0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #860 -: Ноември 09, 2015, 17:32:20 pm »
Jbrul, както уточних аз електронни книги не чета (все още), но сестра ми и колеги ползват и то активно и основно на български. Не се оплакват хората и всички са минали на този вариант първо заради цената и после заради обема. Разликата между платените електронни книги и хартиените наистина не е голяма, но има много сайтове, които предлагат напълно безплатно огромен асортимент (последния, който коментирахме е knigi.spasete.me). Вярно, няма най-новите издания, но докато те излязат човек може да прочете бая други заглавия, които е отложил.
Коментарът ми по отношение на електронните книги е в посока, че ако има желание за четене има бърз, лесен и евтин, да не кажа безплатен начин за достъп, цената на хартиените за мен не е аргумент да не се чете. А възможността за четене на смартфон само я споменах предвид, че масово хората разполагат с такъв (къде с повече, къде с по-малко възможности). Да не говорим, че контингента на чалготеките, за които пише Маги, сигурно разполагат последните модели, но едва ли са и чували за приложения за четене.
Сега проучвам да закупя четец, който да ползвам като пътувам, защото не ми се мъкне книга от калибъра на "Изворът" на 2500 м. височина. ;)
« Последна редакция: Ноември 09, 2015, 17:36:49 pm от Dodich »
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #861 -: Ноември 09, 2015, 17:50:01 pm »
Аааааааа 8O,аз съм с Андроид..... Има ли приложение за четене???? :? Избодох си очите!!! :(
Мани,мани,нация техническа.....
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #862 -: Ноември 09, 2015, 17:53:56 pm »
Ра4о, за Android приложенито е Aldiko - безплатно е.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #863 -: Ноември 09, 2015, 18:28:55 pm »
Рачо, изрично посочих за въпросните билети, че 150 бяха най-скъпите. Тези на по-човешки цени - бяха изчерпани когато опитах да купя. Как е сформирана тази цена - не мога да ти кажа. Предполагам, че предвид факта, че бяха 2 концерта само в не особено огромна зала в София - сметнали са, че могат да продадат всички места, дори най-скъпите. Не съм чула да са останали непродадени. Но това само за протокола го казвам.

Да Додич - не е аргумент за нечетене липсата на пари, или много пари. Само, че липсата на достатъчно пари при тези цени на новите книги - е проблем за четящи хора като мен. Които забележи у нас се водят с добър стандарт на живот все пак ;) Прощавай нали, ама не ми е утеха да чета "каквото има", вместо "каквото искам" понеже второто не мога да си го позволя. Мой проблем разбира се, някак си го решавам, поне отчасти. Вместо на чалготека - У книжарницата и докъдето стигне бюджета  :lol:

Разберете хора "възможностите на средата - определят и средата". Хората като вид - вървят винаги в посоката "на най-малкото съпротивление". Когато чалгата и Биг Брадър са ти най-достъпни, с най-малко усилия и средства - налиташ на тях, освен ако...не си генетично "хай", от еди какво си семейство и пр. Но тези след многоточието са малцинството. Не само у нас. Масата е стадо, на средно и под средното интелектуално ниво - и накъдето го тикаш - натам върви. По соц-а - тикаха го в библиотеката, театъра, музикалните и спортните школи - то ходеше там и се облагородяваше. Принудително така да се каже. Сега гореизброените неща са достъпни с цената на напън, лишения, усилия, търсят ги тези, които имат необходимост от тях. И си ги позволяват само чат-пат, когато могат да ги платят. Толкова.  Останалите го удрят на "чака-рака", понеже е най-лесно и евтино и те определят общия климат и картинка в държавата. Просто защото те са повече.

За да е иначе - е въпрос на висок материален стандарт на живот, комбиниран с целенасочени държавни политики за т'ва - онова от "хубавите" неща на този свят. У нас и двете тотално липсват. Докато е така - по-розово положението няма да става де. Точно напротив.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #864 -: Ноември 09, 2015, 19:05:15 pm »
Когато човек иска да чете книги - чете.
Аз съм писала за библиотеките - в два малки града съм живяла, и в двата бяха добре заредени.
Сега чета на телефона, от библиотеката и от каквото донесе дъщерята.
Рачо, аз съм с Анроид и чета с Cool reader.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #865 -: Ноември 09, 2015, 19:08:41 pm »
Jbrul, аз също съм четящ човек и ако оставим на страна, че си купувам хартиени книги - те също не са последните издания. Т.е. ако ги търсех електронно със сигурност нямаше да се затрудня. Просто съм такъв тип, че като задълбая в тема, жанр, автор и чета само това, докато не се върна в първи клас, вкл. и заглавия, издавани преди мнооого години. И не съм само аз така. Та поради тази причина лично на мен (и не само) не ми е проблем, че не съм прочела книга, която е излязла на пазара миналата седмица. А и на хора, на които това им създава дискомфорт със сигурност не попадат в категорията с оскотяването поради нечетене, понеже моите коментари са в тази посока. Като четящ човек обаче ми прави впечатление, че старите издания са с по-качествен превод и това определено ме затруднява, ако търся конкретни заглавия (хартиени).

С визуалните изкуства нещата стоят малко по-различно. Цените на големите концерти наистина не съответстват на стандарта тук. Но пък са съизмерими със световните, защото просто големите групи пеят за толкова пари. На AC/DC за двама удоволствието излезе 200 лв., имам приятели които водеха и децата си и идва малко въз. Стената беше същото нещо, но за нея бих се лишила от доста други удоволствия, защото дето се вика се случва един път в живота и за съжаление тези банди съвсем скоро ще се оттеглят от сцената по възрастови причини.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #866 -: Ноември 09, 2015, 19:26:50 pm »
Тертипът на четене си е индивидуален - факт. Понякога хващам някакъв жанр, покрай наскоро издадена книга и започвам да чета "назад". Често - просто сменям жанр, има нещо ново, което ми се чете и го има само в книжарницата и така. Това обаче - не е хипер важно в контекста на сегашния ни разговор.
Необходимостта и навикът да четеш, които в зряла възраст прерастват в нужда да го правиш се култивират в общия случай. Когато средата ни не предполага подобни неща - все по-малко ще са четящите.

За визуалните изкуства и каквото и да било като цени...ами и всичко друго е същото. Те ските ми и тук и във Франция са на една цена Додич. Само, че на французина не му ляга три месечни заплати да си купи ски, или половин да иде на концерт. Ако не тъне в пари - пропуска уикенд, вечеря в лукс ресторант и отива на концерт. Аз какво да пропусна? Да си платя на EVN? ;) Или ти, или повечето от нас. Не съм в лирично настроение, признавам си. Т.е. не ми се заобикаля темата за парите, като фактор за разни хубави неща в живота ни и да се разливам в посока как стоейки с в калта и ръфайки сух хляб - моЕм се извисяваме духовно. МоЕм сигурно, ама на малко им е до тези неща при такива обстоятелства.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #867 -: Ноември 09, 2015, 19:46:11 pm »
Сикс, на мен лично би ми било интересно да прочета и твой "чаршаф" по горепоставения въпрос.
С риск да изглеждам като плагиат или най-малко имитатор, ще кажа, че в 95% от случаите /да не кажа повече/, мнението ми се припокрива на 99% с това на Jbrul. Сужалявам и й завиждам благородно за невероятното дар слово и способност да си структурира мисълта. По-добре от нея не бих могла да го кажа, та ако ти се чете чаршаф от мен, просто препрочети нейните. Съвсем сериозно го казвам, без грам ирония.
Абсолютна мизерия на материално и духовно ниво е налегнала масово българина и това е ужасно. За абсурдите и помията в българското образование, направо не ми се говори, реве ми се. Двама учители имам в семейството, единият емайка ми,но тя вече не е в системата. Другият е леля ми, все още действащ начален учител. От това, което чувам от нея, направо ми се изправя косата. Тя самата, начален учител с над 35 години стаж /пенсионира се миналата година/, е ужасена и силно притеснена за бъдещото на нашите деца. Разказвала ми е такива абсурдни решения и практики, спускани им от МОН, че да се чпудиш да се смееш ли да плачеш ли. Казва, че й е много трудно да работи по този начин. Точното й описание на картинката в момента е: "хванато оттук оттам, без никаква хронология и връзка между събития и факти, никаква логика и виждане за цялостна картина, децата се объркват и не збаят кое от къде идва". Предупредила ме е да се подготвя, че ако искам детето ми да е запознато барем базово с родната история, география и литература, ще се наложи аз да запълвам дупките, които учебната проиграма ще отвори. Демек, ще карам второ средно. Признавам, това ме ужасява.

"Битието определя съзнанието" е един много банален израз, но той затова е и верен. На човек, на който му се налага ежедневно да мисли и да се притеснява как ще изкара месеца, му е последна грижа духовния му живот и културата. Да, ако има потребности, къде генетичпно заложени, къде семейно формирани, ще намира понякога време и финанси и за това. Но това ще е все по-рядко и по-рядко. Жал ме е, че сме докарани дотук. Жал ме е за децата ни, жал ме е за нас самите.

Книги обожавам да чета, но една книга рядко мога да прочета повече от веднъж. Ако не е някаква класика, на мен лично ми е безсмислено купуването и трупането. Има произведения, които трябва да има човек в библиотеката си и такива купувам, когато мога. Повечето ги имам от моето детство,слава богу. Електронните не ги обичам много, не е ли да ти замирише на книга, да разлистиш страниците, не ми говори. Но понякога прибягвам и до този вариант.
На театър скоро не съм ходила, признавам. Преди с една приятелка ходехме поине веднъж месечно, ама силно разредихме посещенията.

За концерти даже не искам да говоря, че се пукам от яд. За всеки концерт, на който искам да отида, трябва да се вдигна до София. Което значи, че само отиване и връщане ми е 100 лв поне/ при положение, че имам къде да спя/, отделно билета. Ами, не мога да си позволя такива разходи често. В интерес на истината, на нито един концерт, от тези, на които съм искала много да отида, не съм ходила :(  Сега събирам за турнето на Мейдън 2016 г. и се надявам тоя път да се доредя. Имам леки съмнения, че в София няма да има концерт/още не са обявили всички дати и градове/, но дано поне в Букурещ има. Като разстояние ми идва все едно до София, та моиже да се класирам. И разбира се, ще се моля да не изскочи, както обикновено, някой непредвиден по-важен разход, че отече Мейдън :)
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #868 -: Ноември 09, 2015, 20:47:17 pm »
Лелеее, аз ли съм най-простата тук ;-). Едно време обожвах да  чета, но истината, че  в последните години не съм прочела почти нищо.  Чета съвсем друг литература, художествена литература просто вече не чета, а и малко по малко загубих интерес.  И телевизия не гледам много много, така че не е от гледане  на ТВ.  Електронен четец имам и е пълен с книги  и  периодично си харесвам нещо и си го зареждам, ама питайте ме дали стигам до четенето :-). Преди време ентусиазирано реших да прочета Оливър Туист в оригинал и ... стигнах до няма и средата.  Толкова години подред четях големи количества друга литература, така че просто нямаше време за друго, а сега като самотен родител пък хич нямам време. .. затова пък чета на Жбрул постовете почти целите, това все за нещо трябва да се брои ;-).  Ако почна да чета художествена литература, ще трябва да зарежа форума :-)

Всеки има негов начин да търси и задоволява духовните си потребности, важното е да има такива.  А дали ще ги задоволява с художествена литература, философия или наука, не е толкова важно. Важното е да изпитва нужда да не вегетира.   А иначе интересите често се променят през живота, поне в моя . Аз лично обичам да ходя на театър, както и на концерти, но не страдам от снобизъм, че вижте аджеба трябвало точно това или онова да харесвам. Изкуството е изкуство, няма по-висше и по-нисше изкуство. Това че някой харесва опера а друг класически балет, не ги прави по-възвишени от харесващите нещо различно например.  Оперната певица не е повече човек на изкуството от рок музиканта и цигуларят не е по-възвишен от китариста. Това е моето мнение. 


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #869 -: Ноември 09, 2015, 21:03:01 pm »
Аз съм съгласна с твоето мнение :) Въпреки, че в друга посока ми бяха разсъжденията дотук, ама щом ме четеш почти изцяло - как да не те отразя  :lol:

За книги ми беше главния пример, защото коментирах цени. Пропуснатия концерт за 150лв. билет - беше за ФИЛМ все пак. Следващата ми цел - пак е филм, не "Лебедово езеро". Не се чувствам проста по тази причина - просто не харесвам балет, отегчава ме и толкова. ПрАблемът у нас е, че каквото и да ти харесва като вид изкуство/култура - трудно е масово да си го позволим.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #870 -: Ноември 09, 2015, 22:53:06 pm »
Рачо, за Андроид има и Киндъл. Аз съм го изтеглила, но понеже имам и четец и само сложих една книга да видя дали ще тръгне.
Доста от новите книги може да се намерят в електронен вариант. Сигурна съм, че затова в Хеликон някой от най-новите ги няма  :lol: Разкодират ги хората и ги споделят :) И аз обичам да чета, но както и Жбрул е писала, не мога да похарча толкова колкото мога да прочета, отделно, че нямам къде да ги съхранявам. Естествено купувам и доста книги на хартия, на детето само такива за сега.
Додич, електронният четец е лек, удобен за носене,, може да събере стотици книги, ако има подсветка е по-добре според мен, аз не нося книги като си почивам де :)
Но си е вярно, че всякакви удоволствия са в перо "ако има пари след плащане на дългият списък" :)

За предложения от учителите, някакви неща да се променят, не мислете, че няма. Вчера попаднах на публикация, където една учителка обясняваше, че още в края на учебната година, тя и нейни колеги от града са се събрали написали са предложение и са го пратили. Отговор дошъл преди няколко дни, че ще им се разгледа предложението, след дъжд качулка естествено, когато новите учебници са отпечатани и учебната година е започнала... То докато дойде време за "разглеждане" познайте къде ще е това предложение  :?
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #871 -: Ноември 09, 2015, 22:57:44 pm »
Малко по-сериозен въпрос сега- моля ви отидете и си сложете подписа в един от пунктовете организирани от шоуто на Слави, защото те имат гласността, имат възможнстта, имат финансите и наистина може и да имат шанса да съберат нужното количество подписи така че параламента да няма думата дали има или няма референдум. А който може да заведе колкото може повече хора. Аз лично ще закарам свекървата и свекъра до някой пункт, а няма да чакам на тяхното съзнание. Току виж ги домързяло.

. Часовникът започва да отмерва от утре, имаме 3 месеца.Ето тук повече информация http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=53323

Ето и в кой град къде има пункт за събиране на подписи: http://www.slavishow.com/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%bf%d0%b8%d1%88%d0%b8-%d1%81%d0%b5/


  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #872 -: Ноември 10, 2015, 08:29:04 am »
Ха,аз също щях да ви пиша за това! Явно,Слави "влиза" в политиката,за което се "подмяташе" в някои издания от време/макар и това точно да не е "политика/. Случайно ги загледах снощи,просто защото другата алтернатива бяха скучни реалити формати и "уцелих". Мисля,че както и всички друго,ще си е пипнал нещата-организационно,юридически,медийно и т.н. Те самите не искат да повтарят "президентския" референдум. А и въпросите наистина засягат важна промяна. Ние мислим да се подпишем! не трябва да се оставят управляващите да тънат в самодоволство. :lol:
« Последна редакция: Ноември 10, 2015, 08:39:02 am от ra40 »
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    nimika

  • *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #873 -: Ноември 10, 2015, 09:36:38 am »
На театър скоро не съм ходила, признавам. Преди с една приятелка ходехме поине веднъж месечно, ама силно разредихме посещенията.
Айде - официално  те каня -без бъклица и дрян - че ми се ходи много  по женски  !

Аз пък от библиотеката започнах да вземам книжки и за Калоян  -четем за разнообразие, връщам, няма голям избор  ,но пак е нещо .



..Всеки има негов начин да търси и задоволява духовните си потребности, важното е да има такива.  А дали ще ги задоволява с художествена литература, философия или наука, не е толкова важно. Важното е да изпитва нужда да не вегетира.   А иначе интересите често се променят през живота, поне в моя . Аз лично обичам да ходя на театър, както и на концерти, но не страдам от снобизъм, че вижте аджеба трябвало точно това или онова да харесвам. Изкуството е изкуство, няма по-висше и по-нисше изкуство. Това че някой харесва опера а друг класически балет, не ги прави по-възвишени от харесващите нещо различно например.  Оперната певица не е повече човек на изкуството от рок музиканта и цигуларят не е по-възвишен от китариста. Това е моето мнение. 
osi_9


*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #874 -: Ноември 10, 2015, 11:29:49 am »
интересна информация (за мен поне беше интересна в частта за специалност "Медицина")
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5102667
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #875 -: Ноември 10, 2015, 12:22:39 pm »
Боби, непременно ще се подпиша аз и ще изюркам и всичките си познати и приятели да го направят. Ха дано се получи този път. Слави и компания - имат нужния ресурс за организацията на подобно нещо, дано "драгите сънародници" не ги примързи да отидат да сложат по един подпис.

интересна информация (за мен поне беше интересна в частта за специалност "Медицина")
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5102667
Интересна в смисъл? Това, че реално няма безработица сред завършилите медицина ли?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #876 -: Ноември 10, 2015, 13:06:36 pm »
интересна информация (за мен поне беше интересна в частта за специалност "Медицина")
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5102667
Интересна в смисъл? Това, че реално няма безработица сред завършилите медицина ли?

Сигурно облагаемия доход е интересен и идва да покаже, че всъщност висшистите са добре платени в БГ - с 4 цифрени заплати масово. Оп, не масово, само тия дето са завършили в София 8O В същото време, се обявява официално, че всеки втори висшист работи на позиция, за която не се изисква висше образование, което опровергава високите доходи и голямата реализация. Определено е интересна информацията и доста противоречива на места.

На театър скоро не съм ходила, признавам. Преди с една приятелка ходехме поине веднъж месечно, ама силно разредихме посещенията.
Айде - официално  те каня -без бъклица и дрян - че ми се ходи много  по женски  !

Ами хайде! Харесай постановка и отиваме. Много ми се ходи.
« Последна редакция: Ноември 10, 2015, 13:16:02 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #877 -: Ноември 10, 2015, 13:42:37 pm »
Сигурно облагаемия доход е интересен и идва да покаже, че всъщност висшистите са добре платени в БГ - с 4 цифрени заплати масово. Оп, не масово, само тия дето са завършили в София 8O

Не бе душка, само тия които са завършили "правилните университети". ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #878 -: Ноември 10, 2015, 15:03:46 pm »
Малко извън темата, ама не мога да се въздържа...

Пишеш писмо до официалния мейл на СДВР. Няколко дни няма отговор. Звъниш на обявените телефони. Казват ти, че не знаят нищо и ти диктуват тел. на пресцентъра. Оттам ти дават трети номер, на колегите от "ел.поща". На 6-тото позвъняване ти вдигат. Изслушват те внимателно (докато обясняваш, че искаш да знаеш дали е прочетен, предаден на когото трябва, има ли входящ номер и т.н.), след което ти казват "е, добре, щом ТОЛКОВА държите - ще Ви отговоря, КОГАТО проверя"...

няколко дни по-рано -
Изпратих запитване до Министерство на Здравеопазването, на т.нар. "Гореща линия". Днес, тъй като нямам отговор, позвъних на телефоните им. Получих информация - писмото е прочетено, срокът, в който трябва да получа отговор е ... ЕДНОМЕСЕЧЕН! Гореща, гореща, колко да е гореща тази линия...

Въпрос с повишена трудност - Познахте ли в коя държава се развива действието?



*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #879 -: Ноември 10, 2015, 15:18:16 pm »
Неда, аз звънях на местния КАТ заради един Тир, запушил главна улица в квартал и предпоставка за ПТП.Прехвърлиха ме на 3 телефона, никой нищо не знаеше и накрая дежурния ме пита какви знаци има по улицата и дали забраняват на тира да влезе.Тогава не издържах вече и се развиках.Не пратиха кола, човек, каквото и да е.Чистия късмет предотврати да се случи нещо сериозно тогава, ама до кога ще разчитаме на чистия късмет, а тия дето трябва да реагират на създалата се ситуация ще го направят?!