0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #180 -: Януари 31, 2010, 22:16:29 pm »
Да ви попитам, кога се въвежда меда?
Ние до сега не сме проявили алергична реакция към никаква храна. От декември започнах да давам чай, но леко подсладен със захар. Изобщо не ми се слага захар на каквото и да е било, но чая само така се приема. Ако има някаква възможност са смяна на захарта с мед - веднага я правя.
Имам някакви спомени, че меда е силен алерген.
Аблой, медът не е алерген, но може да причини ботулизъм при деца под 1 година. Затова се препоръчва въвеждането му след годинката. Вместо бяла, може да ползваш кафява захар.

Ммомичета кога се въвежда глутена и как?Месо кога сте дали  също  в кой месец е подходящо?
Месо е подходящо в осми месец, като за първи меса се препоръчват пилешко и пуешко.

Детето ми яде млечни каши с банан, праскова + маракуя (въведени постепенно) мога ли да считам, че е захранен с тези плодове или си се захранва постепенно пак?

За глутена и мен ме интересува има ли значение с какво се въвежда? Ние имаме заместено млечно хранене сутрин (11ч) и ми се струва най-удобно да го въвеждам с пюре с овесени ядки (примерно). Правилно ли ще е?
Да, можеш да считаш, че е захранено, въпреки, че в кашите количествата са минимални.

Глутенът 7-8 месец се въвежда, като е за предпочитане с овес, тъй като е най-слаб алерген сред зърнените храни.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #181 -: Януари 31, 2010, 22:17:30 pm »
Глутен аз въведох сравнително рано - в нчалото на 8-мия месец също като Елфита с овесена каша. В пюре с овесени ядки също ми се струва подходящо, но зависи в какво количество е овеса. По-удачно, според мен, ще бъде да сложиш една чаена лъжичка овесена каша в плодово пюре, което по принцип вече си въвела. Месото го въведох в началото на 7-мия месец, захраних на 5 месеца и 7 дни. По принцип месото е добре да се въвежда към края на втория месец от захранването.
Здравейте!
Един тъп въпрос от мен  :oops: Детето ми яде млечни каши с банан, праскова + маракуя (въведени постепенно) мога ли да считам, че е захранен с тези плодове или си се захранва постепенно пак?
Интересна схема на захранване си избрала, не би ли следвало да е обратното? Т.е. първо да въведеш плодовете? :D Но по принцип е логично да е захранено, според мен. Но нека по-знаещите в тази област да се включат.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #182 -: Февруари 01, 2010, 09:50:26 am »
Интересна схема на захранване си избрала, не би ли следвало да е обратното?

Би, би  :lol: , но след старта на плодовете той си замести веднага едното млечно хранене и стартирах аварийно зеленчуците, за да го докарам до пълноценно хранене. Плодовете ги въвеждам със суров пресен плод и затова съм изостанала. На практика съм въвела само ябълка, круша и банан. Въпроса ми е провокиран именно от въвеждането на банана, които си въведох постепенно, но след това се зачудих дали се води захранен с него.

микки, благодаря!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #183 -: Февруари 01, 2010, 23:10:39 pm »
Благодаря момичета :wink:А вие какви пюрета давате местни на коя марка аз купих на хип и се оказа че имат сол :( и сега нз какво да правя ?Също давам  кашите на хип в бурканче още не глутенова не мога ли да давам такава с глутен и така да го въведа ? :oops:
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #184 -: Февруари 01, 2010, 23:34:59 pm »
Естествено че ще си даваш прюренцата, количеството сол е дозирано, а не бигор солено. Давах бебевита, гербер и хип като за захранване и след това домашно. Глутен със трохички сухар.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #185 -: Февруари 04, 2010, 18:20:20 pm »
Здравейте, момичета! Пак имам нужда от съвета ви. Днес бяхме на лекар и педиатърката каза да му заместя вече две хранения - на обяд да е зеленчуково, следобяд - плодово пюре. Дотук добре, но въпросът е, че аз съм заместила само едно и съм въвела много малко неща - картоф, морков, тиква, круша и ябълка. Да изчакам ли да въведа повече храни и тогава да заместя и второ млечно хранене с пюре?

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #186 -: Февруари 04, 2010, 18:34:34 pm »
да, нямаш бърза работа, въведи още малко плодове и оризова каша, например, за да можеш да замениш следобедното хранене - каша с плод.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #187 -: Февруари 04, 2010, 19:02:38 pm »
Вчера ударих на камък с оризовата каша, Стеф. Уж я направих според указаното на кутията, но ми се стори, че е гъстичка. И той въобще не пожела да я яде, въпреки че вътре сложих пюре от круша, което иначе яде. Лапа, кашля и всичко вън.  :lol:  Ще направя опит пак след няколко дена. Освен оризова какви други каши мога да давам?

*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #188 -: Февруари 04, 2010, 19:15:51 pm »
Да кажа и да питам и аз.  :lol: Ние имаме вече две заместени хранения. Въвела съм ябълка, круша, слива, оризова и царевична каша, картоф, сладък картоф, морков, тиквичка, банан и от днес червена чушка. Започвам с въпросите.  :D Какво е нормалното количество, което след като е прието вече считаме за захранено с него? (ама и аз го написах) :oops: Имам предвид конкретно тиквичката, която не съобразих, че не е никак вкусна. Прибавях им я към картофено пюре и стигнахме до около 10-ина лъжички. Достатъчно ли е за да считам, че са захранени с нея? Освен това вече почти два месеца се захранваме та се чудех дали не е време вече за месце или да поизчакам още малко. А за сиренцето май още е рано, нали? След осмия месец ли да го дам? Жълтък също май е рано.  :? Какво ще кажете? И исках да питам има ли някое АМ, което да е двойка със вкус на ванилия или банан примерно? Моята мома само банан с царевична каша Фризокрем яде с широко отворрена уста. Та понякога в млякото в 10 часа й слагам по 1/2 лъж. царевична каша за да го яде. Иначе хич и не иска да го помирише пък макар и да й го дава с любимата й лъжица. Хайде спирам с въпросите, че станаха много май. :D

Деска, прави я оризовата с по-малко оризово брашно. Иначе наистина е гъста. Можеш да давам всички безглутенови и безмлечни каши. Напр. Фризокрем царевична, а аз съм си взела на ХИПП елда и отделно просо, но още не съм ги въвела.

*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #189 -: Февруари 04, 2010, 23:35:24 pm »
Започнахме на 4м. и 21 дни, пилешко месце дадох на 6м. 18дни.С жълтъка пробвах горе-долу по същото време, но не му харесва, после след месец пак и досега не ядем.Сиренцето ти сама си си отговорила.А що се отнася до необходимо кличество, не се бях замисляла.Аз дейсвах с готови пюрета, от еднокомпонентни до комбинирани.В началото 2-3л. от новото, после 10 и така с увеличаване, докато накрая дам цяло пюре от новото, което обаче не е било само тиквички примерно.Може новия плод или зеленчук да е бил и 10 л.И аз май не обясних добре.
С АМ нямам опит, кърмим се още.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #190 -: Февруари 05, 2010, 11:30:41 am »
Злати, на мен моята докторка каза да чакам да навърши 7 месеца и тогава да почвам месата. Нищо, че на пюретата с пуешко и пилешко пише за над 4 месеца. Аз не се ръководя по това. Предпочитам да питам и да чета.
Според мен твоите са захранени с тиквичка.  :)
Каши на хип със сигурност ще намеря, но не всички марки ги има тук. Мерси за съветите!

Вие какво мляко пиете?

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #191 -: Февруари 05, 2010, 12:07:57 pm »
Злати, ние на 4м се захранихме и месата започнахме на 6м. Нещо като стандарт е месото да се въвежда на 2рия месец от захранването. Жълтъка стартирах средата на 6тия също, но това се възприема за рано май. Сирене не съм давала.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #192 -: Февруари 05, 2010, 15:42:30 pm »
Ние започнахме да се захранваме на 5м и 8 дни. Така че скоро ще станат два месеца от началото на захранването. Сетих се и още нещо да питам. Масло слагате ли по малко за по-добър вкус? Аз мисля, че ни е още рано. Все пак е продукт от краве мляко  :?
Деси, ние сме на НАН от самото начало още. То няма никакъв добавен вкус, а и ми прави впечатление, че двойката ужасно много се пени и не се разбива добре. На края по шишетата остава една утайка като тебешир.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #193 -: Февруари 05, 2010, 21:58:13 pm »
Злати, и ние сме на НАН от третата седмица. За двойката и аз съм с такова впечатление, но си мислех, че аз не го разбивам добре. То е и леко сладникаво. Не й ли харесва на Ели?
За жълтъка ще изчакам. Масло също не бих дала.

*

    minim

  • ***
  • 460
  • Сбъдната мечта !
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #194 -: Февруари 05, 2010, 22:53:38 pm »
Момичета, когато сами си приготвяте месните пюрета, каква част от пюрето е месо? колко % горе-долу? И...удачно ли е да започна със заешко?
Когато го въведа колко дена трябва да давам месно пюре...всеки ден да ги редувам ли - месно, зеленчуково?
Благодаря!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #195 -: Февруари 05, 2010, 23:03:13 pm »
По принцип една супена лъжица месо на една порция от 180-200 гр. пюре е достатъчна.
А как да даваш месно и зеленчуково пюре си преценяш ти, по принцип се редуват един ден месно, един ден зеленчуково, но разбира се няма строги правила :wink:
Аз например приготвям за две хранения, така че 2 дни яде едно и също на обед.
*

    _Elfita_

  • ****
  • 673
  • Няма невъзможни неща!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #196 -: Февруари 05, 2010, 23:05:58 pm »
Месото трябва да е 10-20 % доколкото аз знам.Аз редувах месно и зеленчуково до 9м. и половина, когато започнах 4дни - месо, 1- риба и 2 -зеленчуци.В таблицата на СЗО дават птиците преди заешкото.Аз предложих пиле, пуйка, после заек.
« Последна редакция: Февруари 05, 2010, 23:07:31 pm от _Elfita_ »
*

    minim

  • ***
  • 460
  • Сбъдната мечта !
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #197 -: Февруари 05, 2010, 23:09:23 pm »
 :balk_81: за светкавичния отговор момичета!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #198 -: Февруари 06, 2010, 14:33:53 pm »
Злати, можеш да добавяш зехтин за вкус, малки сте още за краве масло.
Месо в началото започнах с по 1-2 чаени лъжички в зеленчуковото пюре, като използвах от готовите чисто месо на хип. После давах и на гербер, като съдържанието в тях е7-8%. Когато имам домашно й готвя, но се случва много рядко. Иначе зеленчуковите пюрета също повечето приготвям сама и също готвя за 2 дена мин., така че и ние ядем 2 дни едно и също.
*

    Zlatulka

  • *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #199 -: Февруари 06, 2010, 15:57:15 pm »
Благодари ви и аз за отговорите. Веднъж сложих зехтин малко в картофеното пюре, но нещо хич не им хареса. Беше екстра върджин и е с доста наситен аромат. Честно да си призная и на мен не ми хареса.
Днес купих ново плодово пюре - ябълка и кайсия на Гербер. Заради кайсията. Само че бързах много и в магазина не съм обърнала внимание, че кайсията е едва 10% от пюрето. Та всъщност няма да мога да ги захраня с кайсия ама карай. Иначе си взех пилешко конценттрат на Хипп да ми се намира, когато му дойде времето.  :D Иначе и аз знам, че около 30г от цялото пюре трябва да е месото, което съвпада и с това, което вие казвате.
Деси, тя наша Ели почти нищо не яде с удоволствие. Засега само банан с царевична каша и пюре, в което има червена чушка (обикновено морков и картоф). Та за млякото да не говорим... Затова и търся някое с по-интересен вкус пък белким я прилъжа. :D