0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    altea

  • ***
  • 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« -: Ноември 21, 2007, 12:40:31 pm »
 Пускам тази тема по повод писмата на всички писали в темата ми "душата ми е стон, душата ми е зов...". Оказва се, не са малко тези от нас стигнали до необходимостта от донорство на яйцеклетки, но като че ли тази тема е малко табу. Предлагам в темата да пишат всички от нас, нуждаещи се от донорство на яйцеклетки, пристъпващите към донорска инсеминация или достигнали до донорски ембриончета, както и всички от вас готови да откликнат и да дарят. Нека споделим преживяванията си в тази насока,както и опита и практиката на различните клиники в тази област. Притеснява ли ви донорството,намирате ли нещо нередно в него защо бихте или не бихте използвали донор и как според вас е редно да бъдат уреждани отношенията донор-реципиент. Бихте ли се запознали лично с донора си въпреки изискването за анонимност  или не. Бихте ли казали на детето си като порастне как се е появило на бял свят. Имайте предвид,че за да се осъществи успешно донорство трябва да има кръво-групова съвместимост между съпрузите и донора. Надявам се с тази тема да сложим начало на много успешни контакти ,да си изясним въпросите които ни вълнуват,етични и медицински както и да помогнем на обществото ни да надрастне тесногръдото мислене. Нека има много български бебета обградени с любов, а да не ходим в чуждите клиники. Нека бъдем "един за всички и всички за един" Казано е "Ако намерите без да търсите ,то е защото дълго сте търсили без да намирате" и все пак нека се намерим по-бързо и да се радваме на живота заедно.
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #1 -: Ноември 21, 2007, 15:13:33 pm »
Какво да ти кажа?

Аз до последно искам да е част от мен, затова съм се насочила
към ин витро на ЕЦ, ноооо....
В краен случай може и с донорска яйцеклетка.
Каквото сабя покаже.

или достигнали до донорски ембриончета,

За дон. ембриони не съм чувала.
Да ме поправят ако има и такъв вариант.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #2 -: Ноември 21, 2007, 15:30:16 pm »
Алтеа,
четох и другата ти тема. Питала ли си в клиниката, която посещаваш за яйцеклетки? Не ми се вижда много нормално да търсиш донор в нета. Би трябвало това да е ангажимент на клиниката.
Много момичета биха дарили яйцеклетки, най-вече по финансови причини (мое мнение). Според мен те също се обръщат към доктора си.

lb2f
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #3 -: Ноември 21, 2007, 15:42:09 pm »
Ми и аз питах и в другата ти тема, защо не се обърнеш към клиниката - в клиниката на Щерев има донорска програма, при която реципиента заплаща изцяло процедурата на донора, а ти техен пациент, нали?
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #4 -: Ноември 21, 2007, 15:50:25 pm »
Алтея, и аз да потвърдя, че в МЦРЗ има действаща донорска програма със сигурност. Ти вероятно си се интересувала, кое те възпира да се възползваш от нея?
На мен още при едно от първите посещения там ми беше разяснена програмата и как бих могла да се включа в нея, ако имам финансови трудности и ако пожелая. Доколкото си спомням, реципиентът заплаща 100 % процедурата на донора, донорът пък от своя страна се задължава да предостави определен брой яйцеклетки с добро качество и прочие други подробности имаше. Попитай, ако досега не си  :D
When the things seem most hopeless - this is a prelude to when real opportunities begin



*

    altea

  • ***
  • 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #5 -: Ноември 21, 2007, 16:35:11 pm »
Да имаха донорска програма и както писах декември 2006 щях да почна подготовка , но тогава влезе в сила някаква разпоредба от ЕС във връзка с предстоящото ни членство , че жената реципиент няма право да заплаща за донорство,а това трябва да е акт на дарение и тъй като няма юридическа форма това да стане ми казаха да си търся донор. Той подписва,че ми дарява а разбира се ние пак бихме уредили отношенията между нас ,но това не засяга клиниката. В тази връзка се питам как за другите клиники няма такава разпоредба или просто си затварят очите. Все още не съм ходила в други клники понеже направих всякакви необподими изследвания и преместването ми би означавало всичко на ново съответно и нови разходи, но и това ще направя.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #6 -: Ноември 21, 2007, 16:54:08 pm »
Не е необходимо да правиш изследванията на ново. От клиниката ще ти ги дадат.
Просто ще ги занесеш в другата клиника.

lb2f
*

    Tamara

  • *****
  • 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #7 -: Ноември 21, 2007, 16:59:38 pm »
Това, което казваш не е ли погрешно тълкуване. Заплащането на процедурата, на консумативите, лекарствата и т.н. не е заплащане за яйцеклетка. Все пак лекарствата трябва да се предоставят на донора от клиниката. Ако клиниката е искала е имало как да го уреди. Поведението на клиниката директно те насочва към заплащане за яйцеклетки и нарушаване на въпросните разпоредби. Или поне на мен ми звучи така.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #8 -: Ноември 21, 2007, 17:32:41 pm »
Аз съм на преглед в понеделник и ще питам за повече подробности защото и на мен не ми е много чисто. А кой ти е лекуващ лекар?
Баткото - 11.12.2004 г., по-малката сестра - 07.01.2008 г.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #9 -: Ноември 21, 2007, 18:25:22 pm »
... Предлагам в темата да пишат всички ... готови да откликнат и да дарят. Нека споделим преживяванията си в тази насока,както и опита и практиката на различните клиники в тази област.

Аз бих искала да споделя какво е за мен да съм донор. Тъй като гордо мога да кажа, че съм го правила вече 2 пъти.
Първият път стана спонтанно. Никой не очакваше, че ще произведа толкова много яйцеклетки. И след пункцията док, изненадана от количеството, ми каза, че има една жена, която се нуждае.
Винаги съм искала да бъда донор. И се случи. Бях безкрайно доволна. И все още съм. Не знам дали жената е имала късмет да забременее.

Вторият път беше предварително уговорено. Когато се уговорихме с док да започвам подготовка за икси, той ми предложи, ако искам да стана донор отново, разбира се при достатъчно добър отговор на стимулацията. Не познавам жената реципиент. Тя пое сумата за иски процедурата, аз платих лекарствата. Бях силно притеснена, че при втория опит яйцеклетките бяха наполовина от първия (стимулацията беше различна), но в крайна сметка поделихме 12 яйцеклетки - 7 за мен и 5 за нея. нямаше предварителна уговорка колко точно ще й дам. До последно имаше съмнение, че яйцеклетките може да не са достатъчно за 2 семеиства. Безкрайно се зарадвах на новината за положителния й тест. Дано всичко се развие добре до последно! И за миг не съм й завидяла, че при нея се получи, а при мен не.

Не знам дали ще го направя и трети път, може би не, но не защото не искам. Обстоятелствата около причината за стерилитета може би няма да ми позволят трето донорство. Но ще съм безкрайно доволна, ако жената успее да износи бебенце до край!

... Бихте ли се запознали лично с донора си въпреки изискването за анонимност  или не. Бихте ли казали на детето си като порастне как се е появило на бял свят...
С удоволствие бих се запознала с жената реципиент, стига да е добър и искрен човек. НО нямам и не бих имала никакви претенции към детето. Майката, според мен, е жената, която го е носила 9 месеца в себе си.
И да, бих казала на детето си, ако имам щастието да го имам, че е създадено с лекарска помощ.


или достигнали до донорски ембриончета,

За дон. ембриони не съм чувала.
Да ме поправят ако има и такъв вариант.

Познавам една жена, на която ембрионите бяха много лоши и беше почти на ръба да не й ги трансферират. Докато чакаше информация какво ще се случи, друга жена с отлични ембриони и много на брой, й предложи да й дари. Не зная дали е законно, дали се практикува. Така и не се стигна до това - мъжът на другата жена отказа, поради вероятност от наследяване на някакво негово заболяване.
както и да е, исках само да кажа за този случай. Че има хора, готови да дарят, а други да приемат ембрион, не само една клетка.

Извинявам се за дългия пост, но нали идеята е да се сподели, а то не става с 2 думи. Поне аз не го мога  :oops:
« Последна редакция: Ноември 21, 2007, 18:31:02 pm от ази »
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #10 -: Ноември 21, 2007, 20:12:14 pm »
Чувала съм, че в САЩ се работи с тази практика, с донорски ембриони. Възползват се прредимно по-възрастни семейства, на които не само жената не може да произведе качествени ембриони, но и мъжът е над определена възраст. Незнам дали в България обаче това се прави някъде. Успех! :D
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #11 -: Ноември 21, 2007, 20:27:33 pm »
С най-голямо удоволствие бих дарила яйцеклетки - ако и при втория опит имам добър яйчников отговор, де - все пак това,че съм отговорила добре веднъж нищо не значи.Не бих държала и каквото и да било да ми се заплаща в замяна на това- чувството да можеш да помогнеш по такъв начин,да направиш такъв жест, си струва повече от всичко,абсолютно съм сигурна.


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*

    altea

  • ***
  • 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #12 -: Ноември 22, 2007, 09:17:21 am »
Благодаря,че споделяте вашето мнение и опит, така ми помагате да стигна и до моите отговори , а надявам се и на много други като мен. Лекарката е д-р Тимева, нямам причини да се съмнявам в нея и клиниката защото виждам,че ангажирайки се с моя случай правят нужното в рамките на законите да ми пледложат условия за наистина реални шансове за бременност. Да както при Ази и в моя случай жената си купуваше лекарствата, а аз щях да поема процедурата и,като тя подписва, че ми дарява яйцеклетките си,а заплащането на процедурата и от моя страна е като компенсация за това,че се е подложила на хормонална терапия и манипулаци ,но не стигнахме до там.Аз също бих се запознала с нея и мисля,че бих казала на детето си един ден макар да си давам сметка,че гледната точка се променя когато реално станеш родител.Изискването донора да е с вторичен стерилитет е за да се махнат съмненията за евентуални генетични причини за това,което до известна степен дава някаква гаранция за успешна бременност и при реципиента. Ако клиниката искаше ка постъпи комерсиално не би правила нещата така трудни за мен,а направо би ми казала цената и действала.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #13 -: Ноември 22, 2007, 09:27:07 am »
Пропуснах да спомена, че и двата пъти подписах декларация пред нотариус, че дарявам яйцеклетките.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #14 -: Ноември 22, 2007, 10:00:27 am »
"С най-голямо удоволствие бих дарила яйцеклетки - ако и при втория опит имам добър яйчников отговор,..."
Доколкото разбирам,извинявай ако греша, би решила да станеш донор след като видиш колко яйцеклетки си отделила.И аз може би бих заложила на сигурно.Доктора обаче ми обясни,че когато се подготвя някой за донорство,успоредно с неговата стимулация се работи и по подготовка на реципиента-за увеличаване на ендометриума и т.н.И доколкото разбирам трябва още преди стимулация да е ясно,че ще има донорство.Обясниха ми ,че поне седмица преди стимулация и двете страни са уведомени,че ще се действа.Така че решението за донорство трябва да е взето доста по-рано.
*

    altea

  • ***
  • 214
  • щастието не е крайна спирка, а начин на пътуване.
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #15 -: Ноември 22, 2007, 11:43:24 am »
Марлина, аз съм реципиент и да, синхронизирахме циклите 1 мес. предварително, успоредно с нейната стимулация започнах естрофем по схема за лигавица, нещата вървяха добре, но не всички фоликули узряха и бяха годни и след пункцията се разбра,че няма достатъчно за 2 семейства, на жената това и е първа стимулация и не се знаеше какъв ще е отговорът на яйчниците и на дозата хормони.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #16 -: Ноември 22, 2007, 12:43:33 pm »
..., успоредно с неговата стимулация се работи и по подготовка на реципиента-за увеличаване на ендометриума и т.н.И доколкото разбирам трябва още преди стимулация да е ясно,че ще има донорство.

2 месеца преди стимулацията, синхронизирано от док, с реципиентката пихме противозачатъчни, за да напаснем циклите си. Спряхме ги в един и същи ден. Едновременно с моята стимулация, започна и нейната подготовка за трансфер. Доколкото разбрах са й блокирали яйчниците с някакъв препарат и са й подготвяли лигавицата.
*
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #17 -: Ноември 22, 2007, 21:14:32 pm »
"С най-голямо удоволствие бих дарила яйцеклетки - ако и при втория опит имам добър яйчников отговор,..."
Доколкото разбирам,извинявай ако греша, би решила да станеш донор след като видиш колко яйцеклетки си отделила.Обясниха ми ,че поне седмица преди стимулация и двете страни са уведомени,че ще се действа.Така че решението за донорство трябва да е взето доста по-рано.
По принцип е така.Но аз говорех за случаите,в които не те уведомяват предварително,а се случва спонтанно,в хода на процедурата - примерно в хода на стимулацията ти вече се вижда,че имаш доста яйцеклетки,и точно в този момент се случва да има жена,която има нужда от донор - както ако не се лъжа беше станало първото донорство при Ази(поправи ме Ази,ако греша :oops:).Визирах такъв случай - тоест ако се случи така и поискат от мен да даря,разбира се,че бих го направила - то е ясно!
А иначе за стандартната процедура при която се знае предварително,че ще си донор - мислила съм и затова,и въпреки несигурността(тоест не знаеш какъв ще ти е яйчниковия отговор),мисля че може би пак бих го направила.Така че, Марилина, не си ме разбрала както трябва,но май че и аз не обясних какво точно визирам... :wink:


Митко остана на 1г. 7м. и 21 дни :(
14.04.2009 - 5.12.2010
Почивай в мир, мое мило изстрадало детенце!Винаги ще те помним и обичаме!
*

    petq74

  • ***
  • 373
  • Роден да пълзи, не може да лети!
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #18 -: Ноември 23, 2007, 19:32:17 pm »
Цитат
За дон. ембриони не съм чувала
Има такива слу4аи на донорство на ембриони.Когато направих парвото си инвитро 2 дена след трансфера ми се обадиха от клиниката за да ме попитат дали сам сагласна да даря останалите ембриони,защото има жена която се нуждае от тях.
Пух?- Каза Прасчо
Да!- Отговори Пух
Нищо!... Просто исках да съм сигурен,че те има Пух!!! Каза прасчо хващайки Пух за лапичката...
*

    eganeva

  • *****
  • 4584
  • И утре е ден, но друг....
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #19 -: Ноември 24, 2007, 00:42:59 am »
Цитат
За дон. ембриони не съм чувала
Има такива слу4аи на донорство на ембриони.Когато направих парвото си инвитро 2 дена след трансфера ми се обадиха от клиниката за да ме попитат дали сам сагласна да даря останалите ембриони,защото има жена която се нуждае от тях.

1-Не само ТИ трябва да си съгласна......
2-"защото има жена която се нуждае от тях." 8O

Стига бе, и ти какво направи?