0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Да, пак, Гъбка!
Матей - 1.04.2006 г
*
Въпрос: Къде в София и Пловдив се продават продуктите на Celia?
Отговор: Nasite produkti mogete da namerite v m-ni Styrkel,Her Bebe,Pa-Pa
Za pove4e info tel:02 9570951
032 290393
*
Сега вече се издокарах :x :x :x
От онзи ден сме с висока температура, кашлица и т.н., както си му е реда при настинка. За щастие не е отказвал да яде. Аз пък да взема да му купя пюрета на Нестле "Пиле със зеленчуци" и в стреса покрай болестта да взема, та да НЕ прочета какво пише на етикета. Давах му това пюре 2 дни и да ви кажа тези 2 нощи не е спал повече от 30 мин. на цяло. Какво се оказа: в пюрето взели та сложили и бяло брашно. Направо кипнах като го прочетох. Вината си е моя де.
Та какво сега, да смятам ли, че е захранен с глутен вече? направо ще откача...така се изложих. Добре, че няма друга реакция, освен будното състояние и газове. :?
Да продължа ли да му давам глутенови храни или да забравя малкия инцидент и да изчакам още месец?
*
Загадъчните Е-та
или всичко важно за консерванти, оцветители, стаблизатори, емулгатори....


н.с. д-р Антоанета Манолова, д.м.,
Национален център по опазване на общественото здраве


Още преди хилядолетия хората са познавали и прилагали добавки в храните. В кулинарията отдавна се използват черният пипер, мускатовият орех, канелата, готварската сол, оцетната киселина и др. При приготвяне на зимнина в домашни условия се използват още и аспирин, натриев бензоат и др. Но едва през втората половина на 20 век на добавките в храните се обръща особено внимание и те бързо заемат важно място в хранителната промишленост.
Съгласно определението на Световната здравна организация добавките в храните са природни съединения или химически вещества, които в ограничени количества се влагат в произвежданите хранителни продукти с оглед на подобряване на техните хранителни и вкусови качества, на външния им вид и удължаване на срока на съхранението им.

Какви видове добавки в храните има?
С въпросите за класификацията, технологията на получаване и прилагане на стотиците видове добавки в храните се занимават специализираните международни организации на СЗО и ЕС, както и подобни институции в отделните страни, включително и у нас.
Според класификацията на Codex Alimentarius се различават следните групи добавки в храните:
Е100 – Е199       оцветители
Е200 – Е299       консерванти
Е300 – Е399       антиокислители и регулатори на киселинността
Е400 – Е599       стабилизатори, емулгатори, сгъстители, минерални соли
Е600 – Е699       добавки, засилващи вкуса и аромата
Е900 – Е967       противопенни, глазиращи, подобрители на брашното, подсладители
Е1100 – Е1105    ферментни препарати

В Европейския съюз е разработена специална система за кодиране на добавките в храните – използва се буквата „Е” (индекс „Е” се отъждествява с Европа, а също така и с думите essbar/edible, които в превод на български ознавачат хранителен). Всеки вид добавка има три- или четирицифрен код (напр. Е100, Е1105), който зависи от вида на групата, към която принадлежат (в примера „оцветители”, „ферментни препарати”). По този начин съчетанието Е + три- или четиризначен номер е синоним на сложното име на конкретно химическо вещество, което е добавка. Това означава още, че даденото вещество е проверено за чистота и безопасност и може да бъде прилагано при производството на хранителните продукти, но само в определена доза.

Защо се използват добавки към храните?
Употребата на хранителните добавки се разрешава с цел: да се запазят натуралните качества и хранителната стойност на продукта; да се намалят или заместят целенасочено някои хранителни вещества при приготвянето на диетични и специализирани храни; да подобрят вкуса, мириса, цвета и т.н. на хранителните продукти, без обаче да се променят тяхната хранителна стойност и качества; да се подобрят качествата и стабилността на хранителния продукт при съхранението му; да се подобрят условията на производствения процес при подготвяне, обработване, разфасоване на хранителния продукт.

Има ли продукти, в които влагането на добавки не е разрешено?
Според нашите разпоредби не се разрешава влагането на добавки в хранителни суровини, мед, някои видове масла и мазнини от животински и растителен произход, масло, пастьоризирано и стерилизирано мляко, сметана (вкл. обезмаслена, пълномаслена и полуобезмаслена), неароматизирани млечни продукти, получени чрез ферментация, натурални минерални води, кафе (с изключение на ароматизирано разтворимо кафе) и екстракти от кафе, неароматизиран листен чай, захари, сухи макаронени изделия, натурална неароматизирана суроватка (с изключение на стерилизирана суроватка), адаптирани и неадаптирани млека за кърмачета и готови детски храни за кърмачета и деца до тригодишна възраст.

Какво представляват консервантите?
Консервантите (Е200-299) са химични вещества, които се добавят към хранителните продукти с цел предотвратяване на развитието на микроорганизми в тях и увеличаване на срока на съхранението им. Консервантите не могат обаче да компенсират лошото качество на изходните продукти и нарушенията на санитарно-хигиенните изисквания при промишлената им обработка. Както за останалите добавки в храните, така и за консервантите важи забраната за употребата им при производството на детски храни. При съвременните технологични възможности топлинната обработка и вакуумопаковките позволяват продължителното им съхранение. В качество на „консервант” в детското хранене се използва само аскорбинова киселина (витамин С), която е безвредна за детския организъм и значително повишава хранителната стойност на продукта.

Вредни ли са добавките в храните, включително и консервантите?
Една част от добавките в храните са безвредни, но други могат да представляват минимален риск за здравето. Преди използването на всяка добавка се извръшват прецизни изследвания за нейното влияние върху организма. Прилагането на добавките в храните е разрешено, само ако при продължително използване те не застрашават живота на възрастните и не притежават токсичен ефект. Отчитат се и се обявяват, както при лекарствата, някои странични ефекти, вкл. алергични реакции, които до голяма степен зависят от генетичната предразположенисто на организма.
Добавки в храните не са разрешени за деца до 3-годишна възраст, а в някои страни и до 5 години.
През последнсите години се говори, че добавките в храните са вредни за здравето и че могат да бъдат причина за храносмилателни, сърдечносъдови и онкологични заболявания. Нутриционисти смятат, че причината не е толкова в тези добавки, а по-скоро в стила на живот, включително и хранене, качеството и системността на прилаганите профилактични средства.
Ние родителите трябва да имаме знания за добавките в храните. Те са относително безвредни за възрастните, но децата са с различна от тях поносимост и реагират по друг начин. Някои добавки могат например да свързват витамини и ценни белтъци и при системната им употреба има вероятност да се развие съответният хранителен дефицит.

Възможни странични ефекти на някои консерванти
Както при лекарствата, така и при добавките в храните са определени възможните им странични ефекти, което обаче не означава, че трябва напълно да се извадят от употреба.
Е261 – да се избягва при увредени бъбречни функции;
Е250 – (натриев нитрит) – забранен в много страни, потенциално канцерогенен, образува в стомаха нитрозамин;
Е249 – (калиев нитрат) – фиксира цвета, употребява се при производството на месните продукти. Може да наруши пренасянето на кислорода, водещо до учестено дишане, замайване и главоболие, потенциално канцерогенен е, не е разрешен да се влага в храни за бебета и деца;
Е235 – може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене, прилага се като консервант на месо, сирене;
Е210 – (бензоена киселина) – прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията и др. Може да причини астма, да доведе до хиперактивност при децата;
Е220 – (серен двуокис) – може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с нарушени бъбречни функции, разрушава витамин В1. Прилага се при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вина, оцет, картофени продукти;
Е230 – (дифенил) – може да предизвика кожни проблеми. Използва се при консервирането на цитрусови плодове;
Е231 – (ортофенилфенол) – може да предизвика кожни проблеми. Използва се при консервирането на плодове и зеленчуци.


   Добре е в кухнята да имате кодировките на основните групи добавки в храните. Това би ви ориентирало от коя група са хранителните добавки.
   Не купувайте газирани напитки за децата с неестевен ярък цвят.
   Старайте се да намалите дневната консумация на продуктите, съдържащи „подозрителни” добавки в храните – такива, които не са обозначени със съответния им код.
   Ако имате хронично заболяване, опитайте се да си изясните какви добавки в храните са ви противопоказани и избягвайте продуктите, които ги съдържат.
   При консумация на нови вносни хранителни продукти следете за алергични реакции.
   Храната на малките деца не трябва да съдържа сол, захар, оцветители, ароматизатори, консерванти и други добавки.
   Добре разглеждайте състава на храните, които купувате за детето, вкл. снакс, зрънчо, кроасани, кейкове, колбаси, и обмислете въпроса дали децата ви не могат без тях и дали някои от тях не бихте могли да приготвяте вкъщи.
   При покупките си обръщайте внимание на индекса „Е”.


Източник:
Списание „Мама”

Още инфо по темата:
E-номерацията - що е то ?
Е-номерата в етикетите на храните
Оцветители в храните
Модифицирано нишесте; Аспартам – най-опасната добавка към храните; Обобщение на Е-тата; Е-тата в нашите храни – страховито
Хранителна добавка
Хранителни добавки, oдобрени в Европейската общност
Е-станадартите на EU подредени по номер
Презентация „Изисквания на хармонизираното здравно законодателство по храните”
Изследване за токсини в домакинството
Хранителни алергии

*
Видяхте ли новия подфорум д-р Нивеа бебе в мамата? има интересни и полезни неща.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
аз лично бях доста неприятно изненадана от представянето на д-р Слънчева в този нов форум.
много сериозни грешки е допуснала в отговорите си, за да мога да й имам доверие. изненадана съм, защото тя е шефка на неонатологията на МД, за която имам много високо мнение.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
спешно ми трябва материал за хиперкаротинемията.ако някоя от вас е чела някъде или е попаднала на статия или нещо по форумите нека да ми даде линк. :(благодаря ви
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Доколкото видях самото понятия каротинемия означава повишено съдържание на каротин в кръвта, а за "хипер" не зная.
"Каротинемията е излишък на каротиноиди в плазмата - възниква при прекомерна употреба на храни, съдържащи тези вещества (моркови и други силно оцветени зеленчуци и плодове). В организма каротиноидите се превръщат във витамин А. Каротинемията не представлява опасност за здравето и не води до хипервитаминоза А, което свидетелства за регулиране на синтеза на витамина.
Каротинемията се проявява с оцветяване на кожата, в най-голяма степен на дланите и стъпалата, в жълт цвят (каротинодермия). При каротинемията, за разлика от жълтеницата, склерите остават бели. При прекратяване употребата на моркови оцветяването на кожата бързо изчезва.
За разлика от хипербилирубинемията оцветяването на склерите при каротинемията не се променя."

В момента нямам време да търся по-подробно - ето какво излиза като страници на руски в Гугъл - http://www.google.bg/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&channel=s&hl=bg&q=%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F&meta=lr%3Dlang_bg%7Clang_ru&btnG=Google+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5
« Последна редакция: Февруари 02, 2007, 10:37:14 am от Verdi »
*
Верди благодаря, винаги може да се разчита на теб на правилен и компетентен отговор.това в гугъла и аз го намерих, но мислех че има още инфо.много съм притеснена, защото на Ели става за втори път така. писах и на Бърди в мамата и той допълнително ме паникьоса.
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
nia72,
Консултирай се със свестен лекар - заведи Ели да я прегледа на място и да се направят изследвания, ако е необходимо.

НинаЕ,
Не се шашкай излишно. Смята се, че колкото по-късно детето започне да употребява в храненето потенциален алерген, толкова по-малка е вероятността да развие към него повишена чувствителност.
Доколкото си спомням, Алекс беше само на кърма до 6-месечна възраст. Чела съм това: „Ако захранвате бебето след навършване на 6 месеца, не се притеснявайте за глутена. Вероятността за алергия е минимална, особено ако бебето е било само на кърма до този момент. Глутенът трябва да се избягва като първа храна на бебето. Това е лесно изпълнимо, ако приготвяте вкъщи храната на бебето. Но ако купувате готови каши, имайте предвид, че следните наименования могат да означават, че кашата съдържа пшеница и, следователно, глутен:
•   пшеничен зародиш, брашно, нишесте, модифицирано нишесте, хидролизирано нишесте, растителни протеини, растително нишесте

Аз бих забравила за „малкия инцидент” и бих изчакала още малко с глутена.

Още малко инфо за глутена:
Какво е глутенът?
За глутена
Цьолиакия
Храни, които да се избягват в менюто на бебето

*
Верди, разбирасе ,че ще я заведа на лекар, но исках до понеделник малко инфо от нета, а почти нищо не намерих.даже съм набелязала какви изследвания ще пусна- пълен хепатитен профил и ниво на бета каротин в кръвта и евентуално тироидни хормони
Още веднъж ти благодаря,че се отзова на молбата ми
17.01.2005                                                                              21.11.2013
*
Верди, успокои ме.
Бях се шашнала малко. Сега избягвам глутена :lol: по обобени причини: малкият просто отказва да се храни. Нито кърма, нито вода, нито нищо. Молим се по половин час с лъжицата, пюре сладко, успявам да му набутам в устата около лъжичка за това време, другото просто мога да забравя. Нощем си цока нормално и от 2-3 дни сме практически само на кърма. Сигурно е от настинката, дето я кара. Денем я цокне 2 пъти я не.  8O
Дано мине скоро, че вече се побърквам. Много е смешен. Стиска устата, издава устните напред и ме гледа в очите. КАто отместа лъжицата и почва да се смее. ГолЕм дявол е.
*

    muckata

  • *
  • 14
  • мама за чудо и приказ
 Час          вид храна           ден               кол-во
14ч             ранни моркови     1            2 лъжички
11ч         ранни морков          2          5лъжички
11ч       домашно картофено    3          3 лъжички
12.30ч   домашно картофено  4       6лъжички
Почивка                                      5
Почивка                                  6
13ч      моркови+картоф           7   1/3бурканче
12.30ч моркови+картоф         8      1/3бурканче
11.30ч моркови+катоф            9    1/3бурканче
13ч  тиква+картоф                10      1/2 бурканче
11.30ч  тиква+кароф                11  1/2бурканче

Реших да се посъветвам и с вас :?за сега сме на този етап,някакви идеи с какво да продължим?мислех дали да е ябълка или тиквички или карфиол?Пюретата са на Хип,а след обедното хапване пием 160мл АМ.
Мерси :)
« Последна редакция: Февруари 05, 2007, 18:29:05 pm от muckata »
Добре е, само бих посъветвала да изчакваш още поне 2 дни преди да въведеш нов продукт! Можеш да продължиш с тиквичка, ябълка, ориз, круша и т.н!
Матей - 1.04.2006 г
*
Само да отбележа, че в тиквичките с картофи на Хип има ориз, в ябълка и круша също а и в др.. Да не ти се съберат два нови продукта с ориза на веднъж.


*
Двете бебешки рецепти от днешния брой на „Бон Апети”:
Супа от зеленчуци (Педиатърът д-р Антоанета Антонова съветва супата да не се застройва за деца под 1 година)
Списък на необходимите продукти:
(за 4 порции)
1 домат, 1 морков, 1 картоф, 1/2 глава лук, 1 парче целина (30 г), 1 с. л. грис, 1 малка щипка сол
за застройката:
1 яйце, 1/2 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Лукът, морковът и целината се почистват, измиват се и се нарязват надребно.
2. Картофът се обелва и също се нарязва на малки парчета.
3. Зеленчуците се сипват в тенджера под налягане.
4. Наливат се 4 ч. ч. вода, тенджерата се затваря и след като водата кипне, зеленчуците се варят около 5 минути.
5. Доматът се обелва, нарязва се надребно и се прибавя към сварените зеленчуци. Сипва се грисът и се вари още 5 минути.
6. Брашното за застройката се сипва в купа, залива се с млякото и се разбива.
7. Добавя се яйцето и всичко се разбърква добре.
8. Постепенно се налива от бульона на супата, докато температурата на двете течности се изравни.
9. Сварената супа се пасира. От нея се отделя един черпак (около 80 мл) за бебето над 10-месечна възраст. За възрастните и децата над 1 годинка супата се застройва.

Рагу от риба (подходяща за деца над 10-месечна възраст)
Списък на необходимите продукти:
(за 2 порции)
120 г филе от бяла риба (хек), 1 морков, 1 картоф, 1 домат, 1/2 глава лук, 2-3 стръка копър, 1 ч. л. краве масло
Начин на приготвяне:
1. Доматът и картофът се обелват и се нарязват надребно заедно с почистените морков и целина.
2. Маслото се слага в тенджера и се разтопява.
3. Нарязаните зеленчуци се сипват в разтопеното масло и се задушават 1 минута.
4. След това зеленчуците се заливат с 1 пръст гореща вода (колкото да ги покрие) и се задушават до готовност.
5. Рибата се накъсва на малки парчета и се намачква с вилица. Прехвърля се в тавичка заедно със задушените зеленчуци.
6. Ястието се пече около 20 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна. Накрая се поръсва с нарязания наситно копър и е готово за консумация.
*
muckata,
Присъединявам се към съвета на Gabi32. Най-добре въведи ориз – първо, защото е една от най-нискоалергенните храни, и втора, защото почти всички готови пюрета съдържат ориз или производни.
Можеш да го направиш с някое пюре – има такива пюрета на Sunval – Тиква с ориз или Тиква с картофи и копър. Или пък му дай готова или домашна оризова каша.
*
Решила съм да въвеждам по малко адаптирано мляко. Само се чудя, в началото като нова храна ли да въвеждам? Бавно...и нещо друго: имам в къщи НаН1, но малкия е на почти 8 сецеца, това значи ли, че трябва да му давам НАН2? :?
*
NinaE,
Аз изобщо не съм спец по адаптираните млека и не мога да ти отговоря на въпроса за НАН1 или НАН2. Но определено бих въвела АМ като нова храна - постепенно.
*
Верди,
аз реших проблема кардинално  :lol: Тъй като имах НАН1, реших да го използвам първо него. Вюера му направих 60 мл, но той само го мляскаше и да е изпил най много 10, което мен ме устройва. Да видим днес как ще е.  :D