0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #920 -: Март 29, 2012, 22:37:49 pm »
ох, боби, това е проблемът със захарта. аз много му се чудя. аз ям захар като добрата ламя спаска - шоколад, бисквити, сладолед. тя знае, че яденето е за двама и онзи ден като си взех сладолед яде фунийка, колкото да яде нещо. майката до мен си й даваше сладолед, за да не пищи детето. та мисълта ми е какво правим със захарта? даже някъде прочетох (май в темата за захранване на Дени) да не им се дават плодове, но това ми се вижда безумно. в англия им дават стафиди като за световно, а според мен те са ужасно сладки. ясно е, че не е рафинирана захар, обаче? ако идеята е да не свикнат да ядат сладко от малки, както да не свикнат на макдоналдс, тогава сладолед от време на време не виждам проблем, ако е хубав сладоледа. та не знам, засега удържам фронта откъм баща й, който само ходи по мен с парченца шоколад и казва, ама той е черен, та съм отворена за мнения.
Не знам какво стана, писах, но не се изпрати.
Да, за захарта не е добре, но от 2 лъжички сладолед няма нищо да му стане. Аз шоколад не давам и бонбони не давам, но съм давала по 1-2 лъжички сладолед и от това не е свикнала, дори не знае, че го има в хладилника. Като ходим в мола купувам сладоледено кисело мляко и и давам и на нея, защото си иска. Умира за него. Аз сладоледа го открих понеже ме спаси, когато една нощ пак плачеше неконтролируемо и аз вече не знаех какво да правя не искаше вода, мляко, нищо и отидох в кухнята и извадих сладоледа. Все едно чудо стана, защото забрави за какво плаче е се съсредоточи на него. От тогава съм давала 3-4 пъти, а у нас не е яла от поне 8 месеца, така че не и е навредило нещо и не виждам никакъв проблем. Както писах и преди, отдавне не гледам на нещата в черно-бяло. На Андреа също ще дам сладоледено кисело мляко следващият път като отидем в мола.
 Аз само давам идеи аз какво бих напраивла, пък всеки сам си решава колко стриктен да бъде с тези неща. Ако го е страх, че ще изгради лоши навици, да не дава.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #921 -: Март 29, 2012, 22:40:15 pm »
Цигу, винаги съм гледала млякото да е основната храна, даже не съм заместила хранене. Притесни ме рязкото спиране на храната, а не съм го насилвала, за да предизвикам отвращение към яденето.

Боби, не съм давала кисело мляко и сладолед. Предпочитам засега да избягвам захарта.

Не знам вашите деца(тези, които са на АМ) колко мляко изпиват на едно хранене, но моето изпива пряко сили 130 мл, все едно не е бебе на 8,5м , а е тримесечно бебе.
Отбих го преди малко повече от месец.

Благодаря за съветите  :)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #922 -: Март 29, 2012, 22:48:55 pm »
 о мецани, това ми изглежда типична реакция на отбиването. месец не е много и е възможно да е реагирал със закъснение, но дори и ади, при положение, че още се кърми имаше реакция на започването на твърдата храна, пък да не говорим за преминаване от кърма на ам. ако това е така като си изтъгува тъгуването човека, ще прояде. дотогава вместо той да се тревожи що му няма яденето, ти ще се тревожиш що не яде, прекрасно разпределение на труда  :D

кисело мляко й давам, много го харесва, проблемът е, че доста засища и след това дълго време не яде, но пък от друга страна това си е решение :)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #923 -: Март 29, 2012, 22:53:00 pm »
Мецани, на моята щерка все и беше малко това АМ, на 8 месеца пиеше по 200 мл. и като свършеха пищеше...
И между другото е много вероятно и зъби да са, ние не спахме близо 7 месеца от това (вече 3-та нощ е спокойна) Племенника денонощно ревеше и също отказваше да яде. Провери за тръгнали зъбчета, ако сте с 8 бр. поникнали значи съм направо убедена, че е това. Кътниците ни тормозиха мнооого дълго...
На твое място ако ми откаже и АМ бих дала кисело мляко.
Сега се сещам за едно много популярно изказване във форума преди време - здраво дете умряло от глад няма. Ако няма мед. причина не се напрягай, е прояде :)

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #924 -: Март 29, 2012, 23:02:38 pm »
Мецани, ако си изяжда към 600мл на ден, няма приична да се притесняваш, че е малко. А дори и да не ги изяжда, ако не отслабва, значи си е добре.
 
Елена, вземи сложи една лентичка, че все забравям на колко стана твоята.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #925 -: Март 29, 2012, 23:51:32 pm »
ох, боби, аз се опитах, но задклавиатурното устройство нещо не проработи и не ми излиза лентичката, ще пробвам пак, иначе моето чудо е на 10 мес и няколко дни  8)
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #926 -: Март 30, 2012, 15:24:02 pm »
Елена, кога взе да даваш палачинки на Ади? Аз вчера въведох вече и жълтъка с картофени кюфтета, та вече се замислих за палачинки :)
[/url]
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #927 -: Март 30, 2012, 18:08:18 pm »
Палачинките се правят с прясно мляко дали е удачно да се дават? Аз много ги обичам, но човека всичко иска вече и не съм правила скоро.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #928 -: Март 30, 2012, 18:20:08 pm »
Може да се направят и с вода вместо мляко ;) Че и банан може да се прибави към сместа, ама май вече отивам към друга тема :)
[/url]
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #929 -: Март 30, 2012, 18:45:50 pm »
Честно казано обмислях вариант за кисело мляко да сложа, я кажи за банана.
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #930 -: Март 30, 2012, 19:33:38 pm »
м-и правила съм ги само с вода и 2л.к.мляко,като докараш гъстотата стават и без прясно :P
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #931 -: Март 30, 2012, 19:48:07 pm »
Пасираш банана с вода, добавяш яйцето - жълтъка, а може и без него и прибавяш брашно до желаната гъстота. Че и количеството лесно се увеличава - добавяш само вода и брашно :) Струва ми се, че може да се импровизира като се добави и малко кисело мляко.
[/url]
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #932 -: Март 30, 2012, 23:09:00 pm »
Аз имам същият проблем - трудно захранващо се бебе. В началото уж всичко тръгна добре, почнах на 6 м. и 5 дни (картоф, ябълка, круша). После нещо й стана и почна да се мръщи, да не иска. Въведох и морков и тиквички, ама много трудно. С всеки ден се хранеше все по-малко, накрая спря да си отваря устата и нищо не иска. Само като види лъжицата и се втриса (буквално), все едно кой знае какво й давам. Пробвах заедно да се храним, само тя, какво ли не...
Преди два дни, както си ядях пред нея кисело мляко, я видях да ме следи с интерес и да преглъща (както преди правеше). Дадох й направо от моята голяма (за нея де) метална лъжица - много й хареса. И така на два пъти. Вечерта пак й дадох. После й купих био кисело мляко. Вчера пак искаше, изяде 3-4 лъжички. Днес, обнадеждена, пробвах да й дам моркови с картоф, не ще. Смесих ги с кисело мляко - първо се зачуди, после видя баба й, че яде срещу нея и ахка колко е вкусно и... прояде. Така на обяд и за вечеря и дадох пюре моркови-картоф + мляко (рекордните 20 гр.).
Бебето е на 7 месеца (не знам как да си оправя лентичката :oops:) Навсякъде пише, че к. мляко не се дава преди 9-11 месеца. Тя обаче първите 4 дни в болницата беше на АМ, след това - само кърма. Пък и аз доста млечни храни похапвам, вкл. кисело и прясно мляко. Та явно детето няма алергия към краве мляко.

Боби, между другото искам да ти изкажа специални благодарности. Без твоите съвети и разяснения нямаше да се престраша за киселото мляко (макар аз да съм отгледана с такова навремето).

Въпросът ми е: до колко милилитра кисело мляко мога да й давам на ден? Има ли ограничения или да я оставя сама да прецени колко кисело мляко (+ пюре) й се яде?
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #933 -: Март 30, 2012, 23:24:00 pm »
azalea и аз храня с голямата лъжица  :D даже директно от пасатора от там е най-вкусно, не сварвам да бръкна пак. Ти какви количества кис.мляко мислиш да даваш 100-200гр? Мисля че толкова не са проблем, но къде е границата не знам.
Момичета ще ги пробвам тия палачинки, ама първо с вода пък после с банан, че аз не съм му почитателка. Намерих рецепта за блокчета с овесени ядки сега ги пека и ако стане това, което си мисля ще ви споделя утре.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #934 -: Март 31, 2012, 00:34:45 am »
Знам ли и аз. Идеята ми не е да я караме основно на кисело мляко, по-скоро да го ползвам като храна, към която тя проявява интерес и към която мога да добавя пюре (засега 1:1, постепенно да го намаля).
Предлагам й го два пъти дневно, към 12 ч. и към 20 ч. Тази вечер изяде общо 20 гр., значи 10 гр.  к. мляко.
Интересува ме обаче дали има количество, над което напр. ще й натоваря храносмилателната система или по друг начин ще е вредно за бебето?
Иначе след всеки опит за хранене я кърмя, после й предлагам и вода.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #935 -: Март 31, 2012, 00:56:08 am »
Въпросът ми е: до колко милилитра кисело мляко мога да й давам на ден? Има ли ограничения или да я оставя сама да прецени колко кисело мляко (+ пюре) й се яде?
Не знам къде е границата,но при всяко положение не трябва да се получи да го даваш за сметка на кърмата. По-скоро си е като част от храната, а кърмата си е отделно. Аз давам един път на ден между 50 и 90мл в зависимост дали го смесвам с нещо или не. Понякога сутрин, понякога вечер, както падне.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #936 -: Март 31, 2012, 21:03:04 pm »
 По повод захарта, аз всичко подслаждам под формата на плод. Слагала съм боровинки, стафиди, круша, банан... черешки от домашен компот. Не мисля, че е толкова голяма болка сладкото. Имам предвид, абсолютно ми е ясно, че не трябва да се прекалява, но от време навреме смятам ,че не е проблем. Още повече, че пък трябва и на детето да му е вкусно.
 Мечо, понякога си мисля, че може би липсата на течност, го кара да не яде много. И да ти кажа честно, това не е лошо. Ако яде, пък не пие вода, знаеш ли как би се запекъл. Той си знае Жорко.
 Аз, обаче на твоя място няма да спирам да му предлагам, но под формата на лентички, парченца и т.н, както при захранването водено от детето. Храненето си има и друг смисъл, не само и единствено приемането на вещества., преди годинката. То е свързано и с развитие на моториката, което от своя страна също си е важно...
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #937 -: Март 31, 2012, 22:54:35 pm »
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/12/06/kids-oat-squares/ по тази рецепта правих овесени блокчета. На мен много ми харесаха, станаха мекички. Дребния ги яде ама като му ги давам на малки хапки. Още гълта не дъвче  :D
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #938 -: Март 31, 2012, 23:54:06 pm »
да ви кажа не помня май на 7-8 месеца да е била когато направих за първи път. аз така "включих" и маслото и яйцето и млякото. но вие знаете, че аз я захранвам по друг начин. доколкото зная, за кравето мляко - може да се готви с него, но да не им се дава да го пият. не зная каква е логиката, но така съм чела. пък ти ако си даваш масло, какво ти пречи млякото, нали е пак кравешки белтък. мисля, по-горе си говорихме с боби, че като направиш десет палачинки с две или три яйца, бебето като изяде една десета от една палачинка, колко яйце и колко мляко ще погълне. ако ви се хапват и им харесват - аз викам да им дадете на хората.

м-и мерси за рецептата, ще я опитам. могат да се сложат и някакви други плодове за разнообразие.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #939 -: Април 01, 2012, 06:19:11 am »
доколкото зная, за кравето мляко - може да се готви с него, но да не им се дава да го пият. не зная каква е логиката, но така съм чела. пък ти ако си даваш масло, какво ти пречи млякото, нали е пак кравешки белтък. мисля, по-горе си говорихме с боби, че като направиш десет палачинки с две или три яйца, бебето като изяде една десета от една палачинка, колко яйце и колко мляко ще погълне. ако ви се хапват и им харесват - аз викам да им дадете на хората.
Може да се готви и да се ядат неща с мляко, защото няма опасност да измести кърмата или АМ. Казват да не се пие, защото ги е страх да не минеш напълно на мляко, а то не е толкова пълноценно като храна за детето, колкото е кърмата или АМ.