0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #840 -: Ноември 08, 2015, 12:49:37 pm »
Рачо, аз определено не "лея сълзи" за "родната милиция", нито считам че те са единствената гилдия у нас, работеща при безумни условия. За тях пиша последните няколко поста - защото техните протести станаха тема на разговор просто. И то не протестите им толкова, а фактът, че не е законно да ги провеждат. Продължавам да твърдя, че главният проблем в МВР не са привилегиите на "полевите служители", а безумно големият брой чиновници, които имат същите привилегии като баш полицаите (и пожарникарите). Дето викаш, някой помощник кухня, в някоя почивна станция на МВР...и той има същите привилегии, като следовател в отдел "убийства", което е тотална нелепица. Отделно бройката на всякакви чиновници и "помощен персонал" в системата на МВР е такъв, че няма грам логика и никой аргументирано не би могъл да оправдае наличието на такъв бюрократичен щат. А този щат - генерира огромен, неоправдан разход.
Затова и казвам, че трябва и то е очевидно, да се проведе реформа, да се разделят категориите служители и..."всекиму според заслуженото" да е, а не както в момента. Тогава вече - можем и да очакваме подобряване на дейността им, би имало поне база това да се случи. Това, което в момента се опитаха да направят е абсурдно Рачо. За да порежат раздутия бюрократичен щат в МВР, под ножа попаднаха и служителите на терен. Хайде да си дадем сметка наистина, че в МВР не се подвизават само катаджии с огромни шкембета, взимащи по 20-50лв. от гражданите-нарушители по пътищата. Има много звена, работещи тежка, отговорна, трудна работа, тези хора работят читаво, но не са те под "светлината на прожекторите". Просто редовите граждани - нямат масово досег с тях (за щастие) и наблюдения върху дейността им. Ние контактуваме предимно с "патрулкаджиите" и катджиите. Ще уточня, че позициите ми по темата не са каквито са от "личен интерес" един вид т.е. нямам близки и роднини работещи в МВР. Вуйчо ми (лека му пръст) беше висш полицай, покрай него и колегите му - просто с години съм виждала какво аджеба работят полицаите "над" тези в патрулните коли, как работят, при какви условия и да - за тях мисля, че трябва да има бонуси. Ама за оперативните нали, не за лелката в канцеларията на РДВР.
НЕ твърдя, че МВР работи чудесно, та дори добре. Аз все пак живея също в България и виждам за какво става дума. Но не считам и, че МВР ще заработи по-добре, като се орежат наред бонуси и привилегии, а структурата си остане като сегашната. Ами още по-зле ще заработят тогава Рачо и още повече ще имат повод да се корумпират. И в тази ситуация - дали е незаконно да протестират дори цивилни (не, не е) е много второстепенен въпрос, с който се занимаваме и дъвчем всички, а фокусът трябва да е към основния проблем с МВР. Видове служители, привилегии само за работещи "на терен", наред с това - завишени изисквания към всички работещи в системата, безкомпромисно отношение към всеки хванат да злоупотребява със служебно положение и пр. "Да се отсее зърното от плявата" казано метафорично и да се финансира и поощрява само "зърното". Това, което сега се опитаха да наложат като "реформа" - не би довело до постигане на нито един от гореописаните резултати. Отделно, че както и при лекарите и при учителите и при полицаите го има момента, че наистина кадърните и почтените - не са без опция за друга работа. Точно те най-лесно и бързо биха изтекли от системата, а в нея ще си натискат парцалките само некадърните и корумпираните, което за нас като граждани - изобщо не е ОК.
Ако все пак внимателно си чел Рачо, аз всъщност не съм на по-различно мнение от теб.  :lol: Нещата могат да се променят само с реална и адекватна РЕФОРМА на редица сектори у нас, така е. Но поредната идиотщина свързана с МВР, която замислиха - всъщност не е реформа на системата. Реформата - следва да доведе до качествени изменения, а предложеното сега - не би довело до подобна промяна. По обясними причини.

За мен лично е супер примитивна обществената реакция "нека им и без това не работят добре, или никак", която граничи със злорадство. Не защото и аз нямам критики към дейността на МВР, просто ако погледна "по-далеч от носа си" - установявам, че МВР няма да ме пази по-читаво отколкото сега, ако бъде дозабатачено положението там. Парите, които те няма да получават вече - няма да дойдат в моя и твоя джоб, та нямам и финансова изгода...Некаърните и корумпираните - няма да станат кадърни и честни, защото са останали без привилегии, канцеларските плъхове - също. Няма да станат и по-малко. Това НЕ е реформа просто. Ако ме питаш каква следваше да е адекватната реакция на редовите граждани (а те имат право на протести, шествия и пр.) - еми да бяхме излязли с искания за реформи в МВР, като тези спрегнати тук-таме в темата. ОбачИ нееее. Както обикновено - не си знаем/виждаме и ние интереса. За каквото и да било.

П.П. Аз лично не съм в час с конспиративните теории, признавам си. Мисля, че и в МВР и в други ресори - батакът го има главно заради хаотични действия "на парче", липса на стабилност в системите и чиста проба некадърност. Казвам "мисля", нищо не твърдя.

и да обърна внимание, че аз в тази тема не съм давала мнение относно това дали е справедлив протеста на полицаите, дали заслужават социални пакети и прочие. изказах се единствено относно незаконността и недопустимостта на този начин на протест, който те използваха.
Да обърна внимание, че никой, вкл. аз - не каза обратното. Не е законно да протестират, дори цивилни, да не говорим униформени и със служебните коли. Признавам си без бой обаче, че в ситуацията в която ги поставиха - аз поне не се сещам как можеха да реагират, освен масово да напуснат де. Може би - това щеше да е по-правилната им реакция, при това съобразена със закона. Защо не направиха така - нека ги попита някой журналист, ама не съм чула подобен въпрос засега. Допускам, че не са посмели масово да постъпят именно така, по няколко много типични за у нас причини (гадая в момента). Първата, че "на маса" всички се пенят нали, да кажем решават там един отдел, че вкупом си подават оставките, ама накрая от 20 човека - двама ще ги подадат, а другите 18 - няма. Тези двама ще останат без работа, а другите 18 ще си измишкуват. Манталитетче.... Повечето от тези хора - са на същия хал като нас другарки и Рачо - семейства, деца, кредити...и лоши условия на труд и орязани доходи и привилегии - пак е по-добре, вместо да рискуват да останат без никакви. В добавка, както за никой ресор нямаме истински синдикати и те нямат. Не и синдикат, който да знае как се защитават колективни права, оглавен от хора на които те имат доверие, че да послушат синдикалните си лидери и да предприемат ефективни действия, но съобразени и със закона. Иначе - да, по-ефективно щеше да бъде една сутрин поне 50% от състава на МВР да си депозира молбите за напускане и "гейм оувър". Вкл., защото при сегашните разпоредби - фиска не моЙ им плати обезщетенията.


НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Starshine

  • ***
  • 494
  • "When nothing is sure, everything is possible."
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #841 -: Ноември 08, 2015, 14:21:52 pm »
Jbrul, пореден пост право в целта!  :youwoman:




Quiet people have the loudest minds.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #842 -: Ноември 08, 2015, 15:02:35 pm »
..............
Не, не съм отваряла линкове, само прочетох поста ти.. целия :-) . Сигурна съм, че линковете ти подкрепят тезите ти, както ясно си личи от заглавията им.
 
Нищо лично, но от както съм тук вече съм изморена от тези конспиративни теории. Просото наистина не съм чула нещо някога да  се е случило и да не се почва са анализите. Ама нито един път, явно няма такова нещо в тази държава, ама нито едно.   Затова казвам, че явно тук никога нищо не трябва да се прави.
Нищо конспиративно няма, прегледах тия дни дни публикувани през последната година материали за реформите в МВР, търсейки конкретни данни.

Уточнявам, че предложените текстове (т.е. препратки към определени медии) съм подбрала не заради някакви партийни предпочитания, а защото интересуващата ме информация по-обстойно разработена, съм я намерила точно там, и ми е все едно дали е в  ureport.bg, mediapool, novanews, sega, duma, vesti.bg, 24chasa, и т.н.
Една новина обикновено излиза навсякъде по медиите за конкретния ден и в общи линии пише едно и също, с лек наклон в една или друга политическа насока (понякога това се усеща и в заглавието), но не това е важното, поне за мен не е. Подбрала съм материалите, в които има повече фактическа информация, в случая ме интересуваше къде има разчети за бройки хора и разходвани пари, и как се развива във времето този проблем, затова и дати съм сложила пред линковете.


Защото целият шум в последната седмица започна от предложение за бюджет, което видите ли било изненадващо. А това изобщо не е така и точно затова предложих някои материали назад във времето до януари, и не само- през декември миналата година, оставки са си подали 716 човека, при подобни обстоятелства.
Логичен е въпросът защо темата за финансирането на силовото министерство се повдига през два-три месеца, и сега отново, но не се стига до никъде. И защо акцент на новините беше 20-те заплати на полицаите при пенсиониране, а не че от 47 000,
41 000 души в МВР са със статут на държавни служители, с всички полагащи им се привилегии (това е от разчета на бившия министър, който месец след предложената реформа си подава оставка, от настоящата министърка така и нищо конкретно не чухме!), т.е че проблемът не е в действащите полицаи, пожарникари, гранична полиция, и т.н. ... а в прекалено раздутата администрация. Проблемите в това министерство не са от вчера и са твърде много, и не могат да бъдат решени по начина, по който бяха поставени в последната седмица.
 
За какви конспирации ми говориш изобщо?
Ще дам един пример.
През месец юли по повод честването на 136г. от създаване на българската полиция, министър Бъчварова говори за това какъв образ изграждаме пред европейските държави и пред световната общност, че "българските правоохранителни органи вече са част от глобалната система за сигурност ..." и как трябва да си сътрудничим с партньорските служби. И други такива хубави неща с пожелателен характер. Позовавам се на този материал http://www.vesti.bg/bulgaria/bez-modernizirano-mvr-ne-mozhe-da-ima-moderna-dyrzhava-6038914, със заглавие "Румяна Бъчварова: Без модернизирано МВР не може да има модерна държава"
Накрая на материала има един абзац по темата, която дискутираме и което в случая ме интересува (с оглед нашия разговор тук):
"По-късно през деня представители на УС на Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) дадоха брифинг, на който поставиха ултиматум на ръководството на ведомството, че ако до 10 юли не започнат преговори за състоянието на главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), ще поискат намесата на министър-председателя.
Представителите на най-голямата синдикална организация в МВР протестират от 12 юни и дори направиха палатков лагер пред парламента."

Отказах се от този материал и предложих този: http://www.mediapool.bg/politseiskiyat-sindikat-s-nov-ultimatum-protest-i-iskaniya-na-ostavki-news236271.html, в който отново пише за професионалния празник на МВР, за тържественото слово на Бъчварова на официалната церемония, с пожеланията за модернизацията на министерството, и т.н.
Но предпочетох да предложа този текст, защото има много повече информация по нашата тема. Ето показвам:

"Тържеството премина на фона на отново нарастващото напрежение във вътрешното министерство. Полицаите протестираха преди седмици заради пенсионните промени, които предвиждат въвеждане на минимална възраст за пенсиониране за служителите в сектор "Сигурност", командировките на турската граница и структурните промени в МВР.
В началото на седмицата те отмениха планирания за днес национален митинг в София. Обявената причина бе, че ръководството на силовото ведомство е поело конкретни ангажименти по време на среща със синдиката в понеделник.
В неделя обаче полицейският синдикат изпрати до медиите покана за пресконференция следобед и намекнаха за нови протести.
В противоречие на всички норми за водене на преговори със социалните партньори, министър Бъчварова продължи да комуникира със синдикалистите през медиите. С това си действие министърът на вътрешните работи не само не оправда гласуваното й доверие, но за пореден път показа липса на професионализъм и желание за решаване на проблемите в МВР ........
Ако до 10 юли разговорите по проблеми в ГДПБЗН (главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението") не започнат, синдикатът ще ги прекъсне и ще поиска оставки на високите нива в МВР.
Най-големият полицейски синдикат, в който според ръководството му членуват над 6000 души, организира на 25 юли митинг. Той ще се състои независимо от хода на преговорите с ръководството на министерството.
От синдиката заявиха, че Бъчварова е излъгала депутатите в петъчния парламентарен контрол, като казала, че вече работи група за промяна в работния режим на служителите по границата. Покана за участие в тази група синдикатът получил едва на 3 юли, така че тя изобщо още не била структурирана. Не отговаряли на истината и твърденията за раздавани вече нови униформи на служителите в сектора."

Бъчварова обаче отговаря, че нещата вървели в правилна посока, тя била оптимист (ами като вървят в правилна посока защо стигнахме до поредните протести 4 месеца по-късно, като се мине през разговорите септември месец, към които отново съм дала линкове, вече и с мнението на финансовия министър, който много конкретно говори за пари и за бюджет ...), и така нататък и така нататък.

И така, Боби, интересна ли ти е тази информация, защото с оглед темата, която сме захванали, на мен ми е много интересна  :), и затова от всички статии посветени на празника на МВР през юли, съм избрала точно тази.
Е да де, ама материалът е със заглавие: Полицейският синдикат с нов ултиматум, протест и искания на оставки.
Вътрешният министър: Без модернизирано МВР не може да има модерна държава
(от 05. 07),
как по заглавието разбираш за съдържанието, за мен е непонятно  :), че си личало и какви точно тези защитавам!

Така е и с останалите статии, там има някаква конкретика. Извинявай, ама е невъзможно сега да отварям всяка от предложените статии и да ти посочвам кое е по темата!
Ограничаваш се до изчитане само на заглавието и си правиш някакви заключения, които са мнооого встрани, като това за конспиративните теории.

Ра4о, благодаря за линка от днес, това беше ясно още на 04.11, както и в предишния си пост писах, приложила съм статии. Каза го и финансовият министър (материалът от 06.11). А днес госпожа Бъчварова, разбира се, трябва някак да излезе от ситуация, много нескопосно впрочем (не били обсъдили нещата със синдикатите), и с поредната лъжа:
"Обсъжданията се провеждат сега, защото нямахме предварителна информация за готвените промени”, оправда се вицепремиерът.
« Последна редакция: Ноември 08, 2015, 15:15:24 pm от marsi »

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #843 -: Ноември 08, 2015, 15:31:15 pm »
Марси, изчерпателна както винаги :) Благодаря ти!

Рачо, понеже напред поиска нова тема... заповядай:
http://bultimes.com/izhvarlyat-opalchentsite-na-shipka-ot-uchebnitsite/
http://www.forumnews.bg/post/143201/

Едва ли ще има изненадани от поредния почин на МОН, да налага "етническа толерантност", посредством изхвърлянето на емблематични литературни произведения от учебниците и много "особена" редакция на учебниците по история... Но им признавам, че са много постоянни в тази дейност и "няма назад". Всъщност, ако свържа предишната ни тема с тази...МВР работи като швейцарски часовник, сравнено с батака в родното образование. Причините са сходни обаче за катастрофата и в двата ресора - некадърност, слагачество, често откровена идиотщина и постоянни промени на нещо - от глупави по-глупави, които само влошават качеството и това е то. Все по-малко обвинявам преподавателите за лошите резултати, честно. Представям си, ако аз трябваше да работя в такава обстановка...през месец - "ново 20", всяка година - нов учебен план, 1000 издания по един предмет, днес трябва да преподавам това, утре - баш обратното, вдругиден - пак първото, ама с допълнителни редакции... А като цяло - не преподавам нищо от това, което съм учила в университета де. Щото вече "не е актуално" ;)
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #844 -: Ноември 08, 2015, 22:01:11 pm »
Марси, единственото което казах, е че не смятам, че е заради някаква друга странична причина, както ти очевидно смяташ, че е. И продължвам да вярвам, че търся ли умисъл, непременно ще я открия ;-).  Защо това сега било новост, защо еди какво си - ми сега е назрял момента може би, знам ли.  Не смея да анализирам, но имайки предвид как съшият ден се събраха полицаи от кол и въже и тотално недомислили , че поне униформите е добре да си сменят, не смятам, че протеста беше организиран от някого.  А провокатор винаги има, това не значи задължително че е заради други интереси, а не  предявените. На хората може баш сега да им е писнало. Навремето ако помниш изчезна едно детенце на един таксиметров шофьор и жълтите павета бяха буквално за часове блокирани от таксита, възмутени от беззаконието в държавата. Не защото преди деца не бяха изчезвали или други престъпление да е нямало, а именно защото им беше писнало. Накрая за капак се оказа, че майката го беше убила и измислила историята за отвличането. Та от къде да знам сега дали не се вдигат точно заради това, че им е дошло до гуша и вече по-лесно се палят?   
 
Аз също като Джам смятам, че нещата често се вършат некомпетентно, недомислено и мърлячески.





  
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #845 -: Ноември 09, 2015, 09:25:24 am »
"Затова нека МОН вземе един бял лист и отговори на един "житейски въпрос" - Какво е редно да направи народ, когато някой се опитва да се подиграва с образованието на децата му?"

http://actualno.actualno.com/Jitejski-vypros-Izvynzemni-li-jivejat-v-MON-news_506086.html

Всъщност, ако свържа предишната ни тема с тази...
... Ще се намери ли сега кой да блокира кръстовища? Или "и ние имаме деца" е достатъчно мотивиращо само, когато ни бръкнат в джоба и посегнат на личния ни финансов инструмент за отглеждането им? За другото - карай, сефте... свикнали сме да се подиграват с бъдещето ни...



*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #846 -: Ноември 09, 2015, 11:34:40 am »
... Ще се намери ли сега кой да блокира кръстовища? Или "и ние имаме деца" е достатъчно мотивиращо само, когато ни бръкнат в джоба и посегнат на личния ни финансов инструмент за отглеждането им?

Няма да се намери разбира се. А къде на майтап, къде не толкова, ако за всяка идиотщина/поредна "гениална" идея на МОН се блокират кръстовища - то кръстовищата май ще са перманентно блокирани.  :lol: Аз да ти кажа и не мисля, че повечето родители изобщо знаят какво учат децата им, какво им е съдържанието на учебниците... "Да ходят там на училище" е като цяло отношението по темата, за масата говоря. Има го и момента, че доста от възрастните хора и тези с деца и тези без - не считат вече образованието за особена ценност. Което също е причина, да няма особени вълнения какво се случва с това наше образование, да не говорим пък за масова реакция на възмущение и обществен натиск срещу поредната дивотия, която някой реализира в системата - същата окичена с благовидно етикетче "образователна реформа".
Може би, в случаите които споменах в предишния си пост - учителската гилдия трябва да реагира първа, "да бие камбаната" така да се каже, да алармира самите родители (защото от тях кой разбрал, кой не, не им е пряка дейност това да следят) и оттам насетне да се предприемат някакви общи действия по въпроса. Звучи най-логично, но знам, че е пълна фантастика. Те и учителите отдавна са вторачени в насъщния и са доста далеч от възрожденския образ на даскала. Този, който е носител на просвещение, духовност, поради което и особено важна фигура в социума. Авторитетна.

Разбира се, много тъжно и жалко е, че е такава картинката у нас, но тя е съвсем логична. България не е прецедент някакъв по отношение на отдавна известния факт, че там където борбата е за оцеляване - физически, битово - всичко "над това", в сферата на духовното (условно казано) - просто спира да бъде приоритет. Или дори излиза от полезрението и дневния ред на обществото. За 26 години "преход" народът прогресивно изпростя, не на последно място и защото същият този народ - заживя в скотски битови условия в голямата си част. Фокусът му е насочен към: "Какво ще ядем, колко, как ще платим сметките, как да си осигурим най-елементарните неща като необходимите дрехи и обувки..." И в доста български семейства, изброеното дотук е проблем да се осигури. Това не го казвам от позицията "чувала съм", "четох, че...", а уви - виждам го край себе си, постоянно. Не го казвам и като вид "оправдание" за липсата ни на интерес (като общество) към всичко над "плюскането", а само като обяснение, че ниският материален статус е един от главните фактори да не ни е на дневен ред нищо извън "кО шИ Идем?"
Да бъдеш интелигентен по природа, любопитен, любознателен, да се интересуваш от много неща над това "какво има в хладилника" е донякъде ген, донякъде възпитание и зависи от семейната ти среда, приятелския кръг... Разбира се - има си хора "пълни гьонове" по рождение. Обаче интересът към света и нематериалните блага - все пак се култивира и се поддържа и развива, когато можеш да си го позволиш финансово. Когато в съзнанието ти има място за друго освен "тая заплата сега докъде ще ми стигне". Не откривам топлата вода естествено, казвайки тези неща, просто ми е криво, че у нас станаха така. И след като са така - по-скоро ми стои логично в момента, че липсва обществена реакция (извън някои статуси във ФБ) по темата, какво пак изхвърлиха от учебното съдържание по литература и защо. Четох и коментар на майка на две деца във вид: "И какво от това, аз като съм ги учила тези неща, че голямата полза. На всичкото ми учене - едвам свързвам двата края". Както казах и напред - знанието и образованието у нас - отдавна не се възприемат като ценност, инвестиция в бъдещето, а повече като "усилия на вятъра", някакви безсмислени и излишни.

КОлтурата Неда е скъпичко занимание по целия нормален свят. У нас - не е толкова скъпо, отнесено към доходите на един средностатистически европеец. Отнесено към масовия доход у нас обаче... Ще си призная за какво страдах цял уикенд. В НДК, на 7-и и 8-и имаше прожекции на "Кръстникът", ама не само филмче да гледаш, а музиката се изпълнява на живо от симфоничния оркестър на БНР. Смятай какъв разкош. Още преди да тръгна насам си бях планирала, че ще ида на това събитие, очните ми свършиха на 6-ти, абе...таман "за десерт". Да кажеш, че съм на социални помощи и умирам от глад - тцъ. По-евтините билети за събитието бяха изчерпани отдавна, когато аз разбрах за него. Опцията ми беше само билет за 120, ако не се класирам за такъв - 150лв. Няма проблем си викам, аз нито ходя по барове тука, нито троша пари за глупости, ще ги отделя. Така, ама...разболях се качествено, оставих 100-тачка в аптеката. Нямах план сега да си купувам всички учебници (лягат ми над 200лв.), но уви - кой не издали, кой не преиздали, кой изчерпан и трябва да се преснима, останали по 5-6 бройки от всичките, които ги има изобщо, та не купя ли докато има - после няма. Купих. Майка ми звъни с новината, че на Дани всички боти са му станали малки, ръкавите на зимните якета - къси. Купих нови, пратих. Две седмици тук - все пак не живея на фотосинтеза нали... Към четвъртък вече ми беше ясно, че или "Кръстникът", или по пътя обратно към Ст. Загора ще остана без гориво и няма да имам пари да си сипя. Егати "избора". Помислих да взема назаем пари все пак, ама те искат връщане. А трябва да купувам зимни гуми тия дни, за мен колата не е екстра, а необходимост... Разказвам ти го това, просто като илюстрация, че когато животът ти (ни) се състои в постоянно мислене как да покрием следващия неотложен разход за живот (съществуване) - "духовните" екстри са първото, което режем от бюджета. Когато го правим достатъчно дълго време - спираме и да се сещаме, че имаме такива нужди. Няма място за тях ни в главата ни, ни в портфейлите ни. В превод - оскотяваме. Масово. Ще се въздържа от конспиративно залитане в посока на "това е целенасочена държавна политика", може би е случайно и лошо стечение на обстоятелствата в живота ни, в държавата ни, в историческото ни време...не знам наистина. Само наблюдавам тъжните ефекти за обществото от това ни съществуване. И в този ред на мисли - да не блокира никой кръстовища, заради поредния абсурд в учебниците на децата ни е "логичното бездействие".
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #847 -: Ноември 09, 2015, 12:45:37 pm »
Е, 150 лв. билет за концерт е прекалено. Още повече за симфоничен концерт. Без да ме разбирате погрешно, много обичам класическа музика и ходя по концерти, с мъжа ми се шегувахме, че сме си купили няколко колони на Филхармонията, където живеехме преди, но за българския стандарт и за български изпълнители (нито ще летят отнякъде, нито ще пренасят тонове апаратура от другия край на света) това е просто безумно.
Майка ми си купува няколко абонамента за Софийската филхармония. И изобщо не са такива цените.


« Последна редакция: Ноември 09, 2015, 12:48:46 pm от blue_sky »

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #848 -: Ноември 09, 2015, 13:17:34 pm »
макар че трябва да се подсигури и начин на реагиране срещу безредици на подобен протест и не знам как точно би станало полицаи да контролират полицаи и това е проблема при техните протести. 

Става, видях го с очите си на Бургаския протест. Цивилните протестираха, униформените пазеха реда. Много добре им се получи на всички. Униформените НЕ протестираха. Протестът се изразяваше в непрестанно преминаване в двете посоки по пешеходната пътека пред РДВР Бургас. Което, разбира се, за някакво време блокира улицата, тук се намесиха униформените полицаи, възспираха преминаващите протестиращи и пропускаха автомобилите. Тъй като шествието се проточи, за да не се блокира една от главните пътни артерии в града, полицията просто отби движението в отсечка преди мястото на протеста. така намалиха значително задръстването. На протеста имаше и военни, също цивилни, разбира се. Семействата на повечето също бяха там. проблеми - нямаше. В интерес на истината - повечето шофьори, попаднали в блокираната зона, бяха доста толерантни и чинно си чакаха. Дори шофьорите на автобустите в градския транспорт, които си имат строго разписание и график, не свириха с клаксони.

Въобще кой какво може да стане, няма връзка.  Едиснтвено мога да се съглася с отпуските им, но не разбирам защо аз съм длъжна да си изчистя моята до еди кога си, а те имат право да си ги трупат с години. Нали уж тази отпуска им се дава, защото видиш ли им е тежко и имат нужда от повече почивка. Ми да си ги взимат тогава.

Отпуските не ги ползват с години, защото не им ги дават. И веднага казвам защо - защото имат компенсации след дежурства и ги карат първо тях да чистят, за да не ги трупат, че тогава отпуските да ползват. И то не остава време за тия отпуски. Поне при военните е така. При полицаите не е по-различно.
« Последна редакция: Ноември 09, 2015, 14:20:26 pm от sixsens »
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #849 -: Ноември 09, 2015, 13:41:01 pm »
Блу, аз само споделям каква беше цената на възможните за купуване билети. По-евтините - бяха отдавна изчерпани. 50-70лв. - можех да се напъна, ама 150 в момента точно - не. Книгите у нас не са особено скъпи по принцип - средно 20-ина лв. за някакво нормално издание с меки корици, на нещо актуално. По-бутиковите версии на едно, или друго - вече от 50 нагоре говорим. Енциклопедии, илюстровани издания с твърди корици и големи формати...над 100 лв. са. Една четирилогия която исках и я няма по библиотеките ни разбира се - платих я 80лв. и толкова (хем с намалението). И я изчетох за седмица, а са обемни книгите. Ако си купувам всичко, което ми се чете - трябва едно 300лв. на месец поне да отделям за книги. Ако добавя и "по-така" издания на нещо, които искам да имам - сложи ги 500. Еми не мога да си направя бюджета засега, че да отделям толкова и..."на час по лъжичка е с книгите", обаче все пак мога поне това да си позволя. Добавяш разбира се, че и на детето държа да купя много издания, които все пак нямам останали от моето детство и често се отказвам от книга за мен, за да купя за него. Втора ръка ще каже някой - има изгодно. Има, ама друг път ще ви кажа аз. Имам у дома издания на Андерсен, Братя Грим от 54-а, от баща ми са ми наследство. Уникално илюстровани. Ходих тия дни до "Славейков" за речници и виждам, че имат въпросните приказки... Гледам цена - 60лв. на едната книга, в доста по-лошо състояние от моите, 40лв. беше на същата, ама направо окъсана. Те са 5 тези издания за които говоря. Значи 5 х 60 кинта, ако ги искаш в приличен вид. Кой може да си го позволи това без проблем?  Добре, че семейството ми е купувало навремето де що излезе книга да ти кажа... И тук не става дума (в БГ имам предвид), дали ще избереш да си купиш чифт скъпи ботуши, вместо 5 -10 книги. А, че като купиш храна и платиш сметките - се радваш, че за 20лв. кварталният обущар ти е оправил старите ботуши, за да изтикаш още една зима с тях. Нищо, че са очукани, поне не пропускат вода след ремонта...
"Битието определя съзнанието" - няма какво да се лъжем. Говоря за масовото положение у нас, изключенията - "пролет не правят". Имам приятелка, с която допреди няколко години - ходехме на всяко театрално представление в Стара Загора. И двете родихме, разведохме се, няма кой да помага за децата откъм гледане... Тя работи в банка (на гише) и чисто взима 650лв.. С тях трябва да се оправи с домакинството, детето, своите нужди. Хайде 15-ина лв. средно е един билет за театър, рядко е 20-25 за дадени постановки. Един път в месеца - ще ги отдели, ама към тях са още 25 поне за бавачка за малкия, иначе няма как. И театърът ти ляга 50лв., на 650 заплата. И к'во правиш? Ми спираш да ходиш на театър. Спираш да си купуваш книги, спираш да ходиш на кино, освен "заради детето" на новия актуален детски филм - как да откажеш? Свиваш перките и си минус 30лв. поне на едно ходене. Концерти и пр. - тотално ги забравяш. Мислиш само как нямаш пари, как да изкараш пари, не можеш да ги изкараш, зацикляш на тази тема и вече всичко друго изчезва от главата ти. Когато много челите (четящи) и образовани хора у нас изпаднат в тази ситуация - може да ти изглежда парадоксално, но и от тях се чува често, колко е безсмислено всичко това, защото то не води до качествен живот. Те продължават да четат, да ходят на театър, концерт - винаги когато могат, изпитвайки необходимост от това. Но в "разговор по същество" - определят собствената си "енциклопедичност" като безполезна и насочват децата си в по-различна посока. Дълга е тази тема, само маркирам някои ефекти, които съм наблюдавала и наблюдавам.

В едно общество - процентът "ръбове" е константа като бройка. Но дали "модата" ще е да си ръб, или обратното - зависи от материалния статус на населението. При това пряко. По соца- масово четяхме и ходехме на театър, вкл. задълже от училище, не защото тогава масово са били по-умни и възвишени хората я. Просто биваше налагано това като държавна политика, беше и общодостъпно. Даваше ефект, заради насадена насила "грамотност и култура" поне. Да бъдеш тъпак - беше срамно. Ако си истински тъпак - беше те срам да го показваш, поне се напъваха хората да демонстрират, че не са такива. Сега е обратната ситуация, знаеш. И тя няма да се обърне, докато масово мизерстваме. Поради мизерстването си - отглеждаме поколения некултурни неграмотници "в нета". Щото 20-30 лв. макс ти е нет-а за цялото семейство на месец + телевизииите. Толкова ти струват и 1-2 книги на месец. Та фемилито хрупа туршия (от баба), зяпа Бай Брадър за 20-ина кинта на месец и ако върже бюджета е хепи т.е. оцеляхме и този месец. У нас - това е главната тема на 90% от населението. За друго - няма вече никаква ниша да се мисли дори. И понеже "при повечето е така" - вече го приехме за нормално. Затова и никой няма да блокира кръстовище, заради учебници. Биха блокирали само заради пари, ако ще и жълти стотинки да са.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #850 -: Ноември 09, 2015, 14:27:06 pm »
Ех, Jbrul-е, не разбра ли, че няма смисъл от безкрайните ти празни чаршафи. Заради тебе и такива като тебе, дето разсъждавате така, държавата е на тоя хал. Недей ля сълзи за родната кОлтура, щото ти си виновна и за нейния хал.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #851 -: Ноември 09, 2015, 14:45:09 pm »
Сикс, на мен лично би ми било интересно да прочета и твой "чаршаф" по горепоставения въпрос.



*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #852 -: Ноември 09, 2015, 15:08:48 pm »
Джей, проверявала ли си какво има във вашата библиотека? Имаме една съфорумка, която живееше в малък град, но в библиотеката винаги имало нови и актуални книги.

За всичко останало ще пиша после.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #853 -: Ноември 09, 2015, 15:26:22 pm »
Говорите за несъпоставими неща.В плевенския театър една постановка се движи между 5-15 лв, рядко с гостуващ актьор става макс 22 лв.Концертите са макс 25 лв, на скоро Люси Дяковска направи концерт в града с остатъците от оркестъра ни и аз взех билети за 12 лв, като е имало и по 8, най-скъпия беше 22 лв.Това са пари който всеки може да даде за концерт или театър.И не не ми говорете, че ги няма, защото в същото време в чалготеките всяка петък и събота вечер се оставят доста по-големи суми за сепаре с уиски и нам си кви ред були.Та всичко зависи от начина на мислене и какво са възпитали в теб като малък.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #854 -: Ноември 09, 2015, 15:35:39 pm »
Специално по отношение на книгите електронното им четене е доста изгоден вариант. Дори и платените файлове, сравнени с книжните издания пак са на сметка. Покупката на електронен четец се изплаща много бързо от един активно четящ, да не говорим, че на всеки смартфон също може да се чете. Аз съм от другия чешит и ако не ми замирише на хартия не го признавам за книга, та продължавам да пазарувам и да трупам ... вече едва намирам място. Но има варианти за евтино четене.
*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #855 -: Ноември 09, 2015, 15:51:13 pm »
Книгите в България ги намирам за твърде скъпи. Несъпоставимо скъпи за заплатите. Да не говорим, че във всяка нормална държава данъците върху културата и лекарствата са минимални. Но не и при нас. :-(

Иначе и аз понякога чета на компютъра, но много обичам и на хартия. Дори предпочитам. Често взимам от библиотеката. Е, понякога си и купувам. На децата гледам да не купувам много, защото ги разглеждат, прочитат веднъж-два пъти и после само се чудя къде да ги слагам. Свалям ги в мазето най-често (периодично правим чистка) и чакат следващи читатели. Могат да се подарят и на библиотеката. То и при големите е така, де. Прочитат се веднъж, може би 3-4 процента се прочитат втори път и дотам.

В офиса имаме един огромен шкаф, където всеки слага книги, които вече не му трябват. И всеки може да си взима и да чете.

Додич, аз на смартфон не бих чела книга. Ще си извадя очите направо.
Аз имам ай пад и на него си свалям понякога книги от библиотеката (те са активни само 14 дена).
« Последна редакция: Ноември 09, 2015, 16:01:03 pm от blue_sky »

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #856 -: Ноември 09, 2015, 16:03:59 pm »
Джей, проверявала ли си какво има във вашата библиотека? Имаме една съфорумка, която живееше в малък град, но в библиотеката винаги имало нови и актуални книги.

За всичко останало ще пиша после.

Споменатата четирилогия по която има и филми - все още я нямат в нашата библиотека. От чиста проба любопитство проверявам за нея, да видя дали ще я проимат някога. Аз я купих преди 2 години, излязла е поне преди три, ако не и отгоре спрямо днешния ден. Моите уважения към хората четящи само "тежка класика", ама нея си я имам у дома, не обичам в общия случай да препрочитам книги (има и някои изключения), обичам всякакви жанрове - зависи в какво настроение съм. Това, което ще пуснат в книжарницата днес - в библиотеката може и да се появи след година, може и да не се никога - та не ми е опция, ако искам да го чета. Трябва да си го купя, толкова. В билиотеката имат всичко на Даниел Стийл и Нора Робъртс апропо, в по няколко екземпляра, ама това "духовно обогатяване" мен лично не ме влече  :lol: "Игрите на глада" - също ги нямат и тях купувах. За 150 лв. се сдобих с юбилейното издание на Чудомир - 6-томно, заслужава си да го имаш в библиотеката. Споделям го и като идея за коледен подарък.
Маги, аз не давам едни пари по чалготеки и кръчми, вместо да си купя книга, или да ида на кино барем, прощавай много. Не намирам за осъдително да отида на клуб (просто с друг вид музика де) и там е 100-тачка на вечер за двама, ако не сте на мин. вода. Последното - също е кОлтурно мероприятие искам да отбележа. Люси Дяковска...не е оркестъра на БНР все пак, а и по-скоро някой трябва да ми плати на мен за да я слушам и гледам. Може и да не съм права, но моят вкус към концерти и подобен род събития е хммм...бе не "на общо основание" и художествени самодейности един вид, да се водим "в играта". Пък всичко извън това в общия случай - не е скромно като цени на билети. Чакам сега какви цифри ще обявят за премиерата на Междузвездните, ама до 50 лв. на човек - ще ги дам  :lol:
Деси ме пита във ФБ преди два дни, дали съм захванала да уча немски. Въпросът беше по повод мой статус със снимка, как играем Монополи. Монополи, ама на немски. В компанията тук - често се събираме някъде, с по някое вино, бири, пускаме си музика и захващаме такива игри - Скрабъл, Риск, Монополи и пр. Дърти маймуни сме все, между 30-40 годишни ;) Ще обясня защо го споделям. Една от тези игри да купиш е между 40 (минимум) докъм 70 лв. Има и още по-скъпи. Да ги имаме всичките, във всяко жилище е едно 300-400лв. базово. Затова - постоянно се разнасят от апартамент на апартамент, вечно се питаме в кого е еди кое си, често ако ни хрумне внезапно да играем на нещо, което не е в жилището в което сме - играем на друго (каквото има). С немското Монополи - стана тегаво от 4-ма души - един с немски, другите с други езици, ама да изгърми човека още 60 за същото на български...разбираш. Говоря за хора с по 1-2 магистратури, 2-3 езика, не какви да е професии, работещи до един. Които не си позволяват да си закупят пълния набор такива игри на които играят редовно. К'ва чалга, к'ви 5 лв.? Ми това е мизерия бе Маги! В чист вид.

Тия по чалготеките, с Блу лейбъл Джонит-о - нямат такива игри, нямат книги, не са пропуснали каквото аз от немотия я. Те нямат подобни необходимости просто. Може би ги нямат по рождение, може би заради средата, може би в комбинация, но те отглеждат следващите като тях. И определят "тренда". Другите като нас, поради мизерния си начин на живот - не могат да определят нищо. Или: Който плаща - той поръчва музиката. Добро утро нали...


Додич, влез в сайта на "Хеликон" и ще установиш две неща. Много от книжните им издания - не се предлагат и в електронен вид, което намирам за доста странно. Другото още по-странно е, че каквото го има електронно, ако е е извън някоя промоция  е на същата цена като хартиеното издание, или лев-два надолу, което...прощавай. Дърпала съм си оттам книги, когато захвана някаква поредица и посред нощ дочета предишен том и не ми се чака до другия ден да купя следващия на хартия. И го дърпам срещу 18лв., при все че в книжарницата е 20  8O Ехоооо. Това, че не обичам и аз да чета електронни - съвсем отделна тема. Не ми е до четците - на лаптопа, на таблетите си чета, не бих си купила спешъл четец за целта. Пиратските преводи на това и онова пък са кофти най-често - губиш целия кеф от книгата. Завиждам на полиглотите, ама аз не съм от тях за съжаление, та и в оригинал не ми е опция да чета нещо най-често. А като гледам цените на нови издания по Амазон, дето тук ако са преведени са на двойна цена - пуквам от яд. Ми да съм учила езици, като не моА да изкарвам пари, че да си купувам книги на БГ.  :wink:

Свате, знам че заради мен всички сте на тоя хал. Мисля сега и на социални помощи да мина, за да ви дозакопая.  :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #857 -: Ноември 09, 2015, 16:09:54 pm »
Никъде не съм писала директно за теб, ставаше въпрос за хората по принцип в страната.Кой какво харесва или не е много относително, както се казва вкус приятел няма.И понеже Люси Дяковска отиде към самодейците, Васко Василев направи концерт с билети от по макс 25 лв.

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #858 -: Ноември 09, 2015, 16:20:05 pm »
Не знам колко му бяха билетите в нашата опера, признавам, бях с покана. Сори за Люси, че не я харесвам аз лично, не е самодеец разбира си, жената си е направила кариера. Беше вметка относно лични вкусове, очевидно неуместна в контекста на този разговор. Просто се случва така, че събитията от вида на които на мен ми се ходи последните 2-3 години...ми все са цифромания като билети.  :?

Относно чалгата, като лайфстайл Маги, не просто като музика...ще продължа да твърдя, че тя е следствие на нещата които коментирах напред (извън твърдото си ядро), а не е причина. Когато чалготеките плащат 30% ДДС, а книжарниците 3% - може баавно някои тенденции да започнат да се обръщат. Не, няма да стане от днес за утре, вече няколко поколения ги осакатихме и трудно се компенсира това. Но мерки и начини - има. Ама те не се вземат, ако забелязваш.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: Няколко нюанса...Jbrul :)
« Отговор #859 -: Ноември 09, 2015, 16:52:56 pm »
150 лв си е цифра! независимо дали са за оркестъра на БНР или на Операта! Трябва да отбележим,в интерес на истината,че е имало и по евтини опции. Предполагам,че се плащат и някакви права върху цялата продукция,за да се вдигне толкова цената. Ами АЦ/ДЦ и Аеросмит си бяха по толкова билетите.... :?
/www.mamaibebe.com][/url]