0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bebii

Извънматочна бременност или ?
« -: Май 02, 2005, 21:21:36 pm »
Здравейте,момичета!Не съм си мислила, че толкова рано ще посетя вашиа форум, но живота е непредивидим.Все пак се надявам някой ден след години да споделя някоя хуваба новина с вас. А сега дп моя проблем.Вчера се видях с моя мойта най-добра приятелка и кумица и тя ми сподели една доста обезпокоителна новина. Притеснена от закъснението на цикъла си миналата седмица е ходила на лекар, при което не установяват бременност. Кръвното изледване обаче показва наличието на такава.При повторния преглед гинеколожката "решава", че тя наистина е бременна,но не открива наличието на плоден сак. При прегледа с интравагиналния ехограф също не се вижда. Споменават и възможността от извънматочна бременност. Тя ми каза че евентуално ако е бремнна трябва да е някъде в 4-5 седмица. Искам да се посъветвам с вас като много по натрупали опит жени по този върпос. Не съм кой знае колко наясно с нещата,но всичко което ми разказа тя ме безпокои много и искам да и помогна по някакъв начин. Първо искам да ви питам възможно ли е още толкова рано да се види бременността и има ли шанс това да стане малко по-късно. По принцип нямам никаква вяра на лекарите и в частност на гинеколозите от личен опит и се надявам просто още да не виждат бебето. Другото, което ми каза тя е че има доста силни болки,които определи че са в яйчниците и много слабо кървене по 1-2 капки. Също така знам че има и раничка и си мислехме че може да е от нея. След това, което изчетох по въпроса обаче започвам много да се безпокоя, защото всички признаци сочят към извънматочна бременност :( Посъветвах я да отиде на друг лекар,но за съжаление все пак трябва да се изчака още малко време. Наистина ви умолявам да споделите с мен какво знаете по тази тема и какво е вашето мнение.Благодаря ви предварително :wink:
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Извънматочна бременност или ?
« Отговор #1 -: Май 02, 2005, 21:51:37 pm »
Като не вярваш на лекари, защо я пращаш пак на лекар? Ми да иде на врачка тогаз, да получи достоверна информация!

Сега като лекар ще ти кажа какво мисля по темата.
1. Рано е - може да се види плоден сак, може и да не се види.
2. След като кръвният тест за ЧХГ е положителен, то това е накарало гинеколожката да реши, че е бременна. Затова кавичките ми се струват неуместни.
3. Кървенето не може да е свързано с "раничка", така се нарича условно - правилно е да се нарича ерозио и представлява видимият преход между два вида епител. Не кърви.
4. Болките трябва да се изяснят. Утре пак на лекар.
5. Повторен тест за ЧХГ в кръвта ще е полезен - ще се види дали има динамика, в каква посока, с колко и т.н.
6. Ако получи рязка, силна болка в корема, прилошаване, кървене или ако й падне кръвното - веднага в болница!
7. И най - важното, да си намери гинеколог, на когото да вярва, да слуша какво й казва и да изпълнява.

И само т. 7 е достатъчна.
Желая успех на твоята кумица.  :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Bebii

Извънматочна бременност или ?
« Отговор #2 -: Май 02, 2005, 22:07:55 pm »
Няма нужда да ми се караш :( Колкото до лекарите имам си причина за това твърдение не казвам, че всичките са лоши, но факта че толкова време ме лекуваха с редица лекарства без да ми направят каквито и да е изследвания си говори. Както и да е това е друга тема. След като изчетох каквото има по тая тема и аз стигнах до извода, че кървенето не е от раничката, но пък колкото и да е слабо си е обезпокоително. Искам само да питам дали е добре тея дни да отиде пак на лекар и кога да си направи пак кръвно изследване, защото тя си мислеше дали да не изчака малко време и да отиде другата седмица. Ако пак нищо не видят й и кажат, че може да е извънматочна бременност горката още повече ще се стресира. Надявах се всичките тези консултации да намеря нещо успокоително обаче имам чуството, че стана обратното. Все пак да се надяваме че просто не могат да видят нищо.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Извънматочна бременност или ?
« Отговор #3 -: Май 02, 2005, 22:11:53 pm »
Няма да ти се карам, ако не обобщаваш. :)

За изследванията - кръвните тестове през седмица, както и прегледа на УЗ, ако няма болки и кървене. Ако има - още утре.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Извънматочна бременност или ?
« Отговор #4 -: Май 04, 2005, 17:42:27 pm »
Не ни слагай всички под общ знаменател ! Правим доста жертви в живота си да станем лекари . В медицината 2+2 доста често не е = 4 . Вместо да питате хора без подготовка по въпроса , слушайте лекаря си . За лечението е много важно доверието на пациента !
Вярвай в успеха и той няма да те подмине !
*
Извънматочна бременност или ?
« Отговор #5 -: Май 06, 2005, 11:41:24 am »
При всички случаи трябва консултация с лекар и то,веднага .Ако това е извънматочна бременност не се знае/не искам да те плаша/кога ще стане кръвоизлив,с риск за живота й!!!Сигурна ще я наблюдават в болница и ще решат какво да правят!!!
Дано да не стане така!!!Защото е много неприятно!Ти и дай кураж,не трябва да се обезсърчава!!!Животът продължава ,ще има и други бременности!!!
Успех!!!
*

    [desi]

ДО МЕЛИ
« Отговор #6 -: Май 17, 2005, 13:09:31 pm »
мели, ако няма болки, кървене и т.н. докога е "безопасно" да се чака за да се провери дали бебето е на правилното място? има предвид да не е извънматочна?

питам, понеже мен доктора не иска да ме преглежда докато не минем "страшния" период когато губя бебетата. И каза, че ако не ме боли/изкървя ще чакаме до начало на 8ма седмица(седем пълни седмици ).
аз го питах за извънматочна, той беше категоричен, че не иска нищо да прави - а с коремен видеозон мисли, че до 6таа няма да види ако има извънматочна със сигурност. Мен това ме стесира...преди на 5 седмици и 6 дена видя сърдечна дейност на бебето а сега казва - по добре да не пипаме.... ако било извънматочна щяло да си проличи....  
вярвам му.... ама наистина ли се чака ако няма съмнения? иначе ЧХГ го удвоявам за 48 часа и то е дори и доста високичко за седмиците...
4 седмици и 6 дена  - 7 860
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Извънматочна бременност или ?
« Отговор #7 -: Май 17, 2005, 13:36:18 pm »
Деси, аз лично съм на мнение, че прегледът с вагинален накрайник ПО НИКАКЪВ НАЧИН не засташава бременността. По - скоро има психологически момент на страх, отколкото реална вреда.

Това, че удвояваш ЧХГ е отличен показател, при извънматочна обикновено не се увеличава с такива темпове.

Така или иначе, при малка болка или кървене бягаш на лекар. Останалото е стискане на палци! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
за диагнозата:бременност
« Отговор #8 -: Май 17, 2005, 14:10:36 pm »
Дали бременността е в матката може да се установи и с абдоминален / коремен / ултразвук още в 5 гестационна седмица , а сърдечната дейност на ембриона се вижда в 6-7 седмица , с добър апарат разбира се.Основно изискване: гледането да е с пълен пикочен мехур.И най-важното е , че няма никаква опасност за бременността и при двата начина на гледане.
Вярвай в успеха и той няма да те подмине !
*

    [desi]

голяяяямо Благодаря
« Отговор #9 -: Май 17, 2005, 14:11:17 pm »
абе и аз мисля, че е безопасен вагиналния, а и преди като кървях доктора не се притесняваше да ме преглежда...явно е всичкото за да ме успокои, че няма да има никаква причина да се случи пак, знам ли...

Ама е хубаво да го чуеш и от друг доктор това и да се успокоиш :) Благодаря ти Мила Мели!

това за ЧХГто че като расте добре не е извънматочна не го знаех.

сега ще стискам палците и на краката и на ръцете да минат тези глупави 6та и 7 ма седмица.... ако всичко е наред този път и изкараме 10те седмици после ме чака шиене  :evil:  на шийката....
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #10 -: Октомври 16, 2007, 14:24:16 pm »
Днес ми е 14 ден след О. На 12 ден имам положителен уринен тест. Вчера /13 ден/ бях при Владимиров. Изписа Утрогестан вагинално. Започнах и инжекции Фраксипарин. Пуснахме бета ЧХГ (299,3 mlU/ml) Дотук с добрите новини. Вчера следобед започнаха придърпвания в ляво /а там беше фоликулът :? /. Снощи имах кафяво зацапване :( Владимиров каза, ако до 3-4 дни не спре кървенето, да му се обадя. Аз, почнах да мисля за извънматочна :( Какво е вашето мнение?
п.п. Утре ще пусна нов бета ЧХГ.
« Последна редакция: Октомври 16, 2007, 14:29:12 pm от Stivarip »
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #11 -: Октомври 16, 2007, 14:34:34 pm »
Спомням си миналата година като преживях извънматочна и съответно загубата на една тръба.Симптомите бяха същите, даваха ми и Утрогестан за задържане а докато чаках времето да се види нещо на ехограф получих кръвоизлива. Беше страшно и ужасно изживяване/ защото ме объркаха с апандисит в АГ/ въпреки положителните тестове за бременност и падащото ЧХГ. Ако ми се случи отново бих предпочела да направя аборт и ако няма нищо в матката ,бих пробвала с Метотрексат преди да загубя и втората си тръба. Беше ми тогава толкова страшно че и метотрексат си донесох от Турция,понеже тука го нямаше.
*
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #12 -: Октомври 16, 2007, 14:36:14 pm »
Stivarip, вече си взела най-доброто решение за момента, да пуснеш втори кръвен тест -  не се притеснявай излишно, така или иначе в момента нищо не може да се види. За "глътка въздух" да ти дам - при мен зацапването беше розово - ярко, като много разредена чиста кръв. Кафеникаво зацапване имах при успешната си бременност! Все пак всички сме индивидуални, но каквото и да - притеснението само ти вреди! Попадала си в много добри ръце. д-р Владимиров е прекрасен лекар, не се притеснявай да споделиш и това си притеснение с него. Пожелавам ти хубава успешна бременност и да се окаже излишно четенето на тази статия:
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/620/37/!
Това е най-точното описание, което съм чела до сега.:bighug:
« Последна редакция: Октомври 16, 2007, 15:20:05 pm от Lan »
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #13 -: Октомври 16, 2007, 14:39:05 pm »
Stivarip на първо време не се натоварвай излишно с черни мисли.То каквото има да става-ще стане.Искренно ти желая да е с хубав край :bighug: :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers:
Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните.Паулу Коелю
*
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #14 -: Октомври 16, 2007, 15:12:46 pm »
Stivarip, кафеникавото зацапване не означава непременно извънматочна. не мисли за това, направи си нов кръвен тест и си взимай утрогестана. и гледай да си почиваш повечко.
успех и ти пожелавам след 5-6 дни да видиш твоята точица!

*
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #15 -: Октомври 16, 2007, 15:18:43 pm »
Ако ми се случи отново бих предпочела да направя аборт и ако няма нищо в матката ,бих пробвала с Метотрексат преди да загубя и втората си тръба. Беше ми тогава толкова страшно че и метотрексат си донесох от Турция,понеже тука го нямаше.
Касиел, разбирам шока от това, което си преживяла, но в момента съветът ти към това момиче е прибързан!
Какво значи "аборт и ако няма нищо в матката"?! Ами ако има!? Аз лично смятам, че е много по-голям ужас да убиеш така чаканото бебче, от колкото да загубиш една тръба!
Да не говорим, че така проведенето лечение с нищо не гарантира, че няма да се стигне пак до операция, т.е. да се преживее и аборт и кръвоизлив и операция...двоен и троен ужас! А запазването на тръбата пък пак не гарантира успешна нова бременност. Спокойствие му майката сега, и изкъсо проследяване и много късмет!
*
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #16 -: Октомври 16, 2007, 15:22:44 pm »
Засега следенето на повишението на ЧХГ е най-добрият вариант. Ако за 48 часа няма удвояване - повишено внимание и преглед.
Стискам палци за едно малко трудничко, но добро начало на 9 месечни радости и трепети. :D


"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #17 -: Октомври 16, 2007, 15:44:43 pm »
Stivarip, следенето на ЧХГ-то и утрогестанът са достатъчни в случая. Само аз бих добавила и почивка на легло докато не премине зацапването. При последната ми бременност лежах до 12 г.с. и въпреки зацапването и кръвоизливите, вече 22 дни едно малко момиченце ме прави щастлива. Така че не си вкарвай мрачни мисли в главата, а мисли позитивно.
Успех мила!
« Последна редакция: Октомври 16, 2007, 17:07:03 pm от sia »
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #18 -: Октомври 16, 2007, 16:50:54 pm »
Благодаря за подкрепата, милички :grouphug: Вдъхнахте ми известен оптимизъм. Сега нямам търпение да разбера какъв ще е резултатът утре.
*
Re: Извънматочна бременност или ?
« Отговор #19 -: Октомври 16, 2007, 17:27:39 pm »
Успех утре
Чакаме добри новини yahoo_17