0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #740 -: Ноември 17, 2011, 09:56:45 am »
 Не съм сигурна, че трябва да се водите от това какво цедите. Аз първите дни цедях и забелязах как с всеки изминал ден, количеството изцедена кърма намалява. Зарязах помпата, слагах си бебето на гърдата, когато  даде признаци, че е гладен, и в крайна сметка беше качил 1200кг първия месец. А, един два пъти го мерихме с баща му на кухненския кантар.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #741 -: Ноември 17, 2011, 09:58:19 am »
Това с цеденето не е показно, аз цедя много трудно, много малко, но детето си расте. Имаме рев, но той е заради корема, защото започва да къркори като започна да го кърмя и като се е понаял започва да се напъва и да отказва да суче. Трябва да си сигурна, че не му стига кърмата а не дали има или няма като цедиш. Иди да го изтегли педиатъра или изчакай консултацията. За собствено успокоение можеш да дохранваш с АМ, но пак пример от нас-моят син изяжда колкото дам и започва връщане, затова аз предлагам много рядко втората гърда.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #742 -: Ноември 17, 2011, 10:46:10 am »
За цеденето-и аз много трудно цедя по много малко,но си качва по над килограм на месец.
За залъгалките-малката много им се сърди.Предпочита да "яде" пелените се,завивки,обиколници,ръкави и ръчички,но не и залъгалки.Сега даже пак се е приспала с обиколника в уста :lol:
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #743 -: Ноември 17, 2011, 11:32:19 am »
Vanyush, аз изкарвам 40-50 мл. и от двете гърди  :( а снощи в 3 ч. уж когато се увеличавало количеството пролактин (май така беше) и би трябвало да имам повече успях да изцедя 20мл. - от двете.  :( :(

Те момичетата са написали по-горе, да не се повтарям. Цеденето не е точен метод да определиш колко кърма имаш. Не че се сещам за друг начин. А и друг е въпросът кой има нерви да чака седмици консултацията да види детенце наддава ли  :(. Дори и вкъщи да имаш кантар, пак трябва поне седмица да прецениш какво се случва. За мен и това беше безкраен период, още повече че от самото начало бебка е все около минимума или под него  :(. Може би наистина най-добре да храниш от гърда колкото поеме, да даваш изцеденото и АМ, когато ти е притеснено и мислиш, че е гладен. Направо не знам и аз какво да кажа - много е трудно и няма едно решение, което да е приложимо за всеки  :(. На всяко хранене и аз още се чудя какво се случва, колко изяде сега за 5 минути, че не ще повече, кога пак да й дам и дали е наистина огладняла или ще вземе да драйфа... Зор си е, но май в даден момент попритръпваш  :?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #744 -: Ноември 23, 2011, 17:44:55 pm »
Встрани от последно обсъжданите въпроси, но по темата и полезно:

За разранени и кървящи зърна много ми помогна солен разтвор (половин чаена лъжичка сол в 200 мл преварена вода).
Зърната се потапят в леко затопления разтвор за 5 минути след всяко кърмене - аз ползвах плитка чашка - после се изплакват с малко вода и се мажат с ланолин. За два дни болките и рагадите изчезнаха.Рецептата е от медицински сестри и експерти по кърмене.

За втвърдени гърди, конкретно неглижираната при мен дясна, след като ми слезе млякото, помогна едно дълго цедене с помпа. Само веднъж преди кърмене се наложи да изтегля зърното с помпата, за да се котира по-добре. След това нямаше претенции.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #745 -: Ноември 24, 2011, 16:41:51 pm »
 Момичета, имам едно бързо питане, какво се случва с кърмата/кърменето, когато идва цикъла. От два дни Коко се храни много нервно, сякаш не му стига, въпреки че връща после, та по-вероятно да не му харесва нещо в кърмата или дебита и ;). Та днес имам кафеничкаво зацапване.
 Та, първо, нали не е вярно, че ще ми спира кърмата,  щом ми идва и  второто, мога ли да си дохранвам, че Коко да не е толкова нервен или да му слагам от оризовата каша / не сме се захранвали още/?
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #746 -: Ноември 24, 2011, 17:20:30 pm »
Няма връзка с кърмата това че ще ти идва. А за нервността може някое зъбче да е тръгнало, на нас ни се понаду едно и рев всяка вечер дори като го нося се опъва сякаш иска да го пусна, нервност през деня.
*

    Zai

  • ****
  • 955
  • Вкъщи сме вече 4 заека!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #747 -: Ноември 24, 2011, 17:21:42 pm »
Момичета, как да увелича кърмата си?

В болницата чак на пети ден успях да отпуша, гърдите ми бяха станали като камъни и голямо стискане и дърпане с помпата, та чак зърната ми са разранени.А сега са меки, но почти нямам кърма, на всяко ядене дохранвам.

С какво да увелича?

Не става, кърмата ми е много малко, едва изцеждам по 30-40, пия чай на хип, хапвам си добре, на всяко хранене го слагам задължително и на двете гърди, но пак е слаба.

Има ли начин, да не би нещо да греша в подхода.Някъде бях прочела, че след всяко хранене трябва да се доизцежда с помпата, така се стимулирала, но пък така няма да се събере нищо до следващото хранене.
Ако се обадя на Ла лече, биха ли ми помогнали?

Момичета, и аз съм с идентичен проблем. В болницата ме побъркаха разни сестри и акушерки, че съм с плоски зърна и нямам кърма. Една ме разрева направо. Мъчих се като грешен дявол с едни силиконови и ти нямаше нищо, само се изнервяхме с Ева взаимно. Вкъщи си засука без никакви силиконови зърна благодарение на помощта намайка ми, но детето постоянно е гладно, 24 часа, неспокойно е и просто не знам до кога ще издържа. Ако е само на кърма сукането става денонощен процес с 15-20 минутни паузи за сън. Издържах така само 1 денонщие, днес дадох 30 мл. АМ, за да мога да почина малко, но съм толкова изтормозена, че не знам къде се намирам просто. И аз при цедене повече от 20-30 мл. от двете гърди не мога да докарам, а напоследък станаха и по-малко, но пък Ева суче, вероятно тя го изяжда. Моля ви за съвет, защото ще полудея. Пия чай на Хип, Fenugreek, ям жито, всичко, каквото чуя или прочета, но просто явно не може да се засити. Наистина имам нужда от съвет!

 
Спермограма - задължително с морфология по Крюгер и САМО в клиника по репродуктивна медицина!
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #748 -: Ноември 24, 2011, 17:26:52 pm »
 Abe,мисля си, че има, ама дали да го тормозя и да не давам АМ, или да му давам
Ей това намерих по темата
 http://xedra.wordpress.com/2009/01/16/menstruation/
но ако има такива, които са се сблъсквали вече с това, ще е супер да чуя как са се развили нещата при тях
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #749 -: Ноември 24, 2011, 17:30:56 pm »
Момичета, имам едно бързо питане, какво се случва с кърмата/кърменето, когато идва цикъла.
Понякога са променя вкусът на млякото. Може това да е причината. Може и да намалява в този период кърмата. При мен с второто дете кърма имаше в изобилие след спиране на цикъла до ову и после рязко намаляваше.
Та, първо, нали не е вярно, че ще ми спира кърмата,  щом ми идва
Моят цикъл и при двете деца се възстановяваше 20 дни след спиране на лохиите. Баткото кърмих 1 г., а малката - 1 г. 11 м. :wink:


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #750 -: Ноември 24, 2011, 21:13:20 pm »
Силванче и Зай,мен ми се струва че двете първо трябва да се поуспокоите.Малко да си починете,поспите и отново прецените ситуацията.Кошмара в който ви се струва че се намирате сега,ми е много познат,но повярвайте далеч не е толкова страшен :wink:

Ако като дадете АМ,можете да си поемете дъх - направете го.Ако като дохранвате,детето се чувства по-спокойно - давайте.Ако продължите с кърменето,преди АМ,кърмата ви няма да спре.
За добрата лактация освен вода,храна и чай са необходими и здрав сън,спокойствие и почивка!Веднъж щом си отпочинете,ще видите че картинката далеч не е толкова отчайваща и даже нещата вървят много добре :)И тогава е много вероятно да премахнете добавката и отново да се върнете изцщло на кърма :)

И само искам да ви кажа,да не подценявате буреносните хормони които вършеят във вас в момента.Наистина са нещо което аз не мога да опиша с думи,но определено са нещо което извърта реалността,кара те да се чувстваш несигурена,безпомощна и объркана.Всичко изглежда страшно трудно и даже невъзможно.Но ще ви мине...всичко ще си дойде на мястото! :wink:
За нашия мозък всичко това е ново.Той трябва да търси нови решения на нови проблеми.Да заучи нови реакции на абсолютно непознати ситуации.Да извлича информация от обект с който те първа ще търси общ език,ще се учи да откликва логически и емоционално.Това е огромен стрес,невероятно натоварване и всичко това идва наведнъж.

Във всеки случай ви желая успех :D
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #751 -: Ноември 24, 2011, 21:22:47 pm »
При мен месечния цикъл се възстанови на 2 месец след секциото. И кърмих близнаците си 1 година и 2 месеца, като 9 месеца бяхме изцяло на кърма, даже имаме и млечна сестричка.

Не е вярно, че като то дойде, кърмата ще ти спре. Както е писала Уайт, може да се промени леко вкуса, може леко да намалее, но не много. Например - ако съм изцеждала по 300мл, при МЦ изцеждах около 250мл.

И както Фибо е писала, за кърмене трябва сън и много спокойствие. Аз нямах нерви да кърмя, за това се изцеждах и давах. Но ето, 14 месеца сме се кърмили. Днес за 1 път сме само на АМ, ами не го харесват и това е.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #752 -: Ноември 24, 2011, 22:55:25 pm »
 Тази вечер беше по-зле от вчера. Вчера успях да накарам Калоян да по цока 10тина минути, колкото и малко мляко да имаше, и после му дадох АМ. Тази вечер, обаче не тръгна веднага млякото, той дърпаше и плачеше,дърпаше и плачеше. Накрая тръгна малко, но явно съвсем недостатъчно. Дадох 150мл АМ. Изпи си го детето.
 Иначе днес цял ден съм си го кърмила. Да, предлагах и двете гърди...
 Как мислите, дали утре вечер да не взема да се изцедя с помпа, не за да събирам кърмата, а за да не вземе да ми спре във вечерния час. Цикъла категорично ми дойде. Дано наистина да премине тази криза за ден, два...
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #753 -: Ноември 24, 2011, 23:11:01 pm »
Дай му да суче малко по-рано от часа за хранене и после побвай с помпата, а ако има нужда си го дохрани. Спокойствие и другите неща както до сега да не вземеш да се наливаш с вода и сок по 3-4л. По принцип няма логика да нямаш кърма само вечер по-скоро рефлукса да се е завърнал или друг проблем.
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #754 -: Ноември 24, 2011, 23:52:09 pm »
Има ли вариант да си купувам кърма вместо АМ  :? .
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #755 -: Ноември 25, 2011, 02:58:45 am »
силванче, зай, не мога да видя колко са ви големи бебетата, но ако сте в първите седмици, стомасите им побират около 30тина грама. това, че искат да сучат не е задължително да е глад, а може би просто ги успокоява. аз много бих препоръчала да се свържете с консултант по кърмене, който да дойде у вас, да наблюдава храненето и да каже какво мисли - възможно е да не захапват добре бебетата и да се нагълтат с въздух, възможно е да се помисли за начин, при който вие да може да почивата и да ги кърмите. аз проглуших ушите на хората как въпреки всички препоръки си я взех в леглото и досега сме си така - като се размрънка, разкопчавам копчето и продъжаваме да спим. абсолютно е вярно, че ви трябва почивка, най-вече от преживяването, че нещо катастрофално се случва, аз го имах същото - разранени зърна, болки в гърба, не можех да седна, да легна, тя иска да суче, аз я спирам, че боли, но точно за един час ми помогна консултант по кърмене (не съм в бг, затова не предлагам контакт). моето бебе имаше 4 часа сън през другото време и тя сучеше понякога по няколко пъти на час, това е абсолютно нормално и аз не вярвам, че не е добре за тях и трябва да се отучват или да се карат да чакат. ако, разбира се, това не ви изтощава вас.

дидон, много благодаря за статията, много е интересна, а за ситуацията с калоян, не знам какво да кажа, само мога да стискам палци

аз да ви се похваля вече ади гризе ябълка или банан или хляб когато и ние се храним и е голям купон "захранването, водено от бебето". много е смешна, защото плюе една голяма част от храната си досега е опитала още и круша и морков на пара. преди или след това (в зависимост колко е гладна) винаги се кърмим.

силванченце, зай, стискам палци, пак пишете
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #756 -: Ноември 25, 2011, 08:30:03 am »
Силванче,Зай,честото сукане при малки бебета е напълно нормално.Моята бебка около месец и половина не слезна от гърдите ми.Беше едно денонощно кърмене,но се бях въоръжила с търпение.
И аз имам едно питане,ако някой може да ми помогне.От няколко вечери малката взе да се събужда през 2-3 часа вечер,за да яде.Например снощи се събуди в 24:00; 03:00; 06:00. Преди се събуждаше в 02:00 и в 5:00. Помислих си,че може да ми е намаляла кърмата,но снощи след едното кърмене проверих-еми имаше си още доста кърма,дори не беше стигнала до задното мляко.
През деня си суче добре детето,така че и това не е причина за честото й сукане вечер.
Някой има ли си идея защо стана така?
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #757 -: Ноември 25, 2011, 09:01:32 am »
Евентуално ако и е топло и е ожадняла може да е искала малко.
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #758 -: Ноември 25, 2011, 14:15:35 pm »
silvanchence, можеш да провериш за кърма в банките по кърма. Иначе ако някой има в повече и ти дава,така както аз давах на една мама няколко месеца. Иначе няма как.

Кърмих близнаците си 1 год и 2 месеца!!!
За моите две ангелчета родени в 25 г.с.
9.09-11.09.2008
9.09-20.02.2009

Една година без мама...
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #759 -: Ноември 25, 2011, 15:15:19 pm »
 Калоян в началото също искаше на 1,5ч в повечето случаи. Това изобщо не ме е притеснявало. Бебчето ако си е кротко, мокрите и наакани памперси, нали ги знаеш тези неща, няма какво да те притеснява. Тя кърмата постепенно се увеличава с увеличаване нуждите на бебето.
 Силванче, аз имам замразена кърма, даже бях пуснала тема, че давам... Нека само да мине тая криза, че колкото и да съм оптимист, лееекинко ме притеснява, и се свързвам с теб на лични...но НЕ Я ПРОДАВАМ
 
 Еленка, момичета, аз се свързах с консултант по кърменето и тя ми даде ценни съвети, най-вече свързани със самия режим. Ако изявите желания ще ги споделя... Не е рефлукса, цикъла си е виновника. Дойде си ми...