0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: икси с донорска яйцеклетка
« Отговор #120 -: Юли 18, 2008, 16:55:35 pm »
момичета и аз съм с този проблем АМХ ми е 0,05 в клиника "Малинов" го правих.Никой от вас ли не опитва на спонтанен цикъл?
*
Re: икси с донорска яйцеклетка
« Отговор #121 -: Юли 20, 2008, 10:08:10 am »
Аз съм с Амх - 0.49.За два месеца имам два неуспешни опита на Ец.Сега се готвя за трети.И двата месеца си направих по една яйцеклетка.
Re: ин витро с донорска яйцеклетка - цени??
« Отговор #122 -: Юли 21, 2008, 13:59:57 pm »
Здравейте момичета, здравей Kolean

Благодаря ви за подкрапата, разбирането, Бог здраве да ви дава.
Не разбирам само едно, явно съм още много стресирана. Как така да си търся  източник или от мои близки, като уж има законови норми, които НЕ позволяват
донора и рецепиента да се познават? Толкова ми е объркано, че не можете да си представите.

Искам да си намеря сама момиче, не желая да чакам резултат от клиники и донорски програми. Но как да стане това? Нали клиниките сами си намират донори...Нали уж не бива да се познават двете страни?
От една страна това е адекватно решение, да, но от друга...разбирате ме
Който е в час с тези неща нека ми даде съвет или пише л.с

Хубав ден, бъдете щастливи
Наистина съм с разбито сърце, не мога да чакам и секунда повече.

*
Re: ин витро с донорска яйцеклетка - цени??
« Отговор #123 -: Юли 21, 2008, 17:17:13 pm »
Колеан правилно ти е казала - посети клиника по стерилитет. Това, че нямаш овулация все още не значи донорска яйцеклетка.
Re: ин витро с донорска яйцеклетка - цени??
« Отговор #124 -: Юли 22, 2008, 09:20:56 am »
Въпреки, че дъщеря ми вече е на близо 4 години, все още влизам и чета в този форум, съпреживявам и се радвам с успелите. Прочетох и мненията в тази тема и честно да ви кажа, от 4 години насам все по-усилено се говори за донорските яйцекетки. От материалите, които съм прочела по въпроса, от разговорите с лекарите от трите си опита инвитро разбрах, че наистина с донорска яйцеклетка има по-голяма успеваемост.  Само че това прекомерно засилване на интереса към донорството от страна на лекарите малко намирисва на бизнес. Както беше още в началото с ИКСИ - във Варна започнаха да го правят на 100%, независимо от спермограмите...по-голяма успеваемост, по-големи суми...Сега е така с донорските яйцеклетки. Ако сега тръгнех да правя инвитро, може би освен ИКСИ, щяха и това да ми предложат - писала съм вече тук историята си - и трите пъти произвеждах само по 4 яйцеклетки - може би това щеше вече да е сигурна индикация...
Ако това е нова вълна за печелене на пари, звучи меко казано, обезпокоително...
Re: икси с донорска яйцеклетка
« Отговор #125 -: Юли 22, 2008, 19:55:00 pm »
Благодаря момичета за отговорите Ви! Тъй като без хормонални препарати нямам цикъл, ще окажат ли влияние таблетките на тези изследвания?
Re: икси с донорска яйцеклетка
« Отговор #126 -: Юли 22, 2008, 19:56:55 pm »
...
Поздрави и успех, само не се предавайте:)

Няма, обещавам! на себе си и пред вас!
*

    Eti76

  • ***
  • 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
Re: Инвитро/ ИКСИ с донорска яйцеклетка
« Отговор #127 -: Юли 27, 2008, 00:15:16 am »
Привет отново и от мен!
Първо държа да кажа, че ако на някой варианта с донорска яйцеклетка му намирисва на бизнес, то дори и да има нещо вярно по принцип (поне, че е по-скъпо), то от друга страна, НАИСТИНА ИМА ХОРА като мен, на които това е ПОСЛЕДНАТА и ЕДИНСТВЕНА надежда за собствено дете (собствено е все пак относително, но поне на съпруга ми... и да го износя аз - това пак е МНООООГО и ще съм пре-пре-доволна:)!!!)
Та момичета, имайте предвид следното: относно това, дали може да се познава донора - по закон НЕ може, единствено изключение се прави при роднинска връзка - ако заведеш сестра си или братовчедка. Ако е външен човек - не може да го познаваш. Такава е ситуацията по закон и в нормалните клиники.
Аз лично съм получавала поне 3 предложения от познати, да ми станат донори, дори безплатно, но моя доктор категорично отказа подобно нещо, защото не можело да се познаваме. Друг е въпроса, ако човек иска да стане по-бързо, че така може да си помогне - да си заведеш твоя донор в клиниката да стане дарител, а ти от своя страна така ще получиш ДРУГ донор, но няма да чакаш на опашка, но не се плаща нищо на ръка на никой, т.е. това не е платена услуга!!!...
И друго, надявам се на тук-пишещите е ясно, че донори в България стават жени, които така или иначе ИМАТ НУЖДА от инвитро, само че са с мъжки фактор и дамите са си здрави или проблема при тях е в тръбите (т.е. ако имат здрави и действащи яйчници, но друга е причината за безплодието). Такива семейства биват финансово подпомогнати от реципитиента на дарението или т.нар. "надарен", който заплаща или стимулацията им или цялото им инвитро (това зависи от клиниката и минава през нея). Единственият начин (известен на мен и законен в БГ) да се ползва донор, който да си дари просто така яйцеклетките в нечия полза, е, ако тази жена дава за сестра си или братовчедка си!!! Ние с мъжа ми, обаче, се отказахме от такъв вариант по ред причини, но това си е индивидуално решение.
В други държави, но не и тук, донорството се заплаща и млади здрави момичета така си изкарват доста добри пари, например в САЩ е много разпространено, дори си избират донора по каталог и снимка и т.н.. Дори и в Турция и в Гърция мисля, че е по-различно, отколкото тук.
А на delight_d искам да кажа специално, че е добре да се въоръжи с търпение, защото този проблем не е просто като да отидеш да си купиш нещо от магазина... Не опира само до пари, нещата са много по-дълбоки и смятам, че е важно да сме малко по-смирени и малко по-търпеливи в борбата...
Дано за всички да се намери някакво решение! Ние стягаме документи и за осиновяване, не ни се иска да се окажем на 40 и без деца!
Целувки на всички, ако някой иска да си пишем нещо на лични, да заповяда! Можем дори и да се видим, нямам скрупули, за всички от Пловдивски регион съм насреща!:)
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
Re: Инвитро/ ИКСИ с донорска яйцеклетка
« Отговор #128 -: Юли 27, 2008, 17:55:24 pm »
Здравейте! От известно време се лутам между темите за донорство на яйцеклетки и реших да се включа с мнение. Понеже обсъждате цената на донорската яйцеклетка, искам да кажа, че според мен яйцеклетките в БГ се заплащат по закон. Това обаче е завоалирано в НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ, в която пише:
12.1.5. недопустимо е да се оказва натиск или да се предлага облага върху потенциалните донори на яйцеклетки от страна на медицински персонал, потенциални реципиенти, близки и роднини на донора;
12.1.6. възможно е донорите на овоцити да бъдат обезщетявани в разумни размери за направени разходи:
12.1.6.1. пътни;
12.1.6.2. за настаняване и престой;
12.1.6.3. за отсъствие от работа;
12.1.6.4. за причинен дискомфорт или болка;
12.1.6.5. пропуснати ползи и др.

Забележете, че в точка 12.1.5. не се допуска да се "предлага облага върху потенциалните донори на яйцеклетки", но в точки 12.1.6.3.,12.1.6.4. и 12.1.6.5. ясно пише, че донорите на овоцити се обезщетяват. Това обезщетяване, обаче не е ясно какво е, защото "отсъствие от работа" и "пропуснати ползи" са субективни неща (т.е. ако донорката е отсъствала 1 месец от работа, а заплатата й е 2000 лв., явно тя е загубила толкова пари само по тази точка. От друга страна, ако донорката е безработна, то тя няма пропуски по тази точка.). В същото време, в интернет пространството се спрягат цени от 2000 лв. (не фигурират в закона, до колкото знам) като обезщетение, без значение кой за колко работи и т.н. Толкова за плащането, на мен не ми е ясно как точно се формира обезщетението, но явно се заплаща.
Сега за самото даряване. От същата наредба:
12.3. Критерии за одобряване на дарители на овоцити:
12.3.1. възраст 18 до 34 години вкл.;
12.3.2. да не са поставени под запрещение;
12.3.3. поне еднократно реализирана репродуктивна функция (поне едно живо дете);
12.3.4. липса на лична или семейна история за наследствени заболявания;
12.3.5. липса на данни за тазово-възпалителна болест;
12.3.6. липса на лична анамнеза за трансмисивни заболявания;
12.3.7. негативни тестове (липса на инфекция) за HIV, HBV, HCV и сифилис;
12.3.8. липса на заболявания и състояния, които крият съществен риск за здравето и живота на дарителя или за увреждане на неговата бъдеща репродуктивна способност.

От това си правя извод, че не е задължително донорката да е роднина на реципиента. Достатъчно е по горните условия да са спазени. Условието за нероднини е да е анонимно. Това ме озадачава най-много. Как може да е анонимно, когато от самата клиника ти казват да си намериш донор??? Освен това, до колкото разбрах трябва кръвните ви групи да съвпадат (или поне на дарителката и съпругът на реципиентката). И все си мисля, че като си заведеш донор в клиниката, получаваш точно неговата яйцеклетка, но под предлог, че ти дават яйцеклетката от друг донор (не знам дали го обясних добре). Иначе какъв е смисъла да си търсиш донор с твоята кръвна група и да се подлагате заедно на хормонална терапия за да си синхронизирате циклите (май така се прави, но не съм сигурна).
Извинявам се за дългия и объркан пост, но много неща в тази наредба не са ми съвсем ясни и чисти.

Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #129 -: Юли 27, 2008, 20:11:39 pm »
Понеже ми е интересно това, което обсъждате, на първо време ще цитирам поста си от съседна тема, а после може да се включа пак с мнение.

Здравейте! От известно време се лутам между темите за донорство на яйцеклетки и реших да се включа с мнение. Понеже обсъждате цената на донорската яйцеклетка, искам да кажа, че според мен яйцеклетките в БГ се заплащат по закон. Това обаче е завоалирано в НАРЕДБА № 28 ОТ 20 ЮНИ 2007 Г. ЗА ДЕЙНОСТИ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ, в която пише:
12.1.5. недопустимо е да се оказва натиск или да се предлага облага върху потенциалните донори на яйцеклетки от страна на медицински персонал, потенциални реципиенти, близки и роднини на донора;
12.1.6. възможно е донорите на овоцити да бъдат обезщетявани в разумни размери за направени разходи:
12.1.6.1. пътни;
12.1.6.2. за настаняване и престой;
12.1.6.3. за отсъствие от работа;
12.1.6.4. за причинен дискомфорт или болка;
12.1.6.5. пропуснати ползи и др.

Забележете, че в точка 12.1.5. не се допуска да се "предлага облага върху потенциалните донори на яйцеклетки", но в точки 12.1.6.3.,12.1.6.4. и 12.1.6.5. ясно пише, че донорите на овоцити се обезщетяват. Това обезщетяване, обаче не е ясно какво е, защото "отсъствие от работа" и "пропуснати ползи" са субективни неща (т.е. ако донорката е отсъствала 1 месец от работа, а заплатата й е 2000 лв., явно тя е загубила толкова пари само по тази точка. От друга страна, ако донорката е безработна, то тя няма пропуски по тази точка.). В същото време, в интернет пространството се спрягат цени от 2000 лв. (не фигурират в закона, до колкото знам) като обезщетение, без значение кой за колко работи и т.н. Толкова за плащането, на мен не ми е ясно как точно се формира обезщетението, но явно се заплаща.
Сега за самото даряване. От същата наредба:
12.3. Критерии за одобряване на дарители на овоцити:
12.3.1. възраст 18 до 34 години вкл.;
12.3.2. да не са поставени под запрещение;
12.3.3. поне еднократно реализирана репродуктивна функция (поне едно живо дете);
12.3.4. липса на лична или семейна история за наследствени заболявания;
12.3.5. липса на данни за тазово-възпалителна болест;
12.3.6. липса на лична анамнеза за трансмисивни заболявания;
12.3.7. негативни тестове (липса на инфекция) за HIV, HBV, HCV и сифилис;
12.3.8. липса на заболявания и състояния, които крият съществен риск за здравето и живота на дарителя или за увреждане на неговата бъдеща репродуктивна способност.

От това си правя извод, че не е задължително донорката да е роднина на реципиента. Достатъчно е по горните условия да са спазени. Условието за нероднини е да е анонимно. Това ме озадачава най-много. Как може да е анонимно, когато от самата клиника ти казват да си намериш донор??? Освен това, до колкото разбрах трябва кръвните ви групи да съвпадат (или поне на дарителката и съпругът на реципиентката). И все си мисля, че като си заведеш донор в клиниката, получаваш точно неговата яйцеклетка, но под предлог, че ти дават яйцеклетката от друг донор (не знам дали го обясних добре). Иначе какъв е смисъла да си търсиш донор с твоята кръвна група и да се подлагате заедно на хормонална терапия за да си синхронизирате циклите (май така се прави, но не съм сигурна).
Извинявам се за дългия и объркан пост, но много неща в тази наредба не са ми съвсем ясни и чисти.
*

    Eti76

  • ***
  • 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
Re: Инвитро/ ИКСИ с донорска яйцеклетка
« Отговор #130 -: Август 06, 2008, 13:05:17 pm »
Stellita, здравей!
Не съм сигурна, дали има задължително условие, кръвните групи да са едни и същи (то и от сестра ти да вземеш яйцеклетки, пак може да не е със същата кръвна група). А относно практиката и закона - знаеш, че в БГ всичко е доста относително. Зависи твърде много от политиката на клиниката и МОРАЛА на докторите там. Аз лично смятам, че е важно да си имаме доверие на лекуващия лекар, стига, разбира се, да го заслужава!!! На мен лично никой не ми е казал, че трябва да платя за донорството на дарителя, но е практика да се заплаща инвитрото на дарителя от реципитиента. На места съм чувала, че се плаща само стимулацията му, а той си доплаща самата процедура, но това при положение, че този дарител, така или иначе ще си прави инвитро и без друго.
А относно наредбата и текста, че жената трябва да има поне 1 живородено дете - да ти кажа, до колкото съм информирана, дарителки стават жени, които НЯМАТ деца, но са с добри показатели и биха реагирали добре на стимулация - да са по-млади, и със здрави и действащи яйчници (например с липсващи тръби или с мъжки фактор за безплодието). Та тата си мисля, че се случват нещата - колко жени с деца ще се навият да поемат всичките тези хормони, да ги бодат после и да си ризкуват здравето, без самите те да имат проблем (а и за без пари...). А все още мисля, че не е станало практика да се получават пари на ръка за такова нещо и се практикува по-често донорство от роднина, който е здрав или от непознат, който така или иначе ще си прави.
Желая успех на всички в борбата:)
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #131 -: Август 08, 2008, 10:52:37 am »
Здравейте,
имам нужда от помощ, но не знам как се практикува в такива случаи и дали законите в България го позволяват.

Проблемът ми е следния:
Мой познат почина твърде млад (около 30 годишен). Искаше да има деца и се интересуваше от това да бъде оплодена дадена жена с негови сперматозоиди, която да износи детето му (им), като яйцеклетката НЯМА да е нейна, но износването да стане благодарение на нея и след това детето да бъде дадено на родителите на същия мой познат (отглеждане и порчее).

Подозирам какви са проблемите и много върпоси, които след време ще са неудобни, но за жалост моя познат така и не намери жена до себе си, даде сперматозоидите си за "замразяване" или както и да е там и след около година лутане се спомина.

Има ли такъв род донорство и жена, която би се съгласила на такава помощ за родителите на моя познат?

--------------------

Притеснявам се от това дали чужда яйцеклетка ще бъде съвместима с организма на друга жена (износващата плода). Следователно възможно ли е, ако не се получи горното оплождане и износване, жената (износваща плода) да се съгласи цялата процедура да стане с нейна яйцеклетка?
« Последна редакция: Август 08, 2008, 11:03:44 am от Baba »
*

    Eti76

  • ***
  • 158
  • Координатор на Фондация Искам бебе за Пловдив
Re: Донори и реципиенти-да си подадем ръка
« Отговор #132 -: Август 08, 2008, 12:43:20 pm »
Баба, четох темата по друг повод и смятам, че малко твоя въпрос е в посока, различна от нашите проблеми, но да ти кажа, чве пак каквото знам: Ти питаш за твърде сложен казус, защото износването на чуждо дете от майка, не роднина на плода, се нарича - суругатна майка (не претендирам за правилното изписване на думата, извинете ме, ако има правописна грешка). Та тази суругатна майка в БГ не е законово регламентирана и съответно няма как да стане тук, защото по закон - жената, която роди детето, тя е негова майка. А като "услуга" не съм чула това да се предлага въобще. То за донорство на яйцеклетки е супер трудно и то при положение, че след раждането детето ще си е за родилката, а какво да говорим за този казус. Но според мен в чужбина или тук, но след години, спермата на този мъж (лека му пръст), може да даде живот, но как ще вземат детето неговите роднини - това не знам...

А по повод темата за даряването на яйцеклетки - от роднина - сестра или братовчедка - не е нужно да е анонимно и всичко отделено си е за теб. А при дарителство от жена, която не е роднина - клиниката на д-р Стаменов настоява за анонимност. Аз лично съм с изчерпан яйчников резерв, доказан с Антимюлеров хормон и Инхибин Б, като всъщност само АМХ ми е под долната референтна граница, но явно е достатъчно показателно... Та при мен стана така, че като се разбра каква е ситуацията, доста хора изразиха спонтанното си желание да ми станат донори (лично на мен и то безплатно). В крайна сметка аз заведох в клиниката едно момиче, което така или иначе има нужда от инвитро и не е раждала, млада е, със здрави яйчници, които работят. Те са с мъжки фактор от около 10 години и тя поиска да ми стане дарител, дори и тя да не прави сега инвитро, защото на мен ми цъка времето... Та док категорично отказа да приеме нея за мой дарител. Каза, че не може да се познаваме и т.н. Аз си попълних там информираното съгласие, листа с физическите ми белези, кръвна група, образование и др. под. Решихме нещата така - тя да се готви за донорско инвитро, а аз да си чакам появата на подходящ донор за мен, като така се надявам да чакам по-малко, защото все пак съм завела донор в клиниката и евентуално тя може да дари на друг реципиент, а неговия донор да стане мой... Дано не прозвича доста объркано, но аз си мисля, че все пак е по-добре да заведа донор в клиниката, отколкото не. Все пак така донорите се увеличават с 1, дори в точно този момент да не получа нейните айцеклетки, все пак се надявам по-скоро да ми дадат от някой друг (нещо като замяна да се получи и хем аз да не чакам дълго, хем да се спази условието за анонимност). Та такава е ситуацията при мен, дано хормоните, които пия да задържат положението и матката ми да изчака и приеме така желаното бебееее
Успех на всички от сърце и благодаря на жените, готови да дарят!!! Прегръщам ви:)
Не губете ВЯРА, НАДЕЖДА винаги има, докато е жива ЛЮБОВТА:)
за донора
« Отговор #133 -: Август 10, 2008, 08:47:47 am »
Здравейте момичета!
аз станах донор без да имам нужда от това искам да опиша каква е процедурата


съвсем случайно влязох тук във форума и видях тема че се търси донор, писах на едно момиче и така започнахме да действаме, тя ми записа час при нейната лекарка.
след прегледа ми правиха изследвания и се оказах здрава и че мога да дам яйцеклетки
на 1.04 бях на преглед и ми изписаха първите стимулации- декапептил всяка вечер

след това бях на преглед, на следващия ден ми дойде цикъла и започнах и гонал
стимулациите са индивидуални и зависят от това как се развиват фоликулите, през ден ми правеха изследвания заради хормоните.
След това ми биха прегнила и на следващата сутрин ми беше пункцията
през цялата процедура се чувствах много добре (е имаше леко притеснение което е нормално)
пункцията също е рутинна, с пълна опойка е и след това има преглед и на обяд се прибрах в нас.Не виждам нищо страшно в това-

ако нещо съм пропуснала питайте и ще ви отговоря
*

    evro

  • *****
  • 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: за донора
« Отговор #134 -: Август 10, 2008, 13:08:50 pm »
Адмирации за постъпката ти!
Късмет на ресипиента!
Бъдете здрави!

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

    daninaa

  • ****
  • 700
  • Все някога ще успеем
Re: за донора
« Отговор #135 -: Август 10, 2008, 19:24:26 pm »
Поздравления и успех на момичето на което и дарител.
Re: за донора
« Отговор #136 -: Август 10, 2008, 20:11:49 pm »
Поздравление за решението което си взела.Успех на момичето .
*
Re: за донора
« Отговор #137 -: Август 10, 2008, 20:58:31 pm »
Поздравление и от мен,успех и на двете ви!

Re: за донора
« Отговор #138 -: Август 11, 2008, 10:06:06 am »
Браво, дано има повече такива момичета като теб!
Re: за донора
« Отговор #139 -: Август 11, 2008, 11:53:40 am »
Това е страхотно!Поздравления и успех на рецепиентката!