www.zachatie.org

Репродуктивно здраве => Нашите дългоочаквани деца => Темата е започната от: magi_st в Септември 12, 2017, 09:00:08 am

Титла: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Септември 12, 2017, 09:00:08 am
Честита ви нова тема.Не съм по заглавията и писането въобще, та не мога да съчиня поетично заглавие :)

Как сте след лятото?Починахте ли?

Ние изкарахме супер на морето, Моника не излизаше от водата, игра много и беше много щастлива.Порасна ни детето тръгна на градина.Ходи една седмица и днес е в къщи с температура и кашлица.След обяд са на лекар с баща си да видя какво ще каже личната.Тя рядко вдига Т, та предполагам е някакъв вирус от градината лепнала.Вчера ме извикаха да си я взема, че имала сополи, ама тая Т не е от сополите.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra40 в Септември 12, 2017, 09:44:45 am
Здравейте,съфорумки!!!  :D :D Появявам се и аз,както всяка есен,в темата. :lol: Следях ви през лятото,как хубаво си "хортувате" ,но пустото  мие време все не стигаше за да се включа. :( То,тук не става само със "Здравейте,хубав ден" :lol:. Разбирам,че всички сте добре,децата щастливи,отпочинали и поплували...Това е чудесно. Маги,вие къде ходихте на море? Смайл,къде ще е вашето "гръцко" море? Септември се очертава като прекрасен,летен ,месец и ние се възползваме максимално от това. При мен сезона вече е към края си,макар тази година да е значително повече удължен/за радост на хотелиери и туризма ,като цяло/. Все още пристигат туристи и така ще е поне до края на месеца. Сега имам повече време и успяхме да стигнем до плажа,семейно. Младежа,не знам защо,страхлив към водата.... :? Юни бяхме на Керамоти и беше доста по-смел,но явно нередовните плажни тренировки са объркали нещата. И все пак,има интерес. Скоро ще сме в другата крайност- Теооо,бързо излизай от водата!!! Бързо вън,целия си син!! Ти чуваш ли какво ти говоря,а???  :lol: :lol:
И ние от 01.09. сме на градина. Малко драматична раздяла с яслата и лелките,но без проблеми към градината. За жалост,малко сме разочаровани...Градината е хубава,близо е .Уж и госпожите са ок,но много "войнишки режим" от началото.... 8O Правила з поведение,тук сме ок,но ходене до тоалетна сами,на тоалетни чинии...Не сме го учили още и му е трудно. Стиска се през цялата градина и чак като го вземе майка му... да не говорим,че когато се е опитвал,нещата се получават наполовина и .... Все си мисля,че малко помощ няма да е излишна,а и ние сме на 2.8 години. Да ме прощават,но на тези години и на госпожите бабите с им бърсали дупетата... :lol: Предполагам,че би било по-добре да остане още малко в ялата,но не знам по коя наредба,родените в определена година,задължително на градина, Ама ние сме в края на годината. :(
Както и да е,да не ви занимавам чак толкова. Иначе добре се адаптира. От време ,на време с "посбутват" с някое дете,ама предполагам,че е нормално. "Отвоюват си територия".
Планираме и ние гръцко море,но на Крит. Нещо непознато. Някой има ли впечатления?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Септември 12, 2017, 11:10:36 am
Тази пролет ходихме на Крит. Бяхме до Ханя. Чудесна вода, постепенно става дълбоко, чудесни хора, възхитени сме от отношението. Иначе близо до Агиос Николаос е малко като на Златни пясъци или на Слънчев бряг- по- скъпо, много народ и е за купони. Южната част на острова е по- камениста. Има една лагуна- Балус, която е на 30км от Ханя, не е за ходене с деца, има 30-40мин по черен път, а после 1-2 км по баири, за да се стигне до нея. Елофониси е много готино. Сигурна съм, че ще ви хареса на Крит. Чак пак ми се доходи :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: beata в Септември 13, 2017, 13:12:24 pm
Здравейте!

Хубава есен се очертава. Есенното море също е много привлекателно. Пожелавам приятна почивка на пътуващите към морето.

Рачо, малко съм учудена, че вашият набор тръгва на детска градина. Тази година ли Тео става на 3? И при нас имаше изискване сами да се обслужват в тоалетната, но мисля, че им помагат все пак. Разликата от януари до декември си е съществена за толкова малки деца.

Ние също сме новобранци в детската градина, но имаме малко по-различни проблеми - с адаптацията :). На ново място сме, с нови госпожи, явно имат нужда от малко време да свикнат. Всъщност трудно се разделяме сутрин, но след кратък рев и дърпане от страна на Ани нещата се успокояват :). Лепнахме си и сополи вече. Дано само с това се разминем.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Септември 13, 2017, 23:26:14 pm
Мария още на 1 юни я преместиха в първа група на Детската градина. Сега местят и по малките, но пак набор 2014.
Тя ходи цяло лято на градина и не се разболя. Сега от 1 септември имаше нови деца и тя се тръшна с температура. Факт е, че точно определени деца като бяха на ясла и сега в градината, другите се разболяват.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Септември 14, 2017, 10:37:39 am
Нещо интересно за всички от София и околността или имащите път натам http://www.dnes.bg/mish-mash/2017/09/13/dinozavri-na-razhodka-v-parka-na-voennata-akademiia.353187
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Септември 14, 2017, 14:20:31 pm
Здравейте и от нас!

И ние се завърнахме от почивка. Тази година решихме да не ходим на море, а направихме един тур в централния балкан с децата. Много ни хареса и ни спокойно и отморяващо.
От 04.09. и Габи е вече в градината. Малко се притеснявах първия ден, но си влезна спокойно без да ни търси. Тз на практика е в същата градина, само на горния етаж, но не познава все пак децата. Вече си има и приятелка даже и вчера искаше да отива да спи у тях. :lol: И тя си идва с изцапани гащи след градината, но явно не казва на госпожите какво иска да прави и нали все иска да прави всичко сама.
Днес при нас е последният хубав ден за септември, преди да стане студено и трябва да се възползваме.
Лек и приятен ден на всички!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Септември 14, 2017, 15:23:40 pm
Здравейте,
Ние решихме да оставим малкия до 18.09 на село при другата баба. Извадихме документите и приготвяме лека-полека нещата за градината. Сега ще е 1ва група, въпреки че ми се струва малък -  ходи на гърне, но не си казва, а само се хваща и стиска, не иска на клекало, не яде доста неща, сега пропи от бутилка (преди 1 седмица мъкнеше бебешкото си шише навсякъде и се наливаше с вода само от него), не говори, само отделни думички. Не знам какво ще ми кажат от градината, но си ми е притеснено много. Да не говоря, че просто като се сетя, че боледуваше почти всяка седмица...  :(
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Септември 14, 2017, 16:49:00 pm
Привет и от нас :)
И аз оставих Алек на село до неделя и в понеделник вече в градината... миналия месец бе там, защото яслата бе в ремонт та поне мястото няма да му е непознато, а само госпожите и част от децата :) да видим, надявам се да е здрав само...
Утре каката е в ново училище та се вълнуваме, защото и поставиха задача да си измисли реч и да я изнесе пред всички :lol:
И аз от понеделник съм на лекции... :lol: а от месец го играя секретарка на мъжо понеже напусна момичето и ми е голяма"веселба"...за това и не пиша, че няма време за нищо... :lol:
Поздрави и да сте здрави всички :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Септември 14, 2017, 16:55:20 pm
Бомболини, не се притеснявай  и недей си го слагай така вътрешно какво ще кажат госпожите. Има толкова голяма разлика межу дете, родено януари и дете родено ноември, както и разлика в развитието на деца макар и в един месец родени. Без да у има нещо на детенце щото закъсняло с говора например. Това ако педагозите не го знаят, не знам кой друг. Тъкмо четох и се пулех на сайта на градината на Нора, където има снимано нещо като табло с ... изискванията към децата правила за първа група - " да пускам водата всеки път след тоалетна" , "да се събличам и обличам, събувам и обувам, и да подреждам вещите си на столчето до леглото и в гардеробчето си". И подобни 18 на брой точки.  Та си мислех - това са цели за децата, а не правила.
Децата не са еднакви, не е нормално да са еднакви и да изпълняват еднакво.  Моята сутрин я слагам полуспяща на гърнето, друга опция не съществува. Не казва никога, ама никога какво й се върши - стиска, ако  сме си в къщи отива сама и си върши работата там където трябва. Колко ли не говорих, колко ли не я стимулирах да си казва. И съпорт в яслата, да не я слагат под час на гърне, за да й се наложи да си каже . И пак не, намира си гърне просто ... Каквото стане в крайна сметка и да се притеснявам и да не се, все същото ще е.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Септември 25, 2017, 10:24:40 am
Момичета, как сте?Как са дечурлигата?Моята девойка ме изненада неприятено.От няколко сутрини е рев и сълзи, не иска на градина.Не иска защото момчетата я дразнели.Аз и казвам да ги дразни и тя  :lol: ама не възприема детето.Учителките са добри, няма проблем с тях.Мисля, че смяната на ново място, нови учителки и нови деца и дойде в повече.ЗНам ли и аз.Утре обаче казах на баща и той да я води, аз сили нямам.Не мога да се изскубна сутрин от нея, така силно ме стиска.

Боже Авалон, какви са тия цели?При Моника има деца който не мгоат сами да се обслужват, но и те са по-малки от нея.Така е като събират целия набор на едно.Тя е февруари, а има деца родени ноември-декември и много им личи разликата.

Алекс, Бонболини как са вашите малчовци?

Усмивки я няма и нея да сподели.

Чакаме и мамите на бебета да пишат бебешки драми и усмивки!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Септември 25, 2017, 12:06:10 pm
 :D Маги, тъкмо мислех да пиша днес :)
Малкият тръгна миналата седимца и първите 3 дни не искаше да остава, ревеше и беше тегава работата... После леко се успокои и днес даже хвана госпожата и си я поведе с усмивка към стаята. Иначе още на 3-я ден лепна сополи, за щастие без температура (дали пораства, или от това, че реших да му давам Бронховаксом?) и днес уж е добре  :wink:
Иначеее,  си връщам думите назад. Учителките са страхотни - толкова внимателни, постоянно питат за навиците на детето, колко и как яде, как обича да пие вода, как е с тоалетната /там обаче няма компромис - само на клекала ги слагат/. Засега не смея да се зарадвам, възможно ли е такова добро отношение - досега само ни овикваха в яслата и правеха всевъможни забележки 8O  8O  8O
В петък ще е първата ми родителска среща  :D - странно ми е да си ви кажа  :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: maury в Септември 25, 2017, 14:47:10 pm
Ох, явно минаването от ясла в градина е трудно за повечето деца. И при нас беше рев, дърпане, първия ден малко ми оставаше да си взема децата обратно хем при нас само учителките са нови. Такъв рев му дръпнах и аз по път за офиса, че като стигнах и ме питаха колегите дали не искам днес да си ходя вкъщи. Аз лично съм разочарована от процедурата по преминаване от ясла в градина, но кой ли ме пита. И от самата градина съм разочарована, при нас е точно обратното на това, което пише bonbolini - никакво лично отношение към децата, даже не знаеха, че са близнаци, а в същото ОДЗ са били на ясла една година. Като питам как е минал денят ми отговарят с "нормално" и това е, мятат ми напиканите дрехи в шкафа при чистите и подобни простотии. В петък имаме родителска среща и мисля да си кажа болките, пък ако не ги приемат, ще сменяме градината. Не ми се иска още една промяна, но не мога да оставя нещата така. И аз бях все виновна за нещо в яслата, и тук пак съм, ама не се търпи вече.
Не са еднакви децата, ама системата ни е такава - всички трябва да могат това и това. А че моите са родени в края на ноември и реално имат 11 месеца разлика с тези, родени в началото на януари същата година, никой не го отчита. Трябва и толкова. Такова скоростно махане на памперси направихме, че още беснея вътрешно като се сетя. Цяло лято ходиха на ясла, почивали са само август, когато почиваше тяхната ясла за да не ходят в дежурната. И на 11 септември като ги вземам вечерта започват да ми обясняват как на 15-ти в градината няма да ги вземат с памперс. Обяснявам аз, че съм пробвала, че още не са готови, имат много инциденти и няма смисъл. Не, не може и това е. Завеждам ги на ясла без памперс на следващия ден, връщат ми ги с. Не били си казвали. Ми аз какво ви обяснявам, бре. Ако ставаше, да съм го направила. Изпилиха ми нервите за 3 дена, да съм си останела вкъщи и да ги уча защото те нямало как, сборна група, дрън дрън. Ми да бяхте казали през юли, защо се сещате сега. С хиляди мъки махнахме памперса с господина, госпожицата обаче продължава да си върши голямата работа в гащите. Опитвам се да съм спокойна, да не и се карам, че може и по-зле да стане, ама трудно издържам вече. Говорих с лелите да и слагам памперс гащи, хем да не стои мокра (щото редовно си я вземам мокра) и по-лесно да я чистим, хем да не им създава дискомфорт като ходят до тоалетна. Не, не може, ще си перете нааканите гащи. Ми не ме кефи, това удоволствие ще го пропусна.
И моите хлапета изкараха една седмица вкъщи със сополи. Бях се подготвила за поредните 3 седмици почивка от градина, те взеха, че ме изненадаха и се оправиха за една. Явно порастват.
Та така при нас, наоплаквах ви се. Ама и хубави моменти имахме това лято. Като цяло си имам едни пораснали деца, дето се заиграват и сами. Е бият се яко и за секунда могат от смях да минат на бой до кръв, но е различно. Изкарахме едно спокойно като за хора с деца море, постояха и при баба и дядо без нас.
Хубав ден и здрави дечица ви пожелавам. Дано времето се смили над нас и ни подари още топли дни през следващия месец.
 
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Септември 25, 2017, 22:04:40 pm
Маги, може би не съм се изразила правилно.  Разбира се няма как  дете ненавършило  три години да изпълнява написаното. То е ясно. Към това се стремим и там в 1ва група да ги научим. Няма лошо. В първия момент се втрещих, че това са  им изискванията към децата, приемайки ги да могат вече изброеното.

При нас  иначе нищо ново - 1ви ден с гръм и трясък простряна по очи на пода по средата на фоайето "вижте чуйте и ме запомнете".  Ама то така беше и миналата година по същото време и в яслата. Разликата само в усъвършенстването на драмата. От там нататък нормално, с малко примрънкване сутрин, а вечер е доволна. Но още си нарежда по имена лелите от яслите. Вече се знае, че има басейн и аз самата чакам да мине родителската среща да заявяваме там кой каво иска и да се започва, че ушите ми вече са пробити за тоя pool... и продължава с двуезичието упорито.

 Маури, не се вързвай въобще. Всички предпочитат " лесните" деца. Не им показвай, че си притеснена от техните забележки. Всичко ще научат децата, но нека първо да посвикнат. Питай конкретно . Не е лесно , нямат време, а нямат и желание всеки ден на 20-30 родителя да обясняват, и ако могат минават с нормалното.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Септември 25, 2017, 23:49:05 pm
Здравейте :)
Маги, добре е Алек :D определено му харесва градината :) няма сутрешно тръшкане, че не иска и т.н. и аз съм доволна, все са навън, а не като в яслата... миналата седмица ми го върнаха два пъти с напикани гащи, но като им обясних, че има нужда от подканване и като го питаш все казва, че не му се пишка, а всъщност се изпикава като го заведеш в тоалетната се спря с напиканите гащи...храни се, играе с другите деца...за сега всичко изглежда наред :) утре съм на родителска среща и ми е интересно дали и първа група ги водят на плуване, защото има басейн в градината...
Инак аз започнах лекции миналия понеделник и днес вече взех първия си изпит :lol: другата седмица е следващият, после стаж и януари и февруари държавните... вижда му се края :wink:
Каката е щастлива в новото училище...с две думи по отношение на децата няма с какво да се оплача :)
Поздрави и бъдете здрави всички :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Септември 26, 2017, 10:55:04 am
Здравейте  :)
Ние вече сме почти готови с покупките, изследванията са направени и децата ще тръгнат на детска градина от следващия понеделник, живот и здраве. За детската градина надписвате ли по някакъв начин дрешките, пропуснах на родителската среща да попитам за това. Шишетата казаха, че трябва да са надписани, но пижамките, пантофките, и т.н.? Какво използвате за изписване на инициали?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Септември 26, 2017, 11:05:02 am
Марси, ние нищо не сме надписвали.Те си имат шкафчета, на тях им пише имената.Децата на 2-3 ден си научават шкафчетата.Пижамките се слагат от началото под калъфката на съответното легло и са там до края.Понякога надписват самите легла, за да се ориентират учителките кое дете къде спи.Обувките също са в шкафче, надписано.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Септември 26, 2017, 11:44:20 am
Марси, аз надписвам, след като първия ден, когато си я прибрах Нора по нощница. Целия кат дрехи й изчезна. Резервната тениска я "разпознали" като за спане, а нощницата за рокля. Бъркотия. Изчезналите дрехи се завърнаха на части в следващите дни. Надписвам с маркер, водоустойчив.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: beata в Септември 26, 2017, 13:09:40 pm
Виждам, че и вие весело сте започнали новата учебна година :). Факт е, че децата ни вече пораснаха. По-бързо научават кое как се прави, по-лесно се адаптират, по-леко изкарват вирусите (пу-пу!). На моите човечета в градината им харесва. Няма басейн, но поне ги извеждат редовно. Е, дворът е колкото скромна детска площадка, но все пак играят навън. Вече имат и нови приятели :). Не надписвам дрехи, не зная къде им държат пижамите, но засега не е имало големи обърквания. Всяко дете си има шкафче, но шкафчетата са на две нива и предполагам, че госпожите им помагат да вземат дрешки от там. Обувките и пантофите са отделно на етажерка. Сами си ги оставят и вземат и може би ще се наложи да ги надписвам с маркер. За пиенето на вода специално питах децата как става, защото не носим шишета. Казаха, че сами си искали и им давали в чашка, но не знам колко изпиват. Аз все ги подканвам :). И очевадно се хранят сами  :lol:. У дома като че ли по-малко се цапат :).

И аз довечера съм на родителска среща и ще питам за каквото се сетя. То е ясно, че ще се пазаруват някакви пособия за градината, но да науча и нещо за децата си :). Вече имам впечатления от госпожите и едната много ми харесва. Другата е поносима (от моя гледна точка). Децата не се оплакват.

Маури, и мен много ме дразни назидателния тон на госпожите. Карат те да се чувстваш виновна, а няма за какво. Опитай се да приемаш нещата по-леко, дори с усмивка. Ще видиш, че и те ще спрат да ти натякват, а ще започнат и да съдействат. В крайна сметка не всички деца в групата имат проблеми с ходенето по нужда, ще намерят време да обърнат внимание на по-малките. Ако пък не, по-добре е да смените градината.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Септември 26, 2017, 13:35:51 pm
Ще взема такъв маркер, благодаря за идеята.
За дрехите ще попитам допълнително, но пантофите им трябва да надпиша, тъй като са еднакъв модел и цвят, но различен размер. Въпреки че ще обясня коя е с по-голямо краче, има вероятност да им объркват пантофите и обувките, според мен, затова май ще е по-добре да са надписани.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: dani_ j в Септември 26, 2017, 15:29:49 pm
Марси, измисли някакви символи за пантофките, освен имената. Децата ще се обуват сами и е добре те също да могат да си ги различават, щом само номера е различен. На шишето с вода аз залепвах стикерче. Името беше написано, но детето не можеше да чете, а стикерчето си го избираше само и си го познаваше.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Септември 26, 2017, 15:54:25 pm
Много си права, Дани  :),  и стикери ще взема.
Макар че по мои наблюдения те си познават първите букви, бяхме ги писали на шишетата им преди време и се оправят, но не знам там какво ще е поведението им, сигурно ще е по-лесно с някакво стикерче в допълнение.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 02, 2017, 12:09:41 pm
Марси, как бяха ученичките като за първи ден?Какво казват?

Моята девойка след изревания рев, се успокои и заключи, че вече е голяма няма да реве.Миналата събота и неделя я правихме при баба и дядо и тя беше много доволна.Рисували, ходили по площадките, водили я до Кауфланд на пазар и съответно тя ги измуфтила за бисквити, Зрънчо и квото се сетите  :lol:
Много приказва, направо не млъква.Майка ми е сюрпризирана какви разговори си водят и как мисли.Но и двете са доволни от прекарването заедно :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: maury в Октомври 02, 2017, 12:31:23 pm
Маги, чудесни новини за Мони. При баба и дядо винаги е весело за децата, а и за мама - и тя да вземе въздух за кратко. Аз преживях, че там ще правят всичко, което им е забранено вкъщи и сега се наслаждавам на времето без деца.
След 2 седмици болни вкъщи, днес отидохме с рев на градина. Малката плака около час и половина вкъщи, после по път за градината, а в самата градина вече и аз се разревах. Та поплакахме си двете и ги оставих все пак.  Мъчим някаква хрема трета седмица, ту спира, ту тръгва. Днес уж са здрави, да видим колко ще изкарат тази седмица. Влязохме пак в миналогодишния цикъл с болести и не знам дали ще ме издържат да съм все болнични в работата, та ще мисля нещо - или градината ще сменяме с частна, или ще търся детегледачка за времето, в което не са на градина. В нашата група са 32 деца. Чудя се не е ли много това? Обикновено присъстват около 25, което пак не е малко.

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Октомври 02, 2017, 12:33:39 pm
Маги, днес е първият ден  :), бяха инструктирани в последните дни: да се държат възпитано там, да не викат като говорят, следобяд да си легнат в леглата както другите деца, да чуват какво им казва учителката, репетирахме изречението "Добре, госпожо!" - абе подробен инструктаж  :lol:
Сутринта се държаха изключително възпитано, да видим в какво настроение ще си ги взема привечер :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 02, 2017, 12:38:22 pm
Маури, втората година Моника разреди болестите значително.Хремата я бора с инхалации, Виброцил и като стане зле Тобрадекс или Гентазон. Ако не ти харесва градината и не се чувстваш Ок я сменяй.Аз за сега съм доволна.

Марси, аз мислех че ще ги вземеш на обед за това питам.При нас много често първата седмица са до обяд, ако не са ходили на ясла преди това.Иначе повярвай ми ще те изненадат.Там се държат по коренно различен начин.Но очаквай в къщи да наваксат с всичко забранено  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Октомври 02, 2017, 13:30:23 pm
Маги, и аз така си го представях- да ги взимам на обяд първите дни, но поговорих с една от учителките и тя ме разубеди. Каза че едва ли ще плачат, тъй като са вече големи, а е възможно да решат, че непременно трябва да ги взимат преди останалите деца и постоянно да питат кога ще дойде мама. И вероятно има право учителката. Каза че е най-добре да си изкарат следобедния сън с всички деца и ако искам да ги взема по-рано, да е към 16.30ч.

.................
Там се държат по коренно различен начин.Но очаквай в къщи да наваксат с всичко забранено  :lol:
Ох, с баща им си стоим вкъщи като оглупели в тишината  :lol:, толкова неща смятах да направя като отидат на детска, а сега нищо не ми се захваща... направо като с изпразнени глави сме  :), мъжът ми каза: "Дори не искам да си разговаряме, остави ме да ми починат ушите!"  :lol: 
А ти се оплакваш, че много приказва малката :), вкъщи е  х2 и освен това се надвикват или говорят едновременно и никой никого не слуша  :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 02, 2017, 13:44:54 pm
О вашите госпожици са наистина много приказливи и чаровни.Моника и скоро ми разправяше за Цвети и Ани и как играли на пясъка.Иначе според мен учителката много правилно ти е казала.И аз така мисля и така действам.Моника е ходила 2 дни до обед на ясла, стига и толкова да не свиква  :wink:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra40 в Октомври 03, 2017, 09:06:36 am
Здравейте. Време е и аз да се появя вече. Сега съм по-свеободен и имам време да се "включвам",още повече ,че разисквате "любими"теми.  :D От 01.09. и ние сме в 1ва група на градина. Прехода при нас мина без драми,"плавно".Може би защото има познати деца от яслата.Още от първия ден си е целодневно. Нямаме рев и "опъване" макар да забелязваме ,че липсва ентусиазма от ходенето на ясла.Той ,по принцип е контактен и търси досег с други деца,но нормално е да има малко преход към новата обстановка. В началото имаше и малко побутване и посдърпване,нещо като определяне на територия ,но май всичко се е изгладило. За повечето неща ,за които вие пишете съм съгласен и се сблъскахме и ние. Нови правила,написани на лист. малко "казармени",което ме озадачи.Искат ги подготвени,но разликата с яслата не е малка. Трябваше да ни запознаят по-рано с изискванията,поне когато ги записвахме,около 20.08. за да се опитаме да ги приучим до колкото можем. Ходене по нужда на тоалетна чиния,при положение,че сме с гърне. Това пък от своя страна води до стискане и не казване и естествено,изпускане в някои моменти. Това много ме издразни. както и това,че не им помагат много в тоалетната,а трябвало да знаят сми да се обслужват....Е,ама нашия е роден на 26.12  и в случая разликата с родените в началото на годината си е осезаема. Точно за това ,за което и вие пишете. И защо трябва наборите да влизат едновременно в градината ,а не след навършване на 3г. например.? Невеж съм малко с администрацията,ще прощавате за некомпетентността,но мисля,че това е нормален въпрос. И нашите групи са по 32-35 деца с две възпитателки,на смени и една помощничка.Малко ми се вижда. И едната госпожа е доста "пестелива " в информацията си,което прави лошо впечатление. Трябва да и теглиш думите с кука,а е нормално да се интересуваме.Иначе ти връчват напишканите дрешки,но кога,къде ,защо е станало,ни дума.както и да е .,оправяме се. Познава си шкафчето,пантофките,дрехите.Носи си рисунките/рисунки е силно казано  :lol:/.Не ги извеждат,но казва ,че си играят. Но след градината,не можем да го приберем. Голяма игра,голямо бягане.Явно,не им стига пространство,което е нормално за закрита площ. Иначе сополи и болести ни се намират и на нас. От както е тръгнал,поне една седмица си е бил вкъщи. Добре ,че съм по-свободен,та успяваме с баба му да се редуваме.И ние действаме с изброените от Маги профилактични средства.. :wink:
Сега ни предстои пътуване до Крит.Платили сме вече и няма връщане. Хубаво,лошо време,ще летим. За жалост,тайфата ни се "разби" по най-нелепия начин. Организирахме се с приятелско семейство с две деца- момченце на 4 ,с което се познават добре и кака ученичка,която обича да ги занимава.Идеален вариант за родителите. Мъжът в семейството е главен механик на кораб в чужда фирма. Трябваше да го сменят в Щатите на 30.09. и да се прибере на 01.10. Една седмица отдих и подготовка и след това полет от Варна,всички заедно. Абе,перфектно изчислено,но...не би. В щатите ми пристига смяната,компанията му организира билет за Европа в 17,45 ч и властите му казват -не може да напуснете.... 8O За да летите,корабът ви трябва да е задължително на кея,в САЩ.А неговия е планиран да отплава в 14.00 и това не може да се промени,защото става въпрос за много  пари.Ужас!! Човека се връща на кораба и сега плава з Белгия,но ще пристигне 08-09.10. ако не ги застигне урагана Мария....Бесен е. Ще търси отговорност от компанията си! Някой не е догледал и не си е свършил работата...Голямо разочарование. За капак,не могат да ги сменят з последната дата-13.10, защото в чартъра няма места. Чакат да видят дали ще могат да им върнат парите,но няма да се размине без някаква редукция. Направо да се побъркаш.Толкова ми е криво,но няма какво да се направи. :(
Но да не ви занимавам повече с нашите неволи.Да сме здрави. И вие също!! :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra40 в Октомври 03, 2017, 09:09:28 am
Забравих,Pav-la,благодаря за информацията за Крит.Личи си,че сте прекарали добре,което ми дава оптимизъм и за нас. Местата ,които сте посетили  ,с организирани екскурзии ли или сами? наемали ли сте кола под наем на острова?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Октомври 03, 2017, 13:13:52 pm
Всичко сами, Рачо. Кацнахме в Хераклион и си взехме кола под наем от летището. Иначе имат и междуградски автобуси, но с дете мисля, че с кола ще ви е по- удобно, а и до тези красиви лагунки и места няма друг транспорт. Всичко сами си организирахме и запазихме, защото с агенция беше много скъпо. Пътищата им са малко като нашите и карат като ненормални, но иначе е лесно придвижването. Вие къде ще сте?
Ще си прекарате много добре, сигурна съм, хората са много топли и гостоприемни и дано да случите на време.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Октомври 05, 2017, 20:27:19 pm
Привет на всички  :P

Изобщо не съм разбрала, че има нова тема, защото само си зареждам "непрочетени мои теми"... :oops:

Много градински неволи изчетох! Дано бързо преминат всички.
Дани вече го играе ветеран, защото нали започна в новата градина от началото на юли.
Хем няма проблеми с ходенето, но хем ми се струва, че не го влече, ходи по задължение, защото знае, че "децата ходят на градина, а майките и татковците на работа".
Непрекъснато имат събития и празници, но не знам защо не го привличат. Вчера имаха празник на есента и носихме шипки и жълъди. Днес правиха човечета от царевица. Другата седмица ще ходят в зеленчукова биоферма да събират зеленчуци. Трябва да мислим и костюм за Хеолуин (одеве пуснаха мейл). Обаче най-обича с мама и тате вкъщи.
Само чака да стане събота и неделя и иска да го водим на трамвай, метро и на лифт  :lol: Такива са му интересите  :lol:
Въпреки че нашата градина е частна, също държат децата набор 2014 да могат да се обслужват сами. Той, както не искаше да се обува и облича, се научи за рекордно време.
Една вечер след баня ни каза с баща му да излезнем от стаята и след малко дойде сам, като се беше облякал с пижамата (е, беше сложил долните гащи с тясното назад, но това са бели кахъри  :lol:).
Бях му занесла едни пантофи от тези, които са като чорап с подметка, и понеже тях не може да си ги обува сам, ме помолиха да донесем друг тип и сега е с кроксове.
Надписваме всички връхни дрехи и пижами, защото те най-много се бъркат - с перманентен маркер от вътрешна страна.

За боледуването исках да кажа, че наистина намалява и преминава по-леко с времето.
Няма значение колко са децата в групата. При нас са само 16, но сутрин и следобед се събират с всички деца заедно и все едно е с 50 деца, че и повече още заедно.

Ра4о, нашето пътуване до Гърция, направо не е за обсъждане. Стояхме 2 вечери и не ни хареса и си тръгнахме  :lol: Друг път ще разказвам за него... Иначе бяхме на средния ръкав на Халкидики, най-долу, на къмпинг Талата.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Октомври 06, 2017, 09:20:56 am
Здравейте и от нас... Ние днес и утре ще ходим до Велинград, малкият да поплиска, че много обича водата. 3-та седмица изкара на градина  8O  8O  8O без болести - не смея дори да го напиша чак, не ми се вярва направо. Подготвила съм се за голямото боледуване, знам, че ще го има, но се надявам да се отложи все по-натам във времето :wink:
Иначе на градината ходи с помрънкване, но не е драма, както първите 3 дни. Милият вече не иска да ни изпуска от поглед. В сряда излизахме с баща му, той като ме видя да се обличам, тръгна да се обува и той  :(, после ревна, че излизаме без него исамо повтарял мама и тати  :(
Не знам обаче какво да правя с клекалото... Ходи си по нужда в гърнето /не казва, но като се слага периодично, си ходи и нямаме пропуски/, но в яслата са само с клекала, а той се страхува от тях и не иска да седне, в резултат на което пищи и се стиска, а после се изпуска в гащите и ми връщат всеки ден опикани гащи  :? В нас му слагаме седалка, пробваме без седалка, има си столче, на което стъпва, т.е. има опора в краката, показваме му какво да прави, клипчета, играчки и какво ли не  :? Страшна истерия е  :? Какво да правя  :?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 06, 2017, 09:27:45 am
O Усмивки се появи :) Радвам се, че Дани не плаче.И Моника е като него, ходи защото трябва.А и след това лято дето изкара така ще е.Ще трябва време да свикне отново на ритъма.Тя нали направи месец и половина почивка от яслата и беше живот, та сега си е зор от всякъде.

Бонболини, а пробвали ли сте да влиза с татко си в тоалетната и татко му да му показва, и да го опитате да пишка прав.Не знам момчетата как пишкат на тази възраст, но при някой ако е проблем сядането ги учат да пишкат прави.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Октомври 06, 2017, 09:51:30 am
Magi, не сме. От днес обаче ще започнем, добре ме подсети  :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Октомври 06, 2017, 10:00:55 am
Бонболини, не знам дали ще помогна, но да споделя моите наблюдения. Ние бяхме приготвили и гърне, и седалка за тоалетната, защото децата са две и нямах представа как ще реагират. Оказа се, че при тях много работи идеята, че са вече пораснали и предпочетоха да сядат на седалката. Това, че са вече големи много ги вдъхновява и го използвам и в други ситуации. Като им кажа "това порасналите деца го могат, вие нали вече не сте бебета"  с желание се опитват да направят, каквото още не им се отдава.

И да споделя резултата от първата седмица в детската гранина  :). За съжаление прихванаха някакъв вирус - хрема, зачервено гърло, температура към 38 градуса и сега се лекуваме. Едната беше на детска два дни, а другата три. При положение, че досега не са посещавали ДГ бях подготвена, че ще е така в началото, но очаквах поне седмица да изкарат, а те със самото отиване се разболяха. Надявам се бързо да се адаптират към новата ситуация, защото иначе отиваха с огромно желание, много им хареса, постоянно ме питат кога пак ще отидат на детска градина.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 06, 2017, 11:07:34 am
Марси, нашето първо ходене на ясла беше за 4 дни. На петия вече беше болна. Та е нормално. Сега ще имат един период на много и всякакви болести. Кураж!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: beata в Октомври 06, 2017, 15:47:50 pm
Бонболини, и Пепи го беше страх да седи на тоалетната чиния без специална седалка, но в градината с гордост откри, че може да пишка и прав :). Хубаво е да се успокои детето и да не си мисли, че може да пропадне. Няма лошо да може да пишка и по двата начина  :).

Марси, неизбежно е прихващането на вируси. В градината средата е "по-концентрирана". Дано да ги преборват по-бързо. Подготви се, че няма да стане изведнъж. И аз тръгнах с подобни на твоите очаквания, но не ми се изпълни програмата :).

И аз го прилагам този подход с порасналите деца, но маймунките много обичат да се правят на бебета  :lol:. Не за всичко са така, но понякога ми правят напук :).

Смайли, много интересни занимания имат в градината на Дани. Жалко, че още не се е "зарибил". Предполагам, че просто е такъв характерът му.

В градината на Ани и Пепи вече започнаха допълнителните занимания. Записах ги на народни танци, английски и футбол. Изглеждат ми доста ентусиазирани, но нищо разбираемо не ми споделят, когато ги попитам какво са правили. Понякога разказват по нещо, но по-важното е, че ходят с желание. Ани дори изяви желание да ходи и на латино танци :lol:. Не че знае какво е, но явно е чула от другите деца. Засега се въздържах. Ако питам тях, ще искат да ходят на всичко  :).
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: f_33 в Октомври 06, 2017, 16:55:38 pm
Имам племенник на 2 години и  9 месеца, който си пишка прав, макар и да е с гърне, но на двора съм си играла с него, и си казва какво иска - малка или голяма нужда.  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 11, 2017, 14:54:18 pm
Пак се покрихте.Моника тамън свикне с градината и хоп сопол, хубав такъв.Сега е в къщи с чичо си, не ни питайте какви схеми въртим, за да има кой да я гледа.До петък сопола трябва да е уморен, а тя здрава.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Октомври 11, 2017, 16:28:08 pm
До петък сопола трябва да е уморен, а тя здрава.
:lol:
Маги, напълно те разбирам  :). Знаеш как безславно завърши първата ни седмица на детска градина- едната с посещение два дни, другата- три. Тази седмица реших и понеделник да си останат вкъщи, за да съм сигурна, че няма и следа от сопол. Отиваме във вторник и гордо обяснявам, че вече децата са добре, а госпожата усмихната ми отвраща: "Много се радвам! Днес две деца си тръгнаха заради някакъв друг вирус с болки в коремчето и разстройство".  Иначе беше мила и усмихната. И аз също!  :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Октомври 11, 2017, 20:00:14 pm
Ох, "любима" тема. Нора си ходи вече почти месец безпроблемно. Много й харесва градината, но ... Аз съм се простряла вече два дни с някакъв гаден грип и ми става още по-лошо като си помисля, че като нищо ще й го предам. Гледам да съм надалеч уж, ама то все се навира "цуни, гушни ме". Днес за сефте са имали плуване - чак превъзбудена се прибра. И пак липси - очилата, хем надписани и пак изчезнаха. Ако до утре не се "обадят" от някъде ще купуваме нови за в петък. Аман вече с изчезнали работи.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: petqst в Октомври 12, 2017, 07:53:39 am
Здравейте  :D
Аз май не съм писала в тази тема, но и Стаси още е на градина, 4-та група е- значи съм за тук!
Бързо да оздравяват всички дечица и родители и да не повтарят, че е много неприятно!
Стаси ходи на градина целогодишно, с изключение на отпуската през август, а и когато се разболее - но това вече е по-голяма рядкост! Пупупу. Май наистина като пораснат и по-малко боледуват! Дано!
Авалон, такива са децата - забравят кое къде са оставили и после...
Стаси ходи на плуване от март месец. Вече няколко пъти си е забравял очилата, но веднага го връщам до басейна и да си ги вземе. Във вторник обаче реши, че е голям и сам влезе в мъжката съблекалня - сам се е облякъл, отишъл на тренировка и след това - душ и отново облякъл дрехите. Но когато излезе по джапанки се сети, че маратонките му липсват 8O. Треньорката го пита къде са, а той - при мама! Да бе да! Отивам аз и го връщам долу в съблекалнята да провери отново - е нямало ги! Идва разреван и не знае какво да каже. Оглеждам се аз в чакалнята и ги виждам под седалката, където се е преобул  :D. Значи - той дори не се е сетил да си ги прибере - добре, че никой не си ги е харесал :) Та такива ми ти работи! Още колко ли пъти ще забравят....
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Октомври 12, 2017, 10:35:14 am
Здравейте  :D
Аз май не съм писала в тази тема, но и Стаси още е на градина, 4-та група е- значи съм за тук!
Бързо да оздравяват всички дечица и родители и да не повтарят, че е много неприятно!
Авалон, такива са децата - забравят кое къде са оставили и после...
Ами аз не очаквам още от Нора да има отношение към вещите си, да си ги пази и прибира  - тя няма и 4 години. Установявам липсите чак у дома, когато разтоваря раничката. Затова надписвам и очаквам това от възпитателите и помощниците там. За сега успяваме (почти) със шишето за вода. Очилата ги намерихме. Изчезналите дрехи се появиха поетапно, с изключение на едно клинче, което очевидно някоя мама се прави на разсеяна вече две седмици, развали хубавия лот, но нищо.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Октомври 14, 2017, 23:37:38 pm
Здравейте и от нас!

Нашите деца си ходят с удоволствие на градина, даже Габи от една седмица плаче като я вземам ,иска да стои с приятелката си. :) За загубените неща в градината да не говорим. Почти всеки ден ни липсват фибите или ластички. Миналата събота купихме нова диадема и във вторник вече я нямаше.  :( Викам на баща и че момичетата в това отношение действат доста разоряващо. За сега сме здрави, само през едни сополи преминахме.
Ние с Марти сме и на вълна училище вече, преди две седмици ходихме да разгледаме училищата около нас. Докато го запишем в начално училище и трябва да почваме да оглеждаме гимназиите. Кога пораснаха, така бързо отлита времето.

Прияна недели и здрави дечица и родители!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 17, 2017, 09:24:28 am
Ние си имаме пак подсмърчаща Моника с раздразнен ларингит, та е в къщи с баща си.От 32 деца група, 14 са на градина.Красота!Тя е щастлива де, баща и също :) Иначе изрежда и тя с кой си играе и с кой не, кой и е приятел.Много е готино.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Октомври 17, 2017, 09:30:28 am
magi,
Тъкмо почнах да пиша по повод болестите...
Нашият през нощта буквално излая няколко пъти /толкова силно, че си помислих, че е влязал някой у нас/, на сутринта също, но без сополи и температура. Звъннах на яслата да го водя ли /да ми се чуди човек/ и ми казаха, че ако не кашлял постоянно и няма секрети и температури да го заведа. Е, заведох го, сега съм на тръни дали ще ми звъннат да го взема и ме е яд, че въобще го пуснах /все пак изкара цял един месец без болести  8O/. И при нас от 32-33 деца, вчера бяха само 16  8O. Явно сега ще започне при нас поредицата :(
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Октомври 19, 2017, 08:04:46 am
Добро утро момичета и Ра40,

Маги, Бонболини, дано им се размине леко на мъничките.
Ра4ко, много хубаво, че на Габи толкова много й харесва на градината.
При Дани в момента има явно нежелание да ходи. Вчера каза, че в градината било страшно. Лелките били страшни, защото се карали. Та днес мисля да им се обадя, че като го вземам няма как да говоря с тях, за да ги питам дали не е ставало нещо.
Но и сънят му е неспокоен. Буди се често, по няколко пъти на вечер, иска да го гушкам, а сутринта от 5.30 изобщо не успя да заспи.
Иначе да стискам палци за боледуванията, засега се държи, но и аз съм на тръни непрекъснато при всяко покашляне. Предстои ми тежък сезон в работата и не знам как ще ги съчетая нещата, ако влезне в серия.

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Октомври 19, 2017, 09:11:37 am
Смайли, добре сме, но от вчера решихме да останем вкъщи. Правим инхалации и пием разни витамини и добавки /след среща с лекар де  :D/. Нищо му няма като цяло, но сутринта влезе в серия кашляне, затова и днес ще сме вкъщи. Иначе е весел, с апетит  :D За мен това , че изкара 1 месец на градина е рекорд... Доволна съм. Ако се размине и антибиотикът, ще черпя  :wink: Дано Дани и всички деца не боледуват или да се разминава бързо, бързо  :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Октомври 19, 2017, 09:38:30 am
Добро утро, момичета :)
И Алек май ще се разболее...за сега само сополи и малко грачи, но да видим :) благодарна съм че изкара месец без нищо...инак ходи с желание
Днес е рожденник :) да са ни живи и здрави дечицата!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 19, 2017, 10:04:32 am
Алекс, да е много здрав и щастлив!Ехее, кога порасна и той?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: petqst в Октомври 19, 2017, 10:31:35 am
Алекс, да ви е жив и здрав рожденика :) Много палав и щастлив! :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Октомври 19, 2017, 11:06:29 am
Е, не така с лошото де, може само със сополите да остане  :wink:
Здрав и щастлив да е Алек!!!!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Октомври 19, 2017, 13:10:09 pm
Честит рожден ден на Алек! Да е здраво и весело дете!
Леле, кога порасна наистина .... Чак се върнах да видя подписа на Алекс дали става на 2 или на 3  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Октомври 19, 2017, 13:28:17 pm
Алекс, и тук да ти честитя празника  :), много весели игри пожелавам на порасналото момченце, здраве и щастие за всички :)!  Тортата е страхотна  :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Октомври 19, 2017, 17:59:59 pm
Момичета благодаря ви :)
И аз се чудя кога минаха 3 години....
То да си призная и аз "пораснах" миналата седмица :lol: чукнах 40 :wink: ама са ме налегнали здравословни притеснения и не знам къде се намирам...
Да сме здрави пък другото ще се нареди някак...
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 27, 2017, 10:18:56 am
Значи, много сте несериозни, ако не пиша ви няма :) Я кажете как са децата?Здрави ли са?И сега въпроса за 1 000 000 лева, какво ще купувате за Коледа?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Октомври 27, 2017, 10:50:19 am
И сега въпроса за 1 000 000 лева, какво ще купувате за Коледа?
Отговавям веднага - китара, хем да е детска, ама да е и истинска.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Октомври 27, 2017, 11:53:54 am
Здравейте,
Ние миналата седмица си поседяхме вкъщи 3 дни, че малкият много кашляше. Тази седмица я изкара уж безпроблемно. Иначе ни предстои рожден ден - 06 ноември и се оказва, че рожденикът прави подаръчета на децата  :lol: /сега ще мисля какво да слагам в пликчета/. Преди месец някакво момиченце празнуваше и дадоха на децата по едно сладкишче, балон и свирка/, нещо такова ще мисля и аз :wink: освен тортата за децата, почерпка за госпожите и т.н. Така, че това ме вълнува сега, след месец ще мисля за Коледа  :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Октомври 27, 2017, 16:03:34 pm
Нашата китара е такава https://www.igra4kite.com/product_info.php?products_id=1250, получи я миналата година.Има перце и е с истински струни, дори имаше резервни.

Бонболини, питай дали дават да се внесат торти и какви, защото не навсякъде дават.При нас не дават и правят вътре празника с картонена, а после раздават на децата каквото са донесли родителите за тях.Това на тръгване.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Октомври 27, 2017, 20:17:16 pm
Ние вече имаме подаръци за Коледа  :lol:
Релси, влакове и Т.н. Имаше намаление в Mouse toys 21% и взех от името на всички (ние, лелята, едната баба и дядо, другите баба и дядо и кръсниците) най-различни нови елементи - светофари, семафори, гари, пожарен влак и др.п.
Част ще са за имения ден (17 декември).
Даже и за рождения ден (догодина) имам идея  :lol:
Много иска скейтборд и колело с педали.

Малко е сополив днес. Дано му се размине.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Октомври 29, 2017, 08:43:01 am
Маги, верно сме за бой :lol:
Алек, от миналата събота е при баба на село, хремав, сополив, но до там...в сряда за ваканцията на каката ще летим до Рим та и за това по-рано го изпратихме там да не го мисля... не съм мислила още за коледните подаръци...
Бонболини,аз занесох торта и сок в градината и ми бяха казали да им купя чинии, чаши и лъжици, балони и свирки се сетих допълнително, шапки забравих, но явно там са имали от други деца, защото по снимките после всички бяха с шапки :) задължително сертификат на тортата да имаш... това пък с отделна почерпка за госпожите ми се вижда прекалено...
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Октомври 29, 2017, 10:00:31 am
Маги, разрешават торта, но със сертификат, първо вземали проба, после дават на децата.
Алексче, аз реших да почерпя с нещо госпожите и директорката , но по нещо символично , не съм решила какво, просто много ми допадат и се грижат добре да малкия. Иначе аз се това за рождения му ден да е в градината, ама дано удържи и не се разболява. Иначе засега сме добре и мама ще идва в петък за няколко дни  :D тъкмо и ние да поизлезем с мъжа ми :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Ноември 06, 2017, 11:50:29 am
Здравейте! Как сте?  :)
Моите деца отново боледуваха в последната седмица, дълго продължи хремата този път и кашлица имаше в някои дни. Оставих ги вкъщи десетина дни, за да се изчисти напълно хремата, но ме подлудиха  :)
Днес отново са на детска градина, нетърпеливи бяха да отидат, а и аз с радост ги заведох сутринта - да ми починат малко ушите и главата  :). А и днес ще имат танци с госпожицата (имат латинотанци два пъти седмично), много им е интересно, ще видим довечера какви странни движения ще показват  :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 06, 2017, 12:15:18 pm
Марси, вашите танци като нашия английски.Научавам нови думи  :lol:

Моника за сега е здрава пу-пу-.Има вирус с висока температура, изпотръшкаха се сумата му и хора покрай нас, надявам се да ни подмине.Тази година е по-добре от към болести от миналата, но не е да няма.
Марси, разбирам те за тишината и Моника само разпитва.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Ноември 06, 2017, 12:20:46 pm
Здравейте, писах, ама нещо ми се изтри...
Днес нашето момче става на цели 3 годинки, но ... вчера се спъна и много лошо си разцепи носа, водихме го в Пирогов, залепиха го, но е подуто около очите, криво му е, постояно го опипва...
Днес ще го разведем някъде, където няма много деца и вероятност да се удари  :( Много ми е криво, а като се сетя що кръв изтечеее  8O  8O  8O
Юнак без рана не може  :?
Поздрави и здраве на всички дечица  :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 06, 2017, 12:32:49 pm
Боболини, да ви е жив и здрав малкия мъж и дано това е най-голямата му рана за тази нова година дето ще му предстои :) Няма как да не е крив, но съм сигурна, че с един балон и няколко подаръка, ще се почувства по-добре :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Ноември 06, 2017, 13:57:15 pm
Бонболини, честит рожден ден на момченцето ви!   :D
Да е здрав, игрив и много щастлив!
Жалко, че така се е случило, дано бързо да се оправи!
Хубав ден и весел празник!   :balk_16: :balk_5: :balk_12: :balk_20:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 06, 2017, 15:24:00 pm
Честит празник мамо! Да ти е живо и здраво и много щастливо порасналото момче! И да няма повече такива поражения!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Ноември 06, 2017, 21:17:16 pm
Честито на порасналото момче, Бонболини!  new_birthday
Да е здрав, щастлив и с много късмет и повече да няма подобни инциденти!

Моят малчуган беше с лек вирус миналата седмица  - кашлица и сополи, без усложнения слава Богу. Гледа го дядо му от сряда до петък. Днес се ослушва на градината. Загуби тренинг  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Ноември 10, 2017, 09:55:29 am
Здравейте,
Благодаря за пожеланията  :D  :D  :D
Нослето започна да минава, има сега синини под очите и ще чакаме да падне коричката от раната. След около месец ще започнем да го мажем, за да зарастне белегът. Иначе другата седмица ще го водим на лекар, все пак да прегледа носа.
Рожденият ден мина с много песни, забавления и торта в градината, после с много въртележки и игри вечерта в детския кът в Мол-а, забавлява се много, още торта и заспиване в 23ч, което  8O  8O  8O за него и нас беше твърде непривично /той заспива най-късно в 21ч - 21,30ч/. Надявам се да се закрепи и да няма сополи, защото почистването на носа ще е по-сложно, но... каквото дойде  :D
Вие иначе как сте?
Пожелавам много здраве и усмивки :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 10, 2017, 12:03:03 pm
Бонболини, раните зарастват за вас остава стреса.Браво на детето!Весел рожден ден сте имали :)

Моника ходи на градина, един ден е добре, на другия иска с мен в къщи  :( Започнах да се подготвям за Коледа, пазарувам подаръци.Тая година нещо не ни върви и ни се случиха доста тегави моменти е сега сме в поредния и аз нямам сили да пиша и тук.Много изтощаваща година ни се падна!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 10, 2017, 22:02:17 pm
От цялата работа най-важно е малкия да е щастлив. Синини, корички - всичко ще изчезне.
Аз тези дни се присетих за Нора, че трябва да мислим. Обаче нищо не "родих" на първо четене. Забранени са тортите в градината, а какъв празник без споделената торта с децата и без свещички.
Иначе някакви странности напоследък.  Лекувах аз едно гърло, до антибиотик, та втори и пак не минава, че и болезнени подути лимфни възли ... та микробиология и хоп с бета хемол. стрептокок съм се обзавела незнайно от къде и откога. Айде семейно всичките - нищо на останалите. Но в носа на Нора гъмжи от стафилококи, никакви симптоми като сополи, гърла,.. и не е боледувала от пролетта насам. След голямо чудене кандисах и сега бактобран унгвент. В същото време отзад на сгъвката на ухото нещо като подсичане - пак загадка. Айде и тук два модела мазила. И като за капак в основата на нокътя на палеца подуто и червено като възпалено или гъби или .. кой да знае и поредното мазило. Изобщо едно голямо мазане, ама и да не говоря сутрин за градина какви гонения и увещавания са омммм...
Наоплаках се.  Ухото смятам от утре да отпадне. Носа до понеделник, после пак микро-
 И пръста срок до понеделник съм му дала с предписанието на педиатъра, ако не - на кожен. Все уж дребни някакви, но са си разправии и размотаване. Уф.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Ноември 11, 2017, 21:55:54 pm
Бонболини, много хубаво, че детето се е забавлявало на рождения си ден! Какво по-важно от това  :P

Ние сме добре. Запалил се е тук по един Пес Патрул тази седмица и само заспива и се събужда с мисълта за него. Всичко тръгна от една торта на един детски РД, на която имаше кученцата от филмчето. Иначе ние нямаме кабелна и той не го беше гледал, но сега ми измъкна душата да му свалям разни епизоди  :lol:

Днес ходихме за зимно яке... е няма такава разправия - нито едно не харесва, не иска да пробва, крие се в магазините, лудница....
А същевременно казва, че миналогодишното му е малко и не иска да го носи. Откъде тези претенции за дрехите, направо ми писна. С обувките същата работа. Колко пари потроших в обувки, които не иска да носи. Сега ходи с едни маратонки, с които ходи и лятото, когато беше +30. Не иска да обуе друго и реве, че му обивали, а аз купувам само леки, меки и т.н.....уфффф Наоплаках се. Продължава да си ходи и с анцузи... Панталон или дънки не знам на колко години ще се престраши да обуе  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Ноември 12, 2017, 11:32:11 am
Пак аз  :lol:

Сега съм на вълна избор на адвент календар и бустер за кола.

Адвент календарът искам да не е с шоколад. Засега съм се спряла на ето този (започна да се увлича по пластелин), но приемам и други предложения.
https://www.mytoys.de/hasbro-play-doh-adventskalender-4079486.html (https://www.mytoys.de/hasbro-play-doh-adventskalender-4079486.html)

А ще сменям столчето на Дани в моята кола. То си му става все още (макар главата да е изравнена с горния ръб вече), но е доста старо, защото аз самата го бях взела втора употреба. Морската му пяна се клати.
Ластикът на тапицерията се е разхлабил и се смъква. Мога да купя нова тапицерия само, но по-добре да взема ново столче за следващата категория, тъй като това ще се наложи да се сменя след половин година. Т.е. да взема 2-3 група, която се води за деца над 3.5-4 г. или над 15 кг). Ето тези разглеждам засега. Май първото е по-хубаво.
https://www.mytoys.de/britax-roemer-auto-kindersitz-kidfix-xp-sict-cosmos-black-2016-4438370.html (https://www.mytoys.de/britax-roemer-auto-kindersitz-kidfix-xp-sict-cosmos-black-2016-4438370.html)
или
https://www.mytoys.de/cybex-auto-kindersitz-solution-m-fix-gold-line-graphite-black-dark-grey-2017-5016559.html (https://www.mytoys.de/cybex-auto-kindersitz-solution-m-fix-gold-line-graphite-black-dark-grey-2017-5016559.html)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Ноември 12, 2017, 15:12:16 pm
Свате и аз отдавна търся стол 15-36 кг. Исках пак Бритакс, но не намирам стол без изофикс, моята кола е много стара и е без такава възможност.
Ако видиш стол докато търсиш за вас, моля кажи. На Мария главата е вече над стола. И спешно трябва да купя. Приятелка директно мина за нейното дете на обикновена седалка и се чудя и затова?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Ноември 12, 2017, 15:56:43 pm
Свате, това от първия линк със сигурност може да се постави и без Изофикс, но ще видя дали няма нещо по-евтино, защото Изофиксът оскъпява, а ти така или иначе няма да го ползваш.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Ноември 12, 2017, 21:59:28 pm
Има, разбира се. Ние имаме точно такива, но без изофикс.
https://www.mytoys.de/britax-auto-kindersitz-kid-ii-storm-grey-2017-5016591.html

На мен ми се вижда малка Мария само за повдигащата седалка. Знам, че хората го правят, за да пестят пари, но не е правилно за мен. Може да се пести от дрехи или купищата играчки, с които съвременните деца биват заривани. Не е критика към теб, стоека. Просто казвам мнението си.

Смайлс, тъкмо този адвентски календар съм купила на София тази година.  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Ноември 12, 2017, 23:01:51 pm
Благодаря за линка, хареса ми столчето.
Относно седалката питах, защото масово ги возят така, а на мен ми е странно...столче ще купувам :)
Сега ме светнете как се пазари от немските сайтове. Аз поръчвам основно от английски сайтове и ще потърся там столчето, но за всеки случай да знам
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Ноември 12, 2017, 23:05:13 pm
Дори и големият се вози на столче още. Добре, че е по ръст, а не по големината на крака, че иначе нямаше да има нужда от столче вече.  :lol: Още два номера и ще ме стигне.

Смайлс, при мен между другото, няма хър-мър по отношение на дрехи и обувки. Изобщо не ги взимам с мен, когато пазарувам. Май и основно по интернет ги обзавеждам. София има много дрехи от други деца. Просто, като й умалеят другите, сменям й гардероба. Прибирам периодично нещата, на които сезонът им е минал. Каквото е в гардероба, ако искат да го носят. Друго няма. Случва се някои дрехи да се носят повече от други, но ако любимите са за пране, се облича, каквото е налично. Като си помисля, че хората нямат пари за дрехи и обувки, как пък няма да им купувам по сто чифта.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 13, 2017, 09:38:18 am
Авалон, стискай зъби ще мине!

Усмивки и аз като Деси действам.Ако е за пране е за пране и толкова.Ревала е, тръшкала се е, въргаляла се е по земята и пак облича каквото има в гардероба.Все пак има цял гардероб все за нея!
Ох замислихте ме с тоя адвент календар, ама толкова пластелин има в къщи, че няма да преживея и това  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Ноември 13, 2017, 11:17:23 am
Абсолютния цербер съм аз по отношение на дрехите, как пък няма да ме разиграват за дрехи и обувки, че чак и по няколко чифта да им купувам. Смайли, опитай се овреме да се справиш с това. Нека тръшка, да върви по пантофи ако ще, но не ми предлагай избор от 3-4 чифта.
На времето четох една статия, че децата на тази възраст не могат адекватно да избират като имат повече от две неща. Та, ако ще даваш избор, предлагаш 2 блузи, например и да избира, точка. :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 13, 2017, 11:36:55 am
Стефка е права и аз давам избор между 2.Като има повече става хаос и накрая с викове я обличам и с рев се заминава по разпределение.Аз съм ужасно изнервен човек, спокойствието не ми е приятел.Моника не знам дали страда от това, но мисля че успях да я науча да е една идея по-експедитивна и да не ми се тръшка за дрехи.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Ноември 13, 2017, 17:10:05 pm
Здравйте и от нас!

Подарзците за Коледа вече ги осигурих, че в единия магазин имаше до края на октомври - 20%. За Марти купихме едно Lego, а за Габи кукла и резервни дрехи. Това ще са играчките, а всичко останало ще е дрехи, обувки и от каквото имат нужда. Адвентскалендарите са закупени още през октоври и те - имаше рапродажба на миналогодишни серии и бяха на половин цена. За мен са си направо пари хвърлени на вятъра и затова гледам да е нещо до € 10,00 на дете, а за всеки ден аз ще им скривам по някое лакомство.

47 Smiles, и аз мисля че е голяма грешка да пазаруваш с него якета. За обувките понякога е нужно да се пробва, но ако не е нужно прави го без негово присъствие. Ние имаме по един чифт обувки на сезон и през лятото освен сандали и гуменки. На Габи все още аз избирам какво ще облича сутрин, мисля че ще остиска докато стане на 4 г. да и давам, както на брат и, да избира между три неща. Наистина сте прави, че колкото по-голям избор имат, толкова по-трудно се справят и в краен ефект настава истерия и бъркотия. Може да му даваш например да си избере от вечерта между две неща и сутринта ще сте готови. А за анцузите не се тормози, повечето от приятелите на Марти ходят само с анцунг и не искат друго, може би така по-лесно се търкалят, катерят, по им е удобно. А той освен дънки нищо друго не слага дори и през почивните дни сме в къщи със скъсани дънки. :(

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 14, 2017, 09:33:24 am
Да Моника също не обича дънки, не обича поли, облича рокли, защото са и по-удобни, но и там избира коя да е, защото ако е тясна няма шанс да я облече.Важното е да им е удобно да играят.Те по такъв начин си избират дрехите.Ние имаме ужасно много клинове, за да може да я обличам с тях и да и е удобно.Племенника имаше много меки панталони, като дънки но от по-мек плат, мисля че в H&M бях виждала и му бях взимала такива.Стават за някакъв празник или РД например.Но и до сега(ще става на 7 скоро) предпочита да е с анцунг.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Ноември 14, 2017, 15:01:42 pm
Здравейте и от мен :) напоследък само ви чета и не ми се пише...уж, за да не се оплаквам :wink: вкъщи сме си с Алек той с някакъв ларингит, от вчера на инхалации с пулмикорт и снощи спа спокойно без да кашля.. аз пък съм след конизация, другата седмица ми е вторият държавен практически изпит и живот и здраве от 30.11. вече на работа... ей такива веселби при нас :) 
Подаръци за Коледа не съм купувала още дори и не знам какво да купя...поръча на кръстницата си автовоз, а аз ще го мисля... претенции за дрехи има относно блузите и картинките им инак му е все тая с дънки или долнище е :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 15, 2017, 14:36:48 pm
Хелп, с какво мажете главите на децата да предпазва от въшки.В нашата група има въшки, вчера ме сюрпризираха и сега съм леко в стрес.Какво да взема от аптеката?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 15, 2017, 15:02:26 pm
Hedrin
Protect & GO
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 15, 2017, 15:16:28 pm
Благодаря, ще ходя да купувам сега!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Ноември 15, 2017, 20:17:50 pm
И в на Дани градината има въшки и ги проверяват всеки ден.

По-лошото е, че в София се вихри Хепатит А. На Дани приятелчето му от блока майка му имаше, а сега в нашия офис вече двама души имат също и ще ни правят изследвания на всички.

За дрехите и обувките, момичета, какво да ви кажа, и две да му предложа само да избира, ако не ги харесва, няма обличане/обуване и това е. Обясвам му, че това, което иска е за пране и няма и няма.

Сега му взех якето, което аз харесах (по интернет го поръчах) и ще мине време докато реши да го облече. В момента само ми казва: "Аз нали ти казах. Не го харесвам това яке." То ще са сделки и уговорки, няма друг начин.

Сутрин понеже го кара мъжа ми на градина (в редки случаи аз) и ми каза: "Няма смисъл да му приготвяш дрехи, той и без това не облича това, което ти си му приготвила". Та ходи като циганче (комбинация от неподходящи цветове и неподходящи за сезона дрехи). Блузите не трябва да имат якички, джобчета или копчета например и т.н. Панталоните трябва да са само анцузи (и то без връзки).

Обаче с обувките е по-сложно. Плаче и казва, че му обиват и няма как да знаем дали е истина или лъжа и като плаче не му ги слагам. Затова ходи само с по един чифт 3 сезона, а аз съм накупила още 3-4 междувременно (например сандали, кецове, кроксове, а той иска само маратонките и не обува споменатите). Лудница...
Добре, че кракът му расте бавно (все още е номер 24), че иначе щях да съм в тотален преразход само за обувки  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Ноември 15, 2017, 20:28:17 pm
Свате, свате...момата носи 27номер обувки :) То и аз съм с голям крак та май на мен се е метнала. Татко Бог да го прости, по поръчка му правиха 47 номер мъжки обувки :)
За дрехи, не иска рокли, само дънки, анцузи, клинове и то да бъдат момчешки. Щяла да става батко ;) Само сини дрехи, чорапи, само с конструктори играе и топки, кукли мрази. Направо се чудя има ли проблем или не.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Ноември 15, 2017, 20:44:01 pm
Свате, снахата си е с нормален номер на обувките. Аз като гледам обувките на децата от детската градина на Дани (нали ги подреждат на една етажерка), всички са с големи номера. Само той е с малък.

Поръчах столчето.
От MyToys вече не могат да се поръчват столчета на адрес в България (заради килограмите и обема), така че го поръчах чрез Гъбко, но пак излиза доста по-евтино отколкото да се купи от България.

Сигурно сте видели, но аз да кажа, че ще има -25% в Хиполенд този петък и -30% от петък до неделя в Комсед. Аз лично няма какво да купувам.
На Дани влаковете са купени. На племенника ще вземам колело, а на племенничката абонамент за тенис. На децата на първите ми братовчеди ще давам пари (така искат).
Най-много за кръщелниците да взема по едно Лего, че са маниаци  :lol:

Данюши тъкмо го премерих и на ръст - 97 см. Дребничък върви.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Ноември 15, 2017, 23:18:41 pm
Смайлс, да не би да му купуваш твърде малък номер и да му убиват обувките? Оставяш ли 1 см толеранс за пръстите? Да ти пратя ли таблицата от май тойс?

Стоека, и моята мина през такъв период. Дори косата си отряза. Искала да бъде момче. Сега нейните приятелки искат да са принцеси. Онзи ден беше поканена на рожден ден и трябваше всички да са облечени като принцеси, та ходих да търся в мазето дали няма някоя рокля такава. Добре, че са приятелките ми. Явно са ми дали такова нещо, тъкмо два броя. Че най мразя да давам пари за тези глупави карнавални костюми. Ей на, пожарникар искаше да е миналата година. Купих й костюм и след това реши, че ще е дракон (с костюм от брат си). Пожарникарският костюм отлежава в гардероба.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Ноември 16, 2017, 07:54:48 am
Стойка и Вера ми беше такава..все с топки, конструктори и пъзели...за разлика от Алек :) дай му колички на него и това е :lol: е и топка рита, но конструктори и пъзели много, много не обича..
и тя обичаше да се облича в синьо, но пък то и отиваше нали е синеочка :wink: до голяма (4-ти клас) едни безвкусни комбинации на дрехи и цветове, но после се оправи :) и сега рядко облича рокли и поли по повод... просто с клин и дънки и е по-удобно :) от тази година е и с униформа та откри, че панталоните били по-удобни от дънките :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Ноември 16, 2017, 08:41:33 am
Блу, рожденичка ли си имаш днес? Да ти е жива и здрава!!!

Не му вземам малки номера. Даже точно защото мисля, че трябва по-бързо да му расте крака, залитам към по-големи.
Даже се притеснявам, че той като ходи само с едни маратонки 3 сезона, са му малки вече, а той си иска само тях.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Ноември 16, 2017, 10:17:24 am
Честит празник, Блу!  :) 
Здраве, щастие, обич и много радост желая на рожденичката! Весел празник на всички!  :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: petqst в Ноември 16, 2017, 10:21:29 am
Охооо, снахата е на един ден със свекър си  :wink: /не съм запомнила, но вече ще знам  :wink:/
Да ви е жива и здрава, Блу! Много да ви радва и да е щастлива! Весел празник!  :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 16, 2017, 10:28:54 am
Честита пораснала госпожица Деси!Много да ви радва и да е много здрава и щастлива!

Усмивки, труден характер си имате в къщи.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Ноември 16, 2017, 12:18:55 pm
Здравейте,
При нас положението с обличането е ОК - няма нииикакви претенции - питам го, той въобще не се впечатлява. Само, ако е нещо ново, казва "Ауууу" и се гледа влюбено в огледалото. Ние пък сме с бързорастящ крак - вече между 27 и 28 номер /е, около 110см височина/. Вчера си останахме вкъщи, че сутринта като стана много кашля, прегледаха го, малко инхалации и стана по-добре. Днес е на детска, горкият отиде с голяяямо желание, явно му е скучно с мен.
В събота сме в Копривщица, че ще кръщаваме едно прекрасно момиченце и се надявам той да се държи добре :)
И такива неща при нас...
Много здраве и прегръдки от нас :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 16, 2017, 16:43:18 pm
Стоека, Моника иска пушка и колички с писта, паралелно обаче и кукли.Та споко нормални са си децата!

Усмивки, за сега момчетата вървят по-дребни, ама ще ви видя като станат тийнове, ще сменяте номерата на обувките през месец ;)

Бонболини, да е все здрав младежа, радвам се че му харесва в градината.Помня с какви притеснения го пусна.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 16, 2017, 22:05:27 pm
Блу , много да е щастлива порсналата Габи. И много здрава! Честит празник и на теб мамо!
То това с дрехите са си класически периоди.Май не съм чула някой да ги е пропуснал.  Появяват се горе долу по туй време, понякога изчезват, ама понякога и не. Всеки ден слушам една колежка да беснее, а дъщеря й е втори клас вече.
Проблем с дрехите сутрин нямам .  Все още. Проблем със ставането обаче голям. Аз отвивам, тя се завива. Вдигна я седнала, тя ляга. Обличам блузата, обръщам се за секунда да взема клина - тя се напъхва под завивките. .... с обувките и якето се мушка в леглото. За самообслужване и дума не може да става, абсурд просто. На излизане вече няколко тоналности съм сменила . До кога така се питам оммм.
А като заговорихте за мерки и тръгнах да меря и аз - 107см. на 20 кг 8O (взех да подозирам кантара хахах), 27ми номер чепици.
Бомболини голям мъж имаш.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Ноември 17, 2017, 00:00:44 am
Благодаря ви, момичета! И от името на мадмоазел София. ;-)
Тя е към 110 см, 14 кг (пак ще ми се кара педиатърката), 26-27 номер обувки носи (брат й е вече на 35-36 и отпред с широк крак. Дано поне не достигне братята си, че от трима двама носят 47 номер, плавници не им трябват). Затова пък на 5 г. може да сложи и по-големите в малкия си джоб. Скорпионче, ама стопроцентово.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Ноември 17, 2017, 08:11:46 am
Блу, да е жива и здрава рожденичката !
Много да ви радва и все така да слага всички  в малкия джоб ;)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 17, 2017, 09:10:58 am
О, Блу ,приеми извинение. Обърках с име на друго дете на съфорумка. В контекста - неделя на площадката едно дете приспъва друго без да иска, а падането съвсем безобидно беше ... " извинявай, дали ще ми простиш някога?!?"  :lol:  Та и аз :oops:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: beata в Ноември 17, 2017, 14:16:07 pm
С малко закъснение - честит рожден ден на София! Да е здрава, умна и красива!

Смайли, не се кахъри за малките крачета и ръст. И ние така вървим. Обувките ни са 23-24 номер и още не сме минали един метър на височина. Девойката може и да го е минала, де, по-висока е с 3-4 см от него :). Но не сме най-ниски в градината  :D.

При нас капризи за облеклото имаме рядко. Ани държи да си избира дрехите за градината, но все пак ме слуша, като й обяснявам за съчетаването на цветовете. Иска да ходи с рокли, дори ми показа как можела сама да си обува "чипиригащника"  :D. Е, може детето, но предпочитам да я обличам по-удобно. В градината ги насърчават да се обличат и обуват сами. И по този повод Пепи "видя дебелия край". Може, но не иска да се облича. Седи си невъзмутим и си играе с нещо, без значение докъде е облечен/съблечен. След няколко по-сериозни "разговора" май престана да се прави на бебе.

Със ставането сутрин сме на периоди. Все пак си предвиждам половин час, да ги измъкна от леглата :). Добре, че градината ни е близо. Имах една седмица бонус - ставаха сами  :D.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Ноември 17, 2017, 20:18:56 pm
Бонболини, Авалон, само може да ви завиждаме за ръста  8)

Беата в нашата градина не ги насърчават, а едва ли не ги задължават да се оправят сами. Той и затова се разстройва. С тоалетната и яденето е много напред и няма проблем, ама пустото обличане.

Авалон, аз за събуждането си имам метод.
Пускам любимо филмче на телевизора (обичайно Франклин) и го пренасям от спалнята с одеалото на дивана пред телевизора (обичайно все още спящ) и лека по-лека се разсънва и започва да гледа. Така с постепенното разсънване не става и кисел. Иначе, ако не се е наспал е "ад под небето"  :lol:
Макар че, той като цяло е ранобуден и се събужда сам сутрин. Та този номер се налага рядко.

Ние днес имахме среща за "индивидуалното развитие на детето" в градината. Разказаха ни всичко обобщено по теми: социално развитие, фина, груба моторика, език.
Интересно беше.
С езика бил много напред. Използва сложни думи и прави сложни изречения, аргументира се добре със "защото". С обличането обаче е последен  :lol:. Докато другите деца се обличат след сън, той само стои и дори не моли да му помогнат. Няма никакъв интерес и желание да се облича.
Нищо ново под слънцето  8)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Ноември 17, 2017, 22:31:06 pm
Момичета, благодаря за поздравленията!

Авалон, в момента и Габи, и София са много популярни, така че не е трудно човек да ги обърка.

По мои наблюдения момиченцата се обличат и събличат сами, а момченцата чакат. Преди София ходеше на музика в понеделник сутрин и като я водех на градина, тъкмо децата се прибираха от игра навън. Понякога съм помагала на учителките да ги съблекат. И си е точно като описаното по-горе. Някои от Младежите блеят или просто сядат и чакат.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 18, 2017, 21:43:43 pm
Ох, Смайли, какво ли не пробвах -  филмчета любими, постепенно осветяване , по- от рано събуждане, по-ранно лягане, котарака и той се нагнездва при нея, да я побутва за галене.. не не и не. Дано открия работещ метод. Сънливото си е сънливо. То и на мен сутрин ми трябва час за да разбера къде се намирам.  Хубавото е че, щом излезем от нас веднага и идва настроението.
За обличане и събличане да си призная не се и напъвам. Всичко може, но вечно е на контра, вечно. В градината  се оправяла сама казват.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Ноември 18, 2017, 22:07:44 pm
Първо по темата,  Мария се събужда лесно,  сама и за буквално 10 мин.е готова, облечена. Аз съм същата ставам и съм напълно разсънена.  Обаче питайте как заспива,  просто кошмар,  никога не й се спи (на обед  не спи отдавна),  става 22, 23 часа е няма няма, сън... Сутрин в 8.00 най късно е станала.
Та сега е нова мода,  иска на голямо легло тип юношеско (такова има в квартирата)  да спи сама.  До тук добре,  пак кошмарно приспиване,  но спи сама,  аз на другото легло (засега). Но в тази стая няма отопление, палим печка в другата и отваряйки вратите топлим навсякъде. Но зимата там през нощта пада до 10 градуса (няма добра изолация,  стара дограма от която духа) И въпросът ми е какво да купя като уред за отопление - имам маслен радиатор но въздуха става много сух. Там няма комин,  не става за дърва,  климатик няма как да сложа, все пак съм на квартира.. Идеи някакви. А и не мога да разместя мебелите и да спим в отоплената стая.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Ноември 18, 2017, 22:37:03 pm
Аз съм била в подобна квартира, единственото, което горе- долу ставаше беше конвекторна печка с вентилатор и термостат, но сметката за ток... Трябва да измислиш начин да уплътниш прозорците, иначе файда много няма. Има едни неща, самозалепващи, които са точно за тази цел, май в М. Бриколаж съм ги виждала, не помня.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Ноември 23, 2017, 11:28:34 am
Включвам се тук,за да не правя нова тема.Предварително се извинявам за дългия пост,но имам нужда да споделя,за да ми олекне малко.
Понеделник 20.11,16.30 .Заемаме обичайната си поза за кърмене  на спалнята.След като приключи храненето си от едната гърда я местя на другата.Засмуква 3 пъти и се закашля,повдигам я,а тя още повече се закашля и посинява ,вече съм станала и се запътвам  към баща и в другата стая.Тя вече е по добре и той я взима и разнася из апартамента,след малко повръща .Нищо не обичайно..Слагам я пак на спалнята в един момент тя повръща на фонтани от уста,нос...Ставам вдигам я и я обръщам,нищо това е от задаването преди малко.Събличам я и се мием .Слагам ново боди,закопчаване,слагам чорапогащи,тя се отпуска и обръща очите,устните и посиняват.Вдигам я,тя е като гумена,баща и я хваща,почва да се осъзнава.Тръгваме към най-близкия спешен център-Софиямед.На излизане повръща пак.Държа я в мен на задната седалка,тя иска да заспива,обърнала съм я към мен да я гледам и се опитвам да я държа будна,повръща пак огромно количество.Стигнахме,за радост имат дежурен педиатър,учтиво я преглеждат и заявяват:Има 2 възможности вирус или епилептичен пристъп. Единият вариант в да се приберете и да вземете капки за нос и за повръщане и ако се случи пак да тръгнете за спешното на педиатрията на бул.И.Гешов за преглед с невролог или още сега да тръгнете на там.Тръгваме още сега ,разбира се.
Стигнахме,не можело да се паркира в двора,защото бил служебен паркинг,такива били правилата.Паркирай пред ВМА на м……си,връщай се обратно,нищо че си с бебе.Влизам в кабинета 2 лели не могат да се разберат   коя ще остане да ни обслужи и за това ме молят да изчакам отвън..След 10мин.идва една докторка .Изслуша ни,обясни ми че е добре да останем за наблюдение и че на сутринта ще ни направят ЕЕГ,за да се види дали е било пристъп и ще си ходим.
На следващия ден ни взеха кръв.Докторката,която ни прие пак беше на смяна,оказа се доцентка и шеф на отделението.ЕЕГ то се оказа развалено.В 13.30 направиха ехография на фонтанелата.В 15.30 ни каза ,че ще  направят ЕЕГто на другия ден.
Вчера доцентката пак беше на смяна.Тази жена явно спи в отделението,изпитваше студенти,ходи по комисии.Опитваше се да огрее на всякъде.В 9.30 ни извикаха.Защо ли си представях някаква супер огромна машина,не съм компетентна,нямам право да коментирам.Всичко беше 15мин.До обяд чакахме някой да го разчете.В 12 влезна невролога” ЕЕГто не показва да е имало пристъп,ако пак се случи идвайте на сам веднага,сега ще ви оформят документите и си тръгвате.”
В къщи сме.Още не мога да се осъзная.Не мога да се зарадвам,че всичко приключи с щастлив край.Дали защото ми се случва за първи път или заради историите на другите деца в отделението или пък за това,че една жена е оставена да огрее на всякъде,а реално не може.На къде върви всичко?Какво ще се случи когато следващите след нея си грабнат багажа и тръгнат за чужбина?Кой ще се грижи за нашите деца,за нас?Много ми е болно.Надявам се след някой ден тази тъга да отмине.
И разбира се на никой да не му се случва.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 23, 2017, 13:12:42 pm
Ох Бебешок, прегръщам те.Минавате през много трудни моменти, много.Това да е болно детето и то така без да знаеш какво му е е ужасно.Колкото до лекарите, не ми се говори, не искам да мисля, защото трябва да се гръмна.Не е само там, цялата система е на доизживяване, във всички сфери имам в предвид.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Ноември 23, 2017, 13:28:16 pm
bebeshok0326, много съжалявам, че минавате през такъв тежък момент, прегръщам те! Не мога да споделя личен опит, включвам се да ви пожелая бързо стабилизиране, дано да е било нещо моментно и дано максимално бързо да се възстанови детенцето и да се успокоите всички вкъщи! Сърдечни прегръдки от нас!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Ноември 23, 2017, 13:56:04 pm
Бебешок, много съжалявам за преживяното, прегрудки на двете ви.

Сега да ти кажа, аз като една видна хипохондричка какво ми мина през ума след като те изчетох, а и преди си споделяла, че детето връща/повръща. Та, според мен си има отявлен рефлукс, който обаче може да е толкова безобиден, защото при връщане е напълно възможно да попадне в трахеята и съответно детето да се задушава. Тя много малка и няма как да контролира това, но след като устичката й се напълни с храна, тя вместо да я изплюе може да я вдиша, преглътне и т.н.
В тази връзка, помисли дали не е разумно и една консултация с гастроентеролог. Сега обаче пак опираме до последния ти въпрос, идея нямам къде да я заведеш на читав гастро. :( Бих те посъветвала да си запишеш час за д-р Масларски в стити клиник, да му разкажеш всичко и дано той да успее да ти препоръча детски гастро или пък друго подходящо лечение.

целувки!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Ноември 23, 2017, 14:52:46 pm
Благодаря ви за прегръдките и положителните емоции,ще се опитам да си взема възможно най-много,за да се възстановя по-бързо.От цялото семейство аз си го изживявам най-тежко.Всички ми казват минало е,забрави го,а аз всеки път като тръгна да я храня е с лек страх.
И да,много е гадно да нямаш логично обяснение.
Педиатърката се опитва да ме убеди,че имала хрема и от нея.Преди 3 седмици се бяхме разболяли и тя имаше прозрачна река в нослето,защо тогава не се случи?Като тя самата миналата седмица ми каза че си е здравичка .Даже се опита да ме убеждава,че ми се е привидяло за обръщането на  очите и сините устни.Ако аз съм сляпа,то баща и със сигурност не е.Нослен секрет да съм пуснала,добре днес пуснах.
Стефи от остносно рефлукса аз също съм си го мислела и съм го споделяла не само на нейната педиатърка-била много лакома и за това повръща,не било рефлукс.Като се замисля обаче от както съм я захранила повръщането драстично намаля,а нали всички казват,че като започне захранването той намалява и може точно това да се окаже.Ще си почина тази седмица от доктори и ще го помисля.За другата седмица така или иначе имаме ходения заради мен с още 1-2 няма да ни стане нищо.Такъв е периодът явно.
Извинете за драматичния разказ още веднъж,но найстина имах нужда да споделя.Не контактувам с много майки с малки деца,а само една такава може да го разбере :bighug:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 23, 2017, 15:38:35 pm
Бебешок, настръхнах, много стряскаща ситуация. Дано остане като инцидент. :bighug:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 23, 2017, 15:46:38 pm
И според мен е рефлукс и Моника беше така.никой не ми вярваше, че е с рефлукс, но аз съм сигурна, че беше точно това.Като я захраних веднага спря да повръща, веднага!А и аз не дохранвах с кърма никога.Направих го веднъж и тя повърна всичко от-до.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Ноември 23, 2017, 18:19:51 pm
Бебешок, и на мен ми прилича на рефлукс...не мисля, че от епилепсия ще повръща на фонтан...
Прегръщам те  :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: nimika в Ноември 28, 2017, 10:58:53 am
bebeshok0326 , знам че е глупаво да питам  - ти би обърнала вниамние ,но все пак  -  да си давала нова храна или по случайност има ли вероятност някак си  детето да е лапнало / погълнало нещо - парче хартия , памуче, мъхче   или нещо подобно  , което да предизвика подобна реакция ?

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Ноември 28, 2017, 14:24:45 pm
Здравейтееее,
Как сте? Има ли вече игри в снега /поне, където го има/  :D ?
Ние засега сме добре, предстоят няколко рождени дни, ако сме здрави, ще трябва да отсяваме по малко :)
Иначе, да се оплача  :( от градината казаха, че малкият вчера /а и днес питах госпожата по телефона/ теглил от ръцете на децата играчките и моливите и дори им извивал ръчичките. Учителките са много изненадани, както и аз, защото той си е кротък и никога не е теглил така. По принцип в неделя в Ринг Мол-а беше седнал на една масичка, на която имаше много флумастери и моливи и си ги слагаше в една къщичка. Седнаха и други деца, които също взеха моливи, да си рисуват, и той започна да ги дърпа от тях от ръцете. Аз му обясних, че така не се прави, да върне дръпнатия молив, че не е негов /и т.н./, направи го още 2 пъти, скарах се и като продължи - директно го наказах като си тръгнахме. Той ревна, голям цирк беше. Та значи това продължава в детската градина. Какво да правя? При вас имало ли е някакво такова поведение? Не, че ми е драма такава, но все пак не искам да дърпа и ме е страх да не нарани някое детенце.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 28, 2017, 18:17:25 pm
Бонболини, напълно нормални неща са това.Въобще не се шашкай.Говорете, обяснявайте, но всички деца минават през етап да не дават, да бутат, удрят и т.н.Проблем е ако не се обърне внимание и се остави така, тогава вече става агресия.Моника и до момента като не хареса някое дете или е с любима играчка не я дава, пищи и бута всички покрай нея.Просто си харесват една играчка и казват моя е и не я дават на другите.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 28, 2017, 21:46:56 pm
И аз така - съвсем нормални неща и периоди. Само не знам госпожите защо са изненадани. Отстоява си желанията за притежание човека. Това, че трябва да се научи как и до къде може да стигне е друг въпрос и наш ангажимент. Навлизате във фазата "мое"  :lol: . По- би ме притеснило, ако й взимат неща от ръцете и не реагира .
И аз така наказвам  - 2-3 пъти обяснявам, ако няма кой да чуе напускаме  мястото.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Ноември 29, 2017, 08:08:45 am
nimika,чак сега видях че си писала.В близките 5-6 не бях давала нищо ново.Последно се пробвах да вкарвам жълтък и покрай него нищо друго. Педиатърката ми беше казала в рамките на 2 седмици да го вкарвам като започна от 1/4 и стигна до 1/2.Не мисля,че е от него,ако беше щеше да се прояви на 2-3ден поне.
За хартийка или пухче-тя спеше 15 мин.преди това,отвори си очите и аз я взех.Единствения варянт е преди да е заспала...
Определено и имаше нещо .След болницата започна да пропуска с ходенето по голяма нужда,имаше дни в който спеше много през деня,през ноща се въртеше  повече,в момента захранването сякаш го почваме от начало с разликата че преди имаше желание и си отваряше устата,а сега е някаква мъка.Бях пуснала секрет от нослето-чист е.Гърло,гърди и те са чисти.
А аз съм станала ужасна проверявам дали диша,при най малкото мърдане,покашяне през ноща скачам от леглото и съм в бойна готовност.През деня не смея да я оставя сама дори за 2 Мин.Тази нощ  не съм подскачала,надявам се да отминава вече тази параноя.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 29, 2017, 09:10:17 am
Бебешок, не че искам да те плаша, но ще те държи доста дълго параноята.И е нормално.Аз изпадах в ужас като се разболееше Моника от страх.И аз съм я проверявала дали диша и дали мърда, будела съм я дори.Като преживееш такъв стрес после правиш нелогични за околните неща.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Ноември 29, 2017, 10:01:57 am
Маги,няма какво да се плаша.Нали все гледам да мисля позитивно,та си се надявам да отмине бързо.
Сега пък има обрив на корема.Днес пак сме по доктори.Давала съм само тиква и синя слива.Разликата е че преди тиквата беше от тип Цигулка,сега от една позната баба,която не ги е пръскала с нищо тип Матилда.Козметика не съм сменяла.Давала съм 2-3 дни вит.С,но е 2млг на ден.
Така ще е,трябва да свиквам.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 29, 2017, 10:13:21 am
Обрива на корема си е типична алергична реакция.Моника се обрина така от пуешко и от ягоди.Ти кръмиш ли я още, да си хапвала ти нещо по-странно.Някой нов препарат за пране или дезодорант в къщи?Въобще сложно е с децата.Може да ти изпишат капки противоалергични, ще тушират нещата.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Ноември 29, 2017, 11:38:33 am
Кърмя си е.И аз си мисля,че е алергия.Аз самата до преди 5год бях с неуточнена хранителни алергии,за това и внимавам и аз какво приемам.Менюто ми не е богато.Козметика и препарати не съм сменяла от години.
Току що излезнахме от кабинета.Да съм я къпела още по-рядк.Къпя я 2-3 пъти седмично.Определено отиваме на дерматолог или алерголог още днес.Въобще не ми прилича на дерматит.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 29, 2017, 11:51:52 am
Много е малка за алерголог и почти нищо няма да ти кажат.За дерматит ти трябва дерматолог.То не пречи да отидеш и да я погледнат де.Не изписаха ли някакви капки.Според мен е направила реакция още миналата седмица като беше почнала да се задушава.Така че искай направление и вървете да я види специалист.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Ноември 29, 2017, 12:28:41 pm
Нищо не изписа.Записах час за днес в 16.10 за дерматолог.По време на бременността съм ходила при въпросната д-рка и бях много доволна.Работи и с бебета в поликлиниката на ВМА и 20 ДКЦ.Ще пиша после.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Ноември 29, 2017, 19:52:31 pm
Дерматолога каза ,че съм я претоплила.Обясних и и за предишните петънца и как според педиатърката има атопичен дерматит.Каза,че на базата на това което вижда в момента категорично няма такова нещо и че кожата и е в перфектно състояние.Опита се да ми обясни какво представляват пъпчици при алергия от храна,за да съм подготвена ако се случи.Ореписа и едно кремче,което не е лекарствен продукт и че просто с него ще трябва да мажа по-дълго време.Като цяло съм доволна от отношението и този път.Ще наблюдавам в следващите дни.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 30, 2017, 15:48:08 pm
Бебешок, радвам се че си попаднала на свестен лекар на който да имаш довери.Да нацелуваш беборана и дано успееш да се успокоиш.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Ноември 30, 2017, 16:31:05 pm
Бебешок, дано се оправи бързо бебка и да нямате такива проблеми повече :)
Алек от вчера пак е в къщи... :) 4 дни ходи, вчера се разплака, че няма да е на градина, здрав съм, мамо само сополи имам :lol:  водих го в работата да го види УНГ много гъст секрет му се стича, пуснах му и микробиология, да видим...инак няма температура, жизнен е, малко апетит няма, но е нормално като не може да диша... като Дарт Вейдър е... :lol: горкия
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Ноември 30, 2017, 21:17:22 pm
Ох, теззи пъпки и обриви много ги объркват педиатрите. Атопичния дерматит за нищо го нямат вече.
Бързо да се оправяте Бебешок. Помисли и за претоплянето.

Иначе да и Нора е със сополи, ама вървят назад и едно кашляне е като заспи, мъка.  Дойде сезона . Аптекарите са доволни. А като гледам в гтадината що мокри носове и кръшни покашляния, няма какво друго да се очаква.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Ноември 30, 2017, 21:34:16 pm
Вярно за нищо го нямат този дерматит.А претоплянето е заради педиатърката пак :D.Последните 2 седмици не спира да ми чете конско как съм я обличала тънко.На 5гр.е с боди, чорапогащи (дебели),подплатени дънки и яке,в количката е завита с тънко одеало има и човалче.Онзи ден на - 5 боди, чорапогащи  и отгоре космонавт.Колко повече да я обличам?В къщи държахме 21-22гр,от миналата седмица вдигнахме на 23-24.Явно в къщи и е топло.Мисля през ноща да намалям парното
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Ноември 30, 2017, 22:34:33 pm
Топло е, ние сме на 21 градуса навсякъде. От бебе е така.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Ноември 30, 2017, 23:15:22 pm
Бебешок, 23-24 е много топло...аз вечер в спалнята го намалям на 17 и пак ми е топло ...малко се притеснявах, че той се отвива и му е летен чувала,но пък винаги е топъл като го пипна, та явно не му е студено и на него...
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Декември 01, 2017, 08:24:26 am
Благодаря ви момичета.Предориела съм мерки вече.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Декември 01, 2017, 13:33:21 pm
Сдружение "Зачатие" кани своите членове и приятели на Коледно парти на 16.12.2017 от 18.00 часа в ресторант "Tozzi onzzi", бул. Йерусалим 6, ж.к. Младост-1 в София.

Молим всички, които искат да присъстват, да се запишат в темата. За децата ще се погрижи аниматор.

Нека се повеселим от сърце и да дарим надежда заедно! По време на Коледното парти ще бъдат изтеглени имената на двойките, които ще получат финансова помощ от сдружение "Зачатие" в рамките на традиционната благотворителна кампания "Коледно желание".

За записване ЛС на мен :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 01, 2017, 19:54:48 pm
Бебешок, аз обожавам 23-25 градуса вкъщи и да си ходя по къс ръкав. Обаче и аз забелязах, че на Дани му е по-добре на по-студено, особено като спи.

Маги, пиши ни мен и Дани за коледното тържество  :P Само да сме здрави и сме там. Трябва ли да платя предварително и на кого?

Да ви го "похваля". Такова пищене, хапане и драскане (за около 5-10 мин) заради адвент календара, защото не му давам да отвори други капачета, освен за 1-ви декември.

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Декември 01, 2017, 21:08:52 pm
Смайлс, остави го да отвори всички прозорчета, щом иска. Обясни му как е. Другата година ще разбира повече. И София първата година отвори всичко наведнъж. :-)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 02, 2017, 13:44:28 pm
Обясних му и разбра, но му трябваше време да се примири  :P, днес вече нямаше проблем. 
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Декември 02, 2017, 14:08:04 pm
Пиша ви Смайлс :)

Аз имам друг тип адвент календар.Едно чувалче залепено на хладилника и всяка сутрин ако е слушала има бонбон, а ако не камъче.Нещо като чорапите по камините.Не помня кой ни го подари миналата година и тая влезе в употреба.За сега имаме 2 бонбона ;)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 02, 2017, 15:41:36 pm
Маги, и аз мислех така да направя - торбичка и всеки ден да слагам една малка играчка (животинче на Schleich), че не съм фен на бонбоните. Но сметнах, че ще се разоря  :lol:
Най-малките са по 7.90 лв. за бройка. Изпуснах черния петък в Хиполенд и се отказах.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Декември 09, 2017, 14:41:02 pm
Здравейте момичета, как са децата?Купихте ли подаръците?Украсихте ли елхите?
При нас декември е доста динамичен.Подаръците са купени, всякакви кули тип Рапунцел, Елза и т.н. Мисля да я заведа на един Коледен театър и на един Коледен концерт, дано ни се получи.Чакаме си снега, ама за сега няма.

Иначе е станала на моменти ужасна.Разбира, знае какво искам и прави всичко на опаки.Като не и харесва нещо бута, пищи, хвърля, ужас.Говоря, обяснявам и дано скоро отмине този период.В градината има приятели, тича напред да играе с тях.Каза ми че съм и скучна :) Спокойна съм.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Декември 09, 2017, 22:24:12 pm
Елхата я украсихме още миналата седмица. С подаръците зациклихме - Нора иска братче  :?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Декември 09, 2017, 23:09:27 pm
Здравейте :)
Добре, че е Маги иначе не се сещаме да пишем :wink:
Офф, не знам как сме миналата сряда го спрях заради секрет стичащ се назад с идеята в понеделник да го пусна...то пък хем студено бе, хем не беше се оправил съвсем имаше сополи и от сряда ме тръшна мен, ужасно кашлям с бронхит съм, а той спря сополите и взе да кашля... ще се гръмна вече...нямаме температура, ни сополи само гадна кашлица отхрачваща...та се чудя в понеделник дали да не го пусна вече на градина... елхата и ние миналата седмица я украсихме, подарък не съм му купила, бях взела от дървените писти с идеята за подарък ама с това стоене в къщи си му я извадих та и колички ходихме да купуваме за пистата и явно друго ще е за под елхата :wink:
Авалон чуден подарък иска Нора не зацикляйте, а действайте :wink:
Ходихме на немския коледен базар като се наспа...ама не съм очарована нещо...
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Декември 10, 2017, 16:23:21 pm
Авалон, нормално е за тях в момента и Моника е на тази вълна.Иска братче или сестриче.Само за това говори.

ние подаръци сме купили.Имаме на дневен ред една кукла Уинкс, една кукла Рапунцел, една писта с колички по нейно желание и пистолет(пак тя си го поиска), това са все от баби и чичовци подаръци.Ние с баща и сме по-скромни взехме и халат за баня, че нейния умаля.

Алекс, не знам какво да те посъветвам.И Моника ми хърка, но не мога да седя все в къщи с нея.Ще я пусна и се надявам да се оправи, ама като гледам как бухат децата в детската е по-вероятно да се влоши.Каквото такова!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Декември 10, 2017, 22:22:45 pm
Така,  а моята хубавица  иска син робот с червена маска :)
Какво е това чудо,  да ми помогнете ако може.
С кукли не играе, иска докторски и полицейски комплект и робота. Е тук направо  зациклих..... Братовчедите ще купят докторската чанта.  Баба й полицейско... Ама аз от къде да поръчаме този робот?????
И тя е пак със сополи,  без температура,  без кашлица или някакви други екстри,  просто сополи и пак не я искат в градината. Е ама майка не може непрекъснато да я гледа :(
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Декември 10, 2017, 22:55:07 pm
Аз бих направила една микробиология, хем за лична консумация, ако има нещо да го ликвидирам с подходящите капки, хем ако е чиста , да им връча бележката заедно със щерката и да си гледат работата. Само се чудят как да си намалят работата значи. Сопола сам по себе си не значи болест. И Нора ми е с едни такива сополи току се появят без нищо друго и изчезнат , преди две седмици с нощна кашлица. Пръскам кога се сетя с един инфлуназал, с него и без него все тая. И пътеката към градината, още няма отсъствия пу, пу.  Обаче сутрин като влезем във фоайето имам чуството че ги виждам чак вирусите, то е кихане, кашляне, подсмърчане, та съм в "трепетно" очакване... нищо ново.
Тоя син робот с червена маска да не е някаква модификация на Спайдърмен, да е видяла нещо такова?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Декември 10, 2017, 23:17:07 pm
Стоека, тоя син робот да не е от някаква анимация...pj masks гледа напоследък Алек, да не е от там...утре май ще го пусна и каквото такова...в четвъртък им е тържеството дано издържи до тогава.. сега трябва спешно да мисля подарък за там..инак ние яке, панталон и ботуши купихме онзи ден, сменихме му кошарата с легло- кола та сега и чаршафи и завивки на спайдърмен ще купувам ама не върви в градината тези подаръци да ги нося :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Декември 11, 2017, 00:52:09 am
Не знам, детско вкъщи не пускам или за половин час и то за принцеси гледа. Нещо от градината ще да е, понеже няколко пъти отивам доста рано и децата наредени на столчета гледат телевизия :( а госпожата се мотае нанякъде.
И едни намеци как сборни групи ще бъдат по Коледа и след Нова година и как е тежко на децата..Аз колко отпуск имам??? И приключваме годишно и инвентаризация..
За микробиология не се бях сетила, ще й пусна, благодаря.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Декември 11, 2017, 09:25:53 am
Стоека, хич не им се връзвай на намеците.Много им обръщаш внимание и те за това си го позволяват.При нас ще са сборни групи сигурно, но от сега знаят, че Моника ще я пусна да ходи.Дори и да съм в къщи(което е малко вероятно), тя ще ходи защото в къщи изтрещява с мен.

Виж следните неща PJ masks, Спайдърмен или някой Трансформър.Погледни коя телевизия дават детска като я взимаш или питай госпожата, за да знаеш да се ориентираш какво точно е видяла.

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: petqst в Декември 11, 2017, 19:44:56 pm
Така,  а моята хубавица  иска син робот с червена маска :)
Какво е това чудо,  да ми помогнете ако може.
...
Стое, Стаси каза че не знае за такъв робот. Каза, че може би от трансформърс нещо или Рейнджърите????
Виж тук :
https://www.google.bg/search?biw=1366&bih=662&tbm=isch&q=%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%81+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8&sa=X&ved=0ahUKEwjo9rGYwILYAhVQY1AKHakpA3UQhyYIIw (https://www.google.bg/search?biw=1366&bih=662&tbm=isch&q=%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%81+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8&sa=X&ved=0ahUKEwjo9rGYwILYAhVQY1AKHakpA3UQhyYIIw)
или тук:
https://www.google.bg/search?q=&tbm=isch&tbs=rimg:CWDHLn66-zguIjiq4PR_1Hmxs4tyQwFuZnDOwpP2YBhiBJm7pGKAEXNxUEaS6AjufnKGrnlZzlL2ILhMVjP75S_1pb4yoSCarg9H8ebGziEX3GKSlQ838VKhIJ3JDAW5mcM7ARmPb7Q5NSRg4qEgmk_1ZgGGIEmbhEeVWGY2KbfvioSCekYoARc3FQREbgnAOH9LjOVKhIJpLoCO5-coasRXj9XqfwaqqwqEgmeVnOUvYguExEHrgR7flhTnioSCRWM_1vlL-lvjEY9sq0dw95bH&tbo=u&sa=X&ved=0ahUKEwiZyp_-v4LYAhWJmbQKHS3NBIQQ9C8IHw&biw=1366&bih=662&dpr=1 (https://www.google.bg/search?q=&tbm=isch&tbs=rimg:CWDHLn66-zguIjiq4PR_1Hmxs4tyQwFuZnDOwpP2YBhiBJm7pGKAEXNxUEaS6AjufnKGrnlZzlL2ILhMVjP75S_1pb4yoSCarg9H8ebGziEX3GKSlQ838VKhIJ3JDAW5mcM7ARmPb7Q5NSRg4qEgmk_1ZgGGIEmbhEeVWGY2KbfvioSCekYoARc3FQREbgnAOH9LjOVKhIJpLoCO5-coasRXj9XqfwaqqwqEgmeVnOUvYguExEHrgR7flhTnioSCRWM_1vlL-lvjEY9sq0dw95bH&tbo=u&sa=X&ved=0ahUKEwiZyp_-v4LYAhWJmbQKHS3NBIQQ9C8IHw&biw=1366&bih=662&dpr=1)
Ние все още подаръци не сме купували :( Всичко ще е в последният момент, че нещо не може да си избере - все иска неща, коѝто са мнооого скъпи - дори и Дядо Коледа не може да си го позволи :)
За ДГ - Стаси винаги ходи - не ме интересува дали са сборни и че не им се работи :) Плащам си да е там и това е! Друго си е сред децата :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Pav-la в Декември 11, 2017, 20:47:12 pm
Не е точно с червена маска, но Iron man?
https://www.google.fr/search?q=iron+man&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwji7_37zoLYAhVGPFAKHXOeAa8Q_AUICigB&biw=1366&bih=637#imgrc=vFQrPZwJFhgceM:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Декември 11, 2017, 21:41:37 pm
Стоека, хич не им се връзвай на намеците.Много им обръщаш внимание и те за това си го позволяват.
Точно така. И в нашата градина ще са сборни групи. Връчиха ни едни списъци да отбелязваме кои работни дни и дали ще присъстват децата ни. Навсякаде нашляпах "да", без  да се замислям предварително.
 Днес мен лично ме изненадаха приятно. Събирали са се по две групи  - една големи и една малки деца. Големите са разказвали на малките приказки. А в сряда са поканени баби, те да разказват приказки, ама не модерните приказки, а такива, каквито те помнят от своите баби.  Нашата баба обаче днес се прибра грипава и за сряда няма да е ок ... язък.
Ние отложихме за следващия уикен тура за подаръци. Братчето отпада. Другото желание е .... juice ...  :lol: не мога просто  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: petqst в Декември 11, 2017, 21:50:46 pm
Хаха, вярно и това щях да казвам: И Стаси мрънка за братче или сестриче, а може и двете... Но за Коледа нищо не е казвал  :wink: Може би като разбра, че чичо доктор ще каже кога ще дойде и сега само чака....
За ДГ - винаги го пиша, че ще посещава! Ако излезе нещо - и ще пътуваме, предупреждавам ден, два преди това и толкова :) Винаги съм се чудила на майки с по-големи деца - ами каката /баткото/ си е в къщи, защо не и малкото да е?  8O
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Декември 11, 2017, 23:26:31 pm
Петя, веднага ти отговарям да не се чудиш :lol: .... защото каката или баткото могат да се гледат сами, ама малкото кой да го гледа, когато ти си на работа...
На нас още нищо не са ни казали, но предполагам че и те ще са сборни групи...той няма да ходи, има си баби да си го гледат :lol: ... лесно е като са пенсионери, ама с Вера какви гимнастики правехме, защото работеха още...ужас, не искам да си спомням чак..
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 12, 2017, 06:31:00 am
И според мен е Pj masks.
Ние ходим на солна стая от тази събота до този петък съм планирала (след градина) и там пускат детски филмчета. Върви точно това с маските и Дани иска да му го свалям сега.

И в градината на Дани като влезнем само се чува едно кашляне и подсмърчане. Такъв е сезонът. На него му тръгнаха леки сополки в петък, но да чукам на дърво минаха на бързо. Може би и солната стая даде резултат, въпреки че там вътре само моя нос се разтича от солта  :lol: не и неговият.

Онзи ден, писах, писах, но нещо не успях да го постна.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Zlateto ♡ в Декември 12, 2017, 16:07:33 pm
Момичета, можете ли да ми препоръчате добър алерголог в София? За дете на 4 години с хронична уртикария, която последните месеци не успяват да овладеят. Аз само за Мустаков съм чувала разни препоръки, но ако вие може да ми помогнете с опит и впечатления, ще съм благодарна.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Декември 12, 2017, 21:18:32 pm
Петя, при моите случаят е друг. Ако малкото чуе, че голямото ще си е у дома (ваканция), и тя не иска да ходи на градина. И направо ги оставям и двамата вкъщи. В петък тя ходи на пиано и без това я взимам преди два часа и понеже родата от София ни е на гости и й казах, че няма да ходи на градина (тъкмо да си спестя времето за водене и взимане, което никак не е малко).
И не, и голямото не иска да седи само у дома, въпреки че е на 8 г.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Декември 12, 2017, 21:43:20 pm
Мами помагайте. Имаме прозрение. Коледното желание на Нора в градината е "кукла мама".  Погледнах набързо в нета и ... нищо толкова тематично.  Зачетох се в таблото с исканията и на другите деца - повечето са хм интересни да го кажа: "пиленце В яйце",  " пушка БЕЗ патрони", "нещо за готвене", "червен подарък",  ..., не ги запомних,  трябваше да снимам. Да имах малко време и в другите групи да почета от бисерите  :lol: :lol:

Злате, дано някой помогне с инфо.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Декември 13, 2017, 09:08:34 am
Здравейте,
Писах, писах, но нещо не се запамети.
Ние сме добре, Слава Богу - отвреме-навреме прокашля и някой друг сопол, но не е драма /както миналата година/. Ходи с голямо желание, няма претенции за нещо по-специално, но го забелязах, че сега е на тема ракети и космос, та ще търся нещо такова. На 19.12. ще идва Даду Леледа /в превод: Дядо Коледа  :lol:/ и ще му донесе ракета или хеликоптер. Другите неща - най-вече дървени, ги накупих от Lidl и на 25.12 ще има много подаръци под елхата. Декември освен това имаме и много рождени дни и забави и трябва да отсяваме, че не смогваме вече  :D
Нашата градина още нищо не са никазали как ще работят по празниците - аз съм в почивка от 22.12 до 01.01, ноооо искам той да си ходи на градина, защото там определон му е интересно, а мама си е дала 2 дни само да лежи и да почива  :wink: Друг е въпросът, ако са сборни групи и има много по-големи деца, дали да го пусна пък, защото главата му трябва да се пази много поне още 1 година  :?
Злате, не мога да помогна с алерголог  :?
Смайли, при нас веднъж солната стая ни докара много бели, но ние го заведохме недоизлекуван и много му влоши положението - секретите слязоха надолу и т.н. , затова вече не го водя.
Авалон, нещо такова ли?
https://www.hippoland.net/simba-steffi-love-kukla-bebe
Поздрави и много здраве на всички  :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 13, 2017, 20:57:43 pm
Хаха, Авалон  : :lol:
Страхотни са децата в желанията си!
Дани иска “релси, влакове и къща”  :lol:
Обаче в градината не ни питат какво иска. Те ще им купуват подаръци, та да видим...

Бонболини, наистина ли от солната стая е дошло влошаването?!?!?!
Да не помогне, съм ОК, обаче да се получи обратен ефект е мега гадно.

Четох коментари, че защото се водят болни деца, могат да се заразят другите, но уж се отрича това. Казват, че там вируси не могат да виреят. Средата била стерилна.
Пише, че не трябва да се водят деца в остра фаза на боледуване, но при нас единият път имаше и детенце с температура.
Засега да стискам палци, всичко е наред.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Декември 13, 2017, 21:49:10 pm
Смайли, не знам. Не мога да потвърдя на 100% , но изрично ни предупредиха да е здрав. Той тогава не беше напълно здрав и веднага след процедурата мина на антибиотик и всички секрети му бяха слезли надолу. Но той и тогава си боледуваше постоянно.  Аз го свързах тогава със солната стая.  :( Имахме даже закупен пакет от 10 поцедури,  бяхме минали 3 и от тогава не сме го водили... Дано на Данката си му помага, защото и четох само положителни отзиви за тези процедури :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: stoeka71 в Декември 14, 2017, 13:42:32 pm
Благодаря момичета, май съм на път да разгадая мистерията. Или е спайдърмен или онези роботи :)
Златни сте, като й показах маска на Спайдърмен, каза да ама и сиво има, та ще са роботите. Сега търся така играчка, засега стикери намирам. И пистолет иска госпожицата. Вкъщи ходи с разпусната коса веят се къдрици до кръста, препасала една сабя и на лицето маска на робот :) Представете си картинката и виковете ;)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Декември 19, 2017, 09:39:54 am
Стоека, разбра ли кой герой е?

На Моника и предстои дядо Коледа в четвъртък.Нямам търпение да дойде и да ми разказва какво е станало там :) Абе много искам да идва Коледа вече, да раздадем подаръците да си починем малко :)

За солните стои ми е много полезно това което споделяте.Аз много исках да я заведа, но тя се закрепи за сега и ще изчакам.

Усмивки, много се радвам, че се видяхме на живо.Ще ви чакам на ДРЗ <3 Дани е прекрасен!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Декември 19, 2017, 18:35:20 pm
В нашата детска градина Дядо Коледа вече пристигна и раздаде подаръците, беше в петък миналата седмица. Децата много си харесаха подаръците  :).
Сега с нетърпение очакваме коледното тържество в края на тази седмица. Ще бъдат зайчета, тези дни правих заешки ушички и умувах как точно да са облечени  :).  Голяма емоция около първото им тържество- пеят, повтарят си думичките, показват някакви странни танцови стъпки  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Декември 19, 2017, 20:47:14 pm
И в нашата градина беше миналия четвъртък... много са сладки с тези емоции :lol:
А Дани на Смайл още от малък бе сладък, а сега като говори вече сигурно е още по-сладък :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Декември 20, 2017, 08:56:53 am
О Марси, твоите госпожици са големи чаровници!Със сигурност ще е голяма емоция, за цялото семейство това тържество.Тук няма да има такова за родителите, а само вътрешно за децата.

Алекс
, оздравяхте ли?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Декември 20, 2017, 16:30:18 pm
Маги, не сме.. аз от днес съм на антибиотик вече, Алек от събота е на село при баба си и тя казва, че е по-добре той имали 10 см. сняг и се пързалят с шейна :lol: ще се оправим... трябва, че в събота и ние отиваме при него :)
Марси, да покажеш "зайчетата" след тържеството и ние да ги видим.. :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Декември 20, 2017, 17:12:15 pm
Марси, да покажеш "зайчетата" след тържеството и ние да ги видим.. :lol:

разбира се   :D
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Декември 22, 2017, 20:45:37 pm
Привет на всички  :P

Чакам си тук аз отзиви от коледните тържества на децата  :P Марси, Маги, останалите момичета?
Двете момиченца на Марси са уникално сладки госпожици - нежни, добри, усмихнати   :heartbeat:
Много съжалявам, че Мони я нямаше да ги запознаем с Дани. Но най-искрено се радвам, че видях Маги  :P
Алекс, да дойдеш и ти следващия път, както и другите момичета. Много хуабво празненство беше.

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Декември 22, 2017, 22:52:40 pm
Смайл, обещавам :) просто бяхме болни инак щях да дойда с Алек...
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Декември 23, 2017, 19:01:08 pm
Партито в градината мина супер!Моника доволна, има хубава книжка и четем приказки от нея.Имаме и снимка с дядо Коледа.Същия ден я заведох на КОледен концерт организиран от КИРМ Плевен.Изкара почти целия концерт, само на две произведения играхме във фоаето, а когато запяха малките деца от една вокална група тук се препарира.Та ще я правя певица, хахахаа.Тя много пее и то вярно, има музикален слух и усет, и беше въпрос на време да намеря къде да я запиша, защото тук не приемат под 5-6 годишни.
Правихме и коледни сладки рунд 1.Щастлива и доволна беше изяде почти всичките.Имам джинджифилова къщичка готова от Икеа и мисля утре да я сглобим.Да видим ще оцелее ли!

Усмивки, взаимно е че се видяхме и запознахме.Аз се чувствах все едно те познавам от години и реално е така!Беше за малко, но качествено.Мислете за ДРЗ Плевен!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Декември 24, 2017, 17:27:36 pm
Мили момичета и момчетча, минавам да ви пожелая весело посрещане на Коледа! Много здраве и щастие, нека в тази нощ всяко ваше желание се сбъдне.

 
mc101
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Декември 25, 2017, 21:31:31 pm
Честита Коледа, бъдете здрави и благословени!  :) ornaico1 tree2a
И да ви покажа зайците  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Декември 25, 2017, 23:43:31 pm
Весела Коледа! Нека бъдем здрави, смирени и по-добри, да има мир и разбирателство в семействата ни!
Марси, страхотни са "зайците" пу-пу :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Декември 26, 2017, 11:08:59 am
Весела Коледа на всички малки и големи.Бъдете живи и здрави.Радвайте се едни на други
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Декември 31, 2017, 00:57:39 am
Аз да намина да си похваля порасналото момиче. Голямо чудене беше с този нощен памперс, но тя каза, че ще го махне, като стане на 5 г. След като няколко пъти бяхме опитвали и дни наред перях цялото легло, решихме да изчакаме. На рождения си ден си легна без памперс. Първите две седмици я водехме полузаспала до тоалетна преди да си легнем ние. После не сме я будили. Е, случва се, макар и рядко, да се напикае през нощта, но наистина вече спи без памперс. Явно ставало, като си решат. Скорпионска му работа!

Весело посрещане на новата година!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: rumyanau в Януари 01, 2018, 00:54:12 am
Честита нова година, момичета и мъничета :) Много да сме здрави и да се слушаме :)

Марси, прекрасни зайчета :)

Блу, браво на госпожицата, спазва обещанията си :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 02, 2018, 10:22:53 am
Честита нова година момичета.Да са много здрави и щастливи децата ни!

Руми
, как са момчетата?

Марси, разкошни са девойките!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: alia_alia в Януари 02, 2018, 10:42:03 am
Честита Нова Година! Пожелавам на всички деца, мами и татковци много здраве, късмет и любов!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 02, 2018, 19:57:18 pm
Честита Нова Година и от нас!!!! Бъдете здрави, обичани, щастливи.., красиви и богати в душите!!! И всичко това в пъти за децата ни!!!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 03, 2018, 09:54:29 am
Леле, прекрасна и пораснала Нора!Малък разкош!
Какво ще правите за рождения ден?Подаръците какви ще са?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 03, 2018, 21:27:37 pm
Ох, Маги, не знам. Чаках да минат и новогодишните дандании. Ето, че снощи се завърнахме и трябва пак да се мисли за празненства и подаръци. А главата ми е чисто празна. Една конска глава на пръчка бях видяла преди време и се сетих, че постоянно яха метлата и препуска из нас С баща й се счепкахме в Джъмбо покрай коледните подаръци - искаше да й взимаме робот..., не успя да ме съгласи. Има време ще мисля, може и тя да ме надочи някак си.Не знам  за градината трябва ли подарък. Торта не може. Хартиените не ги харрсвам. Някакви пакетчета ще направя май. Ще говоря с госпожите, но сега са сборни групи и нашите ги няма. Детско парти няма да има, защото до сега не е ходила и не знае що е то, та ще й го спестим и тази година  :wink: Е торта и свещички - за къде без тях. У дома с най-близките. И така.

Нещо съм изтръпнала, грипа е ужасен тази година.

Благодаря. Колко малко  - една диадема ... и сияе. Деца ..
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Януари 03, 2018, 23:21:31 pm
Авалон, на тази възраст вече може да играе с Плеймобил.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 04, 2018, 09:35:05 am
Да Блу е права, Плеймобил или Лего.Моника има 2 броя Лего Френдс и макар да е за 5 годишни тя успешно играе с него, наредила го е на масата и не дава да се пипа там  8O

Обаче, нашата девойка иска писта с колички, купихме и за Коледа, сега искала още по-голяма писта и още колички!Хубаво, ще вземем още части за тая и ще я направим по-голяма.Но започват въпроси от баби, лели и т.н. какво да и вземат  :( а честно нямам нужда от още играчки в къщи, ама никаква!

За партито, нея редовно я канят и тя много добре знае какво е това.Даже преди Нова година бяхме на такъв рожден ден и я облякоха като Пепеляшка. Но аз не искам детски кът, чудя се за поредния празник в къщи, хола ни е за ремонт има играчки като детски кът, само дето трябва да осигуря храната  :?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 04, 2018, 15:49:05 pm
Благодаря за идеите, не си пада по този тип Нора, но ще помисля все пак.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 04, 2018, 16:26:29 pm
И аз не знам Авалон, не мога да преценя и Моника какво харесва.Е има две кукли ми не играе с тях, има лего с него повече играе.Но тя предпочита да рисува, оцветява, да реди пъзели и да тича!Може цял ден да тича из апартамента и да се гони с някой  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 04, 2018, 21:37:05 pm
Маги, същата работа. Само където въобще не се интересува от пъзели. И пак така две кукли - едната влачеше за плитката няколко дни, един ден отиде с нея на градината и толкоз, а аз тъкмо се зарадвах.... С другата си ляга само. Пее на един микрофон, ама само едно и също нейна си измишльотина, с възходяща градация, преминаваща в крещене и вече ми се прокрадва мисълта да повредя говорителя .  Много ми се ще към ролевите игри да се насочи, ама кой ме пита мене. Добре ще помисля коя тематика би я привлякла, било лего или плеймобил, но да няма подреждане, че се изнервя . Днес се замислих за дъска за рисуване и магнитна с букви и цифри. Свекърва ми онзи ден каза, че се опитала да спелува дума от рекламен надпис на чаша, често се спира и посочва букви когато сме навън ... не съм някаква амбиция, ама ако има интерес да го уловя.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Януари 04, 2018, 22:26:46 pm
avallon, много е пораснала Нора, прекрасна е!

А последният вирус наистина е ужасен. Децата изкараха на антибиотик празниците. Тъкмо им мина тържеството в детската градина (в последния ден преди ваканцията) и на следващия ден вдигнаха температура. Така тежко не са боледували досега- температура до 39.5, жестока хрема, кашлица..... Вече нямат температура, но ги оставих и тази седмица вкъщи, усеща се, че не са съвсем здрави и се опасявам да не ги повтори.

Моите момичета също не играят с кукли. Сега най-вече оцветяват, пъзели и конструктори харесват също. За Коледа им взехме от Лидл комплект перфоратори, печати, блокче и от малките магнитни дъски. Много си харесаха подаръците. За Нова година - тротинетки с три колелца, също много се зарадваха, карат си ги вкъщи засега :) 
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: rumyanau в Януари 04, 2018, 23:01:23 pm
avallon, страхотна усмихната принцеса, браво :)

Маги, добре са момчетата, вилнеят, растат. Голяма комбина са станали, копират един от друг всичко. Поне по Коледа намазах двойна доза обич :) Малкият е в любвеобилна фаза - по десет пъти на ден ми казва "Много бичам мама" и ме целува. Големият и той да не изостане - и той ме обича. Разтопих се от кеф :)

Марси, бързо да минават болестите. Моите и те не спират да кашлят, но поне минава без усложнения засега.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 05, 2018, 09:33:15 am
Авалон, виж тази дъска http://www.ikea.bg/childrens-ikea/children-3-7/Childrens-Toys/Arts-and-crafts/mala-24267/50021076/ нашите са взели нея за Моника за празника и.Понеже и нашата много рисува.Щом се изнервя от подреждането по-добре май Плеймобил, в Легото много се подрежда, гради се, то си е конструктор. За микрофона, точно поради казаната от теб причина много се колебая дали да и взема такова чудо.Много пее,но не съм сигурна, че искам да е толкова силно, че да я чувам в целия апартамент  :lol:

Марси
, бързо да оздравяват девойките.Ужасни са тия вируси, аз се моля да я пропусне тоя грип Моника. Тротинетките са един страхотен подарък.

А споменах ли, че в съседната група има скарлатина, те са врата до врата и се засичат с децата, и аз тръпна да видя на къде ще отидат нещата.

Руми, страхотно е това.Представям си ги колко са пораснали и как те нападат да ти се радват.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Януари 05, 2018, 23:35:06 pm
Здравейте и от мен.Последно време не ми остава много такова,за да се включа.Малката стана много злояда и храненето ни е голяма мъка.Надявам се да е период.

Мисля да я запиша на ясла тази година(София),регистрирах се,попълних данните ....Малко не ми става ясно или поне искам потвърждение,че правилно съм разбрала :В календара виждам,че има няколко класирания(което е нормално),актуализация на данни,затваряне на система....
Това означава ли,че сега въвеждам едни данни,минава класирането,не ни приемат,но на следващата дата/класиране мога да сменя данните?

На всички болни дечица бързо да оздравяват.

По повод на рисуването ,ако ви се влагат малко повече пари  бих предложила една боя/латекс .Боядисва се стена или част от нея(има различни цветове),има специални маркери и гъби, може да се рисува и трие.Мисля,че ще е голямо забавление за малките ,даже обмислям варианта да направя едно кътче за малката след време,ако тя не го използва аз със сигурност ще се забавлявам(обичам да рисувам).Escreo се нарича.Имат си сайт с обяснение и цени.

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: rumyanau в Януари 05, 2018, 23:48:35 pm
Бебешок, правилно си разбрала за кандидатстването за яслите. Успех! А за рисуването по стените ние измислихме друг вариант  - залепихме фолио (от тези, с които се облепват мебелите, ако се сещате). Фолиото е бяло и лъскаво, на мен ми прилича на дъска, децата рисуват с цветни маркери за дъска. Трием с кърпа. В началото имаше голям интерес, но сега поутихна и мисля скоро да махна фолиото да видя има ли щети по мазилката :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Януари 06, 2018, 00:41:36 am
Бебешок, на мен ми прилича вашето неядене на период, в който излизат зъби.

Маги, при нас в съседните групи имаше скарлатина и въшки. В нашата не е имало. Въшките май са плъзнали в три групи на градината от септември. Моята приятелка се оплака, че от щерката са хванали и те (децата и бащата имат много гъсти коси, аз щях да ги подстрижа, ама той пък не дава) и сто пъти й връщаха детето, защото намерили гнида. Накрая след бронхити и болница, тя успя да се върне на работа, където й връчиха заповед за напускане. Да знаете, че и в Германия ги вършат тези неща и не гледат с добро око на майките с малки деца. Нищо, че детето е на пет години, не е бебе вече, ама е болнаво.

На моите им подариха караоке, но аз го скрих. Нямам никакво намерение да им го давам. И без това и двамата се надпреварват кой пее по-силно във високите октави. Твърдо нье. Не ми трябва таралеж за възглавница.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Януари 07, 2018, 00:02:16 am
Честита Нова година на всички! Желая на всички най-вече здраве и нови дечица в тази темичка.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Януари 07, 2018, 18:56:29 pm
Руми ще ми трябва голямо стискане на палци за тези ясли.Много се надявам да ни приемат,но си мисля,че шанса е малък.Ако не направо не ми се мисли,нямаме удобни частни ясли и ще е приключение.
Блу дано да е от зъбите(още нямаме такива).Единственото което яде е инстантни каши и малко плодови пюрета.Каква е тази стачка,какво е това чудо вече 20 дни незнам.Пробвах с 2 кухни,да правя като супички,домашни и купени пюрета,с/без жълтък,с/без месо,не и не...дори и любимата и тиква не я иска вече.А е гладна,кърмата явно не я засища ,защото изкарва все по-малко време с нея.Замислям се дали да не включа АМ поне да е сита,ако въобще го иска.
Ще мине и това.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 08, 2018, 09:50:31 am
Ох Бебешок, ама и твоята госпожица има характерче.Дано бързо минават тези стачки и скоро да си прояде нормално!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Януари 08, 2018, 12:00:59 pm
Здравейте,
За много години :)
Бъдете здрави и щастливи :)
Ние сме добре, малчо си ходи на "Гадинка" /в превод - градинка/, имаше начало на ларингит около Коледа, ама бързо му мина  :wink:. Иначе си получи много подаръци, играе си с всички, ама като цяло предпочита като се върне от градината да тича и беснее из нас  8O. Ходихме на Витоша с лифта и много му хареса, возихме се на шейна, яде сняг, опитва се да ни цели с топки, голяяяма забава. Сега нещата долу-горе влизат в нормалния си ритъм след голямата ваканция, че иначе заспиваше късно след обяд, а вечерта откарваше до 22,30-11ч, а ние с баща му припадахме преди него. Явно в детскта доста се уморява, защото в 21,30ч е заспал.
Бебешок, и при нас имаше период на около 15-20 дни, в които не искаше да яде нищо друго освен адаптирано мляко и каши /а беше захранен доста рано/, отказваше всичко друго или плюеше и просто полудявах. После започнах да го оставям да огладнее повече и така постепенно започна да си яде всичко. При нас зъбите никога не са оказвали проблем, така и не разбрах кога какво изникна /е, освен първото зъбче/.
Поздрави и прегръдки :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: beata в Януари 08, 2018, 14:33:15 pm
Здравейте, момичета! Честита Нова година и от нас! Да сме живи и здрави и много щастливи! А децата ни още повече :).

Много са сладки зайчетата на Марси и фурията Нора.

И ние, тъкмо си изкарахме коледното тържество в градината, и се прибрахме с температура. Имахме си по едно болно дете за всеки празник - тя по Коледа, а той по Нова година. Гаден вирус, бавно мина, Пепи трудно сваляше температурата. Надявам се обаче това да не е показателно за новата година :).

И при нас сезонът на празниците е по-дълъг  :D. С коледното пазаруване купих и подаръци за рождения им ден. Сега трябва правилно да насоча желанията им ;) и може да ми се получи. По отношение на играчките прилагам избирателен подход. Оставям им в оборот 5-6 неща, с които се заиграват и, като спадне интересът към тях, ги прибирам и вадя други. Някои играчки са постоянни, защото много си ги обичат и питат за тях, но други са на приливи и отливи. И моето момиче не се заиграва с кукли, но от Дядо Коледа си пожела бебе, което плаче  :lol:. За да го успокоявала. Е, получи две бебета близнаци, но за сметка на това не плачат (по мое предпочитание :)). Лично им спретнах легълца от кутии за обувки (имат нужда от доукрасяване), към тях се прибавиха подходящи подаръци като ваничка за къпане, биберони, купички за хранене и т.н. Тя също обича да реди пъзели, а той едва отскоро "вдяна" за какво иде реч. На него му дай писти, конструктори, влакове. За рождения ден съм им приготвила кухня с прилежащата посуда. Отдавна имат магнитна дъска, но не се заиграха с нея. Други идеи за подаръци са музикални инструменти (наясно съм с риска от тях за слуха на родителите :)), настолни игри (домино, мемори карти), Чичо Доктор. Сега например много се забавляват с едни кегли.

При нас имаше фалшива тревога за варицела в детската градина, но се размина. Все още не сме карали никакви шарки. Моля се да изкараме леко каквото ни се лепне.

Маги, имах желание да се включа в ДРЗ с децата, но някой у дома беше болен по това време. Все ще има първи път :).
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra40 в Януари 09, 2018, 13:18:40 pm
Здравейте,момичета /най-накрая/. За много години. Много здраве и щастие във вашите домове да има през 2018. Доста време мина от последното ми писане, :(,но и време ми отне да ви изчета до тук. :) И като ви чета постовете,то все едно,в общи линии все едно за нас са писани. :lol: Та съвсем накратко ,ние в началото на октомври летяхме до Крит за седмица/ако помните/.Вечерта преди да пътуваме/полета от Варна/ нашия младеж повърна два пъти. Съвсем неочаквано. 8O Предположихме,че е нещо от храна.Лека температура. неприятна работа,ни напред,ни назад... :(Бързи вайбър консултации, нещо профилактично за стомаха и толкова. Сутринта рано пътуваме за Варна. Всичко ОК ,но нашия младеж пак върна/заради лошото шофиране на баща му,според майка му.. :wink:/,но беше ни ясно че не е точно така. пак шашка не.Не знаем на къде....Тушихарме пак със сашета за стомаха и половин Сметка, защото имаше вече нужда и от нея и рискувахме. В самолета,няма да ви разказвам,защото не искам даже да си спомням. :( При излитането,а в последствие и при приземяването,писъци,кръжи,рев.... Целия самолет се мръщи. Младежа явно болезнено е понесъл промяната на налягането,в ушите, или се е стреснал от него и здравата реагира. Не знам.Май самолетните пътувания ще ги отложим с година.. А какви планове имахме. :( :( Все се надявахме ,че ще ги приеме полетите по - добре,но ,уви. Уговорката но за почивката беше с приятели от Варна,с деца на 4 и 7 години. Съпруга механик на кораб,всичко разчетено да се прибере седмица преди полета,платени всички разходи и преди да излети от САЩ/там го сменят?някакви административни неуредици го спират.Не можел да напусне,ако корабът му не е все още на пристанище.. Дрън,дрън ,но провал в организацията и ние си заминаваме сами.Не е добре. Ако няма компания за децата,няма други занимания на острова. За малки никак не е удобно.Хотелите не с така огромни като в Турция и детски развлечения обикновено няма,като изключим малко пластмасови люлки,къща,пързалка.А това си е проблем.Самия остров,интересен е ,но ако не се предвижваш за да видиш различни места,просто не нещо впечатляващо.Има две три много,много приятни малки древни градчета,абсолютно запазени,които се посещават.Добре ,че засякохме познати от Созопол/говорещи гръцки/ и се организирахме с две коли под наем да обикаляме. Стана интересно.Но ако не ви изпадне изгодна оферта и не се организирате компания,не виждам смисъл да ви е "специална" дестинация.Тази година,май,че връщаме Турция в почивния календар.На връщане същата ситуация в самолета,даже  на Етна степен,та като слязох на пистата  щях да целувам и аз земята... :Lil: Мани,мани. Но е хубаво да има емоции. До тук с пътуването. Преди да тръгне на градина имаше дата за последна ваксинация и използвахме да свършим и тази работа.Това не му е проблем,но на следващия ден,повръщане,разтройство,температура.Никаква градина. :(И се започна една битка. Три дена зле,после тръгваме към подобряване и уж сме ок ай де пак повтаряме. Какъв беше тоя вирус,какво бе това чудо  8O ???? На три ,четири дена при личния. Откриха и гнойна ангина,за капак. ай де и антибиотик и имуностимулатори.От там пък кашляне,в последствие сополи + повръщане и разстройство. Т май укротихме. Една седмица подобрява ,з ден вдига Т и всичко на ново...Майка  му взе болничен колкото можа,другото време двамата.Става месец. И предния такъв цикъл,когато вече сме на градина на следващия ден... един следобед,за 10 минути направо се скапа ,горкия.Рязко висока Т и направо се отпусна. Държа го направо като суров октопод в ръцете ми,само че топъл,много.
 Ай направление за болница,айде сега прием. АБ и банки..Много.Пълен ужас.Пет дена.Накрая надигна глава. Още десет дена вкъщи. Диета,захранване. Трудно отминава. Добре ,че геройче е малкия. :D Това добре,но кашлянето и сополите не спират. Реки.Айде пак по доктори. Капки и имунни. Други капки,после други...Сто модела сменихме.Няма пресъхване. Уж се оправи малко и го пуснем на градина,те звънят да си ги прибираме...  8O Като виждах,че ми се обажда жена ми и ми се приплакваше чак. И пак се гледаме 3-4 дена и после пак,същото.Работата съвсем съм я игнорирал,ама не може вечно  :wink:.Накрая на УНГ ,познат. Нищо съществено.Малко зачервено гърло.Антибиоргама/последната ни беше преди 6 месеца/.Ясно,бактерия. Тези капки са ок и вече от седмица сме на градина. Сополите и кашлянето осезателно намаляха. Дано да е за дълго. Но имаме варицела в групата,та сме в очакване,а и  сега ни надуват главата с грипната експанзия,та чакаме.. :lol: Иначе,междувременно станахме на 3,на 26.12.17. Затрупахме се от подаръци от Дядо Коледа,в градина,от баба,от леля,после за РД,после за Нова Година. Добре,че предварително поразчистихме старите,незабелязано  :wink: Даже някои ще отидат в яслата. Има още много хляб в тях. :lol:
Спирам,че много ви досадих,но то си беше сага. :lol: :lol: Още много има подробности,но сега се надявам да съм по-редовен и да имам време да се включвам. Не видях отзиви и снимки от Коледното парти?? Или не съм търсил добре.....  :wink: :wink:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 09, 2018, 20:42:08 pm
Ра4о, много се радвам, че писа...
Ама моля те недей повече с такива истории ...! Миличкият Тео и горките вие.
Дано се е закрепил вече за дълго!

С Дани два пъти сме летяли преди да стане на 2 г. и всичко мина по мед и масло. На него  обратно - пътуването с кола не му понасяше, но и това отмина. Като ставатпо-големи всичко е по-лесно. Сега е само като магарето от Шрек: "Пристигнахме ли?" през 2 мин  :lol:

Бонболини, много сме големи фенове на лифтовете и ние  :P

Бебешок, има ли напредък с хапването? Стискам палци за яслата!

За подаръците не знам какви съвети да давам.
И Дани не играе много с магнитната дъска от Икеа. Само ми заема място на този етап.
Хареса си подаръците от Коледа, но вече му омръзват безкрайно бързо, а се пристрасти към получаването им покрай празниците. Сега играем на "дядо Коледа". Слагаме някакъв предмет в кутия или в чорап и си го подаряваме  :lol:
За него най-важни си остават изживяванията. Няма ден, в който да не ме моли да ходим на лифт, тролей, трамвай или метро. А днес се сети за солната стая и иска пак и там  :lol:

Направо не смея да се похваля, че се е закрепил здрав от известно време. Дано тази вълна да продължи, че му предстои първото ски училище от градината в края на месеца.
Да се похваля и, че все по-лесно (без протести) ходи на градина.

С това топло време, вместо на шейна, се вози най-редовно на колелото...
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Nedda в Януари 10, 2018, 09:22:38 am
Не видях отзиви и снимки от Коледното парти?? Или не съм търсил добре.....  :wink: :wink:

Ето кой не чете "новини" на началната страница на сайта ;)

http://www.zachatie.org/novini/kakvo-pravi-zachatie/1411-koleda-2017-vaucheri
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Януари 10, 2018, 09:29:46 am
Здравейте и за много години и от мен! Бъдете здрави, весели и доволни от живота и късмет във всяко начинание!
Рачо, радвам се,че писа и сте добре с Тео
Ние бяхме в Истанбул за Нова година.. е Алек го оставихме на баба му и още е там, защото мама е в сесия :wink: миналия ден взех единия държавен изпит остава ще един и се приключва :lol: много ни хареса в Истанбул препоръчвам го на всеки... вече се затъжих за дребния и се чудя тази или другата седмица да си го прибера, но като се сетя за тия вируси и откачам, аз реално се оправих преди 3 дни след месец и антибиотик накрая...
Хубав ден и здрави деца и родители! :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra40 в Януари 10, 2018, 13:34:38 pm
Аааа,въобще не искам да и пиша и аз тези истории и се надявам да няма повече, :lol:. За сега сме плътно на градина и като че ли всичко отшумя.. Само дето има варицела и чакаме да дойде и при нас. :wink: Ама то това е в реда на нещата. :lol: Усмивке,завиждам ви за полетите... :( От март Райън откриват 5-6 редовни линии от Бургас и много сме се навили.... :wink:
Неда,права си,не чета... :( Все си мисля,че новините ще ги намеря по темите... :wink: И ето,пропуснал съм много важна,Маги спечелила процедура... :D :D Супер.Дано и е на късмет..
Алекс,Истанбул е прекрасно изживяване.. Много ми се ходи,много. Пак. :D
Гледам,децата ни почети на едни години. как се справяте с телефоните и компютрите? Едвам го удържаме... :(
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Алекс 77 в Януари 10, 2018, 16:37:14 pm
Рачо, ами как да ти кажа...има един стар таблет за него пуска си сам песни и филми на него... :lol: гледам да не прекалява и това е..
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Януари 10, 2018, 21:51:24 pm
Рачо, може би ако вие не ползвате пред него, вероятно и той няма да проявява чак такъв интерес. Моите са вече големи, но докато са будни, гледам да не ползвам и двете, не се опитвам да върша някаква работа (няма да свърша нищо, това го знам, защото някой ще ми висне на главата с желанието да гледа филмче). Телефона ми не желая да го пипат. Той си е лично мой и не искам да пращат съобщения на всичките ми контакти или да изтрият някаква важна информация. Има тя един неработещ без карта и се прави, че говори с приятелките си.  :lol: Брат й няма, въпреки че се прибира понякога сам от училище.
Чат-пат гледат по някое филмче, но това компенсира липсата на телевизор. Знам, че за повечето хора е странно, че нямаме, но на нас не липсва, защото сме така от поне 12 г.
И повече никакви такива боледувания!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bebeshok0326 в Януари 11, 2018, 09:04:08 am
Смайл има някакъв напредък.Започнах да давам Камилията пак.Първия ден приключихме с 300гр твърда храна за деня ,100 от който зеленчуци и 2 нощни хранения,втория ден с 200 твърда и 5 нощни хранения.Тази нощ направи 7 часа пауза,което ми се случва за 2ри път от както се е родила.Явно сега всичко идва от зъбите.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 12, 2018, 10:24:10 am
Бебешок и на Моника Камилията и помагаше при зъби и я успокояваше.Доста добри количества е хапнала.Браво на беборана.

Рачо
, големи приключения сте имали с Тео.От сега си запазете 9.06 в графика и да сте в Плевен, все пак трябва и вие да дойдете на наша територия и тук да си разменят шапките с Моника ;)

Ох Алекс, Истанбул!Много го обичам тоя град.Като отидох там се почувствах у дома.Много странно, но такова чувство имах.

Ние имаме един таблет който не е зареждан от 100 години.Просто тя е забравила за него и не го иска.Зареждаме го за пътувания.Телефона и го давам само като чакаме пред лекарския кабинет.Иначе е в мен, вижда го, знае за какво служи, но много добре знае, че на него не се играе.Има си пластмасови и с тях си говори я с мен, я с баща си и т.н.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 17, 2018, 09:07:24 am
Привет на всички  :D
Ние с Дани сме си вкъщи от понеделник. Пипна вирус с ларингит. Подхвана го и гърло, и ухо, та сега е на АБ. Не беше пил повече от 9 месеца, така че го броя за постижение  :lol:
Имаме проблем с даването на лекарствата обаче. Направо си е драма. Мислех, че с възрастта става по-лесно, но уви.

Алекс, браво за изпита!

Бебешок, дано нощните паузи стават все по-големи!

Я кажете, който знае, къде на Витоша или другаде около София е подходящо за шейни?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: Nedda в Януари 17, 2018, 09:14:38 am
Я кажете, който знае, къде на Витоша или другаде около София е подходящо за шейни?

Ние обикновено ходим на Бонсови поляни - в Люлин планина, малко на Горна Баня.
Този уикенд бяхме на Витоша, Офелиите.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 17, 2018, 22:47:51 pm
Авалон, виж тази дъска http://www.ikea.bg/childrens-ikea/children-3-7/Childrens-Toys/Arts-and-crafts/mala-24267/50021076/ нашите са взели нея за Моника за празника и.
Маги, дали има  магнитно покритие някоя от двете повърхности? Съмнявам се, ама да попитам. Писах им на Икеа, ама  ми отговориха на телефон да звъня. Междувременно, ако знаеш...
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Януари 18, 2018, 07:37:04 am
Няма магнитно покритие. Ние имаме, купувана преди доста години, още при отварянето на Икеа. Не вярвам да са сложили сега, но не е изключено де.
Принципно едната страна е черна за писане с тибишири, другата е бяла за писане с маркери :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 18, 2018, 09:06:49 am
Стеф, е отговорила, няма магнитно покритие. Ние я искахме заради рисуването, в Икеа продават едни топове хартия навита, а МОника много рисува в момента.Слагам хартията, ще я застопорявам с щипки и да драска.Дори да иска да оцветява нещо по същия начин ще процедирам.Целта е стойката да е права.

Измислихте ли подаръците?Че аз съм до под кривата круша!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 18, 2018, 11:12:00 am
Колело с педали има ли си?
Аз това мисля да купувам за РД на Дани. Въобще мисля подаръците да са на тематика - игри на открито  :P
Вкъщи вече сме зарити с всичко.
Може също книжки от поредицата “Защо? Какво? Как?” на Фют.
Или хубава шейна с переспектива да се ползва и следващи зими. Ние взехме такава миналата зима (двойна с кормило).
Може гумени ботуши с хубава пелерина за дъжд.
Такива хрумки ми идват на мен ...

Мерси, Nedda  :P
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 18, 2018, 11:48:36 am
Благодаря, ще отпадне значи. Намерих подобна и с магнитно покритие, да реди букви и цифри.
Няма да се престараваме с подаръците. Кукли - както казва баща й " милиарди"  :lol:, колело има, шейна - също, плейстейшън от лелята,  двете баби пълнят сметки някакви. Книжките са чудна идея, но да има кой да ги уважи, стоят на един рафт, правя опити чат пат, но всеки път ми се грабва от ръцете, прави се чете и чака овации за поклон, и до там.  В  уикенда нещо дребно още , фигурки малки харесва ... имам да ходя в Хиполенда така или иначе, ще измисля в движение.Почерпката в градината ми е противоречива, угодия няма. Вчера една майка отправи коментар по повод Антоновден и почерпките по принцип, как стомаха на щерка й щял да се оцвети вече от тези сокчета от почерпките. То не, че на мен ми се нравят, но не виждам хем да не е вредно, хем да му се радват децата. Мълча си, хората си направили труда, а Нора не може да дочака да се качи в колата и сока чак се задъхва докато го изпие, невидяла горката   :lol:. Ми ... то сокче не, сладък десерт някакъв не , тортата забранена ... е какво да е?. Хартиените торти никак не ги харесвам.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 18, 2018, 11:57:17 am
Сетих се, че вече стават и за Лего Класик (води се за 4+).

Ох, на сокчетата и аз се ядосвам, защото прекалява с тях. Търсим разни “разумни” варианти за вкъщи - домашни сок от бъз, дюля, купен сок от ябълка без захар. Но за РД си е най-удобно с тези малките сокчета със сламките с все химия  :lol:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 18, 2018, 12:07:27 pm
Усмивки, благодаря за идеите.За сега колело с педали има, нова шейна ще е догодина. Аз си мислех за къща с кукли.Заигра се с една и се чудя да дам ли пари за такова.То ще е от баби, лели и нас, че е скъпо това дето съм харесала  :oops:

Авалон
, няма как да се даде друго на децата.Аз взех от Джъмбо едни кутийки в тях ще сложа по един балон, нещо сладко и една мандарина.Пък ако не им хареса да не го дават!Картонените торти, нали и в тях се слага нещо, не са празни  :? В яслата лелките ми дадоха да занеса домашни мъфини, солети и сокчета.Децата бяха много щастливи, защото яли малки кексчета със сок, все едно са на сладкарница.Бяхме надули и балони и ги занесохме така надути, голяма игра е било.Сега ще говоря пак с госпожите да видим какво ще измислим.

И ние няма да се престараваме с подаръците, мисля тая дъска Икейската от нашите да е и една къща за кукли от нас и другата баба и пра баба и, и стига толкоз.И без това Коледа беше близко и имаме 100 нови играчки  8O

В къщи сок пие или домашен или някакъв без захар.Няма как да я спася.По празниците събра един голям плик с дядо мразовци и тем подобни шоколади.С баща и и помагаме да свършат по-бързо, а на нея и омръзнаха и не се сеща даже да ги яде  :lol: Ама помощниците добре се справят  :lol:

Лего имаме френдс и сити.Френдс и харесва повече ама тя си е момиче, реди ги там едни магазинчета. Чудя се такова дали ще и хареса https://www.hippoland.net/totum-napravi-si-sam-s-m-nista-frozen-t680142 тя играе много с дребни части.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: StefiZ в Януари 18, 2018, 12:23:27 pm
Маги, това е готино, редят се и се глади с ютията да залепнат. :)
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 18, 2018, 12:36:56 pm
Да, слага се в тортите, но не ми харесва тази "подмяна". Нищо домашно не разрешават. И нищо не се яде на място, дават на родителите почерпката. Балоните също не са опция. Много ме е яд за соковете. Миналата година като ритуал беше да се  пие всеки ден след яслата прясно изцеден сок. Тази годин тц.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: petqst в Януари 18, 2018, 13:07:41 pm
Здравейте! Да се включа и аз в темата :)
За РД в градината при нас, дават зимно време да се носят торти, а лятно - пити, но със сертификат - домашни неща-не! За напитки - аз вземам два сока 100% плод по 1 литър, нося пластмасови чашки, чинийки и вилички и това е! Балони също нося, но там си ги надуват с помпа :)
За подарък и аз още не съм мислила...Той, моичкият само лего-та иска - ако може и всеки ден! Та сме се заринали вече с тях! Беше насъбрал малко парички по празниците и до понеделник имаше за лего-та, но от евтините магазини, че ако са на Лего...охооо :)
Маги, това е много готино. За миналата НГ брат ми от Франция му донесе - и още има мъниста за редене :)
И Стаси пиеше фрешове миналата зима, а сега - не :) Кара само на хляб, кисело мляко и вода - основно! :(
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Януари 18, 2018, 16:23:07 pm
Фрешове никога не е пил. Плодове яде много малко видове и само се ядосвам. Зеленчуци почти изобщо... Само домат и краставица, а сега като не са в сезон и не купувам.
Но то на кой да се метне, като и ние сме така и вероятно не предлагаме достатъчно често.
Разчитам, че в градината хапва като гледа другите деца. Там и салата с червено цвекло и ряпа беше ял дори...

В нашата ДГ празнуват с истинска торта, сокчета и балони, та ще се придържам към установеното. Някои деца подаряват курабийка с тяхното име или нещо подобно за вкъщи (това мисля да го прескоча). Ако е имало и балони, им дават да си тръгнат и с по един балон. Повече се радват на тези с хелий.

Но той нашичкият от 10 торти, 1 ако хареса ще е постижение. А шоколад изобщо не близва и съответно кафява (с кафяво) торта  :lol: Всички шоколадови дядо коледовци дето му подариха сме ги раздали. Налита на бял сладолед и сокчета вместо това  :lol:

Маги, аз съм фенка на къщите за кукли, както и на детските кухни, и ако имахме място, щях да взема някоя дървена хубава, нищо че е момченце  8)
Даже днес във Vivre, видях има на Kidkraft, но те са ужасно скъпи и доста претруфени:
https://www.vivre.bg/search?searchItem=%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0 (https://www.vivre.bg/search?searchItem=%D0%BA%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%20%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0)
А на икейската кухня отдавна съм хвърлила око.

От друга страна, той идеално си "играе" с истинската кухня, та май си е по-добър вариант. Прикачвам снимка от тазсутришните ни творения  :P "Добре", че е болен, та да имаме време за нас си.


Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 18, 2018, 16:34:02 pm
Ние дървена кухня имаме, взехме Лидълска и съм много доволна.Прави ни кафе, готви манджи на куклите, заиграва се.Общо взето предпочитам да дадем пари за нещо голямо като кухня или къща за кукли от колкото за 5 кукли или нещо подобно.3 кашона съм напълнила с играчки да съм ги раздала ако не исках второ.

Моника също яде ограничен брой плодове, със зелечуците е по-добре.Ама то и аз не обичам плодове.Сокове домашни правени лятото пие, фрешове не кусва.Имаше период в който се ядосвах, сега честно ми е все тая, няма смисъл да си хабя нервите няма да я променя!И на градината яде което и харесва.А е тука няколко вечери си ляга гладна.Ми като почне да ми се лигави по масата ме хващат нервите и накрая баща и я изгони от стаята.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 18, 2018, 21:47:07 pm
Аааа, голям помощник Дани !

Кус кус, филийки, макарони, пица, баница, лазаня и голи сърми - туй е менюто.Как грам не ще да опита друго . За шоколад, сладолед, сокче и мед душата си продава Нора. В граината почти всичко ядяла, добре, че са те, да поддържат някакво разнообразие. И аз така спрях да се тръшкам, че не успявам. А как разнообразно хапваше до преди година,... все едно не е било.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 19, 2018, 11:50:13 am
Всичко с хляб се яде.Познато  :? Моника и в градината подбира.Онзи ден не яла кекса, защото нямал хартийка т.е. не бил мъфин  :lol: е кво да я правя, до вечеря яде само банан и устиска, нищо и нямаше.

Не остана Авалон и скоро ще си имате госпожица на 4.А все едно вчера се роди!

Усмивки, Дани съм го признала, голям помощник е той!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Януари 23, 2018, 08:41:36 am
Авалон, да ти е жива и здрава Нора!Много да ви радва, да е все така своенравна, но и да се вслушва във мама и тате, да е радост голяма!Весел празник и много целувки!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: avallon в Януари 23, 2018, 10:22:06 am
Благодаря, Маги. Сутринта се замислих как преди 5 години се чуствах като най-нещастния човек на земята, а преди 4 най- щастливия... как лети времето.
Радост е голяма. Щастие е !
Кошницата с почерпката за градината се получи много красива, реакцията беше "wow".
Подаръците са магнитна дъска с букви и за писане , музикално килимче, Плеймобил, една дъска с отбелязване на нея дати, дните от седмицата, месеци, сезони и часовник, дрешки и лакомства разбира се. Естествено и торта с любимите Том и Джери.
Сутринта каза, че ставала на 3  :lol:, " не може 4!".
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: marsi в Януари 23, 2018, 10:41:38 am
avallon, честит празник!  :D  Здрави и щастливи бъдете!
Обич, късмет и много, много радост на прекрасната Нора!
Весел празник!   :balk_12: :balk_16:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: beata в Януари 23, 2018, 15:45:10 pm
avallon, честит рожден ден на голямото ти щастие! Дай Боже с годините да става все по-голяма радостта, че я има, че расте и хубавее, че се превръща от малко човече в умна госпожица. Хубав празник!

И аз съм в чуденка за рождения ден в градината. Ще трябва да разпитам госпожите каква е практиката, досега не съм получила отзиви за друг рожден ден. Тъкмо се зарадвах, че рождения им ден се пада в неделя и една приятелка ми напомни каква радост е за децата да празнуват. По отношение на подаръците вече съм готова. Мисля, че ще им харесат.

За храненето и аз се чудя какво да приготвям, че да го ядат. Неща, които уж обичат, така си стоят. Раших да готвя някои неща от менюто на ДГ, твърдят, че ги ядяли. Хляб могат да ядат по всяко време :). Сладкиши, шоколад, бонбони... винаги са интересни. Давам им по малко, не съм чак такъв цербер. Опитах да ги изкуша с плодова салата, но първият опит беше неуспешен. Ядат плодовете "по единично". Ние с баща им ядем повече плодове и зеленчуци от тях :(. Дано личният пример помогне.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: blue_sky в Януари 23, 2018, 18:22:27 pm
Авалон, честит рожден ден на Нора! Да е жива и здрава и много да ви радва!

Беата, спокойно! Ще започнат да ядат каквото ядете и вие! И моите се мръщят понякога на някои неща (особено малкият човек), но изобщо не им се впечатлявам. Е, в пубертета посещението в Макдоналдс и други такива боклучави е неизбежно, въпреки че аз не стъпвам там. Но с примера от вкъщи ще намерят правилния път. Сигурна съм. Гледам големите им братя през какви метаморфози по отношение на храненето преминаха. Като резултат имаме един веган, един почти вегетарианец и един, който от ядящ супа в консерва, сега започна да готви. Моите ги храня с прясна храна, гледам баща им да не прекалява със сладкишите (реших сама да си направя един ден без захар в седмицата, както някога и без месо, а сега дали имам и един месен ден в месеца ...). Само дето закуската с конфитюр ме вбесява, обаче това пак е личен пример. Гледам през другото време да не ядат толкова захар. Друг е въпросът, че дребното шоколад не яде, а и като нямам вкъщи бонбони или сладкиш, нямат чак такъв ежедневен достъп. Бисквитите не ги блазнят (или изядат една и толкова, май големите сме по-лакоми). Плодова салата обичат много.
Спирам с тирадата, че трябва да свиря с детето (учителят по цигулка ме прецака, като дал на младежа дует за пиано и цигулка) и ме пита дали много ще ме затрудни. Ъхъ! Затруднява ме, ама пита ли ме някой?!  :lol: А вчера се учих да рисувам шейна заедно с детето. Колкото сме музикални, толкова не ни бива в рисуването. Гледахме едно клипче в ютюб и скалъпихме шейната полека-лека (всеки на своя лист, аз не съм му я рисувала).
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: ra4ko75 в Януари 23, 2018, 20:39:17 pm
Авалон, честита ви рожденничка! Нека ви е жива и здрава, и много да ви радва.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Февруари 01, 2018, 15:41:26 pm
Времето лети, децата порастват!
Как сте в това грипно време?Какво правите?Моника я хвана някакъв вирус със зачервено гърло, не е грипа за моя радост!В къщи сме и се гледаме малко, а аз си почивам честно.Преди година не вярвах, че ще мога да си почина с нея така, но ето че успявам, а тя пораства и си играе сама.Голям кеф!
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Февруари 01, 2018, 16:15:22 pm
Здравейте  :D
Ние сме добре, малкият кашляше миналата седмица, но с няколко инхалацции се размина засега. При мен обаче вирусът не успя да ме подмине - такива сополи и зверски болки в гърлото  8O Ужас - не разбрах от малкия ли е, от 90-те колеги ли, които кихат, кашлят и бършат сополите си около мен, но е факт, че бях доста болна. Тази седмица в групата на малкия са все около 10 деца и има известно спокойствие, но като са повече, учителките казаха, че все се боричкал с едно момченце, дърпал играчките от него и т.н. Не че не им вярвам, но той това по принцип не го прави нито пред нас, нито пред бавачката ни, нито пред баба си, а го събираме постоянно с други деца и си играят даже прекалено кротко. Даже едната учителка ми вика: "Охх, какво да правим?" Аз се опулих и казах да са по-строги, да го отделят като му обясняват защо го прави... Какво друго да кажа. И все ми е притеснено като ще го вземам - дали е закачал това дете  :(
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Февруари 02, 2018, 07:14:33 am
Добро утро!  :P

Да пожелая с голяяямо закъснение на Нора да бъде едно много щастливо, добро и умно дете, с мнооогооо късмет в живота. Да ви радва непрестанно, Авалон!

Маги, дано се оправяте бързо!

Бонболини, тъпа ситуация. Едва ли си измислят наистина, може нещо да го провокира.

Дани е на ски седмица, днес последен ден. В сряда искаше да се отказва и да си стои в градината, но от там казаха, че няма такъв сценарий. Помогнаха му да преодолее притеснението си. Обърнаха му голямо внимание и 100 пъти ми звъняха да кажат, че всичко е наред, та после продължи да ходи с желание.

Аз само треперя също да не се разболее. Вчера са отпаднали 3 от 9-те деца от тяхната група, които са на ските. Точно защото са пипнали грипа с температурата. Дани е бил в пряк контакт с тях в буса, и като хапват, та сега само го мисля.

Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Февруари 02, 2018, 10:40:13 am
Смайли,
Направо се изумих вчера: взимам го от градина и говорим с госпожата, през това време той стои до мен - облечен и държи бутилка с вода. През това време излиза едно детенце и почва да крещи в коридора, а майка му се качва по стъпалата... Докато тя се качва, въпросното момченце започва да дърпа от ръцете на нашия бутилката и да крещи: "Искам да му взема водата, искам да му взема водата" и да го натиска отгоре и да дърпа  8O Точно както описваха за нашето момче - и това пред погледа на майка му, госпожата и мен. Е, честно побеснях - днес ясно заявих на госпожите, че вече не могат да твърдят, че САМО моето момче прави така! Да наказват, ако трябва /без бой, разбира се/, да са по-строги определено, но вече като казват, че е имало подобен проблем, да не казват , че само той е виновен, а да се опитат да го разрешат  8O В никакъв случай не казвам, че няма да обръщам внимание на проява на евентуална агресия - ще обяснявам, ще показвам сигурно доживот  :wink:, но честно да ви кажа - мнооооого ми олекна  :wink:
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: beata в Февруари 02, 2018, 13:04:01 pm
Смайли, и моите мушмороци са на ски училище тази седмица. Нищо чудно да са се засичали с Дани, ако той е на Офелиите. На Ани и Пепи много им харесва. Прибират се гладни и изтощени. При нас не са съобщили за болни деца. Казаха ми във вторник, че Пепи бил вдигнал температура 37 и нещо си 8O. Аз това не го броя за температура, ама... След това не е вдигал. Жизнен е и се храни. Той си покашля, но според пулмоложката е от трахеята. Пием каквото ни предписа.

Бонболини, неприятно е да чуеш, че детето ти е проявило агресия, но май е неизбежно да има инциденти между децата, докато растат и се учат да отстояват своето. Ние ги учим у дома, в градината - възпитателките. И аз с почуда разбрах, че Ани била ухапала едно момченце по бузата. То не се оплакало, но бузата му била доста зачервена. Ани пък си призна. Сто пъти се извинихме на родителите на детето, а на нея й "четохме конско". Пепи и той не е без провинения, но в повечето случаи няма драми. Мисля, че случихме на госпожи.

Да, Маги, вярвам ти, че вече си почиваш с Моника. Растат диванетата  :D.


Момичета, не е ли време да отбележим Новата 2018 година? Темичката ни е от есента на миналата година :).
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: magi_st в Февруари 02, 2018, 13:32:47 pm
Щото много пишем, за това е толкова стара темата :)

Смайли, Беата, завиждам ви за ските.Тук има вариант само на Беклемето и то ако ние я водим, но нещо ни беше наситена програмата и не стигнахме.И то нали се сещате от събота на събота.

Бонболини, трябва да се разбере защо е проявил такава агресия.Моника ми обясняваше как бие едно момченце.Аз втрещена разпитвах защо, как, кога и т.н. ГОворих много с лелките и сестрите там.Оказа се, че детето си е по-буйно и редовно я хапе или удря и тя се защитава.Имаше и едно дете което тя не харесваше и не искаше да играе с него, и като я приближеше, тя го буташе.Сестрите го бяха видели и си знаеха.
Аз още вчера щях да питам, той без причина ли го удря или има първоистория, защото почти винаги има нещо останало скрито от госпожите, или те не са му отдали значение, а децата помнят.

Моника е по-добре, след като днес ми вдигна кръвното 100 пъти, значи се оправя.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Февруари 02, 2018, 13:44:57 pm
На Алеко са, Беата. Там вчера, и особено днес има страшен вятър, та допълнително го мисля. Над 50 км/ч.
Него като го духне вятъра в лицето и се разревава и иска да го нося  :lol:

Вчера имахме послание от треньорите - колко добре се справял и как трябва да продължи да ходи на ски, че ще ги забрави до догодина (търсят си клиенти, разбираемо).
Като го казах това на моя мъж (той пък го няма, в командировка) и вика: "К'во, все едно не си знам детето, че едва си стои на краката."  :lol:

Вие към коя школа сте? Ще ви пратят ли някакви снимки?
Нашата градина изобщо не е по снимките. Аз пък много обичам снимки и чак днес се присетих късно да бях помолила някой да го снима там горе.

Маги, аз изобщо не държа да се качва на ски. По-скоро исках да подиша чист въздух. Той не е спортна натура и не очаквах да се впечатли от ските, а само от возенето в автобуса до там и обратно.  :lol:
Днес е 7-ми ден подред на Витоша (събота и неделя също го водихме, но кара шейна).

Много хубаво, че Мони се оправя.

Бонболини, аз имам опит само от обратната страна. Дани не само, че не налита, но и все е жертва - хапан, удрян. За сметка на това е развил доста театрални умения в тази посока  :lol: Той дори не може да понесе, когато някой хвърля, събаря, разрушава и изпада в истерия. В неделя се качвахме със Симеоновския лифт на Витоша с приятелско семейство с малко дете. То започна да удря по стъклото на кабинката. Дани се разстрои и му се развика да не прави така. Онова се ошашка от крясъците на Дани и започна да го рита и това беше последната капка, за да се разплаче Дани истерично.
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: bonbolini в Февруари 02, 2018, 13:58:59 pm
Благодаря за мненията и опита, момичета  :D
То проблемът е, че обикновено нашият е бит, хапан, драскан и са му изтръгнати играчките и нищо не прави/казва (даже се надявам някой ден да се защити, все пак - мъж е). А като играе с другите деца, извън детската градина,  който и да посегне за негова играчка, която е в ръцете му, първо се чуди около 2-3 секунди и после веднага му я дава. На различни снимки, които госпожите правят и ни изпращат, виждам че моето момче и това, с което боричка, са винаги един до друг - казах им да ги слагат отделени и да наказват моя, ако продължава да го тормози. От друга страна, те казват, че момчето ни е много кротко и затова виждат само как той дърпа от ръцете някаква играчка, а един път бил направо върху другото дете и се боричкали. Казаха тогава, че САМО ТОЙ правел така. Но се оказа точно обратното /не е само той/. Та сега ще трябва да го гледам по-внимателно за синини, защото не приказва с подробности - само "да", "не", не казва дали някой го е удрял и т.н.  :?
Титла: Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
Публикувано от: 47 Smiles в Февруари 02, 2018, 14:01:48 pm
Бонболини, това със споделянето им е наистина трудно, особено ако нещо ги е натъжило или са плакали. Все едно повторно преживяват случката и затова си мълчат. Трябва много да се говори и обяснява, за да си разкажат и да им олекне. Поне аз до такъв извод съм стигнала.

И ето новата ТЕМА:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=52354.msg1158710#msg1158710 (http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=52354.msg1158710#msg1158710)