0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Позволих си да пусна нова тема, за да има къде да пишат хората с този проблем. Още повече, че аз съм от успелите да се сдобият с дете при тази диагноза и искам да предам нататък моя успех. :goodluck:
По въпроса с последните неща от старата тема искам да добавя, че на всяко нещо което са изрязали от вас се прави хистология. Друг е въпроса,  че в случаите с огнища на запазена сперматогенеза може да се уцели увреден участък, което да ви разстрои много. В нашия случай минахме и през разочорование.
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2016, 23:19:16 pm »
 :P дано има в темата повече похвалили се, че са успяли
аз също съм от тях  :D с едно меченце след много консултации, хапчета и т.н.
за щастие не се стигна до биопсия при нас,  :P след месец и малко пиене на сиофор (явно мецан има инсулинова резистентност) станахме милионери на живи сперматозоиди  :lol:

успех на всички  :D надявам се да има повече усмивки в тази тема. не се отказвайте от мечтите си

 Мъжът ми е с азооспермия и наднормено тегло. ФСХ му е 20, инхибин б <10. След ДНК на кариотип излезе 47 XYY. Вчера правихме огтт и резултатите и на двамата са ИР. Има ли шанс да се открият сперматозоиди при биопсия или аспирация? И какъв вид да е същата- tese, micro tese, tefna? Четох, че след лечение на ИР със сиофор може и да се преодолее азооспермията- с кой андролог, ендокринолог успяхте? Доста ме притесняват резултатите от хормоналните изследвания и кариотипа.
*

  Мели

 • Д-р Мариела Даскалова
 • *
 • 11499
 • Timeo Danaos et dona ferentes
Мъжът ми е с азооспермия и наднормено тегло. ФСХ му е 20, инхибин б <10. След ДНК на кариотип излезе 47 XYY. Вчера правихме огтт и резултатите и на двамата са ИР. Има ли шанс да се открият сперматозоиди при биопсия или аспирация? И какъв вид да е същата- tese, micro tese, tefna? Четох, че след лечение на ИР със сиофор може и да се преодолее азооспермията- с кой андролог, ендокринолог успяхте? Доста ме притесняват резултатите от хормоналните изследвания и кариотипа.

Здравей, butterfly!

Имаш основание за притеснение заради генетичния проблем - наличието на една допълнителна У хромозома. Липсата на сперматозоиди също е сериозен проблем При мъже с аберантен кариотип се препоръчва допълнително уточняване (има или няма хипогонадизъм, наднорменото тегло дали е в резултат от основния синдром или има и други проблеми, дали има съпътстващи заболявания и т.н.), след което е възможно да се предложи лечение (стимулиране на сперматогенезата, субституираща терапия при хормонален проблем) и да се обсъди биопсия. Евентуално трябва да се мисли и за възможно финансиране от ЦАР, ако има хистологични данни за запазена сперматогенеза. Изборът на оперативен подход при биопсия е на втори план.

Аз лично съм имала двама пациенти с такава хромозомна констелация. Единият беше с нормозооспермия и нямаше проблеми при забременяване, а само при износване на бременностите. Вторият беше с азооспермия и двойката премина бързо към ползване на донорски сперматозоиди.

Поздрави!
"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
ХИСТОПАТОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ
Макроскопнски: Тъкан от левия тестис (по клинични данни) с прилежаща част от tunica albuginea  и общ размер 6х4 мм,.
Хистологично: Тестикуларна тъкан със сперматогенезата до ниво сперматоцити. Интерстициален оток. Непроменени в количествено отношение Лайдигови клетки.
Диагноза: Високостепенна хипосперматогенеза.
!!! Моля за коментар?? Лечение                             
Здравейте, отдавна чета вашите разговори и житейски изживявания, но все не намирах смелост да пиша. От три години сме заедно с моя мъж, като от две години сме в опити да имаме дете, а последната година и половина- обикаляме по доктори, болници и изследвания. Мъжът ми има дете от предишния си брак, като в юношеска възраст е прекарал заушка. Ходихме в МЦ КИРМ - Плевен, след направени две спермограми и всички хормонални изследвания, остановиха нисък тестостерон (1.01, при мин.реф. стойност 1.75) , висок ФСХ (37.79 при макс.реф.стойност 19.25), ЛХ също е висок, няма бактерии, ходихме на генетични изследвания (кариотип и микроделеция на У хромозома) -там също всичко е наред. При уролог ходихме, който каза,че за ин витро всичко е наред, биопсия на тестисите и от там вземат сперматозоиди, но след това ходихме отново при Д-р Рилчева (МЦ КИРМ ) , която каза "Няма какво да се направи за момента, тук има само утайки, аз не мога да отворя тестисите,заради утайките,няма вариант да имате дете, да пие тук един ПроФертил, след 3 месеца елате пак на спермограма, ако има подобрения, тогава ще мислим варианти". Забравих да спомена,че и на двете спермограми пише"Криптозооспермия", но на генетичните изследвания доцентката е писала като причина "Азооспермия". За Азооспермия изчетох много, както и предната ваша тема със всички истории, но за Криптозооспермия не откривам нищо в интернет, което да ме ориентира поне малко какво диагноза е това. Зная,че и в двата случая, диагнозата не е добра, но имам надежда, тайничко вярвам,че ще сбъднем мечтата си, че ще успеем. Сега търся добър уролог или андролог за второ мнение, защото не мисля ,че "няма шанс" ... След изчетеното тук се насочих към Д-р Кацаров... Въпреки че пиша за първи път, искам да благодаря на всички, които пишат тук, вие бяхте по-полезни за мен и знанията ми за тази диагноза, отколкото докторите, които посетихме до ден днешен.  :oops:
*
Vasity, направете спермограма в друга клиника.В София например имате голяма възможност за избор на клиника.Направете консултация с д-р Кацаров и вижте какво може да се направи.Според мен докато не направите биопсия, няма как да знаете какво има в тестисите.

[/url]
Ние живеем в Плевен, за това отидохме в МЦ КИРМ, в София не съм запозната с клиниките, ще запиша час при д-р Кацаров, предполагам,че той след това ще ни ориентира към ин витро клиника. Сега мъжа ми започна да пие ПроФертил-а, цикъла на прием е три месеца, след това ще отидем в София за изследвания. Надявам се след този прием да има леко подобрение, за това ще изчакаме с новите изследвания. Поне така мисля аз....
*
Аз също съм от Плевен, но ходя в клиника в София.Това са всички клиники в страната http://www.zachatie.org/bibliotekata/kliniki-po-sterilitet-v-balgariya разгледай.Прочети във форума и ще си извадиш мнение къде да отидеш.Аз бих записала час и сега но като преди това направи нова СГ в друга клиника.Бих отишла да чуя мнение на специалист и тогава бих приела неговото лечение.Да при мъжа трябва да минат около три месеца, защото спермогенезата трае около 78 дни.И не бих рискувала толкова време да пие грешните добавки и да сме го изгубили ей така на вятъра.Да може да изпише същото Кацаров, но ще съм сигурна и спокойна.

Той не може да ви насочи към клиника, на нас ни каза да ходим в една лаборатория на Кандиларов.

[/url]
*

  *vera

 • *****
 • 1785
 • Преборила се за една мечта
Момичета, ще пиша тук, защото съм една от успелите и справили се с  догмата-азооспермия. Тежко е да се чуе, зная как кънти в ушите, жестоко го поднасят понякога лекарите. Зная колко мъка има в очите на любимия мъж.
Но факт е, че имахме шанс да срещнем прекрасни лекари и подкрепа тук във форума на Зачатие и бг-мама проблемно забременяване, и успяхме. Радваме се на две прекрасни близначета, които вече са ученици.
Може да поровите старите теми, вероятно сте го направили по няколко пъти. Но истината е, че аз го правих и ако не бяха историите на "старите" тогава, успели потребителки - нямаше да имам кураж да продължа. И влизам днес и виждам, че полека, лека .. подписите са сменени и това ме изпълва с радост, защото съм следила с годините тези момичета.
Накратко - обструктивна азооспермия, дължаща се на генетичен дефект. Запазена сперматогенеза, опит ИКСИ - шанс за бременност от 6-10%. Шансът беше толкова лош, защото при мен хормоналните нива бяха много смахнати, лигавица зле. Стимулацията не вървеше, само пет яйцеклетки, четири оплодени, три при трансфер. Отрицателен кръвен тест за бременност на 13 ден, опасения за усложнения и след 20 ти ден - нов кръвен тест с данни за двуплодна бременност. И така и беше. Бременността беше с трудности, но успешна до девети месец.
Както Мели казва "Медицината не е математика" и ако имате сили в себе си, борете се! Вярвам в добрия изход!