0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
И аз тук сверям как се развива детето. Защото и край нас едни вундеркини....Да знае цветовете,животните, научила е доста текстове на песни (аз й пея, а тя след мен повтаря думичките,тя така пожела не аз) Но пък хич и не иска да брой или числа да учи. И аз не я насилвам. Това което иска до първи клас време има много.
Мария пак не е на ясла,миналата седмица ходи и в събота, разстройство и повръщане и висока температура. За един ден мина.....
*
В България децата почват училище на 7 г. Ако на 2,5 г. познават цветовете, животните, азбуката и цифрите, на седем ще е нужно поне Менделеевата таблица да знаят. Безумие за мен. Може би, защото и мога да сравнявам и с друга система. Точно затова си останах една година вкъщи, когато синът ми започна училище, за да му помагам да учи и да пише домашни. То пък почти нямаше учене, а домашни - хич. Само ако някое дете е по-бавно в час, си довършва вкъщи.

*
Да блу така е...ама край мен едни майки как не можела до десет да брои (а нейното на една година можело), как едва ли не четат ... и т.н. Товс което знае го научи защото тя искаше, аз не настоявам за нищо. Пита казва...
А на яслата май нещо танцуват,че някакво подобие на танц показва. Но е лошо с това боледуване,седмица вкъщи, седмица на ясла :P
*
И това ще мине, Стоека. Стискай зъби! Няма друг начин. :-( Поне си имаш майка ти, която е до теб и те подкрепя.
На една година моите не можеха нито да ходят, нито да говорят. На две голямото почна да говори със срички, малкото май малко по-рано. За всяко нещо си има време. Заникъде не бързам. Децата сами си показват какво и колко могат да поемат. Ние възпитаваме, не сме на състезание. А като деца на средно интелигентни родители не смятам, че ще излязат по-глупави от нас (с които никой не се е занимавал).

*
Моят има някакъв интерес към азбуката, но не е постоянен, обича да я повтаря и аз се дразня, че е папагалско повтаряне, защото повтаря след мен и дори на десето повторение, не е запомнил поне няколко букви коя след коя е... та рядко правим и това. Но пък сричкува невероятно добре. Това вероятно и защото се опитвам по този начин да го уча да говори правилно, че е голямо бебе, свикнал е мързеливо, с тесен кръг хора, да му разбират и изобщо не си дава зор, а непознатите не винаги го разбират, пък той сръдлив и инат и не повтаря, като не си го разбрал, много ти здраве, врътва се и туй то  :lol:
Кога трябва да започна да се притеснявам, че не казва "Р"? Чудя се, дали не е време да посетим логопед. Не съм сигурна, че има проблем, но знам, че им дават един вид упражнения и е по-лесно, за тях да се справят с проблема. В интерес на истината аз самата "РРРРРРРР" не мога да кажа и го произнасям меко, та вероятно на мен се е метнал.
Bonbolini, тук момичета бяха препоръчали преди време витамин Д като имуностимулант през зимата. Започнах да давам на Дани и съм много доволна (по една капка сутрин му слагам в една лъжичка сироп от черен бъз на Самбукту).
Пробвала съм и други неща, но това като че ли най-действа засега.
Иначе втората зима наистина са по-добре като цяло нещата (да чукам на дърво, че още не е свършила, но се е задържал два месеца здрав в момента).
Първата и при нас беше така - 1 седмица и половина на ясла, 1 седмица и половина вкъщи.

Чакайте да ви пусна една статия по темата за майките (изобщо не обичам такива публикации, но то тази много ми хареса и как е написана). Хем съм се смяла, хем ме беше срам, че се разпознах по много параграфи  :lol: :oops:

http://www.maikomila.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%84%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%B1%D1%83%D0%BA-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/
Хахаха. Статията е страхотна. Иначе малкият продължава да е зле. Постоянно има температура. Витамин Д обаче не можем да му даваме, още от операцията ни е забранен и ползваме какви ли не имуномодулатори, имуностимуланти и т.н., но си се разболява постоянно  :wink:. А уж тръгна от най-безобидна кашлица   :(
« Последна редакция: Януари 28, 2017, 15:18:30 pm от bonbolini »
*
За мен имуностимулантите са само за успокоение на родителите. Децата трябва да минат през това. И на следващата година нещата са по-добре.

Смайлс, радвам се, че Дани вече не боледува толкова често.

Може и така да е Блу .. На мен със сигурност ми действа успокояващо, че му давам нещо  :lol:

Бонболини, дано сте овладяли температурата и бързо да оздравее мъничкия!


Още една интересна статия:

http://marta-i-maria.com/%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9/
*
Много хубав текст, Смайли!  :)

Приятна неделя на всички,
а които са болнички, бързо да оздравяват!  :)

Здравейте, напоследък рядко влизам и чета (а писането ми винаги е било рядко случващо се). В сряда ходих до избраната от мен ясла и записах Андрея. Всички да е наред, септември започва. Да призная, прибирайки се към вкъщи, отроних сълза... сякаш много бързо порасна това дете.
Сега сме на гости на майка ми и сестра ми в Русе. Видяхме бебето (втората ми племенница, на 14 дни), Анди е във възторг и не спира да повтаря "бебе, бебе", пипа го по крачетата, люлее кошарата :)
Голяма веселба...
*
Блу, чак пък на сила не учат децата. Дали ще е песен или стихче е все тая. Предварително няма как да се знае кое би възбудило интереса. Принципа е проба само. Аз (предполагам и не само аз) на сила само лекарства давам и евентуално на сила обличам при студ минус найсе градуса. Сигурно ще има и някое рецититащо, но нормалното е по-скоро на тържеството да има общи пригласяния. Ей преди малко Нора пя, по-точно крещя коледна песен, то коледа отдавна мина, сигурна съм че на тържеството е правила фасони, до сега не съм я чувала в къщи тази песен, да я бях подканяла пак нямаше да благоволи да я изпее,... Дойде и музата месец по-късно. Та на сила не виждам как може фа се принуди едно 3годишно.
Маги, вундеркиндските мами хич не ги отразявам, а служебно имам и татковци такива. Да се/си фантазират колкото си искат. Тя Смайли много хубав линк пусна.
Бомболини, бързо да оздравявате. Стискай зъби, наистина първата зима е много неприятно с повечко болести. Но така се създава и имунитета.
Смайли, предполагам знаеш, че вит. Д е мастноразтвоеим и трябва да се внимава с приема му.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
За мен е безумие да се раздават реплики за учене наизуст на тригодишни.
Естествено, че на тази възраст нищо не можеш да го накараш нито със сила, нито чрез заплахи или дори чрез убеждаване. А за такова нещо не бих си тормозила детето изобщо.

*
Да и аз мисля, че тези истории със стихчета и тем подобни са прекалени за толкова малки деца. Те искат да си играят, не да ги кара някой на сила да правят нещо.
*
Нашите педагози така са научени, тези в градините.Това е система от десетилетия.Има учителки, който се занимават с тях през деня, учат ги, играят.Но като са 25-30 деца, няма как да се случи със всяко.Това е за нас голям проблем.Една учителка на толкова много деца.Ужас!


*
Ние от май весец ще сме в частна ясла, където обучението е по Монтесори метода с 12 деца. Ще пиша как ще е живот и здраве.
*
Маги, при нас на три години бяха 13 деца с две учителки, но пак не можеш да ги накараш да учат стихчета наизуст. Има си и други начини, не толкова чрез натиск.
И на мен ми е странно как една учителка има по 25 деца, но и във Франция е така. Те там нали са с голямата раждаемост. Имам приятелка, чиято дъщеря е набор на моята госпожица. По 28-29 деца са. Викам й, учителката не си ли говори сама в края на деня. Говори си, разбира се. После нямало да имат бърнаут. Ще имат и още как.

*
Да попитам, купували ли сте на децата от тези детски палатки? Ние взехме на дъщеря ми, но тя не иска да влиза вътре. Гледа я, усмихва се и бяга.
*
Да, Моника има палатка, не помня на колко беше като и я взехме.Имаше периоди много си играеше в нея.Но май беше над 2 години.Иначе или аз или баща и се завираме вътре с нея.Не питай как, голям зор е.

*
Кати, малка е . Имаме такава, разпънах я, Нора влиза, излиза и толкова. Не знае какво точно да прави в/с нея. Прибрах я временно. Птедполагам, че като започне да се заиграва сама ще я ползва за усамотяване.

Блу, какво означава "чрез натиск"? Нали не си представяш детето седнало на стола и повтаряме докато възпроизведе. Самото раздаване на стихчетата не предполага това. Всичко е под формата на игра. И ако стане - стане. Ако не - няма последствия никакви... няма оценки да се поставят.
Аз стихчетата даже не съм ги извадила от джоба, след реакцията в колата. Може и там да си останат - толкова ми е " амбициозно важно" дъщеря ми да рецитира на 8ми март. Имам си грижи, подозирам, че няма да дойде ред да се заиграваме и разиграваме осемте реда  за да ги научим евентуално. И въобще, ама въобще не ми е драма.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.