0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #120 -: Април 11, 2010, 13:51:10 pm »
Вижте на какво попаднах, тук се споменава за кросмач-а.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=33470.0
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #121 -: Април 11, 2010, 15:38:50 pm »
Крос мач теста става положителен след като забременееш и родиш от партньора си. Тогава вече имунната система на жената се е срещнала с бащината част и е изградила антитела. Другият момент, при който става положителен е при АИ. И затова след като се направи АИ е хубаво да се провери именно точно това - дали има изградени антитела или казано по-друг начин положителен крос мач тест. Аз като се обадих в лабораторията да ми обяснят резултата от крос мач теста, понеже беше отрицателен, докторката ми каза - "естествено че ще е отрицателен, понеже вашата имунна система никога не се е срещала с тези клетки и няма изградени антитела, няма как да е положителен". 
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #122 -: Април 11, 2010, 16:37:03 pm »
Аз като се обадих в лабораторията да ми обяснят резултата от крос мач теста, понеже беше отрицателен, докторката ми каза - "естествено че ще е отрицателен, понеже вашата имунна система никога не се е срещала с тези клетки и няма изградени антитела, няма как да е положителен". 
Тогава какъв е смисъла да се изследва предварително ? Нали щом нямам никаква бременност би трябвало да е сигурно, че крос мач теста е отрицателен ?!
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #123 -: Април 11, 2010, 16:52:52 pm »
Понеже имам три положителни теста и аз си мислех, че крос-мач теста ми трябва да е положителен. Нали ще правя АИ, то тогава трябва да знам, защото ако теста е положителен няма смисъл от АИ. И чак ,когато говорих с докторката от лабораторията, всъщност разбрах, че не е така.
 В Гърция например не искат предварително да правиш крос-мач тест, гърците казаха, че повече има смисъл след АИ.
Докато в Германия искат предварително и крос-мач тест и HLA - типизиране.
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #124 -: Април 12, 2010, 12:05:21 pm »
 Обещах да пиша след срещата с докторката от Терапия Варна. Тя изобщо не е чувала за активна имунизация, нито за HLA типизиране и крос мач. Така, че нямаше как да разбера цени, мнение и т.н.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #125 -: Април 12, 2010, 17:25:15 pm »
Явно там не правят Хла-типизиране и кросмач.
 Ще трябва да се ходи до София. :?
Благодаря все пак Гардже.  :)
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #126 -: Април 12, 2010, 18:33:01 pm »
 Мелъди, интересно ми беше, че д-р Константинова не беше чувала за тези неща. От Варна по принцип пращат кръв за изследване в София (при проф. Кременски), но явно ХЛА типизиране и крос мач са нещо специфично и наистина е новост, която както някой каза се изследва само в Александровска болница.

 Сега да занимая вниманието ви малко с моите терзания  :oops: :oops: :oops: (дано не отегча някой):
 Писах на клиниката в Германия. Описах им случаят ми, приложих и всички мои изследвания с превод на немски. Озадачи ме факта, че ми отговориха по много странен начин - все едно живея в Германия. Като че ли не са разбрали (прочели), че съм от България, защото ми писаха да взема направление от личен лекар и да им изпратя кръв, която да изследват. Искаха да видят и ХЛА типизиране и крос мач, както и някакви Фактор 12 и фактор 13 (за последните не зная дори какви са) и едва тогава да ми отговорят как да действам по нататък. Като, че ли писмото, което получих беше шаблон за отговор при всички такива случаи.

 От съфорумки разбрах, че мога да им опиша случаят си, за да ме посъветват дали съм за АИ или да насоча вниманието си в друга посока. Обаче получих писмо, от което не можах да разбера дали в моят (конкретен) случай се нуждая от тази терапия.

 Много моля, ако някое момиче минало по този път има желание и време, да напише по-подробно как са протекли нещата при нея. В смисъл как са се договорили с клиниката , е ли тя за АИ или не е. Мисля, че ще е от полза не само за мен.

 Пиша това, тъй като от всичко прочетено до тук, останах с впечатление, че ХЛА типизиране и крос мач имат смисъл само, ако ще се прави АИ. Как да си пусна тези изследвания, които не са никак евтини, при положение, че не съм убедена дали се нуждая от АИ или не ?

 Искрено благодаря на всички в темата, за желанието да си помагаме и всички съвети, които получавам от вас.
 Успех на всички !
« Последна редакция: Април 12, 2010, 18:35:31 pm от crow »
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #127 -: Април 12, 2010, 20:53:10 pm »
Странно наистина, не тu ли пратиха въпросника, който ти бях пратила?

Аз като се свързах с тях това беше първото нещо което получих на имейл пощата си.
Също ми беше написано, че трябва да платя около 178 евро, за консултацията тоест за съвета,който ще ми дадат и за това че са ми прегледали документите, които сам им изпратила.
 Честно казано това малко ме учуди, как така предварително ще искат пари, без дори да сме се видяли на живо и без да сме дискутирали нашия случай. Както и да е , решила съм другата седмица да ги платя. Явно това е начина за да ми разгледат документите. Странното е че и банкова сметка нямаше  :ask:, а без това не става. Пак ще трябва да им пишем.
Crow ти изпрати ли им копия от твоите изследвания?
На мен също ми се струва че не са те разбрaли, че всъщност не живееш в Германия.
За немски граждани разбрах че изследванията са безплатни.
Ти на английски или на немски им писа?
 Ако е на немски възм-но е да са се объркали, но ако е било на английски - малко е по-малко вероятно да е станало грешка.
« Последна редакция: Април 12, 2010, 21:12:35 pm от Melody01 »
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #128 -: Април 12, 2010, 21:18:13 pm »
Озадачи ме факта, че ми отговориха по много странен начин - все едно живея в Германия. Като че ли не са разбрали (прочели), че съм от България, защото ми писаха да взема направление от личен лекар и да им изпратя кръв, която да изследват.

Може би просто не са осъзнали, че България не е (съвсем) в Европа...  :wink:

За изследванията предполагам, че логиката е такава - резултатите на HLA, крос мач и тези фактори са им нужни, точно за да определят, дали има нужда от АИ. Както teodor е описала разликата м/у Гърция и Германия (и alia_alia в темата от линка) - явно германците не искат да се ангажират само по другите изследвания и историята на случая, да кажат трябва или не трябва АИ.

А дали биха признали резултати от тези изследвания, ако са правени в България и да се съгласят да дадат становище (платено, разбира се)?
Или щом се праща кръв по куриер до София и Плевен, дали не може да се прати и до Щудгарт??Плащаме си с банков превод за изследване и разчитане на резултатите и готово :). Обаче едва ли ще им хареса направление от българско джи пи, а май само ние тук си правим каквито ни хрумнат изследвания. По другите държави за всичко си търсят хартийка от лекар... :( Сигурно затова са ти писали, да си вземеш направление от личния...

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #129 -: Април 12, 2010, 22:26:31 pm »
Извинявам се, че нахлувам в темата, но искам да ви споделя моят опит от Австрия, по отношение на изследвания правени в бг. Аз също имам куп проблеми имунологични и един генетичен.Проблемите ги установих сама, като си пуснах изследвания в бг след вторият ми аборт, защото в Австрия правят изследвания след трети, четвърти аборт и ме уверяваха, колко съм здрава и че е съвсем нормално да абортирам!!! В "Геника"- София дават резултатите и на английски език, стига да си ги поискате. С тези резултати, написани на английски ходих при австрийския гинеколог и той пожела да си направя изследвания и в Австрия, както са ви казали и от Шутгарт, той ми даде направление и трябваше да отида във Виена в една болница, където да ми вземат кръв за генетични изследвания, но понеже трябваше да пътувам 250 км, издирих майла на професорката, която завежда катедрата по генетика и й пратих изследванията ми. За мое учудване, жената ми уважи генетичните изследвания от бг и ми писа, че единственото което може да направи, е да отидем и двамата партньори и да ни вземат кръв за хромозомен анализ, който не съм направила. Така, че питайте и вие, напълно вероятно е изследвания направени в България да са валидни и в Германия. Иначе редът наистина е такъв, направление от гинеколог, отиваш в болницата или клиниката и ти правят имунологични или гинетични, сам неможеш да си назначиш такива, също така другото предимство е, че когато си здравно осигурен и имаш направление изследванията тук в Австрия се поемат от здравната каса, лично питах за генетичните, тъй като в бг са доста скъпи. :goodluck:
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #130 -: Април 12, 2010, 23:37:11 pm »
Аз знам че Fresh Breeze е правила ХЛА-типизирането и кросмача в София в Александровска, така че би трябвало да признават изследванията направени в България.
http://www.fertilityfriends.co.uk/forum/index.php?topic=95742.2250
Момичета вижте на какво попаднах - английски форум в който повечето от момичетата правят АИ в Солун (Гърция).
 Попрегледах го набързо - разбрах че са предпочели Солун пред Германия защото в Солун секретарките са владеели свободно английски, докато в Германия са имали проблем със комуникацията.
Споменава се също за някакъв LAD тест който им дава инф-ия дали АИ е сполучлива или не. Да не би този ЛАД тест да е кросмач.  :ask: Вижте на какво попаднах
http://www.sharedjourney.com/define/lad.html
Да споделя и аз че тук в Холандия са ми признали всички имунологични и генетични изследвания, назначиха ми само някои допълнителни.

« Последна редакция: Април 13, 2010, 00:00:49 am от Melody01 »
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #131 -: Април 13, 2010, 00:01:02 am »
Crow, ти като изпрати документите до Германия написали, че искаш точно активна имунизация? Би трябвало да ти изпратят нещо като въпросник, тоест анамнеза, която да попълниш. Изпрати ли някакви изследвания? Доколкото аз знам, отговорите доста се бавят и също така докторката ти казва дали си за АИ или трябва да се наблегне на друго нещо. Не знам наистина дали искат предварително крос-мач тест и HLA-типизиране. Според мен трябва да напишеш нов имейл и да уточниш нещата. И на мен до сега не са ми искали никакви пари. 
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #132 -: Април 13, 2010, 13:37:14 pm »
Понеже не съм много на ти с английския, та се порових малко и открих, че едно момиче е питало Конова за АИ и тя и е отговорила следното нещо  - “Активна имунизация се прилага при HLA съвместимост на партньорите и доказана липса или понижени анти-левкоцитни антитела при Вас. Да, тя има ефект, когато има показания за нея.
Доколкото разбрах  LAD  е липса или понижени анти-левкоцитни антитела. Сега остава да разберем и къде се изследват.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #133 -: Април 13, 2010, 14:18:38 pm »


Доколкото разбрах  LAD  е липса или понижени анти-левкоцитни антитела. Сега остава да разберем и къде се изследват.
Да и аз това разбрах, също прочетох че трябва да се направи при репродуктивен ендокринолог (във фертилити клиниката, която посещаваме). Аз имам утре час при моята гинеколожка и ще разпитам, макар че съмнявам да е чувала за този тест.
Според мен LAD  тест правят в Германия и по него определят кой е подходящ за АИ и кой не.
Нормалните резултати при LAD (Leukocyte antibody detection test) са количеството на LAD трябва да е по голям от 50 %

На границата са ако са между 30% и 50%
Ниски са ако са по малко от 30%
При втория и третия случай (когато са под 50%) се прилага ЛИТ с цел да се повиши нивото на LAD в кръвта.

« Последна редакция: Април 13, 2010, 14:27:56 pm от Melody01 »
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #134 -: Април 15, 2010, 21:35:41 pm »
Изглежда като пъзел, който заедно се опитваме да наредим  :D

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #135 -: Април 15, 2010, 23:47:02 pm »
Дано успеем да нередим верния пъзел, та да сме полезни не само на нас, а и на всички, които се интересуват от темата.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #136 -: Април 19, 2010, 20:47:32 pm »
Не знам, дали сте попадали на този текст... Струва ми се, че отговаря на някои от въпросите ни?!
Преводът е леко фриволен, но не си позволих да го променям  :)

"... Имунната система трябва да разпознае ембриона като чужд, но да е подготвена за това “чуждо тяло” чрез специалните антитела (антитела, блокиращи Fc) и да може да инициира защитна реакция, т.е. да предотврати отхвърляне. Т.е. проблема не е в това, че имунната система е “твърде силна” или свръхчувствителна, а в това, че е твърде слаба и поради недостатъчните си сблъсъци с чужди белтъчини в предисторията си не е способна да допусне бременността.

Как се подготвя имунната система за бременността?
При различни изследвания на учените е направило впечатление, че определени повърхностни дадености на телесните клетки (HLA–антигени) извънредно често са сходни при двойки с повтарящи се прекъсвания на бременността (помятания). Предполага се, че приликата между партньорите води до това, че имунната система на жената не се активира достатъчно и отсъства развитието на защитни антитела. Изглежда, че същото е в сила и за HLA–несъответствието между майка и ембрион.

Винаги ли HLA – приликата води до прекъсване на бременността?
Не. Има много двойки, при които има висока степен на сходство на HLA – белезите и поради това липсват защитните антитела при жената. Тези двойки обаче не са засегнати от повтарящи се прекъсвания на бременността (помятания). Не може със сигурност да се установи безспорна зависимост.

Какво може да се направи?
Една от най-познатите мерки е така наречената “активна имунизация”. Предпоставка за такава терапия е изследване на кръвта на двамата партньори в специализирана имунологична лаборатория. Там се прави HLA–типизиране и определяне на “защитните антитела”.
Докато по-рано HLA–типизирането беше съществена съставна част на изследването и големи сходства между партньорите се разглеждаха като указание за имунологична причина за помятане, то сега вече то е несъществено.
Отсъствието на Fc-блокиращи антитела води до индикация за активна имунизация; HLA–типизиране се извършва основно с цел да се установи дали мъжът е подходящ донор на кръв за имунизирането на жената.
Принципът на активната имунизация се състои в това, че имунната система на жената се стимулира да произвежда “защитни антитела” чрез даване на донорски лимфоцити (лимфоцитите са специална форма на белите кръвни телца), т.е. имунната система се активира. За пръв път такава терапия е проведена през 1981 година чрез инфузия на бели кръвни телца от донори. И в трите случая се стига до безпроблемна бременност.
 
В центъра с най-голям опит в тази област, института по имунология при университета в Кил, при имунизирането се процедира по следния начин: за имунизирането от донора (най-често партньора) се вземат около 100 ml кръв и от нея се изолират лимфоцити с градиенти на плътност. Остатъчният обем с лимфоцитен концентрат след обогатяването е около 1 ml и се инжектира най-често в кожата. След четири седмици чрез EIA (еритроцитно-аглунатинационно-инхибиционен)-тест се проверява дали са се образували достатъчно “защитни антитела”. Според реакцията на имунната система може да се определи период от време в който е в сила имунологичната защита на бременността.

За кого е подходяща тази терапия?
За съжаление не съществува тест, който достатъчно рано (по възможност преди първата бременност) да показва дали една жена е застрашена от аборт. Едва след минимум две помятания може да се предположи, че в основата им лежи някакъв проблем, а не случайна причина без повишена вероятност за повторение. Преди това резултатите от съответните изследвания не са достатъчно специфични. Важно е всички останали възможни причини за помятане да са изключени предварително, т.е. да е проведена всеобхватна абортна диагностика. При жени с автоимунни заболявания (ревматизъм, множествена склероза, автоимунен тиреодит, Morbus Crohn – образуващ рани ентерит, Colitis ulcerosa) не се провежда имунизация, тъй като има опасения за влошаване на заболяването.

Имунолечение при изкуствено оплождане
Предполага се, че при жени, които въпреки добрите предпоставки не забременяват при оплождане в епруветка след неколкократни опити, е възможно също да има имунологични предпоставки за това. Предположението е, че при тези пациентки се стига до загнездване, но тези бременности се отхвърлят екстремно рано, още преди теста за бременност. По тази причина би трябвало да имат успех същите терапии както при лечение на повтарящи се прекъсвания на бременността / помятания. Гаранцията за това обаче е твърде по-малка отколкото при терапия на повтарящи се помятания. И тук най-много опит има натрупан в университета в Кил при прилагане на активна имунизация. Той беше публикуван през 2002 г. в изследователски обзор. Разкрива се, че изглежда възможно да се повиши с 10 % броя на забременяванията при жени по-млади от 39 години, добро качество на ембрионите и най малко 3 IVF-терапии.

Рискове
При активната, а също и при пасивната имунизация става въпрос за пренасяне / вкарване на съставни части на кръвта, което в по-широк смисъл отговаря на трансфузия. Поради това теоретично са възможни всички усложнения, които могат да се получат при трансфизия: анафилактични (алергични) реакции и пренасяне на инфекциозни болести. Освен това поради неволно вкарване на червени кръвни телца или на кръвни плаки (отговарящи за съсирването) има опасност да се образуват антитела срещу тези съставни части на кръвта.

Обобщение
За лекуване на имунологични причини за аборти има избор от различни методи, като никой от тях още не е станал стандартна терапия. Най-добре е изследвана активната имунизация. Тези методи са също така приложими и за подобряване на загнездването при IVF- или ICSI-терапия. По-малки проучвания дават окуражаващи резултати, но и тук не може да се говори за твърдо установени методи."


http://sofia.domino.bg/firmi/ivf-todorovi/nav/iso.htm

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.
*
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #137 -: Април 19, 2010, 21:51:48 pm »
Plumeria много ти благодаря за статията. Беше ми много полезна . :hug2:
*

    crow

  • *****
  • 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #138 -: Април 20, 2010, 07:20:37 am »
 Плумериа, благодаря за труда ти.  :youwoman:

 Аз обаче искам да поразсъждавам за моят случай на база този цитат:
Цитат
Предполага се, че при жени, които въпреки добрите предпоставки не забременяват при оплождане в епруветка след неколкократни опити, е възможно също да има имунологични предпоставки за това. Предположението е, че при тези пациентки се стига до загнездване, но тези бременности се отхвърлят екстремно рано, още преди теста за бременност.
След моето ин витро, аз направих кръвен тест на 7 ден след ЕТ. Беше ЧХГ=0.00. Моето мнение е, че при мен е липсвало каквото и да е загнездване. Все се ядосвах, че толкова рано направих кръвен тест, но ето че все пак това ми носи известна информация. Ако и занапред се окаже, че проблема ми е в липсата на загнездване, това вероятно отхвърля нуждата от АИ ? Как мислите ?
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
Re: Активна имунизация или "изоимунизация"
« Отговор #139 -: Април 20, 2010, 20:01:05 pm »
Първо да уточня, че никакъв труд не съм положила  osi_8, само copy-paste... И ме е срам да си призная, ама в същата тази тема, di-ch вече го е давала по-рано, а аз съм го проспала... Нищо, нали повторението е майка на знанието :D

Та, по темата...

Ако и занапред се окаже, че проблема ми е в липсата на загнездване, това вероятно отхвърля нуждата от АИ ? Как мислите ?

Да, и на мен ми се струва, че предпоставка за АИ са по-скоро повтарящи се аборти, отколкото липсата на имплантация. Следващите изречения в същия абзац като че ли казват почти точно това:
"...По тази причина би трябвало да имат успех същите терапии както при лечение на повтарящи се прекъсвания на бременността / помятания. Гаранцията за това обаче е твърде по-малка отколкото при терапия на повтарящи се помятания."


А аз си блъскам главата над това:
"...HLA–типизиране се извършва основно с цел да се установи дали мъжът е подходящ донор на кръв за имунизирането на жената."
Излиза, че няма никакъв смисъл да правя HLA и кросмач, без АИ?! А трите варианта, които знам за АИ, за момента отпадат - Германия и Гърция по финансови причини, Клиника Тодорови са с още по-неясни резултати....
Събирам пари (и сили :)) за едно IVF в Истанбул, вероятно клиниката на д-р Кахраман. Някой знае ли, дали там практикуват АИ??

И последно....
"Докато по-рано HLA–типизирането беше съществена съставна част на изследването и големи сходства между партньорите се разглеждаха като указание за имунологична причина за помятане, то сега вече то е несъществено. Отсъствието на Fc-блокиращи антитела води до индикация за активна имунизация"

Това пък "отсъствие на Fc-блокиращи антитела" с какво се изследва?? (Досега все "присъствие" търсехме... :wink:)

На теория и практика, животът е едно. В действителност - съвсем друго.