0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #100 -: Октомври 26, 2008, 19:11:15 pm »
Да.
Изкачването на стълби=контрол на седалищните мускули. Следователно и готовност за гърнето.
Да започне да се приучава от тази възраст, от която изкачва... .
В този смисъл.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Оценка на моториката
« Отговор #101 -: Октомври 26, 2008, 19:13:45 pm »
а моята свекърва води племенника на кожен лекар да му поставя диагнози /подчертавам, води го- не, че детето има нужда, тя е хипохондрик и не може да живее без лекари и лекарства, сама се беше докарала до състояние на дисбактериоза и беше на 6 месеца захранване с бебешки пюрета и каши/, оказва се според лекарката, че детето има алергия и същевременно дете на 1,7 г тя лично му дава шоколад, нищо нямало да му стане от малко шоколад  8O 8O 8O, само грах и леща не трябвало да яде
изришно ми беше подчертано, че четенето в Интернет вреди на правилното отглеждане на децата
а на мъжа ми брат му онзи ден ми обяснява как било задължително на възрастта на нашите деца да изкарат вирусите  8O и как техния, който само тази година е пил 6 пъти антибиотик се разболявал заради каката, която носела вируси от училище /а аз че работя в хипермаркет в който влизат над 500 човека минимум докато съм на работа, а Николай работи в помещение с интернет зала точно до училище ама хич не било определящо, че и ние носим вируси у нас/
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #102 -: Октомври 26, 2008, 21:34:56 pm »
Добре де, аз едно не мога да разбера, защо всички си мислим, че е едва ли не е задължително видиш ли да разнообразяваме менюто на децата ни с разни кремчета, кексове, торти от мюсли (не понасям такова нещо) пък били те и домашно приготвени 8O
Първо може и без десерт, второ аз предлагам кисело мляко за десрт, от скоро 1-2 пъти в седмицата плодово кисело мляко и толкова. Плодовете следобед, а и ако си поиска през друго време са напълно достатъчни. От една седмица, започнах сутрин към чайчето за закуска да слагам 1/2 лъжичка мед, не с цел подслаждане разбира се :)

Друг е въпроса, че все пак макар и малки си имат предпочитания, явно моето дете не е голям фен на сладкото, аз също не обичам сладко, както и баща й. Нямам спомен някой да ме е ограничавал, просто не обичам, но пък мръвки мога да изям в неограничено количество :lol: :wink:
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #103 -: Октомври 26, 2008, 21:52:17 pm »
"мръвки"... моля? какви "мръвки"? Всеки го разбира индивидуално.
Тук под "мръвки" разбират половин овен. Да, поръчват да кажем в една таверна 7 кг месо за 2-3 души. Гърците само месо ядат, предимно.
Но не свинско-смятат го за долнокачествено. Докато коза,овен, телешко-за висши "сортове". Всичко от свинското освен пържоли пък изобщо не влиза в съображение.
Крачката на това обичано домашно животно са без пари-и над глезена, и под него. Безплатна е пачата другари (както казваха "другарите" по бригади)...безплатна. Също и супата от джолан :) Рай, с една дума. ;)

Помня преди около 10 години ми се бе прияло Бг пача (без уши!). И влизам в един месарски магазин и питам за "крачка от онова прелестно домашно животно".
Гледат ме с учуда, недоверие и подозрителност. При гърците всичко,което не е ясно, завършва с подозрителност. "Няма,с поръчка е". "Ами,поръчайте" и смятам си наум, че една супичка може да ми излезе 50Е.
След два дена минавам да си взема поръчката и виждам две огромни чанти по около 3-4 кг всяка. "Моля, аз за  супичка ги искам, нямам намерение да ходя в казармата с казан". "Ами вземете ги-нищо не струват. Те така си ги и хвърлят". Взех две, три крачка. Другото го оставих в хладилника му за "попълване на запасите", ако ми се прииска пак. След 2-3 месеца бяха още там...непотърсени.

Такива работи ;) .

Малко офф... :)
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 00:06:06 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #104 -: Октомври 26, 2008, 21:55:59 pm »
лелееее местя се в Гърция :wink:
не, пача не обичам, но свински пържолки, мммм, много обичам. 8)
По принцип в къщи 85% от месото и каймата които консумираме е домашно производство - овче, козе, телешко, заешко, пилешко, свинско и конско, така че пак не ми е скъпо и мога да си позволя :) Проверено, тествано, както си е редно, животните се отглеждат от ветеринар :wink:
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #105 -: Октомври 26, 2008, 22:11:56 pm »
Абсолютно подкрепям!
Контрола и навиците от много малка възраст са ключови за успеха.
Както И НЕПОЗНАВАНЕТО на сладки вкусове.

Преди години моята баба ми е изградила такъв режим на хранене. Ако поисках нещо следко - даваше ми плод. Не че не ни е правила кексчета и курабийки, но това си беше цяло събитие и се случваше на няколко месеца веднъж.
Сега се чудя как ще си опазя детето от вафли, шоколади, снаксове, чипсове и други боклуци, при условие, че бабите ще се пробват да развалят дисциплината зад гърба ми.

*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #106 -: Октомври 27, 2008, 08:22:48 am »
Добре де, аз едно не мога да разбера, защо всички си мислим, че е едва ли не е задължително видиш ли да разнообразяваме менюто на децата ни с разни кремчета, кексове, торти от мюсли (не понасям такова нещо) пък били те и домашно приготвени 8O

Ами, Стефи, наистина не мога да отговоря защо така си мислим, може би наложено някакъв стереотип за "първо, второ и десерт", знам ли...Не е задължително, нито го възприемам както ежедневно - през изтеклата седмица дъщеря ми е яла сладко два пъти в следобедната си закуска - кисело мляко с обикновени бисквити. Аз самата обичам понякога да има нещо сладко на масата - обикновено в почивните дни, когато има поводи или празници, просто ми е удоволствие за сетивата и душата да има някакъв десерт, който съм направила. Не си представяй, че забърквам обляни в захарен сироп блатове с тонове масла, сметани и т.н., нищо подобно. Последния път правих бисквитена торта, в която съставките бяха изцеден лимонов сок, бисквити, кисело мляко и една ванилия. Да, Симона я опита следобеда. Не мисля, че навредих на семейството си с моята лимонена торта веднъж в седмицата ( например повече, отколкото , ако пушех - примера е съвсем произволен). И мюсли много обичам, лошо ли е бе :oops: :P
Стефи, Деската, казваш няма интерес към сладкото и може би и като порастне няма да има. Но истината е, че ежедневието ни предлага отвсякъде точно джънк фуд. На един детски клуб да я заведеш на рожден ден, ще я почерпят с гадна пица и сметанова торта - никой няма да им предложи хапки от ръжено хлебче със сиренце, доматче и маслинка. Ами в магазините - как само си подреждат стоката - шоколадови яйца, сникърси, близалки, смучещи бонбони и прочие - всичко е на нивото от земята до кръста на голям човек - да е лесно видимо и достъпно за детската ръчичка :x И в училищната лавка ще е същия асортимент. Мисълта ми е, че аз също не искам да давам на детето си тези неща и мисля по въпроса как да му създам добри хранителни навици, и искам да му предложа някаква алтернатива на изобилието от вафли и кексчета, като се опитам да съчетая вкусно и полезно, а не че задължително след всяко ядене детето трябва да яде млечен крем за десерт.
Аз самата съм била дебела един единствен път в живота си и това изобщо не беше, когато бях бременна - беше в пубертета и много ми се ядеше сладко, може и глупаво да е това, което ще кажа, но имам чувството, че организмът ми го искаше. Но сладко в нас не се консумираше и предлагаше - никой не обичаше. Затова пък открих многообразието от сникърси, вафли и кексчета извън нас и резултатът беше много, много трудно поправим.
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 09:51:23 am от tzvetenze »
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Оценка на моториката
« Отговор #107 -: Октомври 27, 2008, 09:31:44 am »
Цвети, не се кахъри, няма нищо лошо в това да предложиш на детето си вкусен сладкиш, домашно приготвен. Да го приучиш и когато тръне на училище да му завиваш във фолио такъв, от колкото да му се прияде все пак сладко и да търчи на лафката за вафли. Кристина обожава плодове, много различни видове. Следобедното хранене понякога вече го пропускаме, поради факта, че не обича сладко, дори напоследък отазва хип-ските сини сливи. Закусва чисто кисело мляко с плод, най-често банан. Разбира се, че и давам и бебешки бисквитки на Хип понякога. Приготвих и бисквитена торта, не пожела. Не харесва сладко с изключение на плодово сладко и то под формата на пресни плодове.
В крайности не смятам да изпадам. Ще се стараем да се храним здравослово разбира се. Но ако поиска някой път десерт, ще й дам.
Та в този смисъл, я кажи сега този десерт на киндер - Пингуи на каква възраст го даде на Симона? Че Криси ще трябва да го опита.
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #108 -: Октомври 27, 2008, 09:45:53 am »
Абе хора, вие да не си мислите че съм някоя маниячка, нещо не ме разбрахте, естествено, че е по-дбре да яде домашно приготвени сладкиши детето, отколкото сникерс и туикс :P Аз имах предвид да не се създават навици като им се предлагат всеки ден, че и по няколко пъти на ден. Деси също е опитвала бисквитена торта с кисело мляко разбъркано със сладко :wink:
А за бисквити пък кой говори да не им се дават, на Деси в продължение на 5-6 м. й слагах във вечерното мляко бисквитка на плазмон, че да не ми се буди в 3 да търси мляко :wink:
имах предвид ШОКОЛАДОВИ ВАФЛИ, БИСКВИТИ ПОЛЯТИ ОБИЛНО С ШОКОЛАД, СУХИ ПАСТИ И Т.Н. 8O
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #109 -: Октомври 27, 2008, 09:47:54 am »
Това на Киндер го предложих миналата седмица, т.е. година и 8 месеца. Но не мисля да повторя, доста е сладко и не видях нещо кой знае какво полезно в него, още повече, че е с шоколадова глазура.
Аз няма да мога да я опазя от сладките  - имам по-големи племенници,с които са в непрекъснат контакт и които ръфат вафли и смучат бонбони, дори да не й предлагам, рано или късно, гледайки ги, ще прояви любопитство да ги опита. Искам да имам какво по-добро да й предложа. Яде с голямо удоволствие всякакви плодове (както и зеленчуци) и обикновено следобедната ни закуска е на основа кисело мляко, плод, бисквита. Ако й дам само кисело мляко, ще огладнее много преди вечеря. Сокове плодови (пресни, хипски или каквито и да е) категорично отказва, пие само вода, чаят също го пие без захар.

Разбрахме се, разбрахме се, Стеф :D :wink:
*

    Nina

  • *****
  • 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
Re: Оценка на моториката
« Отговор #110 -: Октомври 27, 2008, 11:17:12 am »
StefiZ, маниячке, разбрах те бре  :D  Права си, разбира се. Аз споделих при нас положението какво е.
Цвети, значи на Криси няма да й хареса. Гледам има и други разни десерти на киндер, ще ги прегледам. Идеята ми е да дам аз първа някакъв вид какао или шоколад под формата на десерт, бавно и постепено, а не да ме изненадя някоя баба или недай Боже друг с парче шоколадова торта. Да съм захранила дет се вика, щото съм далеч от идеята, че няма никога да опита.
Цвети, Кристина също не пие сок, никакъв, нито чай. Вода обожава. Много харесва грозе, просто всеки ден яде по една малка чепка след обяд. Има един сорт, много крехко, без семки. За стафиди се отглежда. Давам от него. И от бялото и от червеното. Тя се запали по гроздето от нашата лоза, имаме у нас, много дребно, с крехки люспи и изобщо не и го беля. Само внимавам да не се задави.
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 11:32:22 am от Nina »
Re: Оценка на моториката
« Отговор #111 -: Октомври 27, 2008, 11:52:06 am »
Направо ми писна да слушам,че детето ми което е на почти 11 месеца трябва да яде всичко както и кроасани ,всякакви бисквитки,кисело и прясно мляко,а забравих имаме една прабаба която казва манджи от нашите запържени и му тъпче вафла в ръката да го види какво щял да я прави 8O.Писна ми да бъда като орлица на детето немога да го оставя при тях и да бъда спокойна,че няма да яде някоя вафла.Беше на 7 месеца когато дядо му му беше дал да опита шоколадов бонбон,защото го гледал как яде 8O,изпадам в ужас като се сетя,че ме и лъжат не ми казват а той целят е в шоколад.
Re: Оценка на моториката
« Отговор #112 -: Октомври 27, 2008, 12:34:45 pm »
iulianka, аз само за това се радвам, че живеем далеч от роднини - мога да контролирам какво яде и как е облечено детето ми. Дядо й й беше дал вафла, въпреки че е предупреден: "ето, виждаш ли как яде детето; ти не й даваш каквото яде, а после се оплакваш" и "каква майка си да взимаш яденето (вафлата) от ръцете на детето!"...
Доколкото зависи от мен, Мая ще яде сладки неща, когато сама започне да си пазарува. Подсладените й ги предлагам разумно, не че ги яде, де. Торти и сладкиши правя с удоволствие, с намалена захар - винаги трябва да има с какво да се почерпят гости, а и ние да се поглезим; на детето предлагам по изключение, ако съставките са подходящи за нея и не мисля, че е престъпление, шом не е системно. Плодове вкъщи има винаги - като бяхме в България, беснеех, че цените им са като тук, а доходите на хората са никакви, ама това е друга тема.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #113 -: Октомври 27, 2008, 21:25:52 pm »
Беше на 7 месеца когато дядо му му беше дал да опита шоколадов бонбон,защото го гледал как яде 8O,изпадам в ужас като се сетя,че ме и лъжат не ми казват а той целят е в шоколад.
Ми дядо му да не яде шоколадов бонбон пред него!
Приблизително и аз на тази възраст ръпах една вафла Боровец и когато детето пресегна ръце и поиска, майка ми ми дръпнааааа едно конско, което няма да забравя.

Иначе имам питане към доктор Бърди. Правилна ли е таблицата:
Дневна потребност на детето за основни хранителни вещества

Възраст, години         Дневна потребност на 1 кг маса на тегло в грама           Ккал/кг
                        БЕЛЪТИЧИНИ       МАЗНИНИ        ВЪГЛЕХИДРАТИ

1.5 - 3 г.            3.5- 4.00       3.5 - 4.0      15-16                     110
4 - 6 г.              3.0 -3.5        3.0 - 3.5      12-14                     90-95
7-10 г.               2.5 - 3.0       2.5 - 3.0      10-12                     70-80
11-14 г.              2.0 - 2.5       2.0 - 2.5      7-8                       55 - 65
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 21:31:48 pm от lady_11 »
Re: Оценка на моториката
« Отговор #114 -: Ноември 27, 2008, 10:45:21 am »

Но съм си измислила рецепти за някои десерти/сладкиши с много малко захар и предимно плодове, които да правя и предлагам понякога като десерт или следобедно хранене.


Може ли а споделиш някоя рецепта.

Ние откакто се върнахме в България нещата излязоха извън контрол. Постоянно й  купуват бонбони тип Бонибон и й ги предлагат зад гърба ми. Вече обожава бонбони и понякога още от сутринта мрънка за тях. Засега други сладкиши не харесва, но е въпрос на време да я научат. Не знам как да се оправя с това, при положение че се карахме, виках, но няма ефект. Как да не му дадеш на детето щом очите му светвали като чуе бонбони.
Re: Оценка на моториката
« Отговор #115 -: Ноември 28, 2008, 15:06:32 pm »
В_и_В_и, можеш да направиш бонбони вкъщи и да настояваш на детето да се дава само от тях. Имам няколко събрани рецепти, но не съм ги пробвала още. Може да си харесаш някоя:
Бонбони от моркови

Продукти:
600 гр. настъргани моркови
400-500 гр. захар
1-2 щипки лимонена к-на
50-100 мл.вода

В тенджера се слагат  моркови+ захар+ вода.
Вари се на слаб огън,   течността трябва да изври и да се сгъсти сместа. Към края доста се бърка, за да не се карамелизират морковите.  5-10 мин преди да се махне - се слага лим.к-на.
Когато изстине се оформят топчета, които се овалват в:
- смлени орехи (или др. ядки, по желание)
- кристална захар
- кокосови стърготини
- шокол.пръчици
и  всичко каквото ви  хрумне.
Ако искаш по-сладки бонбони - слагаш повече захар.
Зависи много и от морковите -защото някои поначало са по-сладки, други не.
За да са по-здравословни може да се намали захарта, напр. морков:захар - 2:1

Рафаело

извара - 250 г
захар - 150 г
кокосови стружки - 200 г
орехи или бадеми - 16 бр
Смесете изварата със захарта, добавете част от кокосовите стружки и хубаво размесете. Оформяйте топчета, като поставяте в средата ядка и овалвате в останалият кокос. Оставете в хладилника за не по-малко от 30 минути.

Желирани лимонови бонбони
за около 30-40 бонбона

2 1/2 с.л желатин
2 ч.ч. захар(по желание може и повече) + за овалване
1 ч. ч. прясно изстискан сок от лимон
В малка купичка слагаме желатина и заливаме с 1/4 ч. ч. студена вода. Оставяме да набъбне за около 5 мин.
В тенджерка на средно загрят котлон, смесваме захарта с 1/2 ч. ч. вода и бъркаме докато захарта се разтвори. После БЕЗ ДА БЪРКАМЕ загряваме до пълното завиране на водата(107 °C), като с помоща на четка натопена във вода обираме стените на тенджерката, за да не се кристализира захарта по стените. След това сваляме от огъня. Прибавяме набъбналият желатин и лимоновият сок и разбъркваме добре. Изливаме в тавичка около 20 X20 см и покриваме с прозрачно домакинско фолио. Оставяме поне 4 часа в хладилника да се стегне добре. След това я обръщаме върху чиста дъска и с нож потопен в гореща вода( или с малки формички) изрязваме квадрати, ромбоиди или различни форми, които овалваме в захар.

Карамелови бонбони(тип Карамел Му)
За около 15 бонбона

Продукти:
20г масло
6 с.л захар
2 с.л прясно мляко
По желание може да прибавите ядки.
 Приготвяне:
Покриваме тавичка с намаслена хартия
В тиган разтопяваме маслото и прибавяме захарта
Оставяме сместа да се разтопи и да започне леко да карамелизира, но трябва да се бърка постоянно. Ще ви се стори дълго най-вероятно, но бъдете търпеливи. Захарта в началото е твърда и на бучки, после се втечнява. Сега намаляме котлона на средна степен и прибавяме млякото. Сместа се вари до получаването на еднородна светлокафява карамелена маса. По желание може да прибавите ядки. Разлейте в приготвената тавичка и оставете малко да се охлади, но още докато е още топла я нарежете.

Липови бонбони против кашлица

Продукти:
120г мед
100г захар на бучки
2 с.л. много силен липов чай
сока от половин лимон
Приготвяне:
Всички продукти вариме, докато капка от сместа капната на чинийка се втвърдява. Така приготваната смес разливане на намаслена хартия и с мокър или намaслен нож нарязваме на квадратчeта, които след втвърдяване съхраняваме в буркан с добре затягаща се капачка, за да не се навлажнят.
Тези бонбони са много добри при кашлица и настинка.

Последните рецепти са на Наталина и вярвам, че бонбоните са хубави.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #116 -: Декември 17, 2008, 01:23:24 am »
Со мною вот что происходит
Ко мне мой старый друг не ходит
А ходят в праздной суете разнообразные не те

И он не с теми ходит где-то
И тоже понимает это
И наш раздор необъясним
Мы оба мучаемся с ним

Со мною вот что происходит
Совсем не та ко мне приходит
Мне руки на плечи кладет и у другой меня крадет

А той скажите бога ради
Кому на плечи руки класть
Та у которой я украден
В отместку тоже станет красть

Не сразу этим же ответит
А будет жить с собой в борьбе
И неосознанно наметит кого-то дальнего себе
О сколько нервных и недужных связей

Дружб ненужных во мне уже осатаненность
О кто-нибудь приди нарушь
Чужих людей соединенность
И разобщенность близких душ

Со мною вот что происходит
Ко мне мой старый друг не ходит
А ходят в праздной суете разнообразные не те
Со мною вот что происходит
Со мною вот что происходит
Со мною вот что происходит

******
« Последна редакция: Декември 17, 2008, 01:25:16 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #117 -: Декември 17, 2008, 01:28:31 am »
Широк и желт вечерний свет,
Нежна апрельская прохлада.
Ты опоздал на много лет,
Но все-таки тебе я рада.

Сюда ко мне поближе сядь,
Гляди веселыми глазами:
Вот эта синяя тетрадь -
С моими детскими стихами.

Прости, что я жила скорбя
И солнцу радовалась мало.
Прости, прости, что за тебя
Я слишком многих принимала.

А.Ахматова , 1915
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #118 -: Декември 17, 2008, 01:30:34 am »
Бърди, много се радвам да те видя отново!
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #119 -: Декември 17, 2008, 16:05:14 pm »
Здравейте докторе, добре сте дошъл отново :D