0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Честита ви нова тема.Не съм по заглавията и писането въобще, та не мога да съчиня поетично заглавие :)

Как сте след лятото?Починахте ли?

Ние изкарахме супер на морето, Моника не излизаше от водата, игра много и беше много щастлива.Порасна ни детето тръгна на градина.Ходи една седмица и днес е в къщи с температура и кашлица.След обяд са на лекар с баща си да видя какво ще каже личната.Тя рядко вдига Т, та предполагам е някакъв вирус от градината лепнала.Вчера ме извикаха да си я взема, че имала сополи, ама тая Т не е от сополите.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #1 -: Септември 12, 2017, 09:44:45 am »
Здравейте,съфорумки!!!  :D :D Появявам се и аз,както всяка есен,в темата. :lol: Следях ви през лятото,как хубаво си "хортувате" ,но пустото  мие време все не стигаше за да се включа. :( То,тук не става само със "Здравейте,хубав ден" :lol:. Разбирам,че всички сте добре,децата щастливи,отпочинали и поплували...Това е чудесно. Маги,вие къде ходихте на море? Смайл,къде ще е вашето "гръцко" море? Септември се очертава като прекрасен,летен ,месец и ние се възползваме максимално от това. При мен сезона вече е към края си,макар тази година да е значително повече удължен/за радост на хотелиери и туризма ,като цяло/. Все още пристигат туристи и така ще е поне до края на месеца. Сега имам повече време и успяхме да стигнем до плажа,семейно. Младежа,не знам защо,страхлив към водата.... :? Юни бяхме на Керамоти и беше доста по-смел,но явно нередовните плажни тренировки са объркали нещата. И все пак,има интерес. Скоро ще сме в другата крайност- Теооо,бързо излизай от водата!!! Бързо вън,целия си син!! Ти чуваш ли какво ти говоря,а???  :lol: :lol:
И ние от 01.09. сме на градина. Малко драматична раздяла с яслата и лелките,но без проблеми към градината. За жалост,малко сме разочаровани...Градината е хубава,близо е .Уж и госпожите са ок,но много "войнишки режим" от началото.... 8O Правила з поведение,тук сме ок,но ходене до тоалетна сами,на тоалетни чинии...Не сме го учили още и му е трудно. Стиска се през цялата градина и чак като го вземе майка му... да не говорим,че когато се е опитвал,нещата се получават наполовина и .... Все си мисля,че малко помощ няма да е излишна,а и ние сме на 2.8 години. Да ме прощават,но на тези години и на госпожите бабите с им бърсали дупетата... :lol: Предполагам,че би било по-добре да остане още малко в ялата,но не знам по коя наредба,родените в определена година,задължително на градина, Ама ние сме в края на годината. :(
Както и да е,да не ви занимавам чак толкова. Иначе добре се адаптира. От време ,на време с "посбутват" с някое дете,ама предполагам,че е нормално. "Отвоюват си територия".
Планираме и ние гръцко море,но на Крит. Нещо непознато. Някой има ли впечатления?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #2 -: Септември 12, 2017, 11:10:36 am »
Тази пролет ходихме на Крит. Бяхме до Ханя. Чудесна вода, постепенно става дълбоко, чудесни хора, възхитени сме от отношението. Иначе близо до Агиос Николаос е малко като на Златни пясъци или на Слънчев бряг- по- скъпо, много народ и е за купони. Южната част на острова е по- камениста. Има една лагуна- Балус, която е на 30км от Ханя, не е за ходене с деца, има 30-40мин по черен път, а после 1-2 км по баири, за да се стигне до нея. Елофониси е много готино. Сигурна съм, че ще ви хареса на Крит. Чак пак ми се доходи :)
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #3 -: Септември 13, 2017, 13:12:24 pm »
Здравейте!

Хубава есен се очертава. Есенното море също е много привлекателно. Пожелавам приятна почивка на пътуващите към морето.

Рачо, малко съм учудена, че вашият набор тръгва на детска градина. Тази година ли Тео става на 3? И при нас имаше изискване сами да се обслужват в тоалетната, но мисля, че им помагат все пак. Разликата от януари до декември си е съществена за толкова малки деца.

Ние също сме новобранци в детската градина, но имаме малко по-различни проблеми - с адаптацията :). На ново място сме, с нови госпожи, явно имат нужда от малко време да свикнат. Всъщност трудно се разделяме сутрин, но след кратък рев и дърпане от страна на Ани нещата се успокояват :). Лепнахме си и сополи вече. Дано само с това се разминем.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #4 -: Септември 13, 2017, 23:26:14 pm »
Мария още на 1 юни я преместиха в първа група на Детската градина. Сега местят и по малките, но пак набор 2014.
Тя ходи цяло лято на градина и не се разболя. Сега от 1 септември имаше нови деца и тя се тръшна с температура. Факт е, че точно определени деца като бяха на ясла и сега в градината, другите се разболяват.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #5 -: Септември 14, 2017, 10:37:39 am »
Нещо интересно за всички от София и околността или имащите път натам http://www.dnes.bg/mish-mash/2017/09/13/dinozavri-na-razhodka-v-parka-na-voennata-akademiia.353187

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #6 -: Септември 14, 2017, 14:20:31 pm »
Здравейте и от нас!

И ние се завърнахме от почивка. Тази година решихме да не ходим на море, а направихме един тур в централния балкан с децата. Много ни хареса и ни спокойно и отморяващо.
От 04.09. и Габи е вече в градината. Малко се притеснявах първия ден, но си влезна спокойно без да ни търси. Тз на практика е в същата градина, само на горния етаж, но не познава все пак децата. Вече си има и приятелка даже и вчера искаше да отива да спи у тях. :lol: И тя си идва с изцапани гащи след градината, но явно не казва на госпожите какво иска да прави и нали все иска да прави всичко сама.
Днес при нас е последният хубав ден за септември, преди да стане студено и трябва да се възползваме.
Лек и приятен ден на всички!


Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #7 -: Септември 14, 2017, 15:23:40 pm »
Здравейте,
Ние решихме да оставим малкия до 18.09 на село при другата баба. Извадихме документите и приготвяме лека-полека нещата за градината. Сега ще е 1ва група, въпреки че ми се струва малък -  ходи на гърне, но не си казва, а само се хваща и стиска, не иска на клекало, не яде доста неща, сега пропи от бутилка (преди 1 седмица мъкнеше бебешкото си шише навсякъде и се наливаше с вода само от него), не говори, само отделни думички. Не знам какво ще ми кажат от градината, но си ми е притеснено много. Да не говоря, че просто като се сетя, че боледуваше почти всяка седмица...  :(
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #8 -: Септември 14, 2017, 16:49:00 pm »
Привет и от нас :)
И аз оставих Алек на село до неделя и в понеделник вече в градината... миналия месец бе там, защото яслата бе в ремонт та поне мястото няма да му е непознато, а само госпожите и част от децата :) да видим, надявам се да е здрав само...
Утре каката е в ново училище та се вълнуваме, защото и поставиха задача да си измисли реч и да я изнесе пред всички :lol:
И аз от понеделник съм на лекции... :lol: а от месец го играя секретарка на мъжо понеже напусна момичето и ми е голяма"веселба"...за това и не пиша, че няма време за нищо... :lol:
Поздрави и да сте здрави всички :)
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #9 -: Септември 14, 2017, 16:55:20 pm »
Бомболини, не се притеснявай  и недей си го слагай така вътрешно какво ще кажат госпожите. Има толкова голяма разлика межу дете, родено януари и дете родено ноември, както и разлика в развитието на деца макар и в един месец родени. Без да у има нещо на детенце щото закъсняло с говора например. Това ако педагозите не го знаят, не знам кой друг. Тъкмо четох и се пулех на сайта на градината на Нора, където има снимано нещо като табло с ... изискванията към децата правила за първа група - " да пускам водата всеки път след тоалетна" , "да се събличам и обличам, събувам и обувам, и да подреждам вещите си на столчето до леглото и в гардеробчето си". И подобни 18 на брой точки.  Та си мислех - това са цели за децата, а не правила.
Децата не са еднакви, не е нормално да са еднакви и да изпълняват еднакво.  Моята сутрин я слагам полуспяща на гърнето, друга опция не съществува. Не казва никога, ама никога какво й се върши - стиска, ако  сме си в къщи отива сама и си върши работата там където трябва. Колко ли не говорих, колко ли не я стимулирах да си казва. И съпорт в яслата, да не я слагат под час на гърне, за да й се наложи да си каже . И пак не, намира си гърне просто ... Каквото стане в крайна сметка и да се притеснявам и да не се, все същото ще е.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #10 -: Септември 25, 2017, 10:24:40 am »
Момичета, как сте?Как са дечурлигата?Моята девойка ме изненада неприятено.От няколко сутрини е рев и сълзи, не иска на градина.Не иска защото момчетата я дразнели.Аз и казвам да ги дразни и тя  :lol: ама не възприема детето.Учителките са добри, няма проблем с тях.Мисля, че смяната на ново място, нови учителки и нови деца и дойде в повече.ЗНам ли и аз.Утре обаче казах на баща и той да я води, аз сили нямам.Не мога да се изскубна сутрин от нея, така силно ме стиска.

Боже Авалон, какви са тия цели?При Моника има деца който не мгоат сами да се обслужват, но и те са по-малки от нея.Така е като събират целия набор на едно.Тя е февруари, а има деца родени ноември-декември и много им личи разликата.

Алекс, Бонболини как са вашите малчовци?

Усмивки я няма и нея да сподели.

Чакаме и мамите на бебета да пишат бебешки драми и усмивки!

Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #11 -: Септември 25, 2017, 12:06:10 pm »
 :D Маги, тъкмо мислех да пиша днес :)
Малкият тръгна миналата седимца и първите 3 дни не искаше да остава, ревеше и беше тегава работата... После леко се успокои и днес даже хвана госпожата и си я поведе с усмивка към стаята. Иначе още на 3-я ден лепна сополи, за щастие без температура (дали пораства, или от това, че реших да му давам Бронховаксом?) и днес уж е добре  :wink:
Иначеее,  си връщам думите назад. Учителките са страхотни - толкова внимателни, постоянно питат за навиците на детето, колко и как яде, как обича да пие вода, как е с тоалетната /там обаче няма компромис - само на клекала ги слагат/. Засега не смея да се зарадвам, възможно ли е такова добро отношение - досега само ни овикваха в яслата и правеха всевъможни забележки 8O  8O  8O
В петък ще е първата ми родителска среща  :D - странно ми е да си ви кажа  :D
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #12 -: Септември 25, 2017, 14:47:10 pm »
Ох, явно минаването от ясла в градина е трудно за повечето деца. И при нас беше рев, дърпане, първия ден малко ми оставаше да си взема децата обратно хем при нас само учителките са нови. Такъв рев му дръпнах и аз по път за офиса, че като стигнах и ме питаха колегите дали не искам днес да си ходя вкъщи. Аз лично съм разочарована от процедурата по преминаване от ясла в градина, но кой ли ме пита. И от самата градина съм разочарована, при нас е точно обратното на това, което пише bonbolini - никакво лично отношение към децата, даже не знаеха, че са близнаци, а в същото ОДЗ са били на ясла една година. Като питам как е минал денят ми отговарят с "нормално" и това е, мятат ми напиканите дрехи в шкафа при чистите и подобни простотии. В петък имаме родителска среща и мисля да си кажа болките, пък ако не ги приемат, ще сменяме градината. Не ми се иска още една промяна, но не мога да оставя нещата така. И аз бях все виновна за нещо в яслата, и тук пак съм, ама не се търпи вече.
Не са еднакви децата, ама системата ни е такава - всички трябва да могат това и това. А че моите са родени в края на ноември и реално имат 11 месеца разлика с тези, родени в началото на януари същата година, никой не го отчита. Трябва и толкова. Такова скоростно махане на памперси направихме, че още беснея вътрешно като се сетя. Цяло лято ходиха на ясла, почивали са само август, когато почиваше тяхната ясла за да не ходят в дежурната. И на 11 септември като ги вземам вечерта започват да ми обясняват как на 15-ти в градината няма да ги вземат с памперс. Обяснявам аз, че съм пробвала, че още не са готови, имат много инциденти и няма смисъл. Не, не може и това е. Завеждам ги на ясла без памперс на следващия ден, връщат ми ги с. Не били си казвали. Ми аз какво ви обяснявам, бре. Ако ставаше, да съм го направила. Изпилиха ми нервите за 3 дена, да съм си останела вкъщи и да ги уча защото те нямало как, сборна група, дрън дрън. Ми да бяхте казали през юли, защо се сещате сега. С хиляди мъки махнахме памперса с господина, госпожицата обаче продължава да си върши голямата работа в гащите. Опитвам се да съм спокойна, да не и се карам, че може и по-зле да стане, ама трудно издържам вече. Говорих с лелите да и слагам памперс гащи, хем да не стои мокра (щото редовно си я вземам мокра) и по-лесно да я чистим, хем да не им създава дискомфорт като ходят до тоалетна. Не, не може, ще си перете нааканите гащи. Ми не ме кефи, това удоволствие ще го пропусна.
И моите хлапета изкараха една седмица вкъщи със сополи. Бях се подготвила за поредните 3 седмици почивка от градина, те взеха, че ме изненадаха и се оправиха за една. Явно порастват.
Та така при нас, наоплаквах ви се. Ама и хубави моменти имахме това лято. Като цяло си имам едни пораснали деца, дето се заиграват и сами. Е бият се яко и за секунда могат от смях да минат на бой до кръв, но е различно. Изкарахме едно спокойно като за хора с деца море, постояха и при баба и дядо без нас.
Хубав ден и здрави дечица ви пожелавам. Дано времето се смили над нас и ни подари още топли дни през следващия месец.
 
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #13 -: Септември 25, 2017, 22:04:40 pm »
Маги, може би не съм се изразила правилно.  Разбира се няма как  дете ненавършило  три години да изпълнява написаното. То е ясно. Към това се стремим и там в 1ва група да ги научим. Няма лошо. В първия момент се втрещих, че това са  им изискванията към децата, приемайки ги да могат вече изброеното.

При нас  иначе нищо ново - 1ви ден с гръм и трясък простряна по очи на пода по средата на фоайето "вижте чуйте и ме запомнете".  Ама то така беше и миналата година по същото време и в яслата. Разликата само в усъвършенстването на драмата. От там нататък нормално, с малко примрънкване сутрин, а вечер е доволна. Но още си нарежда по имена лелите от яслите. Вече се знае, че има басейн и аз самата чакам да мине родителската среща да заявяваме там кой каво иска и да се започва, че ушите ми вече са пробити за тоя pool... и продължава с двуезичието упорито.

 Маури, не се вързвай въобще. Всички предпочитат " лесните" деца. Не им показвай, че си притеснена от техните забележки. Всичко ще научат децата, но нека първо да посвикнат. Питай конкретно . Не е лесно , нямат време, а нямат и желание всеки ден на 20-30 родителя да обясняват, и ако могат минават с нормалното.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #14 -: Септември 25, 2017, 23:49:05 pm »
Здравейте :)
Маги, добре е Алек :D определено му харесва градината :) няма сутрешно тръшкане, че не иска и т.н. и аз съм доволна, все са навън, а не като в яслата... миналата седмица ми го върнаха два пъти с напикани гащи, но като им обясних, че има нужда от подканване и като го питаш все казва, че не му се пишка, а всъщност се изпикава като го заведеш в тоалетната се спря с напиканите гащи...храни се, играе с другите деца...за сега всичко изглежда наред :) утре съм на родителска среща и ми е интересно дали и първа група ги водят на плуване, защото има басейн в градината...
Инак аз започнах лекции миналия понеделник и днес вече взех първия си изпит :lol: другата седмица е следващият, после стаж и януари и февруари държавните... вижда му се края :wink:
Каката е щастлива в новото училище...с две думи по отношение на децата няма с какво да се оплача :)
Поздрави и бъдете здрави всички :)
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #15 -: Септември 26, 2017, 10:55:04 am »
Здравейте  :)
Ние вече сме почти готови с покупките, изследванията са направени и децата ще тръгнат на детска градина от следващия понеделник, живот и здраве. За детската градина надписвате ли по някакъв начин дрешките, пропуснах на родителската среща да попитам за това. Шишетата казаха, че трябва да са надписани, но пижамките, пантофките, и т.н.? Какво използвате за изписване на инициали?
« Последна редакция: Септември 26, 2017, 11:52:35 am от marsi »

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #16 -: Септември 26, 2017, 11:05:02 am »
Марси, ние нищо не сме надписвали.Те си имат шкафчета, на тях им пише имената.Децата на 2-3 ден си научават шкафчетата.Пижамките се слагат от началото под калъфката на съответното легло и са там до края.Понякога надписват самите легла, за да се ориентират учителките кое дете къде спи.Обувките също са в шкафче, надписано.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #17 -: Септември 26, 2017, 11:44:20 am »
Марси, аз надписвам, след като първия ден, когато си я прибрах Нора по нощница. Целия кат дрехи й изчезна. Резервната тениска я "разпознали" като за спане, а нощницата за рокля. Бъркотия. Изчезналите дрехи се завърнаха на части в следващите дни. Надписвам с маркер, водоустойчив.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #18 -: Септември 26, 2017, 13:09:40 pm »
Виждам, че и вие весело сте започнали новата учебна година :). Факт е, че децата ни вече пораснаха. По-бързо научават кое как се прави, по-лесно се адаптират, по-леко изкарват вирусите (пу-пу!). На моите човечета в градината им харесва. Няма басейн, но поне ги извеждат редовно. Е, дворът е колкото скромна детска площадка, но все пак играят навън. Вече имат и нови приятели :). Не надписвам дрехи, не зная къде им държат пижамите, но засега не е имало големи обърквания. Всяко дете си има шкафче, но шкафчетата са на две нива и предполагам, че госпожите им помагат да вземат дрешки от там. Обувките и пантофите са отделно на етажерка. Сами си ги оставят и вземат и може би ще се наложи да ги надписвам с маркер. За пиенето на вода специално питах децата как става, защото не носим шишета. Казаха, че сами си искали и им давали в чашка, но не знам колко изпиват. Аз все ги подканвам :). И очевадно се хранят сами  :lol:. У дома като че ли по-малко се цапат :).

И аз довечера съм на родителска среща и ще питам за каквото се сетя. То е ясно, че ще се пазаруват някакви пособия за градината, но да науча и нещо за децата си :). Вече имам впечатления от госпожите и едната много ми харесва. Другата е поносима (от моя гледна точка). Децата не се оплакват.

Маури, и мен много ме дразни назидателния тон на госпожите. Карат те да се чувстваш виновна, а няма за какво. Опитай се да приемаш нещата по-леко, дори с усмивка. Ще видиш, че и те ще спрат да ти натякват, а ще започнат и да съдействат. В крайна сметка не всички деца в групата имат проблеми с ходенето по нужда, ще намерят време да обърнат внимание на по-малките. Ако пък не, по-добре е да смените градината.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #19 -: Септември 26, 2017, 13:35:51 pm »
Ще взема такъв маркер, благодаря за идеята.
За дрехите ще попитам допълнително, но пантофите им трябва да надпиша, тъй като са еднакъв модел и цвят, но различен размер. Въпреки че ще обясня коя е с по-голямо краче, има вероятност да им объркват пантофите и обувките, според мен, затова май ще е по-добре да са надписани.