0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #60 -: Април 11, 2012, 14:34:58 pm »
Пиша защото знам че споделеният опит е много важно нещо и може да помогне на някой, най малко с кураж. Сега съм на 34 г. 2004г. претърпях операция защото имах 2см киста и съмнения за еднометриоза. Съмненията се потвърдиха и след лапароскопията бях 6м. на Диферилин. Последваха 2005-2006г. 4 инсеминации и два неуспешни опита инвитро в Св. София. Смених клиниката и в Щерев 2009г. направих 2 инсименации и 1 успешен опит инвитро, който беше последван от доста трудна бременност и за щастие завърши с раждането на дъщеря ми. Преди инвитрото нямах кисти в яйчниците но след като се разбра че съм бременна се оказа и че в единия яйчник имам киста 2 см - вероятно от по-късно узрял и непукнат фоликул. Когато дъщеря ми навърши 1 година ни се прииска още едно бебе и юни 2011г. подадохме документи към фонда за инвитро. Не сме одобрени още..........Но януари тази година се оказах бременна, с жълто тяло в дясно и киста 3см вляво.(Ендометриозата се беше върнала още при секциото установиха сраствания) Никой не можа да повярва. Станаха 10 години откакто се опитваме да си направим бебе..... и всички тези неуспешни опити. Преди да се окажа бременна предприех серия от неща с които исках да закрепя организма си и да го подготвя в случай че ни одобрят от фонда. От 4-5 месеца пия пчелно млечице (за нормализиране на хормоните), малко тренировки - предимно зумба и сега не мога да се сетя за друго. Не знам какво наклони везните и никога няма да разбера, но от сърце пожелавам положително развитие при всяка една от вас.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #61 -: Април 11, 2012, 15:48:26 pm »
Виждам, че въпросът е стар, но все пак да спомена. Аз имам правено лапаро за отстраняване на доста по-голяма ендометриозна киста и не ми е махната и частичка от яйчника. Така че много зависи на какъв лекар ще попаднеш.

Не винаги зависи от лекаря. 2002г. Моята операция бе направена от д-р Ненов от Шейново. В стаята в която лежах всички бяха оперирани от един и същи лекарски състав. Аз имах киста 2 см и не са ми рязани яйчниците само перфорирани и е обгорена матката и заразените с ендометриоза зони. На съседното легло момичето също беше с киста 2 см и й отстраниха яйчника. Самата идея че не е отстранен целия яйчник говори за това че е имало причина да се направи рязането и желание да се запази възможно най-голяма част от яйчника здрава.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #62 -: Април 11, 2012, 23:32:44 pm »
Ами това само потвърждава думите ми, понеже и мен ме оперира Ненов. Той ми каза в прав текст, че ако съм била на повече години и съм имала поне едно дете е щял да ми отреже яйчника. Разбира се, че кистата има значение, но лекарят е много важна част от системата!
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #63 -: Юли 01, 2012, 00:16:29 am »
Здравейте момичета

От 5 години страдам от големи кисти на яйчниците (5 cm), които винаги изчезват сами без медикаменти по време на менструацията. Затова докторите си мислеха, че са функционални кисти. Винаги съм имала слаби болки и напрежение в слабините по време на овулация, предменструален синдром и ужасни болки по време на цикъл. Била съм поне при 10 спецялиста и никой от тях не се осъмни, че това може да е ендометриоза. През май 2012 имах ужасни болки в слабините на 6-7ми ден от цикъла. Тогава отидох на преглед. Оказа се, че имам две големи кисти, 5 cm на левия яйчник и 6 cm на десния. 8O Лекърката ме изпрати в болница за лапароскопия. Диагнозата ендометриоза се потвърди. Ендометриозните ядра са били разпространени в цялата коремна кухина, по стените на коремната стена, в областта зад матката и в ректовагиналната област. Кистите са били слепени за червото, а тръбите много удебелени и запушени. Докторът, който направи операцията каза, че е отстранил кистите и всички ендометриозни ядра, отпушил е тръбите, след което контрастното вещество е преминало през тях и е направил фимбриопластика. Сега теоретично би трябвало да мога да забременея нормално, шанцът е 50%. Медикаменти не ми бяха предписани. Казаха ми веднага след като се възстановя от операцията да пробвам с забременяването и ако не се получи до 6 месеца, тогава invitro.

Вече минаха 4 седмици от лапарото и пробвам да забременея. Имам фертилитетсмонитор с тестове за овулация, които отчитат покачване на естрогена, 4-5 дни след това се отчита и повищаване на LH. До сега овулацията ми е била на 14, 15 и 16ти ден от цикъла и е доказвана също при медицински преглед. След операцията цикалът ми доиде на 28миа, ден както винаги, а естрогена ми беше повошен на 15, 16, 17 и 18ти ден от новиа цикъл т. е. овулацията ми закъснява. Днес на 18тия ден получих кръвотечение и много се притеснявам. Може още да не съм се възстановила напълно, затова да се получава така. Овулационно кръвитечение не може да е, защото още нямам овулация според фертилитетсмонитора. Страх ме е да не би да са останали неоткрити ендометриозни ядра, те да са се възпалили и да кървят  :balk_145:. Имала ли е някоя от вас кръвотечение през новиа цикъл след лапароскопията? osi_1 Получило ли се е с  :bori_002:бебето по нормален начин?

Ще се радвам на отговорите ви!
Много поздрави
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #64 -: Юли 02, 2012, 10:34:02 am »
bilygirl, има много момичета забременели по нормален начин, не се притеснявай.
Сега да разкажа и аз. И ние мислехме да пробваме вече за бебче, но година и половина след операцията и година след спирането на Лукрина - нова киста! Не се знае каква е, но ще видим. СА 125 е 14, а преди операцията беше 128, тоест явно при мен е показателен. Нямам от симптомите преди операцията, но съм лек отчаяна...Март месец всичко беше наред, а сега...нова киста! Какво ще ме посъветвате?
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #65 -: Юли 05, 2012, 16:07:47 pm »
Здравейте момичета,

През юли 2011 ми откриха киста на левият яйчник ( 4 см ) - как я откриха? Ами докато си бях на работа ми дойде цикъла и много се стреснах, тъй като бях останала с впечатлението, че ми идва по рано, но в последствие се оказа, че ми е дошло на време .... записах си час при гинеколожката ми ( докато бях в цикъл ) и ме прегледа на УЗ и от там установи, че имам киста. Яко шаш и паника ми вкара с тая киста. След като ми свърши цикъла отидох отново за да ме прегледа тъй като тогава не беше много сигурна ( мислеше, че е неспукан фуликул и че докато ми свърши ще се махне ). Отивам аз след цикъла и щрак КИСТА и ми каза, че трябва да се направи лапаро иначе нямало как по друг начин да стане. Тогава ми взеха всички изследвания - кръв за туморни маркери и микробиология. Всичко беше наред, без единият туморен маркер ( беше увеличен ). И така се стигна до мнението, че може би е Ендометриоза. Въпреки това ходих на още два гинеколога за да видя и тяхното мнение, тъй като от там където си ходя така ме наплашиха и натиснаха, че все 1 е на живот и смърт и трябва да се направи на момента.
И другите двама лекари потвърдиха казаното - че трябва да се направи лапаро, но когато и където аз реша.
И така до тук добре..... реших и в началото на октомври си я направих в Шейново ( при д-р Чалманов - с избор на екип ). Страхотен лекар   Много съм доволна от него ( преди операцията всичко ми обясни до най малката подробност ). След операцията ми ( на визитацията ) обясни как е минала какво точно е направил ( каза, че и на десният яйчник съм имала - 2 см. и отделно около червата е било огнището и ги е махнал ).
Около 10 - 12 дни си чакам хистологичният анализ за да може да ми каже дали ще се прибягва да инжекции. По принцип доки се надяваше ако се налагат инжекции да са само за 3 месеца и след това да забременея ....
По принцип за инжекциите съм чела и знам, че не са много Ок - смисъл има странични ефекти - виене на свят, топли и студени вълни, гадене.
А като цяло не съм имала никакви симптоми за кистата - цикъла си ми идваше на време, нищо не ме е боляло .... и доки много ми се чудеше как така са я открили без никакви симптоми.
1 година преди това имах HPV най ниска степен - имах раничка, която след 2 месеца изчезна. А и през това време пиех Биозин ( тъй като ми се случваше често да се разболявам ). Но самата киста доки каза, че най вероятно се е появила 1 - 2 месеца преди да отида и да ми я открият.

След като излезна хистологията се наложи 6 месеца да бъда на Золадекс. Изкарах курса...беше много тежко, защото всички странични ефекти бяха на лице. След последната инжекция ходих на преглед и доктора каза, че всичко е Ок. 72 дни след последната инжекция ми дойде и цикъла. Сега очаквам да ми свърши за да отида отново на преглед и да видим как ще действаме.
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #66 -: Юли 10, 2012, 11:16:26 am »
Здравейте! Аз съм с 2 неуспешни опита ИКСИ. Ние сме с мъжки фактор(нисък брой сперматозоиди) и затова вниманието ни беше насочено в тази посока. Аз отговорих много лошо на стимулирането и резултата беше лошо качество на яйцеклетките. Аз лично искам да се изследвам за ендомитриоза, защото доколкото четох в различни форуми (на бългрски, английски и гръцки), виждам че повечето момичета с ендомитриоза имат същия отговор като мен (бавно нарастващи и малко на брой фоликули - 15-16 дни за 8-10 фоликула и накрая само 2 годни яйцеклетки). Има ли някой с подобен отговор при стимулация с ендомитриоза. А по въпроса със упоритите ендомитриозни кисти съм чела, че след лапароскопската операция трябва да се спре цикъла за около 3-4 месеца за да не се появят отново и е добре веднага след това да се премине към Инвитро/ИКСИ.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #67 -: Юли 12, 2012, 13:23:33 pm »
Здравейте! Аз съм с 2 неуспешни опита ИКСИ. Ние сме с мъжки фактор(нисък брой сперматозоиди) и затова вниманието ни беше насочено в тази посока. Аз отговорих много лошо на стимулирането и резултата беше лошо качество на яйцеклетките. Аз лично искам да се изследвам за ендомитриоза, защото доколкото четох в различни форуми (на бългрски, английски и гръцки), виждам че повечето момичета с ендомитриоза имат същия отговор като мен (бавно нарастващи и малко на брой фоликули - 15-16 дни за 8-10 фоликула и накрая само 2 годни яйцеклетки). Има ли някой с подобен отговор при стимулация с ендомитриоза. А по въпроса със упоритите ендомитриозни кисти съм чела, че след лапароскопската операция трябва да се спре цикъла за около 3-4 месеца за да не се появят отново и е добре веднага след това да се премине към Инвитро/ИКСИ.

Giaany,

Ами зависи. Ако всичко е Ок както при мен аз няма как да се подложа на Инвитро (проходими тръби....имам си ову)...сега доктора ни каза да опитваме, а ако не стане от следващият месец започваме фоликуметрия.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #68 -: Юли 12, 2012, 14:50:39 pm »
Така е. Аз бях 6 месеца на инжекции и година и малко след възстановяването на цикъла - нова киста! Сега ще правим втора операция и след това направо започваме с опитите. Няма да прилагаме хормонално лечение пак.Аз също съм с проходими тръби и овулация.
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #69 -: Юли 15, 2012, 12:26:35 pm »
Благодаря много за отговора. Аз имам среща с доктора след 2 дни и ще го попитам. Не съм се изследвала за ендомитриоза все още, но имах лош отговор при стимулация и при къс и при дълъг протокол и не знам к'во ми остава.
Един вариант е веднага след лечение за ендомитриоза да се постъпи към инвитро. Това ми го каза специализантка по гинекология.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #70 -: Юли 23, 2012, 16:25:38 pm »
Да се похваля - оказа се, че новата ми киста не е ендометриозна и вече я няма. Почваме с бебеправенето. :)
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #71 -: Юли 25, 2012, 17:12:02 pm »
Veseto_87, страхотно, успех с бебеправенето!След моята операция и лечение с Лукрин, спиране на цикъла ми за 6 месеца приблизително, забременях веднага. В момента бебето е на 8месеца, още нямам цикъл и според доки това е страхотно за тези кисти. Блокира се пявата на нови ... дано повече никога не се появят! успех на всички!
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #72 -: Юли 26, 2012, 17:42:01 pm »
Проблемът ми е друг сега - лявата ми тръга е по-нагъната! Проходима е, но по спомени след операцията - нагъната. Този месец имах доминантен фоликъл в дясно и си действаме, но ако се редуват, другия месец ще е вляво. Не знам дали да рискувам, защото с тази тръба рискувам извънматочн. А няма и как да ида на фоликулометрия, че доки е отпуска. Сега се чудя да пропускам ли месец или да си действаме... :(
Мали, твоята киста голяма ли беше? Аз имам сега притеснения дали всичко ще е наред. Иначе поздравления, за това че при теб всико се е развило толкова добре! :)
« Последна редакция: Юли 26, 2012, 17:46:13 pm от veseto_87 »
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #73 -: Август 20, 2012, 18:40:15 pm »
Моята киста беше 4*5 см., но за щастие нямах никакви поражения ( като сраствания, други огнища и т.н.)Според мен действайте, нагъната тръба  не мисля, че означава 100% извънматочна.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #74 -: Октомври 28, 2012, 09:27:12 am »
Здравейте,
Нямам диагностицирана ендометриоза (не са ми правени изследвания за такава), но още преди години един гинеколог изказа съмнения, че може да имам поради два симптома - силни болки при менструация и при полов контакт.
Следващите гинеколози, при които ходих не коментираха нищо по темата.
Всички изследвания, които правих бяха ОК. Само 1 път от 4 или 5 пъти наблюдения, нямах овулация. Имахме мъжки фактор, който се подобри с времето.
Мъжът ми отказва да пробваме икси или ин витро, иска нещата да се случат по естествен начин, но е факт, че вече 6 години няма резултат... (а съм и на 32).
Това, което ме притесни е, че последните 3-4 месеца цикълът ми съвсем се разстрои - от 25 до 37 дни продължителност. Обилно кръвотечение със съсиреци.
Винаги ми е болезнено - около 3 дни съм на болкоуспокояващи. По време на овулация и непосредствено след цикъл имам силни прерязващи болки в яйчниците.
Четох отново статии за еднометриозата и не мога да разбера дали това са характерни симптоми.
Вие какво ще ме посъветвате? :balk_81:

Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #75 -: Януари 04, 2013, 18:16:10 pm »
Здравейте и от мен. Аз съм нова в този форум и искам да споделя случилото се с мен. На 09.11.2012 ми правиха лапароскопия. Премахнаха по една шоколадова киста от двата яйчника. На хистологията пише ендометриоза.В епикризата пише че при хромопертубация и двете тъби не пропускат течността. Но лекаря който ме оперира не каза нищо такова. Това ми го съобщи след това гинеколожката, с думите че съм директно за инвитро. Също така след лапарото нямам назначено лечение. И сега идея си нямам какво да правя. Моля ви дайте ми съвет...
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #76 -: Януари 04, 2013, 23:00:06 pm »
Здравей, stop_d  :)
Хромопертубация е впръскване на оцветител и дава точна представа за проходимостта на маточните тръби. В твоята епикриза е написано, че тръбите не пропускат, т.е. естествено забременяване не може да се получи. Моят съвет е да поговориш с лекаря, правил лапароскопията и да ти обясни всичко, което те интересува.

Другият ми съвет е да се обърнеш към специалист по репродуктивна медицина. Ето клиниките по репродуктивно здраве в България :
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1065&Itemid=109

В повечето случай след премахване на ендометриозните кисти се назначава лечение. Но има случаи, я които не се назначава, а се препоръчва бързо забременяване, тъй като бременността е един вид лечение на ендометриозата.

В моя случай трябваше да избера лечение за 6 месеца или ин витро процедура( освен ендометриозна киста имах и хидросалпинкс). Предпочетох ин витрото, не казвам, че е правилно, но това беше решението ми.


Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #77 -: Януари 06, 2013, 11:54:01 am »
Благодаря ви за отговорите. Говорих с лекаря дето ме оперира и той ми каза че при положение че искам да забременявам няма смисъл да ме тъпчат с хормони. И сега започвам с лутането и подаването на документи за фонда и след това ин витро.
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #78 -: Януари 06, 2013, 13:09:40 pm »
Първо избери клиника, в която ще правиш ин витро процедурата. От там ще ти подготвят документите и ще ти кажат какво е необходимо.
Желая ти успех!
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #79 -: Юни 16, 2013, 07:33:01 am »
Здравейте,
Нямам диагностицирана ендометриоза (не са ми правени изследвания за такава), но още преди години един гинеколог изказа съмнения, че може да имам поради два симптома - силни болки при менструация и при полов контакт.
Следващите гинеколози, при които ходих не коментираха нищо по темата.
Всички изследвания, които правих бяха ОК. Само 1 път от 4 или 5 пъти наблюдения, нямах овулация. Имахме мъжки фактор, който се подобри с времето.
Мъжът ми отказва да пробваме икси или ин витро, иска нещата да се случат по естествен начин, но е факт, че вече 6 години няма резултат... (а съм и на 32).
Това, което ме притесни е, че последните 3-4 месеца цикълът ми съвсем се разстрои - от 25 до 37 дни продължителност. Обилно кръвотечение със съсиреци.
Винаги ми е болезнено - около 3 дни съм на болкоуспокояващи. По време на овулация и непосредствено след цикъл имам силни прерязващи болки в яйчниците.
Четох отново статии за еднометриозата и не мога да разбера дали това са характерни симптоми.
Вие какво ще ме посъветвате? :balk_81:
Здравейте, темичката е малко прашасала и затова реших да я поизтупам.
Правиха ми преди два дни лапаро и ендометриозата при мен не е вече само съмнение а факт.
Все още не знам какво лечение ще ми препоръчат но предполагам ще е прочутия золадекс.
Само че като прочетох за него - косите ми настръхват  8O
Засега без да са ме консултирали и по това, което чета бих избрала, ин витрото директно. 
Stop_d какво се случва с теб?