорно ми дойде.
Опитай и двата варианта за няколко дни и ще прецениш сама. Имай предвид, че обикновено в трети месец се получава скок в растежа и недостатъчното кърма води до сълзи и терзания и за мама и за бебе.
Сега е моментът да регулираш лактацията.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #111 -: Февруари 29, 2012, 10:43:25 am »
От като се научих да слушам бебето като чуя че не прелъща, а продължава да суче известно време и го местя на другата гърда, но започна да ми се налага чак след 6м да давам и двете иначе си стигаше една  :). Като беше малък преглъщаше на 5-6 засмуквания  постепенно намали и сега почти на всяко засмукване гълта, изглежда като расте става по-силно и засмукването.
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #112 -: Февруари 29, 2012, 13:48:56 pm »
Благодаря ви за съветите. :D

Тази нощ я будех на 3 часа, с един интервал от 4. През деня я кърмя, когато поиска, но е почти постоянно, когато е будна. Ако проспи 3 часа, ще я събудя.
Засега е спокойна.
За увеличаване на лактацията се опитвам да кърмя възможно най-често. И цедя, когато мога след  кърмене. АМ ще дам само, ако нямам изцедена кърма, а тя е зверяла от глад.
А възможно ли е да суче ефективно в момент, когато не се чува преглъщане?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #113 -: Февруари 29, 2012, 14:22:22 pm »
Не. Ползва те като биберон или просто така си мърда устата. Моят понякога го прави и без да има нещо в нея  :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #114 -: Февруари 29, 2012, 14:23:22 pm »
алиа, чакай сега - аз не разбирам, проблемът е, че през деня постоянно иска да суче, или че спи. моята девойка е изключително кърмена откак се е родила. тя се роди с два "прозореца" от по 4 часа, в които спеше, като единия се падаше през деня, другия между два и 6 през нощта. през деня правеше големи паузи, привечер беше постоянно на гърдата. толкова зор виждах първата седмица докато се опитвах да будя на три часа, че си мислех, че бебето ми е направило кома или нещо подобно.

та ако си спи нощем, нека спи, ако иска през деня да се храни "почти постоянно", оставяй я, тя най-добре си знае, гърдите ти ще произвеждат толкова мляко, колкото има нужда бебето. досега не ми се е налагало никога да дохранвам.

white, няма "момент за регулиране на лактацията", тя се регулира постоянно с нуждите на бебето. до 3-4 ден след раждането лактацията се регулира от хормони, след това е само на принципа "търсене-предлагане". драмите около 3-4тия месец се случват защото жените не си вярват на децата, мислят си, че като са им "омекнали" гърдите и децата сучат по-кратко, това означава, че няма мляко. а от друга страна, тогава бебетата започват да плачат "тъжно", това е постижение в развитието им - преживяването на тъга и разбирането, че от време на време се разделят с майката. и се започва "танденмното плачене". има доста около производството на кърма в kellymom.com, ако ти е интересно.

аз и досега кърма от една гърда, освен ако тя не си поиска и другата, но тя е вече голяма (9мес) и сама си показва. рядко ми се случва да кърмя и от двете гърди.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #115 -: Февруари 29, 2012, 15:32:27 pm »
Повярвай ми, Елена, при мен лактацията не се регулираше от честото кърмене, нито от лактогонни чайове и добавки. И наистина не стигаше. Може би има връзка с цикъла, който се възстанови веднага. Дъщеря ми е изключително кърмена до 6-ти месец, но наддаваше много малко /200-300 гр./ от 3-ти месец. После чак до година и нещо беше почти само на кърма. Твърдата храна я прояде някъде към 1.5 г. Просто аз се отказах да я мъча да пропие АМ и в един момент не ми пукаше, колко е изяла. Кипеше от енергия. И сега е доста под долна граница на ръст и тегло, но е много напред в умственото развитие. :D


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #116 -: Февруари 29, 2012, 16:22:28 pm »
При нас кърменето върви все така трудно, но и малкото, което изсуква Жорко е само от едната гърда, т.е. предпочита само едната, другата изобщо не я иска. Изцеждам пренебрегнатата гъда, но не на всяко кърмене, а някъде през 1 кърмене, изцеждам я и през нощта понякога. Ако спра да я изцеждам това ще повлияе ли на лактацията на другата гърда?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #117 -: Февруари 29, 2012, 16:44:01 pm »
Към Grace: Започнах да кърмя редовно и от двете гърди, когато детето ми стана на три, три и половина месеца. Преди това се засищаше само от едната, но пък сучеше по-често.

Моят опит е същият като на м-и:

От като се научих да слушам бебето като чуя че не прелъща, а продължава да суче известно време и го местя на другата гърда. Като беше малък преглъщаше на 5-6 засмуквания  постепенно намали и сега почти на всяко засмукване гълта, изглежда като расте става по-силно и засмукването.

Освен това моето бебе започва да изпуска и отново да захапва зърното, когато гърдата е празна. Това е знак да го преместя на другата, но не по-рано, за да съм сигурна, че е изпил задното мляко, което го държи сит по-дълго.

Случва се да престане да суче, да започне да се оглежда, да пее и да ми се усмихва. Вече не приемам, че това е краят на храненето, а изчаквам няколко минути и пак давам гърдата. Три от четири пъти продължава да суче. Тоест не го пришпорвам, но ако се дърпа от гърдата, не го насилвам.
« Последна редакция: Февруари 29, 2012, 18:43:39 pm от цигу »
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #118 -: Февруари 29, 2012, 16:46:47 pm »
Миси, на теория не би трябвало да пречи, но практиката понякога са разминава с това. :( Ако имаш сили, продължи да цедиш. Не можеш ли да го излъжеш с промяна на позата да суче от нея? Кърмиш го в посока, все едно е на другата.
Познавам мама кърмила успешно само от една гърда.


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Кърменето! Материали и дискусии! - 2
« Отговор #119 -: Февруари 29, 2012, 18:27:54 pm »
Тази гърда, която отказва е доста по-непродуктивна. Като я цедя вървят само две/три струйки и изцеждам по около 20мл, докато от другата вървят 7/8 струйки и изцеждам 60/80мл. Понякога съм успявала да го излъжа да суче от по-малката гърда, но проблема е, че откакто се инати да яде, суче само от едната гърда и като започне да се извива колкото и да му предлагам не ще и не ще нито същата, нито другата. Та затова аз предпочитам да му предложа по-пълната гърда - поне изсуква около 60/80мл. Ако му предложа по-малката суче само от нея и изсуква някъде 20/30мл.
« Последна редакция: Февруари 29, 2012, 19:02:19 pm от misi »