0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #280 -: Май 28, 2015, 23:45:48 pm »
Кати, почти на всички ни се е случвало, на мен лично - само веднъж. Обикновено с "Имазол"(клотримазол) се оправят нещата за седмица. Ако все пак не мине - консултирай с кожен, но не вярвам да имаш особен проблем.

Mousyt, с такъв брутален рефлукс какъвто описваш...не знам каква кърма изобщо още даваш и то на захранено дете, честно.  8O Когато беше новороден и се гонеха грамчета и пр., хайде да кажем, че е било най-добре това. На мен лично, ако така ми повръщаше бебе, пък новородено, пък недоносено - пак не бих давала кърма, има си АМ за всички случаи вкл. и такива. Да, Смайл е права за разхода - по-скъпо е с АМ, ама когато се налага - кой го мисли това точно.
Хранене от шише. Ако ползваш микровълнова фурна - най-лесно и бързо става. Бях си нацелила точните секунди на които се подгрява водата за АМ на температура годна за директна консумация, врътвам, сипвам, разклащам още 15 сек. и давам. Всъщност всички АМ (освен АР), се разбиват чудничко и с вода на стайна температура, стига бебето да не държи да му е топло млякото - можеш и така да го правиш. Но след като даваш АМ (и ще даваш АМ) и имаш дете с тежък рефлукс - логично е да даваш АМ-АР. Те са по-гъсти, така че за тях Авентски биберони за шише - поне 3-ка, 4-ка върши работа.
За рефлуксът изобщо - важното е храната да е по-гъста, било АМ, било друго. Кърмата например се спира, защото не съществува начин да се сгъсти кърма, не по друга причина ;) АР - млеката са сгъстени или с оризово брашно, или с клей от рожкови. Клей от рожкови не знам отде моЙ се намери, ама оризови каши - дал Господ  :lol: Та като ще даваш някое по-редичко пюре - сгъсти го с оризова каша и шансът да го "задържи" е по-висок така. Преди хранене точно гледай да не поема много течности. Повръщанията - не са безобидни. Когато са чести и се точат толкова време като при Матей - това води до постоянно попадане на стомашна киселина в хранопровода, разраняване, дразнене, дискомфорт за детето + че рефлекторно допринася за позивите за повръщане, освен рефлукса. Българските педиатри - масово не са в час с този проблем, подценяват състоянието и знаят в общи линии "ми ще го израсте". И това им е "отношението" и "лечението". Дани ми беше с рефлукс, доста по-лек от този на Матей, та по въпроса навремето - бая рових, четох, питах, че затова си позволявам набързо да ти обобщя разни неща по тази тема.

С АД - не съм се сблъсквала, та как се храни там и кога какво може - не бих взела отношение. Все пак за прясното мляко, ако няма реакция от АМ, което си е краве мляко на прах все пак и го понася ОК, вероятно с прясно и кисело може да захраниш "стандартно". Но това точно - го консултирай най-добре със специалиста , който е поставил диагноза АД на детето и нека той се изкаже за конкретно вашия случай.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #281 -: Май 28, 2015, 23:56:34 pm »
Jbrul, надявах се да се включиш ,знаейки какво ще напишеш -и аз си казах озадачено същите неща . Не може на 9-10м така да повръща и да казват ,че е нормално .

Аз описах какво помогна при нас ,но  рефлукса се прояви на възраст 3м ,като реакция  на изписано диетично мляко заради уж Абкм ...но това е друга тема .

Киселото мляко едва ли е удачно при рефлукса.


*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #282 -: Май 29, 2015, 01:08:59 am »
nimika, по някои въпроси съм предвидима и досадна да меля едно и също аз, ама като такива са фактите - к'во друго да кажа.  :lol:
За жалост, "местната педиатрична школа" и към настоящия момент има масово отношение към ГЕР във вида, който споменах напред "ами то ще го израсте".  8O Подчертавам - педиатрите, не гастроентеролозите, към какъвто СЛЕДВА да бъде препратена майка, чието дете има такъв проблем, че да й обясни някой такъв, колко аджеба си е "безобидно" и е "няма дерт," ШЕ си мине някога" и да си кърми спокойно и пр. А майките масово - слушат педиатъра си, който са избрали по детска консултация за...всичко. Включително за неща, които са за специалист. Ама то проблемът не е в майките, а в системата. И понеже по разни причини системата и бъговете й ги познавам добре - затова редовно си намилам тук по тези въпроси (и се извинявам на всички, на които съм досадила с това, не е от зла умисъл момичета).
Сегашната тенденция и у нас и в световен мащаб е - "кърмене на всяка цена". Педиатрите - също са запели тази песен от доста време, в кърменето - лошо няма, та даже е много хубаво. ОСВЕН в някои ситуации и наличието на ГЕР е една от тях. Непознаването в дълбочина на този проблем и последствията от него от нашите педиатри - води до масовото му неглижиране и даването на неадекватни съвети на майките как да постъпят, ако детето им има такъв проблем. Съществува общо схващане (изключително архаично и неправилно), че за ГЕР говорим, само при установена стеноза на пилора подлежаща на хирургично лечение и повръщане "на фонтан" съпроводено със загуба на тегло при бебето. Ако не е "чак толкова тежък рефлукс" като прояви - нЕма проблем, мерки не се взимат, кърми се, повръща се и така "до победата"  8O Mousyt и Матей - не са изключение за жалост, ами масовият случай по този въпрос у нас. Д-р Бърди е писал много, подробно и точно по тези въпроси - седнете го прочетете. Световната практика е това, което той е писал и то е в тотален противовес на реакциите на нашенските педиатри. За мой потрес - говорила съм с трима (именити в града ни) педиатри, които от мен чуха, че можело да има възрастни хора с рефлукс  :lol: Смея се, ама не е за смях и си правете изводите колко са адекватни по въпроса и за пациентите от собствения си контингент.
Както nimika е споменала - има си начини, дори с рефлукс (ако не е много тежък) да се запази и кърменето. Дава се малко АМ-АР, или нормално АМ , но сгъстено и се кърми после, бебето се държи изправено 30-ина минути след хранене, спи под наклон... Желание и нерви да има мама и да има кой да й ги каже тези неща. А не да й се обяснява, че си било нормално детето да повръща като изоглавено м'найсе месеца и да си чакала да го израсте... :x

Аз бях разказвала веднъж някъде, ама ще го разкажа пак (за новите потребителки), така и така съм захванала темата. Вуйчо ми (лека му пръст) е имал брутално тежък бебешки рефлукс и го имаше и като възрастен човек. Роден е през 54-а година и първата си година е прекарал по болници и е тежал 10-ина килограма при навършена 1 годинка. Причината - каквото хапне повръща. Кърмата лекарите са казали на баба ми, че не бива и са я заместили с...краве мляко  8O И така не става - давай кисело...резултатът - ясен. Накрая ги изписали да си мре детето у тях си казано направо. Дошла си баба ми на село с него, дошли разни комшийки...ми заминава си детето. От глад! Една по-оперена баба, някаква братовчедка се разфучала и казала: "Бе голямо дете зъби има, мляко ще пие!" и награбила обикновена бисквита, натопила я във вода и му я бутнала в устата. Вуйчо ми както бил взел-дал..храна братееее, придъвкал, преглътнал и зяпнал за още. И ти да видииииш - дай тия обикновени бисквити с козе мляко и попари с домашно сирене и масло, та както се готвели за погребение - здраво, право, ядящо дете. Вуйчо ми беше висок 210 см., атлетичен изключително красив мъж. Почина от агресивен кожен рак.  :?
Когато Дани за първи път взе да се гъне и сумти след като го накърмих и баба ми беше при мен - тя не ми каза нищо. Прибрала се при майка ми и реееееев жената, ама яко. Казала на майка ми, че вуйчо баш така правел като го кърмела, моето дете горкото явно има същия проблем и сега какво ще стане... Аз към момента за рефлукс бях чувала просто и имах бееегла представа. Набързо установихме какъв е проблема де, минахме на хранене с АМ-АР (на Хумана) и дзверот си беше бомба така. Обясних на баба ми, че ВЕЧЕ няма страшно, знае се какво и как да се прави в такива случаи, детето ми е в безопасност и добре... Още помня с какъв ужас ме гледаше жената, като си спомняше какво е преживяла тя като майка и как няма? Ако има жена на 81г. в държавата, която с кеф би опердашила педиатър за репликата "бе не е страшно, ще го израсте" - сигурно е тя  :lol: :lol: :lol: За баба ми АР-млеката са нещо равно по значимост като откритие на пеницилина.

Това "лирично отклонение" го правя, за да кажа на тези "след мен", че някои проблеми ги е имало от време оно, има ги и сега и е престъпна некомпетентност от 54-а година насам, а сега сме 2015-а все пак - по въпроса за ГЕР при бебета и малки деца, реакциите на педиатрите да са толкова неадекватни и назадничеви. Е да, днес няма да ви оставят бебето да умре от глад заради рефлукс, ама освен това - други разлики в поведението им в общия случай - няма. А информация и проучвания - колкото щеш, достъпни, от легитимни източници...ама кой да чете нали. Има установена зависимост вкл. за честота на белодробни заболявания и тежест на протичането им при деца, които са страдали от рефлукс като бебета, дори в лека форма. Схеми на лечение в такива случаи...

Мисля, че след този роман - бях пределно ясна колко не е "няма проблем" рефлукса. Може да игнорирате написаното - изборът е личен. Аз съм длъжна да споделя каквото знам по темата, пък дано е от полза на някого някога.
« Последна редакция: Май 29, 2015, 01:17:59 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #283 -: Май 29, 2015, 08:19:41 am »
Моусит,да се включа и аз. Ние сме на АР мляко на хип и смесено хранене. Когато давах изцедена кърма,всичко беше вън. След различни вариации правя следното-смесвам примерно 60мл кърма с 90мл вода и ползвам кърмата като вода,към което слагам 5лъж АМ.преди това го слагам на гърда. Това е единственият работещ кърмещ вариант без повръщане. И консултантката по кърмене ми го одобри;)
а иначе първо си правя бърчоча,като затоплям течностите в уред за подгряване,смевям памперса и слагам лигавника.когато съм готова с тоалета,добавям АМ и го слагам на гърда.
« Последна редакция: Май 29, 2015, 08:28:49 am от Рафаила »
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #284 -: Май 29, 2015, 08:49:04 am »
Кати, почти на всички ни се е случвало, на мен лично - само веднъж.

Кати, ние се прибрахме от болницата с гъбички по дупето.

 8O това се получава след контакт с болнична среда или е нормално в тази възраст и няма връзка ?
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #285 -: Май 29, 2015, 08:56:36 am »
Моусит, и аз съм да даваш АМ с този рефлукс...Вера ми бе така навремето и за около 3 месеца с Фризовом се оправи после я захраних и всичко приключи :lol: от две седмици отбих Алек и е само на АМ нещо явно ми понамаля кърмата,защото много нервничише и се пускаше от гърдата,хапеше ме и т.н. давам му Хип 2 след 6 м.е двойка,а след годинка е тройка да скъпо е както пише Смайл,но няма как аз от самото начало дохранвам,а сега е изцяло на АМ,но пък е само сутрин и вечер...
Рачо,дано нямате усложнения от ваксината и аз като теб отказвам да си направя ФБ,но инак съм за технологиите :lol:
Дори и да не им показвате вие на малчовците за какво се използват таблетите и смартфона те навън ще се изучат...понякога се допитвам до Вера за някои неща :lol:
П.п.ще пътувам с Вера в крайна сметка...извади ми душата да я взема :lol: та след училище тръгваме :lol:
Кати аз съм ползвала Тридерм в такива случаи..
*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #286 -: Май 29, 2015, 09:20:05 am »
Момичета, много благодаря на всяка една за мнението - аз ценя всякакви и различни мнения - точно така човек се информира най-добре :) Ще се опитам да отговоря на чуденките ви, за да не ви оставям в съмнение :lol:
47 Smiles, по принцип бях решила че няма да кърмя до първи клас и около годинка ще се отказваме - личен избор. Е да де, ама то по-рано дойде и причините са доста комплексни - и при мен и при детето. Едното е, че искам да изолирам фактора "състав на кърмата" като причинител на споменатите проблеми при малкия, второто е че той самия взе да не иска поне на едното сучене и наставаше бой в следствие на което той си лягаше гладен, аз трепереща и прочие. Упорствах, упорствах че ще му мине и реших че няма смисъл да се мъчим и двамата. В следствие на това му поведение дето само дъвчеше и дърпаше аз получих проблеми с гърдите, а темата ми е доста чувствителна, защото съм силно фамилно обременена и не смея да експериментирам грам с това! Имам и други здравословни оплаквания, които ако кърмя не мога да боря и така започнахме отказването... Засега имаме едно кърмене сутрин, просто защото не мога да спра от раз (заради мен и кърмата, иначе той не отказва шишето :lol:).
Иначе знам, че АМ е скъпо, но той дотук ми е излязъл златен да го имам и няма да спра тенденцията да го позлатявам (в кръга на майтапа де) :lol:
Иначе за прясно мляко питах, кисело вече му дадох (снабдиха ме с уникално вкусно мляко, дето аз не ям щях да изям) и той много го хареса :) Имам спомени, че сестра ми доста време даваше АМ а не прясно мляко на малките, ама дали имаше причина или не, а все забравям да я питам като я чуя... ти защо не искаш да даваш прясно мляко за пиене на Дани? :)

Jbrul, nimika, много съм съгласна с всичко което сте казали. Ситуацията при нас е следната: Още в болницата веднъж го хванах да повръща на фонтан и много се притесних и им казах и ги питах, но според тях било инцидентно от някакво си лекарство и нямало проблем и така си ми го изписаха :x. Още в началото обаче започна да повръща и аз споделих с педиатърката, която съвсем не подмина въпроса. Започнах точно както казвате с 30мл АР АМ преди кръмене, 30-45 градусов наклон на креватчето, държане изправен,.... силно казано нещо от всичките работи помогна, но на някакъв етап нещата се поуспокоиха, повръщането намаля или поне не беше на фонтан, а просто си плюеше и преустановихме изброените мерки, още повече че това с наклона на леглото аз редовно го намирах завъртял се точно на обратно на долу с главата. Сега вече ми се вижда невъзможно - той е голям и се върти много, няма как да го фиксирам. Виж в количката като сме навън редовно го оставям да спи в полуегнало вместо в напълно легнало... Аз до скоро също не се тревожех много, защото племенника ми бе с дори по-тежък рефлукс и му мина като се захрани стабилно вече към 8-9 месец... е да де, ама при нас както беше тръгнало да минава и изведнъж това дете като реши, че ще седи, ще става (опитва се да ходи 8O) и стана страшно... Питах неонатолога за второ мнение, защото досега тя винаги ме е ръчкала точно за специализрани прегледи и не вярвам да подценява нещата, но и тя след като ме разпита точно кое как и защо каза, че на този етап има още толеранс да му мине и да не се налага медикаментозна намеса, като добави да спазвам правилата с леглото и прочее неща... Последните дни има подобрение, но и той с всеки ден става по-стабилен в мускулатурата, та се надявам наистина да е от това, но ми прави впечатление че има дни в които (почти) не повръща и дни, в които ми иде да се гръмна, а уж ядем едни и същи неща...

Та в тази връзка - кое АР мляко сте доволни? Аз в началото бях взела Фризовом, ама определено не ми хареса, после май давах НАН АР и беше ОК. Щом може на стайна температура да стане млякото съм ОК. Той си яде всичко незатоплено, затоплено - как дойде - не е капризен ;) Важното е да стане млякото, не знаех да не се прецака нещо :) Иначе той сега като пие кърма от шише много рядко е чиста кърма а все е с добавка (сгъстители от типа брашно, натрошени бисквити и прочие бебешки въглехидратни добавки) и дори се ползва биберон за твърди храни на Авент (има един с три степени и един У-образен).Пюретата му ги давам почти с вилица да се ядат :lol:


kategori4nost, при нас е екстра от болницата, която се и очакваше предвид какво видях вътре :? Иначе се получава основно при не добра хигиена, но си има и по-предразположени деца като че ли..

Алекс 77, лек път и приятно изкарване :)
« Последна редакция: Май 29, 2015, 09:25:34 am от Mousyt »
*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #287 -: Май 29, 2015, 11:02:07 am »
Mousyt,и аз имах да ти пиша за повръщането нали и ние бяхме така от начало(Боби също така го изписаха повръщащ на фонтан и бяха написали в епикризата Аптамил АР),но момичетата са ти писали всичко изчерпателно,а и ти ги знаеш нещата.
Аз съм доволна от АптамилАР ,Боби веднага спря да повръща,но се запече(е не при всеки е така,но да знаеш,че се случва).После пък Ивона почна  да повръща повече (защото те не са спирали,но както казваш на периоди бяха) и веднага дадох 2-3 дена от АР,че и по-малко и спря,а после за да не се запичат продължих с обикновенния аптамил и вечер слагах в двете последни хранения по 1-2 мезурки оризово брашно и имаше ефект.
От месец и повече не слагам,не повръщат, само Ив връща по-скоро.И както и се надявах наистина от пюретата понамаля повръщането и яде и и харесват повече по-гъстите,докато пък брат й иска редки:)
Още не се напъват особено Боби кой знай какво да правят и ще видим как ще е по натам.

Много е гадно с това повръщане и преобличане...................Направо много ти съчувствам:(
Аз само с млякото се изнервях,че все мокри и в началото Ив и пюрета повръщаше и е много кофти наистина...............



А за гъбичките и ние имахме тая"екстра"от болницата и с клотримазол минаха бързо.


Алексче,лек път ти пожелавам и дано си починеш :wink:



Мале голямо кукуригу съм станала............... :lol: 8O :oops:Сто пъти се връщах да пиша..............
Та,Mousyt,щом не е капризен Мати ,моите и топло ядат и направо изстинало даже ми се е струвало студено(знам,че като се почне с топло мляко или със стайна температура така се продължава),но ние с нашата лудница вкъщи го давам джаста праста :oops: :lol:,ко да направя все съм си мислила,че ще съм супер стриктна........................та  аз АМ го разтварям в доста изстинала студена почти вода.
« Последна редакция: Май 29, 2015, 11:17:13 am от mih »
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #288 -: Май 29, 2015, 11:20:18 am »
Привет и от нас! Много интересна тема сте захванали. И Стефан е с рефлукс, даже заради повръщането на 1 месец лежахме с аспирационна пневмония в Педиатрията. След това започнахме да пием Аптамил АР и да чукам на дърво вече почти 5 месеца не повръща. В началото имаше доста сериозен запек, после нещата се нормализираха. Сега пак сме със запек, но в случая е заради малтофера, който пие. Заради рефлукса го водихме на гастроентеролог и той само ми потвърди да си пием АР формулата.
Притеснявам се като започнем захранването да не започне пак да повръща. Но както винаги Jbrul e дала много ценни съвети и ще му ги правя пюретата по-гъстички.
Mousyt, Аптамила го правя с леко топла вода и се разбива добре. Преварявам си повече вода и си я държа в термос. Аптамил АР обаче изчезна от аптеките, нямало внос. Мъжът ми обиколи половината град и изкупи кутиите където намери. От фирмата вносител обещават, че ще има внос юни месец. Дано, че иначе ще трябва да минаваме на друго мляко.
Лек път на Алекс и приятно изкарване!
« Последна редакция: Май 29, 2015, 11:23:53 am от Ariadna »
*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #289 -: Май 29, 2015, 12:38:06 pm »
Здравейте, благодаря за коментарите. Обривът, който 10 дни по- късно диагностицираха като гъбички се появи в началото на третата седмица ба бебка. Не знам дали е от болницата. По- скоро е от млечницата, тъй като забелязахме бели налепи в устата, които промиваме с разтвор на хлебна сода. Въпросът е че педиатърката не ни изписа клотримазол веднага. Не знам по какви съображения. Сега смесваме равни части клотримазол и бепантен - това ни е втори ден на лечението и уж има подобрение. Освен това правя два, три пъти на ден компреси с невен и смрадлика на дупето.
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #290 -: Май 29, 2015, 13:16:41 pm »
Mousyt, вкъщи не пием прясно мляко и затова не мисля да давам и на Дани. Това е основната причина. Не е като да сме нямали домашно. Баба ми и дядо ми гледаха дълги години овце, а след това крави и продаваха всеки ден литри мляко. Но никога не сме го използвали за пиене - само за десерти и за правене на кисело мляко и сирене.
Втората причина е, че за прясното мляко последните години се изписаха все лоши неща и това допълнително ме накара да го избягвам. То и за кашкавала така се изписа, но виж него го обичам и си хапвам от време на време  :lol: Иначе киселото мляко и сиренето са ОК. Имаше една много дълга статия, която четох преди няколко години по темата, но едва ли ще успея да я изнамеря. Мога да питам мъжа ми, ако си я пази по мейлите някъде.

АМ е изкуствено, но поне са подбрали в него всякакви съставки, от които имат нужда бебетата, та ако нещо не си набавят от храната, да си го набавят оттам. Затова мисля, докато има желание да пие мляко, все АМ да му давам. Иначе през деня му давам и айрян вместо вода понякога.

Да ви кажа, досега му давах вода с шише с мек накрайник. От вчера му давам от шише със сламка. Много бързо схвана какво да прави и сега се надявам да започне да пие повечко вода, че най-много е изпивал по 100 мл на ден, а най-често изпива по 60-70 мл. и то с многократно предлагане.
*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #291 -: Май 29, 2015, 13:59:39 pm »
Кати, почти на всички ни се е случвало, на мен лично - само веднъж.

Кати, ние се прибрахме от болницата с гъбички по дупето.

 8O това се получава след контакт с болнична среда или е нормално в тази възраст и няма връзка ?

Това се случва и без да е инфекция лепната от болницата. При Дани обривът се появи, когато времето се позатопли, пиеше много течности, респективно - пишкаше повече и по-често, аз сменях памперсите на някакво време (по навик), а просто е трябвало по-често предвид "новата ситуация". Влажната среда в комбинация с топло време - създават идеални условия за развитието на гъбички (обикновено кандида). Памперсите резорбират добре влагата, но все пак - влага си има в напишкания памперс и решението е просто по-честа смяна, да не се оставя "до последно" почти преливащ, особено в топло време. Не става дума за буквално лоша хигиена, че затова видите ли - гъбички. ;) Разбира се - зависи и от самото дете и кожата му. Някои хора са по-склонни да развиват гъбични инфекции, други не толкова. Повечето майки се сблъскват с проблема, по причини подобни на моите тогава. Детето расте бързо, започва да пишка повече и по-често, а ние не се усещаме навреме и сменяме памперсите на някакво "осреднено време", което сме си свикнали от предишен период. За лятото специално - ползването на бебешка пудра е добро решение, за да се избегне такъв проблем. Допълнително резорбира влагата и създава бариера между кожата на бебето и мокрия памперс. При всички случаи - не си помисляйте, че сте мърляви майки, които не се грижат достатъчно за хигиената на бебето си, че затова видите ли - имало гъбички. ;) Наистина е често срещан проблем, по причините, които посочих. Когато е донесено от болницата - често иска по-упорито лечение, защото болничните щамове са по-резистентни обикновено.

AR мляко аз ползвах на Хумана (по съвет на Д-р Бърди навремето). Ето това е: http://befit.bg/eshop/HUMANA-AR-%D0%A1%D0%9F%D0%95%D0%A6%D0%98%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%90-%D0%A5%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%90-%D0%97%D0%90-%D0%9A%D0%AA%D0%A0%D0%9C%D0%90%D0%A7%D0%95%D0%A2%D0%90-0-%D0%9C%D0%95%D0%A1-400-%D0%93%D0%A0.310114
Буквално след първия прием - детето се тръсна и заспа без хър-мър, сумтене, примляскване, извиване. Преди това, когато давах кърма, ако не повърне все пак - нямаше и нормален сън. При Дани държане изправен, спане под наклон и пр. "пинизи" - не дадоха никакъв ефект. Предполагам, че можеше с доста усилия, смесено хранене и пр. да запазя кърменето. Но понеже не ми беше важно да е кърмен, отделно че ми беше тотален кошмар да кърмя - хич не се и поколебах да прекратя изцяло и да мина на хранене с АМ. Но това са лични избори естествено. За Хумана-АР, мога да кажа, че има перфектна поносимост и ефектът от приема му е видим, бърз и категоричен. Същото ми казаха майки на деца с рефлукс, на които го препоръчах и го даваха.Някои от тях бяха давали друг вид АР-млека преди това, но повръщанията не бяха спрели напълно, а само са станали по на рядко. Нямам идея разбира се защо така, а и това не е "представително проучване"  :lol: Споделям отзиви само от личен опит и опит на още 10-ина човека с въпросното.
Когато на мен ми дотрябва (2011г.) - внос в България нямаше, та поръчах един кашон от Германия, после още един. Сега доколкото виждам по сайтове - май има внос. За мен така и остана необяснимо защо на Хумана продуктите точно не са популярни у нас и не се препоръчват (предписват) от педиатрите, при положение, че все пак това е една от първите фирми произвеждаща АМ.(Дори "хумана" дълги години се ползваше като синоним на АМ, именно заради тази фирма). Немски млека са, със супер качество + че са на относително по-ниска цена сравнено с други много популярни у нас марки. Предполагам, че просто нямат толкова агресивна рекламна политика, като другите компании и затова остават "в тъча" един вид и родителите просто не мислят, че са добри АМ, след като нито педиатрите масово ги препоръчват, нито около тях се храни масово с Хумана баш. Аз след като спрях с АР -АМ, останаха пак на Хумана, докато Дани изобщо пиеше АМ и нямам грам забележки и към нормалните им АМ. Та, ако тепърва избирате какво АМ да давате - с чиста съвест препоръчвам да опитате с продукт на Хумана.
За деца склонни да се запичат, най добре-действат млеката Лактана-био (на Тьопфер). Ползвах тях съвсем в началото, но Дани е "право черво" като мен  :lol: и него пък го подрискваше Лактана-та. Но пък майките със запечени деца - до една го благославят. Ако по принцип храните с АМ и бебето има колики, най-добре е за този период да се мине на НАН сензитив (на Нестле) безлактозно е, с коликите на Дани + синтетичен ензим към него - и за колики не чух повече. При разстройство пък NAN AL 110 (пак на Нестле)решава проблема кардинално за 1-2 приема, аналогичен продукт има и на Хумана, също действа чудесно, въпросът е кое ще допадне повече на вкус на вашето бебе.
Айде "изконсултирах" ви за всички видове АМ, трябва да си потърся хонорар от фирмите производители вече.  :lol: :lol: :lol:

Алексче, лек път и весело изкарване на купона!
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #292 -: Май 29, 2015, 14:40:02 pm »
Благодаря Jbrul!
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #293 -: Май 29, 2015, 15:06:15 pm »
Jbrul, на нас пък Лактана био ни обостри рефлукса. Бях взела една кутия преди въобще да знам, че детето има рефлукс. Взех го точно заради проблема със запека и наистина се оправи. Но почна да повръща на фонтан и гастрото каза, че един от пробиотиците в млякото засилвал рефлукса.
*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #294 -: Май 29, 2015, 15:16:01 pm »
Jbrul, на нас пък Лактана био ни обостри рефлукса. Бях взела една кутия преди въобще да знам, че детето има рефлукс. Взех го точно заради проблема със запека и наистина се оправи. Но почна да повръща на фонтан и гастрото каза, че един от пробиотиците в млякото засилвал рефлукса.

Така е. Лактана-та обостря рефлукса. В последния си пост, описвайки кои млека какво повлияват и как - писах "като цяло" (ама не уточних, моя грешка), а не в контекста на АМ при деца с рефлукс. :) За дете с рефлукс, за мен единственото разумно решение са АР-млеката, или нормално АМ, което майката да си сгъсти сама с оризово брашно. Овен Хумана АР, другото което са ми хвалили майки е Фризовом.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #295 -: Май 29, 2015, 15:45:04 pm »
Jbrul, благодаря ти, че си така полезна винаги. :balk_7: Ако не възстановят вноса на Аптамил АР ще взема Хуманата. Сега остава да измислим как да преборим запека. Надявам се хемоглобинът да е влязъл в норма другата седмица и да спираме малтофера.
*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #296 -: Май 29, 2015, 16:41:53 pm »
За Хумана и аз съм чувала само добри отзиви:)Но само Аптамил АР съм ползвала.
А за запека и аз се чудя.............С круша сякаш успява да се изходи,но после пак.Всеки ден май трябва да му давам???
*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #297 -: Май 29, 2015, 19:41:56 pm »
mih, а защо да не му даваш круша всеки ден, щом благодарение на нея се изхожда нормално детето? Ами това си е плод, полезно нещо, витамини и ала-бала. Къде е казано, че не може, или не трябва всеки ден да се яде определен вид храна, особено пък плод някакъв? ;) Другите плодове с такъв ефект са сини сливи и кайсии, не знам дали си пробвала тях. Динята, като им дойде скоро сезон - също подпомага процеса, поради високото си съдържание на вода.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #298 -: Май 30, 2015, 08:20:18 am »
Ariadna и Алек пие Малтофер този месец,но запек няма,но аз му давам Биогая и може би за това..иначе и аз круши,сливи,череши и т.н. спанака също му действа разхлабващо :D
Благодаря ви за пожеланията ще пиша как е минал купона :lol: а инак малчо добре пътува спа през повечето време,гадно бе,че много ремонти по магистралата и то все едно по-нормален път си караш,а не по магистрала...
*
Re: Майска слънчева тема за най-малките
« Отговор #299 -: Май 30, 2015, 18:15:18 pm »
Кати, ние се прибрахме от болницата с гъбички по дупето. Мазах с клотримазол и понамаляваха, но не изчезваха и по рецепта на педиатърката направихме поръчково кремче в една аптека-едно жълто гъсто и то помогна...но не знам какво имаше в него :?

Аз си събрах акъла какво искам да питам от няколко дни :lol:
Първото е кои храни обострят рефлукса и кои атопичния дерматит. Тук е мястото да споделя, че Екзомегата на А-дерма помогна за "лишейчетата" по бузките, но пък взеха да излизат по малко на лактите, на бутчетата,...мажа с това и минават. Но има дни в които от повръщаното адски му пламва брадичката. Миналата седмица в една жега явно стана някаква реакция със слънцезащитния крем и за половин час стигна до разранено и протрито :( Е бързо му мина, ама все пак...
Колкото до рефлукса - не знам още колко ще издържа. Консултирах се с педиатъра и с неонатолога - казаха че има време още и ще премине сам и че сега се е изострил от опитите му да седи и стои и напъването и като по заякне още малко ще спре. Да ама се преобличаме по 100 пъти, постоянно е оцапан. То не е като бебе дето си седеше на едно място и повръщаше само мляко на лигавника, а сега докато разбера има вече и по косата и чорапите и мен си преобличам и въобще. Да не говорим от някои пюрета как мирише :( Просто съм се побъркала... забелязвам обаче че има дни в които повече повръща и дни в които по-малко, но не хващам разлика в храната му и моята и ще се радвам на жокери от вас :)
Третия ми въпрос е свързан с приготвянето на АМ. Ние намаляваме с кърменето постепенно и засега си използваме и запасите кърма във фризера при нужда, но искам да знам ако се наложи да правя АМ какво трябва да взема - 2-ка ли? И задължително ли се приготвя с топла вода? При Матей проблемът е, че може и да не огладнее и да прескочи хранене и няма и да разбере. Обаче като стане ясно че ще се яде само докато сложа лигавника и настава истерия и крясъци. Ужас! Та ако приготвям млякото докато го държа и той го види е абсурд да чакам да изстине 8O Дайте практически насоки за хранене с АМ :) А кога се вкарва краве мляко - знам че е по-натам след годинка, но колко по-натам?!

Аз докато се включа и седмицата свършила  :lol

Mousyt, пиша ти какво ми е дала детската ни лекарка като препоръчани храни при АД, като аз не съм спазвала стриктно, но съм наблюдавала.
Месо: говеждо, телешко, пилешко и пуешко
риба: сладководни и пъстърва
въглехидратни и тестени: картофи, ориз, макарони без яйца, хляб, брашно, нишесте
зеленчуци: всички освен домати, боб, целина, грах, соя, царевица, бобови
плодове: всички освен цитруси, ягоди
мазнини: масло; студено пресовани като слънчогледово олио, зехтин
мляко: патюризирано или хомогенезирано
напитки: предимно вода и чай, прясно изцедени сокове, като се избягват от цитрусите
подправки: всички с изключение например на червен пипер, целина, къри
да се внимава с яйцата, да се опита с тях напр. да не се дават отделно, а в малки количества в др. продукти.

Както и горе съм писала, не съм спазвала стриктно, но винаги като съм давала нещо по–съмнително съм наблюдавала детето как реагира, след време пак опитвам и така. В момента да чукам на дърво почти нямаме влияние от храните. Дано се оправи малкото човече, че и с рефлукс се борите.

Лек ден на всички от нас!