0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Позволих си да пусна нова тема, за да има къде да пишат хората с този проблем. Още повече, че аз съм от успелите да се сдобият с дете при тази диагноза и искам да предам нататък моя успех. :goodluck:
По въпроса с последните неща от старата тема искам да добавя, че на всяко нещо което са изрязали от вас се прави хистология. Друг е въпроса,  че в случаите с огнища на запазена сперматогенеза може да се уцели увреден участък, което да ви разстрои много. В нашия случай минахме и през разочорование.
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #1 -: Февруари 16, 2016, 23:19:16 pm »
 :P дано има в темата повече похвалили се, че са успяли
аз също съм от тях  :D с едно меченце след много консултации, хапчета и т.н.
за щастие не се стигна до биопсия при нас,  :P след месец и малко пиене на сиофор (явно мецан има инсулинова резистентност) станахме милионери на живи сперматозоиди  :lol:

успех на всички  :D надявам се да има повече усмивки в тази тема. не се отказвайте от мечтите си

 Мъжът ми е с азооспермия и наднормено тегло. ФСХ му е 20, инхибин б <10. След ДНК на кариотип излезе 47 XYY. Вчера правихме огтт и резултатите и на двамата са ИР. Има ли шанс да се открият сперматозоиди при биопсия или аспирация? И какъв вид да е същата- tese, micro tese, tefna? Четох, че след лечение на ИР със сиофор може и да се преодолее азооспермията- с кой андролог, ендокринолог успяхте? Доста ме притесняват резултатите от хормоналните изследвания и кариотипа.
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Мъжът ми е с азооспермия и наднормено тегло. ФСХ му е 20, инхибин б <10. След ДНК на кариотип излезе 47 XYY. Вчера правихме огтт и резултатите и на двамата са ИР. Има ли шанс да се открият сперматозоиди при биопсия или аспирация? И какъв вид да е същата- tese, micro tese, tefna? Четох, че след лечение на ИР със сиофор може и да се преодолее азооспермията- с кой андролог, ендокринолог успяхте? Доста ме притесняват резултатите от хормоналните изследвания и кариотипа.

Здравей, butterfly!

Имаш основание за притеснение заради генетичния проблем - наличието на една допълнителна У хромозома. Липсата на сперматозоиди също е сериозен проблем При мъже с аберантен кариотип се препоръчва допълнително уточняване (има или няма хипогонадизъм, наднорменото тегло дали е в резултат от основния синдром или има и други проблеми, дали има съпътстващи заболявания и т.н.), след което е възможно да се предложи лечение (стимулиране на сперматогенезата, субституираща терапия при хормонален проблем) и да се обсъди биопсия. Евентуално трябва да се мисли и за възможно финансиране от ЦАР, ако има хистологични данни за запазена сперматогенеза. Изборът на оперативен подход при биопсия е на втори план.

Аз лично съм имала двама пациенти с такава хромозомна констелация. Единият беше с нормозооспермия и нямаше проблеми при забременяване, а само при износване на бременностите. Вторият беше с азооспермия и двойката премина бързо към ползване на донорски сперматозоиди.

Поздрави!


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
ХИСТОПАТОЛОГИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ
Макроскопнски: Тъкан от левия тестис (по клинични данни) с прилежаща част от tunica albuginea  и общ размер 6х4 мм,.
Хистологично: Тестикуларна тъкан със сперматогенезата до ниво сперматоцити. Интерстициален оток. Непроменени в количествено отношение Лайдигови клетки.
Диагноза: Високостепенна хипосперматогенеза.
!!! Моля за коментар?? Лечение                             
Здравейте, отдавна чета вашите разговори и житейски изживявания, но все не намирах смелост да пиша. От три години сме заедно с моя мъж, като от две години сме в опити да имаме дете, а последната година и половина- обикаляме по доктори, болници и изследвания. Мъжът ми има дете от предишния си брак, като в юношеска възраст е прекарал заушка. Ходихме в МЦ КИРМ - Плевен, след направени две спермограми и всички хормонални изследвания, остановиха нисък тестостерон (1.01, при мин.реф. стойност 1.75) , висок ФСХ (37.79 при макс.реф.стойност 19.25), ЛХ също е висок, няма бактерии, ходихме на генетични изследвания (кариотип и микроделеция на У хромозома) -там също всичко е наред. При уролог ходихме, който каза,че за ин витро всичко е наред, биопсия на тестисите и от там вземат сперматозоиди, но след това ходихме отново при Д-р Рилчева (МЦ КИРМ ) , която каза "Няма какво да се направи за момента, тук има само утайки, аз не мога да отворя тестисите,заради утайките,няма вариант да имате дете, да пие тук един ПроФертил, след 3 месеца елате пак на спермограма, ако има подобрения, тогава ще мислим варианти". Забравих да спомена,че и на двете спермограми пише"Криптозооспермия", но на генетичните изследвания доцентката е писала като причина "Азооспермия". За Азооспермия изчетох много, както и предната ваша тема със всички истории, но за Криптозооспермия не откривам нищо в интернет, което да ме ориентира поне малко какво диагноза е това. Зная,че и в двата случая, диагнозата не е добра, но имам надежда, тайничко вярвам,че ще сбъднем мечтата си, че ще успеем. Сега търся добър уролог или андролог за второ мнение, защото не мисля ,че "няма шанс" ... След изчетеното тук се насочих към Д-р Кацаров... Въпреки че пиша за първи път, искам да благодаря на всички, които пишат тук, вие бяхте по-полезни за мен и знанията ми за тази диагноза, отколкото докторите, които посетихме до ден днешен.  :oops:
*
Vasity, направете спермограма в друга клиника.В София например имате голяма възможност за избор на клиника.Направете консултация с д-р Кацаров и вижте какво може да се направи.Според мен докато не направите биопсия, няма как да знаете какво има в тестисите.

Ние живеем в Плевен, за това отидохме в МЦ КИРМ, в София не съм запозната с клиниките, ще запиша час при д-р Кацаров, предполагам,че той след това ще ни ориентира към ин витро клиника. Сега мъжа ми започна да пие ПроФертил-а, цикъла на прием е три месеца, след това ще отидем в София за изследвания. Надявам се след този прием да има леко подобрение, за това ще изчакаме с новите изследвания. Поне така мисля аз....
*
Аз също съм от Плевен, но ходя в клиника в София.Това са всички клиники в страната http://www.zachatie.org/bibliotekata/kliniki-po-sterilitet-v-balgariya разгледай.Прочети във форума и ще си извадиш мнение къде да отидеш.Аз бих записала час и сега но като преди това направи нова СГ в друга клиника.Бих отишла да чуя мнение на специалист и тогава бих приела неговото лечение.Да при мъжа трябва да минат около три месеца, защото спермогенезата трае около 78 дни.И не бих рискувала толкова време да пие грешните добавки и да сме го изгубили ей така на вятъра.Да може да изпише същото Кацаров, но ще съм сигурна и спокойна.

Той не може да ви насочи към клиника, на нас ни каза да ходим в една лаборатория на Кандиларов.

Момичета, ще пиша тук, защото съм една от успелите и справили се с  догмата-азооспермия. Тежко е да се чуе, зная как кънти в ушите, жестоко го поднасят понякога лекарите. Зная колко мъка има в очите на любимия мъж.
Но факт е, че имахме шанс да срещнем прекрасни лекари и подкрепа тук във форума на Зачатие и бг-мама проблемно забременяване, и успяхме. Радваме се на две прекрасни близначета, които вече са ученици.
Може да поровите старите теми, вероятно сте го направили по няколко пъти. Но истината е, че аз го правих и ако не бяха историите на "старите" тогава, успели потребителки - нямаше да имам кураж да продължа. И влизам днес и виждам, че полека, лека .. подписите са сменени и това ме изпълва с радост, защото съм следила с годините тези момичета.
Накратко - обструктивна азооспермия, дължаща се на генетичен дефект. Запазена сперматогенеза, опит ИКСИ - шанс за бременност от 6-10%. Шансът беше толкова лош, защото при мен хормоналните нива бяха много смахнати, лигавица зле. Стимулацията не вървеше, само пет яйцеклетки, четири оплодени, три при трансфер. Отрицателен кръвен тест за бременност на 13 ден, опасения за усложнения и след 20 ти ден - нов кръвен тест с данни за двуплодна бременност. И така и беше. Бременността беше с трудности, но успешна до девети месец.
Както Мели казва "Медицината не е математика" и ако имате сили в себе си, борете се! Вярвам в добрия изход!

Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #10 -: Октомври 31, 2017, 07:10:54 am »
Здравейте ,
Приятелят ми е с азооспермия. Направихме хормонални изследвания , цитогенетично изследване, днк на у-микроделеции. За всички казаха , че са в норма. Направихме пункция и биопсия. Резултата е, че сперматогенезата спира във втора фаза. Казаха ни, че няма лечение и единствения вариант ни е донор. След като изчетох доста неща в интернет попаднах на статия, в която пише че ако ФСХ и ЛХ са под 4 тогава има възможност да се направи лечение с Кломифен. Резултатите на приятеля ми са : Lh 4.54, FSH 3.88 а тестостерона е 14.85. Занижени ли са всъщност ? Може ли да се направи такова лечение и би ли имало резултат?  Казаха ни , че може да взима Прегнил 3 месеца и после пак биопсия, но на 10 човека само 1 се повлиявал добре. Така ли е ?
Здравейте, дойде време и аз да разкажа за нашата история в борбата с азооспермия
Аз съм на 34г,съпругът ми е на 38г, заедно сме от 7 години. След година и половина неуспешни опити и след като моят съпруг си направи спермограма  април 2015г. се оказа,че сме си губели времето и въобще не сме имали шанс за естествено забрeменяване. Диагнозата беше азооспермия-липса на сперматозоиди в еякулата. И в най-лошите си мисли не си бях представяла,че може положението да е толкова зле. След консултация с д-р Кацаров и хормонални изследвания ни бе предложена биопсия- ако се намерят сперматозоиди да се замразят и да последва при мен стимулация и икси.И тук според мен допуснахме грешка, първо,че аз не бях в стимулация и второ,че мъжът ми се подложи на "проста" биопсия, т.е отрязва се парченце и след това се гледа от ембриолог в нашия случай в АГ Варна под микроскоп и се търсят сперматозоиди. Биопсията беше направена в клиника Темелков. Имаше сперматозоиди,но бяха едва 5-6 бройки т.е няма смисъл от замразяване. 
През октомври 2015 г.започна първия ни опит в АГ Варна.  Биопсия на мъжът ми и пункция при мен в един ден. 6 годни яйцеклетки, оплодени 4 (само 4 сперматозоида намерени). Трансфер на 5 ден на 1 бластоцит и една морула. На 6 ден замразени останалите 2.Тест отрицателен. Началото на 2016г. трябваше да направим ЗЕТ, но такъв не беше осъществен,т.к според лекарите не си заслужаваше да бъдат трансферирани ембрионите след като бяха размразени.
Вече четях доста по бг и чуждестранни форуми, както и говорехме с мъжа ми по темата донорски материал. Решихме да пробваме още веднъж в чужбина поради причината,че при тази диагноза е най важен андрологът,видът на биопсията и ембриолозите. Във Варна нямаше смисъл да пробваме повече.
През декември 2015г.  бяхме на първичен преглед в клиника в Истанбул.Мъжът ми си направи кариотип и делеции на y -хромозомата,които до сега в БГ не му бяха назначавани. След изчетеното за азоозпермията очаквах,че оттам ще изскочи причината за липсата на сперматозоиди,но и двете изследвания бяха в норма. Мнението на лекарите в Истанбул бе, че те могат да отгледат по добри ембриони и методът за намиране на сперматозоиди при тях е по различен Micro tese-по щадящ и с по голям шанс за намиране на повече и качествени сперматозоиди. Фсх на мъжът ми бе повишен, тестостерон на долна граница. Андрологът  там предписа инжекции прегнил всяка седмица на мъжа ми и процедура след 6 месеца. Според лекарите  между двете биопсии в БГ времето е било малко (първата е Юли,втората октомври). След 12 седмици инжекции съпругът ми си пусна кръвни изследвания,които препратихме към болницата. Към прегнила мъжът ми започна да приема и Аридемикс по едно хапче дневно. След дългите 6 месеца дойде момента за отпътуване към Истанбул през май 2016г. Стимулацията ми беше 7 дена с 137,5 Гонал, от 5 ден и Цитротид, 8 ден овитрел,10 ден пункция и микро тесе.  Микро тесето беше първо. Едни от най дългите ми 15-20 мин., докато ми кажат,че има намерени сперматозоиди. Резултат от моята пункция бяха 10 фоликула и 10 годни яйцеклетки. 7 оплодени, трансфер на 5 ден на 1 бластоцит с качество 5АА и три замразени. За мое най голямо учудване бяха намерени достатъчно сперматозоиди, които замразихме.
Девет дена след трансфера тестът ми бе положителен и февруари тази година се роди дъщеричката ни.
Съжелявам,че стана толкова дълго,но предишната тема за азооспермия я бях препрочела стотици пъти и историите там ми дадоха много ценна информация и надежда.Бях си обещала,че ако чудото се случи,ще го споделя.
Здравей galya27,
Благодаря ти, че си споделила опита си от тежкия път по който сте минали. Историята ти вдъхна кураж на мен и със сигурност ще помогне на много други! Пожелавам ви дъщеричката ви да е жива и здрава и безкрайно щастлива!
За съжаление аз и мъжът ми също се сблъскахме с диагнозата азооспермия...Борбата при нас едва сега започва, но силно вярвам че след време и аз ще мога да разкажа моята история с щастлив край! В отделен коментар ще опиша какви са фактите за нас на този етап и много се надявам да чуя мнението и опита на момичетата в групата.
Galya27, искам да попитам няколко неща свързани с вашата история:
- В коя клиника в Турция направихте успешния опит? (с мъжът ми сме се насочили към Мемориал, но ми се иска да чуя повече мнения);
- Каза че при високо ФСХ и нисък тестостерон са ви лекували с прегнил. Прегнила заради ниския тесторен ли беше изписан? При нас ФСХ е също високо, но тестостерона е в норма, но д-р Кацаров ни каза, че няма смисъл от лечение..

Благодаря предварително за отделеното време и споделения опит!
Здравейте мили момичета!
Аз съм на 29 години. С мъжът ми (на 35 години) силно искаме да имаме наше детенце и усилено работихме в тази посока последните 6 месеца. За съжаление разбрахме, че сме нямали шанс през тези месеци, след като на първата ни спермограма видяхме резултата Азооспермия, Хиповолемия. Няма смисъл да разказвам за шока и мъката, т.к. всички тук  сте минали през това :(
Резултатите при нас са следните:
- Повторна спермограма, която потвърди азооспермията;
- Бактерии - няма;
- Хормонални изследвания: FSH високо - 27.7, LH малко над горната граница - 10.1, Пролактин малко над горната граница - 440, Тестостерон в норма - 17.73, Inhibin B - все още чакаме да излезе резултат за него;
- Генетични изследвания - пуснали сме Кариотип и Микроделеции на Y хромозомата на мъжа ми и чакаме резултатите. Не сме пускали генетични изследвания за мен - мислите ли, че има нужда?
Андрологичния преглед правихме при д-р Кацаров. След ехография на тестисите постави диагноза на мъжа ми "малки тестиси" - обем 4-5 кубика при норма 12. Лечение не ни беше предписано - Кацаров каза, че няма смисъл и ни прати директно на биопсия.
Бяхме на консултация в ин витро Клиника Афродита с д-р Баев - той назначи генетичните изследвания и при добър резултат също предложи биопсия, която да се извърши паралелно със стимулация при мен (за да може евентуално да използваме намерени здрави сперматозоиди).
Докато чакаме резултатите от генетичните изследвания с мъжът ми започнахме да проучваме варианта да продължим в Мемориал, Турция.
Момичета, силно се надявам да чуя вашите мнения, насоки и препоръки! Мислите ли, че при посочените стойности на хормоните може да се приложи някакво лечение? С кои клиники/доктори сте се справили вие?

Предварително Благодаря на всички ви за споделения опит и отделеното време!
Здравей ellly,клиниката в Турция е същата,към която и вие сте се ориентирали-Мемориал.Дали прегнила е бил изписан точно заради резултата от хормоните-незнам.
Отидете на първичен преглед там,непременно направете и консултация с д-р БАшар,андрологът в клиниката.Стискам ви силно палци и ще се радвам да споделиш развитието при вас.
Благодаря ти galya!
Днес се свързах с координаторката в клиниката Севда и започваме организация за първичен преглед. Със сигурност ще имам в предвид да поискам консултация с д-р Башар.
Надявам се новините да са положителни - ще споделя развитието.
Благодаря още веднъж! 
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #16 -: Октомври 04, 2018, 00:41:36 am »
 Здравейте-виждам че темата отдавна не е активна,но имам нужда да споделя с някой това ,което ни се случва.Значи ние сме с тежък мъжки фактор,миналата година направихме неуспешен опит инвитро(икси).Предварително се извинявам ,че не използвам точната терминология и данни от иследванията,но в момента не са при мен и съм много притеснена.При него имаше малко читав материал-около 1 500 000 годни сперматозоиди-диагноза олигоастенотератозооспермиия,но все пак достатъчно за икси.Този опит си го финансирахме сами и след като се оказа неуспешен, междувременно решихме юли месец отново да действаме,този пътсата с удобрение от касата,направихме всички изледвания и тъкмо ,когато дойде ред не спермограмата -ужассс-азоспермия.Не мога да ви опиша ужаса,който изживяхме,всички ми отговарят ,че не е странно на въпроса ми -защо от декември месец така се е получило,тогава поне имахме някакъв шанс, всеки казва ;ама то и тогава нищо не сте имали;то не е толкова голяма влошаването,просто вече няма:(((втора спермограма същия резултат.По препоръка на моят лекар направихме преглед при доктор ЛАЗАРОВ-иследванията на fh и тестостерон ,които той назначи бяха почти в норма,леки отклонения само при тестостерона,но според него били обнадеждаващи за наличие на спермогенеза при насрочена от него биопсия и речено сторено:направена биопсия на 10.09.
След чакане почти месец на резултатите-доктор Лазаров днес ми съобщи ,че резултатите са лоши-няма нищо:(Направо каза донор:((та наистина ми е странно -декември месец -вярно малко налице ,но все пак нещо,а сега вече никой:(Забравих,да спомена ,че мъжкия стерилитет при нас е вследствие на прекаран крипторхизъм и две операции като малък>Мноого съм отчаяна и объркана,загубихме много време ,аз съм на 37 години,така че май май да се насочваме към донор,да не губим още ценно време:(((Моля ви за мнение и някакъв съвет
*
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #17 -: Октомври 11, 2018, 13:05:18 pm »
Чак сега видях какво си написала мила, понеже не влизам в темата всеки ден. Ще ти дам съвет-бягай от Д-р Лазаров с 200 в час. Изревах тон сълзи заради този човек, а днес имам син на 8 години, който се роди след намесата на Д-р Кацаров и Д-р Маки.  Друг важен момент е кой гледа биоптичният материал. Доколкото знам най-добрия в тази част доктор работи в момента в Токуда. Мога да поровя за името защото ми се губи. Не бързайте с донорите-имаш още време, но трябва да се действа.
« Последна редакция: Октомври 11, 2018, 13:10:24 pm от shanoar »
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #18 -: Октомври 18, 2018, 18:20:30 pm »
Здравейте,нова съм във форума и ще се надявам, някой,който се е сблъскал с този проблем, да сподели ценни съвети   :) при първа,обикновена спермограма на приятелят ми (23г),правена в Щерев показа съмнение за азооспермия,минаха 2 месеца в притеснение и сега на 22ри ще правим разширена спермограма в клиника Малинов,по съвет на моята генеколожка. През това време ме посъветва да пие Трибестан, който аз комбинирах с Витамин Ц, Витамини А,Е и селен, всяка сутрин пиене на алое и по лъжичка мед. Тях ги давах по мое усмотрение и след изчетените стари теми на успяли двойки.  :) Та питането ми е, има ли вариянт разширената спермограма да покаже наличие на сперматозоиди и да отхвърли предположението или просто ще бъде потвърждение? Извинявам се за въпроса, но съм на 23г и бях изненадана от резултата ,разбира се неприятно... Ще се радвам ако някой,който е минал през всичко това да ми даде съвет или поне малко надежда...Благодаря предварително!
*
Re: Азооспермия- споделен опит и подкрепа в борбата с нея
« Отговор #19 -: Октомври 23, 2018, 17:10:24 pm »
Надежда винаги има, нали затова ще повтаряте спермограмата. Още повече разширената цели да покаже от къде идва проблема. Кураж и търпение ти желая.