0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #720 -: Март 06, 2012, 16:49:07 pm »
Малко инфо за пангасиуса.
Отглежда се на едно от най-мръсните места на земята - устието на река Меконг:
http://www.darikfinance.bg/novini/45501/%C2%FA%E7%F5%EE%E4%FA%F2+%ED%E0+%F0%E8%E1%E0%F2%E0+%EF%E0%ED%E3%E0%F1%E8%F3%F1
Затова и често има дъхна тиня или плесен. Затова и е на такава цена.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #721 -: Март 06, 2012, 21:29:44 pm »
 Аз купих ръжени сухари от едно био магазинче /говоря за София/ съвсем близо до КАТ. Има един нов бизнес център и там има Пикадили. Та, срещу Пикадилито. Давам му парче от сухара и той си го смуче. Те ,тези сухари са по-твърдички и много тънки, не са ронливи като другите
*
« Отговор #722 -: Март 06, 2012, 22:21:04 pm »
Днес като пазарувах видях ръжено брашно за хляб. Ама кво да го правя едно кило, аз едно тесто за мекици не мога да направя камо ли хляб да замеся  :lol: :lol: :lol: :lol:

Ама пак ще се оглеждам де

*
« Отговор #723 -: Март 06, 2012, 22:46:01 pm »
Днес като пазарувах видях ръжено брашно за хляб...

Аз точно такова брашно купих  :D И не че ми се удава много месенето - но вече 2 дози курабийки направих на децата. Слагам горе-долу така:
= 300 гр пълнозърнесто пшеничено брашно
= 50г ръжено брашно
= 50г царевично брашно
= 30г овесени трици
= 30г пшеничен зародиш
= 300 мл вода с 6-8 мерителни лъжички АМ
= в горното размивам 1/2 кубче мая
= зехтин на око
Меся, точа и режа като соленки, пека на 160-180 гр.
Стават доста твърди пръчки, но пък идеални за чесалки  :lol: А и съм сигурна какво има (и какво няма!) в тях. Единия път пробвах да ги направя като солети - но е голяма играчка...

А за ръжта - т.к. моите момчета не са много по кашите - аз им слагам ядки в обедното пюре. Купувам от диетичен магазин. Според мен, и това работи като вариант за въвеждане на ръжта. А сигурно може и да се смелят ръжени ядки (в кафемелачка например) - и само да се накиснат с малко водичка от вечерта. Могат и в пюре да се добавят, и в каша...

*

бина

• 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
« Отговор #724 -: Март 07, 2012, 14:36:50 pm »
Да попитам и тук ще приготвям грис с ябълка за следобедна закуска :P,че питането ми е ябълката как е по добре да я приготвя,варена или сурова и пасирана
*
« Отговор #725 -: Март 07, 2012, 16:27:03 pm »
 аз съм за суровата и пасирана.
 Да питам и аз нещо, какви макарони, кус-кус, грис, купувате за най-малките? Специални ли са, или не?
*
« Отговор #726 -: Март 07, 2012, 16:45:52 pm »
Има един кус кус на Барила, аз много го харесвам. Жълт и ситен е, не като българския, то сигурно и други марки има, но аз не съм търсила. http://www.pugliabg.com/uploads/product/original/d2d8e23b5b0f94ebb28ad4ad843104698f904060.jpg
*

бина

• 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
« Отговор #727 -: Март 07, 2012, 17:01:05 pm »
Грис давам какъвто има на магазина,макарони и кус-кус не съм давала още.
Ябълката я сварих този път,но другият път ще е сурова и аз си мисля че е по добре сурова но ме достраша,че Криси миля ми той нали е с по чувствително коремче и за това я сварих
*
« Отговор #728 -: Март 07, 2012, 17:16:20 pm »
Дидонче, Плазмон имат много богат асортимент кус-кус - от много дребен до по-едър. Вари се за 3 мин.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #729 -: Март 07, 2012, 18:59:26 pm »
 Благодарскооооо!
Утре ще потърся при нас.
*
« Отговор #730 -: Март 07, 2012, 20:39:20 pm »
Бях чела, че задължително трябва пастата да е от твърда пшеница, италианската има яйца и разни други "подходящи" неща... Като за всичко друго четене на етикети.

Може ли майките с дечица около годинка и 1-2 месеца да споделят какво количество храна дават на хранене. Най-вече ме вълнува обяда, вечерята и количеството мляко за заспиване.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #731 -: Март 07, 2012, 21:10:36 pm »
Бях чела, че задължително трябва пастата да е от твърда пшеница, италианската има яйца и разни други "подходящи" неща... Като за всичко друго четене на етикети.

Може ли майките с дечица около годинка и 1-2 месеца да споделят какво количество храна дават на хранене. Най-вече ме вълнува обяда, вечерята и количеството мляко за заспиване.
За млякото -меджу 500 и 700мл/ден. Казват да не се пие повече от 700мл мляко. Аз съм го разделила на една голяма чаша сутрин и една вечер от както стана на годинка, като една такава е по 240-270мл. Може по друг начин да го направиш, примерно с всяко хранене по чаша, но аз не искам да пие мляко в градината, защото не е био и затова така го разделих, че да пие само у нас.

*
« Отговор #732 -: Март 07, 2012, 21:12:33 pm »
И мен ме вълнува много въпроса с количеството храна. За последните 3 месеца моите младежи не са качили нито грам  8O Вярно, че са мноооого активни вече, но все пак. Май е време да въведа закуската... На 1 година са, храним се така:
6.30ч  - кърма
10.30ч - кърма (сучат много малко)
13.30ч - 80г супа + 240г пюре (аз готвя)
17.30ч - 250г каша+плод/нишесте+плод/грис+плод/попара/юфка
20.30ч - кърма
Между тези хранения похапват домашни курабийки :-)
Мислех да ги запиша на кухня, но там порциите са доста малки и няма да им стигат (100г супа + 180г пюре).
*
« Отговор #733 -: Март 07, 2012, 21:13:44 pm »
Боби, сега ако споделиш и какви количества са ви обяда и вечерята ще си за позлата  :thankyousign:

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #734 -: Март 07, 2012, 21:27:32 pm »
Боби, сега ако споделиш и какви количества са ви обяда и вечерята ще си за позлата  :thankyousign:
Хе хе, колкото изяде, толкова :-). От както яде нормална  храна ( т.е храна, кято не се мери в милилитри)не меря.  Няма цял живот да и меря храната - гледам на око да е добре- около една чиния с неща :-). ДО една годинка гледах да си яде необходимото количество АМ,а сега да си пие колкото трябва мляко, това е единственото, което гледам като количество.
« Последна редакция: Март 07, 2012, 21:29:36 pm от Bobbie »

*
« Отговор #735 -: Март 07, 2012, 22:44:02 pm »
Втори ден давам пюре с пуйка. За първи път от големите бурканчета и мисля, че има алергична реакция. Появи се обрив между ухото и бузката-дребни зачервени пъпчици на кръг, днес около 2ч след храненето.  Нали не се заблуждавам?
*

fifonqk

• 175
  • вярвах и чудото стана
« Отговор #736 -: Март 08, 2012, 15:36:12 pm »
Lideto, мисля,че бьркаш за кухнята,не са толкова малки количествата,и трите  ястия са по 200 гр. сигурна сьм в това(поне за варненската) Ние сме доволни от нея и мисля и занапред да сме на кухня,улеснява ме доста както финансово,така и с времето:)))
  м-и ,аз пуйка дадох като пьрво месо и проблем не сьм имала,още на 6 месеца,но незнам дали си внушаваш,какво друго си давала ново да яде????
  Искам и аз да попитам нещо,моята мома Диманка,категорично отказва от няколко дни млякото,нито сутрин,нито вечер го иска вече,незнам какво да я правя,кухнята я яде,попарата сьщо,а АМ като види и почва един рев. От биберона ли е и аз незнам вече,днес и направих попарата не с вода а с мляко,изяде си я,поне от там да го докараме малко количеството,че има дни в които изобщо не е пила:)))
*
« Отговор #737 -: Март 08, 2012, 17:37:32 pm »
Не съм давала нови храни поне 2 седмици може и повече, защото ни се появи пак повръщането и реших че е от царевицата в едно пюре, което дадох, а пуйката специално я избирах да е с малко компоненти и затова се стигна до голям буркан. Само картоф и тиква има освен месото. Спрях я и ще давам по нататък домашна.

Чувала съм че някой бебета като им се направян няколко външни хранения и отказват млякото - моето няма да е от тях  :D пробвай с по-голям биберон или малко преди часа за хранене да не би да прегладнява.
*
« Отговор #738 -: Март 08, 2012, 19:43:23 pm »
... пробвай с по-голям биберон или малко преди часа за хранене да не би да прегладнява.
Или преходна чаша, чаша със сламка, обикновена чаша или по-късно, че да не е гладна, изобщо пробвай варианти. Моята щерка като отказа да пие мляко се оказа, че иска от обикновена чаша... След около седмица започна да пие вечерното мляко пак от шише с биберон. Дано да е временно  :)

*
« Отговор #739 -: Март 09, 2012, 14:07:48 pm »
Дами, абе за кус-куса (не истинския, нали, имаме предвид пастата на топченца):
Колко трябва да е голям според вас, за да не се давят пуйчетата? Щото моето гълта директно, като гъсе за охранване! Много рядко дъвче нещо и специално с кус-куса не мисля, че ще се справи (той и няма зъби още, на голи венци тренира); та се притеснявам да не вземе да се задави с тези зрънца (те нали и най-малките ще набъбнат)....