0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #40 -: Юли 21, 2011, 08:49:39 am »
Много обнадеждаващо инфо, Ives. Благодаря, че сподели. Лека останала част от бременността :)



   La vita è bella
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #41 -: Септември 21, 2011, 17:19:02 pm »
Момичета, не се предавайте! Аз имах ЕМ, доказана оперативно 2007 година, премахната киста на десния яйчник и 3 миомни възела. Бях на Диферелин 6 месеца. В момента се радвам на сина си, който е на 23 дни. Отне ни 4 години да се случи чудото, но в последствие имах и други проблеми! Важното е крайният резултат, към който всички се стремим - създаването и раждането на едно прекрасно малко човече :-)


Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #42 -: Септември 28, 2011, 18:15:54 pm »
Здравейте, момичета!
Да си кажа и аз историята:
Направиха ми лапароскопия на 3и август с цел диагностика - имам ендометриозна киста 2.5 см, която кърви прекалено много за да се махне с лапароскопия каза лекарката. Сега ще започвам Золадекс за 2-3 месеца и след това пак лапароскопия за изчистване на кистата и проверка на проходимостта на тръбите. Всичко това правдоподобно ли звучи, тъй като не съм сигурна в лекарката? МЦ обикновено не е много тежък - около 3 дни, но е болезнен, особено преди него.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #43 -: Октомври 06, 2011, 15:32:07 pm »
Здравейте момичета.
Аз също вървя по трудния път към майчинството.  През 2005 г.  ми правиха хистероскопия в София, тя беше оперативна за премахване на вроден септум на маточната кухина, който се видя при бременност и ми казаха, че трябва да направя аборт защото има опасност от същия в шестия месец, тъй като този септум пречи за растежа на плода. Така при първата хистероскопия в София ми казаха, че всичко е наред и вече мога да забременея. До тази година не бях правила опити, но спокойна от това което ми бяха казали лекарите от известната клиника по стерилитет в София, решихме от тази година да започнем опитите, които се оказаха неуспешни. Юни месец тази година ми направиха диагноститична хистероскопия по повод невъзможност от забременяване и се оказа, че септума стои и заема 2/3 от маточната кухина, а също така че има множество сраствания както и ендометриум в пролиферативна фаза.Лекуващия ми лекар ми предложи лапароскопия за премахване на септума. През месец юли ми бе направена лапароскопия и хистероскопия оперативна за премахване на септума и тогава се останови, че имам множество ендометриуми с различни размери най-големия от който е 8 мм. Направена им е електрокоалгулация на същите. На първичен контролен преглед лекарят ми каза да опитаме отново. На вторичен контролен преглед ми спомена за ендометриозата и ми предписа Золадекс, който трябва да започна да слагам от този месец, ако няма бременост. Също ми обясни, че по време на лапроскопията е направил необходимото за ендометриумите, но не ми стана ясно защо пак се появяват и дали като премина през това лечение нещата ще се оправят. Притеснена съм. Четох много различни случаи и мнения тук и още повече се обърках. Дали да изчакам още няколко месеца преди да започна този медикамент или да започна още сега за да не стане късно после и да се наложи операция.Ще съм Ви благодарна ако ми съдействате със съвети.
« Последна редакция: Октомври 06, 2011, 15:35:00 pm от renince »
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #44 -: Ноември 14, 2011, 20:02:41 pm »
Здравейте,
Правил ли е някой пункция на ЕМ киста, искам да го поразпитам?!?!

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #45 -: Ноември 30, 2011, 04:24:06 am »
а защо пункция, сподели какво те мъчи все ще се намери кой да ти отговори.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #46 -: Ноември 30, 2011, 14:25:59 pm »
Имам ЕМ киста 3,5/4 см. Др. Стаменов каза, че "тази киста никак не е хубава" и че трябва да се махне. Попитах за лапаро - не, при лапарото се унищожавала голяма част от яйчника и Я, та препоръча пункция. И така замразихме 3 ембриончета, като следваше пункция на ЕМ киста и трансфер.
На последната пункция на Я, обаче, ми казаха, че няма да правим дори пункция на ЕМ киста....а направо трансфер.
Незнам... има доста момичеа забременели и с кисти и такива, които докато не направят лапаро или пункция не успяват..
Тук търся коментар, решение или незнам точно и аз какво?!?!

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #47 -: Януари 23, 2012, 15:03:39 pm »
Виждам, че въпросът е стар, но все пак да спомена. Аз имам правено лапаро за отстраняване на доста по-голяма ендометриозна киста и не ми е махната и частичка от яйчника. Така че много зависи на какъв лекар ще попаднеш.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #48 -: Януари 24, 2012, 08:04:11 am »
А ти къде си правила лапаро?!

"Бъди благодарен за това, което имаш. Накрая ще имаш повече.
Ако се концентрираш върху това, което нямаш, никога няма да имаш достатъчно."
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #49 -: Януари 24, 2012, 10:39:18 am »
В Шейново.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #50 -: Януари 25, 2012, 18:27:55 pm »
Момичета здравейте,и от мен.През 2011 ми откриха ендометриоза, последва коремна операция и съответно предписан Золадекс за 6м.Е и днес най-накрая  сложихме последната :balk_50: . Искам да попитам кога мога да започнем опитите за бебчо,защото днес докторката ми каза че можем да спрем да се пазим от днес още,но мен лично това ме притеснява защото все пак поне месец трябва да се изчака за да спре действието на Золадекса поне така си мисля аз.Оххх и да ви кажа незнам какво да правя,много искам вече бебчо и незнам какво да правя.Моля дайте съвет,благодаря ви предварително и успех на всички бъдещи маминки   :wink:
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #51 -: Януари 25, 2012, 21:01:44 pm »
Здравейте момичета,
Да си разкажа и аз историята
Началото на 2009 година ми направиха лапароскопия заради непроходими тръби след цветна снимка и 6см. киста, която се оказа епителна, според  хистологията. Отсраниха ми лявата тръба и част от левия яйчник и много сраствания. 2 месеца след операцията  отново ми се появи киста 4-5 см.  и октомври последва 2ра лапароскопия  и диагноза ендометриоза  4-та степен. 6 месеца бях на Лукрин. Почти 2 години нямах кисти, болки и гадна ендометриоза. Направихме 1 инвитро февруари месец  2011, за съжаление неуспешно... и септември ендометриозата явно се завърна, този път с 2 сантиметрова киста, отново на левия ми поорязан яйчник. Чакаме заповед от фонда за 2ри опит, надявам се март. Искам да ви попитам има ли момичета, на които е направено инвитро с ендометриозна киста. Според мойте доктори няма да пречи кистата, защото този яйчник няма да го ползват. Разчитаме само на десния,  левия е много малък и на миналата стимулация  направи само 1 фоликул.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #52 -: Януари 26, 2012, 01:48:47 am »
Момичета, а това е моята история. Да започна с това , че вече се радваме на нашето детенце. Първа лапароскопия - киста и ендометриоза, последва лечение 6м със Золадекс. След пет години се омъжих и започнахме с опитите за бебе. Последваха пет мъчителни години ходене по мъките, какво ли не беше, то кисти ли не лекувах, запушени тръби, инфекции, каквото се сетите всичко имах   :( . Последва и още една лапароскопия. Накрая отидох в клиника Малинов - д-р Персенска, като последна инстанция и реших че това ще е края, каквото и да става, там ще ходя , докато се получат нещата. И се почна поредица от нови  изследвания, трета лапароскопия, инвитро - неуспешно. След него д-р Персенска предложи или ново инвитро  , или Лукрин 3м. Тъй като нямахме финансова възможност реших да продължа с Лукрин. След лечението чаках цикъл, даже звънях в малинов да настоявам защо не ми идва, да почвам лекарства... В крайна сметка направих тест и той беше положителен. Сега се радваме на нашето слънчице. Ако имате въпроси, ще се радвам да бъда полезна.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #53 -: Януари 26, 2012, 10:24:19 am »
Olia здравей,много се радвам за тебе.Искам да те попитам кога направи теста и веднага ли след последната инжекция спряхте да се пазите.Лека бременност ти пожелавам.
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #54 -: Януари 27, 2012, 01:35:21 am »
Спряхме да се пазим след последната инжекция , а тест направих два месеца след това. Наистина не предполагах че съм бременна, направих теста защото ми предстояха рентгенови изследвания, за всеки случай.
« Последна редакция: Януари 27, 2012, 01:39:13 am от olia7805 »
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #55 -: Януари 31, 2012, 22:34:19 pm »
Здравейте. Искам да се посъветвам с вас. Преди около 10г. направих аборт, защото си мислех че сам още млада, а и връзката ми беше още в самото начало. Преди 2г. ме оперираха от ендометриоза. Oт тогава пиех Ясмин с цел да се предотврати повторна поява на ендометриоза, а не предпазване от забреняване( по лекарско предписание ). Преди 3м. реших да спра да пия Ясмин-а и да започна с опитите за забременяване. След 3м на опити все оше не се получава. Интересното в цялата работа е че непрекаснато ми се гади, имам подут корем и ми се вие свят, a и да не говоря как пъпчасах ( в пубертета не сам била така ). Въпросът ми е: Възможно ли е тези симптоми да са резултат от спирането на Ясмин-а или сам се побъркала на тема БЕБЕ?
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #56 -: Февруари 01, 2012, 18:12:22 pm »
Здравей  :)
В повечето случаи, след лапароскопия и диагностициране на ендометриоза, лечението, което се назначава е с така наречените депо препарати. Може да се проведе лечение и с противозачатъчни хапчета, но те трябва да се пият продължително и без да се спират за менструално кървене. Ти колко време приема Ясмин? През периода на прием на лекарството посещаваше ли лекар? Посъветва ли се с лекар дали лечението е адекватно и дали можеш да го прекратиш на своя глава?
Не мога да ти дам отговор на въпроса, но мога де те посъветвам да посетиш специалист по ендометриоза.
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #57 -: Февруари 03, 2012, 00:54:51 am »
Здравей Мецани, не съм сигурна, че пишеш до мен, но се радвам, че все някой ми отговори!
Да ти кажа честно, мен направо си ме оперираха, kистата беше доста голяма и нямаше шанс за лапароскопия. Оперираха ме в "Майчин дом" София.Доктор Славчев, не знам дали ви говори нещо, но мисля, че е име, на много жени е помогнал. Tочно той ми предписа Ясмин, който пиx в продължение на 2г. Консултации с доктор правиx всеки месец до преди 4м. В момента се намирам в чужбина, все още съм с човекът отпреди 10 г. Докторите тук могат да помогнат, но не са запознати със случаят и не знам дали могат да бъдат достатъчно обективни. Не съм се съветва с доктор дали мога да прекратя лечението, просто реших на своя глава. А към кой специалист по ендометриоза да се обърна? Познавате ли някой
*
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #58 -: Февруари 03, 2012, 10:00:41 am »
Да, Ale, точно до теб пишех в предишния си постинг  :)
Мога да ти препоръчам специалист по ендометриоза в София - д-р Попов ( Шейново).
Според мен лечението с Ясмин от 2 години е прекалено дълъг период. Обикновено когато лечението е с депо препарати, то продължава от 3 до 6 месеца.
В епикризата от операцията пише ли коя степен е била ендометриозата?

Тази статия ще ти бъде полезна:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=942&Itemid=104

Не знам на колко години си, но ако до няколко  месеца не се получава естествено забременяване, ще е добре  да посетите клиника по репродуктивно здраве:
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=167&Itemid=52



« Последна редакция: Февруари 03, 2012, 10:03:26 am от Мецани »
Re: Ендометриоза и забременяване - Част II
« Отговор #59 -: Февруари 04, 2012, 13:27:14 pm »
Само да кажа, че по последни данни д-р Попов вече не работи в Шейново, а само във Вита. В Шейново мога да препоръчам Ненов който помогна и продължава да помага много на мен и на още две познати с ендометриоза.