0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #700 -: Декември 18, 2013, 22:40:25 pm »
Jam, всъщност постовете ни се припокриват. Все повече се дава гласност в медиите и не само. Друг е проблемът, друга информация няма - реципиентска. Камъкът е в нашата градина, защото много малко от нас споделят ценен опит. Във форумите има инфо от типа обява в продавалник или много неактуална информация. Е, може би на 100 стр. някой нещо може да е споделил. Момичета, пишете! Колко време сте чакали за яйцеклетка, приемали ли сте някакви хормони или хранителни добавки, знаете ли методи за подобряване на успеваемостта? - Такава информация няма или ако има е много оскъдна. Много бих искала да споделя с някой, който е в моето положение. Моят background в тази насока е ограничен, но с радост бих споделила това, което знам :D
« Последна редакция: Декември 18, 2013, 23:49:42 pm от sevda »
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #701 -: Декември 19, 2013, 10:48:13 am »
sevda, първия ти пост по никакъв начин не провокира какъвто и да е било диалог, още повече от него не става ясно каква ти е позицията. Не виждам и "цунами"-то.
Ето , зададе си въпросите  - ще ти отговоря.
Всичко е много индивидуално, до голяма степен зависи и от реципиента.
Ако не е тайна какви изисквания си поставила към донора, това определено е в пряка зависимост с времето, което ще ти се наложи да чакаш.
Прием на хормони и добавки също е въпрос на индивидуален подход на лекаря към теб , състоянието ти и свързано с това необходимост.
Що касае успеваемостта - е това е вече висш пилотаж и едва ли тук има някой достатъчно компетентен по въпроса.
 Лекаря от клиниката на която си се доверила най-точно ще ти отговори - пий вода от извора казват хората. Тук всяка една си е отделен казус и не може да се съди по това.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #702 -: Декември 19, 2013, 15:58:29 pm »
Защото вече има конкретни въпроси, мога да допълня като споделя личния си опит. Донорска процедура до момента не съм правила, но направих своето проучване. Като начало прочетох всичко, което момичетата тук са споделяли, а и на други места. Установих, че има големи различия като процедура и цени. Затова разговарях с някои момичета на лични и разбрах, че организацията в клиниките е различна. Може да се направи синхронизиране на циклите на донор и реципиент,  а също да се замразят ембрионите и в подходящ момент да се работи само за лигавицата на реципиента. На кратко, много индивидуално е. В коя клиника си?
За мен е важно лекарят да познава моето състояние. Ако се стигне до донорска процедура, категорично ще я направя при лекарката, която посещавам вече месеци наред и са ми правени ред манипулации. През лятото имах възможност за донорска процедура в друга клиника, но се отказах. Към ден днешен съм сигурна, че ако бях отишла при лекар, който не ме познава, щях да вложа много средства за предварително обречена процедура. Преди месец се наложи хистероскопия и лечение, след положителен опит само до 5г.с.. Бях много изненадана, защото не очаквах проблем с имплантацията, лигавицата ми винаги е била много добра. Моят основен проблем е качестото на яйцеклетките, установено при поредни опити на Естествен цикъл и Лимитирани стимулации. Споделам това във връзка с питането ти за успеваемост, има много индивидуални фактори. Да, в момента провеждам хормонална терапия преди ЗЕТ, но не при всеки се налага. 
Желая успех!

*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #703 -: Декември 19, 2013, 20:06:52 pm »
Много ви благодаря за отговорите! Аз съм "в Надежда", не съм поставяла никакви изисквания към донора, ако се визират някакви външни характеристики или образование, но бях чувала, че е необходимо да има кръвна съвместимост, другаде прочетох, че не е задължително... Док. ми каза, че ще ми се обади, когато се появи донор за което се учудих, т.к., със съпругът ми не сме попълвали никакви формуляри.  В момента съм на ХЗТ за подържане на лигавицата, т.к., съм с отстранени яйчници :(
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #704 -: Декември 19, 2013, 21:02:07 pm »
Аз също съм в "Надежда" и въпреки, че продължавам с опитите на ЕЦ още през март си попълних бланките за донорска процедура, които основно включват фенотипните особености на мен и съпруга ми. Кръвните групи също се записват, но не е нужна съвместимост между донор и реципиент.  Бланките се взимат от регистратурата, може да ги попълниш и при следващ преглед да ги дадеш на док., така ще напомниш за себе си. Мисля, че е добре регулярно да си записваш часове за консултация, за да поглеждат как е лигавицата. Какво е ХЗТ?

*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #705 -: Декември 19, 2013, 21:53:20 pm »
Какво е ХЗТ?
Хормоно-заместителна терапия. Обикновено са лекарства, съдържащи естрадиол и прогестерон, приемат се по схема.
« Последна редакция: Декември 19, 2013, 21:55:36 pm от rtfrtf »
"Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството..."
Нийл Армстронг
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #706 -: Декември 19, 2013, 22:20:09 pm »
marsi, на теб казаха ли ти, колко време средно ще отнеме намирането на донорска яйцеклетка? Всъщност след като док. ми каза, че ще ми звънне, като се намери донор, си помислих, че аз нещо не съм разбрала. Както и да е звъннах по телефона за да питам, трябва ли да попълня някакви бланки, док, пак ми потвърди, че не е необходимо... Явно наистина зависи и всеки случай е специфичен... marsi- при теб има надежда и ти желая успех да отделиш качествена яйцеклетка :)
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #707 -: Декември 19, 2013, 22:31:13 pm »
btw. към предходния ми пост, докато чаках времето да ми дойде реда в "Надежда", аз също посетих две други клиники, но по-специално в едната ми сваляха звезди от небето и ми обещаваха, че едва ли не от следващия месец ще мога да започна инвитро с ДЯ.  Тогава реших да заложа на сигурно и да изчакам, предвид, че мога да се финансирам само за една процедура - хубавите неща стават бавно :)
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #708 -: Декември 19, 2013, 23:14:55 pm »
Попълних бланките, за да знае док., че имам готовност и за този вариант.  С пожелание да ти се обадят скоро!

И все пак, бих ходила от време на време на преглед, да им напомня, че чакам.


ПП. Благодаря, rtfrtf! :)
« Последна редакция: Декември 19, 2013, 23:32:33 pm от marsi »

*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #709 -: Декември 19, 2013, 23:27:23 pm »
marsi, ще те послушам и когато отида следващият път да напомня за себе си, ще поискам от регистратурата формуляр, който да попълня и дам на док.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #710 -: Декември 20, 2013, 11:36:55 am »
marsi, аз не съм попълвала формуляр с фенотипните особености на мъжа ми. На вас защо ви искаха да попълвате такъв?
 
sevda, и аз мисля че трябва да напомнииш за себе си. И задължително занеси въпросния формуляр. Колко от него ще попълниш е изцяло твоя воля. Но трябва да го има в досието ти на чакаща за ДЯ. Колко от него ще попълниш е изцяло твоя воля, защото е пряко свързан с времето за намиране на донор, подразбира се, че ще се търси сходство по фенотипните ти описания вътре, щом си ги написала  това се приема и като твои предпочитания към донора.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #711 -: Декември 20, 2013, 12:05:03 pm »
avallon, просто бланката съдържаше тези въпроси: за двамата-цвят на очите, косата,  кръвна група, доколкото си спомням. Сигурно пропускам нещо, може би и ръст. Аз съм светла със сини очи, а съпругът ми е брюнет и ако бях написала само моите характеристики доста ще огранича избора на донор(ако се стигне до там). Това са си мои разсъждения, не знам до колко се съобразяват с написаното  :).
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 12:09:02 pm от marsi »

*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #712 -: Декември 20, 2013, 12:27:30 pm »
marsi, в този формуляр не фигурират данните на съпруга. Моя спомен е от края на януари. Неговите фенотипни белези не "играят" при избора на донор (чисто практически имайки в предвид минималните възможности за подобен подбор).Има още други формуляри за попълване  при кандидатстване за ДЯ, единия беше с инфо за роднините на съпруга за да не стане фал, мисля че това това определено е фактор който се има в предвид при сериозни намерения и от двете страни. Ако примерно този документ го няма как ? Има си и някакви задължителни изисквания по процедурата, които клиниката трябва да спази.
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 12:33:50 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #713 -: Декември 20, 2013, 12:35:24 pm »
Момичета, а вярно ли е, че донорската програма в "Надежда" е около 5000 евро? Тази информация бях намерила някъде в нета, миналата година мисля, че беше... Аз не съм коментирала цени с док., като за себе си съм приела, че това е приблизителната пакетна цена. Ако е по-голяма, сме загазили .. :oops:
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #714 -: Декември 20, 2013, 12:50:15 pm »
Най добре коментирай с доктора си. Няма гаранция, а и той самия не може предварително да прецени колко точно ще излезе стимулацията в медикаменти на донорката за ти каже точна цена. И в допълнение какво има в предвид , как точно смята да процедира конкретно при теб като подготовка.
Но все пак ще ти даде ориентир.
Определено има много причини поради които да отидеш на консултация.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #715 -: Декември 20, 2013, 13:10:23 pm »
Да, ще отида, док. ми каза да отида през м. февруари ако преди това не ми се обади и този път ще си подготвя списък с въпроси, Всъщност и предишният път си го бях подготвила, но на прегледа присъстваше новия лекар и се спекох.
А попадали ли сте на информация, че преди и по време на трансфер не е препоръчително да се приемат имуностимуланти т.к., когато се върне ембриона в утробата, организма на жената го приема като чуждо тяло и ще го отхвърли?
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #716 -: Декември 20, 2013, 13:46:06 pm »
Здравейте момичета,
 
Аз също съм в "Надежда" и по донорска програма  :?. Документите за донорската програма ги попълвах миналата седмица, т.е. те съдържат информирано съгласие, също така се попълват фенотипните белези на съпруга или партньора, ако няма такъв си посочваш изискванията към донора по твое виждане. Обаче никъде нямаше описание на мен самата  :ask: дори и кръвната ми група не искат, сигурно не съм важна в случая :dontknow:
Колкото до цената, също не сме я коментирали с доктора, но моя позната прави процедура с ДЯ преди месец и плати 5 000 лв. но в евро идва непосилно  8O
В момента съм на естрофем и си чакам....
 :bighug:
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #717 -: Декември 20, 2013, 16:41:40 pm »
nadzhda_sb, и на мен в лева ми се струва по-поносимо, това , което намерих в нета може би беше пакетна цена за чужденци....., защото по спомен  в цената имаше екстри като трансфер от летището, хотел....Може би във формулярите се описват подробно данните на съпруга, т.к., може да има случай на кръвна несъвместимост между него и ДЯ или поне това са си мой съждения....  А знаеш ли какви стана с твоята позната, успяла ли е?  В момента тече кампания в болницата за популяризиране на донорството, така че чакането ни може да се  съкрати :balk_62:
« Последна редакция: Декември 20, 2013, 16:43:57 pm от sevda »
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #718 -: Декември 20, 2013, 16:49:24 pm »
Намерих това, което съм чела:
 Ин витро програма с донорски яйцеклетки в ЦРЗ „Надежда” http://www.medspa.bg/bg/texts/payment-terms.html
Ин витро програма с донорски яйцеклетки в ЦРЗ „Надежда”
Пакетна цена: 4800 /четири хиляди и осемстотин/ евро
Пакетната цена включва:
1. Услуги на ЦРЗ „Надежда”:
• преглед на анамнезата на пациента (общомедицинска и конкретно засягаща инфертилитета)
• първоначална консултация; последващи консултации
• намиране на подходящ донор на яйцеклетки
• прегледи с ултразвук
• кръвни изследвания
• съставяне на ин витро протокол
• разясняване на ин витро програмата и приема на медикаменти
• синхронизиране на цикъла на реципиента с този на донора на яйцеклетки
• хормонални стимулиращи медикаменти за донора на яйцеклетки и компенсация на донора
• предписване на медикаменти за подобряване възприемчивостта на ендометриума на реципиента за
предстоящата имплантация
• фоликулна пункция за донора, включително анестезия и анестезиолог
• вземане на сперма и подготовката й за оплождане на яйцеклетките / подготовка на донорска сперма
• оплождане по метода ICSI
• култивиране на ин витро ембрионите за повече от 48 часа / бластоцисти /ако е приложимо/
• ежедневна информация за развитието на ембрионите
• асистиран хечинг
• ембриотрансфер
• окончателен отчет /за КЛИЕНТА/ на разходите по проведените процедури, включително лекарствата за
стимулиране на донора, процедурите за донора и разходите на донора.
2. Услуги на МЕДСПА БГ:
• координация между КЛИЕНТА и ин витро клиниката
• съдействие при организиране на ин витро ваканцията на КЛИЕНТА
• посрещане на летището
• трансфер до хотела
• съдействие при обмяна на валута в България
• транспортиране до срещи / прегледи в клиниката и обратно до хотела, в това число: първоначална
консултация, начало на ин витро процедурата, ембрио трансфер, последна визита
• мобилен телефон за България с препрограмирани важни телефонни номера
• информация за възможности за настаняване, СПА процедури, забележителности, хранене, кина,
концерти, винени дегустации, еднодневни екскурзии до исторически, културни и природни
забележителности и пазаруване
• трансфер обратно до летището.
• съдействие и подкрепа след ин витро процедурата
Пакетната цена не включва:
• блокиращата инжекция и хормоналните медикаменти за реципиента
• намиране на най-подходящ донор на сперма и компенсация на донора /ако е приложимо/
• оплождане по метода IMSI /при необходимост/
• имунологични изследвания /за улесняване имплантирането на ембрионите/
• предимплантационна диагностика чрез FISH или CGH анализ /по желание, ако е препоръчано от
генетик/
• акупунктура /по желание на КЛИЕНТА/
• замразяване на ембрионите, които са в повече, и съхранението им за 1 год. /по желание на КЛИЕНТА/
• замразяване на сперма и съхранението й за период от 1 година /по желание на КЛИЕНТА/
• консултации с психолог /по желание на КЛИЕНТА/
• настаняване в хотел и апартаментен комплекс
• устни преводи /по желание на КЛИЕНТА/; писмени преводи на документи /при необходимост/
• индивидуална СПА програма, подпомагаща успеха на ин витро програмата /по желание /
• персонален асистент по време на престоя в България.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #719 -: Декември 20, 2013, 16:50:38 pm »
Севде, за съжаление моята дружка не успя този път, но със сигурност ще пробва отново :(
Надявам се, да не чакаме безкрайно дълго :?, че и годините ме притискат