0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #500 -: Септември 30, 2011, 23:03:21 pm »
Иванита, поста ти все едно аз съм го писла  :lol:
На мен ми помогна консултантка по кърмене, която дойде в къщи 10 дни след раждането. Благодарение на нея сега се кърмим с Жорко.
Съветът, който мога да ти дам е да се мажеш след всяко кърмене с Лансинох - вълшебен е, да оставаш за 15-20 мин без сутиен, да "подишат" зърната и да пробваш различни пози за кърмене.


Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #501 -: Септември 30, 2011, 23:10:51 pm »
Иванита, моят опит с кърменето също бледнее, но имах сходен проблем. Беба я изписаха на 4ти ден, до 9ти вкъщи свали 100 гр. Мислех си, че я кърмя, а тя почти нищо не изяждаше на контролно кърмене. С течение на дните започна да нервничи, вече не искаше на гърда и у нас настъпи малък ад - гладно и врещящо бебе и аз - на ръба на криза.
Това, което ми помогна, е да се свържа с консултант по кърмене. Не знам в кой град си, но на сайта на Ла Лече Лига или Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" можеш да видиш дали имат консултант за твоя град. Аз лично посетих Консултативния кабинет по кърмене в Майчин дом. Там това, което не се случваше с дни, се случи буквално за секунди. Както вече бях писала д-р Попиванова и две момичета: Хедра и Ася, успяха да поставят бебето на гърдата за секунди и то да засуче. За моя най-голяма изненада нямаше и болка. Те ми обясниха, че при добро поставяне на гърдата бебето суче без да разранява зърното и не трябва да боли. Ако боли - нещо не е както трябва и се търси къде е проблемът.
После се прибрах вкъщи обнадеждена и амбицирана, но първите 4-5 дни водихме истинска борба. До толкова беба беше свикнала с шишето, че врещеше между 40 мин. и час, дърпаше се, ставаше винено червена и не искаше да засуче. Отнемаше ми страшно много усилия да я поставя на гърдата, но не спирах да опитвам и постепенно почна да се получава. Отделно от това първите 5 дни я дохранвах и с изцедена кърма, защото заради жълтеницата тя заспиваше и това допълнително усложняваше кърменето.
Само да вметна, че консултацията я направих в събота, в неделя вечер отново търсих консултант от НАПК и в понеделник дойде едно момиче у нас. Каза, че правилно я поставям, просто бебето отказвало да сътрудничи и трябвало да й дам време, за да сработят нещата. Към днешна дата - 20-тина дни по-късно, малката вече си знае, че получава храна само от гърда и поставянето ми отнема от секунди до минута-две.
Честно да ти кажа нямаше да се справя и без помощта на съпруга ми. В един момент се бях почти отчаяла и сринала емоционално, толкова трудно ми се виждаше това кърмене. Той ми помогна да не се предам и да не мина на АМ. Знам колко е трудно бебето да губи тегло и как съм се чувствала при мисълта, че не мога да си нахраня детето. Преодолимо е, просто трябва време и за теб, и за бебчето.
За себе си искрено съжалявам, че не потърсих консултант още в болницата, за да тръгнат нещата гладко от първия момент. До 9ти ден се сдобих с разранени зърна. На лявата гърда зарасна, но на дясната положението е доста кофти и нямам идея кога би се оправило. Не помага нито Лансинох, нито нищо... Просто при всяко сукане и издърпване на зърното то се разранява и оттам и боли, особено в самото начало на поставяне. Ама търпя..., какво да правя.

Междувременно и от книжарница "Хеликон" си поръчах книгата "Азбука на кърменето" и открих доста ценни съвети в нея.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #502 -: Октомври 01, 2011, 03:52:29 am »
и аз в хора, възхваляващ консултантите по кърменето. тук има и групи, където можеш да отидеш и без задължително да имаш огромен проблем. аз потърсих помощ точно заради разранени зърна и болка при кърмене, която се засилваше с напредването на деня, или може би защото бебето сучеше почти през час вечер (без да отварям нов спор, но това си е съвсем в реда на нещата).  та, намери си човек, който да види как поставяш детето, наистина е възможно да не те боли като кърмиш и да е приятно. стискам палци.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #503 -: Октомври 01, 2011, 08:55:49 am »
 Днес бях на лекар за 2рия месец на Андреа и като си тръгнах ми дадоха разпечатка с информация и препоръки за тази възраст. Там пишеше, че се препоръчва, дори и да е изключително кърмено бебето,от време на време да даваш кърма в шише с биберон, за да се научи бебето да пие и по друг начин освен от гърда,пък и други хора( тати) да могат да участват в храненето. Това е за възрастта след 2м.


  
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #504 -: Октомври 01, 2011, 10:14:21 am »
Честно казано,струва ми се добра идея с тази препоръка.Колко майки се сблъскват с отказа от шише в по-късна възраст.Особенно като дойде горещото време...
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #505 -: Октомври 01, 2011, 10:41:12 am »
Наистина не е лошо да се дава шише от време на време, за да свикне. Аз му бях давала няколко пъти, но пак не можа да свикне и сега му беше доста трудно да се научи. Отне ми време и доста рев от стана на бебо  :?  Ако можех да върна времето, бих му давала редовно шише, за да може не само да се научи, но да не забрави що е то шише  :D Но мен си ме мързеше да цедя, да мия шишета...толкова по-лесно ми беше да си легна на една страна и да си кърмя така  :)
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #506 -: Октомври 01, 2011, 10:46:11 am »
Благодаря за съветите момичета :youwoman:
Крема Лансинох го ползвам от преди. Някъде бях чела да се мажат гърдите с него още към края на бременността. Обаче както azlea казва след всяко издърпване на зърното то се разранява. Ще потърся консултант по кърменето, макар че съм от малък град и едва ли ще има тук такъв :? :(
Ще пробвам всичко преди да се откажа


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #507 -: Октомври 01, 2011, 12:11:01 pm »
Зърното не се издърпва, а с малкия пръст на ръката се отваря устичката на бебето много внимателно, за да се наруши вакуума.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #508 -: Октомври 01, 2011, 13:03:11 pm »
Зърното не се издърпва, а с малкия пръст на ръката се отваря устичката на бебето много внимателно, за да се наруши вакуума.
Да, зная, имах предвид като суче малкия. :-) Горе долу след 2-то поредно кърмене и вече ме болят много зърната и не се издържа.


Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #509 -: Октомври 01, 2011, 13:34:41 pm »
Иванитка,аз имах подобен проблем с едното зърно-беше малко по-плоско и беше голям зор докато малката го издърпа.Нещата там се получиха с голямо търпение,не малко болка и усилие.
Леко погалвах горната устна на бебка със зърното и я чаках хубаво да си отвори устата.Тогава вече й подавах гърдата като държах гърдата над зърното между показалеца и средния пръст.По този начин бебето налапва по-голяма част,не само зърното.
Дано си ме разбрала какво искам да ти обясня.
п.п.Наистина ще ти е много полезно да се свържеш с консултант по кърмене.Аз така се свързах с консултант от Ла Лече Лига по имейл-а.
Успех с кърменето,дано скоро и при вас се превърне в удоволствие :)
[/url]
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #510 -: Октомври 01, 2011, 20:11:28 pm »
И аз имах предвид издърпване при първоначалното поемане на зърното. При нас беба е с къса юздичка, но при кърменето в консултативния кабинет казаха, че и така се справя добре. Моите зърна обаче не са така добре очертани и при поемане тя някакси го изтегля и качва към небцето. Боли около 5-10 секунди, след това спира.
Тя отваря широко уста (както пише - все едно налапва голям хамбургер, а не все едно смуче спагети). Проблемът е, че не си плези езичето, само някак си го дръпва надолу, а не иска да го извади хубаво навън. Та затова като го поеме някак си дръпва зърното и го намества към небцето. После съм ОК.
Иначе спазвам и съвета леко с палеца да притисна в горната част на ареолата, за да може по-лесно да се поеме зърното, то да е на нивото на носа и брадичката да е опряна в долната част на ареолата.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #511 -: Октомври 02, 2011, 02:53:49 am »
иванита, ако не можеш да намериш консултант, пиши ми на лични, ще ти дам скайпа на една жена, с която аз съм си говорила.

аз съм от тези, на които бебетата не са научени на шише. започнах след 6тата седмица, както ми препоръчаха - хем кърменето стабилизирано, хем не етвърде късно, но бебето не щя и не щя. вярно е, че и на мен не ми е приятно да цедя и да хвърлям кърма, та след две-три седмици престанах да настоявам и сега трябва да започна пак, но се чудя както  дразнят зъбите сега дали има някакъв смисъл.

да ви питам, напоследък от време на време при хранене тя се държи малко като човек, който гледа телевизия по време на вечеря - суче малко, оглежда се наоколо, усмихва се, после пак суче и така. не е като да не яде, явно става по-любопитна или не зная какво. случвало ли ви се е?, за протокала - тя е на 4 месеца и половина а и е в периода на лигите и ръцете в устата.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #512 -: Октомври 02, 2011, 06:36:41 am »
да ви питам, напоследък от време на време при хранене тя се държи малко като човек, който гледа телевизия по време на вечеря - суче малко, оглежда се наоколо, усмихва се, после пак суче и така. не е като да не яде, явно става по-любопитна или не зная какво. случвало ли ви се е?, за протокала - тя е на 4 месеца и половина а и е в периода на лигите и ръцете в устата.
Нормално е, Ивана също по това време започна да се разсейва. Както чуеше някакъв звук и спираше, за да види какво става. Свекърва ми я хващаше страх да щъка около  нас, че все не можех да излезна навреме за работа. После пък започна да прави едни звуци докато сучеше - как ги избираше не знам, ама все бяха много неприятни. Имах чувството, че кърмата ще ми секне от тях :-).


  
*

    elle22

  • *****
  • 1645
  • La donna `e mobile ;)
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #513 -: Октомври 02, 2011, 06:42:51 am »
Имахме период, в който затварях щорите поради същата причина  :lol:...
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #514 -: Октомври 02, 2011, 08:20:22 am »
Ние не сме стигнали този период разбира се,но ме предупредиха че ще дойде и това време :lol:
[/url]
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #515 -: Октомври 02, 2011, 12:21:38 pm »
 Ние сме така от няколко седмици. Светлото не му се отразява, но ако е много шумно, да. ОБАААЧЕ, основното е да ухажва мама. Спира да суче, без да пуска зърното, поглежда ме в очите, ухилва се и после продължава
*

    fibo

  • *****
  • 2168
  • Благодаря,че ни запази Дядо Боже!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #516 -: Октомври 02, 2011, 12:29:27 pm »
Дам,ние се затваряхме в спалнята и забранявах да се ходи по коридора :lol: А кърменето навън стана огромно предизвикателтво :? То тъкмо тръгне работата и нещо се забръмчи,децата наоколо закрещят,чайки ще запискат и става мазало - кърмата тече,цицата навън,той се върти :lol:
Борко Бърборко
Желанието да имаш дете,е изборът сръцето ти да тупти извън тялото!
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #517 -: Октомври 02, 2011, 13:02:21 pm »
Спира да суче, без да пуска зърното, поглежда ме в очите, ухилва се и после продължава

И нашия юнак го прави и е много приятно  , нали   :D

Също така като сложи ръка на гърдата или ми хване пръста , когато му я придържам-знам ,че още го  прави несъзнателно , но е много приятно усещането  :wink: .

А иначе не съм забелязала  , но май наистина шума и светлината го разсейват  .


*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #518 -: Октомври 02, 2011, 16:27:55 pm »
много е мило като те гледат с онзи влюбен поглед и ти се усмихнат и 100 часа да е през нощта ти минава яда.
прочетох нещо, което ми се струва смислено за зъбите - биберон с кърма или ам във фризера, но го слагате с биберона надолу, така че да има в него мляко и то да замръзне там и да стане удобно да дъвчене. мисля да го пробвам днес. може пък с един камък да ударим два заека и хем да почне да приема шише, хем да облекчи малко венците.
*
Re: Кърменето! Материали и дискусии!
« Отговор #519 -: Октомври 02, 2011, 20:05:35 pm »
много е мило като те гледат с онзи влюбен поглед и ти се усмихнат и 100 часа да е през нощта ти минава яда.
прочетох нещо, което ми се струва смислено за зъбите - биберон с кърма или ам във фризера, но го слагате с биберона надолу, така че да има в него мляко и то да замръзне там и да стане удобно да дъвчене. мисля да го пробвам днес. може пък с един камък да ударим два заека и хем да почне да приема шише, хем да облекчи малко венците.

 като му дойде времето, ще го пробвам и аз. На нас ни подариха едни гуми за дъвкане/ чесане, които вътре са с гелче и точно се замразяват