Разбира се, че ти, или който и да било - не следва да приеме нещо за вярно, защото го казвам аз точно.
Аз съм никоя и споделям мнения по въпроса. Но мнения базирани на лични наблюдения и контакти, а не на чужди такива, пречупени през екрана на телевизора ми.
Има две основни причини поради които тийн посяга към дрога примерно. Първата е бунт, най-често срещу родителите, проявено от тях отношение, свръхочаквания към детето, които му тежат по някакъв начин...и то тръгва да отмъщава по детски, вредейки на себе си. Другият често срещан мотив е ниско самочувствие на детето, обикновено пак породено от семейната среда и родителско отношение, постоянно неодобрение и критика (която родителят вярва, че е градивна и в помощ на детето). Но всеки човек има нужда да бъде харесван и одобряван и съответно - детето тогава (особено в пубертета) - търси липсващото му одобрение в приятелската среда. А ако в тази среда вземат да пушат марихуана и да се напиват, вероятно и то ще започне, за да бъде прието и одобрено от компанията. Не, защото по принцип го влекат тези неща. Да, има си процент хлапета-беладжии, дето са си такива просто, ако ще родителите да са върха на сладоледа, но те не са мнозинство, а изключение.
Никой не казва, че е лесно да си родител - не е. И аз съм родител все пак и не е да нямам постоянни колебания кое до къде да позволя, за кое, къде и как да натисна... Това няма да се промени когато синът ми стане тийнейджър, тогава ще ми е още по трудно и ходене по тънък лед. На тема секс например - не бих заложила на пилене, че "Секс не бива да се прави преди 18 да кажем, а дотогава да си гледа уроците и точка". На моите години и с моя опит - може и да считам, че ще е по-добре на 18, отколкото на 15... Но съм наясно, че той ще го направи, когато се чувства готов и изпита потребност (която може да възникне по много независещи от мен и дори неизвестни ми причини). Та усилия ще вложа в друга посока по темата. Да се ползва презерватив, как, защо, без изключения. Средства за спешна контрацепция, ако такъв се скъса + ела кажи на мама за такава ситуация, мама няма да се сърди и кара, а ще помогне с всичко, за да не възникне проблем. Че момиче/жена, ако казва НЕ - това е наистина НЕ и не подлежи на тълкувания от негова страна. И да - считам, че това ще е много по-полезно за него и за бъдещите му сексуални партньорки, от заемането на възвишена поза от моя страна от вида на: "Аууууу, ама как може?!! Безобразие". Считам, че ако съм открита по темата и за него тя не е табу - би дошъл да ми сподели, ако му се случи проблем от такова естество, било заболяване, било забременяло по невнимание гадже и ще мога да помогна проблемът да се реши, преди да влезем всички в новините и да скубем коси после с "аууу какво стана".
Да, това са си мои разбирания за света, нещата в него, отношенията с децата - не ги налагам като непременно най-верни и правилни. Обяснявам защо са такива. Пък всеки родител има пълното право да счита, че моето е грешно и да прави обратното на мен. Но от "обратния подход", аз съм видяла много щети и проблеми през живота си (не на свой гръб за щастие) и нито една едничка полза, честно. Бягане от къщи, брак на 19 години и раждане на дате само за да се измъкнем от мама и неспирните й изисквания, критики и забрани... Ми мерси, но за своето дете - не желая подобен развой.