0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #680 -: Февруари 29, 2012, 14:30:03 pm »
Пащърнака е твърд дори повече от морков и се бели доста тънко с картофобелачка, но може с едно телче за съдове да ги остържеш ако искаш. Аз го варя във вода или на пара. Давала съм и смесен с картоф. На мен лично малко лют ми се стори, но пък и сладък едновременно и човека много го хареса.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #681 -: Март 01, 2012, 23:17:18 pm »
А от колко процента масленост млякото се брои за пълномаслено?
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #682 -: Март 02, 2012, 00:09:01 am »
А от колко процента масленост млякото се брои за пълномаслено?

3 - 3.5
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #683 -: Март 02, 2012, 15:58:26 pm »
нашата педиатърка ни каза кисело и прясно мляко 2% масленост и да и давам купешко, защото домашното било много маслено. аз си мислех че по-хубаво от домашното няма, ама... :ask: :ask: и сега се чудя какво да давам. пробах с купено кисело, но тя изобщо не иска и да го помирише.
за хляба също си мислех че за бебета и малки деца белият хляб е по-подходяш, но и там трябвало пълнозърнест да давам
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #684 -: Март 02, 2012, 17:24:50 pm »
На малки деца и аз съм чела, че се дава пълномаслено мляко.
Ако имах проверен домашен източник, не бих се поколебала да го използвам. :D


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #685 -: Март 02, 2012, 18:11:31 pm »
Добър вариант за започване с кисело мляко са комбинираните пюрета с йогурт. Те са само някаква част пълномалено кисело мляко, плод и евентуално бисквита. Вече съм давала от време на време- много ги харесва. Иначе според моя справочник кисело мляко може след 10м.  :wink:

при нас вече първото мляко отпадна и напарво попара в 9,30ч. но ще продължа с млечна каша следобед, че иначе млякото съвсем намаля..  :? 
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #686 -: Март 02, 2012, 18:25:18 pm »
Имаше тук някъде схемата на д-р Бърди за захранването, може ли да ми помогнете да я намеря?
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #687 -: Март 02, 2012, 18:35:09 pm »
Цитирам -  Оценка на моториката 1 - в началото на темата е
"Моята схема за захранването:

За захранването:
Аз започвам с ябълка, круша (или смес), или с оризово бебешко брашно, като първа и единствена храна, давана в 16-17-18 часа на възраст 5.5 месеца. Може и от 6 месец, ако детето е на кърма, и наддава добре на тегло. Плодовете ги даваме винаги пресни, пасирани. Не варени (нямат нито вкус,нито мирис). Ябълката може да я печете на фурна... От сока (пелте) можете да подслаждате крушата или да слагате мъничко в оризовата каша, ако за първа храна изберете оризово брашно.
Практически как става-три чинийки-в едната ябълка, в другата 1/2 круша, в третата->>круша:ябълка 1:1. Опитвате последователно кое от трите детето ще хареса. Което хареса-с него продължаваме.

Всички останали хранения се запазват->> кърмене (адаптирано). Не слагате второ "външно хранене" преди да са минали 2 седмици с плодове. Опитвате от тези три възможни комбинации (ябълка, круша или смесено) към кое бебето ще прояви интерес в първият ден. С това продължавате 4-5 дена. Не даваме кисели, сок от моркови и въобще нищо друго непознато като храна. Само един от предпочетените плодове! От 7 -8 ден можете да добавите мъничко ЧИСТО БЕБЕШКО ОРИЗОВО БРАШНО (детско, специално!!!!, не крем на прах с мляко и оризово брашно) към плода за разнообразие. Оризовото брашно НЕ запича!! Така за две седмици бавно и търпеливо въвеждате тази първа храна. От изброените неща можете да правите комбинации. Ако му хареса оризовото брашно на 7-8 ден може да приготвим оризово брашно с кърма (или адаптирано).

Друг вариант за захранване,ако детето не харесва плодове като първа храна е каша->АМ+оризово брашно. Това е алтернативен вариант на плодовете.

На 5-7 ден с оризова каша, можем да обогатим с плод (ябълка или круша, по една-две чаени лъжички) и после да даваме посменно:
*чисто оризово брашно с АМ,
*плод/плод
*плод с оризово брашно
*плод+оризово брашно+АМ


Не бомбардираме детето с две или три чужди хранения едновременно, не даваме непрекъснато всеки следващ ден нови храни, не принуждаваме за хранене. Колкото иска-толкова. Можем да кърмим (адаптирано мляко) после в добавка, разбира се за първите дни, докато се стабилизира количеството на изядената храна (стабилизира= около и над 100 грама).

Внимателно изберете лъжичка-избягвайте железните. Опитайте както прави, така и с предната част под ъгъл. Пълнете лъжичката само в предната и част. Не я слагайте дълбоко в устата на бебето, а само "забърсвайте" храната в горната устна.
Така изброените плодове се обогатяват с-банан, сини сливи, пулп от грозде, и подред всякакъв друг плод според сезона без ягоди,малини, мъхести праскови.


После (след 2-2.5 седмици плодове и/или оризова каша) следва втора храна-второ външно хранене, в 12-13-14-първо морков с/или картоф-пюре... Тези два зеленчука се приготвят варени, пасирани фино с добавка на 1 ч.л. зехтин. Може да добавите за вкус и АМ, така, както правите когато приготвяте домашно картофено пюре.

Консистенцията на пюрето (плод, или зеленчуци) играе огромна роля в детското хранене. Всяко дете си има предпочитания за консистенцията. Сместа не бива да тече, а да е пюре. Колко гъсто-зависи от предпочитанията на детето.

Аз не захранвам със зеленчуци като първа храна. Не давам "кисели". Не се дават сокове от зеленчуци, преди да сте минали първият етап с плодове траещ 2-2.5 седмици. Не се "бомбардира" детето с чужди и непознати храни, както това толкова обичат да правят в Бг-захранва се стъпаловидно, постепенно, с постепенно обогатяване на храните. Стадия с плодове може да трае 2-2.5-3 седмици. То е вид обучение. Чак след това се добавя второ външно хранене със зеленчук, което после се разнообразява бавно, до около 7-7.5 месеца, когато може да се даде месо.

Храненията в 10 сутрин не са задължителни. Много често поради тях, детето или яде много на обяд, или не яде нищо. По-добре да изместите обедното хранене напред, отколкото да вмъквате добавъчни хранения в 10 часа.

Даването на попари и глутен преди 11-12 месеца е крайно нежелателно.
Тиквата при бебета запича, а не разхлабва.
Киселото мляко не понася на повечето деца под 10 месеца, освен ако не е специално детско. Но дори и тогава пак не го понасят много от децата. Пълноценното кисело мляко НЕ Е бебешка храна! Киселото мляко забавя значително изпразването на стомаха, способства за поява на рефлукс, води до лош дъх при деца, снижава силно апетита (млякото неутрализира киселинността на стомашния сок).""
« Последна редакция: Март 02, 2012, 18:42:27 pm от nimika »


*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #688 -: Март 02, 2012, 19:16:28 pm »
Благодаря  :) !
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #689 -: Март 02, 2012, 19:40:14 pm »
Ето и теорията (кое, защо, кога и как), макар и не директно от д-р Бърди - събраната информация почти изцяло се припокрива с препоръките му:

http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?t=10972
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #690 -: Март 03, 2012, 07:25:49 am »
За съжалениена много места се пише за млечните храни без никакво разибране и се объркват майките. Ето и в линка на цигу също е написано грешно. Не е вярно, че млечни храни не се дават до годинка. АМ е млечка храна и се дава на първият ден след раждането! Не се дава мляко, но не е заради алергии или нещо подобно, а защото то не може да замести кърмата или АМ, а и има такива съотношения на веществата, че може да е тежко за бъбреците. Това не значи, че не може да се даде нещо направено с мъничко мляко след като се захрани детето.

Ето тук ( по поовд киселото мляко) има обяснения за това, което пиша: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/tipYogurt.htm

За киселото мляко - първо да си кажа, че това си е лично мое мнение и не съвпада с официалните препоръки, че да не ми се карат. Аз всъщност не знам и да има такива- на всеки сайт пише различно, а нищо от официален източник не съм видяла за забраната му след 6 месеца. Та, моето мнение е, че аз много силно вярвам, че е полезно за създаване на благоприятна стомашно-чревна флора. Все повече и повече доказателства илизат всеки ден за това колко е важна нормалната флора на един човек. В момент, в който тази флора се променя към такава, каквато ще е като на възрастен (със захранването),вкарването на полезни бактерии не може да бъде вредно, а точно обратното, може да допринесе за един добър баланс в бъдеще. Аз лично и на двете си деца давам по мъничкот 6 месечна възраст и много добре им се отразява.
« Последна редакция: Март 03, 2012, 07:28:09 am от Bobbie »


  
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #691 -: Март 03, 2012, 20:03:14 pm »
Аз познавам една мама,която 2 или 3-ти месец започна да храни бебока си с кисело мляко вместо кърма или АМ.Да ви кажа честно,нищо му няма на детето.

Имам един въпрос.Не съм сигурна дали е за тук,ама ще си го задам.От както взех да захранвам малката,червата й започнаха да къркорят.При вашите мъници така ли е?
[/url]
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #692 -: Март 03, 2012, 20:23:26 pm »
Ооо, Краси, има и такива, които не само, че ядат кисело мляко, ми и с обикновени бисквити си го хапват. Говоря за деца колкото нашите. И аз доколкото знам нищо им няма. Все пак всеки си преценява.


*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #693 -: Март 03, 2012, 21:57:22 pm »
И аз познавам такива, които хранят с кисело мляко и бисквити Закуска. Не е хубаво да се дава на малки бебета, защото натоварва бъбреците, пък вече всеки си преценява. Познавам и човек на 30г, чиято майка е нямала кърма, той повръщал Хуманата( смятайте тогава я раздавали от болницата, голям дефицит изглежда) и тя квасела мляко и хранела с него, то пък като нямаш избор няма да си оставиш детето гладно я.
За къркоренето - при нас не съм забелязала, но тези неща са индивидуални си мисля.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #694 -: Март 04, 2012, 01:29:31 am »
ми да бе - ето моят мъж е жив пример, от третия месец нататък майка му го е хранила само с домашно кисело мляко, защото й е спряла кърматаа. Ела да го видиш сега - два метра мъж - и от както го познавам от нищо не е боледувал, няма никакви проблеми със стомаха
 Ама от къде сега истинско кис.мляко?
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #695 -: Март 04, 2012, 04:47:57 am »
Преди 20-ина години, когато имаше голяма криза, хората масово даваха кисело мляко, вместо АМ. Аз също съм убедена, че е полезно, макар че на Тереза определено не й понася все още. Всяко нещо с времето си.
Синът ми е захранен от 3-4-ия месец, преди 8 години това беше "нормата" в България. С него нямаме абсолютно никакви проблеми, за разлика от сестра му, която е захранена по "новите" препоръки.
Бисквитките "Закуска", според мен, нямат никакво място в менюто на бебето...
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #696 -: Март 04, 2012, 11:27:03 am »
Моля, майките с по-големи дечица /над 3 г./ да ме подсетят каква риба да предлагам.
Досега давам шаран, скумрия, хек, пангасиус. Като на последните две напоследък не попадам на хубави. Единични пъти съм купувала и талапия.
Какви риби са подходящи за деца, хем да нямат много костици, хем да не миришат силно?
Признавам, че у дома предимно изброените риби се приготвят и на тях сме свикнали. Искам да разнообразя, но не съм склонна много да експериментирам и да се окаже, че после не мога да им изчистя парчетата от кости.
« Последна редакция: Март 04, 2012, 11:29:10 am от *vera »
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #697 -: Март 04, 2012, 12:29:36 pm »
*vera не съм мама на голямо дете, но мога да ти препоръчам да купуваш по възможност прясна риба и да си кажеш изискванията на продавача. Като е застояла рибата то си личи, пък замразената не можеш да я познаеш докато не иде в къщи С впечатление съм, че големите риби са с по-малко и едри кости, може и да греша. Аз и не обичам риба ядем много рядко и ще предлагам това, което ядем. Не виждам смисъл да захранвам и обогатявам менюто с неща, които може би никога няма да консумира след това.
 Кога се въвежда жълтък? В материала на Цигу пише след 1г, а знам, че някой го предлагат преди месото даже. Аз позахраних с месо пък се чудя жълтъка към 10м ли кога?!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #698 -: Март 04, 2012, 15:00:52 pm »
м-и,дано това ти свърши работа.

Примерен вариант на последователност на храните:

1) зеленчуково пюре –-> плодово пюре (2-3 вида) –-> оризова каша с плод –-> друга каша с плод –-> месо (1-2 вида в рамките на 2 седмици) –-> глутен –-> масло –-> сирене
или
2) зеленчуково пюре с ориз –-> оризова каша –-> плодово пюре –-> месо –-> глутен –-> масло –-> сирене


Огромно благодаря на доктор Стаменов!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 6
« Отговор #699 -: Март 04, 2012, 16:26:39 pm »
Моля, майките с по-големи дечица /над 3 г./ да ме подсетят каква риба да предлагам.
У нас на голяма почит са сулката и пъстърва.