0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #100 -: Ноември 16, 2017, 22:05:27 pm »
Блу , много да е щастлива порсналата Габи. И много здрава! Честит празник и на теб мамо!
То това с дрехите са си класически периоди.Май не съм чула някой да ги е пропуснал.  Появяват се горе долу по туй време, понякога изчезват, ама понякога и не. Всеки ден слушам една колежка да беснее, а дъщеря й е втори клас вече.
Проблем с дрехите сутрин нямам .  Все още. Проблем със ставането обаче голям. Аз отвивам, тя се завива. Вдигна я седнала, тя ляга. Обличам блузата, обръщам се за секунда да взема клина - тя се напъхва под завивките. .... с обувките и якето се мушка в леглото. За самообслужване и дума не може да става, абсурд просто. На излизане вече няколко тоналности съм сменила . До кога така се питам оммм.
А като заговорихте за мерки и тръгнах да меря и аз - 107см. на 20 кг 8O (взех да подозирам кантара хахах), 27ми номер чепици.
Бомболини голям мъж имаш.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #101 -: Ноември 17, 2017, 00:00:44 am »
Благодаря ви, момичета! И от името на мадмоазел София. ;-)
Тя е към 110 см, 14 кг (пак ще ми се кара педиатърката), 26-27 номер обувки носи (брат й е вече на 35-36 и отпред с широк крак. Дано поне не достигне братята си, че от трима двама носят 47 номер, плавници не им трябват). Затова пък на 5 г. може да сложи и по-големите в малкия си джоб. Скорпионче, ама стопроцентово.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #102 -: Ноември 17, 2017, 08:11:46 am »
Блу, да е жива и здрава рожденичката !
Много да ви радва и все така да слага всички  в малкия джоб ;)
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #103 -: Ноември 17, 2017, 09:10:58 am »
О, Блу ,приеми извинение. Обърках с име на друго дете на съфорумка. В контекста - неделя на площадката едно дете приспъва друго без да иска, а падането съвсем безобидно беше ... " извинявай, дали ще ми простиш някога?!?"  :lol:  Та и аз :oops:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #104 -: Ноември 17, 2017, 14:16:07 pm »
С малко закъснение - честит рожден ден на София! Да е здрава, умна и красива!

Смайли, не се кахъри за малките крачета и ръст. И ние така вървим. Обувките ни са 23-24 номер и още не сме минали един метър на височина. Девойката може и да го е минала, де, по-висока е с 3-4 см от него :). Но не сме най-ниски в градината  :D.

При нас капризи за облеклото имаме рядко. Ани държи да си избира дрехите за градината, но все пак ме слуша, като й обяснявам за съчетаването на цветовете. Иска да ходи с рокли, дори ми показа как можела сама да си обува "чипиригащника"  :D. Е, може детето, но предпочитам да я обличам по-удобно. В градината ги насърчават да се обличат и обуват сами. И по този повод Пепи "видя дебелия край". Може, но не иска да се облича. Седи си невъзмутим и си играе с нещо, без значение докъде е облечен/съблечен. След няколко по-сериозни "разговора" май престана да се прави на бебе.

Със ставането сутрин сме на периоди. Все пак си предвиждам половин час, да ги измъкна от леглата :). Добре, че градината ни е близо. Имах една седмица бонус - ставаха сами  :D.
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #105 -: Ноември 17, 2017, 20:18:56 pm »
Бонболини, Авалон, само може да ви завиждаме за ръста  8)

Беата в нашата градина не ги насърчават, а едва ли не ги задължават да се оправят сами. Той и затова се разстройва. С тоалетната и яденето е много напред и няма проблем, ама пустото обличане.

Авалон, аз за събуждането си имам метод.
Пускам любимо филмче на телевизора (обичайно Франклин) и го пренасям от спалнята с одеалото на дивана пред телевизора (обичайно все още спящ) и лека по-лека се разсънва и започва да гледа. Така с постепенното разсънване не става и кисел. Иначе, ако не се е наспал е "ад под небето"  :lol:
Макар че, той като цяло е ранобуден и се събужда сам сутрин. Та този номер се налага рядко.

Ние днес имахме среща за "индивидуалното развитие на детето" в градината. Разказаха ни всичко обобщено по теми: социално развитие, фина, груба моторика, език.
Интересно беше.
С езика бил много напред. Използва сложни думи и прави сложни изречения, аргументира се добре със "защото". С обличането обаче е последен  :lol:. Докато другите деца се обличат след сън, той само стои и дори не моли да му помогнат. Няма никакъв интерес и желание да се облича.
Нищо ново под слънцето  8)
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #106 -: Ноември 17, 2017, 22:31:06 pm »
Момичета, благодаря за поздравленията!

Авалон, в момента и Габи, и София са много популярни, така че не е трудно човек да ги обърка.

По мои наблюдения момиченцата се обличат и събличат сами, а момченцата чакат. Преди София ходеше на музика в понеделник сутрин и като я водех на градина, тъкмо децата се прибираха от игра навън. Понякога съм помагала на учителките да ги съблекат. И си е точно като описаното по-горе. Някои от Младежите блеят или просто сядат и чакат.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #107 -: Ноември 18, 2017, 21:43:43 pm »
Ох, Смайли, какво ли не пробвах -  филмчета любими, постепенно осветяване , по- от рано събуждане, по-ранно лягане, котарака и той се нагнездва при нея, да я побутва за галене.. не не и не. Дано открия работещ метод. Сънливото си е сънливо. То и на мен сутрин ми трябва час за да разбера къде се намирам.  Хубавото е че, щом излезем от нас веднага и идва настроението.
За обличане и събличане да си призная не се и напъвам. Всичко може, но вечно е на контра, вечно. В градината  се оправяла сама казват.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #108 -: Ноември 18, 2017, 22:07:44 pm »
Първо по темата,  Мария се събужда лесно,  сама и за буквално 10 мин.е готова, облечена. Аз съм същата ставам и съм напълно разсънена.  Обаче питайте как заспива,  просто кошмар,  никога не й се спи (на обед  не спи отдавна),  става 22, 23 часа е няма няма, сън... Сутрин в 8.00 най късно е станала.
Та сега е нова мода,  иска на голямо легло тип юношеско (такова има в квартирата)  да спи сама.  До тук добре,  пак кошмарно приспиване,  но спи сама,  аз на другото легло (засега). Но в тази стая няма отопление, палим печка в другата и отваряйки вратите топлим навсякъде. Но зимата там през нощта пада до 10 градуса (няма добра изолация,  стара дограма от която духа) И въпросът ми е какво да купя като уред за отопление - имам маслен радиатор но въздуха става много сух. Там няма комин,  не става за дърва,  климатик няма как да сложа, все пак съм на квартира.. Идеи някакви. А и не мога да разместя мебелите и да спим в отоплената стая.
« Последна редакция: Ноември 18, 2017, 22:16:43 pm от stoeka71 »
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #109 -: Ноември 18, 2017, 22:37:03 pm »
Аз съм била в подобна квартира, единственото, което горе- долу ставаше беше конвекторна печка с вентилатор и термостат, но сметката за ток... Трябва да измислиш начин да уплътниш прозорците, иначе файда много няма. Има едни неща, самозалепващи, които са точно за тази цел, май в М. Бриколаж съм ги виждала, не помня.
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #110 -: Ноември 23, 2017, 11:28:34 am »
Включвам се тук,за да не правя нова тема.Предварително се извинявам за дългия пост,но имам нужда да споделя,за да ми олекне малко.
Понеделник 20.11,16.30 .Заемаме обичайната си поза за кърмене  на спалнята.След като приключи храненето си от едната гърда я местя на другата.Засмуква 3 пъти и се закашля,повдигам я,а тя още повече се закашля и посинява ,вече съм станала и се запътвам  към баща и в другата стая.Тя вече е по добре и той я взима и разнася из апартамента,след малко повръща .Нищо не обичайно..Слагам я пак на спалнята в един момент тя повръща на фонтани от уста,нос...Ставам вдигам я и я обръщам,нищо това е от задаването преди малко.Събличам я и се мием .Слагам ново боди,закопчаване,слагам чорапогащи,тя се отпуска и обръща очите,устните и посиняват.Вдигам я,тя е като гумена,баща и я хваща,почва да се осъзнава.Тръгваме към най-близкия спешен център-Софиямед.На излизане повръща пак.Държа я в мен на задната седалка,тя иска да заспива,обърнала съм я към мен да я гледам и се опитвам да я държа будна,повръща пак огромно количество.Стигнахме,за радост имат дежурен педиатър,учтиво я преглеждат и заявяват:Има 2 възможности вирус или епилептичен пристъп. Единият вариант в да се приберете и да вземете капки за нос и за повръщане и ако се случи пак да тръгнете за спешното на педиатрията на бул.И.Гешов за преглед с невролог или още сега да тръгнете на там.Тръгваме още сега ,разбира се.
Стигнахме,не можело да се паркира в двора,защото бил служебен паркинг,такива били правилата.Паркирай пред ВМА на м……си,връщай се обратно,нищо че си с бебе.Влизам в кабинета 2 лели не могат да се разберат   коя ще остане да ни обслужи и за това ме молят да изчакам отвън..След 10мин.идва една докторка .Изслуша ни,обясни ми че е добре да останем за наблюдение и че на сутринта ще ни направят ЕЕГ,за да се види дали е било пристъп и ще си ходим.
На следващия ден ни взеха кръв.Докторката,която ни прие пак беше на смяна,оказа се доцентка и шеф на отделението.ЕЕГ то се оказа развалено.В 13.30 направиха ехография на фонтанелата.В 15.30 ни каза ,че ще  направят ЕЕГто на другия ден.
Вчера доцентката пак беше на смяна.Тази жена явно спи в отделението,изпитваше студенти,ходи по комисии.Опитваше се да огрее на всякъде.В 9.30 ни извикаха.Защо ли си представях някаква супер огромна машина,не съм компетентна,нямам право да коментирам.Всичко беше 15мин.До обяд чакахме някой да го разчете.В 12 влезна невролога” ЕЕГто не показва да е имало пристъп,ако пак се случи идвайте на сам веднага,сега ще ви оформят документите и си тръгвате.”
В къщи сме.Още не мога да се осъзная.Не мога да се зарадвам,че всичко приключи с щастлив край.Дали защото ми се случва за първи път или заради историите на другите деца в отделението или пък за това,че една жена е оставена да огрее на всякъде,а реално не може.На къде върви всичко?Какво ще се случи когато следващите след нея си грабнат багажа и тръгнат за чужбина?Кой ще се грижи за нашите деца,за нас?Много ми е болно.Надявам се след някой ден тази тъга да отмине.
И разбира се на никой да не му се случва.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #111 -: Ноември 23, 2017, 13:12:42 pm »
Ох Бебешок, прегръщам те.Минавате през много трудни моменти, много.Това да е болно детето и то така без да знаеш какво му е е ужасно.Колкото до лекарите, не ми се говори, не искам да мисля, защото трябва да се гръмна.Не е само там, цялата система е на доизживяване, във всички сфери имам в предвид.

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #112 -: Ноември 23, 2017, 13:28:16 pm »
bebeshok0326, много съжалявам, че минавате през такъв тежък момент, прегръщам те! Не мога да споделя личен опит, включвам се да ви пожелая бързо стабилизиране, дано да е било нещо моментно и дано максимално бързо да се възстанови детенцето и да се успокоите всички вкъщи! Сърдечни прегръдки от нас!

*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #113 -: Ноември 23, 2017, 13:56:04 pm »
Бебешок, много съжалявам за преживяното, прегрудки на двете ви.

Сега да ти кажа, аз като една видна хипохондричка какво ми мина през ума след като те изчетох, а и преди си споделяла, че детето връща/повръща. Та, според мен си има отявлен рефлукс, който обаче може да е толкова безобиден, защото при връщане е напълно възможно да попадне в трахеята и съответно детето да се задушава. Тя много малка и няма как да контролира това, но след като устичката й се напълни с храна, тя вместо да я изплюе може да я вдиша, преглътне и т.н.
В тази връзка, помисли дали не е разумно и една консултация с гастроентеролог. Сега обаче пак опираме до последния ти въпрос, идея нямам къде да я заведеш на читав гастро. :( Бих те посъветвала да си запишеш час за д-р Масларски в стити клиник, да му разкажеш всичко и дано той да успее да ти препоръча детски гастро или пък друго подходящо лечение.

целувки!
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #114 -: Ноември 23, 2017, 14:52:46 pm »
Благодаря ви за прегръдките и положителните емоции,ще се опитам да си взема възможно най-много,за да се възстановя по-бързо.От цялото семейство аз си го изживявам най-тежко.Всички ми казват минало е,забрави го,а аз всеки път като тръгна да я храня е с лек страх.
И да,много е гадно да нямаш логично обяснение.
Педиатърката се опитва да ме убеди,че имала хрема и от нея.Преди 3 седмици се бяхме разболяли и тя имаше прозрачна река в нослето,защо тогава не се случи?Като тя самата миналата седмица ми каза че си е здравичка .Даже се опита да ме убеждава,че ми се е привидяло за обръщането на  очите и сините устни.Ако аз съм сляпа,то баща и със сигурност не е.Нослен секрет да съм пуснала,добре днес пуснах.
Стефи от остносно рефлукса аз също съм си го мислела и съм го споделяла не само на нейната педиатърка-била много лакома и за това повръща,не било рефлукс.Като се замисля обаче от както съм я захранила повръщането драстично намаля,а нали всички казват,че като започне захранването той намалява и може точно това да се окаже.Ще си почина тази седмица от доктори и ще го помисля.За другата седмица така или иначе имаме ходения заради мен с още 1-2 няма да ни стане нищо.Такъв е периодът явно.
Извинете за драматичния разказ още веднъж,но найстина имах нужда да споделя.Не контактувам с много майки с малки деца,а само една такава може да го разбере :bighug:
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #115 -: Ноември 23, 2017, 15:38:35 pm »
Бебешок, настръхнах, много стряскаща ситуация. Дано остане като инцидент. :bighug:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #116 -: Ноември 23, 2017, 15:46:38 pm »
И според мен е рефлукс и Моника беше така.никой не ми вярваше, че е с рефлукс, но аз съм сигурна, че беше точно това.Като я захраних веднага спря да повръща, веднага!А и аз не дохранвах с кърма никога.Направих го веднъж и тя повърна всичко от-до.

Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #117 -: Ноември 23, 2017, 18:19:51 pm »
Бебешок, и на мен ми прилича на рефлукс...не мисля, че от епилепсия ще повръща на фонтан...
Прегръщам те  :)
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #118 -: Ноември 28, 2017, 10:58:53 am »
bebeshok0326 , знам че е глупаво да питам  - ти би обърнала вниамние ,но все пак  -  да си давала нова храна или по случайност има ли вероятност някак си  детето да е лапнало / погълнало нещо - парче хартия , памуче, мъхче   или нещо подобно  , което да предизвика подобна реакция ?

« Последна редакция: Ноември 28, 2017, 11:02:14 am от nimika »


Re: Есенна, градинска/яслена тема за най-малките
« Отговор #119 -: Ноември 28, 2017, 14:24:45 pm »
Здравейтееее,
Как сте? Има ли вече игри в снега /поне, където го има/  :D ?
Ние засега сме добре, предстоят няколко рождени дни, ако сме здрави, ще трябва да отсяваме по малко :)
Иначе, да се оплача  :( от градината казаха, че малкият вчера /а и днес питах госпожата по телефона/ теглил от ръцете на децата играчките и моливите и дори им извивал ръчичките. Учителките са много изненадани, както и аз, защото той си е кротък и никога не е теглил така. По принцип в неделя в Ринг Мол-а беше седнал на една масичка, на която имаше много флумастери и моливи и си ги слагаше в една къщичка. Седнаха и други деца, които също взеха моливи, да си рисуват, и той започна да ги дърпа от тях от ръцете. Аз му обясних, че така не се прави, да върне дръпнатия молив, че не е негов /и т.н./, направи го още 2 пъти, скарах се и като продължи - директно го наказах като си тръгнахме. Той ревна, голям цирк беше. Та значи това продължава в детската градина. Какво да правя? При вас имало ли е някакво такова поведение? Не, че ми е драма такава, но все пак не искам да дърпа и ме е страх да не нарани някое детенце.