0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #40 -: Март 01, 2011, 16:18:56 pm »
Честита Баба Марта на всички, нека донесе здраве и повечко слънце със себе си! :)

Тъй като тук пак имало грипна епидемия, реших да не водя Вероника утре на ясла, така и така от четвъртък са все почивни дни, нищо няма да и стане за един ден. А и днес беше само до обяд, тъй като я водих на контролен преглед, важното беше да мине Баба Марта през тяхната група :)

За говоренето - при Рони след две години се усети рязко подобрение на говорните способности, вече ми се губят моментите в по-ранна възраст, но малкият е на ниво - мама, баба, тати (най-вече), дай, бау бау, долу, там, браво, шапка...
Повече се тревожа за "р"-то, заради късата юздичка  :?
*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #41 -: Март 01, 2011, 17:04:06 pm »
Имам питане за пътуване с малко бебе. Ако всички сметки ми излязат верни, в края на май ще пътувам сама с бебе на месец и половина и със Симеон. Полетите с престоите са над 18 часа. Знам, че малко хора са пътували с толкова малко бебе и то с презокеански полет, но всяка информация и съвети ще са ми полезни. Знам, че при дългите полети се осигурява специално място за бебето дори и в пътническа класа. Пътуване в първа класа ще ни излезе доста солено, та се чудя дали си заслужава...
Ултра за самолета не се притеснявай за бебето - да бебето има място и то най-вероятно ще спи през целия полет  :) не знам обаче баткото как ще издържи 8-9 часа на едно и също място. За престоите - най-вероятно престоят ти ще бъде на някое голямо европейско летище. За другите не знам но на Франкфурт и Хийтроу има стаи за майки с деца там можеш да преобуеш бебето, топла вода да се измиете да го нахраниш преспиш и въобще има всичко необходимо за няколко часов престой  :D. Служителите по летищата са наистина отзивчиви и внимателни  :).
"Всеки от нас се ражда, защото преди това Бог го е обикнал, оценил, видял е смисъл в това и той да стане част от мирозданието"

Митрополит Антоний Сурожки
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #42 -: Март 01, 2011, 19:58:43 pm »
Знам, че при дългите полети се осигурява специално място за бебето дори и в пътническа класа. Пътуване в първа класа ще ни излезе доста солено, та се чудя дали си заслужава...

да, обикновено осигуряват baby cot и те слагат на първия ред, но трябва да си питаш в конкретната компания, с която ще летите.
много си смела, трябва да отбележа... :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #43 -: Март 01, 2011, 21:21:41 pm »
Ултра, осигуряват място на първия ред, ако има,зависи кога си правиш резервацията.
За кошчето зависи от конкретната авиокомпания.Трябва да се пита.
На месец и половина бебенцето спи през повечето време, така че няма да е много трудно.
Но като цяло с две деца пътуване на голямо разстояние не е лесно.При това сама, без таткото, доколкото разбрах.
ще се справиш разбира се.

Честита баба Марта на всички
Много здраве ви желая
We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #44 -: Март 01, 2011, 22:50:56 pm »
Ани ,аз само от Белгия съм летяла ,тоест 2 часа полет.За първи път като Жорко беше на 2м. и 10 дни - основно спинка ,не съм имала проблеми.При по-голямо бебе е по-трудно,защото се изневря на едно място(на 6м. като беше ми беше доста по-трудно пътуването).Навсякъде си има стая за бебета по летищата .В самолета на мен не са ми давал кошницата,но при толкова дълъг полет може би ще дават.Караха ме да отпия от водата на детето .
 Аз обаче почти не съм попадала на любезни служители в чужбина,много по-доволна съм от българските.В Германия даже не ни изчака автобуса да си оправя количката и замина ,а аз останах с детето до самолета и се чудих какво да правя.Количката също се пуска по лентата за проверка и никой не се сети да ми помогне никога - аз си нахалствам и връчвам детето на някой след мен ,докато свърша таз работа.В автобуси никога не са ми ставали в чужбина -нито като бременна ,нито с детето ,а в БГ винаги са ми ставали и помагали.
И все пак ще се оправиш,къде ще ходиш ,пък и батко ще имаш да помага. :lol:

 Ние с половинката започнахме седмицата болни,сега се чудим как ще опазим Жорето.В петък имаме годишнина и сме се организирали 4 семейства с деца да ходим на вилата,да видим дали няма да се провали всичко.
 Дребното се радва много на мартениците ,особено на тази с макуин  светкавицата :D.Един от дядовците му подари със спайдърмен ,но той заяви ,че това детско го е гледал и е тъпо. :lol:
<br />
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #45 -: Март 02, 2011, 09:59:34 am »
Ултра, питай в авиокомпанията, като му дойде времето :)
Последно съм летяла през океана с British Airways, качваха първо майките с бебета и хора с disabilities, имаше baby cot пред първия ред седалки в икономичната класа и майката с цялото семейство беше на първия ред до него. Дано само ти помагат на летищата...
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #46 -: Март 02, 2011, 12:00:55 pm »
много си смела, трябва да отбележа... :)
викаш, ще използваш този епитет, че да си по-тактична :lol:
При добро планиране няма нищо плашещо и рискът е премерен, а и за кога да оставям приключенията - по-млада няма да стана :wink:

Благодаря на всички за мненията, много ми помогнахте :)
Освен това проверих и в авиокомпанията и пиша тук нещата, които разбрах, за да съм полезна и на някой друг:
- дете под 2 години не плаща за място, в някои случаи за него се доплаща 10% от стойността на билета
- при предварителна заявка и налични места се осигурява специално място за майката с бебето като допълнително се предоставя нещо като бебешка кошница, ако детето не надхвърля 9 кг и определени сантиметри. Има вариант и майката да си пътува с нейна бебешка кошница за кола, като всяка авиокомпания изброява точно на какви параметри и стандарти за сигурност трябва да отговаря. Най-общо - трябва да може да се събере между две седлаки, когато са вдигнати облегалките за ръце.
- за бебе може да се носи допълнително до 10 кг ръчен багаж и/или 10 кг допълнително чекиран багаж, който обаче трябва да е отделно пакетиран от този на родителя. Ако са заедно, то общата тежест не може да надвишава 23 кг.
- количка за бебето може да се превози безплатно при всички случаи. ако е лятна и се сгъва много компактно може и да я вземете в самолета с вас, ако е по-обемна може да я чекирате без допълнително заплащане. може да е опакована, но ако под опаковката забележат други неща, освен количката, ще ви я чекират като багаж.
- течности и храна за бебето - важи си същото ограничение, водата може да е до 100 мл в прозрачни шишета, може да се носи бебешка храна. авиокомпанията, с която ще летя изрично подчертава, че винаги имат на борда бебешка храна, каквото и да означава :)
- само за едно бебе може да се ползва безплатно място, ако пътувате с две или три деца под 2 години ще трябва да платите допълнителни места.

Имам още един важен въпрос: Как изведохте бебетата от страната, в която живеете? За месец и половина не ми се вярва да успея да извадя български документ за самоличност на бебето. Мога да му направя само естонска ID карта, но пък ако пътува само с такава не знам не ми ли трябва пълномощно от таткото. Мони пътува с бг международен паспорт и с него няма проблем. Зори, вие как се прибирахте с Жорето?

За любезни служители - хич и не очаквам да ме сполети това щастие, добре че съм свикнала да се оправям сама ;) Таткото би могъл да се върне да ми помогне, но ще е много скъпо и ще го направим само ако преценя, че не съм се възстановила добре от секциото.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #47 -: Март 02, 2011, 14:32:16 pm »
Ани, ако мога пък аз да споделя моя опит с летенето (вероятно е по-скромен от този на Зори). Може би защото знам немски, но в Германия винаги са били много любезни служителите с мен, както и случайни хора и са ми помагали, ако съм летяла сама с детето. Количката я чекирах (слагаха й някакъв етикет), но винаги я взимах с мен до самолета, където я сгъвах, докато някой от служителите държеше детето (поне докато не можеше да ходи и да стои сам). Само в Кьолн ми казаха, че трябва да я дам заедно с багажа, като от летището предоставят колички за временно ползване. Презокеанските полети обаче не кацат в Кьолн. Отделно съм връчвала бебето на стюардесата, за да отида до тоалетната.  :lol:
За документите - аз лично не съм го правила, но моите колеги пътуват с пасаван от посолството. Ако не е с бг документи, не ти трябва пълномощно от бащата. Попитай естонските власти все пак, където правят документите. Аз съм пътувала сама с детето и с немския паспорт и никой не ме е закачал за нищо.
Няма ограничения за количеството детска или бебешка храна, която ще носиш. Аз съм носила цял термос, пълен с топла вода, както и няколко броя пюрета. Според мен разпитай подробно в авиокомпанията, която си избрала, щом са написали нещо друго.

И аз като джам си мисля, че си много смела, но ако се оправяш с Мони (ако слуша и изпълнява каквото му се каже), всичко ще е наред. Че нали има една възраст, в която просто правят каквото си искат, но той вече е голям.

*

    z22

  • *
  • 3293
  • мама на слънцa
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #48 -: Март 02, 2011, 16:29:54 pm »
Жорко си се води гражданин на БГ ,в Белгия не дават гражданство само защото е роден там.Пътувах с пасаван от посолството(той май важеше кратко,за това трябва да си направиш сметката кога ще го вадиш).После в БГ му извадих задграничен паспорт и на връщане се прибирах с него,защото този пасаван важи само за към БГ.Освен това ми искаха и пълномощно от бащата -нотариално заверено,като копието остава за тях(тоест трябва да си си го снимала предварително).Пълномощното се издавя или за определен срок или безсрочно и хич не ни беше евтино,та ако ще пътувате често,си извади за дълго време.За издаване на акт за раждане тук :документа за раждане от Белгия се превежда от т.н. заклет преводач и се слага апостил.Вече съм позабравила някои неща ,но това беше в общи линии.
 За водата - носех и аз цял термос.
<br />
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #49 -: Март 02, 2011, 17:13:08 pm »
Ясно, благодаря, момичета, много ценно инфо!
Явно пасаван янам да ми трябва - няма да се прибирам в България. Ще проуча колко бързо може да се издаде бг паспорт. Детето ще е записано като бг гражданин, няма как да е естонец, така че би трябвало и пълномощно да не ми трябва.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #50 -: Март 02, 2011, 17:16:03 pm »
Здравейте в средата на първата мартенска седмичка!
Да ви пожелая здраве и на деца и на родители!
Днес ходихме на консултация и уж за ваксина, обаче ваксината се размина - още има следи от жълтеница... Качила е килограм за първия си месец и 3 см. На мен теглото ми се вижда малко, но лекарката каза, че било добре.
Да ви кажа пустата погача ми струваше безсънна нощ и два дни главоболие. Поне на Илияна не и се отрази - проспа си цялата лудница :) Най-отговорно заявявам, че ако имам друго дете (дано) няма да подлагам нито мен, нито него на подобно нещо! Никога не съм мислила, че едно събиране може да ми причини такива емоционални щети... Бабички - да сме захранели детето с мед  osi_12 и 20 минутен спор на тема вреди-не вреди-та се наложи и да разяснявам кой е родителя и кой ще взема решенията. Резултата е  osi_2 за бъдещи посещения на половината рода и от двете страни.
Извинявайте за дългия пост, но сама си се чудя на простотията...

Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #51 -: Март 02, 2011, 17:43:02 pm »
Добре си им показала червения картон.

Аз цяла зима държах фронта и накрая ме повали тъпия грип :x Само дано Ники не се зарази от мен. Треска, връщане и всички екстри. На всичкото отгоре ми изгоря ваучера за суши, почти оздравях от яд заради това. Ама почти.

Ники вече съвсем осъзнато ме вика с Мамо, Мам, мам, мамоооо. Най-вече, когато баба му му забрани да пълзи в коридора или кухнята :lol: Иначе не ме търси, а търси Ба-ба или дя-дя и в редки случаи Та-та.
[/url][/url]
*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #52 -: Март 02, 2011, 17:58:49 pm »
Ники вече съвсем осъзнато ме вика с Мамо, Мам, мам, мамоооо. Най-вече, когато баба му му забрани да пълзи в коридора или кухнята :lol: Иначе не ме търси, а търси Ба-ба или дя-дя и в редки случаи Та-та.

Хи хи хи :) Сладур!
Адито, много добре те разбирам! Дано се нормализира обстановката при всички ни.  :wink:


*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #53 -: Март 02, 2011, 20:48:32 pm »
Ултра, ние правихме български международен паспорт на Ема от посолството ни в Лондон. Стана за 6 месеца, като те го държаха още два в някакъв шкаф и не ни се обадиха, като са го получили. Искат и двамата родители да присъстват там. Прави се паспортна снимка в някакво специално фото. Кандидатстваш обаче и за ЕГН, т.е. регистрация в България и за издаване на български акт за раждане. След това правят паспорт на бебето, но се кандидатства и за двете.

Пълномощно/декларация, доколкото знам, искат само в България, и то на излизане от страната, ако детето е само с единия си родител или с друг придружител. За останалите страни не знам дали искат такъв документ, при условие, че детето си има паспорт.

Това знам аз, но може да има и промени при правенето на паспорта и сегашното ни правителство да е улеснило и упростило всички процедури! Амин! :D
*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #54 -: Март 02, 2011, 22:06:55 pm »
Дива Роза, по закон не е ли три месеца? Вашият паспорт сигурно е бил с "експресна поръчка". Човек се чуди да се смее ли, да плаче ли. Иначе съм чувала, че е толкова бавно, защото чакали да се събере повече дипломатическа поща и тогава я пращали. Да не се хабяли излишни пари.

ани, поне на познатите ми от от посолството в Брюксел са им дали списък с преводачи, при които да се преведе акта за раждане. Най-добре се обади и питай, че да не стане да го превеждаш два пъти!
Пасаванът май беше валиден 10 дена. Обади се в посолството и им обясни какъв ти е случаят! Да ти кажат какво да правиш! Обикновено не са много любезни, но пък може да имаш късмет.

Аз също съм на вълна документи, но този път искам да си легализирам брачното свидетелство и да си подменя личните документи. Всичко щеше да е много лесно, ако не се бях омъжила на 800 км от мястото, където живея, че и в друга държава. Ама ще се оправим. Здраве да е!  :)
« Последна редакция: Март 02, 2011, 22:13:26 pm от blue_sky »

*

    Ganka

  • *****
  • 5926
  • мама и леля на ангелчета
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #55 -: Март 02, 2011, 23:15:23 pm »
Ани, пасавана важи 10 дни. Трябва да провериш там където си, дали има българско посолство и за колко време могат да извадят документи. Обикновено тия дето раждаме в чужбина, винаги ни мотат с документите, заради проверка дали децата имат право на бг ЕГН, дали не са от смесен брак и дали не са получили автоматично гражданство там, където са родени. Освен това провери там за където летиш, с какви документи можеш да влезеш все пак. Дали няма да ти се наложи да вземаш виза за детето или ти трябва някакъв друг документ за самоличност при него. Има и друг вариянт - прави се пълномощно на някой в България и той вади документи като експресна поръчка.
За пътуването - можеш да носиш храна за бебето, без проблем, течности, млека, обикновено не правят проблеми за пренасянето им. На повечето европейски летища /имала съм престой около 4 часа в Будапеща/ има стаи за майки с деца, обикновено са оборудвани с всичко, което ти трябва, за да можеш спокойно да кърмиш и преповиеш бебето. В самолетите има също в самата тоалетна дъска за повиване. Обикновено по летищата персонала помага, като види, че си с деца. Количката, ако лесно се сгъва, компактна е или имаш нужда от нея, на самия чек ин можеш да попиташ дали не можеш да отидеш с нея до самолета /разрешават в повечето случаи/, там я предаваш на персонала, който товари багажа и после ти я връщат на излизане от самия самолет. Можеш да си вземеш кошчето с теб, питай на чек ин-а, ако има места в самолета, обикновено разрешават да го ползваш, иначе бебето стои в ръцете ти през цялото време. Нямат билети, а Мони ще му платиш половинка от стойността на твоя, като му се полага място. Ако е по-голям и е с тройна редица седалки, обикновено на чек ин-а ти оставят едната седалка свободна/ако няма много хора/ и можес спокойно да пътуваш с двете деца.
Обещах на Лили:)
 
"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #56 -: Март 02, 2011, 23:21:35 pm »
Блу_Скай, това ни се случи при предното правителство!  :D

Обаче сега есента ходих пак до посолството да си вадя българско свидетелство за съдимост за работа и видях, че има подобрения: новите документи за самоличност се правят по-бързо и специалните снимки се правят вече от тях вътре в посолството. Освен това можеш и онлайн да си запазиш час за подаване на документи и не е нужно да се ходи и виси там. Но трябва да се пита в конкретната страна нашето посолство какво лично творчество упражнява, защото са царе да са различни. Освен това по телефона можеш да питаш от 1 до 3, като е все заето...
*

    Lisko

  • *
  • 5448
  • Липсваш ми Бари:)
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #57 -: Март 03, 2011, 08:53:39 am »
Честит празник!
Желая ви здраве.
 
Като ви чета за документи и летища ме втриса:)
Откакто децата се родиха си говорим с баща им, че ще ги заведем на големият кораб, но изчаквам да станат поне на 2 години.
Преди да забременея не ми пречеше да нарамя дисаги и да прекося половината свят съвсем сама докато стигна до кораба, но сега само при мисълта си ме е страх. Имам време да събера информация и смелост:) А и не се очаква скоро той да се откаже от моряшката си професия:)
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #58 -: Март 03, 2011, 12:20:51 pm »
Ей това е самолета:
http://www.klm.com/travel/ee_en/prepare_for_travel/on_board/seating_plans/md11.htm
Предполагам ще съм в Economy comfort zone.
За Симеон досега с чехите или с Луфтханза съм плащала 80% от стойността на билета, не 50%.
Няма да имам физическо време за издаване на бг документ. Тук в посолството в Естония не очаквам голямо съдействие, освен за апостила. А ако чакам да се събере дипломатическа поща, ще ми трябва една година :lol: Иначе сега има някакви нови звена за европейска интеграция към социалните служби, които поне ще ми придвижат документите за майчинството.
ЕГН и бг документи за бебе не могат да се вадят с пълномощно, проучих го този вариант. Ще излезем с естонско ID, а в другата държава ще получим автоматично тримесечна туристическа виза. Там посолство няма, има HONORARY CONSULATE OF BULGARIA, още не съм проучила каква е разликата.
Ще се свържа и с двете места след празниците.
За преводачите не се притеснявам - вече минахме по този път като си вадихме естонските документи - има само един заклет преводач от и на български в Естония :wink: Специално фото също не ми трябва за естонските - тук единственото изискване е да не си усмихнат, че да се вписваш по-лесно в народопсихологията им :wink:

Пете, да проучи таткото кога ще има курс към нас и ви чакаме - имаме да си връщаме едно гостуване :)

хм, сега като се замислих - май ми трябва задължително международен паспорт за бебето, няма да мине с аналог на лична карта...
« Последна редакция: Март 03, 2011, 12:30:54 pm от ultra »


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Баба Марта бързала...(28.02-6.03)
« Отговор #59 -: Март 03, 2011, 13:01:25 pm »

ЕГН и бг документи за бебе не могат да се вадят с пълномощно, проучих го този вариант. Ще излезем с естонско ID, а в другата държава ще получим автоматично тримесечна туристическа виза. Там посолство няма, има HONORARY CONSULATE OF BULGARIA, още не съм проучила каква е разликата.


хм, сега като се замислих - май ми трябва задължително международен паспорт за бебето, няма да мине с аналог на лична карта...
Ултра предполагам иде реч за Канада защото в САЩ няма как да се влезе без входна виза. Не вярвам да минете без паспорт. Добре де детето родено в Естония не е ли естонски гражданин в края на краищата и съответно да има право на естонски паспорт.
"Всеки от нас се ражда, защото преди това Бог го е обикнал, оценил, видял е смисъл в това и той да стане част от мирозданието"

Митрополит Антоний Сурожки