0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #360 -: Ноември 25, 2016, 15:25:49 pm »
На година и 7 месеца почти сме. Силно се надявам да е така, както казвате.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #361 -: Ноември 25, 2016, 15:30:35 pm »
П.с. Извинявайте, ако ви звуча назидателно. Не ми е това целта. Просто искам да ви кажа да не се впечатлявате толкова за разни дреболии. Децата ви са напълно нормални и здрави и всичко ще си дойде на мястото. Нямате причина да се притеснявате.

Абсолютно съгласна!

Кати, и аз на тази възраст се притесних заради едни по-ранно проговорили деца, но ми мина бързо.За мен яслата помогна много, защото в къщи ние я разбираме перфектно само със знаци и мучене, но там трябва да си каже.Щом почна на ясла имаше прогрес в говоренето.Но пак всичко е до детето.Имам познати на който детето проговори със сложни изречения на 3.Нищо му няма, водиха го на логопед, правиха му проверки на слуха  т.н.Просто младежа беше инатлив и не искаше да говори.И до сега е със собствено мнение и иска да се налага.Характерчета.Както Блу казва, важно е да се научим за какво да се впечатляваме и на кое да не обръщаме внимание.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #362 -: Ноември 25, 2016, 15:49:33 pm »
Кати, моето дете проговори рано. Отдавна съставя сложни изречения и говори чисто. Даже ме учудва, че ползва и разбира вчера и утре. Мислех, че просто ги ползва като думи, но днес например я слушам как разказва на баба си, вчера с мама..... И си каза всичко къде е ходила, какво купихме и т. Н
Облича се сама, обува се...
Но пък ако знаеш, колко късно проходи. На година и три месеца направи първите крачки. Аз се впрягах, че край няма да върви. Но една възрастна педиатърка ме успокои тогава, че тя говори много и изполва много думи. Развива първо речта, после ходенето. Други деца на обратно. А към три години се изравняват.
Та, до дете е.... Не го мисли.
За гърнето и Мария като седне и няма ставане, реди си пъзел, играе. Но и като го прибрах, пак полза никаква. Седи си в тоалетната, пее си и така поне половин час след като е свършила работата :)
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #363 -: Ноември 25, 2016, 16:13:35 pm »
На година и 7 месеца почти сме. Силно се надявам да е така, както казвате.
Така е Кати, и за гърнето и за говоренето ... и за всичко останало. Не си напъхвай детето в "рамка". 
Не обръщам внимание на това какво ТРЯБВА да прави Нора на определена възраст. Някои деца правят едни неща на на 1.5 г. , други започват да правят същите неща година по-късно, но пък вървят по -напред с друго. Няма шаблон за това. Какво ще стане ако свали памперса на 2,5 или на 3 години. Нищо . Има деца до 3 г. мучат, два месеца по-късно обаче говорят в изречения.
Нора брои до 19 на английски, познава 2\3 от латинските букви, но не може , по- точно не иска да дриска в гърне, не иска и да каже че й се дриска, пък на къквто иска език да е, не иска и думичка да ми обели на български, както и да съм се опитвала да я провокирам. По-скор лелите в яслата взеха да й вдяват английските думички, щото те са и малко една гаща плява. ... И не правя драма от това, както и не мисля, че е повредена нещо.  Ще се наместят нещата, само не бързай.
Благодаря за пожеланията Маги. С това характерче на моменти ми идва ритуално да се гътна.

Пък разните там баби, стринки и всякаквите " разбирачи" въобще не ги отразявам... ама хич.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #364 -: Ноември 25, 2016, 16:15:51 pm »
Калина на 3г нищо не и се разбираше, говореше на нейния си език и беше силно възмутена,
че не и разбираме. Година преди това беше без дневен памперс, самостоятелна.
Аз знаех какво иска, защото съм и майка и бях с нея 24 часа в денонощието,
но други хора не я разбираха изобщо! Митака проговори около 2рата година, аз не съм мълчалива,
около нея реч да искаш, не и не, мислех да я заведа на логопед, но дадох още малко време.
Исках да видя как ще и се отрази срещата и общуването с много деца.
Тогава тръгна на градина притеснявах се само, защото все пак трябваше някой да я разбере,
когато и се ходи до тоалетна, защото израза  "Пишка ми се" от нейната уста излизаше във
вариант "пИ кА сЕ мИ". Казах кода на госпожите и не е имала проблеми и подмокряния!
За много кратък период подреди думите, започна да прави изречения, без да я карам и настоявам, съвсем спокойно!
Но е важно според мен и така съм правила, никакво говорене на бебешки и когато бъркат, винаги поправям.
И без Бе! Казвам им на мястото на Бе, слагате името на човека с който говорите!
Хубави спомени, много мило време от порастването!

Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #365 -: Ноември 26, 2016, 09:56:28 am »
Кати, аз също мисля че си е до дете. Едни проговарят рано, други късно. Пример са племенниците ми големият проговори много рано , а малката, към 2,5 год започна да говори отведнъж и по много и то доста чисто. Две деца от една майка и баща пък коренно различно развитие.
Александра много от рано започна с осъзнатите думички и може би затова отскоро започна с елементарните изречения. Когато почна да ми съобщава за свършените в памперса работи се обнадеждих, че може би е готова да махнем памперса. Еми не е. Изпада в истерия. Та се отказвам засега с тая борба и ще чакам, когато тогава.
Авалон, това с памперса на Нора ми напомня за моя приятелка и нейната дъщеря. Няма такъв инат, много добре осъзнаваше какво и къде трябва да се върши, но си искаше да го прави в памперса. Накрая съвсем доброволно един ден си го свалила и си свършила работата в гърнето . И повече не обула памперс. Беше на 3 и нещо.
« Последна редакция: Ноември 26, 2016, 09:57:59 am от Синеочка »


Всеки миг е още един шанс...
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #366 -: Ноември 26, 2016, 14:04:50 pm »
Дани също повечето неща ги прави със закъснение от връстниците си - ходенето, всички физически активности.
Малко ми тежи, но не защото мисля, че нещо изостава, а защото ми ще да е по-активен от мен и баща си (ама то на кой да се метне  :lol:).
Нали ви се оплаквах, че не може да си кара балансиращото колело, обаче онзи ден като беше с 39 Т, го видя върху гардероба и поиска да му го сваля и за пръв път го подкара сам от един път. Обаче явно не му е страст и бързо му омръзна и сега пак не иска да го кара.
Той например също така изобщо не може да се облича, съблича и обува и ако го накарам да опита ми вика: "Не, ти, ти."  :(

Гърнето сравнително рано го усвои (на 2 г.) - и дневното и нощното, както и говоренето (на 2 правеше кратки изречения). Наскоро започна да казва Р в някои думи. Още обаче не оправя родовете. Днес се реши с един гребен и вика: "Дани ще стане хубава"  :lol:
 
Относно цветовете на сополите да ви кажа никога не са ми били показателни. Обичайно позеленяват, когато оздравява вече и се сгъстяват. Затова и не го разбирам това с гледането на цвета. Миналата седмица за n-ти път му изписаха АБ капки. Не ги купих и сополите си пресъхнаха за 3 дни. Общо взето така става всеки път. Не са му слабото място те, а гърлото.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #367 -: Ноември 28, 2016, 14:21:59 pm »
Така говорим си за инат нали.Две напикавания от инат на различни места.Стоенето в къщи с баща и не и се отразява добре.

Иначе при МОника е показателно дали са цветни сополите или не.А с гърлото сме ясни.Зачерви ли го, значи ще имаме проблем.АНгината я прави за 2 часа.Вече само по говора и усещам когато нещо не е наред.


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #368 -: Ноември 28, 2016, 15:45:23 pm »
Е, нали зеленото идва от наличие на бактериална ифекция вече, иначе няма как да позеленее, бактериите дават цвета. Педиатърката все това пита или "ако позеленеят сополите и няма нищо друго започвай ето тези капки"  иначе само като се посгъстят може и да значи, че изчезват.  И бакретийките чудесно се нагнездват в гърлото - влажна среда - приказка.
Мдаа, бащите, бащите... Маги, за ината сякаш... не знам де, ама колкото се правя, че не се ядосвам  и не обръщам внимание, т.е. без да има ответна реакция от моя страна на дивотията сякаш по-няма интерес да се инати.  Обаче не мога винаги да се сдържам. А и с обяснения ... ннннеее, нищо не става.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #369 -: Ноември 29, 2016, 14:05:13 pm »
...
Но пък ако знаеш, колко късно проходи. На година и три месеца направи първите крачки. Аз се впрягах, че край няма да върви. ...
Та, до дете е.... Не го мисли.
Защо да е късно  ? Според мен е нормално , то нормите в това отношение са широко и вариращо понятие и  прословутото състезание - ходи ли вече , говори ли вече  , ама на съседите прави еди какво си ...е   в резултата на желанието за хвалби на баби и роднини .

47 Smiles ,    активността си е до дете - имаме  приятелче  , родителите не спират да пътуват заедно с детето . Ама то хич не  е  по  двигателните   напрягания, мързи си  го и  хич не е   спортна натура -сравнявайки с моето шило , дето само се катери , скача  , от рано подкара колело без помощни  . 
Родата ми  се смее , че и ако второто е като батко си  чевръсто и инато ,  не знаят как ще се оправям  :lol:

По всички стандарти Калоян   навярно проходи късно( над 1г2м )  ,махнахме памперса след 2г ,  заговори ясно  също  късно  , и сега бърка  понякога  времената - вчера , другия ден ..., но в сравнение с връстниците си мисля , че си е  съвсем нормален  . Едни рисуват по-хубаво , други  пеят  по-хубаво ,  трети  друго .


Ще проговорят и ще ви се иска да имат копче за изключване.  :lol: Особено като заговорят двамата заедно, докато аз се опитвам да говоря с четвърти човек.
Ако си  намериш къде е копчето , кажи ми  :) -  щом заговорим с  баща му вечер  , се оказва , че има да ни каже нещо ,ама многоооо  важно   . И ако не доизслушаме и го прекъснем е много обиден и започва пак отначало .Добре , че ляга рано , иначе две приказки не можем да разменим .



*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #370 -: Ноември 29, 2016, 14:38:07 pm »
Момичета, факт е че децата са много различни, но моят съвет е да ги стимулирате, провокирате, обръщате внимание и т.н., а не да си казвате, че видиш ли такъв му е характера и натурата, и детето не е от активните. Това със сигурност е така, защото си имам двете крайности в къщи и знам за какво говорите. Колкото едното е щуро, сприхаво и 1 мин. не може да седи мирно, толкова другото е спокойно и лежерно. НО, тук идва голямото НО, че точно при такива спокойни и не активни деца между 6 и 10 г. най-често се получават гръбначни изкривявания. Не защото ще тръгнат на училище и ще носят тежки раници, не, а защото ще седят по 7-8 часа наистина неподвижни, а и в този период израстват доста бързо и е важно мускулатурата да съответна на ръста и възрастта. Това освен с активно движение и спорт с друго трудно ще го постигнете. Не бива да се подценява и момента с наднорменото тегло, защото точно в този период се трупат и килограми. И не, не е само до хранене, колкото и да си храните децата здравословно, няма ли нужното движение напълняването е почти гарантирано.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #371 -: Ноември 29, 2016, 15:14:18 pm »
Здравейте! От няколко дни бебо връща мляко или просто водичка по 2-3 пъти след всяко ядене.  Оригва се и след това връща. Задължително ако е по корем, дори и да е преди ядене. И преди връщаше, но не толкова. Казвали сме на педиатърката, но не го отдаде на рефлукс. Дали може да е от това? Но нали уж го израстват. Може ли да се прояви чак сега? Иначе сме на кърма.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #372 -: Ноември 29, 2016, 16:03:25 pm »
Поли, по много ли връща, на фонтан ли е или просто му излиза от устата, потича?

Стефи, много си права.Аз вече питах за спорт, но ми казват че е малка.И е така, не може да застане мирна на едно място.Абсурд е.Има и друго.Аз винаги съм правела нещо, не съм супер спортист, но гледах да играя баскетбол в университета ходех на плуване, после се записах на аеробика и тае бо.Много лесно напълнявам и ми е ясно, че бе движение е стана огромна.Искам да възпитам и това в Моника.Виждам как масово седят и нищо не правят дечурлигата.Не искам и тя да е така.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #373 -: Ноември 29, 2016, 16:40:37 pm »
Така е Маги, а родителите масово се оправдаваме - че видиш ли детето си е такова и не можем да го накараме. Това аз не го приемам за аргумент, защото ако не мога да накарам едно 3-4-5-6 и т.н. годишно да прави каквото му кажа, значи чисто и просто съм се провалила като родител още през първите седем.
И пак казвам, не ги говоря тия неща ей така на теория само, защото имам едно сговорчиво и едно пълна противоположност, така че със сигурност някой ако реши да си мисли, че ми са се паднали деца-слънца, в голяма грешка е :lol:
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #374 -: Ноември 29, 2016, 16:57:26 pm »
Поли, по много ли връща, на фонтан ли е или просто му излиза от устата, потича?
Понякога просто потича малко, но понякога е повечко и ако е прав у мен и падне на пода и "пльоква". Не знам как да се изразя по-ясно.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #375 -: Ноември 29, 2016, 16:58:11 pm »
...
Но пък ако знаеш, колко късно проходи. На година и три месеца направи първите крачки. Аз се впрягах, че край няма да върви. ...
Та, до дете е.... Не го мисли.
Защо да е късно  ? Според мен е нормално , то нормите в това отношение са широко и вариращо понятие и  прословутото състезание - ходи ли вече , говори ли вече  , ама на съседите прави еди какво си ...е   в резултата на желанието за хвалби на баби и роднини
Късно ли, Нора проходи след 1.5г. от раз тръгна, без клатушкане и подпиране. От тогава седнала на място я виждам само ако яде, рисува или нещо подобно. През останалото време подскача подтичва и бяга. Да ходи нормално още не съм я видяла. Повече от това като движение няма какво да искам. За спорт и аз мисля, че е рано. Силно се надявам да я приемат в градината до нас, защото освен че е хубава градина има и плувен басейн, площадката навън е страхотна и са на принципа максимално децата да са навън.
Също ми се струва раничко спорт при няма и 3 годишни. На по-късен етап го смятам почти като задължителен. Освен здраве и двигатена култура спорта и възпитава.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #376 -: Ноември 29, 2016, 19:16:44 pm »
И София пропълзя на 7 м.  А проходи на 17, също като Нора, но без да пада. Директно проходи стабилно.
Като са малки децата, не им трябва спорт според мен. Те си имат вътрешния порив да се движат. При нас имат веднъж седмично в градината спорт. Играят нещо във физ.културния салон.

*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #377 -: Ноември 29, 2016, 19:44:11 pm »
Разбира се, че на 3 г. не им трябва, написала съм 6-10 г. :wink:
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #378 -: Ноември 29, 2016, 22:46:48 pm »
Ама  и  ние нападнахме темата  , която всъщност е  за  малките   и майките с бебета не мога да попитат  и получат отговор   :lol:

Поли, по много ли връща, на фонтан ли е или просто му излиза от устата, потича?
Понякога просто потича малко, но понякога е повечко и ако е прав у мен и падне на пода и "пльоква". Не знам как да се изразя по-ясно.
poli_s, при  сина ми рефлукса се прояви  като беше  на около 3,5 месеца  .
 Започна  точно с малко   и леко стичане на мляко ,  последва   извиване на тялото на дъга , неспокойство ( при него имаше и друга причина  )   , по- често повръщане и  избълване  . Не се стигна чак до фонтан  .
Какво помогна?  - даване на една доза(30 мл  - една мерителна лъжица )  АР АМ  преди хранене  , може и след това . Или обикновено  АМ  с добавена една мерилка   оризово брашно(безмлечна оризова каша ) .
С тези мерки нещата се оправиха много бързо  и кърмих дълго , захраних си   на 5,5 м .
Въпроса е  да може да пробуташ шишето с  АМ  -аз го давах преди  кърмене , че като е гладен  е по-лесно . Това не измества  кърменето  , а и детето свиква  с  прием на Ам , с бутилката  . И  го   кърмих до 1,6 г :)  . Пишеш и   водичка връща- даваш вода  , пие ли я  -да не би да му идва много  ?


*
Re: Есенна тема за най-малките
« Отговор #379 -: Ноември 29, 2016, 23:07:19 pm »
Давам вода(най-често само да си изплакне устата), но в случая имах предвид за вида на върнатото, че не е мляко, а просто водичка и това е примерно 2 часа след хранене. А веднага след хранене си е кърма. По принцип ние сме на кърма, но повече от шише. Само нощем бозае напълно. Имахме проблем със засукването. До скоро бяхме с биба с една дупка и пиеше само по около 100мл и се чудех толкова време защо не увеличава дозата. Смених на биба с 2 дупки и започна да пие по 130-140мл. И взех да се чудя дали пък не преяжда. Ще говоря с педиатърката евентуално за АР АМ.