0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #100 -: Октомври 14, 2014, 14:37:53 pm »
Сега е много нашумяло в ресторантьорството да се готви здравословно , и е много удачно и за деца да готвим по същия начин...та хитът от няколко години насам е всяка манджа със сос , или супа да се сгъстява с основния продукт. Напр. картофена яхния -да се сгъстява с картоф, боб чорба или яхния-с пасиран боб и т.н по редицата. Ако ще се сгъстява с брашно ,то наистина е добре да е преминало топлинна обработка - печено , пържено и т.н. , за да не остане сурово. Друг нашумял метод за сгъстяване е с натурално нишесте- разтваря се в студена вода ,изсипва се в ястието и се оставя 5 мин да къкри докато сгъсти соса,с него за разллика от брашното ,няма опсност да останат сурови и неразтворени бучки. Запръжките в  ястията не се толкова смъртоносни и вредни, когато не се предлагат ежедневно и когато семейството се радва на разнообразна храна. Но определено не бива да се прекалява с тях (напр. свекито запържва ВСИЧКО и двамата и сина и мъжът и страдат от стомашни киселини постоянно, мисля даже че имат ГЕР, а от както аз храня единия и син има голямо подобрение)
Тези неща, съм сигурна ,че не са нови за тук присъстващите, но пък може да са полезни за новаците,преминаващи през темата. Извинете за спама
Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #101 -: Октомври 14, 2014, 18:02:03 pm »
...та хитът от няколко години насам е всяка манджа със сос , или супа да се сгъстява с основния продукт.
Ivelinca, в моето семейство това се прави откакто се помня. Още прабаба ми го правеше. Другият вариант е да не сгъстявам изобщо.
Също никога не правя и застройки на супата.
И аз никога нищо не запържвам, дори и рецептата да го изисква. Свекърва ми пък всичко запържва и даже ми подари решетка против пръскане, хем съм и казвала, че запръжки не правя.  :lol:
Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #102 -: Октомври 15, 2014, 09:31:25 am »
Е ,  :lol: значи от вас е тръгнал хита.... Смайл нали знаеш ,че всяко нещо е мода, така и при храната.
Някога са сгъстявали с осн.продукт, после са нашумели запръжките, па после се оказало ,че вдигат холестерола и хайде пак да готвим като едно време. Въпрос на мода... представяш ли си след 20 год учени от нам кой си университет да кажат ,че зехтинът е ужасен, предизвиква 1000 болести алергии и т.н , а ние сега усърдно отбягваме слънчогледовото олио и ползваме зехтин уж за по-хубав ( наистина е по-хубав, дадох измислен пример )
Аз също не правя запръжки , но наистина те придават на храната страхотен вкус. Просто аз съм скарана с мазното и за това лишавам и цялото семейство от тях, егоист съм -да. Даже ми се гади при мисълта за яхния ,която плува в олио и червен пипер, но много хора обичат.
Просто исках в един пост да сложа видовете сгъстяване и все пак да кажа ,че няма вредна храна , когато се яде с мярка.
Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #103 -: Октомври 15, 2014, 11:57:14 am »
Здравословни палачинки

1 банан (малък до среден)
1 яйце
ако банана е голям - 2 яйца
семена от чия - това е пожелание, няма го в оригиналната рецепта, но има само

Намачквате банана добре с вилица и добавяте яйцето. Разбивате до хомогенна смес, може и с пасатор, накрая добавям семената от чия. Сипвате от сместа с лъжица в леко нагорещен тиган без мазнина и обръщате и от двете страни. Получават се около 10 малки палачинчици.
Много са вкусни, хранителни и имат само хубави неща :)
Маслинке, моля те кажи колко гъста трябва да стане сместа и колко да ги пека. Тази сутрин се пробвах , ама хич не ми се получиха, ако се опитам да ги обърна навреме ми се разпадат , а иначе прегарят. Рецептата много ми харесва ама не я улучвам . Чудя се ако ги разстеля на хартия за печене и ги пъхна във фурната дали няма да станат. Дали сместа ми стана гъста или рядка не мога да преценя, иначе ако не бяха ми изгорели или разпаднати като бъркани яйца щяха да са супер
Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #104 -: Октомври 15, 2014, 12:41:24 pm »
Ivelinca, и на мен ми се разпадат, ако са големи. Затова се правят малки - по около 10 см. диаметъра. Поне аз така ги правя. Винаги слагам 2 яйца на 1 банан.
Но нека и Olivia си каже.
Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #105 -: Октомври 15, 2014, 13:35:31 pm »
О, мерси Смайли...явно там съм сгрешила -сложих едно яйце на банан и половина.... не знам що така направих, помислих,че ако сложа още едно яйце ще ми стане рядка сместа. Иначе толкова големи ги правя-една суп.лъжица смес= 1 палачинка. Пак ще опитам, този път с повече яйца-да видим. Смайл , колко гъста ти е сместа -като боза ли ?
Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #106 -: Октомври 15, 2014, 13:56:28 pm »
Малко по-гъсто от боза мисля, че беше (не съм правила отдавна  :oops:).
*
Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #107 -: Октомври 15, 2014, 19:30:05 pm »
ако банана е малък - 1 яйце, ако е среден или голям - 2 яйца. Една супена лъжица= 1 палачинка. Загрявам тигана на силен котлон и преди да сложа сместа, намалям на средна температура.
Аз понеже мачкам банана с вилица (бучиците изчезват при печенето), сместа ми на гъстота е като на мляко с ориз.
Забелязах, че когато банана ми е много узрял, палачинките се разпадат по-лесно, загарят по-бързо  и по-трудно се обръщат. Ако е пък по-зелен, палачинките стават сухи :lol:




"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
Re: Здравословни рецепти за нашите деца
« Отговор #108 -: Октомври 15, 2014, 23:27:18 pm »
Аз предимно старите банани ползвам за такива неща  :oops: Добре че ме подсетихте, иначе както и Оливия е писала, правя ги малки, големите също ми загарят и ми се разпадат.