0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1020 -: Май 31, 2011, 00:55:33 am »
Здравейте,и при нас наближава вече времето за захранване.Прочетох цялата тела-доста неща ми се изясниха,но и леко се пообърках от толкова инфо и за това искам да питам някои работи.
  1.Какво количество трябва да се изяде от новата храна,за да се смята за въведена?
  2.Когато се въвежда нова храна може ли да е от комбинирано пюре-напр. картофи и моркови,и с него ли се захранва с 2,4,6 и т.н. лъжички или направо се дава новото пюре?
  3.За жълтъка- пишете,че яйцето трябва да се вари 15мин,а дали става да се вари в яйцеварка?
  4.За оризовата каша разбрах,че се смесва с плодовите пюрета.А царевичната?Тя кога се дава,смесва ли се с плодове или се дава чиста?Тази каша на Плазмон-Перли е царевична,нали?
  5.И последно за сега- кой пюрета са за предпочитане?Видях,че Бебивита са малко по-евтини от другите,те дали стават?И да ви кажа,че няма от къде да взимам домашни плодове и зеленчуци и затова пюретата ще са купешки поне на първо време.

Аз не бях чак толкова прецизна със захранването, та по този въпрос ще замълча.
Интересно ми стана - кисело мляко да давам ли вече ? Сирене ?

Аз започнах рано да захранвам и вече яде доста неща.

Аз купувам оризова каша на Хумана, с банан. Страхотна е ! Пробвала съм още с ХИП и Лактана - не са толкова добри, да не кажа че не стават . ( или поне по моя вкус и на Дара )
Правя я с вода и не слагам нищо друго вътре.

Пюрета - опитвала съм Хип, Бебевита, Гербер, Ганчев, Сънвал. От изброените Дара яде всичко без Бебевита...нещо не ги хареса. На мен Ганчев ми се сториха кофти ( миришат ми на кофти манджа ) та останах предимно на Хип и Гербер.
Но пък от 2 месеца започнах да готвя и зеленчукови не купувам. Моите пюрета Дара най-ги харесва  :D
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1021 -: Май 31, 2011, 07:12:14 am »
Калина е 1г и 6 месеца, доста неща който Митака хапва и не са
подходящи за нея успявам да огранича, но хапна няколко домашни ягоди и
резултата не закъсня, получи диария и болезнен обрив в интимните зони!
Чакаме черешите те не са алерген, ягоди пак-догодина!

Кисело мляко въведох на 10 месеца и при двамата.
Прясно на 1г и 6 месеца козе.
Сирене на 8-9 месеца козе.

МНого пъти и по различни поводи сме писали, че захранването не е състезание,
а щадящ стомахчетата на бебетата процес, който ако е направен плавно
спестява доста тревоги и болежки в по-късна възраст!


Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1022 -: Май 31, 2011, 07:48:18 am »
На Деси дадох прясно мляко след 1г. и 2-3 м., - зачерви й се дупето, и така при всяка проба през 1-2 м. се зачервяваше, давах по 3-4 лъжички буквално. За това си пи АМ до 3.6г. :wink: Сега няма никакви проблеми от прясното мляко. Не мисля че е загубила нещо, давайте си АМ на децата и не се напрягайте толкова, че не искали или се обривали от прясно мляко.
Аз през живота си да имам изпит 1л. мляко и то в ранна детска възраст, когато баба ме преследваше с чашата. Е жива и здрава съм, нищо ми няма, поне не видимо :lol:
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1023 -: Май 31, 2011, 08:43:26 am »
Раиса, аз сега погледах какво съм си записвала ( имам си файл със захранването на Ивана в началото) и кисело мляко съм дала на 6м. Знам, че са различни препоръките, но те самите не могат да се разберат кое е добре - едни казват след 6месеца, други след 8м , трети след годинка, трети по-рано. Аз така направих и не сме имали проблеми. След като я захраних с киселото мляко, започнах да и бъркам кашата с него и тя примираше за тази комбинацийка.

StefiZ , не съм помислила, че ще и стане нещо, ако не пие мляко, но аз държа детето да пие мляко, ако естествено няма алергии, защото по-малко ще я мисля дали си е взела всичко необходимо от храната, Пък и тя обича мляко - АМ и кисело мляко са и любимите неща. Сок едва едва пие, а вода пък да не говорим. Така че основно течностите в диетата и идват от АМ за сега.

mishanta , аз в последно време си обърнах мисленето на 180 градуса по този въпрос със захранането и не съм убедена, че късното захранване е всъщност най-удачното. Когато Ивана беше на 6м и дадох жълтък и нямаше проблеми. Няколко пъти давах и  после от несеризоност забравях и так последни месеци въобще не бях давала. Е, на великден мъжът ми и даде съвсе мъничко парченце от жълтък и тя се изрина цялата. А преди това като по=малка го понасяше. Още не знам дали ако тогава бях продължила, сега щеше да има този проблем. Като се има предвид, че изследванията с глутен показват, че има по-малко проблеми при по-ранно въвеждане ( преди 6м възраст) от колкото при по-късно, се чудя дали и с други храни не е така. Не знам, може и да греша.


Някой знае ли каква е разликата между АМ за малки бебета и това за по-големи деца? Четох, че има разлика в съдържанието на минерали ( по=специално калций и форфор), но иначе има ли нещо друго? Сега съм пред дилема дали да я зпоачна изведнъж или по малко да и давам. Дадох и една чаша с 120мл  с това новото АМ, но не посмях повече да и дам за деня.

Боби
« Последна редакция: Май 31, 2011, 09:02:36 am от Bobbie »


  
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1024 -: Май 31, 2011, 09:56:47 am »
Значи имам още доста време до сирене и кисело мляко.
Жълтък още не съм давала, защото малко ме е страх...като малка изядох доста яйца на един Великден и бая се бях изринала. После няколко години имах алергия към яйца, сега съм добре.
Иначе нямам притеснения, Дара досега понася всичко много добре. Но тя е ящна де...

А Боби, коя каша си бъркала с кисело ? Оризовата или друга ?

За съдържанието на млякото трябва да се разгледа по кутиите, предполагам на различните фирми е различно. Спомням си че ветеринар ни беше казал да захранваме кучето с храна за по-големи точно когато си му е времето, да не се бавим и да стоим на бебешка, защото е много по-калорична. По този повод разгледах нашето АМ, кутията за след 6 м е по-ниско калорично.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1025 -: Май 31, 2011, 10:12:36 am »
Наистина няма смисъл да се бърза. Това, че сега децата понасят добре някои храни, не означава че няма да има последствия в бъдеще. Храната може да прави не само алергии, има още много, много болести.
Последен случай около мен: на моя приятелка детето, колкото моите - не приказва, трудно разбира някои неща, свръхактиве, трудно се концентрира. Ходиха в София 1 седм.на изследвания - лекар и е казал, че голяма част от забавеното нервно-психическо развитие се дължи и на неправилно захранване, ранно въвеждане на определени храни като шоколад и сладко. От повишаването на кръвната захар след консумацията на сладко се подтискали незнам какви хормони и центрове, и това пречело за нормалното развитие при малките деца.
Така че - умната!
Някой може да ви каже, че и на 3 месеца е захранил и детето му яде всичко и му няма нищо, това не означава, че и вашите деца ще са така. Има ли смисъл да си играем на проба-грешка, това са ни децата все пак, от нас зависи техния живот и развитие и занапред...
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1026 -: Май 31, 2011, 10:23:10 am »
StefiZ , не съм помислила, че ще и стане нещо, ако не пие мляко, но аз държа детето да пие мляко, ако естествено няма алергии, защото по-малко ще я мисля дали си е взела всичко необходимо от храната, Пък и тя обича мляко - АМ и кисело мляко са и любимите неща. Сок едва едва пие, а вода пък да не говорим. Така че основно течностите в диетата и идват от АМ за сега.


Ами Боби, не виждам в кое точно ни се разминават мненията, че е необходимо да ми обянсяваш кое е полезно и на какво държиш. Както по-горе написах моето дете пи АМ до 3.6г., сега пие прясно мляко без никакви реакции. Понякога е хубаво да четеш малко по-внимателно преди да тръгваш с големия щит :wink:
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1027 -: Май 31, 2011, 11:15:26 am »
Ее,чак пък проба-грешка,Мими... :)Не вярвам някой тука да си експериментира така. :? Надявам се...

Иначе,всеки захранва общо взето според това което е  прочел и което му е препоръчано от доктор.Нормално е нещата да се разминават.Схемата на захранване тук/в Белгия/ и в БГ,например,са толкова различни...пример само...
- в БГ се дава жълтък преди година,около 8м - тук - не се дава преди 12м/да не кажа че не се дава хич/
- В БГ се дават ягоди след 2г,тук след 6м
- Глутен дават след 9м,тук след 4м
- Портокал след 10м,тук с портокалов сок се захранва на 6м...

И още много има,ама няма смисъл да ги изброявам.Не знам кое е по-правилно и дали изобщо има точно правило.Всеки сам ще си прави информирания избор според детето си и клиничната му картина.

 :)
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1028 -: Май 31, 2011, 15:53:21 pm »

 Понякога е хубаво да четеш малко по-внимателно преди да тръгваш с големия щит :wink:
Да,разбрах,че детето ти пило до 3.6г АМ.- мога да чета.
Аман от драки значи. Писала си, че няма нищо да и стане, аз отговрям, че съм наясно, ама държа- нали си говорим. Кое точно не ти хареса, че намери за нужно да го сложиш този излишен коментар? Моля не ми отговаряй. Такива коментари са обидни и с нищо не допринасят за дискусията.


mimi26 , как може този лекар на един родител да вмени чувство за вина, че едва ли не той го е предизвикал. За тези неща са правени куп изслевания и до сега нама НИТО ЕДНО, което да показва какво го причинява. Ранното захранване със сладки неща може да доведе до наднормено тегло и диабет. Този май практикува медицина четейки из блоговете. Оффф,  побеснявам като чуя за такива „лекари“

 Б.


  
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1029 -: Май 31, 2011, 15:57:16 pm »
Боби, не съм лекар, нито медицинско лице (доколкото разбрах и ти), но си мисля, че донякъде може и да е прав този лекар. Не вярвам току-така да му дойде на акъла да приказва за сладкото и шоколадите. Аз не съм се ровила и в медицинска литература по този въпрос, но не вярвам и ти да си изчела всичко.
Не отхвърляй с лека ръка всичко, което ти си мислиш, че ен е вярно. Хубаво е въпреки всичко, човек да си има едно на ум.
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1030 -: Май 31, 2011, 15:59:50 pm »
Боби, няма да ти отгавярам, само ще те помоля да се въздържаш от епитети.
*

    power

  • *
  • 1116
  • трябва да сме силни !
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1031 -: Май 31, 2011, 16:43:10 pm »

МНого пъти и по различни поводи сме писали, че захранването не е състезание,
а щадящ стомахчетата на бебетата процес, който ако е направен плавно
спестява доста тревоги и болежки в по-късна възраст!


Точно затова питам коя схема за въвеждане на храните е най-вярна,защото и аз не искам  да го захраня Милен с нещо на което още не му е дошло времето.  :?
07.10.2009
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1032 -: Май 31, 2011, 16:48:19 pm »
това, че сте дали нещо на детето и в непосредствен план му няма нищо - все още нищо не значи.

последиците от неправилното захранване могат да се проявят в доста по-късна възраст, най-вече под формата на дихателни проблеми и алергии, затлъстяване, диабет и прочие.

отделно е въпросът с неправилно възпитания вкус към храните, който води до неправилен режим на хранене цял живот и мултиплициране на проблемите.

така поне разправят в тия статийки, дето аз съм чела.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1033 -: Май 31, 2011, 17:09:43 pm »
power, mishanta много хубаво е казала, че не сме на състезание и мисля, че точно това е разковничето. Избери си една схема, но не се притеснявай да я смениш, ако на бебето не му допадне. Лично аз се старах да избера най-щадящата стомаха, защото Бобо лесно получаваше колики и затова се спрях на старт с оризова каша. Е, да, но той от оризовата каша получи зверски колики. Смених схемата и продължих с въвеждането на по-сладникави зеленчуци (сладък картоф, морков, тиква) и натам вече с други зеленчуци и плодове - повече проблеми не е имал. Когато отново опитах да му дам оризова каша, отново получи колики и се отказах.
Лично аз смятам да действам предпазливо с въвеждането на по-дискутираните като проблемни храни. Какви нови изследвания има и кой какво твърди, че е открил наскоро, е интересно да се знае, но си мисля, че към момента детето ми има от къде да си набавя ценните вещества, необходими за развитието му, и не е нужно да насилвам нещата, като му давам храни, които могат да го алергизират по някакъв начин. Нищо няма да му стане, ако отложим във времето опитването на тези неща, но може и нещо да му стане, ако избързаме и новите изследвания не са верни. Това е моят подход и моето лично решение. Всеки може да си прецени кое е добро за него и да го приложи.
Подчертавам дебело, че Бобо си пие АМ без проблем, което ми позволява да не бързам с въвеждането на млечни продукти. Племенницата ми (16 годишна към момента) се е наливала с кисело мляко от 3 месечна възраст, защото кърмата на снаха ми е спряла, но малката е отказала каквото и да било АМ. Нищо й няма и вероятно това е било най-правилното решение към онзи момент, но това не означава, че всички тримесечни бебета трябва да бъдат хранени така.
Мненията, които изразявам в този форум, са мои лични мнения, без претенции да бъдат единствената и неоспорима истина. Понякога си позволявам да цитирам и други хора, което специално упоменавам.

*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1034 -: Май 31, 2011, 17:46:03 pm »
Добре де, четох, четох и пак не съм разбрала... Понеже 5 от деветте месеца бях с анемия педиатърката ме натиска да захранвам след 2 седмици (само да сме здрави тогава), обаче ми е дала една схема, която меко казано ми се струва странна. Значи дават ми захранване от 4 месечна възраст, като първа храна зеленчуково пюре - не съм съгласна мисля с ябълка да почвам, по съвета на Бърди. Обаче тая схема ми "казва", че за седмица обедното хранене трябва да е напълно заместено. Аз идея нямам редно ли е това.
Въпросите ми са следните:
- за колко време трябва да се замести храненето и това с първата нова храна ли се случва?
- на няколко места четох, че се прави почивка между 2 храни, това ще рече, че трябва да има определено време само на мляко ли?
- мога ли след първа храна плод, следващото въведено да е зеленчук, или трябва да се въведе определено разнообразие и тогава да въвеждам зеленчуци?
Ей толкова изчетох, а пак съм в положение нямам-идея-как-да-действам...
Предварителни благодарности!

*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1035 -: Май 31, 2011, 18:02:35 pm »
Ади,ти нали по последни данни спираш кърмата и минаваш на АМ?АКо е така,няма никаъв смисъл да захранваш толкова рано!
Иначе - според мен,прекрасно можеш да си захранваш и с плод и със зеленчук и с техни комбинации,в последствие.
Аз лично захраних с оризова каша в началото,после с ябълка,круша,праскова(заварени),картоф,морков и т.н.
Да заместиш цяло хранене още на 4м ми се струва меко казано брутално!Ако все пак захранваш на 4м,то давай пюрето като добавка и дохранвай с АМ.Цяло хранене аз заместих на 6.5м(до колкото помня вече).
Водила съм се от няколко схеми и съм ги нагаждала според реакциите на детето...
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1036 -: Май 31, 2011, 18:17:26 pm »
Fibo, последните данни са ти верни ;) педиатърът изкара някаква теория, че като съм била 5 месеца с анемия (това от днес сутринта) и сега е минала предимно на АМ, било много вероятно при кръвните на 6 месеца да има анемия, та по тази причина да съм почвала да захранвам. На мен хич не ми се иска да я захранвам толкова рано, но искам вашето компетентно мнение, а и е важно за мен да си изясня спорните моменти в схемата, която ползва лекарката. Въпреки, че предпочитам тази на СЗО и смятам да следвам нея, но и на мен ми е доста трудно да преценя кое ще е най-добро за малката.
Ще трябва да я набера да я видите, че още не се оправям със снимките...

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1037 -: Май 31, 2011, 19:49:08 pm »
Раиса, всички каши съм бъркала с кисело мляко. Сега пък дори и бъркам яденето понякога. Прецаквала съм я и да хапне неща, които иначе е отказвала като сложа кисело мляко в тях:-)



  
*

    Raissa777

  • *****
  • 1672
  • Засадиш ли горчиви плодове-няма да береш сладки.
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1038 -: Май 31, 2011, 20:19:43 pm »
Адито, при нас беше същата схема.
На около 3 м Дара имаше много сополи и някакъв секрет в очите. Понеже педиатърката ни е роднина и е супер шубе пусна секрет от очите, носа и гърлен ( при все че четох че при бебе гърлен не се прави...) и пълна кръвна картина.
Дария беше с лека анемия и ми каза да започна захранване след 4 м. Обясни ми, че на 6 м вече трябва да яде месо . Аз захраних на 4.5 - 5 месеца.
Даже сега ме натиска да давам жълтък, пак заради анемията ( на 6 м пак имаше лека, все пак по-добре ) но аз отлагам .

Та така, и аз като Комбозола смятам, че бебето получава достатъчно храни за сега и не бързам с някакви нови. Сега яде плодове ( без праскови и кайсии, заради мъха ), зеленчуци , пуешко, пилешко и заешко, оризова каша и АМ.
Гледам да не се вкарвам в големи филми и да не се паникьосвам прекалено.
И аз като Боби мисля, че в момента доста се преувеличава с всички рискове, които се излагат. За мен истината е някъде посредата.
Но всички проблеми от дихателен аспект, алергии и т.н. да се дължат на неправилно захранване - не вярвам. Никой от моето семейство, от на мъжа ми и въобще познатите ми не е захранван по новите схеми, пък всички са здрави.

Разбира се това е мое лично мнение и нито споря нито ангажирам с него !
Re: Въпроси и отговори по храненето - 4
« Отговор #1039 -: Юни 04, 2011, 21:42:25 pm »
Как установихте анемията? Колко е хемоглобина?

Аз захраних на 4 месеца под натиск на майка ми и педиатърката и СГРЕШИХ! Освен голяма мацаница и плюене друго нямаше.
Кисело мляко аз ще дам след година и половина.
Имаме предпоставка за алергия, няма да опитвам на принципа на  "нищо няма да му стане".
Жълтък давам рядко защото хич не го харесва.
[/url][/url]