0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Хламидия
« Отговор #80 -: Септември 03, 2010, 21:31:41 pm »
Да мила Sixsens отново ми обясни всичко точно, мн ти благодаря за поред път, мн си мила. От вчера насам сме се отдали на опитите за бебе-спирам да мисля за това чудо на чудесата-хламидията (ама какво гадно име само :D)Благодаря ти отново :bighug:
Re: Хламидия
« Отговор #81 -: Септември 08, 2010, 10:27:06 am »
  Натъртвам отново - този показател е за стара, отминала вече инфекция, а не за настояща такава. Наличието на високи стойности сочи, че вече си прекарала хламидиите. 

Sixsense, извинявай, но изобщо не съм съгласна с това твое твъртение! Така казано означава, че ако на кръвен ти излезе IgG    положителен значи всичко е наред, имали сме но вече нямаме инфекция. А това въобще не е вярно. Ако след курс на лечение (може и няколко) IgG продължава да е над границата чак тогава може да се успокои човек че може и да се е излекувал, а просто IgG-тата му още да не са влезли в норма, защото падат бавно. Но само  по себе си наличието на IgG показва стара, дълго време нелекувана хламидия! Такава, която не е спряна на време и от долния урогенитален тракт се е преместила и в горния - ендометриум, тръби. Тогава започват да се образуват тези антитела.  В много  случаи, понеже тази гад е една от модерните и доста еволюирали бактерии,   хламидията   се премесва на  "горния етаж" и се скрива и дори PCR изследване не може да я открие. Това е защото пробата се взима от цервикса, а тя вече не е там. Може да се открие единствено с биопсия на ендометриума или с едно друго изследване, което така или иначе не се прави тук затова няма да го описвам, но ние с теб сме си говорили за него.  На мен също като на теб са ми казвали през годините, че IgG падат мнооого бавно и да се успокоя защото щом съм се лекувала значи нямам. Е да но не е точно така. Бавно, бавно, но ако до около 2-3 години не започната да падат, значи си е там. Оказа се че аз още си я имам, дълбого скатана някъде.(правила съм си PCR и е бил отрицателен) Не се е излекувала защото са ми били предписвани едни и същи антибиотици всеки път, а един от основните й скилове е да развива резистентност към антибиотика. Затова се прави схема със смесен прием на различни антибиотици и т.н.
Eто тук може да видите един материал на Геника и сами си направете изводите за IgG-то
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:ErwLawuM_4MJ:www.genicalab.com/files/broshuraChT.pdf+%D0%94%D0%9D%D0%9A+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%8F&hl=bg&gl=bg&pid=bl&srcid=ADGEESg_EXLc54wxcQD55NcLKuF16WiQQz8NME4kR0xh_CCd2BXMsORreqVd0YWIiNtHFMfd_aypxdg182gShQSe-r-VWNV2tl1msGqzzhfF8ruPtqoIs52r-rS0f4IgIdMQm3B7cf0g&sig=AHIEtbTZLDKPEI6PnT8JqLkFG9HCtq8Ssg
« Последна редакция: Септември 08, 2010, 10:33:00 am от dessi-kk »
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хламидия
« Отговор #82 -: Септември 08, 2010, 18:16:39 pm »
Когато се изследва хламидия, се изследват минимум два титъра. Това, което съм казала се отнася за изследване на IgG в комбинация с някой от другите титри, не самостоятелно. Коментирала съм конкретни изследвания.
Всичко, което казвам, го казвам от личния си опит. Моята хламидия беше именно такава - хронична. Не съм я хванала навреме, лекувах едва, когато само IgG беше положително, другите бяха вече отрицателни. При това положение, когато стане хронична, лечение не помага. Белята е направена, така че....Аз винаги препоръчвам след лечение на хламидии да се изследва проходимостта на тръбите, именно поради причините описани от теб. Наличието на положителни стойоности на IgG значи именно прекарана инфекция. Да, понякога може и още да има такава, но не задължително. Така че....мисля че специалистите са тези, които биха могли да дадат евентуално адекватен и точен коментар :wink:
Всъщност, мисля че не си ме разбрала какво обяснявам на момичето. Изобщо не значи, че щом IgG е положително, значи всичко е наред. Това е пълна глупост. Както вече подчертах, излседват се и други показатели. В конкретния случай момичето си е постнало резултатите след лечение и аз съм коментираала иемнно тях, не по принцип. Моля, да не ми вадиш думите от контекста :wink:
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хламидия
« Отговор #83 -: Септември 09, 2010, 06:52:36 am »
абе въобще не ти вадя думите от контекса. "този показател е за стара, отминала вече инфекция" Този показател са наличието на антитела към някакъв антиген, а наличието на антитела   не означава че инфекцията ти е отминала. (съответно не е задължително и да имаш все още) Такива антитела, които да  ти показват че нямаш вече инфекция няма. Неналичието им ще ти го покаже. Отдавна ви гледам в тая теме че повтаряте като мантра IgG- показвало наличие на стара но отминала инфекция - Глупости!  Вие вадите значението на показателя от контекста му. IgG антителата се образуват от организма, когато инфекцията е в напреднал стадий и е обхванала и горния урогенитален тракт! Вярно е че спадат бавно, но спрете да повтаряте  че показвали отминала инфекция ! Потърсете кога и как се образуват имуноглобулин A, M,G, Е е т.н.
Re: Хламидия
« Отговор #84 -: Септември 09, 2010, 15:37:41 pm »
Момичета, виждам че сте много осведомени, затова ви моля за съвет къде да се изследваме с мъжа ми за тези гадини. Вчера му пуснахме СГ и морфологията е зле (едва 7% са с нормална). Започваме да търсим причините и това изследване ми се струва наложително. Преди около година правихме профилактично кръвно изследване и резултата беше - . Дай Боже и сега да е така, но ми се иска резултата да е възможно най-точен.
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb1f.lilypie.com/10Fgp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /></a>
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хламидия
« Отговор #85 -: Септември 09, 2010, 23:35:43 pm »
Добре, а когато другите титри са отрицателни, а само това е положително, какво? Пием АБ доживвот ли? Щото като стане хронична инфекцията лечение няма. Това ми го е казвал лекар. Стигне ли се дотам, докъдето казваш ти /аз не споря че е така, както казваш, напротив, напълно съгласна съм/, вече е късно. Белята е сторена и по-зле няма накъде - хидросалпинкс, тазово-възпалителна болест, малкият таз е дроб-сърма. Ама колкото и лечения да провеждаш след това, файда няма. От тази гледна точка  ОТНОВО НАТЪРТВАМ, В КОМБИНАЦИЯ С ДРУГИТЕ ТИТРИ ЗА АКТИВНА ИНФЕКЦИЯ, ако само този е положителен, може да се направи само едно - да се видят щетите и да се действа според тях. Другите неща, дето ти ми беше писала в България ощ не се практикуват, така че...пак стигаме в изходна позиция.
Явно говорим за едно и също, но не успяваме да се разберем.
На този етап, гинеколозите приемат този титър за показател за прекарана инфекция. Може вече и да не е така, но до миналата година беше. така са ми казвали лекарите /не един/, така съм го възприела. Ако истината е друга, значи са ме излъгали, пък аз вас.
Деси, щом отдавна виждаш, че пишем глупости, защо не ни поправи, бе мила? Защо не се включи с тази полезна и обширна информация, ами ни оставяш да тънем в заблуждение? Не се заяждам, сериозно те питам. Информацията ти наистина е много полезна, защо не я сподели в темата по-рано.
Между другото, на тази база, ти какво би посъветвала момичето в този случай. Как да разбере тя има ли или няма хламиддии, при положение, че лекарите тук така процедират?

Всичко, което съм споделяла до момента е на база личен опит и разговори с лекари по въпроса. Ако съм сгрешила някъде и информацията ми е тотално грешна и застрашаваща нечие здраве, моля за извинение. Нека се включи лекар и разясни.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хламидия
« Отговор #86 -: Септември 10, 2010, 08:22:31 am »

На този етап, гинеколозите приемат този титър за показател за прекарана инфекция.

Това наистина е така. След като почина бебчето ми, си направих много, ама много изследвания, включително и за всякакви вирусни инфекции, с изключение на хламидията, при останалите IgG се тълкува за стара прекарана инфекция, което наистина означава, че си е отминала и и са се образували антитела-проблеми няма. Докато при хламидията това не  е така. По принцип и на мен ми направи впечатление, че различните лекари тълкуват резулаттите по различен начин.

Ходих на няколко места и информацията ми е същата като на Sixsens- а именно преди лекуване IgM-високо,IgG-ниско (инфекция в момента), след лечение IgG-се увеличава, съответно IgM-спада. И за да се види има ли резултат от лечението се прави отново тест на IgG (ако не се увеличава, няма проблеми, ако спада лечението е помогнало, ако се увеличава-може би не се е повлияло от лечението) И другото което(както беше при мен) IgM-ниско, IgG-високо (без да съм се лекувала никога)курс с АБ, и след това се следи само IgG. След АБ IgG беше станало по-високо, a IgM-по ниско( и както обясни sixsens),означава че се е повлияло от лечението. АГ ми обясни, че след около месец като го изследваме отново и Игг продължава да расте, ще проведем отново лечение.
Само да кажа и какво ми обясни за ДНК теста- При кръвен резултат отрицателен на ИгА или ИгМ, няма смисъл да се прави ДНк тест(той също ще е отр.) и не е гаранция, че хламидията няма да е отишла на "горния етаж".
Много дълго стана, но се надявам и моето скромно мнение да е помогнало  :) Желая успех на всички.
Re: Хламидия
« Отговор #87 -: Септември 10, 2010, 09:22:19 am »
Dessi-kk, много полезно материалче. Дава отговор на всички въпроси и питанки. Благодаря!
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb1f.lilypie.com/10Fgp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /></a>
Re: Хламидия
« Отговор #88 -: Септември 10, 2010, 10:02:11 am »
Чета с интерес и то просто за да съм в час с темата "Хламидия"

И аз съм я изследвала и понеже преди години беше положителна, все ме човърка от вътре.

Това е първото изследване:
Ig M по Elisa +
Ig G по Еlisa –
Няма референтни стойности, само това пише на резултата.

Второто изследване:
Хламидията Ig G -  отрицателна

Третото е на ДНК анализ на цервикален секрет
Chlamidia trachomatias - отрицателен

И тъкмо мислих, че всичко е наред и след последните постове пак се обърках и пак взех да се съмнявам дали тази инфекция е излекувана.

Ако ИгМ-то е положително не трябва ли и Иг-Г да е?
Или пък се питам, щом съм имала положително ИгМ, а ИгГ показва минала инфекция (и аз така знам), не трябвали то да е положително (във второто изследване).
Или пък просто няма за какво да се притеснявам?
« Последна редакция: Септември 10, 2010, 10:04:08 am от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Хламидия
« Отговор #89 -: Септември 13, 2010, 06:55:45 am »
Добро утро съфорумки,
Тази тема ме вълнува от доста време насам. Имам един въпрос :oops: Ако може да ми помогнете.
 При серологичнен тест за хламидия трихоматис възможно ли е  т.н. кръстосано позициониране да даде + резултат за тази инфекция?
Предварително благодаря.
Re: Хламидия
« Отговор #90 -: Септември 16, 2010, 20:09:12 pm »
Някой по-вещ би ли помогнал в разчитане на резултата?   :?

Chl. trachomatis IgM           0.2        U/ml       при референтна стойност   < 0.9
Chl. trachomatis IgG         0.3        U/ml      при референтна стойност   < 0.9     
Изследването е кръвно, пуснахме го в Кандиларов по заръка на др.Кацаров. Метода е  ELISA.

Ще се консултираме и с док, но сме при него чак другата седмица.
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb1f.lilypie.com/10Fgp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /></a>
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хламидия
« Отговор #91 -: Септември 16, 2010, 20:29:32 pm »
Ами той резултата е ясен. Стойностите са под долна граница, което значи, че са отрицателни.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хламидия
« Отговор #92 -: Септември 16, 2010, 23:52:49 pm »
Така е, дотолкова и на мен ми стана ясно. :) По-скоро се чудех защо резултата не е 0.0?? Дали това не означава, че някога е карана инфекция?
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb1f.lilypie.com/10Fgp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /></a>
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хламидия
« Отговор #93 -: Септември 17, 2010, 04:48:39 am »
Ето, почна се :lol: Фючър, това не е насочено към теб, да не се обидиш! Просто бях сигурна, че след всичко изписано ще се стигне именно до тук.
Според мен, ако е необходимо долната референтна граница да е 0,00, за да бъде едно изследване отрицателно, то така щеше да е упоменато. Щом е под едиколко си, значи е нормално под тази стойност да има наличие на съответните единици /ама как само се изразих :oops:, ама то посред нощ, мозъка ми не е много в час :lol:/
Аз лично, освен на кръвен тест за ЧХГ, на друго количествено изследване не съм виждала резултат /или реф. стойност/ 0,00. Това не значи, че няма такова де :lol: Просто сега това ми изплува като впечатление.
Не се втелясвай излишно. Ако толкова се притесняваш, питай лекаря другата седмица.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хламидия
« Отговор #94 -: Септември 17, 2010, 09:27:53 am »
Права си. Но аз по-скоро не се втелясвам, а просто люботитствам. Такава съм си аз, все си питам, дори и с риска често да съм досадна.  :wink:
Хубав ден!
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lb1f.lilypie.com/10Fgp2.png" width="400" height="80" border="0" alt="Lilypie First Birthday tickers" /></a>
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Хламидия
« Отговор #95 -: Септември 17, 2010, 17:17:38 pm »
 :D Не си досадна, нормално е човек да пита и да се интересува, все пак става въпрос за собственото му здраве. Тук все много четем, но си мисля, че трябва да сме малко по-умерени и да не навлизаме в такива дълбоки дебри, в които и лекарите дето се вика, трудно се оправят, а какво остава за нас. Медицината постоянно се развива, появяват се нови, експериментални изследвания и лечения, които, обаче, за да имат клинична стойност, трябва да мине определен период от време, да обхванат определен брой пациенти и т.н. условности. Не бива да се хващаме за неща, които все още не са медицински стандарт, че настава олелия голяма.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
Re: Хламидия
« Отговор #96 -: Септември 17, 2010, 21:30:29 pm »
И аз прочетох брошурата на Геника, доста ме заинтригува...При мен IgM е отрицателна, IgG-положителна, и то доста над горната граница. Правила съм си и ДНК тест в Геника(пратих го от Варна), излезе отрицателен. Имам направени две цветни снимки, 2008 и сега-2010, преди един месец-тръби проходими, без хидросалпингс. Обаче малко ме жегна това, че можела да предизвика " преждевременно пукване на околоплодните води ". Само един път съм пила антибиотик за тази хламидия - това беше тази година април месец. И сега съвсем се обърках, имам ли, нямам ли, трябва ли да се лекувам, може ли да ми попречи на евентуална бременност, и т.н? Това, че тръбите са ОК, а титъра е положителен, какво значи-дали не е успяла да порази нагоре органите, или просто тепърва ще поразява?

Без значение какво ти се случва и колко лошо ти изглежда днес, живота продължава и утрешния ден е по-добър !
Re: Хламидия
« Отговор #97 -: Септември 17, 2010, 21:42:10 pm »
Аз така и не прочетох листовката до края, ама като прочетох написаното от Сиска, съвсем влязох във филма 8O :? с моята дилема, писала съм я по-горе, но пък аз имам и спукване на околоплоден мехур веднъж :(. Не искам да ми се случва отново...ЦС имам правена 2007 - тръбите ок, а нова ще правя другия месец...

И в такъв случай кое е най-достоверното изследване за хламидия сега?
Кръвно или на цервикален секрет. Аз в Геника пратих цервикален секрет, на резултата пише само отрицателно, няма ИгМ и ИгГ.
А и на предните ми кръвни резултати ИгГ-то е отрицателно.
Друг е въпроса, че са стари и скоро не съм ги повтаряла :?
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

Re: Хламидия
« Отговор #98 -: Септември 17, 2010, 22:03:13 pm »
Радостинка, щом всичко отвсякъде ти е отрицателно, значи това което ти се е случило се дължи сигурно на нещо друго. При мен ИгГто при норма до 9 е 42 :( Просто сега ме е страх, защото имам един мисед аборт в осма седмица след ИКСИ, и сега ми се иска поне каквото зависи от мен като изследвания и т.н. да го направя, пък вече съдбата какво е намислила.....Ще видим.

Без значение какво ти се случва и колко лошо ти изглежда днес, живота продължава и утрешния ден е по-добър !
Re: Хламидия
« Отговор #99 -: Септември 17, 2010, 22:23:27 pm »
Понеже според мен информацията е ценна е добре да я има и не само като линк :wink:
Това е цитат от брошурата на Геника.
Цитат
Цялостна диагностика на хламидийна инфекция при жени

Серология и ДНК-Анализ - При съмнение за хламидийна инфекция е препоръчително паралено изследване на антигена и Ig G антитела с цел:
 - Отхвърляне на вероятността за подобна инфеция.
 - Нейното установяване с данни за конкретния случай (локализация) на ифекцията.

Итерпретация на резултатите
      
 Положителен ДНК тест за Chlamydia Trachomatias и нормални стойности Ig G антитела:
 - Индикация за долна хламидоза.
 - Препоръчително е повторно ДНК изследване 3-4 месеца след третирането, с цел установяване на ефекта от терапията.

Положителен ДНК тест за Chlamydia Trachomatias и повишени стойности Ig G антитела:
 - Индикация за долна хламидоза или реинфекция.
 - Препоръчително е повторно ДНК изследване 3-4 месеца след третирането, с цел установяване на ефекта от терапията.

Отрицателен ДНК тест за Chlamydia Trachomatias и повишени стойности Ig G антитела
 - Индикация за горна хламидийна инфекция.
 - Поради бавния спад в титрите на Ig G антителата е препоръчително периодично ДНК изследване, с цел детекция на евентуална реинфекция, което е често наблюдавано и където риска от появата на горепосочените усложнения значително се увеличава.

Сиска, ей сега вече го прочетох и то няколко пъти и си отговорих на въпросите, ама пустата й хламидия стана вече толкова години все ме човърка от вътре :?.
А може би и ако имях обяснение за спукания мехур, нямаше и да я мисля толкова.
Рехиш, че просто ще си пусна едно контролно кръвно изследване, поне за да се успокоя, че моите кръвни са от 2005 и 2006 :oops:

Но твоите резултати наистина са високи :?
Скоро след АБ-то ли са или?
Може да паднат при ново контролно изследване, ако са скоро след терепията.
« Последна редакция: Септември 17, 2010, 22:25:22 pm от radosttinka »
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!