0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #600 -: Май 17, 2019, 02:34:51 am »
Изтървах ви тези дни покрай трескавата подготовка за рожденния ден на Ния днес, но и това напрежение мина и сега мога спокойно да си ви прочета и да се надявам на хубави новини скоро от всяка една от вас очакваща  :bfp1:
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #601 -: Май 17, 2019, 08:01:46 am »
Вистал, честито ти пораснало момиче. Да ти е е много здрава. (На теб май ти върви на забременявания през лятото).

Малко разводнихме темата с тази Турция, но понеже се заговорихме какво, ако стане нещо? Аз съм си направила застраховка живот. Не заради пътуване в Турция, а заради инвитро процедурите. Стимулациите повишават риска от рак на гърдата, след трансфери всичко може да се случи, то верно, че и вън може да ми падне тухла на главата, но аз реших да си направя застраховка. На два пъти по 300 лв плащаме и покрива разходи при нужда, лежане в болница, както и до 5млн при нужда от лечение в чужбина. Инвитро разбира се не се покрива, защото това не е болестно състояние, но последиците от него би трябвало да ги покрива (недей Боже да има такива).

Да ви се похваля как добре ми вървят листовките. нищо не съм започнала да чета все още. Само слушам лекциите и от 97 точки правя по 77 почти на всеки изпит. Вчера преподавателя задаваше въпроси за кръстовищата кой е с предимство. В курса всички четат учебника, някои курмуват вече, само аз отидох неподготвена от днес за утре и пак съм зубара на курса. Отговорих на всички на въпроси за предимство и преподавателят каза: "Преди години в Минута е много казваха: 'Това е брилянтен отговор, защо не ръкопляскате, Та защо не ръкопляскате не госпожицата, справи се брилянтно'" :D Горда съм със себе си, сигурно ме мразят всички вече :D
« Последна редакция: Май 17, 2019, 08:18:45 am от teri_90 »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #602 -: Май 17, 2019, 08:29:30 am »
Браво Тери.Какъв учебник четат?Аз четох Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му.Нищо повече.

Вистал, честита пораснала госпожица!

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #603 -: Май 17, 2019, 08:36:46 am »
"Интерактивно учебно помагало за кандидат шофьори" - 400 стр. И всяка вечер дядото ни казва: "Приятно четене", сигурно се очаква, че като се приберем в 9 отваряме учебника, а аз пълзя към леглото.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #604 -: Май 17, 2019, 08:39:42 am »
Брех, това е нещо ново.Прочети закона, не ти трябват такива помагала.И решаване на листовки.Има он лайн листовки, те са същите като тези който ще решаваш на изпита.Като направиш грешка отваряш закона и гледаш защо грешиш.Има неща дето трябва да научиш на изуст, като кубатурата и категориите, но почти всичко друго е логично.

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #605 -: Май 17, 2019, 10:08:14 am »
Момичета, а добър ден- 'дет се вика. Vistal, да ти е жива и здрава госпожицата<3. Тери, верно, че беше преди 12-13 години мойта книжка, но тогава ни даваха закона да четем и изпринтени листовки (който сега, са по-удобни-онлайн). Цъкай листовките и ще ги назубриш :book: Успех!
Изчетох ви за Турция, доста интересно беше. Какво при мен- мен нещо този месец не ми се получава с изследванията...Чинно отидох към Токуда, тази сутрин, непила кафе, едвам се довлачих и прекарах 35 мин. в чакане да вляза в паркинга... Ужас. Като няма места и влезеш в ръкава, нито напред ни назад. Утре сутрин 20 ден ще отида ОСВЕН АКО не се случи още нещо. Въпреки, че ми прави впечатление, че пролактина ми се качва,когато е в по-късните дни от м.ц. Тамън ще видим дали е правилно това мое наблюдение. Още не сме взели ФХ Про то или ортомола. Така и не разбрах кое е по-добро
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #606 -: Май 17, 2019, 10:12:57 am »
Номерът е листовки и логика. Аз също като Маги- препрочетох закона, решавах листовките (по мое време нямаше мобилни приложения) и после само при грешка се връщах на закона.
Тери, много е готино да си зубър. Аз много обичам. Ако знаеш Улицата, имаше един, който все знаеше и после викаше - Ах, как съм умен и как знам. Любимо ми е!

Иначе не мисля, че размиваме темата с Турция. Напротив. Важно е да се знаят основните моменти и да не се вярва на митове. Да се отсява истината. Микроскопи, инкубатори, лаборатории или хора... Важно е. Техниката вече е достъпна за всички. Няма нещо, което го има по света от поне 4-5 години (да не кажем, че понякога сме сред първите, които го използват), а да го няма в България, особено ако може да се взимат допълнително пари за него. Ноу- хау (или на френски савоар- фер) на Турция не може да е толкова строго пазена тайна. Може би имат по- добре обучени специалисти или знам ли, но това с 65% и силни микроскопи ми звучи несериозно.
Има един момент, който е много силен в България- чуждото е по- добро, нашите са посредствени и тн. За жалост и в медицината има голяма доза реклама, което, поне според мен, е малко в конфликт с етиката. Предлага се подобно или същото нещо, но облечено в думи и лъскаво и хората вярват, но за тях е надежда и сламка, за която да се изтеглят.
Колкото и да е грозно- близки си продадоха апартаментите, за да починат в Турция, а можеха да си го направят и у нас.
Много мои познати с близки с онко заболявания обърнаха света да си закарат близките в Германия, Франция и Австрия. Около 95% от тях се върнаха в България, защото лекарите от другите страни казаха, че за тях се прави същото, каквото би се правило и там. Проблем е, че това са хора от големи градове. Ако бяха не от Варна, а от Омуртаг- ами нямаше да е същото.
Смесвам нещата. Знам, че е различно, но принципът не е.
Снощи се рових и никъде на видях нищо за техника или нещо по- специално, освен в нашите форуми или в сайтовете им с рекламна цел.

Ния да е много здрава и палава!

Успех на всички@
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #607 -: Май 17, 2019, 10:27:03 am »
Лина,не знам дали има някаква закономерност при пролактина.Все пак се повишава от стрес,казвала съм го и друг път ,моя беше малко над горната,доктора каза че няма значение изобщо и не го взе под внимание.
Павла е гласът на разума.Няма смисъл да си давате парите за рекламирани клиники,и аз имам познати в Румъния и в Турция пробваха,накрая в София успяха.
Вистал,да ви е жива и здрава малката ,на останалите успех!
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #608 -: Май 17, 2019, 10:47:06 am »
И на мен ми е интересно за Турция.Няма значение къде си правил ин витрото, важното е да е успешно.

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #609 -: Май 17, 2019, 10:47:45 am »
Пролактинът се влияе от Естрогена. По принцип е най-добре да се изследва в първите чисти дни, НО според мен няма никакво значение. То като си има проблем, той е толкова завишен, че не може да е заради ден на цикъла. Моят Пролактин е един и същ по всяко време на месеца.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #610 -: Май 17, 2019, 11:41:16 am »
Здравейте :-) Да кажа и аз какво мисля за Турските клиники. Ако не бяха добри на Тери лекарката нямаше там да си направи успешното ин витро, а щеше да си кара и тя в Бг. Лично ми е разказвала как са я нападали, че защитава Турските клиники. В клиниката в която съм аз, са се обучавали от турци и продължават да ходят там на обучения. Не на последно място, откакто има процедури по Фонда много лекари го карат през просото...като пример мога да дам, че се правят трансфери с хиперстимулация или още по-ужасно: ако сте чели, първите години само и само, за да декларират някаква успеваемост в определени клиники биеха Прегнил малко преди тест и хоп бременност, хората щастливи, а малко по-късно се оказваше уж биохимична. Та да...много може да се говори. И както се казва възможности дебнат от всякъде. Не искам да съм в опозиция, давам друга гледна точка.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #611 -: Май 17, 2019, 11:55:02 am »
Щом имат успеваемост- значи работят успешно. Просто прекаленото идеализиране ме кара да мисля, че не е баш така.
А за на Тери лекарката, без да я познавам, е логично да не си направи в България. Тя сама не може да си направи инвитро, а за да отиде при друг, значи казва, че за нея той е най- добрият.
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #612 -: Май 17, 2019, 12:51:42 pm »
Момичета ,от вчера май си ми тръгна нормално Ц ,но тази сутрин ми стана много зле изравних границите страшни контракции ,свекърва ми викна бърза помощ и ми биха болкоуспокояващо . Ставала ми в и друг път точно така като ми дойде първи ден и не съм се притеснила не кървя много,нормално е не е като кръвоизлив ,но мислите ли ,че трябва да звънна в болницата ? Сега ми е доста по добре и кръвното се нормализира и корема не ме били вече ,но майка ми ме кара да звъня ,а аз не мисля че има нужда .
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #613 -: Май 17, 2019, 13:00:49 pm »
Чочолинка, според мен просто се чистиш. Момичетата казват, че е много болезнено. Според мен следи кръвното и полежи повече.
Само, за да е достоверна информацията: лекарката ми тогава е била АГ, после е навлязла в тази материя.
Не съм съгласна, че всичко, което го има по света го има и при нас. Развиват се нещата, но бавно. Ето сега: ембриотоксини изследва само Русев (нищо, че и другите лаборатории говорят за тях), вибриращата среда за ембрионите я въведоха в някои клиники, но в някои. В някои има ЕРА и биопсия, но в София само.
Мисълта ми е, че вероятно Турция печели и от това, че са богати и големи клиники и имат всичко на едно място. Както знаете има разлика от ехограф до ехограф, така ще има и разлика от лабораторно оборудване до лабораторно оборудване.
Другото е начин на работа. Доколкото знам там 3 ембриона никой не ти слага никога. Винаги са бластоцисти, ако е нужно ПИД, но там правят  ПИД и на един ембрион,за разлика от някои клиники тук. И още вероятно много неща, които само жени били там могат да споделят.
Една позната си закара ембрионите от Селена там. Бяха ги замразявали тук два пъти и то не за ПИД и Турците й казаха, че искат да й направят те стимулацията, че не харесаха идеята за второ размразяване на точно тези ембриони. Сега ще ходи за братчето. В България има 10 години опити. Но всичко може и да е до късмет. Много хора и тук успяват. Не трябва да бягаме по подразбиране в Турция. Имаме си добри клиники и лекари, но в нейния случай след 10 години и никаква имплантация, я разбирам.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #614 -: Май 17, 2019, 13:25:49 pm »
Чочолина, губи ли съзнание? Ако не- не си била за бърза помощ, а е трябвало да звънеш в клиниката или да отидеш. Почивай, пий течности и взимай спазмолитици ако трябва. Задължително звънни и на клиниката.

Тери, ако си забелязала, аз съм контра всичко, но докато ми се обясни и докаже. Това, че не вярвам, че в Турция са факири и вадят 60+% не означава, че си мисля, че в България/ Франция/ къде и де е е супер.
Не е необходимо навсякъде да се прави всичко. Знаеш ли, че ЕРА и биопсиите са изпращат в 2 лаборатории във Франция при 65 милиона население и около 10-15% двойки с проблеми. Другото е разхищение на пари и мегаломания (в което турците са много добри). Другото и до доказателство- ако нещо не е прието като медицинско доказателство и не е общоприето не е нужно да е навсякъде. Имали ги тези неща в България- има ги. Питай ги из Анадола дали и те не искат да ходят на друго място- ами искат сигурно, защото Истанбул не е Турция.
На това класиране, на което попаднах има и окупиран Северн Кипър! Изумена съм. Те нямат университет, нищо (май от 3-4 години има някакъв клон на МУ Варна). За цял Кипър има два ЯМР и един в окупираната зона.
Гледах рейтинговането. Имат максимален брой точки за настаняване, обслужване и комплектност. Сравняват с Германия и Холандия най- вече и основното е, че в Холандия и някои провинции в Германия не практикуват хеджинг и разни неща, които ги правят в Турция. Може би, защото се обучават от американци основно, от там идва, от обучения персонал, но все пак всичко е достъпно вече. Стига човек да иска може да прочете и да достигне до всичката информация на света.
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #615 -: Май 17, 2019, 13:31:48 pm »
Кипър може да е в класацията, защото Турция отвориха клонове там като вратичка за донорство. Но може и по друга причина.
Бъди промяната, която искаш да видиш в света
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #616 -: Май 17, 2019, 13:42:37 pm »
Да, цикъла след биохимична е обилен, болезнен и ужасен.Почивай си!

Разликата между Бг и Турция е, че тук се вкарват единни европейски практики.Там се вкарва всичко.Но е фкат, пак казвам, имам позната с много на брой опити тук и там успя от първия.

Искам да обърна отделно внимание на замразените ембриони.Първо в Бг могат да се местят от клиника в клиника.Лично съм говорила с ембриолози, за тях това е пагубно и успеваемостта на трансфер с местени ембриони е нулева.Те казват, че в различните клиники средите са различни, методите и от там не може да се разчита на добро размразяване и развитие на ембрионите.За това и турците са отказали.Но ако нашите откажат, ще ги разкостят!

*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #617 -: Май 17, 2019, 13:47:34 pm »
Chocholinka, съжелявам за случилото се. И при мен беше така. Боли ужасно, дори още имам едно усещане на стръгане в яйчниците. Лежи и почивай. Обади се в клиниката все пак.  :grouphug:
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #618 -: Май 17, 2019, 13:53:00 pm »
Естествено, че при определен брой неуспехи всеки би сменил- държавата, клиниката или лекаря. Понякога е по- добре да се погледне наново. Така се виждат детайлите.
Не защитавам или нападам нито клиники, нито държава, просто не ми изглеждат правдоподобни голяма част от аргументите за Турция. Има нещо гнило в Турция, не в Дания този път. :)
*
Re: Правим опити за бебе - Тема 22
« Отговор #619 -: Май 17, 2019, 13:57:30 pm »
След време ще се разбере.