0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
1. Основни диагностични процедури и изследвания за двамата партньори са:
1.1. тестиране за HIV (Anti-HIV-1,2);
1.2. тестиране за HBV (HBsAg и Anti HBc);
1.3. тестиране за HCV (Anti-HCV-Ab);
1.4. тестиране за HTLV-1 Ab вирус при случаи на донори, живеещи, произхождащи или пристигащи от страни с повишена честота на заболеваемост от HTLV-1 Ab вирус, както и когато имат сексуални партньори или родители от такива региони;
1.5. тестиране за сифилис;
1.6. кръвни групи и Rh;
1.7. при нужда и други изследвания (HLA, малария, CMV, токсоплазма и др.);
1.8.по индикации - генетични, имунологични и други изследвания иконсултации;

2. за жената:
2.1. гинекологичен преглед;
2.2. трансвагинална ехография на малък таз;
2.3. цервикална цитонамазка (РАР);
2.4. микробиологично изследване на влагалищен/цервикален секрет (вкл. при нужда за Mycoplasma, Ureaplasma spp. и L-форми);
2.5. хистеросалпингография или контрастна хистеросонография;
2.6. по индикации - лапароскопия и/или хистероскопия;
2.7. по индикации - последователни трансвагинални ехографии в зависимост от дните на менструалния цикъл;
2.8. хормонални изследвания, по проценка;
2.9. по индикации - тестиране за рубеола и токсоплазмоза;
2.10. по индикации - тестиране за хламидиаза;
2.11. други изследвания от кръв и урина;


3. за мъжа:
3.1. спермален анализ (спермограма) - вкл. морфология по стриктни критерии на Крюгер;
3.2. микробиологично изследване на семенна течност (вкл. при нужда за Mycoplasma, Ureaplasma spp. и L-форми);
3.3. по индикации - тестиране за хламидиаза;
3.4. по индикации - андрологичен преглед;
3.5. по индикации - хормонални изследвания;
3.6. по индикации - други кръвни изследвания.
« Последна редакция: Март 05, 2010, 22:12:07 pm от StefiZ »
имам 1 неуспешен опит инвитро.всички изследваниями бяха напровени,за което си заплатих малко повече от 1000 лв.Чакам удобрение от фонда за 2 опит.искам да знам,отново ли трябва да правя всички изследвания ида дам още 1000 лв?
*

  sixsens

 • *****
 • 4138
 • Благодаря ти, докторе!
Зависи след колко време ще правиш  новата процедура. Различните изследвания имат различен срок на валидност. Някои изследвания не се правят всеки път. Спермограма/ако не сте с мъжки фактор/, ЦС, имунологични и генетични изследвания не се правят преди всяко ин витро. Разбира се, зависи от фактора. Ако сте с мъжки фактор, спермограмите може да са по-чести.
Всъщност, сподели какви изследвания си правила, 1000 лв ми се виждат множко...
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
първо ми направиха изследвания на мен и на партньора спермограма когато миналата година лятото подадох документи за инвитро по фонда,обаче одобрение получих февруари,бяха минали 6 месеца,и започнахме отново изследвания.на партньора разширена спермограма,на мен всичко отначало.полови хормони-inhibin B,инфекциозни прич.igA,igM,nk клетки,коаголация,антифосфолипидни антштила,тиреоидни хормони и антитела,биохимия заivf.,васерман,изследване за спин на мен и партньора.гинекологичен преглед,и още нещо между другите изсл.това го преписвам от лабораторния фиш,който ми дадоха с цените.само спермограмата струваше 416лв,
*
само спермограмата струваше 416лв,
8O 8O 8O Сори за спама, но каква е тази спермограма за 416 лв, златна ли? :(

*

  sixsens

 • *****
 • 4138
 • Благодаря ти, докторе!
Ами тези антифосфолипидни антитела не са задължителни :wink: Инхибина също не е задължителен. От половите хормони ЛХ и ФСХ се пускат. Хламидия се прави, да. Вирусология - т.е. Хепатит, СПИН, Васерман - също, те мисля имат 3 месеца валидност. Една спермограма не струва 416 лв, това е абсурд. Най-вероятно е била с SDI тест, микробиология и някакви допълнителни изследвания. Иначе стандартна разширена спермограма струва около 60 лв. Според мен си направила доста изследвания в повече. Огромната част от тях не са задължителни за Фонда, особено вирусологичните, именно заради срока им, те се пускат преди самата процедура. Ти не чете ли правилника на Фонда кои са задължителните изследвания?
Извинявай за въпроса, ама в коя клиника ти назначиха всички тези изследвания?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Намесвам се в темата само да кажа че в КИРМ Плевен искат задължителни /пресни/изследвяания и на двамата партньори, които излизат грубо около 1500лв. Това са ми го казали две двойки направили опит в тази клиника.Хубавото в случая е че и двете жени са бременни от първи опит Инвитро- ИКСИ.
и аз не знам защо толкова скъпо ми излезе всичко.иначе проблеми уж нямаме.сега се притеснявам,че отново ще минат 6 месеца докъто получа одобрение за 2-ри опит,и ще ме накарат да правя пак изследвания,а следователно и още разходи!
точно в плевен правих 1 опит,спермограма с морфология-80лв,sdi тест-180лв,sdi тест контрола-100лв,микробиология-26лв,уреаплазма-30лв,отделно му взеха40лв за васерман и спин
*

  Мели

 • Д-р Мариела Даскалова
 • *
 • 12161
 • Timeo Danaos et dona ferentes
Темата е за задължителните изследвания, посочени в Наредба № 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, с която правилникът за Център "Фонд асистирана репродукция" към МЗ се съобразява. Сътоветно StefiZ е копирала тези изследвания от наредбата. Плащането на допълнителни, скъпоструващи, понякога излишни от медицинска гледна точка изследвания, които трябва да бъдат направени задължително в лабораторията към даден център, е въпрос на личен избор на пациента.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
аз не съм медицинско лице,а обикновен изплаашен пациент,който изцяло се доверява на лекарите.трябва ли да се злоупотребява с доверието ми,каквото ми кажат това правя,не е редно да споря с лекар.
аз не съм медицинско лице,а обикновен изплаашен пациент,който изцяло се доверява на лекарите.трябва ли да се злоупотребява с доверието ми,каквото ми кажат това правя,не е редно да споря с лекар.
Ясно е,че не може да се спори с лекарите, все пак им се доверяваме, защото сами не можем да си помогнем. Всяка клиника и доктор си преценява какво да изследва, а колко е необходимо...


*

  sixsens

 • *****
 • 4138
 • Благодаря ти, докторе!
Ами от там можете да си направите изводите за съответната клиника.
Мели го е разяснила много точно.
Успех, момичета!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

  evro

 • *****
 • 5167
 • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Някъде се правят повече от необходимото, някъде по-малко, но СДИ преди всяка процедура ми идва в повече, при положение че се пропускат къде по-важни изследвания!
Не знам къде и как да открием баланса, важно е процедурите да са усешни!

От горчив опит само ще добавя - сондаж преди всяка процедура! (това не е по Наредбата, а обикновенно е по протокол във всяка една клиника и е изключително важно!)

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
Здравейте,някой може ли да ми каже колко време отнемат изследванията преди процедурата ин-витро.Какви са задължителните изледвания.Благодаря предварително.
mozi_kras, задължителните изследвания са изброени малко по-нагоре в темата (първия пост).
Всяко едно от тях отнема различно време, по принцип в рамките на месец-два преди процедурата спокойно могат да се направят всички.

Отделно лекуващия ви лекар може да поиска да направите и други уточновящи изследвания, които е преценил, че са необходими във вашия случай.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Благодаря,аз ги видях, но понеже в момента не съм в Бг и ме интерисуваше колко време отнемат да се направят.Някой от изследванията не сам ги правила.И дали трябва да са съобразени със определени дни от цикала.Аз съм от одобрените на 07.02 съпругат ми ще вземе заповетта.
Здравейте, ако има наличие на Хламидия може ли да се започне инвитро процедура или трябва да се излекува и чак след това
*
ivkacom, инфекцията трябва да се излекува преди да се пристъпи към процедурата.
*
А как стои въпросът с процедурите, ако някой от партньорите (или двамата) имат положителни изследвания от горепосочените за нещо/а, което не е лечимо. Например двата хепатита, ХИВ? Отказва им се процедура? Когато се открие причината за нещо лечимо, тя се премахва преди процедурата, но ми стана интересно как се подхожда в случаите, които не подлежат на промяна?
*
Съпругът/а, които не е болен подписва съгласия, че ще се подложи на процедурата, въпреки заболяването на другия.

*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14924
Извадка от медицинския стандарт за асистирана репродукция, който е Приложение №1 към Наредба №28 за асистирана репродукция:

3. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:
.....
3.15. донорството на яйцеклетки от HIV, HBV, HCV, сифилис позитивен дарител;
3.16. донорството на сперматозоиди от HIV, HBV, HCV, сифилис позитивен дарител;
3.17. ползването на сперма от съпруга (партньора), в случай че той е HIV позитивен, a жената е негативна, освен след получаване на информирано съгласие от жената и при условия в лечебното заведение за специална обработка, елиминираща риска от трансмисия, и за отделно съхранение (криоконсервиране) според СОП;
3.18. ползването на сперма от съпруга (партньора), в случай че той е сифилис позитивен, a жената е негативна, до излекуването му;
3.19. ползването на сперма от съпруга (партньора), в случай че той е HBsAg и Anti HBc позитивен, a жената е негативна и не е ваксинирана срещу HBV;
3.20. инсеминирането на HIV позитивна жена или поставянето на предимплантационни ембриони в маточната й кухина.

lili2011, мисля, че това дава отговор на въпроса ти.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14924
magi_st, това не е точно. цитирала съм наредбата.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Благодаря и на двете, тъкмо се зарових и разбрах. Хората с ХИВ (дори и партньори, не донори) нямат право на асистирана репродукция (ако правилно съм разбрала Наредба № 28 от 2007). Или по-скоро жената може да приеме, ако е съгласна от партньор с ХИВ, но ако тя е с ХИВ не и се полага АРТ.
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14924
Благодаря и на двете, тъкмо се зарових и разбрах. Хората с ХИВ (дори и партньори, не донори) нямат право на асистирана репродукция (ако правилно съм разбрала Наредба № 28 от 2007).

не съвсем.

ако жената е негативна за ХИВ, виж т.3.17 - има възможност.

но ако жената е позитивна за ХИВ - забранена е АРТ.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Здравейте,
в момента поемат ли си някакви изследвания от фонда (за задължителните става въпрос), или всички се плащат от пациента.
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14924
Здравейте,
в момента поемат ли си някакви изследвания от фонда (за задължителните става въпрос), или всички се плащат от пациента.

тези изследвания не се поемат от фонда. плащат се от пациента.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

само спермограмата струваше 416лв,
8O 8O 8O Сори за спама, но каква е тази спермограма за 416 лв, златна ли? :(

И при мен се назначава за втори път спермограма на тази цена. При д-р Владимиров сме и сме в началото на втори опит. Май съм много уплашена и съм се отчаяла предаврително... Особено като знам какво следва...
И ние сме при Владимиров, но платихме за спермограма по Крюгер около 40лв, може би сте имали и други неща включени в изследването и затова да е толкова скъпо
Момичета, искам да попитам тези, на които им предстои инвитро-иски при Александров/Варна/, дали сте пускали изследвания за щитовиднат dali sa puskali а жлеза и дали сте пили ел-тироксин преди инвитрото??? Вчера моята ендокриноложка ми изписа минималната доза от 12.5 единици ел-тироксин...да го пия 25 дена и пак да пусна TSH.... Ох, незнам какво да правя, толкова ми е объркано...
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14924
само спермограмата струваше 416лв,
8O 8O 8O Сори за спама, но каква е тази спермограма за 416 лв, златна ли? :(

И при мен се назначава за втори път спермограма на тази цена. При д-р Владимиров сме и сме в началото на втори опит. Май съм много уплашена и съм се отчаяла предаврително... Особено като знам какво следва...

няма спермограма на такава цена. вероятно са назначени други изследвания на спермата. информирайте се в клиниката (на регистратурата) какво ви назначават и за какво плащате съответните суми.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Моля,някой да ми помогне с мнение,много съм притеснена-имам два неуспешни опита инвитро,сега правим изследвания за предстоящ опит,НО резултатите ми на anti-TRO(MAT)са 257.7 при референтни стойности >75.Зная че е свързано с щитовидната жлеза,но нищо повече.Кажете ми какво означава този резултат.Благодаря предварително.
iinli_379_ , не мога да ти помогна с конкретно мнение, но може да зададеш въпроса си в тази тема http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=28834.700 там се коментират само резултати от изследвания свързани с щитовидната жлеза и момичетата, които пишат със сигурност ще ти дадат съвет.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
Благодаря ти radosttinka
Здравейте! Имам питане: колко е валидността на вирусологията? До колкото знам беше 6 месеца, но дочух, че вече е 3 месеца.Дали бих могла да ползвам изследвания от месец май? Тогава валидността беше 6 месеца със сигурност.


Има три неща, които възрастните могат да научат от децата:
~ да бъдат радостни без повод;
~ винаги да са заети с нещо;
~ да се стремят с всички сили към това, което желаят;
(Паулу Коелю)

‎"Случва се нещото, в което наистина вярвате.
А вярата е нещото, което го кара да се случи."
*
Здравейте момичета.С тези спермограми и на мен ми е настръхнала косата.Аз също съм в клиниката в Плевен и дадохме за нея 353лв.А миналата година беше от порядъка на четиристотин и нещо но не помня точно.Като тогава ни трябваше най обикновена спермограма за фонда а и сме с женски фактор.И както е казала jam по горе гледайте какво се изписва и плаща.Сега ще ви отегча малко но вижте ние за какви изследвания на спермограма плащаме и не вярвам всичко това да е било необходимо.СПЕРМОГРАМА.ТЕРАТОЗООСПЕРМАЛЕН ИНДЕКС ПО KRUGER-TYGERBERGS -TZI.Candida spp.Trichomonas vaginalis.Mycoplasma hominis.Ureaplasma urealyticum.Директна микроскопия и изолиран микроорганизъм.И всичко това за едно заключение-висок оплодителен материал.А миналата година заключението беше абсолютно негоден.Ако се беше повторило същото незнам как щяхме да продължаваме да ги правим на тея цени.А и честно казано незнам какво мога да кажа на док.Той изисква това а ние какво искаме никой не ни пита.И последно да уточня.До тука ни е излезнало около 900 лв.Ако сложа и пътни незнам.А имаме още пред нас.
*
Здравейте! Имам питане: колко е валидността на вирусологията? До колкото знам беше 6 месеца, но дочух, че вече е 3 месеца.Дали бих могла да ползвам изследвания от месец май? Тогава валидността беше 6 месеца със сигурност.

Валидността наистина вече е 3 месеца и изследванията от май няма да ти свършат работа.
Имам вече две ангелчета на небето

*
Момичета, преди малко с мъжа ми взехме направления за изследване по НЗОК на СПИН, Васерман, Хепатит В и С.
Тъй като знам, че много лични лекари твърдят, че касата не ги поема, преписвам кодовете им дословно от самите направления.
Надявам се да се окажат полезни на някого:

02.07 - Васерман
05.01 - СПИН
05.05 - Хепатит В
05.06 - Хепатит С
Змимка, благодаря, че си се сетила да напишеше кодовете. Моят личен лекар по-пирнцип е много разбран и предполагам, че ще ми дада направелние, когато ми потрябват тези изследвания за процедура.
Здравейте и от мен! Много са ми странни тези цени, които коментирате. В клиниката в София, къдете правих ин витрото преди втория опит решихме да направим разширена спермограма с всичко, което предлагаха, единствено нямаше имунология, защото беше отделно при други специалисти. Тогава платихме около 160 лв, тъй като вече съпруга ми беше правил 1 път обикновена спермограма, иначе щеше да ни струва 210 лв  или нещо такова. Тези цени, които вие коментирате са направо удари под кръста.  Но дано поне да имате успех! Пожелавам ви го от сърце!
Здравейте, мога ли да ви помоля да ми кажете къде сте правили вашите изследвания и в коя клиника сте ходили за инвитро?
Благодаря :)
Здравейте, освен вирусология, необходими ли са и други изследвания преди започване на стимулация - примерно хормоните на щитовидната жлеза, ПКК или др.??
Вирусологията само аз ли трябва да си я пусна или и партньора?
*

  jam

 • Piu nessuno mi portera nel Sud.
 • *
 • 14924
Здравейте, освен вирусология, необходими ли са и други изследвания преди започване на стимулация - примерно хормоните на щитовидната жлеза, ПКК или др.??
Вирусологията само аз ли трябва да си я пусна или и партньора?

вирусологията е и за двамата партньори задължително. има срок на валидност от 3 месеца.

хормони на щитовидната жлеза и ПКК не са задължително изискване според наредбата, но е редно да се изследват преди началото на процедурата и смятам, че повечето лекари го правят.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

zdraveite i az kato vsichki imam pitane i toe fonda kolko proceduri poema i ako ne stane ot parvia pat kolko vreme triabva da mine za da zapochna vtori opit?na men zapoveta mi izleze na 31.01 i sam malko oplashena
*

  *слонче*

 • *****
 • 1764
 • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
bobierika, фонда поема 3 процедури. по принцип за да започнеш втори опит, което не пожелавам, трябва да минат между 4-6 месеца в зависимост от организма и паказанията на лекуващия ти доктор. всичко е относително и индивидуално. но ако въпросът е за фонда се подавам документи отново и следва да се чака новото одобрение и обаждане, което отнема малко повече от 6 месеца. прочени в началото на темата за ФАР и самия правилник.
никога не отстъпвай на принципите си!
Здравейте, имам един неуспешен опит през септември 2011. Тогава бях по къс протокол- гонал и цетротид. Изследванията бяха добри- всички хормони в норма. Сега ми назначиха дълъг протокол- 21дена на противозачатъчни, от 21-вия ден (на02.02) започнах декапептил. На 10.02 трябваше да пусна Е2, да ме прегледат и евентуално да започна и гонала. Притесних се много- Е2 беше 103 (това е на 5-ти ден от МЦ) Казаха ми да продължа с декапептил до 14.02 и пак да пусна Е2. Възможно ли е да падне толкова много за толкова кратко време? При предния ми опит е бил 31, без никакви декапептили.. И освен това дори и да падне колкото трябва, нали същинската стимулация се започва от 2-3 ден на МЦ?! Какво ще стимулират като на мен вече цикъла ми свърши??
Извинявам се, ако въпросът ми не е за тук, но много се притесних, не знам за коя тема е и не знам какво да правя?
Цитат
Момичета, преди малко с мъжа ми взехме направления за изследване по НЗОК на СПИН, Васерман, Хепатит В и С.
Тъй като знам, че много лични лекари твърдят, че касата не ги поема, преписвам кодовете им дословно от самите направления.
Надявам се да се окажат полезни на някого:

02.07 - Васерман
05.01 - СПИН
05.05 - Хепатит В
05.06 - Хепатит С

Много полезна информация. Дано и ние се уредим с такива направления от нашето джипи.
kravi4ka, ако не успеете, сменете джипито. С моя личен лекар проблем нямам. До сега не се е случвало да поискам направление и да не ми даде.
*
Здравейте момичета нещо сън не ме хваща.Преди 4 месеца мъжът ми прави тест за сифилис който беше отрицателен и изведнъж днес се обадиха от лабораторията,че има съмнително положителен тест за сифилис.Нямал е други контакти освен с мен не са ми взимали кръв или преливали.Единствено снощи беше на зъболекар но това го изключвам понеже толкова скоро едва ли би показало какъвто и да е резултат.Утре сме на кожен,но няма никакви наченки на каквото и да е.Какво става тук в един голям Х сме
kravi4ka, ако не успеете, сменете джипито. С моя личен лекар проблем нямам. До сега не се е случвало да поискам направление и да не ми даде.
Права си, и моето джипи не ми отказва направления. Просто някои си ги пазят...
На мен моята лична не ми даде ,каза че не минавали по здравна каса!И се наложи да си платим,но следващия път ще се разправяме!
и моята така и мисля утре да ходя за друго,но да питам и затова,но и да се разправям не знам дали има смисъл,ако не даде искам не искам ще трябва да си платя на частно,защото нея какво я вълнува аз съм на зор
Здравейте!Като чета  колко сте плащали направо настръхвам.Азсега ще ходя да си правя изследвания преди инвитрото и направо не знам какво да очаквам но както казватение сме на зор и каквото ни кажат това ще правим.Ние сме по женски фактор а предишната спермограма беше отлична затова сега не знам каква ще бъде и колко ще струва.
зависи каква е спермограмата.обикновена или разширена..едната е около 40лв,а другата 100лв,при всички случаи си приготви повечко пари


хормони на щитовидната жлеза и ПКК не са задължително изискване според наредбата, но е редно да се изследват преди началото на процедурата и смятам, че повечето лекари го правят.
При мен ,а и предполагам при повечето,пих 2 месеца противозачатъчни.И кагато попитах да си продължа ли Еутирокс-а за тсх-то ми казаха да го спра.Но ето,че вчера като го изследвах видях ,че от 2.70 се е удвоило -станало е 5.42. Та въпроса ми е дали заради противозачатъчните не ми го изследваха или не би повлияло на опита.А аз знам,че трябва да е под 2.
Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.Паулу Коелю
*
Първо, извинявам се за спама.. :oops:

sugari75,аз бях вкарала в норма ТСХ, когато се наложи да пия противозачатъчни заради кистата и то отново скочи нагоре. После след консултация разбрах, че като оправя единият проблем противозачатъчните развалят хормона на щитовидната жлеза.

Извинете отново...

Но момичета, правете преди всеки опит освен цветни снимки и изследване на ТСХ!
*
sugari75, ТСХ-то трябва да го вкараш в норми преди опита. Даже при нас искат да е под 2,5.
Имам вече две ангелчета на небето

Здравеите.И аз се записвам в темата.Април месец трябва да ходим на иследвания в Плевенската клиника със съпругат ми.И аз като вас идея нямам какви иследвания ще правим и колко ще струват.При нас проблемът е ,4е сте правим инвитро със донорка яицеклетка.Доколкото разбрах ,4е за един ден ще ни направят всички иследвания.Като чета тук ,направо немога да повярвам,че за един ден ще се направят.А аз ще пътувам от италия за това и идея нямам със какви пари да разполагам,да не се оказе да не ми стигнат.Аз направо се уплаших от зените на спермограмите.Тука моят мъж я направи за 6 евро и изобсто не се маитапя,но ще трябва пак да се направи в клиниката в Плевен.Даите ми някоя идея за моят случаи.Дали и ние сте правим такива иследвания и дали изобщо е възможно за един ден.Поне така ми казаха
Nadezdata umira posledna!
zizunka06  здравей
Аз не съм с донорска но на нас изследванията ни в Плевен струваха към 700 лева. И имаме  да правим вирусология за около 150
Според мен приготви 1000 лева за предварителни изследвания ако ще си в КИРМ
В другите клиники не изискват толкова мнг неща.
благодаря за бързият отговор.Все е някаква информация и съм доволна.пък дано и по малко да струва,че много скъпо ми се вижда,но пък и нямаме друг избор
Nadezdata umira posledna!
възможно ли е за един ден да се направят основните иследвания
Nadezdata umira posledna!
*

  dess_dess

 • *****
 • 2328
 • станах двойна мама
възможно ли е за един ден да се направят основните иследвания

Зависи за какви изследвания става на въпрос! Ако се касае за генетични или имунология, абсолютно- не!


*

  dess_dess

 • *****
 • 2328
 • станах двойна мама
благодаря за бързият отговор.Все е някаква информация и съм доволна.пък дано и по малко да струва,че много скъпо ми се вижда,но пък и нямаме друг избор

В КИРМ се пускат много имунологични и генетични изследвания, но те са скъпи по принцип навсякъде, независимо дали се правят в Пл клиника или в някоя Софийска клиника! И в никакъв случай, не стават готови за ден -два!


*
Re: Задължителни изследвания преди започва
« Отговор #63 -: Март 29, 2012, 09:27:12 am »
Ако въпросът ти е дали един ден ще ти стигне, за да направиш изследванията - да, първо минаваш през гинеколог да ти вземе секрети за микробиология и цитонамазка, после отиваш даваш кръв, през това време твоето момче дава материал за спермограма (още по-добре, ако всичко се направи в една клиника). След това резултатите ще излязат в определен от лабораторията срок. Един ден стига да ги пуснеш, но за резултат ще почакаш.
благодаря за информацията,иначе е логично ,резултатите да се забавят .За мен беше по важно дали ще успеем да дадем това което трябва.След това за резултатите допълнително ще се разберем със доктора предполагам.Дали тои ще ми ги изпрати или аз ще трябва да пратя някои да ги вземе или дирекно аз.това мисля в последствие да се реши ,защото ще ми се пръсне главата да мисля кое как и защо и така нататк.важното е първата крачка да се направи
Nadezdata umira posledna!
*

  dess_dess

 • *****
 • 2328
 • станах двойна мама
благодаря за информацията,иначе е логично ,резултатите да се забавят .За мен беше по важно дали ще успеем да дадем това което трябва.След това за резултатите допълнително ще се разберем със доктора предполагам.Дали тои ще ми ги изпрати или аз ще трябва да пратя някои да ги вземе или дирекно аз.това мисля в последствие да се реши ,защото ще ми се пръсне главата да мисля кое как и защо и така нататк.важното е първата крачка да се направи

В клиниката, в която си ги изпращат на имейла, който си оставила! Успех!


Zdraveite,
Ne sam sigurna 4e vaprosa mi e tochno po temata, no ako znaete neshto molia kajete mi.
Mislia da probvam da pravia in vitro juni, no ne moga da razbera kakva e tochnata procedura navsiakade pishat razlichni neshta.
Doktorkata mi kaza da pia protivoza4atachni mai mesec, a juni da mi slagat Gonal f900............a sled tova nikoi ne kazva kakvo se pravi?
curly3  в коя клиника си? Всичко зависи от това в коя клиника си. После има теми з авсяка клиника и можеш да попиташ там
Zrdaveite,
V klinikata na dr. Shterev sam pri dr. ANDREEVA. Razgledah temite na foruma no ne namerih opisanie, kakva e procedurata pri tiah i zatova reshih da pitam kakav e vashiat opit. Vazmojno e da sam propusnala neshto ako mojete mi kajete.
Izvinete me za latinicata, no ne jivea v BG i tova pc niama kirilica.
Blagodaria Vi.
*
Здравей,те, момичета!
Имам следният въпрос-през май ми предстои ин витро процедура.От форума разбрах,че е задължително да се направи вирусология.Но на мен не са ми искали такива изследвания и не са ме предупредили да нося при стартиране на процедурата.Чудя се дали да си ги направим със съпруга ми на своя глава и за колко време излизат резултатите :ask: И другият ми въпрос е:на гладно и жадно ли се правят или може да си пил кафе и да си хапнал преди това? Благодаря предварително на всички,които ще споделят своя опит !!!
*
Задължително направете вирусологията, дори и да не са ви казали. В Цибалаб една част от изследванията излизат същия ден, а другата част - на следващия ден. Няма значение по кое време на деня ще се правят, както няма и условие да се правят на гладно и жадно, т.е. може да се храните и да пиете кафе.
*
Задължително направете вирусологията, дори и да не са ви казали. В Цибалаб една част от изследванията излизат същия ден, а другата част - на следващия ден. Няма значение по кое време на деня ще се правят, както няма и условие да се правят на гладно и жадно, т.е. може да се храните и да пиете кафе.


Много благодаря за отговора!Веднага ще се задействам :)
*
На мен в Циба ми излязоха 4,50 с направление. Хив, васерман, и два хепатита.
Към тези изследвания бих добавила и имунология, особено ако има неуспешна процедура и не е открита логична причина да не настъпва бременост.
*
Здравейте, момичета! :)

Следващия месец ми предстои процедура, днес бях при личната лекарка и тя ми каза, че изследванията за СПИН, Васерман и Хепатит не се поемат от касата. Виждам, че някои от вас са ги правили с направление. Бихте ли ми казали дали го взехте от личния си лекар и евентуално дали пазите кода?
Предварително ви благодаря!
*
Serendipity, в момента върви кампания по безплатно тестване за Хепатит С и ако може поне този разход да си спестиш. Чувала съм, че някои пускат серологията в ХЕИ и там излизало по-евтино, но аз не съм го правила. Ако не можеш да си вземеш направление провери и този вариант.
Имам вече две ангелчета на небето

За хепатит получихме направление, за СПИН джипито ми каза че не го поема касата. Но това което чета откакто сме тръгнали по този път е че различните джипита различно говорят - някои са коректни и ти дават каквото се полага, други гледат да си спестят направленията, трети просто не са запознати с кодовете..
*
Много ви благодаря за бързите отговори, момичета! :)

Да, наистина е въпрос на голям късмет човек да попадне на свестен личен лекар...
Ето кодовете на въпросните направления за изследвания, за които попитах, открих ги случайно в нета:


02.07 - Васерман
05.01 - СПИН
05.05 - Хепатит В
05.06 - Хепатит С

Може тези разходи да са незначителни на фона на всичко останало, което си плащаме от джоба, но защо да не си ползваме правата?!

Желая успех на всички! :)
Много ви благодаря за бързите отговори, момичета! :)

Да, наистина е въпрос на голям късмет човек да попадне на свестен личен лекар...
Ето кодовете на въпросните направления за изследвания, за които попитах, открих ги случайно в нета:


02.07 - Васерман
05.01 - СПИН
05.05 - Хепатит В
05.06 - Хепатит С

Може тези разходи да са незначителни на фона на всичко останало, което си плащаме от джоба, но защо да не си ползваме правата?!

Желая успех на всички! :)
здравей и аз се сблъсках със същия проблем.Първо личния доктор ми каза,че нямал направления ,аз му извадих кодовете и след дълго мърморене ми даде,само за васерман не,но си го платих.На съпруга ми не даде,каза,че били много скъпи изследвания и не можел.Наистина от както сме започнали(февруари месец)сме похарчили около 1200 лева,но не е в това проблема.Малко се увлякох успех .В коя клиника си?
*
liudmila76, в клиника Селена съм. :)

Имам направени имунологични и генетични изследвания, хормоните на щитовидната жлеза, също и за микоплазма, уреаплазма и хламидия. Остават ми тези, които изброих и евентуално още някакви, ако има, непосредствено преди процедурата.
Миналата година изследвах абсолютно всичко възможно, но имат давност и така...

Забелязвам, че отделните клиники имат различни изисквания по отношение на нужните изследвания. Аз лично бих пуснала всички за собствено успокоение. Ето, при генетичните при мен "изскочи" тромбофилия...
*
Може ли някой да ми каже МБ задължителна ли е преди икси и ако не е чиста проблем ли е стартирането на процедурата?
в Плевенската клиника е задължителна. Ти в коя клиника си?
*

  dess_dess

 • *****
 • 2328
 • станах двойна мама
Може ли някой да ми каже МБ задължителна ли е преди икси и ако не е чиста проблем ли е стартирането на процедурата?
Задължителна е, даже мисля че е задължителна вече и по Наредбата N28, според мен, не стартирай процедура без чиста МБ, проблеми с нея, водят до спонт аборт ...


Здравейте,
тези задължителни изследвания трябва ли да се правят след датата на заповедта
примерно аз ще си взема заповедта на 08.08 , а си очаквам цикъла на 28.07
т.е. ако трябва да е след датата на заповедта,ще трябва да чакам следващия цикъл-28.08
Всъщност става дума за хормоналните изследвания на 3-ти ден от цикъла и за щитовидната жлеза
оффф дано някой ме разбра  :BangHead:
Цитат
Здравейте,
тези задължителни изследвания трябва ли да се правят след датата на заповедта
примерно аз ще си взема заповедта на 08.08 , а си очаквам цикъла на 28.07
т.е. ако трябва да е след датата на заповедта,ще трябва да чакам следващия цикъл-28.08
Всъщност става дума за хормоналните изследвания на 3-ти ден от цикъла и за щитовидната жлеза
оффф дано някой ме разбра  :BangHead:

Не,не е задължително!Отиваш на 3-5 ден от МЦ при твоя лекар,казваш му ,че ще получиш заповедта на 08.08 и че искаш да направите предварителните изследвания за да можеш да стартираш веднага след като я вземеш.Друг е въпроса дали лекаря(клиниката)няма да почива през август,повечето в този период не работят.
Дано съм била полезна!Успех!
Момичета, смятамнда си взема направления за вирусологията от личният лекар, само че гледам че ми исках хив 1,2  и за хипатит с. И някакъв показател анти.

От хормоните кои за задължителни за фонда, тъй като имам щитовидни пускани , както и атителата. Първото ми е преди 6 месеца 2,57 тсх, но то е след лъчение, след цветна снимка , ампоследното е от юли и е 1,07 ....не смятам да я дебна щитовидната, защото нямам оплаквания и да я пускам, ако не ензадължителна,


Назначили са ми и според мен излишно тестостерон и прогестернон, те не са задължителни нали? А аз и нямам показания и оплаквания, редовен цикъл, редовна овулация, ние сме с мъжки ф-р.


Въпроса ми е коиса задължителните по фонда
*
а като цена колко струват изследванията на жената преди процедура ?
*
Всяка клиника има различни цени. Най-добре е да провериш ценоразписа на сайта на клиниката, чийто пациент си. Ако няма ценоразпис на сайта,  се обади на регистратура и попитай за цените.

Теб те интересуват изследванията непосредствено преди процедура или изобщо изследванията, които се назначават при постъпването като пациент в клиника по репродуктивно здраве?*
Всяка клиника има различни цени. Най-добре е да провериш ценоразписа на сайта на клиниката, чийто пациент си. Ако няма ценоразпис на сайта,  се обади на регистратура и попитай за цените.

Теб те интересуват изследванията непосредствено преди процедура или изобщо изследванията, които се назначават при постъпването като пациент в клиника по репродуктивно здраве?
Интересуват ме изследванията преди процедура за жената !
*
Хормони:
Е2, FSH, LH, Пролактин - около 18 лв на хормон
ТСХ - не знам каква е неговата цена
ПКК- около 22 лв
Вирусология - Спин, Васерман, Хепатитите. Тяхната цена също не я знам.

Пак казвам, за да не става объркване, най-добре провери цените на изследванията в клиниката,  в която ще правиш ин витро опита.

п.п. имаш ли правена ЦС? Ако не то е добре да я направиш. Цената ѝ е между 120-300 лв., зависи от това дали ще я правиш с упойка или без.
*
Хормони:
Е2, FSH, LH, Пролактин - около 18 лв на хормон
ТСХ - не знам каква е неговата цена
ПКК- около 22 лв
Вирусология - Спин, Васерман, Хепатитите. Тяхната цена също не я знам.

Пак казвам, за да не става объркване, най-добре провери цените на изследванията в клиниката,  в която ще правиш ин витро опита.

п.п. имаш ли правена ЦС? Ако не то е добре да я направиш. Цената ѝ е между 120-300 лв., зависи от това дали ще я правиш с упойка или без.
  преживяхме 3 извънматочни, няма тръби за ЦС
*

  dess_dess

 • *****
 • 2328
 • станах двойна мама
Всяка клиника има различни цени. Най-добре е да провериш ценоразписа на сайта на клиниката, чийто пациент си. Ако няма ценоразпис на сайта,  се обади на регистратура и попитай за цените.

Теб те интересуват изследванията непосредствено преди процедура или изобщо изследванията, които се назначават при постъпването като пациент в клиника по репродуктивно здраве?
Интересуват ме изследванията преди процедура за жената !

Тези, които Мецани ти е написала :lol: плюс серология, МБ, Цитонамазка и евентуално НК клетки ( в няои клиники, много държат на тях) :lol:


*
Микробиолигията и цитонамазката са по 20 лв ( приблизително). Имунолонологичните изследвания( вкл. нк-клетки)  когато ги правих бяха 260 лв. Но зависи от клиниката - някои клиники изискват имунологични изследвания, други не.
*
Микробиолигията и цитонамазката са по 20 лв ( приблизително). Имунолонологичните изследвания( вкл. нк-клетки)  когато ги правих бяха 260 лв. Но зависи от клиниката - някои клиники изискват имунологични изследвания, други не.
инвитро процедурата се поема от фонда, а само изследванията преди процедурата се заплащат?
*
Да, изследванията преди процедура се заплащат от пациента.
В първия пост на тази тема можеш да прочетеш какво поема и какво не поема Фондът:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48092.0
*
Хормони:
Е2, FSH, LH, Пролактин - около 18 лв на хормон
ТСХ - не знам каква е неговата цена
С направление за гинеколог (който да ти даде направление за половите хормони) и ендокринолог (ТСХ) може да минеш по ЗК.

ПКК- около 22 лв
Вирусология - Спин, Васерман, Хепатитите. Тяхната цена също не я знам.
За тези личният лекар може да ти даде направление.
*
Здравейте предварителните изследвания за инвитро задължително ли трябва да се направят в инвитро клиника или може и в други лаборатории .
*

  Марина75

 • *****
 • 3039
 • Скоро и ние ще бъдем родители!Вярваме в това!
Здравейте предварителните изследвания за инвитро задължително ли трябва да се направят в инвитро клиника или може и в други лаборатории .
Можеш да ги направиш където си искаш,те са за сметка на пациента.

 "Преживените трудности не определят живота ти, а те научават да бъдеш победител!"
*

  dess_dess

 • *****
 • 2328
 • станах двойна мама
Здравейте предварителните изследвания за инвитро задължително ли трябва да се направят в инвитро клиника или може и в други лаборатории .

Малко зависи и от това в коя клиника си , например в КИРМ Плевен миналата година, държаха всички да са правени само при тях и не признаваха от други места 8O
Но в Селена Пловдив, нямаше такова изискване :lol:


*
Здравейте предварителните изследвания за инвитро задължително ли трябва да се направят в инвитро клиника или може и в други лаборатории .

Малко зависи и от това в коя клиника си , например в КИРМ Плевен миналата година, държаха всички да са правени само при тях и не признаваха от други места 8O
Но в Селена Пловдив, нямаше такова изискване :lol:
Първия ми опит беше в Плевен  :balk_160:
около 1000 лева ми излязоха предварителните изследвания
*
момичета,

някой правил ли е някое от изследванията  ХЕИ варна? гледах на сайт-а им но нищо не видях : (

ще звънна и на ДжиПи-то да видя дали ще и се откъсне нещо от сърцето но малко се съмнявам : (

иначе като гледам изследванията ще са към 60 лева на човек ... 120 за двамата - не е безумно много но бих ги дала за генетични например  osi_17
   здравеите,
интересува ме правят ли се изследвания на матката, доплер на матката за да може по-добре да се захване ембриона?  :bori_023: Ще правя за първи път ин витро.
здравейте, някой можели да ми каже нещо повече за анти-двойно верижно днк в кръвта и как се лекува и цени ако може
подробности за анти-двойно верижно днк в кръвта
*
pepina 1, предполагам това е изследване от пакет имунологични, най-добре да се консултираш с лекаря, който е назначил изследването. Напиши какъв е резултатът и референтни ст-ти.

>200.0  ,a май трябва да е <25,0u/ml много ли е това а и лекаря ми каза супер висока цена
*
pepina 1, висока е стойността, разчитане на резултата трябва да направи имунолог и да назначи подходящата за теб терапия, особено ако целиш забременяване. За съжаление, както казваш, това са скъпи изследвания (също и терапията). Аз съм изследвала имунологични в репродуктивна клиника (цена на пакета 265лв.), като на бланката с резултата имаше коментар, отделно обсъдих резултата с репродуктивния лекар, който посещавам. Към твоето изследване има ли коментар? Точно Анти-двДНК не съм изследвала, но съм изследвала други антитела, предполагам зависи от предварителния разговор с имунолога и характерна симптоматика. Обърни се към специалиста, който ти е назначил изследването или пиши от къде си, за да могат да се включат повече момичета с препоръка при кой лекар да отидеш.
« Последна редакция: Май 02, 2014, 21:29:51 pm от marsi »

марси изследванията ми ги назначи  гинеколог от варна  . каза ми че за да влезе всичко в норма трябва да се направят някакви вливания на четири пъти които ще ми струват около или поне 6000 лева,това е много огромна сума. тези високи стойности били предизвиквали спонтанен аборт.тези изследвания са в графа автоантитела в предварителните които правя за ивитро
*
pepina 1, обикновено терапията включва вливания на Имуновенин, Киовиг или др. и цената зависи от назначеното количество от медикамента, затова е различна при всеки. Прегледай тази тема, момичетата са споделяли цени и други подробности около процедурите: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=40440.msg1000891#msg1000891 ,въпреки че става въпрос за НК- клетки.  Анти-двДНК са част от Антинуклеарни антитела и пак вливания се правят.
В този подфорум  http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=23.0  са темите, свързани с Имунологични проблеми, по- добре задай въпросите си в някоя от тях (също има тема за Антинуклеарни антитела), надявам се да се включат повече момичета, които имат личен опит.
Тази цена за четири вливки ми се струва много висока, добре е да потърсиш второ мнение, за съжаление не съм запозната кои са добрите специалисти във Варна. Попитай в някоя от темите за имунологични, а също и в темата, в която пишат момичетата от Варна: http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=48873.0
Успех!
« Последна редакция: Май 03, 2014, 12:53:31 pm от marsi »

марси много ти благодаря
марси казаха ми че имам запушен цервикален канал а в същото време ми взеха секрет от него това възможно ли е
*
pepina 1, предполагам, че по- скоро е силно стеснен. Понякога стеснението е следствие от възпалителен процес, логично е лекарят да иска да изследва секрет. Секретът може да се вземе от маточната шийка в началото или влагалищната част около нея. Също каналът може да е стеснен в по-вътрешната част. Репродуктивна криника ли посещаваш?марси отново ти благодаря,и да посещавам една клиника във варна,но много ми е непозната и чужда тази медицина много ми е сложно и трудно за разбиране.имах нужда някой като теб да ми обясни малко по опростено 
*
pepina 1, няма проблем, когато имаш въпроси или притеснения, пиши.  Добре е да си информирана и да имаш поне относителна яснота какво се прави в отделните етапи от процедурата. Попитах за клиниката по-скоро, за да знам какво точно да напиша като препоръка. И да съм спокойна , че си на правилното място  :). Успех!

Докато писах успях да се свържа със здравната каса, но все пак реших да постна може да е от полза и на някой друг. За спин васерман и хепатитите/С и австралийски антиген/ видях, че момичетата са написали, че се поемат от здравната каса и даже някой беше написал и кодовете за улеснение. Ние понеже имаме котка аз допълнително трябва да правя  токсоплазмоза а и рубеола са ми дали. Та звънях в касата и те казаха че и последните две се поемат. Друг е въпроса, че звънях на Джи Пи-то и то уклончиво каза за всичките, че май не се поемали, но ми записа час за другата седмица да видим какво ще даде. Аз тука сметнах всичко за двамата и излезе  към двеста лева, на фона на това, което сме дали досега не е кой знае какво, но съм решила да се разправям този път. Цял живот плащам осигуровки, а досега три пъти ми се е наложило да опра до личния лекар - два от които за настинки ми изписаха по три страници рецепти и веднъж ми дадоха направление /иеййй/. За гинеколог винаги си плащам защото моя не работи със здравната каса, а му имам доверие и се чувствам добре при него. Ако успея да преборя системата другата седмица ще пиша какви са кодовете и за тези изследвания, за да знае някой ако му се наложи. :)


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

*
alexxxa,

Пиши при всички случаи какво ти е казала :) Моята лична лекарка попринцип е страшно отзивчива и за направления и за всичко, но тогава категорично ме отряза че не се поемат (според мен не го направи нарочно, а може би просто не знае как). Аз също рових из сайта на НЗОК и къде ли не предния път и останах с впечатление, че те се поемат при определена диагноза само (както например при бременност), но щом толкова момичета са успели, значи дори и да е така системата може да се излъже ;) Т.ч. според мен ще е от полза и това да се сподели, за да може да се използва като аргументи преди лекаря :)
*
02.07 - Васерман
05.01 - СПИН
05.02 Рубеола
05.05 - Хепатит В
05.06 - Хепатит С
04.03 Токсоплазмоза

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=4567.0

Казваш че ти ги искат задължително преди инвитро. Диагнозата, която вписват може да е лечение на стерилитет. Ако не ти ги пуска спомени, че си звъняла до НЗОК и те са те уверили че тези изследвания минават през касата. Успех!
« Последна редакция: Май 12, 2014, 14:47:28 pm от lili2011 »
lili2011, благодаря.
Mousyt непременно ще пиша какво е станало. И на мен не ми се вярва моята да го прави умишлено иначе и аз четох какво ли не на сайта на нзок и накрая звъннах, за мое учудване веднага ми вдигна оператор и каза, че се поемали. След 21 ще пиша какво е станало при личната :)


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

02.07 - Васерман
05.01 - СПИН
05.02 Рубеола
05.05 - Хепатит В
05.06 - Хепатит С
04.03 Токсоплазмоза

Здравейте! Преди да си пуснем вирусологията гледах в някакъв документ "ПЪРВИЧНИ МЕДИЦИНСКИ ДОКУМЕНТИ" следните кодове:
02.07   RPR /или Васерман/ само за бременни
05.01   Доказване на HIV антитела с имунологичен метод ЕЛАЙЗА
05.02   Серологични изследвания за маркери на хепатитните вируси А, В, C и D по метода ЕLISА
04.03   Серологично изследване за токсоплазмоза
Занесох ги на личната и тя след продължително умуване ми заяви, че касата не поемала нищо в моя случай и тези направления се давали при други обстоятелства!?
Днес пак го търсих този документ, но в сайта на НЗОК вече е под друг номер и кодовете въобще не ги намирам.
Та, мисълта ми е, че ако преди година, или дори по-малко, някои изследвания са се поемали от касата, не е задължително и в момента да е така, за съжаление!
Ще съм благодарна, ако някой пусне линк към актуален списък от НЗОК!
*
Моя мъж пуска преди две седмици СПИН, Васерман и хепатитете с направление. Аз ги пусках февруари, пак с направление. Имам 4 опита и за 4-те съм си пускала по каса тия изследвания. До лекар си е.
Да се отчета какво свърших засега: Ходих при ЛЛ, която естествено каза, че не била сигурна дали се поемат. След като казах че съм звъняла в касата и са ми казали, че се поемат каза, че ще звънне да пита щото можело да се поемат ама трябвало да ми даде направление не тя , а гинеколог и съответно уролог за  мъжа след като и казах, че и двамата партньори тр да правим. Обеща, че ще пита и до края на седмицата щяла да ми звънне.  :wink: Така, че s.wasi абсолютно си е до лекар. :) Междувременно непременно ще намеря време отново да звънна до касата и да ги питам кой тр да ми даде направление. Пак ще пиша да споделя какво са казали от касата и джи пи- то.


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

*
s.waci, с направление от кой лекар си пускала вирусологията? От личния или от личния на гинеколог и от гинеколога направление за вирусология?
*
Вирусология, трябва да са хепатитите?  :oops: Ако е така, от личния лекар съм вземала винаги и аз и мъжа ми направление.
*
Не само хепатитите - СПИН и Сифилис също. И тях ли от ЛЛ?
*
Да, и четирите от личния.
*
Потвърждавам, всичко от личния. Нерде хепатит, нерде гинеколог  :D .
*
Благодаря ви,
Май сте случили така да се каже на ЛЛ. Аз още не съм ходила, но отсега усещам как ще ми откаже. :?
*
Аз моята я убедих, че ми се полага. Търсете си правата, момичета  :bighug:
Такаааа, преполагам, че ако ЛЛ е добронамерен винаги може да намери начин да ти даде направление. Звънях отново в здравната каса. Момичето е много любезно. Обясних точно случая. Нае се да попита експерта, който е на обученние днес. Каза да звънна утре в към 11 и ще е готова с инфо. Тя каза, че е възможно джи пи-тата да отказват защото не знаят като не било свързано с определени оплаквания и симтоми (ако съм запомнила правилно това което ми е казала). Но обеща да проучи и да каже когато е във връзка с предстоящо инвитро как трябва да се процедира. Утре пак ще пиша.  :D


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

*
alexxxa, ще чакам с нетърпение да пишеш, че живо ме интересува.  :D
Извинявам се за закъснението, нещо петъчно много работа ми се струпа  :) Положението е следното: експерта е казал, че за съжаление тези изследвания във връзка с инвитро не са регламентирани в закона и изцяло зависи от волята на лчния лекар. Казаха със сигурност, че ако те дадат направление нзок ще плати и няма да ги глобява, но могат и да ни откажат. Казаха, че за момента могат за съжаление само да ме посъветват любезно да помоля ЛЛ, който си имал начин да ми даде каквото му се откъсне от сърцето и да му обясня, че съм звъняла в касата и от там са казали, че ще платят и няма да налагат глоби. С две думи: категорично право регламентирано в закона нямаме и изцяло зависим орт волята на ЛЛ. :( Съжалявам, че не можах да донеса по - добри новини.


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

*
Благодарности, alexxxa! Аз лично не съм очаквала по-различни новини, но все пак исках да знам докъде мога да "настъпвам" личната ми лекарка.  :D
Да споделя моята лична какво каза: подходи с разбиране в интерес на истината за юли могла всичките, но тъй като на мен ми е късно и ще ми трябват за средата на юни обеща, че ще види максимално много да ми даде, но нямало да са всички. Така, че Мириам опитай да обясниш на твоята отрано за какво иде реч, може и тя да прояви разбиране :crossfingers:


След бури - мир и тишина,
След нощ - безбрежна светлина.  

*
Благодаря ти, alexxxa! Тя наш`та още не е ясна. В сряда (04.06) сме на първичен преглед и като начертаем план с доктора, тогава вече мога да правя някакви сметки.
Поздрави!
*
Здравейте,
Днес случайно попаднах на тази оферта:http://ofertomat.bg/offers/view/3133.html
Аз лично смятам да се възползвам, защото ми предстои контрола (ТСХ ми беше 2,51 т.е. водят го граничен), а и Цибалаб все пак са някакво име в сферата (поне за мен). Надявам се  да съм била полезна. Поздрави!  :D
Здравейте,
Днес случайно попаднах на тази оферта:http://ofertomat.bg/offers/view/3133.html
Аз лично смятам да се възползвам, защото ми предстои контрола (ТСХ ми беше 2,51 т.е. водят го граничен), а и Цибалаб все пак са някакво име в сферата (поне за мен). Надявам се  да съм била полезна. Поздрави!  :D

Много благодаря, че го сподели!
*
Здравейте, някой пускал ли е изследвания за ин-витро с направелине в Сити лаб Варна?
*
Здравейте! Побутвам темичката.

ММ е с диагноза олигоастеноспермия и ни предстои първо ИКСИ. Досега той е правил няколко спермограми, ДНК-тестове, микроделеции У хромозомата, муковисцидоза (изследване на най-честите дефекти), вирусолог. и серологични изследвания, и хормони.

Аз съм правила хормони, вирусолог. и серологични изследвания и цветна снимка.
И двамата сме изследвани за уреаплазма, хламидия и микоплазма.

Лекарят ни каза, че засега това е достатъчно. При въпрос дали е необходимо да правим кариотип, отговорът беше: "ако желаете".

Вярвам на лекаря си, но бих искала да ви попитам пропускаме ли някое важно изследване, което е препоръчително преди АРТ-процедура?

Благодаря ви!
*
Момичета,
чудя се следното- ако личният не дава направление да се минат вирусологичните през касата, какъв специалист би могъл да ги назначи. Имам допълнително здравно осигуряване към здравен фонд, но те не поемат лечение на стерилитет. Опитвам се да намеря вратичка, така че все пак да ги поемат, за целта обаче трябва лекар да назначи изследванията. ВЪпросът е какъв? Вирусолог? Или да пробвам с общопрактикуващ?
The impossible is often the untried [/i]
*
Доколкото знам личния лекар не дава направление за вирусология.
До сега винаги съм си плащала тези изследвания ,ако имаше такава вратичка щях да я открия. :?
Плащаш си и това е.
*

  adelaida

 • *
 • 9
 • Любовта е единственото нещо от което се нуждаеш
Здравейте, искам да попитам цветната снимка на тръбите задължителна ли е да се прави отново, при положение, че ми е правена преди 4-5 години такава, питам защото се наложи да ми я правят с пълна упойка....
И другият ми въпрос е болезнено ли е изследването ако е без упойка?
За всяко нещо си има място и време.
*
Здравейте, искам да попитам цветната снимка на тръбите задължителна ли е да се прави отново, при положение, че ми е правена преди 4-5 години такава, питам защото се наложи да ми я правят с пълна упойка....
И другият ми въпрос е болезнено ли е изследването ако е без упойка?
Здравей, според мен доста дълъг период от време е минал. Не ти ли казаха от ин витро клиниката от кога най-рано трябва да е цветната снимка? На мен ми приеха цветна снимка с давност около 9 месеца. Що се отнася до упойките, моята беше без упойка и ми беше доста неприятно, но тук в момента момичетата коментират, че масово се правят местни упойки при цветни снимки.
*

  adelaida

 • *
 • 9
 • Любовта е единственото нещо от което се нуждаеш
Благодаря!
За всяко нещо си има място и време.
*
Доколкото знам личния лекар не дава направление за вирусология.
До сега винаги съм си плащала тези изследвания ,ако имаше такава вратичка щях да я открия. :?
Плащаш си и това е.
Личният лекар дава направление за виросология (ако е склонен, разбира се), с основание 'стерилитет'.
Някой преди време дори беше писал кодовете по НЗОК за тези изследвания, но аз така и не повдигнах въпроса пред нашия личен лекар.
*

  sianie1

 • **
 • 86
 • Нема начин да нема начин
Алфи, вирусологията можеш да направиш напълно безплатно в център на ХЕИ. Там има кабинети за анонимно изсл. на Спин. Към него правят и включват и останалите за хепатит, сифилис и др. Резултатите излизат за около 1 седмица. Кажи им, че ти трябва за ин-витро и ще напишат името ти върху бланката.
Нема начин да нема начин!
*
Понеже не намерих друга активна тема, ще питам тук.
Назначени са ни виросология на мен и партньора, както и микробиология на еякулат. Всичко ще си плащаме, не защото парите не са проблем, а защото работното ни време не позволява да се занимаваме с лични лекари или ходене до ХЕИ  :? . Лекарката ми каза, че материала за микробиологията може да се добие вкъщи, в стерилен контейнер и да се занесе в лабораторията. Аз обаче не попитах до колко време трябва да стане това, в смисъл - времето от вземането до носенето. Четох някъде, че периодът е около час, но ако някой по-запознат може да отговори, ще съм благодарна. Ако не, мисля да звънна в болницата да питам. А и дали има значение по кое време на деня носим, т.е. изискване да е преди обяд, примерно?
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Задължителните изследвания струват около 160 лв.
*
kikair, аз малко повече ги смятам (но са в този порядък), явно зависи от клиниката и цените на лабораторията в нея  :). Това, което обаче мен ме гложди, е процедурата за микробиологията на М (няма да се повтарям, че писах вече в предния пост). Мисля утре да отида до клиниката и да се видя с док, че на нас процедурата (инсе ще правим) вероятно ще се падне във Великденските дни и не знам дали няма да отложи за другия месец  :?
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Момичета проверете в цибалаб, мисля че там имат пакетни изследвания, които излизат малко по-евтино. Аз като правих лапарото съм проверявала - в лабораториите към клиниките нямат пакети, въпреки че работят пак с цибалаб.


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
*
lilibell, благодаря. Мисля, че CibaLab СПОКОЙСТВИЕ включва тези, които док ми е отбелязала на бланката + Хламидия, за която тя нищо не каза  8O (или не съм разбрала). Цената е 48лв, което за двамата прави 96лв. Малко по-евтино излиза от клиниката, но колкото спестим, толкова.
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Здравейте, някой пускал ли си е изследвания в ХЕИ - интересува ме за колко време стават, какво точно може да се пусне - само СПИН или и другите и също така плаща ли се нещо.


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
Доколкото знам, ЛЛ може да назначи вирусологията, но се полага само на бременни (или поне повеето ЛЛ така казват).
*
Неее нямам време да ходя до личната, пък и май както казваш за такива като мен в процедура не се полагат изследвания по каса. Става дума за изследванията в хеи или в кабкис кабинетите - чета в нета и не мога да разбера само за спин ли правят изследване или и за хепатит и сифилис. Също така ми е важно ако някой скоро е правил там изследвания за колко време излизат резултатите. Защото ако стават за повече от седмица - не ми вършат работа. Аз съм задействала ММ да ходи още понеделник, аз също ще опитам да мина понеделник ама тази инфо щеше да ми е много полезна.


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
*

  sianie1

 • **
 • 86
 • Нема начин да нема начин
Либел, в ХЕИ можеш да пуснеш цялата вилусология безплатно. Резултатите излизат за 1 седмица.
Нема начин да нема начин!
*
В Кабкис кабинетите доколкото знам е само спин, стават за пет минути и ти дават бележка. Питайте и за другите, но обикновено нямат тестове.
ЛЛ можк да даде направление, по пътеката за съответния стерилитет (на мен ми даваше за тубарен).
Моля ви момичета обяснете ми правилно ли постъпи лекаря? Случая е следния - с мъжа ми решихме да правим инсе и доктора каза да направим тези задължителни изследвания преди процедурата. Направихме ги . Дадохме към 700 лв общо за двамата. Последва УЗ на 2 ден от МЦ ( след около 10 дни след изследванията) оказа се че този месец няма да е възможна процедура. Оставихме за следващия.Следващия месец обаче цикъл нямах. Остана само един месец и ако не се случи до тогава изследванията вече няма да важат. Въпросът ми - не е ли по удачно първо да се направи УЗ да се види дали всичко е наред и тогава да се правят тези изследвания?
*
Здравей svetllla, вероятно всеки лекар си има собствен подход и практика, но и за мен е странно да ти назначи изследвания без да сте сигурни, че изобщо ще правите някаква процедура. Аз например тези изследвания съм ги оставила чак преди пункция защото те стават много бързо - не знам ти от къде си, но в София излизат за ден - два. Тоест малко преди самата процедура ще ги правя. А и какви са тия изследвания за 700 лв?? Вярно,че не са евтини, но чак 700 лв. на мен ще ми излязат към 200 лв. по предварителни сметки за мен и партньора ми.


Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети
ето това са изследванията
01.01 - Пълна кръвна картина (ПКК)
WBC (Leuc)   9.7   x109/l   3.1 ÷ 10.3
RBC (Ery)   4.75   x1012/l   3.2 ÷ 4.6
HGB   141   g/l   99 ÷ 136
HCT   0.404   L/L   0.302 ÷ 0.423
MCV   85.1   fL   78.6 ÷ 102.2
MCH   29.7   pg   25.2 ÷ 34.7
MCHC   349   g/l   313 ÷ 354
PLT (Thr)   219   x109/l   128 ÷ 434
LYM%   0.184      0.15 ÷ 0.458
MXD%   0.053      0.013 ÷ 0.259
NEUT%   0.763      0.437 ÷ 0.771
LYM#   1.8   x109/l   0.9 ÷ 2.8
MXD#   0.5   x109/l   0.1 ÷ 1.6
NEUT#   7.4   x109/l   1.6 ÷ 6.9
RDW-SD   41.5   fL   35.3 ÷ 48.9
RDW-CV   0.128      0.106 ÷ 0.157
PDW   12.8   fL   9.4 ÷ 18.1
MPV   10.1   fL   8.5 ÷ 12.4
P-LCR   0.264      0.143 ÷ 0.440
01.03 - Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ)   7   mm/h   < 20
01.11 - Глюкоза   5.60   mmol/l   3.9 ÷ 6.4
01.13 - Креатинин   68.90   μmol/l   52 ÷ 100
01.14 - Урея   4.60   mmol/l   2.8 ÷ 7.2
01.15 - Билирубин - общ   5.80   μmol/l   1.7 ÷ 21.0
01.17 - Общ белтък   73.68   g/l   60 ÷ 88
01.18 - Албумин   46.50   g/l   35 ÷ 52
01.23 - Пикочна киселина   179.10   μmol/l   155 ÷ 357
01.24 - ASAT   19.50   U/l   < 31
01.25 - ALAT   17.20   U/l   < 34
90.41 - Анти-кардиолипин IgG (aCl-IgG)   1.2   U/ml   < 10
90.42 - Анти-кардиолипин IgM (aCl-IgM)   0.8   U/ml   < 7
90.43 - Анти-b2GPI-IgG   2.9   U/ml   N < 5; Bord. 5-8; Pos. > 8
90.44 - Анти-b2GPI-IgM   0.9   U/ml   N < 5; Bord. 5-8; Pos. > 8
90.53 - Анти-спермални антитела (ASA) в серум   22.412   U/ml   < 60
90.86 - HIV (Anti-HIV 1/2)   negative      N (-) negative
90.87 - Сифилис (Wasserman)   negative      N (-) negative
90.88 - Хепатит B (HBsAg)   negative      N (-) negative
90.89 - Хепатит B (Anti-HBc-IgM)   negative      N (-) negative
90.90 - Хепатит C (Anti-HCV-Ab)   negative      N (-) negative
91.35 - Определяне на кръвна група   O Rh / - /      
91.88 - Микробиологично изследване на влагалищен/цервикален секрет – пакет
и на мъжо аналогични плюс биологична преживяемост
От Варна съм . Лекуваме се в МЦ Радост.

В същата клиника днес ми дадоха задължителните изследвания, които възлизат на 1400лв.Потресена съм,като че ли са ми джобните пари и ей така се плащат.
Извинете ме за последователния пост ,но длъжна ли съм да правя изследванията в същата клиника? Те цените им са двойни ,за някой неща  :?
*
  :D :D Момичетааа, освестете се!!! Този "лекар" само гледа да ви обере! И аз ходих преди две години при него и ми връчи лист с изследвания за хилядарка, че и отгоре. Повече не стъпих при него.
*
Копирам си поста от другата тема
Да споделя, че в ХЕИ/поне в нашия град/ имали безплатни програми, незнам точно за какво, но изследват безплатно спин, васерман, хепатит Б и Ц и хламидия. Вчера го разбрах, но тъй като ми трябват за понеделник, ще могат само част от тях да ми направят, защото поне при нас, чакали да съберат повече проби и да ги пуснат. Но ще го имам предвид за следващия път, защото сега ще започвам да събирам няколко месеца яйцеклетки, а изследванията важат само 3 месеца. Който му е нужно да се възползва, но питайте, защото се оказа, че доста хора не знаят.
[/quote]
Здравейте! Пиша отново! Вчера направихме инсето в МЦ Радост.
Разбирам че цените са високи в тази клиника, но моля ви при кой лекар мога да отида без да ме "обере" и съответно да обърне вимание ( за Варна)? Това в третия при когото ходим от 3 г. насам и само той ни обърна вимание и предприе нещо. Била съм при д-р Халачева - Майчин дом и д-р Александров - Цар Варна. Нямаме възможност за пътуване в други градове-все пак трябва и да се работи. Хубав ден на всички!
*
Здравейте! Пиша отново! Вчера направихме инсето в МЦ Радост.
Разбирам че цените са високи в тази клиника, но моля ви при кой лекар мога да отида без да ме "обере" и съответно да обърне вимание ( за Варна)? Това в третия при когото ходим от 3 г. насам и само той ни обърна вимание и предприе нещо. Била съм при д-р Халачева - Майчин дом и д-р Александров - Цар Варна. Нямаме възможност за пътуване в други градове-все пак трябва и да се работи. Хубав ден на всички!
С д-р Александров защо не са се получили нещата? Щях него да ти препоръчам. Ако сте доволни от Емин, тогава о.к. Успех!
Здравейте, някой може ли да ми разчете резулттите  от микробиологично изследване, понеже лекарят ми е в отпуска. Прикачвам снимка на изследването, понеже не ги разчитам, за да ги напиша. Предварително ви благодаря. Поздрави
Здравейте, може ли да ми каже някой дали може да се направи снимка на тръбите и ЗЕТ в един и същи цикъл? Ако не - колко време след това? Т.е. в следващия цикъл може ли?
Здравейте направихме всички изследвания необходими за инсеминация но излезе положителен резултат за хепатит В на партньора ми а моя е отрицателен.При това положение ни казаха ,бе не може да ни направят процедурата а тук прочетах ,че може ако аз подпиша съгласие.Резултата за хепатит В е ,че само е носител на вируса не е болен какво може да ми посъветвате.Как да постъпя процедурата щяхме да я правим в АГ Варна.
*
Здравейте направихме всички изследвания необходими за инсеминация но излезе положителен резултат за хепатит В на партньора ми а моя е отрицателен.При това положение ни казаха ,бе не може да ни направят процедурата а тук прочетах ,че може ако аз подпиша съгласие.Резултата за хепатит В е ,че само е носител на вируса не е болен какво може да ми посъветвате.Как да постъпя процедурата щяхме да я правим в АГ Варна.
lorena78, препоръката ми е да зададеш въпроса си в темата, в която консултира д-р Даскалова: Тема за въпроси към медицинския консултант, като е добре да напишеш точния резултат от изследването.
« Последна редакция: Март 10, 2016, 08:40:11 am от marsi »

Благодаря marsi няма стойности при изследването само пише позитив и негатив ,това са задължителните изследвания преди АРТ процедура за хепатит и СПИН .Сестрата в клиниката ми каза ,че само е носител не е болен защотото австралийския антиген е отрицателен и само тава.
*
Няма такова понятие, като здрав носител на хепатит В.
Или сам е изчистил вируса и има антитела, т.е. преболедувал е и сега всичко е наред, т.е. той няма вирус,  или е с хронична инфекция.
Напиши точно изследванията от вирусологията, които са му правени. Надявам се, че ти имаш ваксина за хепатит В!
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
ето HBsAg pozitiv +
Anti-Hbs negativ-
Hbc total negativ -
anti -HCV negativ -
HIV 1/2 negativ
Syphilis AB negativ
това пише на изследванията
*
ето HBsAg pozitiv +
Anti-Hbs negativ-
Hbc total negativ -
anti -HCV negativ -
HIV 1/2 negativ
Syphilis AB negativ
това пише на изследванията

Повторете Hbc total и HbsAg. Нещо не се вързват резултатите.
Случайно да е няколко  дни след ваксина за хепатит В?
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
Да сега ги пуснахме пак да видим какъв ще резултата но не е имало ваксина преди това.
*
Пиши, като излезнат.
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
Резултата е отрицателен даже от две лаборатории са отрицателни и сега в този случай незнам в нашата клиника дали ще ни ги уважат, защото те искат в определена лаборатория да са направени изследванията.
*
Резултата е отрицателен даже от две лаборатории са отрицателни и сега в този случай незнам в нашата клиника дали ще ни ги уважат, защото те искат в определена лаборатория да са направени изследванията.

HbsAg, anti Hbs и Hbc total са отрицателни, така ли?
Щом и трите са отрицателни, значи никога не се е сблъсквал с вируса на хепатит В и няма хронична инфекция, което е чудесно!
Съвета ми е да сложите и двамата ваксини и успех в процедурата за бебе :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*
Анмар, няма ли ваксините да отнемат твърде много време? Хепатитните имам предвид. Нали се правят през отстояние от шест месеца? Или това беше само между втората и третата доза. Май първите две бяха през месец.

*
Има различни схеми. Стандартната е на 0, 1-ви и 6-ти месец. Има и ускорени схеми: 0, 7-ми и 21-ви ден и бустерна доза на 12-ти месец.
Могат да го обсъдят с лекар :)
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*

  Мели

 • Д-р Мариела Даскалова
 • *
 • 12161
 • Timeo Danaos et dona ferentes
Забавяне от 6 месеца не е нищо в сравнение с огромните проблеми, които биха възникнали при заразяване. Тук е мястото да кажа за пореден път, че точно това е причината да препоръчваме изследванията да се правят преди забременяване.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Да всички са отрицателни а относно ваксините ще видим какво ще ни кажат но май наистина отнема време а при нас то малко ни притиска заради моите години.
*
lorena78, ние в края на миналата година бяхме в същата дилема. Заради работата ваксините за Хепатит Б ни бяха нужни, но пък бяхме и преди стартиране на процедура. Обадих се в РЗИ-София и оттам ми подадоха информация за два вида схеми на прилагане - дългата, която е 6 месеца и кратката, която става точно за месец. В крайна сметка, решихме да не рискуваме (а и не мога да си представя да треперя да не прихванем нещо точно в най-неподходящия момент - работата ни е рискова), та отложихме един месец плановете и готово - и двамата се ваксинирахме по кратката схема. Аз тогава говорих и с Док и тя беше "За" и с двете ръце. Ние също сме от тези, дето времето ги притиска, но един месец за сметка на толкова дългосрочна сигурност, нямаше много за мислене. Обсъдете го и вземете решение, което смятате, че е правилно. Успех в процедурата!
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
*
Да, аз съм ваксинирана по дългата схема и затова си мислех, че за човек, правещ опити, 6 месеца са си много време. Аз вече бях родила, де. По-добре да се правят предварително, но на мен никой не ми беше обърнал внимание, а явно и аз не съм се осведомила достатъчно.

*
И аз знаех предварително само за 6-месечната схема, но от познати разбрах за краткия вариант и веднага се консултирах. Това, което съм забравила да спомена в по-горния си пост е, че след една година от последния прием на ваксината се прави реваксинация, за да се завърши цикъла. От РЗИ ми казаха, че ако тогава съм в период на бременност, пускат само титър за антитела, за да се види какво е дереджето и боцкането се отлага до подходящ момент. Иначе, като схема беше нещо такова: слага се първата инжекция, след седмица - втората и последната е на третата седмица след втората (точно месец).
"Не ми казвай, че небето е лимитът, след като има стъпки на Луната."
"И все пак, докато имам дъх, топя ледените цветя по прозорците си, защото имам душа, която не може да не се надява.”
“Sad birds still sing.”
Здравейте не знам къде да си задам въпроса и затова питам тук. В края на месец ноември изпратихме документи за инвитро с прерпоръчано писмо, след седмица си получих фиш, че са го приели, обаче до сега не са ми звъняли за входящ номер или нещо друго. Въпроса ми трябва ли да се притеснявам ? Да звъня ли някъде и къде ? Как да постъпя сега или все още е рано предвид празниците?
*
Звъниш във фонда, казваш кога си изпратила документите.Там ще те намерят по ЕГН и е ти кажат входящия номер под който си.Звъни по-упорито, не вдигат веднага!

Благодаря :)
Здравейте, звъня вече втора седмица никои не ми вдига, знаете ли дали имат email.