0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Майчинство над 40 - плюсове и минуси
« -: Януари 28, 2011, 20:00:00 pm »
Все пак в Екип5 по БНТ лекарите казаха че бременностите на 40+ все пак са си рядкост а не често срещано явление

Ами смятам, че е време да променим статистиката :). Така като гледам, след някоя друга година няма да сме като бели врани и няма да има нужда от такава тема. Отчитам и факта, че тук пишат хора с репродуктивни проблеми, което вече, за съжаление, не е рядкост. Просто живеем във време на всякакви промени и установяване на нови правила, мироглед, стандарт, съзнание .... Аз откак се помня все съм в някакъв експеримент.
« Последна редакция: Февруари 03, 2011, 20:23:59 pm от jam »
Майчинство над 40 - плюсове и минуси
« Отговор #1 -: Януари 29, 2011, 09:02:48 am »
Да , време е да се промени заедно с общественото мнение.
Преди години  жените  остаряваха бързо и на 45-50 годишните се е гледало като на бабички. И сега в някои западнали села на късните родилки се гледа особено - видите ли те водят полов живот а имат внучета !
Но поведението на жените също се променя с времето и днес една 50 годишна жена може да изглежда привлекателно и самоуверено като мацка ако нямате нищо против. И улесненията в бита и напредъкът на медицината и дават възможност да предприема това което преди години с по-малко битови удобства е било много изморително за една отрудена 50-годишна жена.
Хайде малко по-мажорни настроения, нямамае право да се предаваме.
« Последна редакция: Февруари 03, 2011, 20:24:33 pm от jam »
*
Re: Майчинство над 40 - плюсове и минуси
« Отговор #2 -: Януари 29, 2011, 14:13:05 pm »
Четейки предишните изказвания не знам защо не ме напуска мисълта,че обществото ни все още робува на остарели теории за късното майчинство.
Напълно съм съгласна,че една жена на 40 или 40+ е в разцвета на силите си да бъде отговорна и трезвомислеща майка.И повечето на тази възраст вече са се доказали в живота като самостоятелни личности и единствено статистики на ограничени индивиди може би предизвиква обществена реакция.
Видите ли една жена след 40  е "негодна"да бъде майка.Защо не го кажат на Мадона или други медийни личности а при тях всички лекари твърдят обратното и едва ли не те са номер едно за тях.Мисля ,че и тука лекарите малко трябва да престанат да се опират на възрастта на жената.
Медицината толкова е развита,че невъзможни неща почти няма дали с донорство,дали със собствени сили това всеки преценя инндивидуално,но наистина зависим от лекарите и тяхното значение за крайния изход не е от без значение.
Само можем да се молим да попаднем на подходящия който да не приема появата ни като поредното "портфейлче"а действително да си свърши работата за която е положил Хипократова клетва.Въпроса е колко останаха такива,които гледат на пациента като случай за разрешаване , а не неизчерпаема дебитна карта.
Защо го пиша защото още първото ми посещение при обикновен гинеколог/по късно мога и да му спомена името/,за който знаех ,че работи със ЗК най нагло каза ,че не работи с направление и за един рутинен преглед поиска 50лв.Бих казала ок съгласна съм да ги дам но да има за какво.
Не за първи път ми се случва да попадам на лекар който да ме гледа като портфейл,но незнам защо напоследък   се дразня от безочливото им отношение и безкруполното им държание и още повече,че самата държава им позволява определяйки тарифи за прегледи и манипулации.
В никоя нормална страна лекар работещ в държавна поликлиника болница не работи с тарифи,който работи на частна практика няма право да работи и в държавните а тука е масово явление един лекар да работи на 5 места в един момент аз се чудя толкова ли е способен даден човек ,че успява да съчетае работата си на толкова места.Но най жалкото е че и самите частни болници нямат интерес да доведат един случай до край за по кратък период защото им спира кранчето с парите .
И в тодзи ред на мисли се сещам за един виц:"Баща адвокат и синът също току що завършил .Започнал работа и казал на родителя си :Татко да знаеш делото,което ти години наред не можеше да разрешиш аз днес го приключих.Бащата го погледнал и учуден казал :Аз с този случай те изхраних,облякох и изучих и ти за два дена го приключи значи от теб не става никакъв адвокат."Малко се "улях" в приказки,но изобщо не съм настроена да позволя който и лекар да е да ме разсипе  физически,психически и финансово.
Още от самото начало ми е ясно,че борбата е твърде трънлива и въпроса е дали ще дойде момент в който ще рухна?Дали от мен зависи наистина да не го позволя?
« Последна редакция: Февруари 03, 2011, 20:24:44 pm от jam »
Re: Майчинство над 40 - плюсове и минуси
« Отговор #3 -: Януари 30, 2011, 23:03:19 pm »
Последни новини около промяна в Наредбата относно възрастовото ограничение от 30.01.2011г. http://www.btv.bg/videos/emisii/video/942369190-bTV_Novinite_–_Tsentralna_emisiya__30012011_g.html  от 14.38 минута.
« Последна редакция: Февруари 03, 2011, 20:24:57 pm от jam »
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #4 -: Януари 31, 2011, 07:06:39 am »
Най-после светлинка в тунела. Дано по-скоро се вдигне възрастовото ограничение.
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #5 -: Януари 31, 2011, 10:18:37 am »
Момичета, някой може ли да пусне предаването по Нова от тази сутрин 8.30 часа Здравей България? В него д-р Лалев е говорил конкретно за промените.
Предварително благодаря и УСПЕХ на всички.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #6 -: Януари 31, 2011, 11:38:29 am »
работната група към МЗ, натоварена да изготви промени в Наредба 28 и правилника на фонда, вече заседава. от страна на сдружение "Зачатие" в групата участвам аз.
първо предстои да се актуализира правилникът, в момента се финализира неговият текст, след това започваме наредбата, с тенденция до края на февруари да се внесе при министъра.
засега мога да ви съобщя само това, че държавно финансиране над 43 години най-вероятно няма да има. такова е предложението за промяна на правилника. малкото облекчение е, че ще се приемат документи до навършване на 43, след което ще има още 1 година време за извършване на процедурата. досега не можеше да се извърши пункция след навършване на 43.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #7 -: Януари 31, 2011, 11:51:13 am »
Много сте упорити  :youwoman: Успех!!!
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #8 -: Януари 31, 2011, 12:53:32 pm »
Jam, разчитаме на теб и стискаме палци! Успех!
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #9 -: Януари 31, 2011, 13:08:09 pm »
Аз,съм на 21 и искам да подкрепя жените над 35 и 40 да продължават в същия дух. 
Всяка жена заслужава да бъде майка, няма знаение дали е на 25 или на 45.Не ми харесва скапаното ограни4ение и намеците 4е в тези години е рисково ами рисково е във всяка възраст, това не озна4ава 4е трябва да се предадем и да се самоубием като станем на тази не лека възраст в ,която перем 4истим,готвим гледаме дом,мъж деца работим смазва ни живота и въпреки вси4ко имаме сили да бъдем отново майки!

Аз,и моята майка ви подкрепяме с 4 ръце.

Евала мами!
:youwoman: osi_9 osi_9 :goodluck: :crossfingers:
« Последна редакция: Януари 31, 2011, 13:17:03 pm от mihaela p. »
Прекрасно е да си майка. Прекрасна болка, прекрасна радост. Прекрасен дълг. Да си майка е смисълът на всичко. Защото нищо друго няма смисъл, губи смисъл, ако го няма него – великото творение на природата и любовта – нашето дете, нашата рожба, нашето малко слънчице. Да си майка е не само прекрасно. Да си майка е велико! Да си майка е свято! ♥
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #10 -: Януари 31, 2011, 14:21:36 pm »
mihaela.p,

сърдечни поздрави на теб и на майка ти! чудесен поздрав, благодаря ви!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Забременяване на 40+
« Отговор #11 -: Януари 31, 2011, 15:21:36 pm »
Момичета, някой може ли да пусне предаването по Нова от тази сутрин 8.30 часа Здравей България? В него д-р Лалев е говорил конкретно за промените.

Ето линк на въпросния разговор:
http://play.novatv.bg/play/240415/?autostart=true

Новините са обнадеждаващи и дано се материализират в този вариант скоро.
Благодарности за Jam и всички участници в работната група към МЗ!
Бъди щастлив с това,което имаш,докато се бориш за това,което желаеш!
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #12 -: Февруари 01, 2011, 10:47:40 am »
За втори път пускам този пост !

Благодарихме на Зачатие, което  превърна нашата кауза в своя , благодарности персонално и на Jam !

Но да отдадем заслуженото внимание и на двете смели дами  44-годишната Татяна Тотева и 45-годишната Елена Николова които  намериха сили да подадат жалби.Техният жест отприщи бента и вече няма връщане назад !
Едно голямо  БРАВО и за куража им !
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #13 -: Февруари 01, 2011, 11:35:26 am »
 :good_post: Безапелационно БРАВО на смелите момичета!!! Човек трябва да се бори за мечтите си с всички средства!
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #14 -: Февруари 01, 2011, 12:20:48 pm »
Ще ми се да кажа нещо,но се надявам да не прозву4а грубо  :wink: .Защо нашата България  върви наопаки,защо вси4ко ни е нагоре с краката и тук може да прозву4а грубо и да излезе 4е споря с по горното си мнение....Ама,защо не сложат ограни4ител на душевноболните жени да не раждат ( зву4а ужастно знам) .Ама с о4ите си видях как една за мен душевноболна жена на релсите на 7-цата  остави 2,3 годишното си детенце и запо4на да крещи  8O .Да не би една нормална 45 годишна жена ще е по малко майка от тази отка4алка?? Знам 4е навлизам в съвсем друго измерение и  лоша тема, ама какво да кажем за ромките,които ходят голи,боси гладни и имат 6,7 деца.....А,какво да кажем за думите на последната нискоинтелигента ромка дето беше казала : Е,кво като е умрело 4е напрайме ново    8O :balk_163: :balk_132: Или за тези дето ги намират по кофите,за тези жени защо няма ограни4ител? Нима една 43 годишна жена ще по малко майка? Изобщо много е сложно в БГ,никой не се замисля 4е можеби някой жени не са успели по рано,но не са спрели да се борят макар и на 43,45 ... Силно се надявам един ден да се оправим  osi_8
Прекрасно е да си майка. Прекрасна болка, прекрасна радост. Прекрасен дълг. Да си майка е смисълът на всичко. Защото нищо друго няма смисъл, губи смисъл, ако го няма него – великото творение на природата и любовта – нашето дете, нашата рожба, нашето малко слънчице. Да си майка е не само прекрасно. Да си майка е велико! Да си майка е свято! ♥
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #15 -: Февруари 01, 2011, 12:39:43 pm »
Аз ще прозвуча още по-грубо, защото всички ние пропускаме факта, че децата предпочитат родителите им да са млади?

Нека бъдем реалисти! Колкото и да им е приятно да ходят (на село) при баба и дядо, защото там си правят каквото си искат и ги глезят, и им пържат мекици, децата все пак предпочтат да бъдат с родителите си?
Моите познати с възрастни родители гледаха по най-бързия начин да се сдобият с деца...
*
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #16 -: Февруари 01, 2011, 13:02:23 pm »
Драга ми enigmata,
Едва ли решението за това кое е правилно и кое не в едно общество трябва да се взема от децата. Именно и точно за това до 18 годишна възраст вместо тях го правят родители или настойници.
Децата до една определена възраст разсъждават първосигнално, те искат млади родители, но също така искат и да не спазват никакви правила - нима ще се съобразим с всички техни желания, че дори и ще искаме да ги налагаме като критерий в обществото?
Това е най-малкото несериозно и безотговорно.
Едва когато порасне едно дете може да даде качествена и обективна преценка кое е било правилно за него и кое не!
Аз в качеството си на дете, отгледано и възпитавано от възрастни родители мога най-отговорно да заявя, че съм имала прекрасни, отговорни и напълно отдадени на деттето си родители, които макар че са били на по близо 40 при раждането ми, са ме направили безкрайно щастлива и са ми осигурили едно пълноценно детство!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #17 -: Февруари 01, 2011, 13:37:36 pm »
Аз ще прозвуча още по-грубо, защото всички ние пропускаме факта, че децата предпочитат родителите им да са млади?

Нека бъдем реалисти!

реалисти сме и едва ли някой пропуска цитирания факт. болшинството деца се раждат от по-млади родители. но има и такива, чието време е дошло по-късно, по различни причини. едва ли някой е тръгнал да ражда деца на 45 години от каприз, както се казва...

пак да кажа, навремето, преди контрацептивите и кариерата, жените са раждали докато могат. от 16 до 46.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Майчинство над 40 - плюсове и минуси
« Отговор #18 -: Февруари 01, 2011, 14:37:28 pm »
Тъй като и на кръглата маса чух едно такова разсъждение от представителката на Комисията по трансплантации и дълго време стоях втрещена... Ще кажа следното отговорността за родителството се поема от родителите, дали на 18 или на 50г. отговорността за това дали да има дете и  как да отглежда детето си е на родителя. Аз също съм дете на възрастни родители и имам по-малка от мен сестра, отгледах и мен и сестра ми поради абсолютната безотговорност на моите родители, кариера , командировки, раздели ... Въпреки че имах връзка още на 22г. , която продължава и до днес, осъзнаването ми за деца дойде на много по-късна възраст, поради отвращението да се грижа непрестанно за чужди деца през моя тийнейджърски период. Исках си своята свобода , пътувания , забавления , които не бях получила, след като ми се наситиха валенциите дойде и искането за дете. По-обобщено ще кажа , че нашето поколение е малко забавено в развитието си заради родителската намеса в това да зъвършиш първо образование , съпротивата срещу избора на партньор,след това дойде промяната , която пак ние изнесохме като несигурност на раменете си. Виждам го не само при себе си, почти цялата група в детската градина където са синовете ми е с родители мои съученици, които  освен детето, което е в групата на 3 годишните имат и по още едно бебе. Като само моите са инвитраджийски  :lol:
Така че това някак не ми стои като аргумент, за възрастовата граница да бъдеш родител.
« Последна редакция: Февруари 03, 2011, 20:24:25 pm от jam »
Майчинство над 40 - плюсове и минуси
« Отговор #19 -: Февруари 01, 2011, 15:35:29 pm »
Цитат
Аз ще прозвуча още по-грубо, защото всички ние пропускаме факта, че децата предпочитат родителите им да са млади?
Не само,че е грубо,но е едно от най-тъпите изказвания,които някога съм срещала в този Форум.За децата родителите са си родители независимо какви са още по-малко пък дали са млади или стари.Даже и в примера с лудата майка, за нейното детенце тя е "МОЯТА МАМА".За майката нейното дете е безценно ,това важи и за детето- неговите мама и тати са единствени.И откъде я извади тая статистика не знам?
Цитат
Колкото и да им е приятно да ходят (на село) при баба и дядо.....
Приятно е разбира се!На мене още майка ми ми припомня как като сме ходели на гости у баба и дядо аз накрая все съм се правела,че уж съм заспала и да не ме будят ме оставят там.Ами така беше,защото майка ми и баща ми не ми обръщаха внимание,защото бяха прекалено заети, а при баба и дядо си бях принцеска. :D
Цитат
едва ли някой е тръгнал да ражда деца на 45 години от каприз, както се казва...
Абсолютно съм съгласна!Да не забравяме,че много от двойките водят дълга борба благодарение на некадърни лекари,които с години ги мотаят и им губят времето и обират парите.Понякога пък си е просто Божа работа и въпреки компетентното лечение нещата не се случват и борбата се води дълги години.
« Последна редакция: Февруари 03, 2011, 20:24:14 pm от jam »