0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
1. Основни диагностични процедури и изследвания за двамата партньори са:
1.1. тестиране за HIV (Anti-HIV-1,2);
1.2. тестиране за HBV (HBsAg и Anti HBc);
1.3. тестиране за HCV (Anti-HCV-Ab);
1.4. тестиране за HTLV-1 Ab вирус при случаи на донори, живеещи, произхождащи или пристигащи от страни с повишена честота на заболеваемост от HTLV-1 Ab вирус, както и когато имат сексуални партньори или родители от такива региони;
1.5. тестиране за сифилис;
1.6. кръвни групи и Rh;
1.7. при нужда и други изследвания (HLA, малария, CMV, токсоплазма и др.);
1.8.по индикации - генетични, имунологични и други изследвания иконсултации;

2. за жената:
2.1. гинекологичен преглед;
2.2. трансвагинална ехография на малък таз;
2.3. цервикална цитонамазка (РАР);
2.4. микробиологично изследване на влагалищен/цервикален секрет (вкл. при нужда за Mycoplasma, Ureaplasma spp. и L-форми);
2.5. хистеросалпингография или контрастна хистеросонография;
2.6. по индикации - лапароскопия и/или хистероскопия;
2.7. по индикации - последователни трансвагинални ехографии в зависимост от дните на менструалния цикъл;
2.8. хормонални изследвания, по проценка;
2.9. по индикации - тестиране за рубеола и токсоплазмоза;
2.10. по индикации - тестиране за хламидиаза;
2.11. други изследвания от кръв и урина;


3. за мъжа:
3.1. спермален анализ (спермограма) - вкл. морфология по стриктни критерии на Крюгер;
3.2. микробиологично изследване на семенна течност (вкл. при нужда за Mycoplasma, Ureaplasma spp. и L-форми);
3.3. по индикации - тестиране за хламидиаза;
3.4. по индикации - андрологичен преглед;
3.5. по индикации - хормонални изследвания;
3.6. по индикации - други кръвни изследвания.
« Последна редакция: Март 05, 2010, 22:12:07 pm от StefiZ »
имам 1 неуспешен опит инвитро.всички изследваниями бяха напровени,за което си заплатих малко повече от 1000 лв.Чакам удобрение от фонда за 2 опит.искам да знам,отново ли трябва да правя всички изследвания ида дам още 1000 лв?
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Зависи след колко време ще правиш  новата процедура. Различните изследвания имат различен срок на валидност. Някои изследвания не се правят всеки път. Спермограма/ако не сте с мъжки фактор/, ЦС, имунологични и генетични изследвания не се правят преди всяко ин витро. Разбира се, зависи от фактора. Ако сте с мъжки фактор, спермограмите може да са по-чести.
Всъщност, сподели какви изследвания си правила, 1000 лв ми се виждат множко...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
първо ми направиха изследвания на мен и на партньора спермограма когато миналата година лятото подадох документи за инвитро по фонда,обаче одобрение получих февруари,бяха минали 6 месеца,и започнахме отново изследвания.на партньора разширена спермограма,на мен всичко отначало.полови хормони-inhibin B,инфекциозни прич.igA,igM,nk клетки,коаголация,антифосфолипидни антштила,тиреоидни хормони и антитела,биохимия заivf.,васерман,изследване за спин на мен и партньора.гинекологичен преглед,и още нещо между другите изсл.това го преписвам от лабораторния фиш,който ми дадоха с цените.само спермограмата струваше 416лв,
*
само спермограмата струваше 416лв,
8O 8O 8O Сори за спама, но каква е тази спермограма за 416 лв, златна ли? :(

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Ами тези антифосфолипидни антитела не са задължителни :wink: Инхибина също не е задължителен. От половите хормони ЛХ и ФСХ се пускат. Хламидия се прави, да. Вирусология - т.е. Хепатит, СПИН, Васерман - също, те мисля имат 3 месеца валидност. Една спермограма не струва 416 лв, това е абсурд. Най-вероятно е била с SDI тест, микробиология и някакви допълнителни изследвания. Иначе стандартна разширена спермограма струва около 60 лв. Според мен си направила доста изследвания в повече. Огромната част от тях не са задължителни за Фонда, особено вирусологичните, именно заради срока им, те се пускат преди самата процедура. Ти не чете ли правилника на Фонда кои са задължителните изследвания?
Извинявай за въпроса, ама в коя клиника ти назначиха всички тези изследвания?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Намесвам се в темата само да кажа че в КИРМ Плевен искат задължителни /пресни/изследвяания и на двамата партньори, които излизат грубо около 1500лв. Това са ми го казали две двойки направили опит в тази клиника.Хубавото в случая е че и двете жени са бременни от първи опит Инвитро- ИКСИ.
и аз не знам защо толкова скъпо ми излезе всичко.иначе проблеми уж нямаме.сега се притеснявам,че отново ще минат 6 месеца докъто получа одобрение за 2-ри опит,и ще ме накарат да правя пак изследвания,а следователно и още разходи!
точно в плевен правих 1 опит,спермограма с морфология-80лв,sdi тест-180лв,sdi тест контрола-100лв,микробиология-26лв,уреаплазма-30лв,отделно му взеха40лв за васерман и спин
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Темата е за задължителните изследвания, посочени в Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, с която правилникът за Център "Фонд асистирана репродукция" към МЗ се съобразява. Сътоветно StefiZ е копирала тези изследвания от наредбата. Плащането на допълнителни, скъпоструващи, понякога излишни от медицинска гледна точка изследвания, които трябва да бъдат направени задължително в лабораторията към даден център, е въпрос на личен избор на пациента.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
аз не съм медицинско лице,а обикновен изплаашен пациент,който изцяло се доверява на лекарите.трябва ли да се злоупотребява с доверието ми,каквото ми кажат това правя,не е редно да споря с лекар.
аз не съм медицинско лице,а обикновен изплаашен пациент,който изцяло се доверява на лекарите.трябва ли да се злоупотребява с доверието ми,каквото ми кажат това правя,не е редно да споря с лекар.
Ясно е,че не може да се спори с лекарите, все пак им се доверяваме, защото сами не можем да си помогнем. Всяка клиника и доктор си преценява какво да изследва, а колко е необходимо...


*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Ами от там можете да си направите изводите за съответната клиника.
Мели го е разяснила много точно.
Успех, момичета!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Някъде се правят повече от необходимото, някъде по-малко, но СДИ преди всяка процедура ми идва в повече, при положение че се пропускат къде по-важни изследвания!
Не знам къде и как да открием баланса, важно е процедурите да са усешни!

От горчив опит само ще добавя - сондаж преди всяка процедура! (това не е по Наредбата, а обикновенно е по протокол във всяка една клиника и е изключително важно!)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Здравейте,някой може ли да ми каже колко време отнемат изследванията преди процедурата ин-витро.Какви са задължителните изледвания.Благодаря предварително.
mozi_kras, задължителните изследвания са изброени малко по-нагоре в темата (първия пост).
Всяко едно от тях отнема различно време, по принцип в рамките на месец-два преди процедурата спокойно могат да се направят всички.

Отделно лекуващия ви лекар може да поиска да направите и други уточновящи изследвания, които е преценил, че са необходими във вашия случай.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Благодаря,аз ги видях, но понеже в момента не съм в Бг и ме интерисуваше колко време отнемат да се направят.Някой от изследванията не сам ги правила.И дали трябва да са съобразени със определени дни от цикала.Аз съм от одобрените на 07.02 съпругат ми ще вземе заповетта.
Здравейте, ако има наличие на Хламидия може ли да се започне инвитро процедура или трябва да се излекува и чак след това
*
ivkacom, инфекцията трябва да се излекува преди да се пристъпи към процедурата.
*
А как стои въпросът с процедурите, ако някой от партньорите (или двамата) имат положителни изследвания от горепосочените за нещо/а, което не е лечимо. Например двата хепатита, ХИВ? Отказва им се процедура? Когато се открие причината за нещо лечимо, тя се премахва преди процедурата, но ми стана интересно как се подхожда в случаите, които не подлежат на промяна?