0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #100 -: Януари 27, 2015, 14:36:52 pm »
Здравейте, момичета :)

Да ви разкажа за моя случай. Дано вдъхна на някой надежда.

Имам открита ендометриоза след диагностична лапароскопия. Степен 1-2. Тръбите са добре. Но явно това беше причина при нас 3 години да няма бременност.

След лапароскопията минах 3-месечно лечение със Золадекс. Леко го понесох само топли вълни ме мъчеха. След това с доктора коментирахме два варианта - да ни остави 6 месеца да опитваме спонтанно или да пристъпим още на фона на блокажа от Золадекса към инвитро. Избрах инвитро, за да проверим и качеството на яйцеклетките. Оказаха се ОК. Резултатът обаче беше само биохимична бременност. Последва ЗЕТ. Този път щастието беше пълно - имаме прекрасно момченце :)

Винаги сме искали второ дете и то с малка разлика. Затова започнахме опитите веднага след спирането на кърменето и възстановяване на цикъла. Този път решихме да пробваме спонтанни опити преди АРТ. Все пак ендометриозата се влияе добре от липса на цикъл - най-добре бременност и кърмене. Още една причина да побързаме с второто :)

Втория месец от опитите имахме успех - спонтанна бременност. Толкова лесно, направо не беше за вярване. Уви за кратко - мисед в 8 г.с. и кюретаж. Посъвзехме се малко, попътувахме. И пак подновихме опитите. Този път от раз спонтанна бременност. Засега се развива добре. Чакаме братчето през април :)

Кураж, момичета, и вашите мечти ще се сбъднат въпреки ендометриозата :)



   La vita è bella
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #101 -: Януари 27, 2015, 15:05:07 pm »
Руми, наистина ни даваш мнооого надежда  :P
Желая ти лека и спокойна бременност до края и едно здраво сладко бебче  :P
Биохимичната бременност и миседът с ендометриозата ли си ги обяснявате?
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #102 -: Януари 27, 2015, 23:23:29 pm »
Подозираме имунулогичен фактор, който може и да е свързан с ендометриозата. Последно НК клетките ми бяха високи и правихме вливане, но при първата ми успешна бременност не сме правили вливане. Малко са неясни и спорни нещата в тази сфера.



   La vita è bella
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #103 -: Февруари 11, 2015, 21:04:50 pm »
Здравейте!
На мен не са ми правили лапароскопия, нито каквато и да е подобна операция. Но преди няколко дни ми поставиха лукрин депо (на 3 ден от мц) д-ра ми каза след три седмици да отида пат за втора инжекция. Та питането ми е ,докато протича лечението с лукрин депо да продължовоме ли с бебе правенето или да се пазим.
Прочетох доста коментари в които се изчаква с бебе правенето по време на инжекциите, но те са след операция.

*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #104 -: Март 05, 2015, 09:05:57 am »
Здравей, Cracker,

Извинявай за закъснението на отговора.

Лукрин депо е лекарство, което спира цикъла. Съответно бременност по време на лечението с него не може да настъпи. Няма значение дали е назначен след операция или не. По-странното за мен е защо ти е назначен без доказана диагноза с операция. Това е доста драстично лечение и лекарите обикновено не прибягват до него без лапароскопия.

Успех!



   La vita è bella
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #105 -: Април 13, 2015, 19:51:32 pm »
Здравейте!Не знам дали пиша на правилното място но съм супер притеснена и като ви разкажа се надявам да ме разберете!И така пиша тук за да знам дали трябва да се притеснявам много или не още...набързо ще ви разкажа историята си!На 21 години съм преди 3 години имах киста 7,5, която беше инфектирана и ме оперираха по време на операцията е станало ясно, че нямам здрава част от яйчника и са ми го махнали целия...след това не ми беше изписано никакво лечение и 3 месеца по-късно получих на единствения си яйчник вече киста 5,5 разминах се на косъм от операция там и веднага след като се махна още една  2,5!След това вече ми се изписа лечение противозачатъчни, които пих година и половина без прекъсване и почнах да получавам някакви течения и отидох при 3-ма други доктори и те ми казаха, че трябва да си почина от хапчетата(преди тях никой не ми беше казал), та както и да е спрях ги аз но почнах да имам постоянно промени в цикъла разни течения първите 3 месеца не обърнах внимание, защото мислех, че нормално докато се нормализират хормоните ми...вече 4-тия месец ми закъсня с 2 седмици и имах едно много силно кафяво течение отидох на доктор и ми изписа Дуфастон за да ми предизвика цикъла, само че като ме гледа каза, че вижда по стената на матка неща, които не е нормално да ги имам и спомена ендометриоза, но ми каза, че не иска още да бърза за лапаро, а да види  как ще поддам на лечението само да вметна, че от страната на махнатия яйчник видя , че в тръбата ми има течност, която не и дава възможност да функционира!След като пих хапчетата ми дойде и трябваше да отида пак на преглед но тогава само се разбрах ме да продължавам да пия Дуфастон от 16-24 на цикъла в продължение на 3 месеца и да го спра на 4-тия да видим дали ще ми дойде цикъла сам и дали ще имам проблеми...последно ми дойде на 6 март тогава вземах хапчетата последен месец и след като не ги пих между 10-14 ден от цикъла получих кафяво много силно течение не обърнах внимание първите 3-4 дена , защото мислех, чее  от овулацията, но вече ми продължава 3-та седмица не ми идва и цъкала вече малко повече от седмица записах си час, който е края на седмицата но съм много притеснена и за това искам да ви попитам имали възможност това да са симптоми на ендо при положение, че правих някакво лечение и може ли да се лекува, защото предвид това, че имам само един яйчник, с който имам проблем и всеки доктор, при който съм ходила и се запознава със случая ми ми казва, че е хубаво да имам малко по-рано деца, а доколкото гледах ендометриозата води до стерилитет?
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #106 -: Април 20, 2015, 21:57:06 pm »
Здравей, bobi123,

Съжалявам за това, което ти се случва. Надявам се да намериш доктор, на който да се довериш, и който да следи цялостното ти състояние. Дори бих препоръчала да се обърнеш към репродуктивен специалист още от сега.

При мен ендометриозата се развива без симптоми. Разбрах едва след неуспешни опити за забременяване. Доказва се със сигурност с лапароскопия и хистология на материал от кистата.

Успех и дано не е ендометриоза



   La vita è bella
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #107 -: Юни 02, 2015, 09:59:10 am »
Здравейте,  бих искала да ви попитам дали лапароскопията е единственият метод за диагностициране на ендометриоза и пристъпва ли се към тази процедура когато няма симптоми, но налице е невъзможността за забременяване? Моля да споделите лесно ли се решинте и приехте ли лапароскопиата като поредното изследване, целящо да открие причината за неуспеха.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #108 -: Юни 02, 2015, 10:13:36 am »
Здравей Alexa_C,
Преди седмица беше моята лапароскопия и благодарение на нея откриха, че имам ендометриоза. Аз също имам проблеми със забременяването повече от две години и тръгнях по пътя на търсене на причината.
Лесно се реших на лапароскопията. Възстановяването е много бързо(неприятно е до махането на конците- 7 ден при мен).
Колкото по-навреме се открие ендометриозата, толкова по-лесно е след това.
Желая ти успех!
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #109 -: Юни 03, 2015, 09:50:07 am »
Здравейте, момичета! Преди две години след безуспешни опити за забременяване, чрез лапароскопия ми откриха ендометриоза 1-ва степен. Изписаха ми лечение със Золадекс- 6 инжекции. Купих ги, но реших да не ги ползвам, а да сменя лекаря и да опитам да забременея инвитро. След две инсеминации и три опита инвитро резултатът е на лице :D (супер щастлива съм)!
« Последна редакция: Юни 03, 2015, 11:04:52 am от rumyanau »
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #110 -: Юни 05, 2015, 15:33:48 pm »
Здравейте и от мен!
И аз имам един въпрос - какви са конкретно симптомте на ендометриозата?
Кое е предизвикало док на направи изследване за ендометриоза?
Аз имам някакви съмнения, като чета тук и там, но не знам какво да мисля.
Нямам МЦ от 7 месеца вече, не ми идва нито с промолут-нор, нито с климонорм ( на 44 съм ), нито с дуфастон. Всички доктори казват - от възрастта е, ИЯР и т.н. Обаче, как така от възрастта изжеднъж ще ми спре отраз?? и край..не мога да разбера?
Докато пих климонорма, в паузата от 7 дена бях с невероятни болки в корема, все едно раждам, като силни контракции, което беше много странно, а цикъл...няма..
Никой не ме изследва за ендометриоза, всички решават да лекуват първо ИЯР и климактериум??!!! А аз нямам никакви признаци за това.
Та въпросът ми е, възможно ли е да е от ендометриоза?
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #111 -: Юни 05, 2015, 15:53:52 pm »
Vilia тъй като съм с ИЯР и бях с ендометриоза - т.е. имам ги и двете ще ти кажа, че моята ендометриоза я откриха заради киста на яйчника, която 2-3 месеца не се повлия от лекарства. По този начин установиха, че това не е функционална киста, направиха лапаро и ето ти на ендометриоза. От разговорите ми с лекари (в две репродуктивни клиники) направих извод сама за себе си, че ендометриозата сериозно уврежда репродуктивната система, особено в напреднал стадий. Но едва ли тя е причина за ИЯР, освен ако не ти "изяде" яйчниците. Но ако се стигне до там, преди това ще имаш кисти, които няма начин да не направят впечатление особено ако си при специалист и те следят редовно. Аз по-скоро свързвам ИЯР със заболявания на щитовидната жлеза и по-специално хашимото. Сигурна съм, че ако се направи едно проучване колко жени с хашимото са и с ИЯР, процента ще е много висок. Отделно да ти кажа, че аз също изживях "климактериум" със специфичните му прояви - изпотяване, топли вълни, нервност, паник атаки и какво ли не, като в крайна сметка се оказа дисбаланс в щитовидните хормони.
Само да уточня, че ИЯР не се лекува. Ако твоите лекари са намерили начин да се лекува, моля те сподели, ще помогнеш на много жени като мен. За ИЯР единствено може да се опиташ да помогнеш качеството на яйцеклетките с някакви добавки. Климактериума вероятно се "лекува" дотолкова доколкото с прием на медикаменти се балансират липсващите хормони.
« Последна редакция: Юни 05, 2015, 15:57:27 pm от lilibell »


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #112 -: Юни 05, 2015, 17:24:33 pm »
За съжаление ендометриозата може да протича и без симптоми или със симптоми, които пък не значат задължително ендометриоза.
Аз например не съм образувала ендометриозни кисти, които да могат да бъдат видяни на ехографа. Симптомите ми бяха силни болки по време на месечния цикъл и болки по време на полов акт.
"Изследването" за ендометриоза си е лапароскопията, което си е операция, макар и по-лека. Затова лекарите не пристъпват веднага към нея, особено ако са установени други причини за стерилитета.
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #113 -: Юни 15, 2015, 21:47:30 pm »
Здравейте, момичета! Влязох само да споделя, че победата е възможна и да вдъхна кураж на всички, които се борят с ендометриозата. През 2012г. ме оперираха /коремна операция/ за отстраняване на ендометриозна киста. Последва лечение за шест месеца със золадекс. След това подновихме опитите, но все не се получаваше, а причина за неуспеха не се виждаше. След две години опити, след като се примирихме, тъй като имаме вече едно дете, просто се случи - забременях спонтанно. Живот и здраве, след около два месеца очакваме на бял свят втория ни син. Желая на всички такъв успех, спокойствие и щастлив финал.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #114 -: Август 14, 2015, 11:19:55 am »
Здравейте мили момичета!Искам да споделя своя проблем с вас .
На 27г съм и от 2г. правим опити за бебче,но без резултат.Правихме всякакви изследвания-хормони(гинекологични и щитовидни)имунологични,спермограми,антитела,хламидия,ФСХ,ТСХ,Инхибин,цветна снимка на тръбите и т.н.При направени 3 фоликуметрии разбрахме,че фоликула расте,но не се пука и става над 25мм и го задържам,но на следващия преглед задържания фоликул го няма.Никой не може да посочи причината.Стимулация с клостилбегит и прегнил и пак нищо.Юни направихме диагностична лапароскопия в Плевен и се видя 3мм ендометриозно огнище в пикочния мехур.Сега от този месец ми назначиха лечение с Линденид 30 за 3 месеца.Та искам да ви питам дали е възможно това 3мм-во огнище да е оказвало влияние върху овулацията и това да е причината да не се пукат навреме.Толкова се надявам това да е възможна причина и сега със спирането на цикъла да се излекувам напълно и да започнат да се пукат тези фоликули и да се сбъдне мечтата ни.Пожелавам на всички вас успех  и скоро до вас да лежи едно прекрасно и здраво бебче :))
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #115 -: Август 18, 2015, 14:49:51 pm »
Здравей, Vista88,

Съжалявам, че ви се налага да преминете през изпитанието стерилитет. Дано скоро да гушкате своята рожба

И аз съм с ендометриоза лека степен, не са засегнати тръбите и яйчниците. Но също имах упорит задържан фоликул. Ние пристъпихме към инвитро директно след 3месечно лечение със Золадекс с цел да се провери дали не е засегнато качеството на яйцеклетките. Инвитрото беше неуспешно и последваха няколко месеца в опити за спонтанно забременяване, пак неуспешни. Т.е. според мен лечението при мен не даде резултат. Забременях след трансфер на замразените от инвитрото ембриони. Родих здраво бебче. После и кърмих. Година и половина нямах цикъл. Ето това вече даде резултат и последваха две бременности от раз спонтанно, едната неуспешна, но от другата имаме прекрасно второ бебче.

Стискам палци още след лечението да се случат нещата при вас :)

« Последна редакция: Август 18, 2015, 15:25:53 pm от rumyanau »



   La vita è bella
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #116 -: Август 23, 2015, 17:32:42 pm »
Здравей rumyanau :)))
Много се радвам,че нещата са се получили. :D
Дано и при мен да стане.Сега чакам да ми дойде и да почвам да пия противозачатъчни.И дай Боже след липсата на овулация от хапчетата,да стане чудо и да тръгне ежемесечна такава и да последва естествено зачеване.Благодаря ти за подкрепата :) Да са ти живи и здрави дечицата и много да те радват :)
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #117 -: Февруари 24, 2016, 10:49:59 am »
Имам две налични инжекции Золадекс, които няма да ми поставят, поради успешно лечение, което ми прекратиха по-рано.Ако някой проявява интерес може да ми пише.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #118 -: Април 20, 2016, 21:03:51 pm »
Здравейте,ще пътувам до Варна,а се налага по това време да ми бият инжекцията.Имате ли представа към кой да се обърна?
Благодаря!
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #119 -: Април 20, 2016, 21:25:07 pm »
Здравей, питай във варненската тема. Ей сега ще я потърся.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=50955.300