0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #280 -: Август 12, 2021, 22:56:40 pm »
Здравейте! Мога ли да ви помоля да ми съдействате с разчитането на резултатите ми за Хламидия Трахоматис. Преди около година имах инфекция на пикочните пътища, в следствие на което ходех много често до тоалетна. След доста лутане и обикаляне по лични доктори и уролози се установи, че имам бактериална инфекция (някаква бактерия при направена микробиология на еякулат) на простата и при тест за Хламидия трахоматис IgG - резултата ми беше 1,42 при референтни стойности до 0,90 (0,90-1,10: Сива зона). След лечение с levofloxacin 15 дена + азакс - двойна доза еднократно + доксициклин - 7 дена резултата за Хламидия трахоматис IgG беше паднал до 1,18 и нямаше бактерии в еякулата. Тогава уролога ми ме убеди, че съм бил добре. След няколко месеца, в които имах отново симптоми и често ходех до тоалетна реших отново да си направя същите изследвания в същата лаборатия. Хламидия трахоматис IgG - 1,06  ,а в еякулата се появи друга бактерия. Тогава реших да сменя уролога. Той установи доста сериозна инфекция на простата и започнахме лечение с инжекции Амикацин 10 дена,след тях 10 дена Рулид и за финал 3х1 азакс през няколко дни. 1 месец след лечението повторих изследванията, вече чисто профилактично без някакви оплаквания и тогава сестрата в лабораторията ми предложи освен Хламидия трахоматис IgG да си направя и за IgM, при което се установиха следните резултати: Хламидия трахоматис IgG 1,11 и Хламидия трахоматис IgМ - 0,24
 референтни стойности до 0,90 (0,90-1,10: Сива зона), а в еякулата се появи отново някаква бактерия (същата като първия път). Тогава уролога ми каза, че няма от какво да се притеснявам след като нямам оплаквания и че IgG се влияе от много различни фактори, като настинки, ковид и др., а и микробиологията не била много достоверна предвид факта, че няма как стерилно да дам еякулат. Проблемът обаче е че преди няколко дни си пуснах отново изследване за Хламидия трахоматис IgG, което показа стойност 1,38. (не пуснах IgМ, защото нямах сексуален контакт за тези 2 месеца между изследванията). Въпросът ми към вас е има ли от какво да се притеснявам, има ли я тая хламидия, няма ли я и защо така варират стойностите на това IgG ?

Здравей, Yordanesko!

По така направеното описание ми се струва, че няма причина за безпокойство относно наличието на активна хламидиална инфекция. Нивата на имуноглобулини могат да варират в малки граници. Относно другата бактерия вероятно трябва да се проведе лечение.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #281 -: Август 12, 2021, 23:15:45 pm »
Здравейте!
Спермограмите са правени след Ковид. Първата два месеца след, а втората три месеца след Ковид. Има обоняние и вкус, понякога се е случвало да има загуба на вкус, но се е случвало докато е бил болен. Принципно, при него разболяванията винаги протичат с висока температура. Друг проблем, който има е, че ръцете му и краката му постоянно се потят. Ходил е на Ендокринолог, щитовидната е гледана на ехограф и са изказали мнение, че всичко е наред. Според вас, може ли да има връзка с ниските хормони?
Кариотип не сме пускали все още, но и това ще направим.

Има няколко, макар и малко на брой научни съобщения, в които е проследен и анализирано отношението на активната ковид инфекция върху мъжкия фертилитет. Има данни за негативния ефект на коронавируса върху сперматогенезата. В относително малък брой случаи са докладвани спермограми с азооспермия при мъже с доказана фертилност (всички те имат деца). Правя забележката, че за мен като учен това, че един мъж има деца, не е доказателство за фертилност, но да кажем, че за момента това не е важно да се уточнява, тъй като наистина има ясен механизъм, по който вирусът може да уврежда производството на сперматозоиди.

Допълнително към самото въздействие на вируса, и високата температура, стрес и прием на лекарства, също така самостоятелно или в комбинация могат да потиснат сперматогенезата, чиято продължителност принципно е 100 дни.


Аз бих го посъветвала  да  направи спермограма  отново след като мине този период.  Нека направи и тест за ретроградна еякулация и пак ще говорим.

Иначе хормоналните му нива са недобри, очевидно е, но те също биха могли да бъдат повлияни от ковид. Така че аз бих предложила и те да се повторят след спермограмата. Като общ коментар - ситуацията върви към хипогонадотропен хопогонадизъм, нивата на тропните хормони са ниски, съотношението тестостерон/естрадиол е не съвсем добро. Ако може да не приема никакво количество алкохол, естроген-съдържащи храни (соя, тофу, бира), да приема повече цинк (в стандартната профилактична доза) и да спортува.

Поздрави! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #282 -: Август 13, 2021, 13:16:28 pm »
Здравейте!
Спермограмите са правени след Ковид. Първата два месеца след, а втората три месеца след Ковид. Има обоняние и вкус, понякога се е случвало да има загуба на вкус, но се е случвало докато е бил болен. Принципно, при него разболяванията винаги протичат с висока температура. Друг проблем, който има е, че ръцете му и краката му постоянно се потят. Ходил е на Ендокринолог, щитовидната е гледана на ехограф и са изказали мнение, че всичко е наред. Според вас, може ли да има връзка с ниските хормони?
Кариотип не сме пускали все още, но и това ще направим.

Има няколко, макар и малко на брой научни съобщения, в които е проследен и анализирано отношението на активната ковид инфекция върху мъжкия фертилитет. Има данни за негативния ефект на коронавируса върху сперматогенезата. В относително малък брой случаи са докладвани спермограми с азооспермия при мъже с доказана фертилност (всички те имат деца). Правя забележката, че за мен като учен това, че един мъж има деца, не е доказателство за фертилност, но да кажем, че за момента това не е важно да се уточнява, тъй като наистина има ясен механизъм, по който вирусът може да уврежда производството на сперматозоиди.

Допълнително към самото въздействие на вируса, и високата температура, стрес и прием на лекарства, също така самостоятелно или в комбинация могат да потиснат сперматогенезата, чиято продължителност принципно е 100 дни.


Аз бих го посъветвала  да  направи спермограма  отново след като мине този период.  Нека направи и тест за ретроградна еякулация и пак ще говорим.

Иначе хормоналните му нива са недобри, очевидно е, но те също биха могли да бъдат повлияни от ковид. Така че аз бих предложила и те да се повторят след спермограмата. Като общ коментар - ситуацията върви към хипогонадотропен хопогонадизъм, нивата на тропните хормони са ниски, съотношението тестостерон/естрадиол е не съвсем добро. Ако може да не приема никакво количество алкохол, естроген-съдържащи храни (соя, тофу, бира), да приема повече цинк (в стандартната профилактична доза) и да спортува.

Поздрави! :)
Благодаря за съветите и изказаното мнение! В голяма помощ сте за всички объркани хора, като нас!
*
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #283 -: Август 15, 2021, 14:56:23 pm »
Здравейте! На 44 г. съм и от януари месец т. г. съм с проблеми в цикъла. Идва или на 21 ден или закъснява до 31 ден. Оскъден е. Цитонамазка 1 гр., ходих на онкогинеколог поради зацапвания между циклите през втората половина и според него няма нищо притеснително. Колпоскопия нормална. Заключението е силно редуциран фоликуларен апарат двустранно. От 15 г. правя опити инвитро вече 7 без успех със собствени яйцеклетки и с донорски. Миналия месец имах и малка кистичка на яйчника. Прилагам и изследвания правени на 2 и 22 ден от цикъла.
Изписаха ми примолут нор, който пих 4 месеца и докато го приемах нямах зацапвания, цикъла си беше на 28 дни и си стана с нормална продължителност и не е оскъден.Сега два, три месеца няма проблем, но се страхувам нещата да не се повторят.
*
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #284 -: Август 15, 2021, 19:20:18 pm »
Олеее сега виждам, че въпроса не е за тази тема.  :?
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #285 -: Август 24, 2021, 23:06:15 pm »
Здравейте др Даскалова... Мъжът ми е с първичен хипергонаден хипогонадизъм вследствие късно коригиран (7годишна възраст) оперативно двустранен крипторхизъм... Тестисите са хипогонадни вследствие, на което е с аспермия и еякулатът, който е само може би простатен секрет е 1-2капки...Тестостерона е 0.3ng/ml  FSH 62mIU и LH 18, пролактина е 30... Ще изследваме и Инхибин В, но предполагаме, че ще е критично нисък съдейки по стойността на ФСХ... Искам да Ви попитам: Имаме ли някакъв шанс какъвто и да е да имаме детенце с наш генетичен материал... P. S. Никога не съм писала във форум за съвет, но при тези резултати трябва да съм силна и за двама, много обичам мъжът си и моля за отговор - да знам има ли някаква надежда и смисъл да опитаме каквото и да е лечение...
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #286 -: Август 30, 2021, 14:45:45 pm »
Здравейте, д-р Даскалова. След поредната лоша спермограма на ММ, пуснахме за изследване хормони. Резултатите са потресаващо обезпокоителни. Може ли да погледнете завишения тестостерон и пролактина?
« Последна редакция: Август 30, 2021, 15:26:30 pm от des_lona »
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #287 -: Август 30, 2021, 19:07:06 pm »
Здравейте! На 44 г. съм и от януари месец т. г. съм с проблеми в цикъла. Идва или на 21 ден или закъснява до 31 ден. Оскъден е. Цитонамазка 1 гр., ходих на онкогинеколог поради зацапвания между циклите през втората половина и според него няма нищо притеснително. Колпоскопия нормална. Заключението е силно редуциран фоликуларен апарат двустранно. От 15 г. правя опити инвитро вече 7 без успех със собствени яйцеклетки и с донорски. Миналия месец имах и малка кистичка на яйчника. Прилагам и изследвания правени на 2 и 22 ден от цикъла.
Изписаха ми примолут нор, който пих 4 месеца и докато го приемах нямах зацапвания, цикъла си беше на 28 дни и си стана с нормална продължителност и не е оскъден.Сега два, три месеца няма проблем, но се страхувам нещата да не се повторят.

Здрявей, pepssi!

Ако вървиш към ин витро с донорски яйцеклетки, тези неща не трябва да те притесняват. Дори и да има известни отклонения, те се контролират преди трансфера.

Успех! :)


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #288 -: Август 30, 2021, 19:09:19 pm »
Здравейте др Даскалова... Мъжът ми е с първичен хипергонаден хипогонадизъм вследствие късно коригиран (7годишна възраст) оперативно двустранен крипторхизъм... Тестисите са хипогонадни вследствие, на което е с аспермия и еякулатът, който е само може би простатен секрет е 1-2капки...Тестостерона е 0.3ng/ml  FSH 62mIU и LH 18, пролактина е 30... Ще изследваме и Инхибин В, но предполагаме, че ще е критично нисък съдейки по стойността на ФСХ... Искам да Ви попитам: Имаме ли някакъв шанс какъвто и да е да имаме детенце с наш генетичен материал... P. S. Никога не съм писала във форум за съвет, но при тези резултати трябва да съм силна и за двама, много обичам мъжът си и моля за отговор - да знам има ли някаква надежда и смисъл да опитаме каквото и да е лечение...

Съжалявам, Daniela, и аз не мога да съм оптимистична при тази ситуация.
Помислете за донорски сперматозоиди, а любовта ще свърши останалото.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #289 -: Август 30, 2021, 19:12:02 pm »
Здравейте, д-р Даскалова. След поредната лоша спермограма на ММ, пуснахме за изследване хормони. Резултатите са потресаващо обезпокоителни. Може ли да погледнете завишения тестостерон и пролактина?

Да, не са му добри показателите. Вероятно ще се наложи да повтори хормоналните изследвания при спазени условия и след това среща с ендокринолог. А може и направо консултация с тези данни, а ако специалистът поиска, ще повтори изследването. При нас (имам предвид в Пловдив) колегите ендокринолози са много съвестни и практикуват прием в болница за няколко дни, за да се пуснат всички тестове. Помислете и за такъв вариант.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #290 -: Август 31, 2021, 11:12:27 am »
Здравейте, д-р Даскалова. След поредната лоша спермограма на ММ, пуснахме за изследване хормони. Резултатите са потресаващо обезпокоителни. Може ли да погледнете завишения тестостерон и пролактина?

Да, не са му добри показателите. Вероятно ще се наложи да повтори хормоналните изследвания при спазени условия и след това среща с ендокринолог. А може и направо консултация с тези данни, а ако специалистът поиска, ще повтори изследването. При нас (имам предвид в Пловдив) колегите ендокринолози са много съвестни и практикуват прием в болница за няколко дни, за да се пуснат всички тестове. Помислете и за такъв вариант.

Благодаря. Условията, при които се изследва не са спазени, тъй като не знаехме за тях. Преди два месеца ММ си прави ЯМР на глава по други причини. Не излезе нищо обезпокоително там. Със сигурност ще повторим изследванията.
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #291 -: Септември 09, 2021, 13:31:59 pm »
Здравейте,
След много безуспешни опити, които са от 2 години насам и много изследвания главно при мен, които н идентифицираха проблем сега мъжът ми си направи спермограма и положонието е следното:
Дни полово въздържание7 дни(3-5)
Консумация на алкохолНе
Лечение с антибиотици, антиалергениНе
Време за втечняванедо 15 минути(до 60 мин)
Втечняванепълно
Цвятслонова кост
pH7.2 - 8.0(7.2 - 8.0)
Мириснормален
Вискозитет0(0)
БактерииДа
Желатинови конгломератиДа
АглутинатиНе
Кръгли клетки1 - 3(<5.10^6/ml)
Количествени параметриОбем (мл)2.4(2.0-6.0ml)
Обща концентрация на сперматозоиди (млн / 1мл)46.95(≥ 20.10^6/ml)
Нормокинетични сперматозоиди (А + В)24 %(≥ 50%)А - с бързи линеарни постъпателни движения (%)9 %
В - с бавни линеарни постъпателни движения (%)15 %Хипокинетични сперматозоиди (%)15 %
Акинетични сперматозоиди (%)61 %Концентрация на нормокинетични сперматозоиди (А+В)/1мл11.27
Общ брой нормокинетични сперматозоиди в обема27.04(≥ 20.10^6)
Оценка на морфологията по Kruger's strict criteriaНормални (%)2 %≤ 4% - поднорма; 5-13% -гранична; ≥14% - в нормаАбнормални (%)98 %Тератозооспермичен индекс1.4(<1.6)Деформационен индекс1.37(≤ 1.6)Основна класификацияНормални (%)2 %Аморфна глава (%)98 %Шийни дефекти (%)12 %Опашни дефекти (%)12 %Цитоплазмен дефект (%)15 %
Заключение: Asthenozoospermia, Морфология под норма по стриктните критерии на Крюгер
След констатиране на проблема имам необходимост от съвет какво да бъде предприето:
консултация с репродуктивен специалист; консултация с андролог, инвитро или медикаментозно лечение? Много моля за вашето мнение.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #292 -: Септември 09, 2021, 16:25:17 pm »
Здравейте,
След много безуспешни опити, които са от 2 години насам и много изследвания главно при мен, които н идентифицираха проблем сега мъжът ми си направи спермограма и положонието е следното:
Заключение: Asthenozoospermia, Морфология под норма по стриктните критерии на Крюгер
След констатиране на проблема имам необходимост от съвет какво да бъде предприето:
консултация с репродуктивен специалист; консултация с андролог, инвитро или медикаментозно лечение? Много моля за вашето мнение.

На първо четене се виждат проблеми в сперматогенезата, които според специализираните правила за добра медицинска практика за първоначална консултация на двойки, търсещи лечение на безплодие, трябва да включват следните стъпки:
1. Първоначална оценка на репродуктивните проблеми - Специален въпросник относно начина на живот и сексуалната история на партньорите трябва да се използва за идентифициране на хора с намалени шансове за зачеване.
2. Оценка на рискови фактори, свързани с начина на живот и околната среда, които имат отношение към безплодието.
3. Преглед от уролог (аз винаги допълвам, че освен физикалния преглед е силно препоръчително да се направи и доплерова ехография).
4. Скрининг за инфекции.
5. Необходими хормонални изследвания:
- Минималните изследвания включват измерване на сермуните нива на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) и сутрешните нива на тестостерон
- Допълнителни изследвания, които могат да се препоръчат при определени индикации, са повторно измерване на сутрешния тестостерон, свободен тестостерон, лутеинизиращ хормон (ЛХ) и пролактин.
6. Допълнителни изследвания по преценка на репродуктивния специалист.

Едва след като имаме тези данни, можем да правим прогноза - дали ще се налага лечение (консервативно или оперативно) или ще се преминава към асистирана репродукция. Една нова спермограма в друг репродуктивен център, на 3 дни сексуално въздържание и с тест за виталност на сперматозоидите, също може да се обсъди - преди или след консултацията с репродуктивен специалист.

Поздрави! :) 


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #293 -: Септември 09, 2021, 18:14:16 pm »
Здрвейте Д-р Даскалова,
Моля за вашето мнение отностно спермограмата. На 31г. съм, ако има значение. Не пуша и не пия алкохол. Не взимам никакви лекарства, преди 9 мес. преболедувах ковид 19.
Седмицата преди анализа бях много стресиран, това може ли да е оказало влияние ?
В близко бъдеще не очаквам да имам опити за бебе.
Моля Ви за съвет, какво бихте ме посъветва ли?

Възможно ли е по дългият период на въздаржание да оказва влияние ?

Благодаря ви!
« Последна редакция: Септември 09, 2021, 18:18:52 pm от PetarN »
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #294 -: Септември 10, 2021, 10:05:32 am »
Исках само да добавя към предния пост.
Забравих, че на 1вия ден от въздаржанието бях изпил 1 бира, ако това е от голямо значение.
Употребата на алкохол е много рядка (1, 2 бира на месец), за това съм записал, че не употребявам.
Също преди 3 месеца посетих уролог, който направи ехография и ми каза, че всичко изглежда нормално. Понякога имам оплаквания от десния тестис, не мога да преценя много точно, но е нещо като тежест, понякога много лека болка, която според уролога е свързана с нерви от кръста.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #295 -: Септември 15, 2021, 21:55:12 pm »
Здрвейте Д-р Даскалова,
Моля за вашето мнение отностно спермограмата. На 31г. съм, ако има значение. Не пуша и не пия алкохол. Не взимам никакви лекарства, преди 9 мес. преболедувах ковид 19.
Седмицата преди анализа бях много стресиран, това може ли да е оказало влияние ?
В близко бъдеще не очаквам да имам опити за бебе.
Моля Ви за съвет, какво бихте ме посъветва ли?

Възможно ли е по дългият период на въздаржание да оказва влияние ?

Благодаря ви!

Здравей, Петър!

Периодът на сексуално въздържание е в рамките на нормата. Разбира се, може да се направи спермограма и на 3-ти ден въздържание. Все пак има някои отклонения - подвижността на сперматозоидите е доста под норма, особена тип А, бързо прогресивно подвижните, чиято норма е поне 25%. Също така и морфологията влошена. И биологичната преживяемост е намалена, нормата е поне 50% на 24-ти час.

Принципно е добре да се потърсят причини за тези отклонения. Добрата новина е, че има много сперматозоиди, това винаги е окуражаващо.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #296 -: Септември 18, 2021, 18:21:58 pm »
Здрвейте Д-р Даскалова,
Моля за вашето мнение отностно спермограмата. На 31г. съм, ако има значение. Не пуша и не пия алкохол. Не взимам никакви лекарства, преди 9 мес. преболедувах ковид 19.
Седмицата преди анализа бях много стресиран, това може ли да е оказало влияние ?
В близко бъдеще не очаквам да имам опити за бебе.
Моля Ви за съвет, какво бихте ме посъветва ли?

Възможно ли е по дългият период на въздаржание да оказва влияние ?

Благодаря ви!

Здравей, Петър!

Периодът на сексуално въздържание е в рамките на нормата. Разбира се, може да се направи спермограма и на 3-ти ден въздържание. Все пак има някои отклонения - подвижността на сперматозоидите е доста под норма, особена тип А, бързо прогресивно подвижните, чиято норма е поне 25%. Също така и морфологията влошена. И биологичната преживяемост е намалена, нормата е поне 50% на 24-ти час.

Принципно е добре да се потърсят причини за тези отклонения. Добрата новина е, че има много сперматозоиди, това винаги е окуражаващо.

Поздрави!

Здравейте отново,
Благодаря за отговора.
Това означава ли, че евентуално постигане на нормално зачеване би било доста трудно ?
И би се наложило асистаране.
Така ли да разбирам резултатите ?

Благодаря отново.
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #297 -: Септември 29, 2021, 12:12:04 pm »
Здравейте,  моля ви за съвет и разяснение относно диагнозата Варикоцеле. Над 2 години със съпругът ми опитваме да имаме дете , но безуспешно . След посещения при гинеколози се насочихме към проблем при съпругът  ми. След лоша спермограма посетихме уролог който постави диагноза Варикоцеле в напреднал стади и каза че шансовете за дете са минимални и мъжът ми трябва да се оперира. Въпросът ми е какви са вариантите за лечение? Ще имали подобрение в спермограмата ако мъжът ми се подложи на операция? И дали трябва лечението да се провежда от обикновен уролог или да се насочим към клиника за репродуктивни проблеми?
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #298 -: Октомври 04, 2021, 20:45:41 pm »
Здрвейте Д-р Даскалова,
Моля за вашето мнение отностно спермограмата. На 31г. съм, ако има значение. Не пуша и не пия алкохол. Не взимам никакви лекарства, преди 9 мес. преболедувах ковид 19.
Седмицата преди анализа бях много стресиран, това може ли да е оказало влияние ?
В близко бъдеще не очаквам да имам опити за бебе.
Моля Ви за съвет, какво бихте ме посъветва ли?

Възможно ли е по дългият период на въздаржание да оказва влияние ?

Благодаря ви!

Здравей, Петър!

Периодът на сексуално въздържание е в рамките на нормата. Разбира се, може да се направи спермограма и на 3-ти ден въздържание. Все пак има някои отклонения - подвижността на сперматозоидите е доста под норма, особена тип А, бързо прогресивно подвижните, чиято норма е поне 25%. Също така и морфологията влошена. И биологичната преживяемост е намалена, нормата е поне 50% на 24-ти час.

Принципно е добре да се потърсят причини за тези отклонения. Добрата новина е, че има много сперматозоиди, това винаги е окуражаващо.

Поздрави!

Здравейте отново,
Благодаря за отговора.
Това означава ли, че евентуално постигане на нормално зачеване би било доста трудно ?
И би се наложило асистаране.
Така ли да разбирам резултатите ?

Благодаря отново.

Не бих могла да направя такава прогноза, защото имаме резултат само от еднократен спермален анализ. Първо показателите варират. Второ, ако и в следващи спермограми са така субоптимални, би трябвало да се пристъпи към следващата стъпка, а тя е оценка на рисковите фактори и търсене на причини за недобрата сперматогенеза. След като (ако) се открият причините, да се проведе лечение. И едва след лечението, ако не се получава подобрение (а в много голям процент се получава подобрение), може да се мисли за асистирана репродукция. С други думи, рано е за прогноза.

Поздрави! 


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12113
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Въпроси към д-р Даскалова, медицински консултант
« Отговор #299 -: Октомври 04, 2021, 20:48:36 pm »
Здравейте,  моля ви за съвет и разяснение относно диагнозата Варикоцеле. Над 2 години със съпругът ми опитваме да имаме дете , но безуспешно . След посещения при гинеколози се насочихме към проблем при съпругът  ми. След лоша спермограма посетихме уролог който постави диагноза Варикоцеле в напреднал стади и каза че шансовете за дете са минимални и мъжът ми трябва да се оперира. Въпросът ми е какви са вариантите за лечение? Ще имали подобрение в спермограмата ако мъжът ми се подложи на операция? И дали трябва лечението да се провежда от обикновен уролог или да се насочим към клиника за репродуктивни проблеми?

Варикоцелето винаги е добре да се оперира, особено ако е в трети стадиий. При него няма или почти няма варианти за консервативно лечение. Дали ще има подобрение на спермограмата никой не може да каже, но при повечето пациенти има подобрение. Операцията е в рутинната практика на уролозите, така че не е нужно да се търси специалист андролог.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу