0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Пускам тази тема ,тъй като самата аз съм пред тази дилема.Нека всички бъдещи ,настоящи и били булки да споделят инфо.За или против рокли под наем и още подобни въпросчета,които ни вълнуват!Незнам обаче дали пускам темата на правилното място и ако  не е моля за извинение! :oops: То е ясно ,де че с оскъден бюджет не е нужно да се терзаеш ,защото такава дилема няма :?,но поне да се "вземем" може и по-скромно да е :D
« Последна редакция: Април 27, 2010, 14:20:09 pm от moniks_s »

*
Всичко зависи от финансовите ви възможности, от желанието ви, от много неща. Примерно нашата сватба беше изцяло по наш вкус. Не дадохме на баби, дядовци и прочее да се бъркат (дори като се замисля от 100 човека повечето бяха млади, имаше само 3 баби и 1 дядо... :lol:). Организацията си беше изцяло наша, мамите само помагаха когато опирахме до тях. Нито ние имахме неограничени финансови възможности, нито кумовете ни, които честно казано бяха доста зле тогава. За това не сме спазвали традиции и глупости с размяна на подаръци и прочее. Ние държахме да бъдат те, защото ни бяха най-близкото приятелско семейство, разчитахме на тях за много неща. Беше им неудобно именно заради финансовата част, но ние не дадохме дума да се каже за избор на други кумове. Роклята си я купих. Не исках под наем, защото тогава навсякъде роклите бяха пълна скръб, за тези под наем да не говорим. Мъжът ми беше с костюма си от бала, не искаше да дава пари за нов, който няма да облече повече  :oops:. Въпреки, че се разведохме, още си казвам, че сватбата ни беше страхотна и определено едно от най-хубавите събития в живота ни.
*
Благодаря Мимка!Дано се включат и други момичета да си полафим и на тази тема

Определено всичко зависи от финансите.И нашата сватба беше по наш вкус и желание.Не позволихме на никой да ни се бърка.Бяхме решили всичко да си поемем ние ,за да няма изречения от сорта"Ние даваме парите ще се съобразявате с нас",но в последствие родителите поеха кувертите в ресторанта по тяхно настояване.Ползвахме услугите на сватбена къща ,ползвахме пълния пакет от услуги ,за което украсата на ресторанта и  украсата за колата ни бяха като подарък от тях.Аз бях с рокля под наем, на съпруга купихме костюм.Гостите бяха малко над 100 ,но 90% бяха наши приятели,по-никъкъв начин не сме натоварвали финансово кръстниците.Стана много хубава и весела сватба ,поне така казват всички защото на мен всичко ми мина като миг.


И аз ще ти кажа като Мимка, че всичко зависи от финансовите възможности, но и от разбиранията :) Аз лично не исках голяма сватба, мъжа ми също Гостите ни бяха 30 човека, аз бях с рокля, която купих, защото от роклите под наем нямаше избор, а и аз бях 43 кг нямаше как нещо да ми стане :) костюма на мъжа ми също беше купен От традициите де що имаше, всички ги нарушихме :oops: Нямахме дори покани, защото взехме решението и се оженихме за две седмици! Роднини не поканихме, защото и двамата имаме доста, а те като поканиш един, а друг не, ще се обидят и така! Затова пък заминахме след три дни за Париж на меден месец и беше наистина повече от месец, а не просто пътуване за седмица!
Ако имате подкрепа от родителите, го направете така, както вие искате, това е вашият ден! На нас ни беше трудно да убедим свекито, че няма нужда от голяма сватба, но успяхме :wink:
Успех и на вас!
=http://www.[urlmamaibebe.com][/url]
*
Наистина всичко зависи от вашите желания и финансови възможности.Нашата сватба беше със 70 човека, повечето приятели, имаше и роднини, но само най-близките.Без такива дето не съм ги виждала от дете.Роклята си я купих като бях решила, че много пари за нея няма да давам.Същото важеше и за костюма.Имахме всякакви дреболийки на сватбата покани, подаръци за гостите и т.н., но много от тях си ги направих сама.Използвахме водеща на сватбата, която украси и ресторанта :) Общо взето беше весело.А кумовете въобще не искахме да ги товарим.Подаръци не сме си разменяли, просто отидохме един уикенд заедно двете семейства :)

*
Ето това много наподобява нашата сватба  :D Около 70-80 човека, защото в последния момент 10 не дойдоха и това бяха най-близките ни, сега сме решили на 5-тата годишнина живот и здраве да правим църковен брак и да се съберем само младите и най-вече нашите приятели, които неможаха да дойдат по една или друга причина  :D
Та сватбата ни излезе около 5000 лв, като всичко си купувахме и ние си избирахме. Моята рокля беше по поръчка и струваше 420 лв., на мъжо костюма с обувки, бельо беше 200 лв., в ресторанта куверта беше салата, основно, мезета, в това число и ядки, по 2 безалкохолни и на 3-ма по 1,5л. мин.вода по 25 лв. на човек.
Може да попитате дали може сами да си внесете алкохола-определено ще е по-евтино, може да сключите брак през седмицата- по-евтино е от колкото в почивни дни и в събота или там, когато искате да вдигате купона :D Може сами да си направите украсата-аз си купих на едро балони в 3 цвята-надух си ги и имаше страхотна украса, направих и едни кошнички-на всяка маса имаше, бяха от изкуствени цветя- подаръци с кумовете не сме си разменяли , след една година отидохме и си купихме по един уред  :D
« Последна редакция: Април 27, 2010, 17:47:31 pm от Женя »
Мони,когато искахме да се оженим с моя мъж поради липса на финанси бяхме решили да подпишем с кумовете да си излезем с тях и така..... но "грешката" която направихме беше да кажем на моята мама ( тя е мн власна жена ,обожавам я) и тя като чу каза "ееееееее как ще чакам аз толкова години и накрая няма да имам булка",елелеелеле стана голяма патардия докато се разберем че ще има сватба само в тесен кръг и съвсем скромно  :wink:
 Имаше 60 човека,взехме малки подаръчета за гостите,имаше си и покани ,традицийте на самата сватба се спазиха,без размята на подаръци с кумовете  :D ,вместо агенция която взимамн пари купихме мн бели балони окрасихме ресторанта с тях и пак стана приказно и бяло,роклята ми я взех от Асенов град тогава ми излезна 250 лв. със чантата,воала,обувките който са от няйния плат,цветенца и ръкавели  :wink: по добре си купи това е спомен.Мъжа същи си взе облеклото ново за 120 лв + 70 лв обувките.Букета за колата беше от Естествени цветя излезна 70 лв.Като цяло сватбата нямаше 5 000 лв.
 Успех сватба може да се направи и с не толкова мн пари,но лично аз не приемам взимате на рокля поднаем.
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
Здравейте и от мен!Тази темичка ми е близко до сърцето  :wink: ,работя в сватбена агенция  :D!Наистина,в днешно време човек може да направи сватба и с много и  с малко пари.Избор има достатъчно голям,както и на по-опростени аксесоари,така и на доста "по-богати".Някои се придържат към по-традиционни неща,други наблягат на "актуалното".Сватбата е сбор от традиция и съвременност.Всичко се прави по желанието и възможностите на младоженците.По въпроса с роклите...това е тоалет за един ден и много хора смятат,че не е нужно да се купува,а да се ползва под наем.Аз лично не харесвам тази практика.Наема на хубава рокля често съвпада с цената на нова,просто без "камъни Сваровски" и т.н. Сватбата е една неописуема емоция,която е хубаво всеки да я изпита-стига да пожелае! :D


Има три неща, които възрастните могат да научат от децата:
~ да бъдат радостни без повод;
~ винаги да са заети с нещо;
~ да се стремят с всички сили към това, което желаят;
(Паулу Коелю)

‎"Случва се нещото, в което наистина вярвате.
А вярата е нещото, което го кара да се случи."
Здравейте :)
МимижоркА, наистина работиш на много хубаво място :)Ти си ми и един вид колежка :)

Сега, нашата сватба я организирах сама. Беше за над 100 човека, впоследствие дойдоха точно 100. За да не се оскъпява цената от куверта се договорихме следното:
-вместо куверти и на всеки да има салата, първо, второ и трето, направихме тип шведска маса, като поръчахме 3 плата домати+краставици, нарязани на едро, не овкусени, още някаква салата - май картофена беше. Салатите останаха :(
Поръчахме 15 порции задушени зеленчуци, които седяха в бен мари (наема му е 20 лв.) и бяха все топли, месата бяха три вида -пилешко, кебаче+свинско, като пилешкото договорихме да нарежат на хапки, кебапчето също, свинското на жулиени.
Поръчахме три плата мезета - само меса+5 порции панирани кашкавалчета, вместо синьо сирене към платата.
Минералната вода и безалкохолните бяха :100 мин.води, 20 соди, 20 фанти, 50 коли. Абсолютно не стигна водата, фантите бяха излишни, колите също :(
Алкохола се договорихме да е от борса и беше 800 лв. - 15 бутилки Джони+15 бутилки водка+ракия + 2 кега бира и вино от дядо ми.
Това беше менюто в основни линии, от което остана много храна, адски много. Салатите почти никой не ги яде, за сметка на задушените зеленчуци.
За тортата семействата ни щяха да ни удушат, но аз исках наистина добра торта, а не сметаната да се разтече и затова излезе по-скъпа. Но всички признаха, че си заслужава.
Украсата на заведението и масите+ръчно направени покани-170 лв. Ние купихме хартия, нарязахме я на А5 формат, отпечатахме поканите, навихме ги на руло и завързахме всяка със сатенена панделка, на която надписахме със златен маркер имената на гостите. Та за навиването и надписането платихме по 3 стотинки на покана.
Обаче ние направихме църковен и граждански на едно място - в самото заведение, затова избегнахме разкарването наляво-надясно.
Роклята си я взех под наем (120 лв. може да я видите на снимките колко е свежа), на мъжа купихме костюма. Украсата беше подарък от кумовете.
Чашите и свещите - 30 лв.
Ди Джея ни води всички ритуали (много е важно да наемете добър DJ и то сватбен, че те разбират и водят сватбите.Иначе може да се провали сватбата.)
На фотографа и видеооператора платихме общо 300 лв. и от видеооператора сме адски доволни просто.
Цялата сватба излезе 5000 лв. със всички плащания (само за граждански брак-200 лв.), от които повече от 50% се върнаха във вид на пари (роднините предпочетоха да дадат в плик подаръците) и по този начин сложихме голяма част на депозит, платихме разноските за видео и фото и отидоххме в Турция на почивка. Все още седят на депозит, който ще бъде оползотворен в скоро време.

Цаката е да решиш какво искаш от сватбата - купон или да бъде стария тип - със седящо меню, куверти и т.н. От там нататък все може да се сваля от цената със хитрости. От там нататък вижте колко ви е бюджета и всички ще помагаме за една незабравима сватба :)
[/url][/url]
*
Охааааа колко много сте писали...браво и благодаря

*
С мъжа ми се познаваме вече 21 години, заедно сме 16, женени 11. Сватба не сме правили. Бяхме бедни незаконни имигранти, а парите стигаха колкото да се храним. Подписахме в овехтели дънки, с двама приятели за свидетели, а после ударихме по една бира в бар. И до ден днешен нямам халка.

В крайна сметка, извадихме голям късмет един с друг и сме много щастливи.

С това искам да кажа, че колкото и да са ви малко парите, и по-зле може да е. :D  И че сватба семейство не прави.

Но сватбата е много хубаво преживяване, особено когато му е времето. Така че гледайте да се повеселите и не му мислете много.

А, и ако не са ти достатъчни коментарите тук, прегледай архива на bTV за епизоди на "Такъв е животът: Сватбата". Хем е забавно за гледане, хем ще си извадиш поуки.
*
И най-важното според мен направи я така както ти искаш.Без да ти се месят разни роднини, без да се налага мнение.Стигне ли се до там вече не е забавно, а досадно, започваш да се ядосваш  и т.н.Аз съм благодарна и на моите родители и на майката на съпруга ми, че не ни се месиха в абсолютно нищо.

*
Ммммммм, сватба! Аз с носталгия си спомням за нашата... Тя беше преди 2 години и нещо и сами си я направихме. Родителите ни просто бяха гости. Тогава на мен ми отказаха кредит, но получих 1500 лв. бонус и с това издрапахме. Аз съм от Пловдив, съпруга от  Чирпан и решихме там да е купона. Наехме заведение, където не ни правиха проблем за музика(слушаме хеви метъл), поканихме 30 роднини и 50 приятели. Роклята я шихме - 200 лв, за съпруга купихме костюм - пак толкова. Ритуали - около 200 и в кръчмата около 1300. Всички се забавляваха, а ние събрахме приятелите си - купона си стана. Не са важни парите, а изживяването. Пожелавам ти често и с усмивка да си спомняш красивия миг!
*
Благодаря-много ми помагате пък и си бъбрим за хубави неща :married:

*
Ние се оженихме на морето, ако и да сме софиянци и двамата.Сватба на 07 юли 2007.  Подписахме в Обзор, там беше и църквата, купона - в с.Баня над Иркали :) Цялостна калкулация - сватба общо 2 000 лв; ожениха ни безплатно, защото много ни се зарадваха в кметството. Гости - над 80 човека. В тези 2 бона влиза и спането на гостите в селото - средно по 2 дни на човек. Изядохме 3-4 агнета, изпиха се към 50 литра домашнярка в селската кръчма,  мъжо ми ме накисна в морето за здраве и берекет и айдееее - готово. По принцип в Обзор женят без пари, да знаете.
Моя съвет - не хвърляй грешни пари за едната сватба- отдели ги за нещо по-стойностно - за бъдещите дечица, инвестирайте ги в нещо разумно... Успех и не се съмнявам, че каквото и да решите, ще бъде една прекрасна сватба!!
*
хихихи представяш ли си от Дупница в Обзор да се вдигнем,щеше да бъде прекрасно ,но...е невъзможно на този етап и аз мисля ,че може и по-скромно да минем като чета ..браво момичета ,че ми давате  идейки и споделяте :D

*
такааа първата стъпка е направена,имаме си дата за през юли,засега сме решили дае в тесен кръг без много,много ритуали кумовете,родители и наша милост пък ще видим

*
вече избрахме и поръчахме халките и другата седмица ще са готови,мотаем се с избора на кумуве,което ако зависеше от мен нямаше да стане ,но...

*
вече халките са у дома,кумувете са налице...ще бъде моя приятелка от детсвото..."дрес кода" за подписа ще бъде спортно елегантен така решихме с милото без костюми и рокли и така...с Бога напред ...благодаря на всички ,които си казаха мненията и споделихте преживяванията си с мен  :balk_5: