0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #900 -: Октомври 22, 2015, 23:56:32 pm »
makiyaki, за съжаление и нас се опитаха да ни прекарат през този път, но аз от тук се информирах и затова сега дудна като някоя свекърва. Просто това ни спаси нерви, пари и време ...
В същност онзи ден ММ отново изследва Пролактин и му е 150, което е супер за разлика от 400+ от преди половин година. Много варира и когато си в стрес, явно си казва думата.
Инхибина може да почака, действително. Все пак той показва какво е нивото на сперматогенеза, при нашия генетичен проблем изобщо го няма <10, нормално е над 120, а под 60 има проблеми със сперматогенезата. Не помня мерните единици, но това бяха стойностите. Изобщо, много показателен хормон, ако обаче се направи където трябва.
Ние бяхме при Кацаров, той каза биопсия, после при още двама, последно бяхме при проф. Куманов в Майчин дом. Той е андролог-ендокринолог! Него го препоръчвам с две ръце! Всички останали имаха колебания, а тук, а там ... сега аз ходя при проф. Кирилов също в МД и ММ последно беше на контрола при него. И от него съм доволна също ...

В крайна сметка високо ФСХ и нисък тестостерон води към генетичен проблем, за консултация писах на проф. Кременски и той ме препрати към д-р Въжарова в Малинов, но беше категоричен, има ли диагноза азооспермия, се налага генетичен тест, даже при нормални стойности на хормоните.
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #901 -: Октомври 23, 2015, 23:15:29 pm »
Така е Йоли, и на нас ни "одраха кожите" заради НЕправилна подредба на изследванията. Възползваха се от нашето незнание и големи надежди ни "вдъхнаха", та "окрилени" от техния оптимизъм се подложихме на куп ненужни операции и манипулации, тестове и процедури.

Затова и аз тук, като Цербер, следя и ДУДНА и се опитвам да предупредя и да НЕ позволя на други двойки с тази тежка диагноза да станат жертви на алчни или некадърни лекари.

Повтаряне на спермограмата, само след изследване на ФСХ и само ако ФСХ е в норма + биопсията е последната стъпка от пътеката.

Успех!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #902 -: Ноември 02, 2015, 15:21:18 pm »
Здравейте отново след проведените изследвания на мен и мъжа ми резултати  са следните.
Tsh-1.351
Lh-5.72
Fsh-19.25
Progesteron-3.17
Testosteron-14.36
При направена спермограма диагноза:Азооспермия.Моля за малко информация относно хормоните,ще съм ви Благодарна.И изобщо има ли шанс при биопсия са има сперматозоиди?
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #903 -: Ноември 04, 2015, 23:58:24 pm »
Ох, Мария, чак сега видях резултатите. Ами лоши са новините, много е високо ФСХ, което ще рече, че самото образуване на сперматозоидите (сперматогенезата) е засегната.

Няма нужда да правите и повтаряте спермограми. С това високо ФСХ, резултата ще е нулев.

Сега трябва да направите генетични изследвания при мъжа, за да се види, дали има генетичен дефект. Ако няма, може да пристъпите към биопсия. Но ако има генетичен дефект, дори и да се намерят сперматозоиди в биопсията, има ли смисъл да рискувате да предадете дефекта и на бебето.

Мария, шанс винаги има, но той е много минимален. Вие трябва да изберете дали да се хванете като удавник за сламка или да изберете донор.

Аз лично НЯМАМ познати, които да са успели с високо ФСХ. Тук успелите момичета са били с обструктивен проблем и ФСХ е било в норма.

Ние с бившия ми съпруг решихме да се хванем за сламката, изхарчихме всичките си пари и спестявания + кредит за процедури и нямахме успех. На всичкото отгоре, след 10 години незуспешни опит се и разведохме...

Ако можех да се върна 12 години назад не бих си причинявала "хващането за сламка". Но факт е че избрахме да направим всичко по силите ни за собствено дете.

Сега вие сте изправени пред същия избор. Много съжалявам, че се налага да вземете подобно решение и че сте изправени пред трънливия път на проблемното забременяване. Бъдете силни и СМЕЛИ! Вземете най-доброто решение за вас!

Успех и не забравяйте, че целта е бебе. Дано да го гушнете скоро!

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #904 -: Ноември 05, 2015, 10:08:41 am »
Ходихме и на андролог-уролог каза че иска да се повтори спермограмата и да центруфогира,ако не се открие нито един няма смисъл от биопсия.Аз съм на 25 а мъжа ми на 27.През по труден избор не съм минавала.Нз какво е най-доброто решение.Обичам го и искам да съм си с него.Страх ме е от всичко случващо се около нас.А той със цяло сърце иска да има собствено детенце.Доктора каза че може да се направи инсеминация,но чрез донор.Попр ако няма друга надежда бих се подложила но на него тази идея не му харесва.Толкова ми е трудно в главата ми е пълна каша,чета цяла вечер за проблема.Искаме собствено детенце но.......Благодаря ви че се отзовавате.Няма ли някой който въпреки високото ФСХ все пак са открили при биопсия материал.
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #905 -: Ноември 05, 2015, 10:37:10 am »
Мария, решението за донор не се взима така лесно. Особено на мъжете им трябва доста време, за да се решат на подобна стъпка. За момента, не настоявай повече! Помисли за себе си, ако искаш. Ако мъжът подхване разговор, изслушай го!
Като за начало следвайте съветите на лекаря! И после ще го мислите!
Мисля, че най-трудното е да се вземе решението. Когато детето се роди, човек не мисли повече за това. Детето е негово и точка. Освен вас двамата и лекарят не е нужно да знае някой друг, ако не искате.
Друг вариант в такъв случай би бил осиновяването.

Решения има. Просто полека-лека ще стигнете до вашата истина. Знам, че ви е трудно. Но всичко ще си дойде на мястото. Майка ми казва, че за всеки проблем има поне две решения. Желая ви скоро да намерите поне едното! И не спирай да пишеш!

*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #906 -: Ноември 05, 2015, 12:40:58 pm »
Мария, при нас с високо ФСХ се откриха сперматозоиди 4 пъти (толкова биопсии направихме). При необструктивна азооспермия (високо ФСХ) дори и да се намерят живи и подвижни сперматозоиди, качеството им рядко позволява създаването на здрав и читав ембрион, който да оцелее 9те месеца бременеене.

Високо ФСХ на английски се казва testicular failure, т.е. тестисите НЕ работят. Как ще се търсят сперматозоиди след центрофуга при НЕфункциониращи тестиси, не ми е ясно. Напълно ми се вижда безсмислено, но в България рядко ще попаднеш на смислен специалист. То в това е най-големия проблем...

Направете консултация с уролог, който да диагностицира дали има варикоцеле (най-вероятно ще има) и дали тестисите са с нормален размер (най-вероятно са по-малки от нормалното). Дори и човек с нормална функция на тестисите, ако има варикоцеле, ще има проблем с качеството на сперматозоидите. Така че ако има нефункциониращи тестиси + варикоцеле, ще има ли изобщо смисъл от намиране на сперматозоиди при биопсията?...

После направете генетичните изследвания.

И тогава мислете за биопсия.

Само искам да напомня, че цялата тази процедура по откриване и използване на собствени сперматозоиди е доста скъпа и МНОГО малко резултатна. Така че ако нямате големи финансови възможности, няма смисъл от ходене по специалисти да диагностицират защо няма сперматозоиди, а по-скоро си пазете парите за използване на донор.

Вземането на решение за донор не е лесно, но не е и чак толкоз трудно. Ако жена без яйчници и с ФСХ 19 отиде при специалист, той няма да иска да се повтарят изследванията и да се правят скъпи експерименти за евентуално откриване на яйцеклетки в неработещи (липсващи) яйчници, а ще каже --> донорска яйцеклетка. И при мъжете е същото... Целта е да се има бебе.

Друг вариант е --> първото бебе от донор...а после да се правят скъпо струващите експерименти.

Мария, на нас в Лондон категорично ни отказаха да се занимават с нас и ни казаха, че е БЕЗсмислено. В БГ ни дадоха големи надежди. Изхарчихме големи суми, за да стигнем до извода, че в Англия са били прави специалистите...

Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #907 -: Ноември 05, 2015, 23:57:23 pm »
Мария, съжалявам за новините!
Моят съвет е да се свържеш с cygnus на лични. Не помня добре вече и може да бъркам, но мисля че имаха подобен проблем.
Труден е моментът, каквото и да ти пиша, едва ли ще ви стане по-лесно.
Кураж и успешна развръзка ви пожелавам!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #908 -: Ноември 06, 2015, 14:35:55 pm »
Благодаря ви че сте толкова искрени.Много ме боли от тази новина че мъжлето ми е с тази диагноза.Съвсем сме отчаяни и двамата,ноо нямаме вариант и май трябва да се премирим.Има ли добри специалисти в София който са успели да намерат качиствен материал при биопсия и при тази диагнозо-Азооспермия?
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #909 -: Ноември 06, 2015, 15:12:56 pm »
Мария, материал при биопсия е лесно да се намери, но КАЧЕСТВЕН при нефункциониращи тестиси --> това ще е до късмет.

Ние бяхме на 24 и 25г, когато разбрахме за тази диагноза и не можехме да повярваме... Всичко опира И до финанси. Но според мен не си губете времето. Ние 10г пробвахме какво ли не и не сполучихме. Сега вече и разведени, дори и с донор, на мойта възраст вече е доста трудно. А най-младите си години изкарахме в опити. Трябваше в началото с донор да имаме бебе, а сега да трошим пари в опити...

Както и да е... Колкото и трудно да е, вие трябва да вземете решение. Дали ще пробвате с биопсия, дали ще ползвате донор, дали ще осиновявате (ние и това пробвахме, но точно тогава се промени закона и се оказахме в регистрите по международно осиновяване и се отказахме), дали ще живеете заедно без деца или ще се разделите и всеки ще поеме по собствен път <--> това са варианти на решение, което рано или късно трябва да вземете...

Късмет и всичко най-добро!
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #910 -: Ноември 06, 2015, 17:23:13 pm »
Мария, много съжалявам. Ние минахме по този път и наистина не е лек. На ММ му трябваше около 5/6 месеца да осъзнае, че той не е дефектен и макар да има някаъв проблем то той не е животозастрашаващ. Важно е обаче да знаеш, че трябва да стигнете до крайна диагноза, защото проблемите не се крият само във липсата на сперматозоиди, а може с годините да има и други проблеми, по-лесно за предотвратяване, ако човек знае какво да гледа.
На първо време не правете никакви биопсии, това е рисковано, за тестиси които са с намален обем, така че да се увредят допълнително и да наруши и еректилната функция. Неоправдан риск ...

На първо време постете андролог със специалност ендокринология или нещо подобно. Пуснете изследване на Инхибин Б, той ще отговори на всички въпроси. С тези изследвания отидете при лекаря и той ще ви насочи нататък към генетичните.

За андролог мога да ти препоръчам проф, Куманов (преглежда в Майчин дом, ет. 10, кабинет 19, ога и тел да ти дам, ако решите нещо) и за генетик д-р Въжарова (клиника Малинов). Не рискувай да правиш изследванията в недоказани лаборатории!
Други специалисти не бих ти препоръчала. Минахме през почти всички и не съм доволна от нито един андролог. Човек който ми препоръчва биопсия, без да знае диагнозата, за мен не е добър специалист, а поредния бизнесмен. Няма да забогатее с тези 750лв за биопсия, но ще ми даде някакви напразни надежди, а да не говорим за последиците!

Разкажи малко повече за външния вид на ТМ, окосмяване, структура, ръст? Пуши ли?

Това е личния ми опит, ние разбрахме преди малко повече от година. През май излязоха генетичните ... човек трябва да е реалист! Предстои ми донорска инсеминация и вече приехме фактите... пожелавам ти кураж, защото колкото и трудно да е за един мъж, два пъти по-трудно е за всяка жена!
« Последна редакция: Ноември 06, 2015, 17:25:37 pm от y♥♥li »
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #911 -: Ноември 06, 2015, 18:25:04 pm »
Оххх за жалост това е истината само чрез донор явно имаме шанс,а него не му се чува изобщо иска да пробваме всичко което е по-силите ни зная ,че каквото и да правим само ще си харчим парите от това което ме съветвате е донор но незная как ще го убедя а не искам да чакаме времето си минава.Благодаря ви момичета,че ми давате опит през който сте се сблъскали вие.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #912 -: Ноември 06, 2015, 18:31:11 pm »
В процес е на отказване на цигарите не сме пускали инхибин б, ако е необходимо ще пуснем какво показва той? Пие витамин е,с пие чай от бабини зъби и магарешки бодил за какво ли ги пие ама малко да подсили организма си  :( поне.
*
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #913 -: Ноември 06, 2015, 18:49:24 pm »
Мария, писах ти и на лични, но сега чак проследих цялата тема. При нас на биопсията именно се установи, че има клетки на сперматогенезата, които по някаква причина спират матурацията си на етап сперматиди и не узряват до зрели сперматозоиди . Изследват и тъканта, в която се произвеждат сперматозоидите, тоест биопсията не е само процедура по екстракция на сперматозоиди (това е в случаите на ин витро ), но има и диагностична стойност - прави се хистология - изследване на тестикуларната тъкан. Момичетата правилно са ти казали да повторите спермограмата и да направите генетични изследвания . Аз знам за 2 вида, които се правят при необструктивна азооспермия ( няма сперматозоиди, проблем с производството, а не с доставката)  вероятно има и други, които андрологът ще назначи - кариотип, микроделециина Y хромозомата, има и още едно генетично изследване, което се прави при обструктивна азооспермия - има производство, но има проблем с доставката, запушване (обструкция). Д-р Кацаров каза, че всяка седмица има по един случай като нашия, че има блокиране на производството на сперматозоиди по някаква причина. Изписа лекарства, които пи няколко месеца. Задължително спиране на цигарите, пречистване на организма. Не се отчайвай, направили сте първата крачка, в началото е много стресиращо, направете си план. И най-важното покажи на момчето си, че не си с него заради това да имате деца, че това е общ проблем, който заедно ще решите. А вероятността да се открие причина или да се повлияе от лечение, което да доведе до дори и малко на брой сперматозоиди, я има и не трябва да се предавате. Успех ти желая!
« Последна редакция: Ноември 06, 2015, 19:11:13 pm от cygnus »
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #914 -: Ноември 07, 2015, 20:52:19 pm »
Мария, сега моментът е труден. Но вземете ли решение, вече колебанията се изчистват и вярвам е по-леко. Съпричастността към проблема, приемането му за общ и съвместната борба са важни. Но не зная до колко си запозната с процедурите по АРТ. Но почти всичкия физически товар и не само го поема жената. Което да си призная, при все, че ние имахме успех от първия път, не е малко. Добре е да си изясниш сама за себе си дали си готова за това и то не в името на любовта ти към мъжа, а за да имаш дете.
Ако се насочите към АРТ процедури е добре своевременно да направите диагностика при теб, защото за съжаление и там изскачат кофти зайчета и ситуацията се комплицира още повече.
Витамини, бабини зъби, бодил, мед, канела... вярвам, че тези неща помагат. Моят мъж пи около година преди ИКСИ тоз коктейл, и резултатите бяха много добри. Макар проблемът да е обструктивен, вярвам че и това е помогнало.
Поради усложнена ситуация от хормонално естсетво при нас, прогнозата за успех беше между 6-10 %. Стимулацията и отговорът ми бяха кошмарни, на два пъти щеше да се спре опита. Имах фалшив отрицателен резултат от кръвен тест на 12 ден и две прекрасни деца, плод на този единствен опит.
За мен всичко, различно от 0 е дар от Бога в тази ситуация и това беше, което ме водеше. Не зная обаче, ако нямахме този невероятен късмет дали и до колко щях да издържа.
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #915 -: Ноември 08, 2015, 11:08:28 am »
Всичко го правя в името на това да си имаме собствено дете плод и на двама ни.Заедно сме от 11 години искам и се надявам нещата да се получат.Дано...Възхищавам се на духа ви и на това ,че не сте спрели да давате съвет и да помагате с каквото можете на нас хората с проблем.Страх ме е от Арт процедурите изчетох доста..но бих се подложила стига да се открие качествен материал при биопсия.Ще продължаваме с приема на чайове и витамини,дано имаме мъничко късмет в този живот.Не се предавам ще се подложим на каквото е необходимо.Вие при кой лекар сте ходили и при кой лекар правихте Иксито?
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #916 -: Ноември 09, 2015, 14:21:34 pm »
Здравей,
Отново искам да благодаря на всички добри хора, които срещнахме по пътя си в тази борба! За всеодайността им, човечността и високия им професионализъм!
Пациенти бяхме на д-р Мариела Даскалова, веднага след първата спермограма. Тя ни начерта много строен път за отстраняване на вероятни причини, водеще до това състояние. Ретроградна еякулация, хормони и т.н. Състави ни диагностичен план, по който се движихме. И това ни спести ужасно много време. Хронологично ако трябва да се върна, от първата спермограма до положителния тест са изминали 13-14 месеца, наситени с много изследвания, терапии.
Като андролози се доверихме на  д-р Кацаров и д-р Дечев. То по наше време нямаше и много други известни като успешни. Оперативните манипулации и екстракцията при ИКСИ-то ги извърши д-р Кацаров. Аз бях пациентка на д-р Стаменов и чрез него и екипа му успяхме при първия опит ICSI MESA.
Генетични изследвания и контакти поддържахме с доц. Алекс Савов. При нас се оказа причината хетерозиготно носителство на мутация на муковисцидоза, което пък от своя страна се афишира с обструктивна азооспермия. Тъй-като имахме повишен риск от раждане на болно дете с тази болест, се наложи да изчакаме невероятно дълги 3-4 месеца преди да са категорични генетиците, че рискът е средностатистически.
Ще се радвам, ако мога да помогна на някой, защото помощта на cygnus с нейната реална история, съвети и невероятната подкрепа на момичетата тук и в бг мама, ме съхрани и бяха извор на безценна информация и най-вече кураж. Щом има успели, защо да не сте и вие? Кураж!
« Последна редакция: Ноември 09, 2015, 14:26:19 pm от *vera »
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #917 -: Ноември 09, 2015, 17:22:36 pm »
Радвам се,че има успели сред нас да се сдобият със собствено дете,дано имаме мъничко късмет.Къде мажем да пуснем генетични изследвания?От Варна сме ако някой е правил тук,ще бъда благодарна да ни насочите къде да отидем...изчетох доста и виждам добри отзиви само за Кацаров явно трябва да запишем час при него.Колко струва при него оперативна биопсия,на нас в майчен дом ни искат 1200лв?Нормална ри е тази цена и биопсия въпреки високи нива на ФСХ необходима ли е споделете мнение.Благодаря предварително
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #918 -: Ноември 09, 2015, 23:50:25 pm »
Мария, не бързай с биопсията. Иначе д-р Кацаров, преди една година вземаше по 750лв за биопсия. Преди това ви трябват генетични, може да ги направите в клиника Малинов (д-р Въжарова), там е най-изгодно - 120лв на човек, за Варна не знам дали има възможност, но и да има не бих им се доверила. След това направете Инхибин Б, той показва какво е нивото на сперматогенеза, ако го има наличен, значи има надежда и за биопсията, след като излязат и генетичните, ще прецените какъв е риска от унаследяване. С всички хормони, при андролог-ендокринолог. Мога да ти препоръчам проф. Куманов - Майчин дом. Трябва ви андролог, за стандертен урологичен преглед - обем на тестиси, варикоцеле, простата. Не губи вяра, все още нищо не се знае! А и тези неща не се решават сега и веднага, на нас ни отне почти половин година да се решим да потърсим реалната причина. Мъжете просто си мислят че добавките са вълшебни ... пожелавам ти много успех! Ако имаш нужда от подкрепа, аз съм на линия!
Вера  :bighug:
Re: Всичко за azoospermia
« Отговор #919 -: Ноември 10, 2015, 09:35:27 am »
Рано е за биопсия наистина.
Значи, първо прозаичните причини да се изчистят - тест за ретроградна еякулация, микробиология на еякулат, не помня дали сте правили, преглед при уролог - андролог, варикоцеле, хидроцеле, обем на тестиси, такива работи.
За генетичните, бих се обадила в Катедрата по генетика в СФ, МД. Може да ти дадат указания къде може да се вземе кръв и да им се изпрати с куриер, ако в медицински университет Варна  има катедра по генетика и да действате чрез нея. Ние така направихме за микроделециите и кариотипа. Дадохме кръв в Пловдив, после пак в Пловдив си получихме резултатите и тълкуването.
За Кацаров - запишете си още от сега час, но на първичен преглед подгответе максимално много изследвания за да му е по-ясна картинката. Да не се разкарвате Вн/Сф нахалост.
Паралелно може да си пуснеш хормони при теб и да запишете час за АРТ клиника.
За парите - не мога да се включа, доста са ми стари данните. По наше време нямаше и фонд за АРТ.
« Последна редакция: Ноември 10, 2015, 09:39:37 am от *vera »