0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #960 -: Ноември 03, 2014, 00:58:47 am »
Боби, аз пък бая шум вдигнах, когато раждах. И хем с епидурална. Първия път чак някой влезе да пита кво става. Е, кво може?! Цакаме белот.  :lol:
Дори и момичето да е било тихо, бебето се чува, като изплаче.

Какво да си говорим?! И за мен няма начин бабата да не е забелязала, че щерката е бременна и че ражда. Ако я беше завела да ражда в болница и бяха оставили директно детето за осиновяване, щеше да се вдигне много по-малко шум. Ама нали е по-важно какво ще кажат хората отколкото здравето на дъщерята и внучето (колкото и нежелано да е било)?!  :x

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #961 -: Ноември 03, 2014, 05:12:33 am »
Моето възражение е само, че за теб е нередно да си коментираме нашите предположения на БАЗА изнесено досега инфо.
  Общественото мнение е голма работа, нали знаеш като кажат, че сестра ти е еди каква си, после ходи доказвай, че нямаш сестра. Мноооого се палим в България на подобни теми. Ако да речем си разсъждавахме без много емоции, аз не бих се противила толкова. Но аз редовно в този форум чета призоваване са еди какви си присъди, плюене колко лоша е съдебната система, как не си свършили работата, това ти, онова ти, все на база непълна информация.  И после вземе че се окаже, че не е така както са и го мислели. Това за половината, щото другата половина въобще и не са разбрали, че в този сучай примерно няма проблем със съдебната система. И остава този горчив привкус колко е скапана съдебната система, а същевременно 80% от случаите, които всеки е чул или "знае" за тях, въобще не са така, както се разправят.  В главите на хората се насажда това чувство как всеки е корумпиран, колко престъпност има, как това ти онова ти.
Между другото не смятам, че е опит за убийство това,  ако не са го оставили в кофата. Дори и майката да е знаела, ако е казала вземи го остави във  входа на топло да го намерят, пак не мисля, че е опит за убийство.  Опита за убийство мисля. че изисква да има умисъл да умъртвиш, пък тук не вярвам, че има такава.
 А дали може да не е чула - зависи. Може и да не е чула, аз не знам разположението на апартамента. Моята майка не би разбрала. Моята стая беше отелно, а тя спеше в стая от другата страна на преходен хол. Никакъв шанс няма да чуе, че някой е влезнал. Музика дори не чуваше.

Аз въобще не твърдя, че е така както казвам, просто представям и другата страна. Дори с инесените факти, пак е възможен подобен сценарий.
 

Блу, шума си е до човек. Едни правят шум, други не. Аз съм от хората, които не правят шум от болка, а плачат. И мисля, че повечето хора са така, поне ако се съди как е в раковата.
За разбирането - имах колежка, която преди да роди нямаше да разбереш, че е бременна, ако не носеше дрехи по нея. Един ден преди това я видяж и изгеждаше като да е в 6ти месец, а и беше второ дете.  Все се чудех къде е това бебе :-) . Роди си се съвсем доносено бебче, нормално на размер. 
« Последна редакция: Ноември 03, 2014, 05:18:34 am от Bobbie »


  
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #962 -: Ноември 03, 2014, 05:47:54 am »
Не следя тази история, защото още първите репортажи и сводки ми загорчаха!
Каквото и да се е случило, виновни са възрастните - майки, бащи, баби....
Грешка може да направи всяко дете и каквато и да е тя и то няма гръб,
се стига до такива неща. Грозните постъпки са на възрастните!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #963 -: Ноември 03, 2014, 09:17:35 am »
Боби, общественото мнение може да е всякакво и да се изразява свободно навсякъде. Ако моето (например) мнение - не води до щети за тези, за които съм изразила същото - то не подлежи и на наказание. И това не е случайно ;) "Свобода на словото" е и това - всеки да коментира свободно и спокойно нещо, което му е привлякло вниманието. Това сме направили и тук в крайна сметка и от нашите мнения, подозрения, дори думи написани в пристъп на афект (примерно: тези заслужават затвор, ако това е еди как си) - не произтичат никакви негативни последствия за коментираните лица. Това, че коментираме откъслечна информация по този случай - не е наш избор. Каквото се изнесе - това коментираме все пак. Каза се, че майката на родилката е била в това жилище по време на раждането. Няма и до момента опровержение на тази информация - ни от следствени органи, ни от другото семейство, ни от въпросната жена. Докато е така - аз приемам, че наистина е била там. И съвсем резонно се чудя как точно не е разбрала какво става. Изглежда ми невероятно и невъзможно, обяснявам защо така. На теб ти изглежда напълно възможно - ти обясняваш защо. Това е целият "разговор". Та ако някой е казал нещо за "сестрата" пък такава - няма, не го казвам аз. Казали са го медиите, аз коментирам казаното от тях, не някаква своя там измишльотина.
Колко ни работи чудесно съдебната система и как няма корупция, ами ние тук (и на други места) просто си ги въобразяваме тези неща - не е разговор за тази тема, доста дълъг и обширен е, затова не го захващам тук. Само последните няколко тежки инцидента да вземем, които сме изкоментирали в другата тема - ми то е видно и без много взиране, че няма особено развитие. Но хайде,те са случки отпреди месеци, да кажем, че просто трябва още време да се види реално как ще приключат тези казуси. За Паоло, за бебето в бургаското село, за взрива в Горни Лом... Ако разровиш 2-3 години назад за подобни случаи - ще се убедиш и сама, че често няма осъдени, или има присъди от сорта на: Дете блъснато на пешеходна пътека - шофьорът глобен с 20лв. Двама пияни в кола, шофиралият и книжка няма - размазват 6-ма (мъртви са до един) на тротоар на връх Великден. След много ходене по мъките - присъди по 8 години в затворническо общежитие. Мое гражданско право е да считам за неадекватни подобни наказания за такива престъпления и да коментирам това. В доста подобни случаи пък - оказва се, че виновни просто няма. Ако съдът просто работи по текстове, които не му дават опция за други присъди - значи текстовете не са ОК. Само не ме убеждавай сега как то всичкото е "мед и масло", ама ние тука параноясваме на тези теми.  :lol: Или си припомни случая с онзи дето дърво му премазало колата и накрая той трябвало да плаща обезщетение на общината. Хич не е единствен.

Дали да се отнесеш така с новородено е опит за убийство, или не е? Предвид шансът новородено, поставено в такива условия (вход, кофа) да бъде трайно увредено, или да умре - то при всички случаи си говорим за тежко престъпление срещу личността. Умисъл - има, ако детето беше починало - бихме говорили за непредумишлено убийство (по смисъла на НК), защото детето не е умъртвено директно, а е поставено в условия довели до смъртта му. За щастие - такова нещо не се случи.
Общи положения:
Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Общественоопасно е деянието, което застрашава или уврежда личността, правата на гражданите...
Чл. 11. (1) Общественоопасното деяние е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо.
(2) Деянието е умишлено, когато деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал или допускал настъпването на тези последици.
Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.
(2) Извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението.
(3) Подбудител е този, който умишлено е склонил другиго да извърши престъплението.
(4) Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин.

Не съм юрист и как ще бъде квалифицирана случката с бебето - не мога да кажа. Дали опит за непредумшлено убийство, или друго - зависи от прокурора, който пък ще работи с вещи лица, които са компетентни да преценят в този случай какъв е бил рискът бебето да почине. Единствено родилката в цялата ситуация - няма да бъде подведена под отговорност, едно защото е малолетна, второ защото след раждане, дори лично да беше убила детето си - законът я пази, трето - не тя е метнала бебето във входа/боклука. Другите участвали в деянието обаче - следва да носят наказателна отговорност, както е видно от цитираните по-горе членове и алинеи. За какво точно обвинение - ще решат компетентните власти, а не "общественото мнение". Налице е и общественоопасно деяние и умисъл и осъзнаване какво точно правят.
Ако някой тук, или другаде, в качеството си на редови гражданин (на на юрист) счита, че поставянето на новородено в такива условия - е пряк риск за живота на същото и оттам следва да се говори за ОПИТ за убийство - вероятно имат известно основание.
Чл. 18. (1) Опитът е започнатото изпълнение на умишлено престъпление, при което изпълнителното деяние не е довършено или макар и да е довършено, не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици на това престъпление.
Въпрос на доказване е дали бебето е хвърлено там с цел да умре, или с цел да бъде намерено. Дори да е с цел да бъде намерено - пак има текстове по които може да се търси отговорност от извършителя, ако се докаже, че рискът то да умре е бил прекомерно висок, предвидим от извършителя и пр.

И моля те, сега да не кажеш, че не само коментирам хората, ами вече и присъди им раздавам.  :lol: Коментирам само текстовете (най-общите, има и специални раздели) касаещи подобен род прояви и, че е възможно да се повдигне обвинение за "опит за непредумшлено убийство", възможно е и да не се повдигне такова, а обвинение по друг текст за общественоопасно деяние. Не съм кръвожадна, на мен нищо няма да ми придойде, ако извършителят на деянието отиде в затвора м'найсе години. У нас целта на наказанията  - не е като в САЩ - да изолират тези хора от обществото и толкова. Целта е превенция на еди какъв си вид престъпления. Например - други родители да не смеят да хвърлят деца по кофите, знаейки че последствията за такова действие ще са тежки и неизбежни. Колко има файда от такава постановка - друг въпрос, ама не съм измислила аз правната ни система, нито съм й определила аз целите.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #964 -: Ноември 03, 2014, 09:55:09 am »
Jbrul,
В българското наказателното право не може да има опит при
убийство по непредпазливост /непредумишелно, както ти си го кръстила/,
видно от чл.18 от НК, който си цитирала.
Опит е възможен единствено и само при престъпления извършено с пряк умисъл.
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #965 -: Ноември 03, 2014, 15:47:51 pm »
danny22, точно така - моя грешка. Опит може да има, ако някой докаже, че бебето е попаднало в кофата с цел да умре там. Което не мисля все пак, че ще се докаже в случая, въпреки хипотермията. Пък и те нали са го оставали на топло във входа, пък някой друг го е занесъл в кофата...  Невероятност, след невероятност в този случай.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #966 -: Ноември 03, 2014, 18:04:19 pm »
danny22, точно така - моя грешка. Опит може да има, ако някой докаже, че бебето е попаднало в кофата с цел да умре там. Което не мисля все пак, че ще се докаже в случая, въпреки хипотермията. Пък и те нали са го оставали на топло във входа, пък някой друг го е занесъл в кофата...  Невероятност, след невероятност в този случай.
Странно, не знаех че бебетата се отглеждат в контейнери..... Естествено, че целта е била да умре! Ако беше минал камионът за смет, бебето щеше ли да бъде живо, или щеше да се задуши затрупано от отпадъците в камиона за смет? Ако го беше надрала някоя котка до смърт, ако беше го разкъсало някое куче? И не ми казвайте моля, че тези хипотези звучат по- невероятно от: дъщерята ражда, а майка й е в другата стая и идея си няма какво става!
« Последна редакция: Ноември 03, 2014, 18:05:54 pm от kati_vm »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #967 -: Ноември 03, 2014, 18:26:30 pm »
Аз вярвам на учениците, че е оставено във входа.
 
Естествено, че ако е оставено в боклука, е опит за убийство.
« Последна редакция: Ноември 03, 2014, 18:31:16 pm от Bobbie »


  
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #968 -: Ноември 03, 2014, 18:29:42 pm »
kati_vm, в случая коментираме САМО, според закона и конкретни текстове кое как се води. Ако обвинението може да докаже, че целта на това действие е било да се причини смърт - ОК. Ако не могат да докажат това - ще повдигнат обвинение по друг текст.

За мен, за теб, за много други - случилото се може да си е чист опит за убийство, но в съдебна зала - не се случват така простичко нещата. И сама разбираш, че който го е изнесъл бебето и го е оставил (неясно вече къде) - ще твърди, че ей на увил го е, в раница го е сложил, с цел то да оцелее и да бъде открито... Въпрос на кадърност от страна на следствени органи и прокурори е да доказват едно, или друго все пак. Ние тук (или аз поне) - нямаме подобни компетенции. "Морална присъда" за дадено действие - можем да си позволим ние, но съдът - е длъжен да работи според законите каквито са.

Последно майката на момчето прокарва тезата, че той го оставил в отопляем вход, увито все пак в нещо, с цел именно да му запази живота. Пък някой (неизвестно кой) го е преместил волно, или неволно в контейнера, където е още по-рисково за здравето и живота на бебето от входа. За мен лично - няма драстична разлика между двете места, но кадърен адвокат - ще намери такава, с цел да изясни, че намеренията са били такива, пък не онакива... Колкото и да си кадърен следовател - никой няма кристално кълбо, за да види в него, дали е било така както младежът казва, или не е било така баш. Ако са достатъчно добри психолози, че да го "пречупят" да каже как е било наистина - ОК. Но така, или иначе - какво казва "таткото" - вече е консултирано с адвокат. И разбира се, че адвокатът ще посъветва да си държи на версия, която е "най-безопасна" за него. Която е именно "Аз го оставих във входа, не знам как е попаднало в контейнера. Не се обадих на 112 да подам сигнал, някой да го прибере незабавно, защото бях в шок, не разсъждавах адекватно и пр..." И това не е местен прецедент все пак, по цял свят се играят тези номера, като има заплаха от съд и тежка присъда.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #969 -: Ноември 03, 2014, 18:31:25 pm »
Като знам от какви дребни неща тийн прави драма, все ми е на акъла, че е стискала зъби момата и не е гъкнала. То и аз такива теории развивах (като Боби),  та отидох да раждам с усмивка и червило на уста, уверена, че имам висок праг на болка и изобщо с настройката, че това раждането не е толкова страшно, само се превземат разни жени... Да беее...
Като се има предвид, че моето раждане се води нормално, леко и безпроблемно. За протокола - без обезболяващи - те бяха само за връзкарите.

Мисля, че детето е изхвърлено от възрастен. Децата са по-жалостиви.

Друго ми е любопитно. Как може детето ти да наедрее с над 10 кг (поне) и ти нищо да не забележиш?!
« Последна редакция: Ноември 03, 2014, 19:21:46 pm от Елфи »
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #970 -: Ноември 03, 2014, 18:44:46 pm »
Аз не казвам, че не боли, просто че има хора, които при болка не крещят.  Според мен повечето хора. Аз съм работила в ракова болница и почти никога не съм чула човек с болки да вика така, че да се чува. Аз умирах от страх от раждането и много ме болеше, но не съм викала.  С второто си изкарах почти до края без обезболяване. Вярно,че бързо мина, но просто казвам, че повечето хора плачат от болка.


  
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #971 -: Ноември 03, 2014, 19:00:32 pm »
Аз вярвам на учениците, че е оставено във входа.
 
Естествено, че ако е оставено в боклука, е опит за убийство.
А аз вярвам в Дядо Коледа. Даже вчера пихме чай.
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #972 -: Ноември 03, 2014, 19:12:10 pm »
Боби, почва да ми става леко странно твоето мнение... Първо са упреци, че коментираме нещо за което не знаем всички факти. После ти казваш на теб какво ти се вярва, или не ти се вярва, как ти би реагирала на нещо и след като ти би така - то значи повечето хора биха така... Т.е. ти също коментираш на база какво ти се врява и не ти се вярва, докато ние обсъдихме поне факти (известните до момента), да не са всички, ама поне някакви.
Не иде реч за това кой в какво вярвал, а коя е най-голямата вероятност за дадена ситуация. Вероятността момиче на 14 да ражда, без обезболяване в детската си, незнайно колко време и максимум да подсмръкне 2-3 пъти тихичко - е просто най-ниската от всички възможни. Не става дума за вярване и невярване. Изключително ниска е вероятността също така - тя да ражда в една стая, майка й да спи блажено в друга и да не разбере нищо от случващото се. Нито да го разбере след като се е случило поне!

В цялата тази история - има вече някакво безумно струпване на "невероятни вероятности" една след друга, че изобщо сериозно да се разсъждава в посока, че те са възможни за случване. При това на куп! Ученичка да скрие напълно износена бременност - само по себе си е трудна работа, но все пак при много усилия и подходящи обстоятелства  - допусках, че е възможно. Рядко е възможно, но все пак е. Оттам насетне вече отиваме в чистата фантастика, как тази същата ражда у тях, майката е там и тя тази майка пак нищо не разбрала, дори бебето като е изплакало не е чула... аре холан чак толкова вече е чисто невъзможно. Не е до вярване и невярване.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #973 -: Ноември 03, 2014, 19:23:59 pm »
Аз като раждах, докато бях в предродилна, в съседната стая имаше 14годишна ромка, която раждаше. То не бяха викове "Ох, майчице умирам", не беше чудо. Аз с близнаците само с по едно "Ох" на контракциите минавах. Но при напъването ща, не ща си вадих качествен вик и то не толкова от болка, колкото от напъна.
Та написах всичко това, защото бях свидетел как звучи 14годишно като ражда, дори с обезболяващи и аз с моя доста висок праг на болка и сравнително бързо раждане си повиках няколко пъти.
Всички знаете, че бързината на раждане зависи от ширината на вътрешния таз и разкритието. Не вярвам това момиче да има развитата физиология на Боби, за да не усети нищо, а и бебето хич не е малко, за да не е фактор това.
И не вярвам и в хипотезата, че някой видял раницата и я хвърлил, защото мислил че е бомба. Човек ако мисли че има бомба, ще извика полиция. Пък и бомбата тиктака, не реве. Ако клошар намери раница, първо ще я провери за пари, храна и т.н. И не мога да повярвам, че ако някой намери бебе ще го хвърли в контейнера, просто защото не му трябва.
Все още съм на мнение, че в цялата схема има намеса на възрастен.
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #974 -: Ноември 03, 2014, 19:39:07 pm »
Боби, така като съдиш по себе си .... ти на 14 ли ражда? Щото този факт е от огромно значение. Когато ходих за тонове по коледа в държавна клиника и се обадих на акушерката (приятелка) от това, което чух в бекграунда ми замръзна кръвта, акушерката ми каза да отида след няколко часа. Когато отидох въпросната раждаща още викаше, сложиха ме във вип предродилно да лежа за тоновете. От там следва залата с ваната, след това родилна зала и чак след нея предродилно - еми през всичките тези помещения пак чувах. Раждаше 14 годишна циганка. Тъкмо вчера срещнах тази приятелка (акушерката) и понеже може да не пиша често, но чета, а темата е гореща, сетих се  и я попитах. Възможно ли е майката в съседната стая да не разбере. Тя ми отговори "абсурд" , не само това, а и обстоятелствата и действията около едно раждане, които произтичат.  Според нея една зряла жена може да овладее и устои безмълвно някак си на болката, 14 годишно дете обаче - не .  Също хипотетично през болката да се мине безмълвно, напъните? все пак бебето не се ... изхлузва от самосебе си  , подчертавам това е 14 годишно момиче.

Друго ми е любопитно. Как може детето ти да наедрее с
над 10 кг (поне) и ти нищо да не забележиш?!

И аз това се питам. Дори и да прикрива с дрехи, мен лично няма да ми отнеме много време да ми направи впечатление промяната в начина на обличане. Всички знаем как се носят тийновете, търсих снимка в нета, не открих, но все пак не ми се вярва момочето да е 80 и нагоре кила, че да не се забележат някак си и още 10 .
Изобщо това с незнанието на майката мнооого ми намирисва по принцип, освен ако е имала живот прекалено самодостатъчен, за да не обръща внимание на дъщеря си, да не я вижда дори през последните два месеца (поне) от бременността й, нещо достатъчно за осъждане, макар и само морално.
Закона?!  Не са поискали, не са го приложили. Няма начин да няма начин - Жбрул, верно си написала, бих добавила законен по повод случая. Дали в казана или входа октомври е достатъчно студено за хипотермия  на новородено, пък и не знам наистина входовете да се отопляват, ако има, гаранци се заключват. При съвсем мъничко желание това бебе можеше да го изоставят по маааалко по-морален начин и наистина да си останат анонимни.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #975 -: Ноември 03, 2014, 19:40:30 pm »
Оп, нещо се повтори поста. Изтрих.  :oops:
« Последна редакция: Ноември 03, 2014, 20:07:50 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #976 -: Ноември 03, 2014, 19:57:10 pm »
Явно в Казанлък са много богати и отопляват и входовете, та да могат изоставените бебета да се чувстват добре. А то и бебето е симулирало, че е в хипотермия. Ама че безобразие, не стига дето го оставят на топло, че и претенции да има!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #977 -: Ноември 03, 2014, 22:13:11 pm »
Друго ми е любопитно. Как може детето ти да наедрее с над 10 кг (поне) и ти нищо да не забележиш?!
Имах познати -преди  десетина години дъщеря им роди в девети клас без дори да се усъмнят .Тръгвайки към болницата,когато й прилошало(започнало раждането) , е била с голо пъпче  и дънки  ниска талия и никой дори не е предполагал дори.Момичето е знаело ,но се е страхувало да каже.Родителите изключително интелигентни и свестни хора ,та е възможно .Поне  бащата  на родилката до шока ,когато разбира ,че е станал дядо ,и идея си е нямал.Дори и карайки я към болницата си е мислел апандисит е сигурно . Отгледаха си  детето .


Но ситуацията тук е толкова гнусна,че дори не искам да разсъждавам .Дано разследващите си свършат работата.


*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #978 -: Ноември 03, 2014, 22:40:07 pm »
Оф, Жбрул, не знам как да ти го обясня отношението си. Ще опитам. С цялото си същество мразя, ама направо не понасям, това масово оплюване, което ни е част от фолклора.  Ето тук се вижда, класически принцип на нашат народопсихология. Няма шарени мнения. Има моето, че може пък да не са токоз лоши и на всички други, че не е възможно да не са възможно най-черните . Това е винаги тук, ама винаги. 
За другите с ромските примери - на тя х им е в културата да викат, както на някои им е в културата да реват и оплакват на висок глас умрелите ( не защото име по-тъжно от други). Питайте лекарите, всичко ромки крещят като луди докато раждат, докато при нас е според зависи, до човек си е.  Аз смятам, че през живота си съм видяла огромен брой хора с яки болки и мога сама да си направя изводите, без да имам нужда да ме убеждават хора видяли болка 2 пъти в живота си ( не че нещо, ама е факт). Няма какво да ме убеждавате какво сте чули и кой на колко години бил. Прекрасно знам как изглежда човек в адски болки, за съжаление знам как изглежда и млад човек в адски болки и в повечето случаи не е толкова шумно като по филмите или като няколкото ромки дето крещяли така, че да ги чуят.


  
*
Re: Докога ще толерираме безхаберните "родители"?
« Отговор #979 -: Ноември 03, 2014, 23:46:30 pm »
Оф Боби, аз пък мноУ мразя "общи знаменатели" и бъркане на понятия. "Оплюване" и "коментар" - не са едно и също нещо. Аз ЛИЧНО - коментирам информацията известна ни до момента. Споделям публично своите разсъждения кое как се е случило, кое колко е вероятно и защо според мен. Къде е плюенето тук извинявай?! Това, че изобщо си позволявам да го коментирам ли? Еми то по тая логика каквото и негативно събитие да тръгна да коментирам - все ще излезе "оплюване".
Що да го има "само твоето мнение, че може да не са чак толкова лоши"?  8O Върни началото на обсъждането и виж моето какво е било, кога се е променило, защо се е променило... Докато допусках, че това е хлапашка работа САМО е едно. Когато се появиха основания да подозирам, че възрастен човек, с акъла си уж, самият той родител - е инициирал, или дори има нещо общо с бебето в кофата...еми значи трябва да съм малоумна, че да няма промяна в моята позиция, след като има промяна във фактите по случая.

"Шарени мнения" Боби по темата "новородено в кофата за боклук" - може и да е нормално да има в психодиспансер. Тук не е такова място. Нито пък съм седнала да определям замесените в това хора като "добри", или "лоши" - аз не ги познавам, а това са личностни характеристики. Аз коментирам постъпки и техните последствия. Постъпките са категорично лоши, а последствията са тежички, за щастие - не бяха най-тежките възможни. Да си говорим изобщо дали е "лошо", "малко лошо", или "много лошо" да увиеш новородено в нещо, да го тикнеш в раница и да го метнеш някъде (все тая вход ли било, кофа ли било, тоалетната на гарата ли било) - ми е меко казано странно. Просто не виждам място за коментар на самото деяние и какво е то аджеба. Пък аз (и не само) - коментираме деянието все пак и покрай него - по какви причини го има изобщо. Нормално е родители, кандидат-родители и хора, които са в общи линии в добро психично здраве, да недоумяват как може да хвърлиш новородено някъде.

И като отваряш дума за "местния манталитет" - аз тотално избеснявам заради едно друго негово направление, а именно "какво ще кажат хората". Ей това - наистина бая животи е съсипало и продължава да съсипва. И точно в този случай, както и да го въртим и сучем - то е главната причина да се отприщи верига от определени действия, че да стигнем до "бебе в боклука". Черната ирония е, че тези, които са направили това, че "да не ги приказват хората" - сега ги приказват по 100. В национален мащаб. Не само съседите от блока.

Майтапа настрана, но още като четох примерите за 14-годишни родилки, които дадоха другите и уточнението, че са циганки - точно това си помислих, че ще кажеш.  :lol: Как за техния етнос е присъщо да вият с повод и без повод. И по принцип е така - голЕм джангър вдигат за каквото и да било, не само като раждат. Както казах и напред обаче - коментирах въпроса и с лекари с десетки години практика в местното АГ. Циганките - вдигат страшна врява при първо - второ раждане, обикновено тогава са под 16, после като се развият физически, а и след вече две раждания...нататък са учудващо тихички. Не помня за кой от клановете им ми казаха, че и 10-то да раждала - якото викане падало, ама тия са от богатите им кланове (кардараши май, не запомних). Та там се вика много по традиция, щото после свекървата пита доктора дали булката е викала много (демек измъчила се жената) и оттам пък се определяло колко злата получава майката за поредното бебе... Имат си ги тия колорити. ;)
Извън тях обаче - лекарите бяха категорични (говорих с 3-ма с по над 20 години стаж в родилна зала), че при буквално деца, които раждат деца и то първо раждане - нито минава леко, нито бързо, нито без викове и сълзи. Дори когато е относително леко раждане (по медицинските критерии) - такива родилки не са тихи, нито спокойни, просто защото са паникьосани, съвсем неподготвени какво ще е точно усещането т.е. те си реагират като всички деца в състояние на стрес и силен дискомфорт. Имали са доста малолетни родилки през тези години, от всякакви етноси, не са били само циганки...е, тиха и кротка - не им се е случвала. Обикновено, ако все пак за бремеността се знае и следена - правят планово секцио при момиченца на тази и около тази възраст, защото физически са непригодни все още да раждат хем естествено, хем без висок риск за тях и бебето и сериозни родови травми. И при малките циганки вече ползват епидурал масово, те пък не дават "да ги режат" дори при предварителни показания, че "после нямало да моЕ да ражда още", та там мъчат до последно, че тогава секцио, ама...там каквото кажат родителите, които като цяло не са супер грамотни.
Много нашироко го обсъдих въпроса с въпросните лекари, разказваха ми какви ли не случаи техни, ама няма нужда да ставам още по-подробна. Случи се просто да се видим по друг повод, точно след като се разбра, че майката е била в жилището, че затова изобщо го говорихме. Бяха категорични, че момиче на 14 - не може да роди спокойно и тихомълком и майката в съседната стая да не знае. Считам, че по темата - те не вкупом, а и поотделно - имат повече опит и преки наблюдения от теб за тези неща, така че приемам тяхната позиция за по-правдоподобна. Майката на родилката да няма намеса за случилото се е възможно, ако се окаже, че информацията за това, че е била в жилището по време на раждането - не е вярна.

Покрай тази тема, разказаха ми и сравнително пресен случай (отпреди 6-7 години), като споделения от Нимика, но за пълнолетна, омъжена жена. Постъпва в "Спешна помощ" с яки болки в корема, охка, ахка, поти се, реве със сълзи от болки - вика се хирург за консултация от отделенията. Имат съмнения за перитонит... Жената е със съвсем нормално телосложение, нормални дрехи (дънки), смъкват дънките и вдигат блузата, за да я прегледа извикания за консултация. Жената има "преяло шкембенце" и хоп - плисват водите... :lol: В спешното са млади лекари, ама шеф-екипът е дърт доктор, стартирал като селски лекар едно време и отсича: "Носилка и я карайте в АГ-то, тази жена ражда". (В Стара Загора АГ-то е в отделна сграда, не е в МБАЛ) Младите колеги в шаш, жената още повече и : "Ма аз не съм бременна".  :lol:  Ражда си жива и здрава щерка над 3 кг. Била с нередовен цикъл, не са работили активно за бебе, ама не се и пазили с мъжа й на принципа "ако стане - добре дошло", то станало, ама...никой не разбрал. До раждането. Това е просто една щастлива по принцип история и с хубава развръзка. Тази жена е била над 25г. и реакцията й на започналото раждане (усещанията от него) била такава, че са викали коремен хирург и са очаквали перитонит. Не, не е циганка.
Та момиче на 14, как си родило като котка самичко, тихичко....прощавай.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!