0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #700 -: Ноември 09, 2011, 20:18:11 pm »
Така...


От седмица ходя на зъболекар и ми се налага да отсъствам от вкъщи за 3-4 часа. Жорко отказва да яде от шише, стои гладен и ме чака да се прибера да го накърмя. Покрай болката от лечението и притесненията с яденето, кърмата ми започна да намалява. Притеснявам се дали изобщо му стига храната. Та, моля ви дайте ми акъл как да го науча яде от шише.

Мими26, сънен също отказва шишето - ще заспи гладен, но няма да яде от шише.




Звучиш ми много познато.Имаме същият проблем.За да не гладува детенцето,днес след консултацията направих и един АГ преглед )))с количката,а за понеделник взех час за стоматолог. :D
А онзи ден ми се налагаше да ходя до НОИ)))ами пак бяхме двете,с количка я возя,щото много ми натежава в транспорта.


Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #701 -: Ноември 09, 2011, 23:02:14 pm »
Момичета, как да увелича кърмата си?

В болницата чак на пети ден успях да отпуша, гърдите ми бяха станали като камъни и голямо стискане и дърпане с помпата, та чак зърната ми са разранени.А сега са меки, но почти нямам кърма, на всяко ядене дохранвам.

С какво да увелича?

Виж тази статия: http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/78/ Има ценни съвети.
Аз бях по същия начин. След слизането на млякото и изцеждането с помпа гърдите ми омекнаха и едва цедях по 10-20 гр. и от двете, и то след половин час цедене. След консултация в Консултативния кабинет по кърмене в Майчин дом започнах да слагам бебето на гърдата на 2-2,5 часа, задължително и нощем. Отделно доизцеждах и давах изцедената кърма - колкото беше, толкова. Първоначално додавах 10-15 мл, но с времето почна да се увеличава количеството. В книгата "Азбука на кърменето" http://xedra.wordpress.com/2010/02/27/abc-bf/ четох, че нощното хранене е важно, защото между 3-5 било увеличено отделянето на пролактин. Тъй че първоначално не се пробвай да премахваш нощното хранене.
Най-важното при кърменето е търпението. С времето нещата ще се оправят и с бебчето ще се сработите.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #702 -: Ноември 10, 2011, 09:35:46 am »
силванче, след като са ти били твърди и пълни гърдите, значи проблема не е в наличието или не на кърма и както и другите са ти казали с често слагане на гърда ще стане. по същия начин става и когато бебето пораства и започва да има нужда от повече кърма - имало е дни когато почти постоянно си иска, защото е скок на растежа и "добива" се уваличава и нещата се регулират. често кърмене, здрава храна, течности и сън или поне почивка са най-сигурните начини да си увеличиш кърмата. едно от предложенията по статийте, което много ми хареса беше "вземете си ваканция за кърмене" - в легълцето/на диванчето с книжка или филми и с бебето и се кърмите често и напоително. дано да стане  :P

мецани, аз се предадох и ние ще минем без биберон, моята девойка не реве, но просто отказва, дъвче го, плюе каквото й се е изляло в устата и се ядосва, но не пие. ако ти трябва само спорадично според мен си помисли струва ли си усилията и нервите. за мен да се цедя и да се занимавам с нещо дето нито на мен, нито на бебето ни беше на сърцето не си струваше и тя си е винаги с мен (даже на работа е водих) и така се оправяме. но пък ти си знаеш как ти е живота. дано стане както и да го решиш
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #703 -: Ноември 10, 2011, 10:58:46 am »
Елена, при мен кърмата доста  намаля, вечер почти нямам нищо. Не съм спирала да пия лактогонен чай, да ям питателна храна и да приемам течности и въпреки това намаля. Детето реве, че е гладно, аз се измъчвам, че нямам кърма и не мога да го нахраня. Като гледам как са нещата при мен, определено трябва да премина на смесено хранене, но как ще стане не знам. Явно ще трябва да продължим да се мъчим.
Изобщо не очаквах, че ще е толкова трудно да приуча детето си да се храни с шише.

Благодаря, че се включихте по моя проблем.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #704 -: Ноември 10, 2011, 12:37:53 pm »
Знам че е много лесно да се дават съвети, но трябва да се намери решение и ти си човека, така че не се отказвай и продължавай да опитваш - дали с по-често кърмене да пробваш да увеличиш кърмата или пак да даваш шише. Няма да оставиш детето гладно я  :)и спокойно ще стане все нещо, а с нерви най-много да спре съвсем кърмата.
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #705 -: Ноември 15, 2011, 11:20:29 am »
Ние сме вече на 20 дни и Жорко иска да яде веднага щом се събуди и постоянно докато е буден. Давам едната гърда, суче 20/30 минути, после предлагам и другата, той се уморява, уж заспива и като се опитам да го махна от гърдата ми започва да се сърди и иска пак, даже понякога стига до рев, на мен ми става жал и му давам пак... и така се храниме около час, понякога и повече. Ходихме да ни мерят и за 10 дни беше наддал 380 грама, което казаха, че е нормално. Нормално ли е да иска да суче постоянно и трябва ли да му давам? Понякога се притеснявам, че не му стига кърмата, макар че на всяка смяна памперса е пълен и има ако.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #706 -: Ноември 15, 2011, 11:30:59 am »
 Мисля, че е моментно, следствие на скок в растежа. Ние имаме всеки месец по един- два такива дни.
 Когато го махаш от гърдата, натисни му леко брадичката нагоре, да задържиш няколко секунди налягането в устичката. Някои бебета се разбуждат и се сърдят, когато усетят липсата на зърното...

 Наддал е пред достатъчно за 10 дни ;)
*

    misi

  • *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #707 -: Ноември 15, 2011, 15:42:47 pm »
Дидон, не е моментно, това е постоянното ни състояние.   :) В началото много се изморяваше и заспиваше често и аз мислех, че затова му трябва повече време. Сега обаче като се събуди започва да ръмжи, сърди се докато не му дам гърда. Той започва да лапа доста лакомо и стръвно и за 10-тина минути гърдата ми става от твърд камък на мекица, той обаче сам не се отказва, понякога заспива, но махна ли го от гърдата се събужда и започва пак да ръмжи, ръкомаха, отваря уста, търси зърно... давам му другата гърда и там засуква все едно не е ял от дни и така имам чувството, че ако имах 10 гърди щеше всичките да изсуче.  :D
А аз постоянно се чудя прехранвам ли го или не му достига?
Започнах да му давам залъгалка след като суче прилично и така заспива, смучейки и нея лакомо, а аз доста пъти се чувствам гузно, че му я давам.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #708 -: Ноември 15, 2011, 15:56:24 pm »
Misi, не се чувствай гузно, че даваш залъгалка. Явно има нужда и понякога ползва гърдата за това :D След като дадеш залъгалка и не плаче, значи не е гладен. Поне глада разпознават бебетата :wink:

Мецани, стискам палци да се наредят нещата :bighug:
« Последна редакция: Ноември 15, 2011, 15:58:40 pm от Ники »

Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #709 -: Ноември 15, 2011, 16:36:09 pm »
Миси, според мен детето така се чувства спокойно, за това го прави.  Нормално е при малки бебета.
Моят син все още има моменти, в които се успокоява сам като си смуче палеца /не обича залъгалки/ :) Случвало се е дори да се разстрои за нещо до рев и щом си лапне пръста, веднага му минава :)


Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #710 -: Ноември 15, 2011, 17:05:03 pm »
Мецани, късно поглеждам темата и дано си решила проблема. Все пак да споделя и аз опит, понеже все едно твоя пост аз съм го писала. Явно бебетата ни са от една порода. Всички ми разправят как нямало непрояло от биберон бебе,но аз вече знам поне за две :). Моето от самото начало си е злоядо и след една по-продължителна гладна стачка, при която не ми остана и време да цедя като луда, кърмата взе, че намаля. Започнаха отчаяните опити да храня с биберон/лъжица - какво ли не опитах: да е гладна, да е сита, да е будна, да е заспала, да е на гърда и леко да го набутам.. не и не. Множеството различни биберони също не дадоха никакъв резултат. Щом усети, че кърмата идва от нещо различно от гърда се започват адски писъци и рев и каквото и да успея да й налея (по един час съм я наливала всячески) накрая повръща. Накрая за малко да взема да сложа и мед на биберона, до там бях стигнала... То колко можеш да го държиш гладно на тази възраст?! Моето беше на 3 месеца. Опасно си е недохранването. Така реших, че ще ми е по-лесно да си увелича кърмата пак, вместо да упорствам с бибероните.
За съня ясно: действа безотказно (15 минути да дремна, веднага се усеща как се пълнят гърдите), но върви спи като детето ти е гладно и като трябва да цедиш като луд да стимулираш, особено, ако няма и кой да ти помага. Не става тази работа. Започнах да цедя при всяка възможност, след всяко хранене, независимо какво излиза (почти нищо нямаше отначало). Давах на бебето да суче щом си отвори очите - понякога става, понякога не. Не е добре и за него това често сучене с поглъщане на „супичка“, т.е. предно мляко, ама като няма друг начин... Започнах да я будя и нощем, пак с променлив успех. Ако реши да спи - няма събуждане. Разните там пощипвания и побутвания никога не са вършили работа. Дори и да успея да я събудя така, ще зареве и пак няма да яде. За моя изненада, обаче, се оказа че понякога като се размърда леко и й дам гърда без да я вдигам, вземе че се наяде като човек, така че опитвай - дано и твоят се излъже. Пих едно хомеопатично нещо на боарон - рицинус някакъв, в аптеката ще могат да ти кажат сигурно. Пих го преди всяко кърмене, не три пъти на ден. Изядох всички гадости, които ми казаха, включително една тава с печен лук, при положение, че лукът ми е бил най-омразното нещо цял живот... След около седмица мъки кърмата се възстанови. Е, сега пак съм в непрекъснат ужас кога ще спре като говедцето не яде по-дълго време, но... Поне разбрах защо се дърпа; не че мога да направя нещо. Пусти газове! Мъчи я коремче и отказва да яде :(. Питах в другата тема за съвети, дано докторът или момичетата дадат някой съвет как да се справя с това, че ако така ще я караме до захранването, направо ще се гръмна  :?
В заключение, не знам кое от гореизброените помогна, но не се отказвай. Уж случаите на спряла кърма били почти несъществуващи; щом тръгнела веднъж, нямало опасност. Това много не го повярвах, но може и то да е подействало на подсъзнателно ниво. Или липсата на алтернатива. Не знам. Стискам ти палци да успееш и малкото човече да съдейства, че така е най-лесно ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #711 -: Ноември 15, 2011, 17:27:29 pm »
Ние сме вече на 20 дни и Жорко иска да яде веднага щом се събуди и постоянно докато е буден. Давам едната гърда, суче 20/30 минути, после предлагам и другата, той се уморява, уж заспива и като се опитам да го махна от гърдата ми започва да се сърди и иска пак, даже понякога стига до рев, на мен ми става жал и му давам пак... и така се храниме около час, понякога и повече. Ходихме да ни мерят и за 10 дни беше наддал 380 грама, което казаха, че е нормално. Нормално ли е да иска да суче постоянно и трябва ли да му давам? Понякога се притеснявам, че не му стига кърмата, макар че на всяка смяна памперса е пълен и има ако.

Миси, погледни тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21140
за залъгалките в първите седмици:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8059.0

Ако имаш повече въпроси потърси консултант по кърмене!
Успех!


0888 555 385 - национален телефон на Ла Лече Лига
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #712 -: Ноември 15, 2011, 19:19:17 pm »
Йоанна (speranza sempre) тези статии стават за четене, но само до там, особено тая със залъгалките - на мен  не ми е било приятно да чета за СВДС дори и преди да имам дете, а първата статия като майка с проблеми толкова съм я препрочитала...
Моето дете си засука без проблем, аз дадох залъгалка доста рано, защото на 1м започна да си яде ръката  :D.
А за misi - ако като спи само суче, но не гълта няма защо да се притесняваш и може да дадеш залъгалка. Не трябва да има чувство за вина че го отделяш когато то всъщност не яде просто даваш залъгалка щом трябва да има нещо в устата и това е.
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #713 -: Ноември 15, 2011, 19:44:53 pm »
и двете ми деца са сукали залъгалки, поради причина, че щом ги махнех от гърда отиваше по дяволите храненето и заспиването, в момента в който се унесе детето с пръст леко развакумирах захапката и моменталически  бащата слагаше биберон, за да не се събудят
и двете ги отбих с триста зора, ако ги бях оставила щяха да си сучат и до сега, вероятно
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #714 -: Ноември 15, 2011, 20:54:47 pm »
биберон, това е спасението, миси, и моите деца си цокаха биберон от самото начало и си сучеха без проблем. за мен това са си чиста проба глупости, честно, не давайте биберон, не давайте шише, щото детето ще се отбие, нищо подобно.... само си утежняваш живота и си създаваш проблеми.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #715 -: Ноември 15, 2011, 22:04:44 pm »
Стефи, подкрепям с две ръце казаното от теб.
Моята мома е пример как може да се храниш от гърда и от шише и да цоцка залъгалка.
Засука си детето след 4 дневно хапване на АМ в Мйчин дом. Залъгалка от втория си ден ползва.
Не се отбила до този момент, а и не вярвам да го направи сама :wink:

*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #716 -: Ноември 15, 2011, 22:09:40 pm »
давам му другата гърда и там засуква все едно не е ял от дни и така имам чувството, че ако имах 10 гърди щеше всичките да изсуче.  :D
Ха-ха, все едно, че описваш вечногладното гюленце вкъщи :lol:
Залъгалката е спасението, иначе няма спиране и почва да повръща от преяждане.
След време сам ще си направи режим и ритъм на хранене, няма да е вечно това състояние :wink:


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #717 -: Ноември 15, 2011, 22:42:51 pm »
Дадох залъгалка още в болницата, бебето беше на 2 дни. До 4-я ден от живота си беше ял само от шише и само АМ. От 4-я си ден - докато стана на 3 седмици и нещо - го кърмех от гърда, успешно, никакви ядове не сме имали. В периода докато кърмех, за около 5 дни съм хранила и от гърда и от шише заради разраненеи зърна. Като стана ясно, че е с рефлукс, спрях да кърмя и хранех от шише с АР-мляко близо седмица, повлия се добре, а аз междувременно мляко имах в доволно количество и цедях само когато ми се разтекат гърдите. Щом стана очевидно, че детето ми се чувства много по-добре с АМ, отколкото кърмено, а кърма имах - реших да направя една последна проба, да не би все пак да не е била кърмата проблем - ми засука си и се наяде от гърда безгрижно, все едно не е спирал никога /само дето гърченето и охкането започна моментално отново и се убедих, че с кърменето - няма да я бъде/. Та оттогава минахме само на шишета и АМ, кърмата каквото имаше замаразих и я оставих да си спре сама т.е. не е било да съм чаааак с толкова мляко че да се налагат медикаменти, а както виждате - той кога сукал, кога не, аз кога съм цедила, кога не... ;)

За залъгалките - през целия посочен период си ги смучеше активно и с кеф. "Прясното" бебе има силен сукателен рефлекс, това го успокоява и това й е ролята на залъгалката в началото. После се превръща в успокояващ навик и инерция. Залъгалки съм давала винаги и по всяко време, грам опит не съм правила "да го отказвам" от тях и бях готова да го оставя да си ги смуче и до 1-и клас ако ще... Не беше станал на 6 месеца, когато залъгалка взе да търси само при заспиване и като заспи - плюе, през другото време - не я иска.

Само споделям личен опит, че има и "такива" и "онакива" случаи и деца съответно. Статии, проучвания, мнения на авторитети - добре, за справка, но все пак - не приемайте всичко буквално и още по-малко не опитвайте да го следвате буквално. Водете се по детето и ситуацията, а по прочетеното и наученото - "в общи линии"


vanyush всички ти разправят това, визирайки ситуация в която нямаш грам кърма. :D Нямаш и толкова. И да си набавиш отнякъде - или с шише, или с лъжичка, или с нещо друго ще я даваш, но пак няма да тече от гърдатата ти. Това е, ако наистина нямаш и не можеш да имаш - и да, тогава непрояло по някакъв друг начин и нещо друго дете - няма наистина.
Когато мама има кърма и иска да научи на шише по някаква друга причина, или дори от страх, че кърмата й намалява...аз почти не знам за някоя успяла. И е логично да е така. Ако имаш каквато и да е опция да не плаче бебето и да не седи гладно освен шишето - ще я гониш до дупка и така е нормално да бъде. В този смисъл - дори да прокапва кърма - ти няма да настояваш за шише от безизходица за теб и за бебето и то ще ти отказва докато наистина "не приритва от глад". В крайна сметка - това положение е от полза на майките желаещи да кърмят и готови да се предадат "лесно" ;) Ето при теб се е получило. Браво!

Миси и аз мисля, че залъгалка е вашето решение, иначе - всичко си му е наред на детенце, не е гладен, имаш си кърма, просто е още съвсеееем малък и постоянно иска да си "цока" нещо. Прпепоръчвам ти на НУК залъгалките, с анатомична форма са. Дани пие от всякакви шишета и даже няма претенции биберона дали ще е силикон, или каучук, но залъгалката е нещо "свещено" - само силикон и само НУК. Ходи го разбери човечето  :lol:


Леко и безпроблемно кърмене на всички желая!  :D

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #718 -: Ноември 16, 2011, 05:47:39 am »
биберон, това е спасението, миси, и моите деца си цокаха биберон от самото начало и си сучеха без проблем. за мен това са си чиста проба глупости, честно, не давайте биберон, не давайте шише, щото детето ще се отбие, нищо подобно.... само си утежняваш живота и си създаваш проблеми.
Напълно съгласна. Ивана я кърмих 5 месеца,  3 от които с дохранване и ходех и на работа, та кърма е и сукала, и пила от шише, и с АМ е хранена. Биберон от самото начало дъвчеше, взех и го на 6.5 месеца, зашото имах опасения, че после ще стане по-трудно, а не исках да и се отрази на зъбите ( као това е вярно).   Никакъв проблем не е имала да сменя от едното на другото. Андреа в родилният дом се наложи да се храни от шише и направи малко проблем да засуче на следващият ден, но аз упорствах и тя нямаше къде да ходи и в крайна сметка засука и тя  и започна да яде и от гърда и от шише и така 2 месеца се кърмихме докато не престанах да кърмя. 

Боби


  
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #719 -: Ноември 16, 2011, 08:10:34 am »
Дани пие от всякакви шишета и даже няма претенции биберона дали ще е силикон, или каучук, но залъгалката е нещо "свещено" - само силикон и само НУК. Ходи го разбери човечето  :lol:
И при нас така. Шишета всякакви, но залъгалката е НУК :D