0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВКУСОТИИ
« Отговор #80 -: Януари 22, 2006, 20:35:34 pm »
Пък аз да кажа, че БИСКВИТЕНАТА ТОРТА на Marie е вълшебна.

Обикновени бисквити се потопят в прясно мляко и се редят в тавичка.
Върху тях се намзва крем от заквасена сметана разбъркана с какао и пудра захар.
И така ред бисквити, ред крем и за финал украса по желание.
Държи се в хладилник и е готова за консумация след 24 часа.

Правя я вече със затворени очи, толкова е лесна, а още повече е хубава!

Признавам си, от многото рецепти в темата, успях да направя само тортата  :oops:
« Последна редакция: Януари 08, 2014, 15:07:46 pm от mishanta »
ВКУСОТИИ
« Отговор #81 -: Януари 22, 2006, 20:37:07 pm »
Цитат на: Lali
Тесто за пица за Джам:

3 чаши брашно
2 чаши кисело мляко
2-3 с.л. топла вода
1-2 яйца
1ч.л. сол
1 ч.л. сода
Това е доза за голяма тава - осем порции.
Бърка се в купа с лъжица. Не се меси.
Тавата се намазва с олио, поръсва се с брашно и отгоре тази смес се разстила с лъжицата на слой с дебелина 1-1.5см.
Не си цапаш ръцете изобщо :wink:

Лалииииииииии, а как се прави самата пица? Нещата върху нея кога се слагат? Първо се запича тестото или направо върху суровото се нареждат   :oops:
ВКУСОТИИ
« Отговор #82 -: Януари 22, 2006, 22:24:44 pm »
върху тестото се нареждат зайче и след това се пече
ВКУСОТИИ
« Отговор #83 -: Януари 22, 2006, 22:48:58 pm »
Благодаря, Розичке  :D
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
ВКУСОТИИ
« Отговор #84 -: Януари 23, 2006, 08:43:58 am »
Да. :lol:
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #85 -: Януари 23, 2006, 11:41:55 am »
Момичета, някой да си търси циментови блокчета за градеж на стена, на ограда и т.н.?  :ask: Става и за теракота в по-кънтри стайл, а ла Хензел и Гретел... :noevil:  Пращам веднага 2 кашона меденки за целта! :oops:  Да ме пита човек защо ми трябваше втора година да правя същата циментова рецепта... :bonk: Догодина ще правя Джамкината/Джеммината. :!:

Ултра, скиваш ли курабийките? :wink: Тутманика и Коледния хляб ще видите, давала съм тук рецептите. Ако ви хареса нещо, кажете да ви напиша. 8)

Една рецепта от Англия, подходяща за зимата :stuuud: :

Овчарски пай

Продукти: 500 гр. кайма
2 големи глави лук
1-2 моркова <може и без тях>
картофено п@ре < или от кутийка или си го направете сами>+мляко и масло за него
2 с.л. прясно мляко

Лукът се запържва. Морковът се слага да омекне и той. <В оригиналната рецепта няма морков, аз си го исмислих, че нещо много постна работа ми се виждаше> Каймата се запържва също, така че да стане на "трохи", слагат се подправки на вкус-черен пипер, сол, маги подправки...Готовата смес се слага на дъното на тавичка. Забърквате картофено п@ре, от пакетче става за 5 минути. Слагате му всичките неща-мляко, масло, сол. Слагате п@рето върху каймяната смес, заглаждате и отгоре намазвате с малко прясно мляко. Слагате в загрята фурна за около 15 минути-каймата си пуска сос, който се смесва с п@рето, млякото отгоре прави много приятна кафява коричка. И готово.

Рецептата не е кой знае какво. Английски вариант на мусаката, ако мога така да го нарека. Все пак като вкус е по-различно, защото ги няма доматите и заливката. НО! Защо ви я споделям... Правих я в събота и през цялото време не спрях да си мисля, че това ще е много тарикатска манджа за деца... Ако са някои злояди... чувала съм, че децата много обичат картофено п@ре... та съм си намислила план, че с тоз овчарски пай ще ги прилъгвам да хапнат подобаващо.  :witch:

А, сетих се още една рецепта за кучешки студ и болно гърло, грип и т.н. Таман за сега! Специалитет на мъжа ми, жива измислица, но много сполучлива за зимния сезон, според мен.

Супа за кучешки студ и грип

1 праз лук
2-3 картофа
2-3 моркова
100 грама датски луканков салам (един къс и дебел такъв, има го и в България, ако не-всеки друг лканков салам, който е пикантен и мирише на пушено)
1 пакет зелева супа (ха сега де... ами зелева супа на прах, дано да я има в България, ако ли не-имате ли зелева чорба?)

Празът, картофите, морковите се нарязват и се слагат в тенджера. Зелевата супа се разтваря според указанията от пакетчето, заливат се с нея зеленчуците и се остават да врат до сваряване. Луканквият салам се нарязва на парченца и се прибавя в последните 5 минути от варенето на супата. Сервира се гореща.
Значи зелевата чорба е кисела, саламът дава мирис на пушено месо, а празът допълнително придава пикантност и става мамма миа.  :eating: Когато съм болна, винаги ми се яде нещо пикантно и горещо и тази супа много ме кефи.

Айде, чао и се пазете, че голям студ при вас! Ние сме само на минус 10 тука. :balk_64:
« Последна редакция: Декември 22, 2013, 05:28:58 am от mishanta »
Alexandra
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #86 -: Януари 23, 2006, 11:53:39 am »
Е мари, страхотни са :D
И аз си правя снимки на манджите, но при мен са само ястия, защото хич ме няма по сладкишите, само една бисквитена торта мога да правя :oops:
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #87 -: Януари 23, 2006, 19:13:34 pm »
Мари, страхотни неща си направила :balk_53: . Докато разглеждах снимките не спрях да преглъщам :wink: . Имам една молба, ако не те затруднява да напишеш рецептата за ваниловите еклерчета (ох, обожавам еклери).
Аз направих рецептата на mini_mouse с гъбите „Аморе мио”, станаха супер и всички в къщи си облизаха пръстите. :D
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #88 -: Януари 23, 2006, 20:01:24 pm »
Еклери

Продукти:

0,500 л вода
0,200 л олио
0,500 гр. брашно
8 яйца

1. Водата и олиото се слагат да заврат, след което съдът се отнема от огъня и се добавя постепенно брашното при непрекъснато разбъркване. Бърка се докато се получи хомогенна маса.

2. Оставя се за 7-8 минути да поизстине.

3. Яйцата се разбиват леко с вилица в купа.

4. Към поизстиналото (но не напълно студено!) тесто се прибавят едно по едно яйцата като се бърка непрекъснато. Яйцата се "втриват" в тестото, докато попият напълно вътре.

5. От полученото парено тесто в предварително намазана с олио тавичка се слагат с малка лъжичка топченца като се оставя разстояние помежду им, защото ще набъбнат.

6. Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до пълно порозовяване. Внимание: не ги оставяйте недоизпечени, защото ще паднат след изваждането. Само добре изпечените еклери остават бухнали! Фурната не се отваря докато се пекат.

7. Като изстинат се пълнят с крем по желание: ванилов пудинг на д-р Йоткер, обикновено нишесте с различни аромати, разбита ароматизирана сметана... Може да се полеят с разстопен шоколад, карамел или да се поръсят с пудра захар.

От една доза стават 3-4 тави. Пробвайте с половин доза най-напред. :)
Alexandra
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #89 -: Януари 23, 2006, 21:04:33 pm »
мерси :D
ВКУСОТИИ
« Отговор #90 -: Януари 28, 2006, 10:19:14 am »
Мари, ах, каква трапеза!!Всичко ти ли направи, чудесна си?Кажи къде е арабската жилка, че тия ливански мезета са ми любими/мъжът ми е наполовина ливанец :wink: /.
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #91 -: Януари 28, 2006, 11:22:45 am »
Ето и от мен една рецепта:

ПАРФЕ С КАЙСИИ

1. Блат (пандишпан) - може и купен
или бишкоти
2. 1 компот от кайсии
3. 1 голяма кофичка заквасена сметана Данон
4. 1 пакетче желатин
5. 1 к.чаша прясно мляко
6. 1 ч.чаша пудра захар

Вечерта отделям 1ч.чаша от компота, смесвам го с желатина, разбърквам
добре и го зарязвам на терасата:)
Вадя кайсиите от останалия компот и ги слагам да се изцеждата през цедка.
На другия ден слагам блата (бишкотите) в дълбока тава, леко го поръсвам с малко компот (с малко - иначе се разкашква) и подреждам отгоре изцедените кайсии.
Останалия компот го загрявам и в него изсипвам желирания от предната вечер. Бърка се постоянно, докато стане гладка смес, ако започне да ври, намялям малко котлона. Като се получи хомогенна смес - свалям я от котлона и я оставям да се охлади.
Заквасената сметана се разбива с миксер с пудра захар и студеното сварено прясно мляко. След това се добавя желатиново - компотената смес (трябва да е добре охладена!!!) и се бърка постоянно, но вече с лъжица, пак до получаване на хомогенна смес. Изсипва се върху пандишпана и се слага в хладилник да стегне поне няколко часа (аз го оставям повечко, за да стегне добре и да може да се реже на парчета без да се разпадат).

Който обича леки десерти - мисля, че ще му допадне:)
« Последна редакция: Ноември 05, 2013, 14:41:28 pm от mishanta »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
ВКУСОТИИ
« Отговор #92 -: Януари 28, 2006, 11:30:10 am »
Цитат на: Lali
Тесто за пица за Джам:


телефон за поръчки на пица за Лали:
91260
също не си цапаш ръцете изобщо  :lol:
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
ВКУСОТИИ
« Отговор #93 -: Януари 28, 2006, 11:37:55 am »
Цитат на: Meli
Искам да споделя с вас, че ТОЗИ СЛАДКИШ на боровинка е убиец, трепач! И е крайно неправилно да седи на ента страница от форума.  :lol:

Направих го с микс горски плодове, а отделно с ябълки. И стана просто великолепен! Впечатлението ми е, че на по - слаба фурна, 180 градуса и за 40 минути става по - добър.


егати съвпадъка!
оня ден видех тая рецепта в един друг форум, ама буквално същата! приложих я върху едни замразени сини сливи - оооо, поезия ви казвам, поезия!
единствено модифицирах леко рецептата, като добавих малко бакпулвер, щото немаше обявена никаква набухваща съставка.
с кисели плодчета става най-трепач, щото се комбинилра прекрасно съ сладкия вкус на маслено тесто. и задължително - добре изстуден!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
ВКУСОТИИ
« Отговор #94 -: Януари 28, 2006, 12:13:07 pm »
А, да, изстуден, това е важно. И не му трябва набухвател, да знаеш.

Аз да попитам - отде ги вземате тез сливи? :lol:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
ВКУСОТИИ
« Отговор #95 -: Януари 28, 2006, 12:41:45 pm »
Бори_ст , радвам се , че гъбките са ти харесали.У нас на почит са гъбите, много ги обичаме! :lol: На пазара има една -кладница се казва, леле, панирана е направо висше удоволствие :wink: !
ПРавите ли си домашни торти, от ония с жълтия крем с брашно?Аз имам такива сладки спомени, преди мно-о-о-ого години нямаше такова разнообразие на торти, парфета и сладкарници.У нас беше закон-неделя, майка ни правише дошамна торта с тоя вълшебен крем.Аз надзиравах подготовката и омитах половината крем.Сега блатове не ми се пекат, но крема го правя.

Домашна торта с орехи
-----------------------------
Блатове от магазина :D
смлени орехи/аз слагам 2 чаши/

Крема:
2-3 яйца
3с.л. брашно/натур. нишесте/
литър пр. мляко
ванилия
чаша-две захар/слагам повечко, :wink:  обичам да ми е сладко/

На котлона се разтваря захарта в млякото, като се стопли добре/без да завира/ се добавят жълтъците, добре разбити, и размитото в мляко  брашно.На водна баня се бие непрекъснато с дървена лъжица докато добие желаната гъстота.На мене ми харесва по-гъстичко.
Накрая се добавят белтъците, разбити на сняг с ванилията.
Блатовете си ги сиропирате със захарен сироп или някакъв компот/предпочитания-компот от малини заради аромата/, мажете с крем , поръсвате с орехи.А най-отгоре върху крема обилно ръсите с орехи, за да покрие цялата.Като се  стегне  в хладилника....ох, дояде ми се! :D
« Последна редакция: Октомври 18, 2013, 14:28:21 pm от mishanta »
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
ВКУСОТИИ
« Отговор #96 -: Януари 28, 2006, 13:47:18 pm »
Цитат на: Meli
Аз да попитам - отде ги вземате тез сливи? :lol:


свекървата нещо се смахнала, та ми отпусна една доза от нейния фризер, незнайно за какви заслуги :)
иначе тя редовно си замразява сливи и вишни за подобен сладкиш, ама моя стана по-убав, нъц... :)
а иначе напоследък в Билла и в Хит (вий май такоз немате още) съм виждала замразени сини сливи.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14923
ВКУСОТИИ
« Отговор #97 -: Януари 28, 2006, 22:14:12 pm »
тази вечер направих овчарския пай на Мари.
страшна вкусотия и идеално за премръзнали и изгладнели мъже. не бъка от витамини изобщо, но си има други достойнства :)
препоръчвам, ако не сте на диета.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
ВКУСОТИИ
« Отговор #98 -: Януари 28, 2006, 22:25:13 pm »
Викам, че е крайно време да си организираме кулинрания конкурс с г-н Звездев.  :lol:


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
ВКУСОТИИ
« Отговор #99 -: Януари 28, 2006, 23:47:49 pm »
Джами, верно няма витамини. Ми английска му работа! :roll: Прави си сметка какво яде наш Петър и техен Питър...Понякога му слагам задушен спанак между каймата и пЮрето, пак е вкусно, но то и спанакът като се задуши си губи май всичкото полезно... :roll:Както и да е, радвам се, че ви е харесало.

Мини_маус, за ливанските мезета! :) То по-скоро ти ще ни научиш на нещо-имаш си първоизточник в къщи, отколкото аз. На Нова година ни ги сервираха в едно ресторантче, снимах и снимката я сложих в готварския албум. Не съм го готвила, но смятам да опитам лятото. Основно правило: готви се с много лимон, лимонов сок, зехтин и прясна мента, накълцана на ситно. Конкретно мезетата, които ни сервираха бяха:
1. Мезе със смлян нахут, зехтин, чесън. Някой да знае дали нахута е полезен?
2. Мезе с "ливанско" домашно сирене-колко беше ливанско не мога да кажа, докарваше на нашенско "Дунавия" или "Крема"-пасирано, с добавен чесън и отгоре полято с малко зехтин. Нищо невиждано досега.
3. Мезе с печен, пЮриран патладжан, добавен чесън, подправки, зехтин. Това и гърците го правят, като добавят и малко майонеза. Много вкусно.
4. Лозови сърмички с ориз-досущ като българските.
5. Салата от ситно накълцан магданоз, много лимон, ситно нарязани доматки, накълцана мента. Мисля, че се слага и сусам. Много витаминозно и вкусно. Турците го готвят също.
6. Маслини в специална "ливанска" марината. Горчеше и не ми хареса.
7. Салата с пресни зеленчуци и малки парченца запържено тесто, обилно полята с лимон и мента. Нашенска салата, но с лимон и гризинки отгоре.

Основните ястия бяха все мръвки. Питай мъжа си да пита неговите хора в какво ги киснат тез мръвки, че така вкусни стават, моля те! Агнешки кебап с много подправки, телешки шиш, и телешки филенца, ама много тънки и в нещо специално киснали...Мини_маус, току що ти препрочетох репликата: ти какво ме питаш, аз какво отговарям... :lol: Нищо, нека да останат като идеи за другите момичета, и моля те-допълвай и дай точни рецепти! :D
Alexandra