0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #20 -: Септември 26, 2017, 15:29:49 pm »
Марси, измисли някакви символи за пантофките, освен имената. Децата ще се обуват сами и е добре те също да могат да си ги различават, щом само номера е различен. На шишето с вода аз залепвах стикерче. Името беше написано, но детето не можеше да чете, а стикерчето си го избираше само и си го познаваше.
     
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #21 -: Септември 26, 2017, 15:54:25 pm »
Много си права, Дани  :),  и стикери ще взема.
Макар че по мои наблюдения те си познават първите букви, бяхме ги писали на шишетата им преди време и се оправят, но не знам там какво ще е поведението им, сигурно ще е по-лесно с някакво стикерче в допълнение.
« Последна редакция: Септември 26, 2017, 16:04:30 pm от marsi »

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #22 -: Октомври 02, 2017, 12:09:41 pm »
Марси, как бяха ученичките като за първи ден?Какво казват?

Моята девойка след изревания рев, се успокои и заключи, че вече е голяма няма да реве.Миналата събота и неделя я правихме при баба и дядо и тя беше много доволна.Рисували, ходили по площадките, водили я до Кауфланд на пазар и съответно тя ги измуфтила за бисквити, Зрънчо и квото се сетите  :lol:
Много приказва, направо не млъква.Майка ми е сюрпризирана какви разговори си водят и как мисли.Но и двете са доволни от прекарването заедно :)

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #23 -: Октомври 02, 2017, 12:31:23 pm »
Маги, чудесни новини за Мони. При баба и дядо винаги е весело за децата, а и за мама - и тя да вземе въздух за кратко. Аз преживях, че там ще правят всичко, което им е забранено вкъщи и сега се наслаждавам на времето без деца.
След 2 седмици болни вкъщи, днес отидохме с рев на градина. Малката плака около час и половина вкъщи, после по път за градината, а в самата градина вече и аз се разревах. Та поплакахме си двете и ги оставих все пак.  Мъчим някаква хрема трета седмица, ту спира, ту тръгва. Днес уж са здрави, да видим колко ще изкарат тази седмица. Влязохме пак в миналогодишния цикъл с болести и не знам дали ще ме издържат да съм все болнични в работата, та ще мисля нещо - или градината ще сменяме с частна, или ще търся детегледачка за времето, в което не са на градина. В нашата група са 32 деца. Чудя се не е ли много това? Обикновено присъстват около 25, което пак не е малко.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #24 -: Октомври 02, 2017, 12:33:39 pm »
Маги, днес е първият ден  :), бяха инструктирани в последните дни: да се държат възпитано там, да не викат като говорят, следобяд да си легнат в леглата както другите деца, да чуват какво им казва учителката, репетирахме изречението "Добре, госпожо!" - абе подробен инструктаж  :lol:
Сутринта се държаха изключително възпитано, да видим в какво настроение ще си ги взема привечер :)

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #25 -: Октомври 02, 2017, 12:38:22 pm »
Маури, втората година Моника разреди болестите значително.Хремата я бора с инхалации, Виброцил и като стане зле Тобрадекс или Гентазон. Ако не ти харесва градината и не се чувстваш Ок я сменяй.Аз за сега съм доволна.

Марси, аз мислех че ще ги вземеш на обед за това питам.При нас много често първата седмица са до обяд, ако не са ходили на ясла преди това.Иначе повярвай ми ще те изненадат.Там се държат по коренно различен начин.Но очаквай в къщи да наваксат с всичко забранено  :lol:

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #26 -: Октомври 02, 2017, 13:30:23 pm »
Маги, и аз така си го представях- да ги взимам на обяд първите дни, но поговорих с една от учителките и тя ме разубеди. Каза че едва ли ще плачат, тъй като са вече големи, а е възможно да решат, че непременно трябва да ги взимат преди останалите деца и постоянно да питат кога ще дойде мама. И вероятно има право учителката. Каза че е най-добре да си изкарат следобедния сън с всички деца и ако искам да ги взема по-рано, да е към 16.30ч.

.................
Там се държат по коренно различен начин.Но очаквай в къщи да наваксат с всичко забранено  :lol:
Ох, с баща им си стоим вкъщи като оглупели в тишината  :lol:, толкова неща смятах да направя като отидат на детска, а сега нищо не ми се захваща... направо като с изпразнени глави сме  :), мъжът ми каза: "Дори не искам да си разговаряме, остави ме да ми починат ушите!"  :lol: 
А ти се оплакваш, че много приказва малката :), вкъщи е  х2 и освен това се надвикват или говорят едновременно и никой никого не слуша  :)

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #27 -: Октомври 02, 2017, 13:44:54 pm »
О вашите госпожици са наистина много приказливи и чаровни.Моника и скоро ми разправяше за Цвети и Ани и как играли на пясъка.Иначе според мен учителката много правилно ти е казала.И аз така мисля и така действам.Моника е ходила 2 дни до обед на ясла, стига и толкова да не свиква  :wink:

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #28 -: Октомври 03, 2017, 09:06:36 am »
Здравейте. Време е и аз да се появя вече. Сега съм по-свеободен и имам време да се "включвам",още повече ,че разисквате "любими"теми.  :D От 01.09. и ние сме в 1ва група на градина. Прехода при нас мина без драми,"плавно".Може би защото има познати деца от яслата.Още от първия ден си е целодневно. Нямаме рев и "опъване" макар да забелязваме ,че липсва ентусиазма от ходенето на ясла.Той ,по принцип е контактен и търси досег с други деца,но нормално е да има малко преход към новата обстановка. В началото имаше и малко побутване и посдърпване,нещо като определяне на територия ,но май всичко се е изгладило. За повечето неща ,за които вие пишете съм съгласен и се сблъскахме и ние. Нови правила,написани на лист. малко "казармени",което ме озадачи.Искат ги подготвени,но разликата с яслата не е малка. Трябваше да ни запознаят по-рано с изискванията,поне когато ги записвахме,около 20.08. за да се опитаме да ги приучим до колкото можем. Ходене по нужда на тоалетна чиния,при положение,че сме с гърне. Това пък от своя страна води до стискане и не казване и естествено,изпускане в някои моменти. Това много ме издразни. както и това,че не им помагат много в тоалетната,а трябвало да знаят сми да се обслужват....Е,ама нашия е роден на 26.12  и в случая разликата с родените в началото на годината си е осезаема. Точно за това ,за което и вие пишете. И защо трябва наборите да влизат едновременно в градината ,а не след навършване на 3г. например.? Невеж съм малко с администрацията,ще прощавате за некомпетентността,но мисля,че това е нормален въпрос. И нашите групи са по 32-35 деца с две възпитателки,на смени и една помощничка.Малко ми се вижда. И едната госпожа е доста "пестелива " в информацията си,което прави лошо впечатление. Трябва да и теглиш думите с кука,а е нормално да се интересуваме.Иначе ти връчват напишканите дрешки,но кога,къде ,защо е станало,ни дума.както и да е .,оправяме се. Познава си шкафчето,пантофките,дрехите.Носи си рисунките/рисунки е силно казано  :lol:/.Не ги извеждат,но казва ,че си играят. Но след градината,не можем да го приберем. Голяма игра,голямо бягане.Явно,не им стига пространство,което е нормално за закрита площ. Иначе сополи и болести ни се намират и на нас. От както е тръгнал,поне една седмица си е бил вкъщи. Добре ,че съм по-свободен,та успяваме с баба му да се редуваме.И ние действаме с изброените от Маги профилактични средства.. :wink:
Сега ни предстои пътуване до Крит.Платили сме вече и няма връщане. Хубаво,лошо време,ще летим. За жалост,тайфата ни се "разби" по най-нелепия начин. Организирахме се с приятелско семейство с две деца- момченце на 4 ,с което се познават добре и кака ученичка,която обича да ги занимава.Идеален вариант за родителите. Мъжът в семейството е главен механик на кораб в чужда фирма. Трябваше да го сменят в Щатите на 30.09. и да се прибере на 01.10. Една седмица отдих и подготовка и след това полет от Варна,всички заедно. Абе,перфектно изчислено,но...не би. В щатите ми пристига смяната,компанията му организира билет за Европа в 17,45 ч и властите му казват -не може да напуснете.... 8O За да летите,корабът ви трябва да е задължително на кея,в САЩ.А неговия е планиран да отплава в 14.00 и това не може да се промени,защото става въпрос за много  пари.Ужас!! Човека се връща на кораба и сега плава з Белгия,но ще пристигне 08-09.10. ако не ги застигне урагана Мария....Бесен е. Ще търси отговорност от компанията си! Някой не е догледал и не си е свършил работата...Голямо разочарование. За капак,не могат да ги сменят з последната дата-13.10, защото в чартъра няма места. Чакат да видят дали ще могат да им върнат парите,но няма да се размине без някаква редукция. Направо да се побъркаш.Толкова ми е криво,но няма какво да се направи. :(
Но да не ви занимавам повече с нашите неволи.Да сме здрави. И вие също!! :D
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #29 -: Октомври 03, 2017, 09:09:28 am »
Забравих,Pav-la,благодаря за информацията за Крит.Личи си,че сте прекарали добре,което ми дава оптимизъм и за нас. Местата ,които сте посетили  ,с организирани екскурзии ли или сами? наемали ли сте кола под наем на острова?
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #30 -: Октомври 03, 2017, 13:13:52 pm »
Всичко сами, Рачо. Кацнахме в Хераклион и си взехме кола под наем от летището. Иначе имат и междуградски автобуси, но с дете мисля, че с кола ще ви е по- удобно, а и до тези красиви лагунки и места няма друг транспорт. Всичко сами си организирахме и запазихме, защото с агенция беше много скъпо. Пътищата им са малко като нашите и карат като ненормални, но иначе е лесно придвижването. Вие къде ще сте?
Ще си прекарате много добре, сигурна съм, хората са много топли и гостоприемни и дано да случите на време.
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #31 -: Октомври 05, 2017, 20:27:19 pm »
Привет на всички  :P

Изобщо не съм разбрала, че има нова тема, защото само си зареждам "непрочетени мои теми"... :oops:

Много градински неволи изчетох! Дано бързо преминат всички.
Дани вече го играе ветеран, защото нали започна в новата градина от началото на юли.
Хем няма проблеми с ходенето, но хем ми се струва, че не го влече, ходи по задължение, защото знае, че "децата ходят на градина, а майките и татковците на работа".
Непрекъснато имат събития и празници, но не знам защо не го привличат. Вчера имаха празник на есента и носихме шипки и жълъди. Днес правиха човечета от царевица. Другата седмица ще ходят в зеленчукова биоферма да събират зеленчуци. Трябва да мислим и костюм за Хеолуин (одеве пуснаха мейл). Обаче най-обича с мама и тате вкъщи.
Само чака да стане събота и неделя и иска да го водим на трамвай, метро и на лифт  :lol: Такива са му интересите  :lol:
Въпреки че нашата градина е частна, също държат децата набор 2014 да могат да се обслужват сами. Той, както не искаше да се обува и облича, се научи за рекордно време.
Една вечер след баня ни каза с баща му да излезнем от стаята и след малко дойде сам, като се беше облякал с пижамата (е, беше сложил долните гащи с тясното назад, но това са бели кахъри  :lol:).
Бях му занесла едни пантофи от тези, които са като чорап с подметка, и понеже тях не може да си ги обува сам, ме помолиха да донесем друг тип и сега е с кроксове.
Надписваме всички връхни дрехи и пижами, защото те най-много се бъркат - с перманентен маркер от вътрешна страна.

За боледуването исках да кажа, че наистина намалява и преминава по-леко с времето.
Няма значение колко са децата в групата. При нас са само 16, но сутрин и следобед се събират с всички деца заедно и все едно е с 50 деца, че и повече още заедно.

Ра4о, нашето пътуване до Гърция, направо не е за обсъждане. Стояхме 2 вечери и не ни хареса и си тръгнахме  :lol: Друг път ще разказвам за него... Иначе бяхме на средния ръкав на Халкидики, най-долу, на къмпинг Талата.
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #32 -: Октомври 06, 2017, 09:20:56 am »
Здравейте и от нас... Ние днес и утре ще ходим до Велинград, малкият да поплиска, че много обича водата. 3-та седмица изкара на градина  8O  8O  8O без болести - не смея дори да го напиша чак, не ми се вярва направо. Подготвила съм се за голямото боледуване, знам, че ще го има, но се надявам да се отложи все по-натам във времето :wink:
Иначе на градината ходи с помрънкване, но не е драма, както първите 3 дни. Милият вече не иска да ни изпуска от поглед. В сряда излизахме с баща му, той като ме видя да се обличам, тръгна да се обува и той  :(, после ревна, че излизаме без него исамо повтарял мама и тати  :(
Не знам обаче какво да правя с клекалото... Ходи си по нужда в гърнето /не казва, но като се слага периодично, си ходи и нямаме пропуски/, но в яслата са само с клекала, а той се страхува от тях и не иска да седне, в резултат на което пищи и се стиска, а после се изпуска в гащите и ми връщат всеки ден опикани гащи  :? В нас му слагаме седалка, пробваме без седалка, има си столче, на което стъпва, т.е. има опора в краката, показваме му какво да прави, клипчета, играчки и какво ли не  :? Страшна истерия е  :? Какво да правя  :?
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #33 -: Октомври 06, 2017, 09:27:45 am »
O Усмивки се появи :) Радвам се, че Дани не плаче.И Моника е като него, ходи защото трябва.А и след това лято дето изкара така ще е.Ще трябва време да свикне отново на ритъма.Тя нали направи месец и половина почивка от яслата и беше живот, та сега си е зор от всякъде.

Бонболини, а пробвали ли сте да влиза с татко си в тоалетната и татко му да му показва, и да го опитате да пишка прав.Не знам момчетата как пишкат на тази възраст, но при някой ако е проблем сядането ги учат да пишкат прави.

Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #34 -: Октомври 06, 2017, 09:51:30 am »
Magi, не сме. От днес обаче ще започнем, добре ме подсети  :D
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #35 -: Октомври 06, 2017, 10:00:55 am »
Бонболини, не знам дали ще помогна, но да споделя моите наблюдения. Ние бяхме приготвили и гърне, и седалка за тоалетната, защото децата са две и нямах представа как ще реагират. Оказа се, че при тях много работи идеята, че са вече пораснали и предпочетоха да сядат на седалката. Това, че са вече големи много ги вдъхновява и го използвам и в други ситуации. Като им кажа "това порасналите деца го могат, вие нали вече не сте бебета"  с желание се опитват да направят, каквото още не им се отдава.

И да споделя резултата от първата седмица в детската гранина  :). За съжаление прихванаха някакъв вирус - хрема, зачервено гърло, температура към 38 градуса и сега се лекуваме. Едната беше на детска два дни, а другата три. При положение, че досега не са посещавали ДГ бях подготвена, че ще е така в началото, но очаквах поне седмица да изкарат, а те със самото отиване се разболяха. Надявам се бързо да се адаптират към новата ситуация, защото иначе отиваха с огромно желание, много им хареса, постоянно ме питат кога пак ще отидат на детска градина.
« Последна редакция: Октомври 06, 2017, 11:24:20 am от marsi »

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #36 -: Октомври 06, 2017, 11:07:34 am »
Марси, нашето първо ходене на ясла беше за 4 дни. На петия вече беше болна. Та е нормално. Сега ще имат един период на много и всякакви болести. Кураж!

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #37 -: Октомври 06, 2017, 15:47:50 pm »
Бонболини, и Пепи го беше страх да седи на тоалетната чиния без специална седалка, но в градината с гордост откри, че може да пишка и прав :). Хубаво е да се успокои детето и да не си мисли, че може да пропадне. Няма лошо да може да пишка и по двата начина  :).

Марси, неизбежно е прихващането на вируси. В градината средата е "по-концентрирана". Дано да ги преборват по-бързо. Подготви се, че няма да стане изведнъж. И аз тръгнах с подобни на твоите очаквания, но не ми се изпълни програмата :).

И аз го прилагам този подход с порасналите деца, но маймунките много обичат да се правят на бебета  :lol:. Не за всичко са така, но понякога ми правят напук :).

Смайли, много интересни занимания имат в градината на Дани. Жалко, че още не се е "зарибил". Предполагам, че просто е такъв характерът му.

В градината на Ани и Пепи вече започнаха допълнителните занимания. Записах ги на народни танци, английски и футбол. Изглеждат ми доста ентусиазирани, но нищо разбираемо не ми споделят, когато ги попитам какво са правили. Понякога разказват по нещо, но по-важното е, че ходят с желание. Ани дори изяви желание да ходи и на латино танци :lol:. Не че знае какво е, но явно е чула от другите деца. Засега се въздържах. Ако питам тях, ще искат да ходят на всичко  :).
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #38 -: Октомври 06, 2017, 16:55:38 pm »
Имам племенник на 2 години и  9 месеца, който си пишка прав, макар и да е с гърне, но на двора съм си играла с него, и си казва какво иска - малка или голяма нужда.  :lol:
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #39 -: Октомври 11, 2017, 14:54:18 pm »
Пак се покрихте.Моника тамън свикне с градината и хоп сопол, хубав такъв.Сега е в къщи с чичо си, не ни питайте какви схеми въртим, за да има кой да я гледа.До петък сопола трябва да е уморен, а тя здрава.