0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #40 -: Октомври 05, 2015, 16:06:39 pm »
jam, поне хората около мен не ползват телефони тип слушалка -дори свекър ми и свекърва ми, които са на по 76 години и те ползват смартфони. :) Както казах моята дъщеря в трети клас няма телефон за училище -нито слушалка, нито смарт. запазила съм една моя стара нокия, но и тя е доста повече от обикновена слушалка. Просто е железен телефон, изживял набезите на деца с години, та затова съм го запазила. Ще й го дам, когато преценя, че наистина й трябва. засега се справяме без да си звъним, докато е на училище и оцеляваме всички. Вкъщи, както казах й се разрешава да играе на игри, което наистина й беше супер полезно, както вече писах. Дори не подозирах колко добре може да й се отрази. А пък Яворчо освен, че реди пъзели, гледа "Маша и мечока" преди лягане. В 12 вечерта трудно бих могла да му измисля по-интересно и тихо занимание. Наскоро гледах репортаж как в едно училище се изполват съвременните технологии. Страшно ми хареса идеята по география вместо да се обяснява кое къде и с какво граничи, да се види директно с google earth. Това имах предвид -интерактивното обучение би било в пъти по-интересно за децата ни. И това няма нищо общо с носталгията по нашето детство. И аз помня с какво удоволствие обикаляхме квартала с колелета, играехме на ръбче пред блока, ама сега тия дейсности са абсолютно неприложими и невъзможни. Аз едвам пресичам пред блока, та какво остава за игра с топка. Боже опази.Всяко нещо с времето си и с мястото си. за децата ни ще бъде всичко много различно и колкото по-рано свикнем с тази мисъл, толкова по-добре.
<br />[link=http:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #41 -: Октомври 05, 2015, 16:21:32 pm »
мешко, много съм любопитна - твоите свекъри на възраст 76 години кои точно функции на смартфона ползват, освен телефонията и текстовите съобщения?

интерактивното обучение съществува много отдавна - още от преди на Сергей Брин да му хрумне да прави Гугъл - и не се изчерпва с ползване на ресурси от Интернет чрез смартфона. но това е дълга тема... като човек, който през 1984-та година е написал първия си програмен ред на първия си персонален компютър и от 25 години си вади хляба с компютри (не го пиша за първи път, извинете!) са ми малко смешни и нелепи изказвания от типа на "няма я вече филията с пипер, свиквай с технологиите"...

но, дето се вика, всяка коза за свой крак. всеки си решава сам как да живее и да отглежда децата си. лошото е, когато почне да решава и за чуждите...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #42 -: Октомври 05, 2015, 18:16:17 pm »
jam, наслушах се откакто съм родила, "как да почакам да видя колко страшно ставало нататък" ;) Е, ще приема за невероятна случайност, че на мен поне ми става само по-лесно с детето ми всеки изминал ден и за всичко, или просто съм твърде небрежна майка и затова не му виждам трудното. За училището специално - наскоро писах какви са ми главните тревоги. Безумните учебни планове и учебни помагала, налагащи масово родителите да карат един учебен ден след работния с детето си, та барем то вдене нещо от материала. Дълбоко съм убедена, че за тия неща - не са виновни смартфоните, или каквито и да било игри в междучасието (дори одобрявани от родителите такива). Та главната ми грижа по темата е всъщност - да избера добро училище с целодневно обучение за Дани, поне за началния курс. И ако не се окаже просто тъп (за което в момента няма изгледи) - очаквам, че по-натам ще е способен да учи и пише домашни относително сам, със спорадични мои намеси в някои случаи. Електронните джаджи, които ползва откъм 2,5 години досега - не съм забелязала с нещо да са му навредили на развитието. Не се налага и да го контролирам и ограничавам при употребата им, когато сме навън, или има деца наооколо - и да му се моля - няма да ги пипне. Та да, има го и момента с "когато нещо е напълно достъпно - то не е чааак толкова интересно и привлекателно". Никого не агитирам да прави като мен с написаното дотук - просто споделям личен опит по темата, ефекти при ползването на такива неща от детето и, че родителите, които не допускат употреба - трупат повече излишен страх от това, на база чуто, разказано, прочетено, отколкото реално да има особена причина за това. Въпреки таблети, игрални конзоли и постоянна нет-връзка на личните му устройства ( с неконтролиран софтуерно достъп засега) - той си играе активно и с всякакви полезни и одобрявани от всички вас играчки, за които аз съм чела тук - конструктори, пъзели, разни пластелини, рисувателни принадлежности, магнитна дъска с цифри и букви, чета му книжки... Предвид времето, което изкарваме на село пък с него - активно движение и всякакви игри на открито - реално (по стечение на обстоятелствата) - успявам да осигуря в пъти повече от повечето родители тук. Та да - хич не ми е дерт, че цъкал на устройства, които са вече масово навлезли, ще навлизат още по-ударно в ежедневието ни и да не щем, в неговия курс на училищно образование - убедена съм, че ще бъдат част от самото обучение, дори в клас.

Неда, има куп дори напълно безплатни приложения за "родителски контрол" за такива устройства ползвани от деца. Онзи ден замалко по невнимание да си инсталирам едно от тях на смарта.  :lol: Мяташ му едно такова на телефона/таблета и - няма порно, кървави игри и каквото там още е неподходящо за деца съдържание. Помислено е и да не може детето да деинсталира такова приложение от устройството си. Те тези дето ги правят тези неща - не са толкУ гламави. ;) Не считам естествено, че дете във 2-ри клас трябва да гледа порно, просто не е във възраст да разбира какво и що гледа точно. Но да си призная, подобна издънка направих аз пред детето преди 2-3 месеца. С телевизора.  :lol: Абонамента ми е от тия "напомпаните пакети", дето са с много HD-програми, а те вървят и с 3-4 порно канала. Бях седнала да нареждам програмите, както на мен са ми удобни, порното не беше фабрично заключено и при цъкване на следващ канал - тръгна един як секс. Хем в HD нали.... :lol: :lol: :lol: Дани естествено се загледа и полюбопитства какво правят, докато сваря да изляза от менютата и да го сменя това. Ами казах, че това е секс, това го правят само големите хора като мама и тати и така се правят бебета. Което беше напълно достатъчно за него - нито се втрещи, нито повече ме е питал, или искал да гледа. Та голяма работа, че бил видял да ти кажа, ако беше по-голям - щях поне да мога дълго и напоително да обясня за секса и други неща, засега - просто няма смисъл.

Разликата е, че вкъщи правя осъзнат избор какво и колко да му разреша. А в случая на Неда в междучасието никой за нищо не ги контролира. И да, реално трябва да си починат, а не да си натоварват още психиката.
Гледаме си от нашата камбанария за всичко Блу - и да не щем - пак го правим. В междучасието да ги контролира някой, да не се пребият, сбият и да пострадат ми стига на мен напълно. Относно почивката и това, че считаш, че те не си почиват играейки на телефона любима игра (приемаме, че е безобидна такава, да речем редят електронни пъзели) - не съм особено на мнение, че не е почивка за мозъка. Мозъка почива и когато е относително "изключен" да кажем, почива и когато е ангажиран с приятна за притежателя си дейност също. Знам, че ТВ не гледате у вас, но ползваш таблет. Ако още не си пробвала - за експеримента си изтегли играта "О! Думи", предполагам, че повечето потребителки на сайта, ползващи такива устройства активно си цъкат на нея. ;) Представлява букви в квадратчета, които можеш да свързваш по определени правила и да "откриваш" думи, за определено време е всеки тур, играеш в сървър, в реално време. Полезно е и за концентрацията и за речника и да ти кажа - и за нервите е полезно хахахаха. Ако съм яхнала метлата, 10-ина мин. да поиграя на това и ми минава. Просто ми пренасочва вниманието на другаде бързо и ефективно и реално мозъка ми си почива, работейки в някакъв приятен за мен режим. Вместо в мислене за поредния дерт. Давам ти го за пример, защото и децата като играят на нещо, което е подходящо за тях и обичат - получават същия ефект. Дали на ластик, дали на криеница, дали на смарта си някаква игрица - кой каквото го влече. Това, че ние по презумпция приемаме заниманията им с всякакъв вид компютри за натоварване за тях и психиката им - не го прави факт. Разбира се, че това го казвам с уговорката - не е проблем, ако не висят и не се занимават само с това часове наред, без прекъсване, всеки ден и пр. С мярка - проблем не виждам никакъв. За училище - и за малките и за тези в горния курс - намирам за проблем да се ползват тези неща по време на час обаче. И съм напълно ЗА - физически да се попречи да ги ползват в часовете. Дали ще им ги прибират преди час, дали ще се ползват заглушители (коментираше се като вариант наскоро) - все е някакво решение на този проблем.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #43 -: Октомври 05, 2015, 20:09:41 pm »
Момичета, леко смесвате нещата, разбира се хубаво е да се използват съвремените технологии за преподаване в училище. Нашата госпожа от първи клас използва мултимедия и лаптоп, прожектира им много неща, именно от гугъл ърт и т.н. Изобщо не става дума за това. На времето са пишели върху пясък в сандъчета, след това с моливчета, писалки и т.н., сега пишем на тетрадки, няма лошо да пишат на таблети, примерно. НО, не съм съгласна да се зомбират във всяка една свободна минута, пък било то и в игра, развиваща финната им моторика. Всяко нещо с мярка е ок.
Сис, не се оправдавай бе съкровище, детето ти седи 4м. на въздух, няма лошо да поиграе на таблети. Точно за това говорим, за баланса. Както казах и моите го правят, но толкова рядко, че дори не ми прави впечатление, а аз съм човек, който през живота си не е изиграл и една електорнна игра. За мен това е загуба на време, но лудостта не ходи по гората, предпочитам да плета примерно, вместо да си губя времето в цъкане на ферми, да кажем :lol:
Така, че няма нужда да изпадаме в крайности, всяко нещо с мярка е ок.
*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #44 -: Октомври 05, 2015, 20:31:29 pm »
Стефи душко - аз баш същото казвам бе  :lol: Днес "ми кипна млякото" по въпроса за смарт-овете баш, след като приятелка (която си беше нормална преди да роди) - изля в скайпа такава помия по всички родители дето разрешавали на децата си телевизия, игри, телефони и пр., че се зачудих наистина, дали раждайки - не е изкарала и част от главния си мозък. Мислех, че ще й минат тези потреси като й поотрасне детето, ама уви - задълбочават се само. И ти казвам, че това вреди на самото дете, ама отговорно го твърдя. Тя още малко ще спре тока у тях и на свещи ще го кара да чете книги на старобългарски, че иначе "ще стане тъп консуматор на съвременни джаджи и тъпак". Нон стоп е четене в нет-а за кое е вредно и опасно и филмиране по въпроса. Кукувица ти казвам. Даже ме трийна от скайп  днес, щото не издържах вече и й "сипах" на корем  :lol: Наясно съм, че тук списващите не са такива откачалки, но честно казано - има си залитания и при нас редовно по този и други въпроси.

Иначе аз...к'во да се оправдавам. Аз съм от "лежерните майки", казвам си го, считам че така е по-добре и за децата, не само за родителите им, с цялата условност на "лежерна", но все пак съм. И грам не ме притеснява този факт. ;) Моето както ме разиграва за спане и пр. три години и половина - сега ми компенсира ударно всичко това. Ляга си само, облича, съблича, хич не се занимавам. Когато не е на ДГ - поне час-два преди мен е станал в общия случай, тихУ (сакън да не ме събуди), закусва си на самообслужване - уведомен е къде му е закуската от вечерта. Закуска приготвена на момента - от мен е получавал като бебе, сега чат-пат от баба ми може да получи, следващата ще е от жена му, ако е навита.  :lol:  Гладен ли е? Не е. Ама ял студена баница? Баница ли е? Баница. Отделно, че у нас почти всичко се яде студено по принцип де. Размъквам го къде ли не от бебе, няма капризи, претенции къде щял да спи, ядене в колата, лиготии, мрън там докато карам, че и да го забавлявам видиш ли ти. За тия неща - ме гледат масово осъдително старателните майки, ама така ми дреме на черупката, че пушек се вдига.  :lol: Който иска да си усложнява живота излишно - негово право.

Освен цитираната по-горе игра - мен също не ме влекат и никога не съм играла. Само плейстейшъна ми беше интересен в някакъв период като нов, ама бързо начесах крастата и повече не ме е ползвала. Но то е конзола. Буквално компютърни - не играя, не ме влекат, даже не ги и знам. Сериозен дебил съм в това направление.  :lol: Дани се го влекат такива неща обаче, както и баща му - против нямам. Всеки с интересите си все пак. Аз и детето ми сме съвсем отделни личности, няма как едни и същи да са ни интересите, не само заради възрастовата разлика. Аз следя само да има мярка за всичко, а какво ще е точно - избира той, аз не го спирам (извън убийство на малки котенца и от сорта разбира се) ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #45 -: Октомври 05, 2015, 21:07:32 pm »
пиши по-кратко ма, нямам време :lol:
тъй де, тъй, всичко с мярка, но това с тока ми хареса :lol:
аз проблеми от тоя род нямам, моята все мъкне някакви книги от библиотеката, не стига че раницата й тежи един тон, ами и книга, да четяла в междучасието. Та имахме разправия одеве по тоз повод, сакън, за 10 мин. кой знай какво ще прочете, ама не, носи бе. Едни бият - чети мама, чети, други недей :lol: та така всеки с пробелмите си :wink:
както казах, мисля че всеки възпитава с идеята да отгледаме добри, съвестни, честни и разбира се все пак образовани люде. :)
*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #46 -: Октомври 05, 2015, 21:22:47 pm »
пиши по-кратко ма, нямам време :lol:

Спасявай сЪ. На мен ми "нулев ден" днес и поспамих доволно и напоително. Ама не сЪ притеснявай. аз тука по принцип не пиша, та скоро няма да се повтори.  :lol:
Иначе, че всеки възпитава с идеята за...така е. Както доволно си се убедила и сама - те си правят каквото им иде отвътре, па ти си възпитавай с каквито щеш идеи.  :lol: Не може да са на самотек децата естествено, ама филмирането е в повечко. Доста при това. И съвсем откровено ти казвам - драйфа ми се, ако имам нещастието да се видя/седна някъде с майки в общия случай, колкото и старателно да го избягвам това - стават и издънки.  Тия жена нямат свой живот никакъв явно, живеят чрез децата си, друга тема нямат. Кога е настъпило това върло извращение - нямам хабер, ама е масовка и някаква супер жалка картинка за мен. Тотално изкривени хора, които си изкривяват и децата "за тяхно добро" разбира се. Не визирам нормалния и закономерен родителски интерес и загриженост за отрочетата много ясно, а наистина - друго НЯМА бе! Като тема, интерси някакви, работа, личен живот.... Да кажеш на някоя такава "А" - стига, за да ти захване с " Пък детето..."  :lol: Аз поне мога да се спася, ама горките им деца на такива.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #47 -: Октомври 05, 2015, 21:27:22 pm »
О да, съгласна съм, и аз ибягвам такива индивиди от как са се родили моите, защото етапите са много - НИЕ не сме акаЛИ, не сме яЛИ, та до сега, така че напълно разбирам за какво ми говориш :lol:
Чак такава "самоотверженост" няма нужда! :)
*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #48 -: Октомври 05, 2015, 21:31:48 pm »
Сис, не ме подкокоросвай да хващам нова игра! Отне ми известно време да се откача от фермата.  :lol:
И на моя му пускам на компютъра филмчета понякога. Ей това ми действа добре на нервите.  :lol: Преди съвсем да ми прелее чашата, го строявам и пускам да погледа малко, докато сляза от черешата.
То през седмицата реално няма и кога, защото е по цял ден на училище и после си ляга рано, за да може да става в шест.
Иначе след всяко посещение в библиотеката имам гарантирани няколко часа тишина. Затваря се в стаята си и почва да прослушва дисковете, които сме взели, или да разглежда/чете книжките.

*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #49 -: Октомври 05, 2015, 21:39:45 pm »
А, Стеф - разбрахме сЪ. Просто "ние сме акалИ" по-натам избива в "ние имаме златен медал по карате", "ние ходим на френски", "ние не пипаме смарт-ове, а четем само хартиени книги". Проявления на едно и също, ама в различните етапи на развитието на детето. И това е вредно и сбъркано. И много различно от възпитание, нормален родителски контрол за едно-друго, според възрастта и пр., ама МНОГО различно.

Блу, не я сваляй тогава, от тая няма да сЪ откачиш.  :lol: :lol: :lol: Аз постоянно я цъкам, ако чакам нещо някъде (примерно детето след градина), на някаква опашка за нещо, във всякакви такива "паузички". Като имам няколко часа съвсем свободни - телефона има нужда от ново зареждане.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #50 -: Октомври 05, 2015, 21:51:37 pm »
Абе таблетите имат и доста полезно приложение, именно за четене. Аз като една видна скръндза, книжките от задължителния списък за 3 клас, които нямах, а не ми се даваха пари, баща й й ги свали на айпада и от там си ги чете детето. :) Пък и няма място вече в къщи за толкова играчки и гнижки :wink:
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #51 -: Октомври 05, 2015, 22:16:22 pm »
основен дефект на повечето разсъждения на JBrul по детските теми е, че винаги пречупва всичко през призмата "Дани". поради което, ако обсъжданата проблематика не съвпада с наклона на нейната призма, тя бива общо-взето отхвърляна като несъществена и преувеличена :)

когато тук се пише за вредата от смартфоните в училище, не се имат предвид частни и отделни случаи. пак казвам, изчакай да видиш какво ще стане с училището, все пак. ако имаш късмет Дани да не се  заплесва непрестанно по своя или чуждите смартфони в час, занималнята и междучасието, значи си извадила късмет, но не обобщавай, че това не е проблем. сега ще ми се обидиш отново, но знаеш, че съм откровена и пряма. и моля те, не ме заливай с просторни разкази, за да се аргументираш за едно или друго. аз схващам и от по-малко.
« Последна редакция: Октомври 05, 2015, 22:22:28 pm от jam »
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #52 -: Октомври 05, 2015, 22:38:42 pm »
Нищо подобно jam, щото няма как "да пречупвам през призмата Дани" какво ставало в училище, след като той не ходи на училище ;) Нямам и за какво да ти се обиждам, защото конкретно твоите тези за едно и друго - не са се сбъднали като прогноза за момента, нито за моето дете, нито ги наблюдавам като сбъднати, при деца на хората около мен. Та не аз отхвърлям всичко, освен "моето", като несъществуващо и частни случаи, обикновено го правиш ти. Свикнала съм ти отдавна, няма проблем за мен.
"Истерясвайте" си за каквото желаете на тема "деца и възпитание", дано има полза за децата.  :D И понеже схващаш от малко - разчитам, че последното ми изречение ще приемеш просто за прямота и няма да се обиждаш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #53 -: Октомври 05, 2015, 22:43:10 pm »
кои по-точно "мои тези", JBrul?

в последните 2 страници говорим отново за телефоните в училище. аз разказах от какво се оплака гусжата в нашата занималня - че докато тя обяснява урока или някое от децата чете урока на глас, останалите държат смартфоните под масата и си цъкат игрички, вместо да слушат и внимават.
това моя теза, която не се е сбъднала при някого ли е или разказ за една училищна реалност, с която и други майки на ученици са се сблъскали?

за това говорим в момента. не за тези и прогнози. и категорично не приемам квалификации за "истерясване", особено като си се знаем тука кой какво е писал през годините....  :lol: хайде холан, дет се вика.



"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #54 -: Октомври 05, 2015, 22:48:21 pm »
"Истерясвайте" си за каквото желаете на тема "деца и възпитание", дано има полза за децата. 

Кой и къде "истеряса", бе, Jbrul?
Вмени ми чувство на вина, че споделих, честно...

ето още една "лоша майка" - http://www.specialna.bg/semejstvo/roditeli/pismo-do-sina-mi-az-sam-losha-majka/
« Последна редакция: Октомври 05, 2015, 23:10:14 pm от Nedda »



*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #55 -: Октомври 06, 2015, 05:23:29 am »
Нашата учителка отказва да събира и съхранява телефони, това са скъпи устройства и не влиза в служебните й задължения да събира и връща смартфони на 20 или повече деца, някои от тях доста скъпи и веднъж да се съглася с нея. Това е работа на родителите и не изисква особено усилие. Елементарно е поне в училище да се използва обикновен телефон - по 10 лева са. Щом имаш за 300 можеш да купиш и за 10. Факт, че за концентрацията и вниманието в училище такива устройства са изключително вредни, но друг факт е, че на повечето родители просто не им пука.
« Последна редакция: Октомври 06, 2015, 05:27:30 am от cygnus »
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #56 -: Октомври 06, 2015, 06:14:29 am »
И според мен, госпожата изобщо не е длъжна да им събира и съхранява телефоните.
Родителите сме тези дето трябва да определим границите.

Стеф и аз не успях да намеря една от книжките и Митака я чете от таблета.
В две книжарници тук в София и в библиотеката в Оборище я нямаше.
Не ми се поръчваше от нета и това ми се стори приемлив вариант.
Той категорично ми отказа в началото, после видя, че не я намирам и си я прочете.

Ще ви споделя нещо, което ме прави много щастлива, напоследък  :P
Аз дарявам всички книжки, пъзели, кубчета и игри на мишоците,
които вече не са тях на детската градина. Избирам си една група
да им отговарят за възрастта, питам госпожите и много се радват и децата,
и те. Преди две години имах притеснение с плюшените играчки,
те все пак могат да предизвикат алергии, събират прах.
Предложих ги с тези аргументи на най-малките, госпожата на другия ден ми каза
- За всяко дете имаше за гушкане на обед  :P не са заспивали по-лесно.

Хубав ден от мен :)
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #57 -: Октомври 06, 2015, 09:35:33 am »
За училището специално - наскоро писах какви са ми главните тревоги. Безумните учебни планове и учебни помагала, налагащи масово родителите да карат един учебен ден след работния с детето си, та барем то вдене нещо от материала. Дълбоко съм убедена, че за тия неща - не са виновни смартфоните, или каквито и да било игри в междучасието (дори одобрявани от родителите такива).
Изключително точно казано. напълно безумни неща се учат, поднесени по още по-безумен начин. За нас учебната година е един постоянен, всекидневен кошмар. Дъщеря ми не желае да ходи на училище, не й харесва там, скучно й е, трудно й е, учителката ни е адски смотана. Освен обичайните истерии, викове, крясъци, сълзи и сополи, с които излизаме всяка сутрин, вече е прибавила и нов акцент. Сега се опитва да повръща нарочно и успява, та да я изпратят вкъщи да си боледува. Ами ако й беше по-интересно в училище, може би част от този кошмар нямаше да се налага да го изживяваме. Аз съм от онези работещи майки, които вечер продължават с уроците на дъщеря си и наистина съм потресена от учебниците. Не знам колко от вас учат ежедневно с децата си, но текстовете в читанката са меко казано странни. Чудя се кое по-напред да обясня, смисъла на архаичните думи, които няма да й се наложи да използва никога в живота си или как да ги напише правилно. Пълна глупост. А как са поставени задачите???Налага ми се понякога да прочета няколко пъти условието, за да разбера какво точно искат да се направи. Та за мен лично всичко би могло да бъде много по-интересно. Лятото й бях намерила онлайн уроци по математика. Седнаха и гледаха с интерес и двамата с Явор. затова говоря. Вместо да се ограничават всякакви модерни устройства в училище, да се използват хубавите им приложения, за да са в крак с времето. Когато бях студентка и учехме културна антропология, имахме за преподавател една доцентка, която успя от един безкрайно интригуващ и вълнуващ материал да направи най-сухия, най-трудно издържащия се и безплоден курс. Следващият випуск след нас имаше късмет да има за преподавател човек, живеещ с тази материя наистина, правел нещата в действителност. Ходех да го слушам и направо се влюбих в антропологията. Същия материал беше поднесен раздвижено с истински примери, с филми, които илюстрираха теориите и беше просто безкрайно интересно. Все едно нямаха нищо общо.
<br />[link=http:
*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #58 -: Октомври 06, 2015, 11:35:38 am »
О да, напълно съм съгласна и не веднъж съм казвала, че цялата ни образователна система е пълна скръб. За съжаление обаче не можем да направим много, но поне това което зависи от нас като родители е добре да се опитваме да правим с цел подпомагане именно на този процес - ходене на училище с желание, айде не с безграничен ентусиазъм, но поне не с плач. Стана ми много тъжно за Мия  :(
*
Re: Нашите пораснали деца през октомври 2015
« Отговор #59 -: Октомври 06, 2015, 21:40:57 pm »
Мешко, ако детето не се чувства добре в това училище, мислили ли сте за смяната му с друго?