0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #60 -: Октомври 05, 2010, 22:17:36 pm »
Mishanta, ако си такъв тежък случай, може би е добре да обмислиш закупуването на писалката - тя се поставя супер лесно и просто.

Много си права Джам, но за съжаление все отлагам,
дано не ми се наложи в степен да се обвинявам после горко,
че не съм взела навреме подобно нещо или аналога за който пишеш!

 :flower: Мини, :flower:Розичке поздравления за уменията!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #61 -: Октомври 05, 2010, 22:25:01 pm »
Страхотни произведения, Black Rose и mini! Гласувах!

Нощта е най-тъмна преди зазоряване.
*

    yana-v

  • *****
  • 1207
  • Ще порасна голяма!!!
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #62 -: Октомври 06, 2010, 08:51:55 am »
И аз гласувах! Успех на сръчните мами!
Ние тази година май ще пропуснем заниманията в градината. Трябва да ходят за тях в друг корпус, след това да се връщат, не ми се струва удачно. Заморени, изпотени, колко ще я облекат... - ще се включим догодина, мисля няма да е късно.
*
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #63 -: Октомври 06, 2010, 10:10:04 am »
И аз гласувах и за двете - страхотни неща :)

Мини, ще ти пробвам рецептата за пица мъфини :), за тортата моя мъж ще ме изгони от вкъщи, че му развалям диетата  :lol:. Сега съм на вълна сладки мъфини, ако имаш някоя изпитана рецепта, срам не срам ще те помоля да ми я дадеш  :oops:.

Ели и тя е записана на латино танци (други няма в градината) и на английски. За танците разбрах, че вече са имали, защото ми обясни, че скачали с каката  :lol:, но английския за момента не знам имали ли са. Иначе него си го упражняваме отдавна, Мики Маус и Мечо Пух, само на английски си ги гледат, и Ели чинно брои и повтаря след Мики Мауса :) Естествено не знае, че това е друг език и изобщо какво е език сега като почнат в градината, може би ще почне да прави разлика. А това с изпращането на уроците по електронната поща, ще взема и аз да подпитам нямали я и при нас тази опция.


Imagination sets the spirit free into a distant land of fantasy;
close your eyes and you will see within your mind there lays the key.

Почивай в мир мамо - обичаме те!
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #64 -: Октомври 06, 2010, 10:40:28 am »
 Ламборджинито ще си го купува сама  :lol:.

Значи взех един картон и отгоре залепих със цветни жълти листа. Украсата е с калинки, довечера заедно ще ги направим. Ще мина след градина да взема цветни листчета дето се лепкат от едната страна, на тях ще пишем задачките. Ще има три цвята листчета, за Мони, мама и тате. И от долу под колонката квадратче, разделено на две.От ляво са за неизпълнените, от дясно за изпълнените. На края на седмицата наградата ще е 10лв, като този с най много листчета в изпълнени я получава, а този с най много листчета в нейзпълнени я дава.
В графата на мама ще има ежедневни неща:
Измии чиниите, сготви, пусни прахосмукачката...
На тате, запали парното(Ние сме в къща с локално парно, котлето е в мазето.)виж маслото на колата, купи хляб и т.н
На Мони старта мисля да е с едно нещо, още се чудя какво. Нарисувай дърво примерно. Или вчера са учили по английски как е риба.Да я повтаря 20 пъто докато я запомни. Подреждането на играчките е кошмар за нея, затова правя цялата тази работа. Постепенно ще включвам, подреди книжките на рафта в секцията, подреди моливите и т.н.
Като направим таблото може и едно фото.
Задачите са за самостоятелна работа, никакви помаганици. Ако свърши някой друг задачката(бабките например, щото все са насреща), листчето по правилата отива в неизпълнени! Аман от бабки значи. На кой помагат? Какво доказват? За кой са добри и лоши? Ако ги питаш няма да ти кажат, но са все насреща с умни идеи.
Поздрави.

Мини ама ти с тия рецепти, 100кг станах. Заради теб спрях и в темата за манджата да гледам  :lol:
Шегувам се разбира се, страхотни неща. Ще гласувам и за двете по късничко като намеря време.
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 10:43:12 am от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #65 -: Октомври 06, 2010, 10:51:48 am »
Лидия, идеята ти е чудесна, но си мисля, че при децата работи именно работата в екип, демек с помаганици, и то винаги под формата на игра. Това с 20 пъти повтаряне не знам дали няма да има обратен ефект. На нашата родителска учителката по английски каза, че учат по едни книжки, кои можем и ние да си закупим за вкъщи и така уж на игра, детето да затвърждава наученото.
За мен повече работи метод тип Том Сойер и оградата. Прави ти нещо занимателно, за да предизвикаш интереса на другите. Поне аз така действам и за сега ефект има. А английския засега го учим от Пепа Пиг, щото го има само на английски. Бисквитите във филмчето вече не са бисквити, а кукииииииис  :lol: Иначе като си иска истински си казва - искам биститка  :D
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #66 -: Октомври 06, 2010, 11:13:38 am »
Лидия, идеята ти като цяло е много интересна :).

Не е ли малко рано обаче да им "плащаме" :D. Това с 10 лв не ми се вижда много педагогичесли издържано. Също ме навява на мисълта, че ако отсега така свикнат, ще чакат постоянно да получат нещо, затова, че са свършили някаква работа.
Нещо, което изобщо не е така в реалния живот. :(
Скоро четох подобни примери в книгата на д-р Додсън. Най-фрапиращия бил за някакъв баща, който обещал на сина си тийнейджър, че ако завърши годината с отличие, ще му купи Порше :D :D. Естествено детето учи не заради мотивацията, че трябва да учи за да има знания и т. н., а заради наградата.
Като цяло, той казва, не корумпирайте децата си, т. е. не им обещавайте постоянно, че ще получат нещо, ако......

"Нарисувай дърво", не ми се вижда много издържано като задача. Ако съдя по моята дъщеря, тя все още не може да нарисува такова, а и рисуването според мен трябва да е за удоволствие и съобразено с възрастта, в смисъл, не можем на 3 год. да очакваме картини на Да Винчи :D.
И повтарянето на английска дума 20 пъти - също. Децата на тази възраст учат безумно лесно чужд език. Изобщо нямат нужда да повтаря думата по 20 пъти. Така според мен ще и създадеш отсега непрерязан към ученето на чужд език.
Дацата на тази възраст учат само под формата на игра.

За събирането на играчките - при нас напоследък действа многократното напомняне и заплахата, че ако тя не ги събере, ще ги събира аз и ще ги изхвърля в кофата /правила съм го/ или ще ги скрия. Действа, особено като и кажем, че ще и помогнем :). Тя и сама си казва - но ти трябва да ми помогнеш :D :D или мамо моля, помогни ми.

Това са мои разсъждения, колко са правилни...
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 11:21:32 am от albenanedelcheva »

*
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #67 -: Октомври 06, 2010, 13:25:06 pm »
Хайде и аз на всяка манджа мерудия  :)
Приятелка работи на същия принцип със сина си от 4 годишен (в момнта е на 6). Изпълнението на задачите позволява да се отвори вълшебната кутия, в която са подаръците, оставени от едно любимо негово магаренце. Понякога са бонбон, книжка, списание, пикник, зоопарк, театър, цирк, направата на картичките за коледа, мартениците, тортата за РД на тате и т.н.т. Често наградата е нова задача, която е интересна за възрастта и се прави с мама или тате... Аз съм много впечатлена от принципа и мисля да пробвам подобна схема.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #68 -: Октомври 06, 2010, 13:59:35 pm »
Ами ок, обаче тези 10лв не са ли същото. Дали бонбони или 10лв? Иска да ходи и на ски зимата, ми може да си събира парички за това.
Вижте според мен няма дете което да иска да учи и работи. По лесно е да лежи пред телевизора и да бездейства, пък друг да му свърши работата.
Идеята ми е да се научат от малки да вършат основните неща. Постепенно капацитета се увеличава а те привикват да ги правят механично, без да се затормозяват. Това се опитвам да го създам от рано, щото после е загубена кауза.
Доколко е правилен подхода ми и ще е успешен, това времето ще покаже.

Албенка, номера с кофата отдавна сме го правили. Реве като бизон с часове, вади от кофата, ама не подрежда. Ако правя операцията с нея, тя си седи а го върша аз.
 Познай защо наблягам на САМА, щото зедно значи аз или баба и или баща и. Тва е.
Страхотен инат със собствено мнение.
Миналата година ходи на народни танци, на края на годинаха имаха концерт. Всички в началото тънцуваха, Моника си седя 5 минути така. Познайте, госпожата и се помоли точно 3 пъти гласно: Моника, моля те хайде. Хайде мила, танцувай...
Та нейно величество да се размърда. После жената ми каза, че много бързо схваща и тактува и т.н, но когато иска...
Та така, това е дъщеря ми. Страхотно бързо и игриво дете. Голям капацитет, и голям инат. Всичкия този инат и енергия трябва да се превръщат в полезно действие, щото ще го закъсаме здраво.
И трябва да се научи да изпълнява задачите си, независимо дали и харесват или не. Има неща които трябва да се свършат и толкова.

 Е Ако едно Порше, ще я направи отличник и ще я научи да е упорита и отговорна, ще събираме от сега за него  :lol: така де, тва да е проблема...
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 14:01:48 pm от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #69 -: Октомври 06, 2010, 14:01:03 pm »
Привет и от нас!

мини, розичке, много сте даровити. Гласувах и за двете ви.

За лошото време и разходките - ако живеех в България, сигурно нямаше да излизаме, когато времето е лошо, но тук трябва да си стоим непрекъснато вкъщи, ако това ни е пречка. За мое щастие, за баща му няма лошо време, само неподходящо облекло, та двамата излизат, дори когато нямам желание.
Иначе аз все си мисля, че му е студено на дребното, а баща му го тренира за бяла мечка. Вчера го събличаше за баня на отворен прозорец, а шкафът за повиване е точно до прозореца и духаше точно в детето. Според баща му то било калено и не му било студено. Дано да е така и да не боледува, въпреки че понякога си мисля, че точно баща му го простудява от време на време.


Хубава седмица, здрави дечица и приятна среща за тези, които ще ходят, ви желая!  
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 14:03:37 pm от blue_sky »

Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #70 -: Октомври 06, 2010, 14:41:08 pm »
Лидия, успех! Дано метода ти проработи. Аз нямам оплаквания за сега. Прибира си играчките, като я подканя макс 2 пъти. Е, естествено има изключения, но е рядкост. Сгъва си дрехите. Вдига си чиниите. За сега това ме устройва :lol: Доволна съм от градината - все по-самостоятелна става. Относно заплащането, хм, малко ми е противоречиво мнението. Чудя се като порастнат каква ще им е мизата :wink:
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #71 -: Октомври 06, 2010, 15:01:33 pm »
Лиде, май освен моята и твоята щерка има доста други инатливи деца :). Моята беше наистина голям инат до скоро, но след навършване на 3 год. нещата се подобриха значително.
Снощи бях на родителска среща в ДГ, оказа се, че много родители имат проблем с ината.

Аз да се оплача, съм в чуденка какво става с държанието на Дара в ДГ.
от 1.09 се премести в голямата група. Преди това беше в същото заведение, но в ясленската група. Последната половин година поне, винаги ми казваха възпитателките й, че е била послушна както винаги, не е създавала големи проблеми.
Последните няколко месеца докато беше в яслата я пращаха по няколко пъти в седмицата в голямата група за да свиква. Познава учителките и няколко от децата. Първите 2 седмици уж всичко беше наред, според учителките била много щастлива и доволна.
От около 2 седмици обаче, не знам и не мога да разбера какво се случва, дъщеря ми си е променила коренно държанието.
Крещяла и пищяла, когато ги сложат да спят /лежат/. Уж всички други деца лежали спокойно, само нашата г-ца ставала, била шумна и им пречела да почиват. Един път беше смачкала някаква карта за игра. Изобщо според едната и възпитателка била с невъзможно държание. Не искала да се подчинява, не искала да прави каквото правят другите деца....
И ми го съобщава всеки път  с един такъв тон, като че ли аз съм виновна. А детето в къщи се държи съвсем различно, от известно време е доста разбрано дете.
Говорете и казва учителката. Говоря й, нон стоп, че трябва да слуша, че не трябва да пиши..... И какво от това, Все си мисля, че там това е тяхна работа да се справят и да намерят подход към децата
Просто в чудо съм се видяла, всеки ден като я взимам получавам непрекъснато забележки и оплаквания от дъщеря си.
Не мога да разбера, как обаче до края на август в другата група беше послушно и добро дете, а сега така се е променила.
В понеделник, 11.10 имам среша с учителките, да видим какво ще говорим.
Много неприятна ситуация
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 15:03:22 pm от albenanedelcheva »

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #72 -: Октомври 06, 2010, 15:08:27 pm »
Бени, за мен това поведение е реакция - форма на протест и отреагиране на нещо, което се е случило с детето. дали на промяната, дали на нещо друго...

при нас след ваканцията беше нещо подобно, хем в същата група, същите учителки и деца. първите 3 дена образцов, не спряха да го хвалят колко пораснал и разбран. след което 2 седмици само оплаквания - саботирал учебния процес, бягал от групата, мил самоволно тоалетната (! :D) и др.подобни.

трябва да си наистина добър педагог и тънък познавач на детската душа, за да усетиш кое на какво се дължи в поведението и да реагираш адекватно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #73 -: Октомври 06, 2010, 15:36:27 pm »
Заменяме заплащането със? Идеи? Не ми казвайте бонбони, щото за един бонбон нема да си оправя и кревата :lol:
Ако имате по добра идея, много ми се ще да я чуя.
Много иска да ходи с градината на ски, не я пуснах миналата година. Мисля, че до януари ще събере парички ако слуша. Това ми беше идеята с парите. Пък и искам да видя ще стане ли нещо от цялата работа.

Албена миналата година имах подобен случай, едната госпожа като започна първа група се опита да и "пречупи" ината. Резултата беше катастрофален.  Поговорихме си малко и жената разбра, че подхода не и е правилен. Смени го. Мисля, че трябва малко да си поговорите с персонала.
А за ината, вече ще стане на 4, ама не намалява а нараства  :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #74 -: Октомври 06, 2010, 16:01:54 pm »
Тригодишните на ски ли ги водят? Аз съм чувала за такива лагери от детската, ама за по-големи деца, и то с придружител.
А иначе по въпроса ти - имам спомен, че в книгата на Додсън "Как да дисциплинираме с любов" имаше подобна система за градация на наградите. Май и на мен ми е време да си я опресня.
*
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #75 -: Октомври 06, 2010, 16:12:34 pm »
мими, мен ме вълнува кога да почна да прилагам метода за събиране на играчките.  :D
« Последна редакция: Октомври 06, 2010, 17:04:19 pm от blue_sky »

*
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #76 -: Октомври 06, 2010, 16:13:58 pm »
Деси, като почне да разбира  :lol: :lol: :lol:
Намери се едно ящно като нас  :lol:
*

    ema2

  • ****
  • 888
  • You kill the beauty of today
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #77 -: Октомври 06, 2010, 16:51:13 pm »
Здравейте и от нас !
Четох с голям интерес тактиките, които прилагате при децата.
Лиде, твоята схема ми харесва, обаче не за пари.Тук при нас/ в училището, което ходят децата/ прилагат схемата със стикерите.за добре свършени задачи през деня, малките получават стикер, накрая на седмицата има нещо като анализ и се вижда кой какво е правил.Сега моите са още малки и винаги имат стикери за поощрение, но по принцип би могло за несвършена работа да се дава стикер с намръщена физиономия.
В неделя се сяда и се преброява кой колко стикера има от "хубавите" и следва да има награда - не пари или бонбони ами например цялото сенейство отива на кино, музей, детски център или пица или Макдоналдс ;/само като пример го давам/
Ако тати не е изкосил тревата например, той не отива на пица, а остава да коси  :lol:
Давам ти само идея.
Смятам, че е рано на 3 години децата да имат взаимоотношения с парите - ще си изчистиш стаята и ще ти дам 20 долара напр.Според мен подходът би трябвало да е следният - ще си изчистиш стаята така или иначе, защото ти живееш в този дом и споделяш част от задълженията.Сега Мони е малка и при нея ще работи по-добре версията с награда, но като порасне, ще иска пари, за да чисти.И няма да го направи, ако не и дадеш.Повярвай, защото имам опит с големия ми син :(
Чакай само да станат на 12-13 години, в този комерсиален свят, в който живеем.
Децата се учат също от пример - ако вие цялото семейство си оправяте нещата, събирате си чиниите, сгъвате си дрехите и т.н и тя ще го прави, бъди сигурна, може с подканяне и казване, но ще свикне да го прави.Накрая на седмица цялото семейство ще бъде заедно и ще се забавляват, защото са си свършили задачите
Ако татко й кисне на дивана пред телевизора/ давам само като пример/, яде в хола или други подобни дейности, има голяма вероятност и тя да копира тази схема на поведение.
Имам и още разсъждения, но стана малко дълго и ще се включа после пак, даже и с примери от нашето семейство  8)

поздрави на всички, целувки на малките






We are all a part of everything
The future, present and the past
Fly on proud bird
You're free at last
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #78 -: Октомври 06, 2010, 17:35:48 pm »
Лидия, ако откриеш разковничето как да превърнеш ината в полезно действие, моля те сподели го. И аз имам един невъобразим инат вкъщи. За съжаление и аз действам на принципа: ако не направиш това, няма да ти дам онова. Обаче и това действа само в определени случаи. Има неща, които прави сама, без да сме я карали или учили специално-оставя си приборите в мивката след като се нахрани, изхвърля си гърнето, но не мога да я накарам да си прибере дрехите по никакъв начин. Постоянно из цялата къща има нейни дрехи и не желае да ги прибира и това си е. От друга страна, когато получава задачи от други хора, съпротивата й е по-малка и по-краткотрайна. Когато работи с логопедката, примерно я слуша и правят най-различни неща, които са й интересни. Вкъщи, когато трябва да ги повторим, на мен ми казва директно Не и Няма и дотам. Разбирам, че Не-то е начин да се самоутвърди, но е само на 4 и аз не мога да й повлияя по никакъв начин, а като стане на 14, какво ще правим наистина?!
<br />[link=http:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Първа октомврийска 04-10.10.2010 - по вода да ни върви
« Отговор #79 -: Октомври 06, 2010, 17:44:20 pm »
ох, нещо не разбирам аз тънкостите на педагогиката...

от една страна ни казват, че използването на пазарлък е лош ход. "ако направиш това, ще получиш онова" било вредно. трябвало да "правят това" защото са получили убедителни аргументи за нуждата/ползата от него, а не заради някаква материална награда. от друга страна, всички тия поощрения са все на принципа на пазарлъка. "аз на тебе - ти на мене".

помня, в детската градина ни поощряваха с червени точки за постижения. събирах си ги в кутийка и радостта ми беше да имам най-много червени точки. не са ми ги осребрявали под никаква форма. друго време беше, лесно са ни будалкали...

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!