0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #20 -: Февруари 01, 2008, 15:35:59 pm »
http://news.ibox.bg/news/id_403930055

"Субсидията за 1 храноден в студентски стол ще е до 3,30 лв., а за леглоден в общежитие - до 1,10 лв."
->За справка
*минималната тарифа на едно такси в Гърция е 2,8Е (5,6лв).Толкова плащате, ако пътувате на разстояние струващо под 2,8 Е.
*Едно еспресо в "средно" кафене (с бисквитката ;) ) е 2.5-4Е (5-8 лв).
*Едно кисело мляко от 500мл е 1,85Е (3,60 лв).
*Двумесечно потребление на електроенергия е около 50Е (600-800 квт), при заплати от 650-700Е и нагоре.

За какъв "храноден" от 3,30 лв (какъв отвратителен "червен" термин) може да става изобщо въпрос, щом цените на храните в Бг са по-високи от тези в Гърция?? Че са се и презастраховали с думата "до" 3,30 лв.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Оценка на моториката
« Отговор #21 -: Февруари 01, 2008, 19:43:40 pm »
Абсурдите на българската действителност брой и край нямат. Ама защо трябва да се занмаваме с това, като така или иначе "керванът си върви"?
Re: Оценка на моториката
« Отговор #22 -: Февруари 01, 2008, 21:13:34 pm »
е как, нали запасите от държавния резерв се изяждат от войниците и студентите като станат за изхвърляне. поне такива легенди съм чувала от както се помня
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #23 -: Февруари 02, 2008, 18:04:02 pm »
АД не е страшен. Ако знаем как,кога и с какво


Атопичният дерматит е често детско заболяване с много характерна картина, точни критерий за диагноза (таблица с основни и допълнителни критерии), но значителна и широка диференциална диагноза (т.е наподобява широк кръг невинни детски екземи или други кожни заболявания).
Връзката на атопичният дерматит с алергия към определени храни или алергични фактори се отнася до по-малко от 1/3 от случаите. В останалите случаи причина са широк кръг от фактори от перилни препарати до инфекции.

По принцип, причините за атопичният дерматит са НЕИЗВЕСТНИ, и опитите ВСЯКО дете да се слага на "диети", или да се тестува за чувствителност към алергени, особено ако майката не забелязва връзка с определени храни е порочна и грешна. Понякога, и при много тежки и системни форми на АД, има значение безспорно да се определи причиняващият фактор, но в ПОВЕЧЕТО случаи това е трудно, и търсенето "на всяка цена" е безпредметно, защото отстраняването на "алергена" или не води до подобрение,или е невъзможно от практическа гледна точка.

От особено значение е тук да се отбележи че АД и кожните прояви на АБКМ си приличат. Това обаче изначално са две различни състояния, и този факт сам по себе си не може да става повод всички АД да се лекуват като АБКМ (както обичат да правят "фамозни" Софийски алерголози). Поставянето на "диети" на деца с леки форми на АД е абсолютно порочна практика с дълготрайни негативни последствия по причина на това, че детският организъм (и главен мозък, в частност) са изключително зависими за развитието си от ПЪЛНОЦЕННО и балансирано хранене, особенно във възрастта до 12м възраст! Самият факт на "диетите" прави последващото въвеждане на храни бавно и мъчително, с което сумарното време на "диетата" почти се удвоява. "Игрите" с въвежданията на кашкавал,козе и овче сирена са смешни.

Тестуването, ако не се касае за тежки, генерализирани случаи НЕ Е ИНФОРМАТИВНО защото:

* децата (от теста често излиза) че проявяват чувствителност към десетки алергени, факт който практически няма никаква връзка с фазите на изостряне на атопичният дерматит, поради което не може да се направи никаква смислена връзка между резултатите от теста (за РАСТ говорим ;) ) и хода на АД. Често децата проявяват кръстосани реакции при тези тестове-т.е дете с чувствителност към домашен прах е чувствително едновременно към домашни кърлежи. И какво заключаваме от това? как ще "изтребите" домашният прах?? много от майките и не подозират преди тестуването за наличие на чувствителност, защото детето е било без никакви или минимални симптоми, въпреки че живее в същата среда.
Пример->Майка чието здраво досега 4 мес. дете е във фаза на остра атопична екзема тестува детето си и получава (+) резултат към домашен прах и кърлежи например. Но детето е в в досег с тези алергени месеци и досега няма никаква реакция към това, нито АД е бил обострен. Как така изведнъж то става чувствително и изразява внезапно екзема? Защо по рано при първият,вторият, третият контакт детето не е реагирало? Това показва, че е много трудно да се свържат резултати от тестуване с клиничното състояние, освен, ако не се касае за група известни алергени и храни най-вече: яйчен белтък,пчелен мед, ягоди,риба, ядки, шоколад, протеини на кравето мляко. Но майките знаят по принцип за това, и вече са забелязали връзката и сами отбягват тези храни.
Ябълките НИКОГА, НИКЪДЕ не са предизвиквали каквато и да а е алергична реакция в огромното мнозинство от децата, освен ако не са пръскани с пестициди.


В много случаи след кожни провокационни тестувания (друг вид тестувания), поради изключително мощните алергични дразнения, децата се влошават с месеци или се провокират тежки астматични пристъпи.
Тоест, тестуването се "запазва" за много редки и специални случаи.

Атопичният дерматит е СРАВНИТЕЛНО добре протичащо заболяване,чието значение се ограничава само по отношение на възможността за проява на астма или алергичен ринит в по-късна възраст -около 80% от децата, но този процент не е всеобщо приет. Този преход обаче НЕ е реален или задължителен, а ВЪЗМОЖЕН. И не е присъда за тежки заболявания. Нито оправдание за даване на ненужни лекарства с години. "Анамнезите" за "пъпки" на таткото в детската възраст (било тежка алергия) са занимания за г-н Мустаков. Защо? защото таткото може да е имал подсичане, тъй като баба е задрямала, и не е успяла да го смени навреме. И това не може да се превръща в "критерий" за прогноза за детето 30 години след фамозното "събитие". Имат се пред вид достоверни данни за сериозни алергични страдания.


Основата на лечението на АД са борбата със сухата кожа и предизвикваният от това сърбеж. В стадиите на изостряне единствено местното приложение на кортикостероидни кремове приготвени с ДРУГИ СЪСТАВКИ ЗАЕДНО, А НЕ САМИ овладява бързо симптомите и ликвидира рецидива за дни. Често е необходим и антибиотичен крем към кортикостероида, тъй като почти всички екземи от този тип са с вторична бактериална инфекция без лечението на която НЯМА ДА ИМАТЕ НИКАКЪВ ТРАЕН РЕЗУЛТАТ. Калцият през устата е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕН-той сам може да предизвика тежка алергична реакция или други нежелателни странични ефекти. Аериус и Зиртек може да се използват (НО само единият от двата препарата, не двата заедно) САМО ПРИ упорит сърбеж на мястото на екземата, но иначе нямат НИКАКВО Влияние върху хода на екземата-особено ако Вашият случаи на атопичен дерматит не е на алергична "основа" (а 2/3 от детските АД НЕ СА!!). Курсовете със Зиртек ИЛИ Аериус контролират сърбежа (само и единствено и не при всички деца с еднакъв успех) са допустими само за няколко дена  (до седмица), но ако изберете добре приготвен кортикостероиден крем детето ще се подобри за дни-следователно Зиртек и Аериус НЕ СЕ ДАВАТ С МЕСЕЦИ. Избягването,страха от кортикостероидните препарати и особено неправилната им употреба Ви лишават от бързо облекчение и Ви осъждат на месеци мъчения. Често леки форми на атоп. дерматит отзвучават за 1 седмица само с хидратантен крем, докато Зиртек и Аериус Ви карат да мислите,че те подобряват състоянието ...



За да имате успех, трябва да отчетете редица подробности:

*активни екземи БЕЗ правилно, дълготрайно (5-6 дена) третиране с КС препарат НЕ могат да се овладеят. Това е абсолютен постулат, и важи с особена сила за дълбоки, течащи и активни екземи по лицето. Да се маже с разни неща ("Нахткерцени" Мустели и т.н.), върху активна екзема води само до опасност от инфектирането и, и мъки с месеци.
*"Елокон" НЕ Е най-добрият избор на Кс преперат, нито "Певизон"!. Независимо че широко се пише за ползата от хидрокортизон като избор за КС крем, трябва да се каже, че той е слаб. При много запуснати случаи, никаква полза не би имало. Аз лично съм много доволен, и от години ползвам само и единствено "Бетноват". "Бетноват" за деца се приготвя по специална рецепта, в база, и се маже много внимателно!!Много често в тази смес се слага и антибиотик-Фуцидин е най-добрият избор.
*мажем с добро КС правено кремче, а не с чист КС. Нужно е да се намаже 2-3 пъти дневно за 5-6 дена, за да може кожата в дълбочина да се възстанови. Ако това не стане, лесно се отварят отново рани. Възстановяването на кожата в дълбочина е много важно...постига се с по-дълъг курс на локален КС крем. Не е добра идея да слагате чист КС направо. А и не може да се ползва за дълго така... . Ползването на "гол" "Бетноват" (за случаи с АД при деца) директно е АБСОЛЮТНО НЕЖЕЛАТЕЛНО!
*обръщаме дрешките наопаки, за да няма контакт на ръбовете с кожата. Перем дрешките с КАЧЕСТВЕН перилен препарат и изплакваме максимално възможното за пералната ни машина-4,5 пъти. Не носим мъхести панталони. Ползваме неутрален сапун за да мием детето. Само един. Не ползваме шампоани и други в сменящи се марки и количества. Не оставяме детето да седи в мръсната вода във ваната. Изплакваме право и ако иска да седи във ваната слагаме чиста вода. Да не се събира мръсна вода под детето при къпане.
*не трием детето след баня със сухи хавлиени кърпи, а само загръщаме. Така кожата максимално се оводнява сама.
*след като екземите се затворят продължаваме след баня да мажем само с един хидратантен крем-А-Дерма екзомега, например.
*правим подробен оглед на всичко, идващо в допир с кожата на детето- от завивки, чаршафи, одеяла. Не бива да има вълнени неща в контакт с лице-шапки, шалчета ръкавици, ВАШИ дрехи. Много добре обираме праха из всички помещения.
*Бебетата и новородените НЯМА нужда да се мажат с нищо. Нито със зехтин, нито със свинска мас. Кожата на децата се поддържа само с ежедневната баня и добро неутрално бебешко шампоанче. Температурата на водата е от голямо значение-горещата вода дразни кожата. Бебетата не се оставят да стоят в мръсните води.
*Екземите в сгъвките са особено чести. Най-добре се третират с малки количества бебешка пудра. Тя изсушава и предпазва от мазериране.
« Последна редакция: Февруари 14, 2008, 20:55:06 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #24 -: Февруари 02, 2008, 18:42:12 pm »
В интерпретацията на тестовете (РАСТ) е нужна ОГРОМНА предпазливост. Всяка среща на човек с провокиращ фактор може да даде 2+ реакция. Това ИЗОБЩО не значи алергия, и само по себе си не може да има някаква стойност.
Една от грубите грешки на хора като Мустаков, например, е умишлено извратената интерпретация на тези тестове, с цел да оправдае миналите му грешни терапевтични подходи.
Например:
Майка води дете, което има АД по лицето - обширен,тежък,сълзящ. Станал е тежък, защото серия дерматолози, без понятие как се лекува това, са го мазали с какво ли не-от цинкови мазила през тази маз "Нахткерцен" до Бочко.
Мустаков като опитен бизнесмен трябва да "върже" майката. Как? -като я "завърже" за алергичната "теза". Която после, ясно е, никой по-добре от него не "тълкува" ,"лекува", "интерпретира" . И вместо да напише добро кремче за локално лечение, препоръчва лечебно мляко (Прегомин или Фризопеп). На въпроса на майката "Защо"? се отговаря "АБКМ". За достоверност се светва и с фенерче в нослето.Тест не се прави. А без тест, лечебни млека НЕ СЕ дават!!!!!
Започва се мъка и страдание. Тъй като в повечето случаи след почване на лечебните млека спират да мажат (чакайки млякото да помогне) много АД "завяхват" бързо. Защото не ги "лекуват".
И ето-О ооо чудо-млякото помогна. Нищо подобно... .
След месеци майката се появява пак на преглед, тогава се прави РАСТ (детето се е алергизирало от ненужният Фризопеп) (а те са алергизиращи АКО нямате нужда от тях), той излиза положителен, и "величието" на алерголога е пълно.
Това е само едната страна на въпроса.
Как се захранва такова дете? Само Мустаков знае-играе си с кашкавал и сирена.
Ясно е колко се печели от бедните родители.

За справка:

*с добро КС кремче активна екзема се затваря за 4-7 дена.
*поддържа се лесно после. Сравнително лесно!
Ето две много качествени неща:
http://apteki-optima.com/?cid=86&productID=9084
http://apteki-optima.com/?cid=86&productID=9078

*детето изобщо няма нужда от особени схеми за захранвания. Е, "сокчета" от 2 месец НЕ СЕ дават!!

Тежките и обширни детски екземи не са предмет на темата тук.
Те могат да бъдат както АД, така и АБКМ. Във всички случаи обаче се прави РАСТ, като понякога независимо от (-) му резултати се опитва с Алфаре,Фризопеп. Защо щом като теста е отрицателен? Защото при обширни екземи с много суха кожа  смяната на млякото наистина понякога е от полза,независимо че теста може да е (-).
« Последна редакция: Февруари 10, 2008, 18:22:18 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #25 -: Февруари 15, 2008, 16:59:19 pm »
Критичен поглед на тази статия:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=8557


"Това е така, защото изкуственото мляко не е толкова пълноценна храна като кърмата, и изкуствено хранените деца е по-вероятно да станат анемични, отколкото бебетата на кърма, затова се нуждаят от храна, богата на желязо, по-рано."
->Това не отговаря на истината, и не може да се обективизира изцяло. Безспорните преимущества на кърменето са ясни, но те са повече в по-близък план и не могат да се генерализират или абсолютизират. Поколения днес израснаха само на АМ по една или друга причина, и те не могат да се квалифицират като здравно "дефицитни" поколения от която и гледна точка да го погледнете. АМ са балансиран продукт и обогатени с желязо-следователно тезата за "анемиите" не може да се обективизира и отдаде само и единствено на АМ.

"Най-важното нещо, което трябва да помните е, че кърмата е питателна течна храна и трябва да е основният източник на храна на бебето ви през цялата първа година от живота, докато мозъкът му расте толкова бързо. Тя е идеалният източник на препитание и съставът й се променя, за да посрещне нуждите на растящото ви бебе. Например, нивата на антитела в кърмата се увеличават, когато бебето ви започне да приема твърди храни и поема по-малко по обем мляко, и нивата на мазнините в кърмата намаляват, когато бебето забавя нарастването си на тегло през второто шестмесечие."
->Това е малко абсолютизиране и залитане. До 6 месец-да. Но след него е нужно обогатяване. Не пълно изместване на кърменето, а обогатяване. Другото което отбелязват се балансира с внимателното въвеждане на външните хранения и би важало ако слагате сокчета или попари, там където не се слагат.Точният период за който кърмата е абсолютна и единствена ДОСТАТЪЧНА храна НЕ е известен.

"Според д-р Тед Грейнър, виден изследовател в областта на кърменето, всякакви други храни освен кърма или адаптирано мляко, давани през първите шест месеца от живота имат изместващ, а не допълващ ефект, защото изместват мазнините и калориите, от които бебето се нуждае в млякото."
-> И с какво това да не важи за 6,7 месец? Много деца си се хранят чудесно с комбинация АМ/кърма + външни хранения, като с удоволствие хапват кърма когато и както я предложите. Следователно не е вярно това, че въведените външни храни компрометират безвъзвратно кърменето. Това важи за храненето с биберон "върху" кърменето (независимо какво има в биберона-кърма или АМ), когато лекотата на биберона наистина компрометира кърменето безвъзвратно.
Това са пак пресилени неща.

"От 6-12 месеца бебетата се нуждаят от “педагогическа” диета, където другите храни постепенно започват да осигуряват хранителните нужди, които само млякото не може."
-> В смисъл че със захранването се подхожда като към процес на обучение-да.

"Храни като житните каши и плодовете също не осигуряват мазнините, от които има нужда през първата година и след това, затова е важно да направите млякото най-важната част от диетата на бебето, докато мозъкът му все още расте толкова бързо."
->Мазнини се въвеждат с първите зеленчуци. И това е скоро след въвеждането на плодовете (2-3 седмици). Така че и това не е точно. Кашите по принцип се избягват като висококалорични храни.

"Кърмените бебета рядко развиват анемия. Желязото в кърмата се усвоява по-добре, отколкото желязото в изкуственото мляко (49% срещу 10%). В допълнение, кърмените бебета не губят желязо при скрито кървене на червата, както изкуствено хранените бебета."
->Не всички изкуствено хранени деца имат кръвни загуби! Това важи за децата с АБКМ само. Изобщо не е вярно че всички деца на АМ са анемични.

"По някое време между шест и девет месеца бебето ви ще ви покаже някои признаци, че е готово."
->Това е много дискутабилна тема. По принцип само добрият контрол на главата се приема като условие. Диапазона "6-9м" е твърде голям и умишлен, и с цел да се внуши че е възможно захранване и на 9м ако детето "не е готово". Да, но това е пресилено и крайност-9м е късно.

"Може ли да седи само? Седенето прав е необходимо, за да му позволи да преглъща субстанции по-гъсти от мляко."
->Това не е вярно. Контрола на главата е от значение. Много бебета не седят и до 7.5-8 месеца... .

"Показва ли признаци на интерес към това, което ядете вие? Да наблюдава как храната изчезва в устата ви и да сграбчва храна от вашата чиния са определени знаци за готовност."
->Това също не е вярно. Много от децата се интересуват да правят "бели" на масата, а не че ги интересува точно храната. А и да ги интересува в повечето случаи ги интересува  като обект за игра, а не за хранене. Тоест, трудно е да отличите кое на какво е признак. Освен това детето има естествени реакции на мирис, на обкръжаващите, и това е грешно да се отдава на, или свързва с, "готовност".

"...грабна парче препечен хляб от чинията на брат си, напъха го в устата си и го сдъвка."
->Това нищо не значи по принцип. Децата дъвчат и без зъби. Въпросът е че риска от задавяне е голям. И от аспирация. И затова не опитваме, а не че не искаме детето да яде по-несмляни храни.

" Може ли да вдига малки предмети? Повечето бебета го правят на около шест месеца, и това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си."
->Това е стадии на психо-моторното развитие. Връзката му с "готовност за хранене" е пресилена.

"Вярвайте ми, ако беше толкова просто да накараш едно бебе да спи осем часа, като го натъпчеш с каша преди сън, на пазара нямаше да има толкова много книги за това, как да накараш бебето да спи през нощта."
->Наивни неща на хора без връзка със специалността и  без практически опит. Първо, това не важи за всички деца, и второ, за редица деца, доброто хранене действително осигурява по-добър сън. Но далече не за всички, защото този въпрос е по принцип мултифакторен.

"Обикновено зъбите не се появяват, докато бебето не стане на шест или седем месеца, което е знак, че малкото бебе е създадено предимно да суче, а не да дъвче."
->Това не е вярно. Защо? Защото има много деца с късно зъбоникнене, които си хапват превъзходно и без зъбки. Общоизвестен факт е, че децата могат да дъвчат с челюстите и без зъбки. Е, не агнешко печено... .

"На две от шестте ми деца им поникнаха зъби на четири месеца, така че появата на зъби е все пак само един индикатор за готовност за твърди храни."
->Абсолютно погрешно.

"Тофуто е питателна храна, и може лесно да бъде нарязано на меки кубчета, подходящи за една хапка (особено добро, ако сте вегетарианци)."
->Това е соева храна и е невероятно алергизираща. За вегетарианство при бебетата и реч не може да става. Вегетарианството е избор на зрялата възраст-детето не може да избира и в действителност избират родителите му без негово съгласие.Вегетарианството е ужасна крайност и повече израз на психично отклонение (простете).По принцип всички крайности с тотални абсолютизации са израз на психични разстройства в една или друга степен. Едно е да почваш вегетарианство на 20-25г и друго на 1 годинка. Има незаменими неща,които с плодове,зеленчуци и соя не може да се заместят. Освен това вегетарианството като начин на живот и поведение е крайно скъпо начинание, освен ако не хапваш 360 дена от 365 годишно моркови и картофи.Виждал съм деца на вегетарианци-колкото по крайни са родителите, толкова по-жалки,недохранени и измъчени са децата им. На въпроса "Защо не давате на детето да избира, а му налагате Вашият стил на живот и хранене?" обикновено се усмихват с изкуствените си зъби (вегетарианците каквото и да твърдят са по принцип с много лоши зъби и се нуждаят от непрекъснати стоматологични грижи по един или друг повод).Много често имам усещането че повечето вегетарианци го възприемат това "неядене на месо" като вид обет за безбрачие, вместо наистина да са безразлични към вкуса на месото,рибата,другите животински продукти. Но както всяка монахиня и/или монах са податливи на плътски изкушения ( и затова Католическата църква от много "плътска чистота" се разори да плаща съдебни обезщетения за плътски престъпления) така и вегетаринаците като няма с какво да "съгрешат" се обричат на тъжен живот.
Лично мнение! моля да няма засегнати...

"Пълнозърнести парчета хляб без яйца, мляко или захар също са добри първи храни."
->Даването на глутен под 10м възраст е абсолютно нежелателно и трябва да се избягва. Това е много неудачна препоръка.

"добавената сол може да стресира незрелите бъбреци на бебето ви..."
->Това е мит. Има много факти, доказващи че бебетата може да толерират големи натриеви натоварвания без никакъв проблем. Бъбреците на бебетата над месец изобщо не са "незрели". Е, не са с пълният възрастов капацитет, но са напълно функциониращи по основните си параметри.
« Последна редакция: Февруари 18, 2008, 15:34:51 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #26 -: Февруари 16, 2008, 02:22:56 am »
Може още неща да се добавят...
Нека първо за вегетарианците:
Видях две семейства вегетарианци тук и картината бе ужасяваща:

*първото-бяха с очевидни психологични отклонения-например даваха на детето по 10 портокала на ден "за укрепване". Хранеха детенцето със салати и всякакви други соеви "коктейли" наподобяващи от свинско до шоколад. Това е характерно-ядат всякакви соеви сурогати и се усмихват от удоволствие като че ли хапват омар от Карибско море.
Детето бе толкова слабо, че се чудех как се държи на крака. Плахо,много психологично зависимо от тези тирани, и нещастно. А иначе родителите бяха образовани хора и с добри професии, но много нахални,нагли,агресивни и не приемащи никаква аргументация. Не че изпаднах в убедителни тиради... . Още помня това момиченце години след като го видях. Нищо за това дете не можах да направя. Както и за много други по причина родителите им (и несвързано с вегетарианство).
*семейство японка-грък. Крайни вегетарианци-нито риба,нито яйца. Родиха второто си дете в къщи без АГ помощ. Сами си прерязаха пъпната връв. Добре... не ми пречи. Но с храните не се разбрахме. Бащата бе на около 30 без нито един свестен зъб, а всичко останало-клати се като кулата в Пиза-наклон 45 градуса. Не зъби, а колове на изоставено лозе (под наклон). Децата болни вечно-не ги лекуват-били вредни лекарствата. Е, оставих ги. Сърце не ми даваше да ги гледам. Тези хора всяка година ходеха по 4-5 месеца В Индия (свиреха на някакъв Индийски традиционен инструмент). Не ваксинираха децата си дори и за тропически болести. И се превъзнасяха от Индийската мизерия и "простота" на обноските. Ами като имаш една дрешка на гърба, тежаща 45 грама и самият ти тежиш 20 кг (от системно недохранване), не виждам място за английски аристократични маниери.

Такива работи... колко неща съм виждал за тези години... не се описва с думи.
« Последна редакция: Февруари 21, 2008, 10:31:23 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #27 -: Февруари 17, 2008, 17:42:01 pm »
Цитат
Вегетарианството е ужасна крайност и повече израз на психично отклонение (простете).


Ако имаше емотионка подобна на тази   :youwoman: с надпис "You are the Man" поне три пъти щях да я копна.
Неразбирам как в един друг сайт има цяла групичка от майки, споделящи вегетарианство при бебетата. За мен това си е садизъм. 
Re: Оценка на моториката
« Отговор #28 -: Февруари 18, 2008, 17:42:41 pm »
Е, защо трябва да сме така крайни? Аз пък познавам семейство вегетарианци, висококвалифицирани специалисти в своята област, живещи със стил, без видими психически или здравословни отклонения. Вегетарианството не е диагноза, а избор, начин на хранене и живот. Би трябвало да сме толерантни към избора на другия, щом не засяга личното ни пространство.
Колкото майки, толкова и начини за отглеждане на деца има. Не мисля, че трябва да се осъждаме една друга за правените избори. Дава се информация, споделя се опит, съветва се, но не се съди. "Мне отмщения и я воздам" е казано...
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #29 -: Февруари 18, 2008, 17:48:24 pm »
Моля... нека е личен избор. Детето обаче не го прави този избор-те му налагат такъв, и то мнение не може даже да даде.
Останалото са мои лични наблюдения по темата, от годините опит,които имам.
Аз лично смятам че без риба и яйца (поне) детето е в особена и голяма опасност за нервно-психическото и интелектуалното му развитие.
Като лекар, аз лично смятам (скромно лично мнение!) че вегетарианството е израз на психична нестабилност и крайност толкова, колкото по-крайни са изявите му. Може да се употребява разумно, или въобще "Не" месо, може да се ограничават редица други месни храни, но не може логично да се обосноват крайните и обширни забрани.
« Последна редакция: Февруари 18, 2008, 17:54:20 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Оценка на моториката
« Отговор #30 -: Февруари 18, 2008, 18:09:10 pm »
Да, съгласна, фанатизмът в която и да е сфера, и на мен не ми е драг :)
А децата... те са си съдбовно осъдени, милите, да са без възможност за избор - захранване и хранене, религия, условия на живот - всичко им се натрапва. Как да не ги съжали човек :)
Извинявам се за спама...
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #31 -: Февруари 21, 2008, 01:53:39 am »
Който обича хубавата книга, чете руски език, и му е омръзнало да чете западен декаденс, извратености и шашави писатели (от ранга на Мишел Уелбек), и в паузата от едно наистина хубаво криминале от Манинг, може да хвърли оченце тук:

http://lib.aldebaran.ru/author/ulickaya_lyudmila/ulickaya_lyudmila_kazus_kukockogo/

това е истинска литература :)
И може да си изтеглите книгата по-долу->>предлага се в няколко формата.


Става въпрос за тази жена:
http://www.rian.ru/culture/20080221/99736968.html

Книгата "Казуса Кукоцкий" е шедьовър. В стила на великите руски автори като Набоков, например. Букеровска премия за 2001 и екранизация.
Майсторството и богатството на Руския език на Улицкая е просто невероятно.
« Последна редакция: Февруари 21, 2008, 02:00:04 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #32 -: Февруари 21, 2008, 23:10:45 pm »
 Бърди, видя ли тук? http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=269037.0
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #33 -: Февруари 22, 2008, 19:17:58 pm »
Видях. Не е лошо написано, но е пълно с фактически и по същество грешки.
Някои от които груби- като например препоръката да се дават антихистамини при БАстма.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    lady_11

  • *****
  • 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #34 -: Февруари 24, 2008, 15:05:27 pm »
Цитат
Видях. Не е лошо написано, но е пълно с фактически и по същество грешки.
Някои от които груби- като например препоръката да се дават антихистамини при БАстма.

Д-р Бърди, аз пък се учудих че Мамма и кликата й са ти позволили пак да пишеш в онзи форум.Не вярвам да са осъзнали грешката си...
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #35 -: Февруари 24, 2008, 22:59:11 pm »
Пиша рядко там.
Тук съм си добре.

Да благодаря пак на модераторите тук за толерантността, разбирането и човещината, проявени и проявявани към стареещите перца на посивяващата птичка-емигрант, зовяща се Бърди (Д-р). :)
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
Re: Оценка на моториката
« Отговор #36 -: Февруари 25, 2008, 18:43:55 pm »
Хайде да кажем, че птичката е скиталец.
Емигрант звучи някак грубо, отхвърлено-бягащо. А скиталецът е търсещият дух  :wink:
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Оценка на моториката
« Отговор #37 -: Февруари 25, 2008, 19:22:15 pm »
"Никога няма да забравя,когато, излизайки от русенската захарна фабрика край Дунава с един наистина захаросан очерк,тръгнах да се разходя по брега.Във върболяка срещнах жена на възрастта на майка ми,която мъкнеше голям вързоп съчки. Беше много студено и ръмеше. Тя имаше чудно,изразително лице с големи,кадифени,топли очи. Гласът и бе чувствен,пропит с напираща горчивина. Поисках да и помогна с вързопа и я попитах откъде е и накъде отива. Внезапно тя избухна в тих,сподавен плач и през сълзи ми каза:
"Другарче, ... нито знам откъде съм,нито знам коя съм!"-тя се отдели от мен и изчезна с вързопа си към близкия хоризонт..."

Г.Марков "Задочни репортажи за България" 1990
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Оценка на моториката
« Отговор #38 -: Февруари 27, 2008, 00:05:15 am »

Г.Марков "Задочни репортажи за България" 1990
великолепна книга. много истински българска. за съжеление забравена. а който забравя - повтаря...
Re: Оценка на моториката
« Отговор #39 -: Март 06, 2008, 15:14:55 pm »
....
 . И вместо да напише добро кремче за локално лечение, препоръчва лечебно мляко (Прегомин или Фризопеп). На въпроса на майката "Защо"? се отговаря "АБКМ". За достоверност се светва и с фенерче в нослето.Тест не се прави. А без тест, лечебни млека НЕ СЕ дават!!!!!
Започва се мъка и страдание. Тъй като в повечето случаи след почване на лечебните млека спират да мажат (чакайки млякото да помогне) много АД "завяхват" бързо. Защото не ги "лекуват".
И ето-О ооо чудо-млякото помогна. Нищо подобно... .
След месеци майката се появява пак на преглед, тогава се прави РАСТ (детето се е алергизирало от ненужният Фризопеп) (а те са алергизиращи АКО нямате нужда от тях), той излиза положителен, и "величието" на алерголога е пълно.
....

Само това не разбирам. Защо лечебното мляко е алергизиращо?
Нали  с хидролизиран белтък и е именно за деца с алергии?